Het Menu PAG. 3 Baby eischt onze aandacht. Gezichts- en hand- ve zorging in den winter r JUTTERTJE 7ATFRnAG 1 FFRRl IAR1 1<H4 Gror.Jige kennis een eerste vereischte. Regelmaat in het kinderleven door Mevrouw W. BirnofF—van Haegenbock. De verzorging v«n het jonge kind moet hierop gericht zijn, dat het niet alleen beschermd wordt tegen dreigen de gevaren, doch ook tegen de komen- ide, die zijn gezondheid en ontwikke- ing eventueel zouden kunnen tegen houden. Hiervoor zijn noodig, naast gron dige kennis van de verzorging van het kind. een groote mate van liefde en geduld. Het kind kan zich, zoolang hij nog een zuigeling is, niet uiten tegenover zijn verzorgster. Deze uiting moet men uit zijn geschrei, zijn hulpelooze be wegingen, vast weten te stellen, of althans aanvoelen, wat hem ontbreekt of onaangenaam aandoet. Reeds van de eerste weken na zijn geboorte begint de opvoeding van het kind. De arts. de bij uitstek deskun dige, ziet precies welke van zijn kleine patientjes van den beginne af aan ge wend zijn aan orde, regelmaat en goede verzorging. Een streng doorgevoerd program van de zijde der moeder of verzorgster bij de gezonde zuigeling is zeker een vereischte; in gevallen van ziekten zal de arts eventueele tijdelijke uitzonde ringen aangeven. Men moet echter vooral ook reke ning houden met het feit, dat baden, droog maken, poederen, kleeden en bovenal voeden, we zouden bijna zeg gen ..op de klok" moet gaan, terwijl groote zorg aan het bedje en de kamer der kleine moet worden besteed. Het is natuurlijk niet mogelijk in dit korte bestek de zuigelingen-ver zorging „wetenschappelijk" te behan delen, doch wij willen in het onder staande eenige wenken laten volgen. Bij het baden moet men zorgen, dat de oogjes van het kind niet in aan raking komen met het waschwater, terwijl tevens alles in het werk moet worden gesteld om te voorkomen, dat de kleine kou vat. Deuren en vensters moeten gesloten zijn. In de herfst- en wintermaanden moet ook de kamer, waar de kleine gebaad wordt, ver warmd zijn, terwijl het water niet mhi- der dan 35 graden Celcius mag zijn. Men overtuige zich hiervan door een badthermometer te gebruiken. Het baden moet vlug geschieden, en de kleine mag hoogstens 2 a 5 minuten in het water zijn, terwijl koude was- schingen vermeden moeten worden. Men legt de kleine op de handen en houdt het lichaam in het water en wel zóó, dat het hoofdje hiermede niet in aanraking komt. Het gezichtje wordt het laatste ge- wasschen, wanneer de kleine geheel afgedroogd en in den badhanddoek ge wikkeld is. De oogjes worden met wat ten uitgewasschen en neme voor iedere behandeling een nieuw watje. Men wrijft het in de richting van het neusje. Gezorgd moet worden, dat het lichaam goed afgedroogd wordt, daar dit anders tot kouvatten zou leiden, hierbij moet niet verzuimd worden de gehoorgang met een opgerold dotje watten te drogen; op dezelfde wijze wordt het neusje schoongemaakt. Zieke kindertjes mogen niet zonde? voorkennis van den behandel enden ge neesheer gebaad worden Na het afdrogen wordt het lijfje luchtig gepoederd, vooral de huid In plooien van armpjes en beentjes mo gen niet vergeten worden, terwijl spe ciale poeder gebruikt wordt, die bij apothekers en drogisten te verkrijgen is. De kleeding moet warm en toch po reus zijn. Vele te zorgzame moeders kleeden luin kleintjes te warm aan, een euvel, waarvan zij moeilijk af te brengen zijn. De kleintjes vatten daardoor veel te gauw kou, aangezien zij niet tegen temperatuurswisseling bestand zijn. Gummi-broekjes zijn niet aan te "be velen, daar zij de uitwaseming van de huid tegenhouden, terwijl de kleintjes de natte luiers veelal langer aanhou den dan gewenscht is. Begint het kind. tegen dat hij een maand of zeven is te kruipen, dan doet men hem een dubbele luier aan of een mierbroekje; het laatste kan men ge makkelijk aan het lijfje vastknoop,-, De matras en het kussen mogen niet te zacht zijn; het best kan men hier voor varens (gedroogde) gebruiken, terwyi men op het eerste laken een niet te groot stuk gutta-percha legt, hierop een groote dikke moltonnen deken, die aan beide kanten over de matras komt en stevig ingestopt wordt aan de zijkanten, verder een boven- laken en een paar wollen dekentjes. Het meest aan te bevelen is om twee matrasjes tegenover elkander te ge bruiken, zoodat de een geregeld luch ten