Het Menu De kunst van het koopen Hoe moet men slapen? T ilTTTERTJE ZATERDAG PAG. 5 Koopt alleen wat U noodig heeft! Wat onze adverteerders bieden is goed door G. C. Meijer-Schwencke. Wanneer wij spreken over de kunst van koopen", dan zal men zich 'wellicht het eerste oogenblik afvragen: Is koopen dan zoo'n kunst?" "ïoch nemen wjj deze uitdrukking niet terug, omdat wij overtuigd zijn, dat lang niet iedere vrouw deze „kunst" verstaat. Denken wij eens even aan de maan den December, maar vooral Januari en ook gedeeltelijk Februari met de vele, ve'e uitverkoopen- Ja, blijven deze echter wel tot de genoemde manaden beperkt? Uitge zonderd de zomermaanden-uitverkoo- pen, die wij hieronder thans niet rang schikken, zien wij in sommige win kels bijna het geheele jaar „Extra aan bieding" of „Reuzen-koopjes". In hoeverre wij thans nog vertrou wen stellen in uitverkoopen laten wij in het midden en zeker zijn er nog ge noeg solide firma's, die inderdaad voordeelige aanbiedingen doen. Hier onder zijn in de eerste plaats onze ad verteerders te rekenen. Indien men in de Februari-maand, die speciaal voor uitverkoopen ge schikt schijnt te zijn, eens in de groote steden in en om de winkels het publiek gadeslaat, dan is men eenvoudig per plex. Het is een duwen en dringen van jewelste en iedereen wil het eerste binnen zijn om een „koopje" te halen. Men vraagt zich niet af of de lengte maat overeenkomt met dat wat men noodig heeft, doch koopt dikwijls in het wilde weg, „omdat het goedkoop is." Geen wonder, dat de meeste dames ilefst zonder haar man naar uitverkoo pen gaan, want deze werken veelal „remmend". De meeste mannen ge voelen zich als ware slachtoffers bij uitverkoopen, hebben trouwens ook niet het noodige geduld om te wachten tot vrouwlief een hoed naar fcaar zin heeft weten te bemachtigen uit den grooten berg, na er minstens 15 ge past te hebben! Koopt met overleg! „Koopen is een kunst" en men moet er zich wel bewust van zijn, dat men tioor het doen van slechts keus, onnoo dig en op verkeerde wijze geld uit geeft. Men moet met kennis van zaken datgene weten uit te kiezen, wat men met uuttig effect kan gebruiken en liet twijfelend tegenover den verkoo- per(ster) staan. Men dient vóór men van huis gaat te weten waar men koo pen gaat, wat men koopen zal en het beste is alles op een bloc-note te schrij ven, dan beloopt men tevens niet de Lc lo.irnal. Ia die kamer te duur? Hebt i' r wel eens aan gedacht, wat di itaat moet betalen voor twee ong> lukkigc kamers en een kabinet? kans een of ander te vergeten. Te voren kunt u in onze advertentieko lommen de firma's vinden, die iets aan trekkelijks hebben aan te bieden Komt men in een winkel, dan gaat men recht op zijn doel af en is de keus niet geheel en al naar den zin, of bo ven het vastgestelde bedrag, dan moet men wachten met koopen. In vele zaken is het gewoonte, dat men eerst met de duurste dingen aan komt; zegt men evenwel een middel- prijs te willen besteden, dan zal men die artikelen of stoffen laten zien, die met, den inhoud van onze beurs over eenkomt. Vele dames vinden het moeilijk om uit een winkel .te gaan zonder dat zij iets gekocht hebben- Dit is een zéér verkeerde opvatting, want èn kooper en verkooper zijn gebaat, indien men volkomen geslaagd is bij het doen van inkoopen. Men zal een japon, hoed, mantel of wat het dan ook zij, slechts met genoe- gen dragen, indien zij geheel naar den zin is. Is dit niet het geval, dan zal men bij een volgenden aankoop in een anderen winkel trachten beter tg slagen. Is men het dus in de eerste plaats eens met de vraag wat men te koopen en hoeveel men hoogstens te be steden heeft, dan zal men verstandig doen zich te laten leiden door raad van anderen, doch zelf keus te maken en in geen geval meer uit te geven, dan wat men op het oogenblik kan missen. Het is sterk individueel. Een grondpijler der gezondheid door Dr. G. ABEL. De moderne geneeskracht is tot de erkentenis gekomen, dat de voeding van veel grootere beteekenis voor de gezondheid is, dan men vroeger