Het Menu
PAG. 3
Baby eischt onze
aandacht.
Gezichts- en hand-
ve zorging in den winter
r JUTTERTJE
7ATFRnAG 1 FFRRl IAR1 1<H4
Gror.Jige kennis een eerste
vereischte.
Regelmaat in het kinderleven
door
Mevrouw W. BirnofF—van Haegenbock.
De verzorging v«n het jonge kind
moet hierop gericht zijn, dat het niet
alleen beschermd wordt tegen dreigen
de gevaren, doch ook tegen de komen-
ide, die zijn gezondheid en ontwikke-
ing eventueel zouden kunnen tegen
houden.
Hiervoor zijn noodig, naast gron
dige kennis van de verzorging van het
kind. een groote mate van liefde en
geduld.
Het kind kan zich, zoolang hij nog
een zuigeling is, niet uiten tegenover
zijn verzorgster. Deze uiting moet men
uit zijn geschrei, zijn hulpelooze be
wegingen, vast weten te stellen, of
althans aanvoelen, wat hem ontbreekt
of onaangenaam aandoet.
Reeds van de eerste weken na zijn
geboorte begint de opvoeding van het
kind. De arts. de bij uitstek deskun
dige, ziet precies welke van zijn kleine
patientjes van den beginne af aan ge
wend zijn aan orde, regelmaat en
goede verzorging.
Een streng doorgevoerd program
van de zijde der moeder of verzorgster
bij de gezonde zuigeling is zeker een
vereischte; in gevallen van ziekten zal
de arts eventueele tijdelijke uitzonde
ringen aangeven.
Men moet echter vooral ook reke
ning houden met het feit, dat baden,
droog maken, poederen, kleeden en
bovenal voeden, we zouden bijna zeg
gen ..op de klok" moet gaan, terwijl
groote zorg aan het bedje en de kamer
der kleine moet worden besteed.
Het is natuurlijk niet mogelijk in
dit korte bestek de zuigelingen-ver
zorging „wetenschappelijk" te behan
delen, doch wij willen in het onder
staande eenige wenken laten volgen.
Bij het baden moet men zorgen, dat
de oogjes van het kind niet in aan
raking komen met het waschwater,
terwijl tevens alles in het werk moet
worden gesteld om te voorkomen, dat
de kleine kou vat. Deuren en vensters
moeten gesloten zijn. In de herfst- en
wintermaanden moet ook de kamer,
waar de kleine gebaad wordt, ver
warmd zijn, terwijl het water niet mhi-
der dan 35 graden Celcius mag zijn.
Men overtuige zich hiervan door een
badthermometer te gebruiken.
Het baden moet vlug geschieden, en
de kleine mag hoogstens 2 a 5 minuten
in het water zijn, terwijl koude was-
schingen vermeden moeten worden.
Men legt de kleine op de handen en
houdt het lichaam in het water en
wel zóó, dat het hoofdje hiermede niet
in aanraking komt.
Het gezichtje wordt het laatste ge-
wasschen, wanneer de kleine geheel
afgedroogd en in den badhanddoek ge
wikkeld is. De oogjes worden met wat
ten uitgewasschen en neme voor iedere
behandeling een nieuw watje. Men
wrijft het in de richting van het neusje.
Gezorgd moet worden, dat het
lichaam goed afgedroogd wordt, daar
dit anders tot kouvatten zou leiden,
hierbij moet niet verzuimd worden de
gehoorgang met een opgerold dotje
watten te drogen; op dezelfde wijze
wordt het neusje schoongemaakt.
Zieke kindertjes mogen niet zonde?
voorkennis van den behandel enden ge
neesheer gebaad worden
Na het afdrogen wordt het lijfje
luchtig gepoederd, vooral de huid In
plooien van armpjes en beentjes mo
gen niet vergeten worden, terwijl spe
ciale poeder gebruikt wordt, die bij
apothekers en drogisten te verkrijgen
is.