kan. Indien mogelijk, moet een jong kind tot het vijf of zes maanden oud is op de slaapkamer blijven, daar het hier veel rustiger ligt, dan in de woon kamer, waar veelal druk gesproken en misschien ook gerookt wordt, ter wijl toch ook in vele gezinnen den gan- schen dag de radio aan is. Met goed weer moet het kindje iederen dag naar buiten, goed toege dekt, en met een wollen manteltje en mutsje op. Bij vorst en scherpen wind volstaat men liever met het kind een uur in een andere kamer te gaan, datvooreerst gelucht is en behoorlijk verwarmd. Met z.g. harden van kinderen moet men zéér voorzichtig te werk gaan, daar men met kinderen, die een teer gestel hebben, veelal het tegendeel bereikt. Het voorkomen van een ruwe huid. In de koude wintermaanden moet men in het bijzonder op de gelaatshuid acht geven, daar deze buitengewoon aan weer en wind is blootgesteld. In dien het eenigszins mogelijk is, moet men bij sterken wind, of koud weer niet uitgaan, zonder het gelaat in te wrijven met een laagje crème en poe der. Komt men weer thuis, dan veegt men het gelaat af met een dotje wat ten, wasoht het daarna met lauw water en goede zeep, spoelt dan met koud water flink na; en wrijft dan dagcrème in de huid met de vingertoppen- Ver waarloost men deze verzorging, die slechts weinig tijd en moeite kost, dan mag men zich niet verwonderen, in dien de huid rood en ruw wordt, en de noodige soepelheid verliest. Men blijft er slecht jeugdig en goed. uitzien, indien men de noodige zorg aan het gelaat blijft besteden en dat is toch iedere vrouw wel een klein offer waard niet waar? Vooral de deelen om de oogen moe ten ook hun aandeel in de huid-mas sage hebben, doch, waar het gelaat zei' matige druk kan hebben, mogen C vingertoppen dit deel slechts luchtig beroeren. Minder flatteus staan de samenge groeide wenkbrauwen en het is zelfs een schoonheidsgebrek. Men kan het teveel op een eenvoudige wijze laten epileeren, tenzij men zich van een of ander middel wil bedienen, dat over tollige haren verwijderd, hier moet men echter voorzichtig zijn en slechts datgene kiezen, waarvan de verkooper met zekerheid kan verklaren, dat de samenstelling absoluut onschadelijk is. Het epileeren, hetgeen met een pin cet geschiedt en het best altijd door deskundigen gedaan wordt, moet op gezette tijden herhaald worden. Gevoelige voeten moeten dagelijks in lauw water (zeepsop) gebaad wor den, daarna Mink afdrogen en met bet afgesneden vlak van een citroen in wrijven, ook masseeren inet olijfolie is uitstekend. Men voorkomt hierdoor, dat men een harde eeltzool onder de voeten krijgt. Is men door het zomerzonnetje ver brand geworden, zoodat storende plek ken in hals en gelaat opkomen, dan wrijft men deze eveneens met citroen sap in, waardoor zij verdwijnen. Daarna moet men de huid evenwel met zoete amandelolie inwrijven, opdat zij door de inwerking van 't scherpe citroensap niet te strak wordt. Onze nagels moeten ook goed ver zorgd worden, daar zij het cachet van onze hand aangeven. In de eerste plaats moet men probeeren er een goeden vorm aan te krijgen, maar wij moeten er tevens rekening mede hon den, welk beroep wij uitoefenen. B.v. voor een typiste zijn lange, puntige nagels niet mooi, zij zal toch zelve wel ondervinden, dat deze door het voort durend tikken op de machine, afbre ken. Geheel recht behoeven deze ook niet te zijn, men kan er gerust een kleine ronding aan geven- Iets waartegen men niet genoeg kan waarschuwen is: het snijden van na gels met een" zakmes, zelfs knippen mag men doen in een uiterst geval. Men moet de nagels geregeld onder houden met een nagel-vijl en hiermede de gewenschte ronding aangeven. De riem mag nimmer op de nagel vastgroeien, na het wasschen moet men de huid aan den onderkant van de nagels met de handdoek even naar boven toe opduwen, terwijl men met een daartoe bestemd instrumentje de huid tevens voorzichtig bewerkt. In den beginne is het wellicht goed om de nagels met een weinig vaseline in te wrijven, waardoor de nagelrie men meer soepel worden. Het vijlen der nagels moet geschie den, alvorens men de handen wascht. Het wasschen moet men liefst doen met warm, doch niet bepaald heet wa ter en met een niet al te zachten bor stel. Krijgt men de nagels dan nog niet geheel schoon, dan neemt men een tandenstoker of afgesneden lucifer, omwoelt deze met een watje, dat