meen de. En nadat men dit geleerd had ten opzichte van de voeding, ontdekte men hetzelfde met betrekking tot den slaap. Deze is, zooals men thans weet van de grootste beteekenis voor gezonden en zieken. In verband hiermede hebben medici van naam in vaak maanden durende proeven het slapen en ontwaken van verschillende proefpersonen waargeno men. Zoo zijn wij te weten gekomen, dat een „rustige" slaap eigenlijk veel onrustiger is, dan men meestal denkt. Een gezonde slaper verandert zijn houding soms wel vijftig maal in den nacht, zonder zich daarvan echter in het minst bewust te ziin. In den slaap blijken ook duidelijk de persoonlijke eigenaardigheden. De een heeft be hoefte aan veel slaap, de ander niet, terwijl bij een derde de behoefte aan slaap sterk schommelt. Ook de uitwer king van slaapmiddelen is zéér ver schillend. Voor de meeste menschen is het aan te raden, zoo vlak mogelijk te liggen; het hart behoeft zich dan niet overma tig in te spannen om het bloed omhoog te pompen. Dit gaat echter niet altijd op, want merkwaardig genoeg slapen vele hartpatiënten beter, wanneer zij met het hoofd omhoog liggen. Het zal voor het hart misschien minder be zwaarlijk zijn, wanneer men op de rechterzijde ligt, doch ook deze rgel moet niet te strikt worden opgevat; degeen, die met goede voornemens op de rechterzijde slaapt, zal misschien na enkele minuten zich omkeeren en op de linkerzijde lang liggen blijven, zonder ongemak daarvan te ondervinden. Het is n.1. merkwaardig, dat de mensch, die in wakenden toestand vaak zoo onver standig doet, in zijn slaap door zijn eigen instincten wordt geleid. Zoo zal het vrijwel nooit voorkomen, dat een slaper een gekwetst lichaamsdeel in een ongunstige houding brengt. Dit is niet vreemd, want onderbewustzijn werkt tijdens den slaap door. Dit blijkt o. a. uit het feit, dat vele menschen wakker kunnen worden op het tijdstip, dat zij zich vóór het slapen hebben in geprent, en uit liet feit, dat er slechts zeer zelden iemand uit zijn bed valt, zelfs in een geheel vreemde slaapgele genheid. We zien dus, dat men bij het slapen rustig de natuur haar gang kan laten gaan. De mensch zelf behoeft er slechts dit toe bij te dragen, dat hij geregeld op eenzelfden tijd naar bed gaat, let op een voldoend lange nachtrust en niet ingaat tegen de omstandigheden, die bij hem persoonlijk voor den slaap het gunstigst zijn gebleken. Zondag: Kippensoep- Blinde vinken. Spruitjes, aardappelen. Hopjespudding. Maandag: Schelpen met kippenragout. Gebakken lever. Aardappelen. Appelmoes. Dinsdag: Selderij-sla met appelen. Gehakt. Savoyekool. Aardappel-purée. Woensdag: V arkens-karbonade. Knolraap. Aardappelen. Griesmeel met rozijnen- Donderdag: Aardappelpudding. Zoete appeltjes. Watergruwel. Vrijdag: Vischsoep. Brusselsch lof met harde eieren en botersaus. Aardappelen. Zaterdag: Spaghetti met spek en bananen. Knackworstjes. Stamppot met zuurkool. Hopjes-pudding. 1 liter melk; 90 gram custard poe der; 100 gram suiker; 200 gram voor de caramel (suiker); 1 klontje boter. We brengen de melk op 1 dl na aan de kook, lossen er de 100 gram suiker in op en maken met de overgehouden melk de custard poeder aan, die we bij de kokende melk voegen. Daarna nog even doorkoken laten, totdat de massa goed gebonden is. Terwijl de melk aan de kook komt, laten wij de overige 200 gram (2 kl- theekopjes) tot caramel branden, en doen ze hiervoor in een klein ijzer ijzer pannetje. We moeten echter zor gen, dat de suiker niet te donker wordt, daar. de pudding dan te bitter smaakt. Begint de suiker te schuimen, en ze er lichtbruin uitziet, dan voegen wij bij haar de caramel, doch beetje voor beetje, vermengen haar al kloppende, voegen tenslote nog een stukje boter bij en kloppen alles met de garde nog eens luchtig op. Spoel een vorm met koud water om en giet de pudding hierin en laat ze koud worden. Selderij-sla met appelen. 