De kleeding moet warm en toch po
reus zijn.
Vele te zorgzame moeders kleeden
luin kleintjes te warm aan, een euvel,
waarvan zij moeilijk af te brengen
zijn. De kleintjes vatten daardoor veel
te gauw kou, aangezien zij niet tegen
temperatuurswisseling bestand zijn.
Gummi-broekjes zijn niet aan te "be
velen, daar zij de uitwaseming van de
huid tegenhouden, terwijl de kleintjes
de natte luiers veelal langer aanhou
den dan gewenscht is.
Begint het kind. tegen dat hij een
maand of zeven is te kruipen, dan doet
men hem een dubbele luier aan of een
mierbroekje; het laatste kan men ge
makkelijk aan het lijfje vastknoop,-,
De matras en het kussen mogen niet
te zacht zijn; het best kan men hier
voor varens (gedroogde) gebruiken,
terwyi men op het eerste laken een
niet te groot stuk gutta-percha legt,
hierop een groote dikke moltonnen
deken, die aan beide kanten over de
matras komt en stevig ingestopt wordt
aan de zijkanten, verder een boven-
laken en een paar wollen dekentjes.
Het meest aan te bevelen is om twee
matrasjes tegenover elkander te ge
bruiken, zoodat de een geregeld luch
ten kan.
Indien mogelijk, moet een jong kind
tot het vijf of zes maanden oud is op
de slaapkamer blijven, daar het hier
veel rustiger ligt, dan in de woon
kamer, waar veelal druk gesproken
en misschien ook gerookt wordt, ter
wijl toch ook in vele gezinnen den gan-
schen dag de radio aan is.
Met goed weer moet het kindje
iederen dag naar buiten, goed toege
dekt, en met een wollen manteltje en
mutsje op.
Bij vorst en scherpen wind volstaat
men liever met het kind een uur in een
andere kamer te gaan, datvooreerst
gelucht is en behoorlijk verwarmd.
Met z.g. harden van kinderen moet
men zéér voorzichtig te werk gaan,
daar men met kinderen, die een teer
gestel hebben, veelal het tegendeel
bereikt.
Het voorkomen van een ruwe huid.
In de koude wintermaanden moet
men in het bijzonder op de gelaatshuid
acht geven, daar deze buitengewoon
aan weer en wind is blootgesteld. In
dien het eenigszins mogelijk is, moet
men bij sterken wind, of koud weer
niet uitgaan, zonder het gelaat in te
wrijven met een laagje crème en poe
der. Komt men weer thuis, dan veegt
men het gelaat af met een dotje wat
ten, wasoht het daarna met lauw water
en goede zeep, spoelt dan met koud
water flink na; en wrijft dan dagcrème
in de huid met de vingertoppen- Ver
waarloost men deze verzorging, die
slechts weinig tijd en moeite kost, dan
mag men zich niet verwonderen, in
dien de huid rood en ruw wordt, en de
noodige soepelheid verliest.
Men blijft er slecht jeugdig en goed.
uitzien, indien men de noodige zorg
aan het gelaat blijft besteden en dat is
toch iedere vrouw wel een klein offer
waard niet waar?
Vooral de deelen om de oogen moe
ten ook hun aandeel in de huid-mas
sage hebben, doch, waar het gelaat zei'
matige druk kan hebben, mogen C
vingertoppen dit deel slechts luchtig
beroeren.
Minder flatteus staan de samenge
groeide wenkbrauwen en het is zelfs
een schoonheidsgebrek. Men kan het
teveel op een eenvoudige wijze laten
epileeren, tenzij men zich van een of
ander middel wil bedienen, dat over
tollige haren verwijderd, hier moet
men echter voorzichtig zijn en slechts
datgene kiezen, waarvan de verkooper
met zekerheid kan verklaren, dat de
samenstelling absoluut onschadelijk is.