men drenkt in waterstofsuperoxvde en gaat hiermede onder de nagels. Men kan de nagels het beste op wrijven met een polissoir of stukje zeem. daar zij dan hun natuurlijke werking behouden. Wil men echter persé lak gebruiken, dan neme men nimmer een in het oog vallende kleur of glans, daar noch het een, noch het onder de beschaafde vrouw ken merkt. van deze week. Zondag: Kerry-soep- Biefstuk. Aardappelen. Brussel sch lof. Blanc manger met aardbeien. Maandag: Rosbief. Andijvie. Aardappelen. Rijst schoteltje. Dinsdag: Koud vleesch. Groene kool. Aardappelen. Lintmacaroni met tutti frutti. Woensdag: Stammpot roode kool met varkensrib. Appelmoes. Donderdag: Gestoofde kalfsnier. Princesseboonen (blik) Pommes frites- Sinaasappel. Vrijdag: Kookschol met botersaus. Worteltjes. Aardappelen. Zaterdag: Bruine boonensoep. Griesmeel met bessensap. Bruine boonensoep. 300 gram bruine boonen, 2Va liter water, 1 groote ui, 1 laurierblad, 2 kruidnagels, 2 eetlepels kerry, 100 gram gehakt, eenige peperkorrels, een tak selderij, 50 gram boter, 40 gram bloem, 1 sneedje brood, zout, noot. We laten de gewaschen boonen een nacht weeken en koken ze den volgen den dag gaar in weekwater, waarbij wij de verschillende kruiden voegen, als laurierblad, kruidnagels, peper korrels en de selderij, zeeven de boo nen en het vocht; en voegen zooveel water bij de vloeistof totdat we 21/- liter hebben. De ui wordt nu gesnipperd en in de 50 gram boter gaar gesmoord, hierbij doen we de kerry-poeder en de bloem, mengen dit dooreen, voegen hierbij langzaam de puree en het water, waar na wij zout en eventueel peper naar smaak bijvoegen- Alles laten we des noods nog 10 a 15 minuten doorkoken. Ook kunnen we er balletjes gebakt in maken. Dit gehakt wordt vermengd met brood, zout en noot. Inplaats van gehakt kunnen ook dobbeltsteentjes spek worden medege- kookt. Wij geven bij deze bruineboonen- soep sneedjes bruinbrood, hetgeen smakelijk is en voedzaam. Gestoofde kalfsnier. 2 a 3 kalfsnieren of 1 rundernier, peper, zout, 1 uitje, 1 worteltje, 1 eet lepel gehakte peterselie, 20 gram bloem, 3 dl bouillon of water, waarin 1 blokje is opgelost, 100 gram boter. We zetten de nieren met koud water op en gieten dit af, als het een minuut of vijf heeft doorgekookt, waardoor de veelal sterke smaak geheel verdwijnt-, snijden de nieren aan plakken, die met peper en zout worden bestrooid en in de helft van de boter gaar gesmoord. In de rest van de boter worden het zéér fijn gesnipperde uitje en wortel tje gaar gesmoord, hierbij komt de bloem en het laatst de bouillon, waarna de plakken nier bijgevoegd worden en nog een flink half uur in deze saus zachtjes moeten stoven. Wij geven hierbij worteltjes en pommes frites, waarvoor wij noodig hebben, rauwe aardappelen, frituur vet en zout. We snijden de geschilde aardappelen in reepjes en gedurende één uur in water met zout wegzetten, daarna ma ken we het frituurvet, liefst in een niet te kleine pan heet, zóó, dat er een blauwe damp opstijgt en nemen tel kens een gedeelte van de aardappel reepjes uit het water, drogen die eerst met een doek af, en bakken ze mooi bruin, laten ze even op grauw papier uitlekken, nadat wij de reepjes met de frituurlepel hebben uitgeschept en bestrooien ze nog warm zijnde met ta felzout (fijn). Na het bakken moeten de aardappe len zoo spoedig mogelijk geserveerd worden, anders zijn ze gauw slap. Koffie-pudding. (eenvoudig). 9 dl melk, 1 dl sterke koffie extract, 125 gr- suiker, 90 gr. vanille custard poeder. We maken sterke koffie-extract, door b.v. 3 a 4 kopjes (loodjes) koffie in den filter aan te stampen en hierbij gebrande suiker toe te voegen, b.v. een klein plat theelepeltje, eerst eenige ma len een lepel koud water op de koffie doen, daarna vervolgens met kleine scheutjes kokend water tot we 1 dl of een klein theekopje vol koffie hebben, ben. We beginnen al vroeg met het ma ken van het extract opdat de koffie langzaam kan doorloopen en goed trek ken. 8 dl melk brengen we aan de kook en maken met de rest de custard poe der aan. daarna lossen wij eerst de sui ker in de kokende melk op en gieten het papje erin. laten alles (steeds roe rende en daarbij de bodem goed raken, om aanzetten te voorkomen) nog eenige minuten doorkoken, nemen de pon van het vuur en roeren het koffie e-ngtiem*.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 15