1 groote selderij knol; 4 appelen; 1 a 2 eetlepels mayonaise; eenige lepels room; 1 citroen; zout. Een groote knolselderij wordt met een borstel onder stroomend water af geborsteld en. daarna in zout water gaar gekookt, geschild en in plakken gesneden, die weer verdeeld worden in kleine blokjes, deze worden bedruppeld met citroen. De appelen worden even eens onder den kraan schoon gemaak. waarna het klok luis wordt uitgesto ken, verdeelen de appels in blokjes en vermengen deze met de selderij-blok jes. Een paar lepels mayonanise worden verdund met room en met de appel en selderij-blokjes vermengd, waarna we het slaatje een uurtje wegzetten om den smaak goed in te laten trekkea Aardappel-pudding. 200 gram gekookte ham of spek-; 50* gram aardappelen; 200 gram boter; 4 eieren; 1 dl melk; zout, peper naar sdisbIv We schillen de aardappelen en ko ken ze op de gewone wijze gaar, ter. wijl wij intusschen de ham fijn hakken of indien we spek gebruiken, b.v. l50 gram machinaal gesneden boterham- spek, welke eveneens fijn gesneden wordt (gehakt). Zijn de aardapeplen gaar, dan wor den ze goed fijn gestampt en malen z« door den purée- of vleeschmolen, en vermengen ze met de helft van de bo ter, welke we vooraf gesmolten heb ben, de eierdooiers, die met peper, zout en de dl melk zijn geklopt en het laatst komt het stijf geklopte eiwit bij de purée. We vetten een warmen puddingvorm in, ook den deksel en bestrooien deze met paneermeel, waarna de vorm laag om laag met purée en gehakte ham of spek wordt gevuld. De laatste laag moet echter uit purée bestaan, waar mede men den vorm sluit en de pud ding vervolgens l1/-. uur au bain marie moet koken. Indien men geen warme pudding vorm heeft, kan men ook een kom of anderen vorm gebruiken, die afgeslo ten kan worden met een dubbel vel perkament-papier, dat met een bandje of touwtje om de kom bevestigd wordt. Een klein hooikistjannetje kan trou wens ook uitstekend gebruikt worden, Vischsoep. 2 liter water; 3 of 4 scholletjes; 1 laurierblad; 1 takje selderij; 1 stukje foelie; 1 worteltje; 1 stukje Spaansche peper; 1 dl room of melk; 50 gram bo ter; 75 gram bloem; 2 eieren; 1 thee lepel gehakte petersedie; naar smaak maggi aroma. De visch wordt schoongemaakt, ge- vvasschen en opgezet met 2 liter ko kend water, zout in de verschillende kruiden. Is de visch gaar, dan wordt een deel van het vleesch van de graten gehaald en fijngehakt op een bord weg gezet, waarna we de bouillon nog 1 uur zachtjes laten koken en daarna door een zeef in een andere pan gieten. Boter en bloem worden met elkander verwarmd, daarna wordt de gezeefde vischbouillon er langzaam bijgevoegd en laten wij de soep nog 5 tot 10 minu ten zachtjes doorkoken. 1 Spaghetti met spek en bananen- 2 ons spaghetti, 300 gram spek, 'L banaan per persoon, blokjes brood, peper, zout, 300 gram boter. Tomatensaus. 1/2 liter water, waarin 2 bouillonblok jes zijn opgelost, V, blikje tomatenpw- rée, 40 gram boter, 30 gram bloem, V, kopje melk. Het spek wordt aan blokjes gesneden van ongeveer 1 cm en in een koekepan uitgebraden. De spaghetti of een ander soort macaroni, b.v. hoorntjes worden gedurende 10 a 15 minuten in kokend water met zout gekookt, daarna afge goten, met warm water overgoten, of een zeef geplaatst om uit te lekken en in een dekschaal warm gehouden. Het spek is inmiddels uitgebraden, echter niet zóó, dat het geheel en al bruin is, daarna uitgeschept en bij het spekvet de boter gevoegd, waarna we alles weer warm maken. Daarna neemt men de gehalveerde geschilde bananen legt ze voorzichtig in de pan en laat ze erin bakken, deze leggen we op een ver warmden schotel met de blokjes spek er overheen en bakken in de rest van bet vet de blokjes brood, die ook bij het spek en de bananen worden gevoegd, waarna het geheel bedekt wordt mei tomatensaus en omringt den schotel met de spaghetti. Voor de saus wordt de boter gesmol ten. vermengd met bloem, toinatenuurée en tenslotte voegen wij de bouillon er bij. Dan laten we alles nogmaals 5 nji- miten doorkoken. Deze schotel is het lekkerst en het smakelijkst wanneer ze warm opgediend wordt.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 15