Het epileeren, hetgeen met een pin
cet geschiedt en het best altijd door
deskundigen gedaan wordt, moet op
gezette tijden herhaald worden.
Gevoelige voeten moeten dagelijks
in lauw water (zeepsop) gebaad wor
den, daarna Mink afdrogen en met bet
afgesneden vlak van een citroen in
wrijven, ook masseeren inet olijfolie is
uitstekend. Men voorkomt hierdoor,
dat men een harde eeltzool onder de
voeten krijgt.
Is men door het zomerzonnetje ver
brand geworden, zoodat storende plek
ken in hals en gelaat opkomen, dan
wrijft men deze eveneens met citroen
sap in, waardoor zij verdwijnen. Daarna
moet men de huid evenwel met zoete
amandelolie inwrijven, opdat zij door
de inwerking van 't scherpe citroensap
niet te strak wordt.
Onze nagels moeten ook goed ver
zorgd worden, daar zij het cachet van
onze hand aangeven. In de eerste
plaats moet men probeeren er een
goeden vorm aan te krijgen, maar wij
moeten er tevens rekening mede hon
den, welk beroep wij uitoefenen. B.v.
voor een typiste zijn lange, puntige
nagels niet mooi, zij zal toch zelve wel
ondervinden, dat deze door het voort
durend tikken op de machine, afbre
ken. Geheel recht behoeven deze ook
niet te zijn, men kan er gerust een
kleine ronding aan geven-
Iets waartegen men niet genoeg kan
waarschuwen is: het snijden van na
gels met een" zakmes, zelfs knippen
mag men doen in een uiterst geval.
Men moet de nagels geregeld onder
houden met een nagel-vijl en hiermede
de gewenschte ronding aangeven.
De riem mag nimmer op de nagel
vastgroeien, na het wasschen moet
men de huid aan den onderkant van
de nagels met de handdoek even naar
boven toe opduwen, terwijl men met
een daartoe bestemd instrumentje de
huid tevens voorzichtig bewerkt.
In den beginne is het wellicht goed
om de nagels met een weinig vaseline
in te wrijven, waardoor de nagelrie
men meer soepel worden.
Het vijlen der nagels moet geschie
den, alvorens men de handen wascht.
Het wasschen moet men liefst doen
met warm, doch niet bepaald heet wa
ter en met een niet al te zachten bor
stel. Krijgt men de nagels dan nog
niet geheel schoon, dan neemt men een
tandenstoker of afgesneden lucifer,
omwoelt deze met een watje, dat men
drenkt in waterstofsuperoxvde en gaat
hiermede onder de nagels.
Men kan de nagels het beste op
wrijven met een polissoir of stukje
zeem. daar zij dan hun natuurlijke
werking behouden. Wil men echter
persé lak gebruiken, dan neme men
nimmer een in het oog vallende kleur
of glans, daar noch het een, noch het
onder de beschaafde vrouw ken
merkt.
van deze week.
Zondag:
Kerry-soep-
Biefstuk.
Aardappelen.
Brussel sch lof.
Blanc manger met aardbeien.
Maandag:
Rosbief.
Andijvie.
Aardappelen.
Rijst schoteltje.
Dinsdag:
Koud vleesch.
Groene kool.
Aardappelen.
Lintmacaroni met tutti frutti.
Woensdag:
Stammpot roode kool
met varkensrib.
Appelmoes.
Donderdag:
Gestoofde kalfsnier.
Princesseboonen
(blik) Pommes frites-
Sinaasappel.
Vrijdag:
Kookschol met botersaus.
Worteltjes.
Aardappelen.
Zaterdag:
Bruine boonensoep.
Griesmeel met bessensap.
Bruine boonensoep.
300 gram bruine boonen, 2Va liter
water, 1 groote ui, 1 laurierblad, 2
kruidnagels, 2 eetlepels kerry, 100
gram gehakt, eenige peperkorrels, een
tak selderij, 50 gram boter, 40 gram
bloem, 1 sneedje brood, zout, noot.
We laten de gewaschen boonen een
nacht weeken en koken ze den volgen
den dag gaar in weekwater, waarbij
wij de verschillende kruiden voegen,
als laurierblad, kruidnagels, peper
korrels en de selderij, zeeven de boo
nen en het vocht; en voegen zooveel
water bij de vloeistof totdat we 21/-
liter hebben.
De ui wordt nu gesnipperd en in de
50 gram boter gaar gesmoord, hierbij
doen we de kerry-poeder en de bloem,
mengen dit dooreen, voegen hierbij
langzaam de puree en het water, waar
na wij zout en eventueel peper naar
smaak bijvoegen- Alles laten we des
noods nog 10 a 15 minuten doorkoken.
Ook kunnen we er balletjes gebakt in
maken. Dit gehakt wordt vermengd
met brood, zout en noot.
Inplaats van gehakt kunnen ook
dobbeltsteentjes spek worden medege-
kookt.
Wij geven bij deze bruineboonen-
soep sneedjes bruinbrood, hetgeen
smakelijk is en voedzaam.
Gestoofde kalfsnier.
2 a 3 kalfsnieren of 1 rundernier,
peper, zout, 1 uitje, 1 worteltje, 1 eet
lepel gehakte peterselie, 20 gram
bloem, 3 dl bouillon of water, waarin
1 blokje is opgelost, 100 gram boter.
We zetten de nieren met koud water
op en gieten dit af, als het een minuut
of vijf heeft doorgekookt, waardoor de
veelal sterke smaak geheel verdwijnt-,
snijden de nieren aan plakken, die met
peper en zout worden bestrooid en in
de helft van de boter gaar gesmoord.
In de rest van de boter worden het
zéér fijn gesnipperde uitje en wortel
tje gaar gesmoord, hierbij komt de
bloem en het laatst de bouillon, waarna
de plakken nier bijgevoegd worden en
nog een flink half uur in deze saus
zachtjes moeten stoven. Wij geven
hierbij worteltjes en pommes frites,
waarvoor wij noodig hebben, rauwe
aardappelen, frituur vet en zout.
We snijden de geschilde aardappelen
in reepjes en gedurende één uur in
water met zout wegzetten, daarna ma
ken we het frituurvet, liefst in een niet
te kleine pan heet, zóó, dat er een
blauwe damp opstijgt en nemen tel
kens een gedeelte van de aardappel
reepjes uit het water, drogen die eerst
met een doek af, en bakken ze mooi
bruin, laten ze even op grauw papier
uitlekken, nadat wij de reepjes met de
frituurlepel hebben uitgeschept en
bestrooien ze nog warm zijnde met ta
felzout (fijn).
Na het bakken moeten de aardappe
len zoo spoedig mogelijk geserveerd
worden, anders zijn ze gauw slap.
Koffie-pudding.
(eenvoudig).
9 dl melk, 1 dl sterke koffie extract,
125 gr- suiker, 90 gr. vanille custard
poeder.
We maken sterke koffie-extract,
door b.v. 3 a 4 kopjes (loodjes) koffie
in den filter aan te stampen en hierbij
gebrande suiker toe te voegen, b.v. een
klein plat theelepeltje, eerst eenige ma
len een lepel koud water op de koffie
doen, daarna vervolgens met kleine
scheutjes kokend water tot we 1 dl of
een klein theekopje vol koffie hebben,
ben.
We beginnen al vroeg met het ma
ken van het extract opdat de koffie
langzaam kan doorloopen en goed trek
ken.
8 dl melk brengen we aan de kook
en maken met de rest de custard poe
der aan. daarna lossen wij eerst de sui
ker in de kokende melk op en gieten
het papje erin. laten alles (steeds roe
rende en daarbij de bodem goed raken,
om aanzetten te voorkomen) nog eenige
minuten doorkoken, nemen de pon van
het vuur en roeren het koffie e-ngtiem*.