Het Menu
De kunst van het koopen
Hoe moet men slapen?
T ilTTTERTJE
ZATERDAG
PAG. 5
Koopt alleen wat U noodig heeft!
Wat onze adverteerders bieden
is goed
door
G. C. Meijer-Schwencke.
Wanneer wij spreken over de
kunst van koopen", dan zal men zich
'wellicht het eerste oogenblik afvragen:
Is koopen dan zoo'n kunst?"
"ïoch nemen wjj deze uitdrukking niet
terug, omdat wij overtuigd zijn, dat
lang niet iedere vrouw deze „kunst"
verstaat.
Denken wij eens even aan de maan
den December, maar vooral Januari en
ook gedeeltelijk Februari met de vele,
ve'e uitverkoopen-
Ja, blijven deze echter wel tot de
genoemde manaden beperkt? Uitge
zonderd de zomermaanden-uitverkoo-
pen, die wij hieronder thans niet rang
schikken, zien wij in sommige win
kels bijna het geheele jaar „Extra aan
bieding" of „Reuzen-koopjes".
In hoeverre wij thans nog vertrou
wen stellen in uitverkoopen laten wij
in het midden en zeker zijn er nog ge
noeg solide firma's, die inderdaad
voordeelige aanbiedingen doen. Hier
onder zijn in de eerste plaats onze ad
verteerders te rekenen.
Indien men in de Februari-maand,
die speciaal voor uitverkoopen ge
schikt schijnt te zijn, eens in de groote
steden in en om de winkels het publiek
gadeslaat, dan is men eenvoudig per
plex.
Het is een duwen en dringen van
jewelste en iedereen wil het eerste
binnen zijn om een „koopje" te halen.
Men vraagt zich niet af of de lengte
maat overeenkomt met dat wat men
noodig heeft, doch koopt dikwijls in
het wilde weg, „omdat het goedkoop
is."
Geen wonder, dat de meeste dames
ilefst zonder haar man naar uitverkoo
pen gaan, want deze werken veelal
„remmend". De meeste mannen ge
voelen zich als ware slachtoffers bij
uitverkoopen, hebben trouwens ook
niet het noodige geduld om te wachten
tot vrouwlief een hoed naar fcaar zin
heeft weten te bemachtigen uit den
grooten berg, na er minstens 15 ge
past te hebben!
Koopt met overleg!
„Koopen is een kunst" en men moet
er zich wel bewust van zijn, dat men
tioor het doen van slechts keus, onnoo
dig en op verkeerde wijze geld uit
geeft. Men moet met kennis van zaken
datgene weten uit te kiezen, wat men
met uuttig effect kan gebruiken en
liet twijfelend tegenover den verkoo-
per(ster) staan. Men dient vóór men
van huis gaat te weten waar men koo
pen gaat, wat men koopen zal en het
beste is alles op een bloc-note te schrij
ven, dan beloopt men tevens niet de
Lc lo.irnal.
Ia die kamer te duur? Hebt i'
r wel eens aan gedacht, wat di
itaat moet betalen voor twee ong>
lukkigc kamers en een kabinet?
kans een of ander te vergeten. Te
voren kunt u in onze advertentieko
lommen de firma's vinden, die iets aan
trekkelijks hebben aan te bieden
Komt men in een winkel, dan gaat
men recht op zijn doel af en is de keus
niet geheel en al naar den zin, of bo
ven het vastgestelde bedrag, dan moet
men wachten met koopen.
In vele zaken is het gewoonte, dat
men eerst met de duurste dingen aan
komt; zegt men evenwel een middel-
prijs te willen besteden, dan zal men
die artikelen of stoffen laten zien, die
met, den inhoud van onze beurs over
eenkomt.
Vele dames vinden het moeilijk om
uit een winkel .te gaan zonder dat zij
iets gekocht hebben- Dit is een zéér
verkeerde opvatting, want èn kooper
en verkooper zijn gebaat, indien men
volkomen geslaagd is bij het doen van
inkoopen.
Men zal een japon, hoed, mantel of
wat het dan ook zij, slechts met genoe-
gen dragen, indien zij geheel naar den
zin is.
Is dit niet het geval, dan zal men bij
een volgenden aankoop in een anderen
winkel trachten beter tg slagen.
Is men het dus in de eerste plaats
eens met de vraag wat men te koopen
en hoeveel men hoogstens te be
steden heeft, dan zal men verstandig
doen zich te laten leiden door raad van
anderen, doch zelf keus te maken en
in geen geval meer uit te geven, dan
wat men op het oogenblik kan missen.
Het is sterk individueel.
Een grondpijler der gezondheid
door
Dr. G. ABEL.
De moderne geneeskracht is tot de
erkentenis gekomen, dat de voeding
van veel grootere beteekenis voor de
gezondheid is, dan men vroeger meen
de. En nadat men dit geleerd had ten
opzichte van de voeding, ontdekte men
hetzelfde met betrekking tot den slaap.
Deze is, zooals men thans weet van de
grootste beteekenis voor gezonden en
zieken.
In verband hiermede hebben medici
van naam in vaak maanden durende
proeven het slapen en ontwaken van
verschillende proefpersonen waargeno
men. Zoo zijn wij te weten gekomen,
dat een „rustige" slaap eigenlijk veel
onrustiger is, dan men meestal denkt.
Een gezonde slaper verandert zijn
houding soms wel vijftig maal in den
nacht, zonder zich daarvan echter in
het minst bewust te ziin. In den slaap
blijken ook duidelijk de persoonlijke
eigenaardigheden. De een heeft be
hoefte aan veel slaap, de ander niet,
terwijl bij een derde de behoefte aan
slaap sterk schommelt. Ook de uitwer
king van slaapmiddelen is zéér ver
schillend.
Voor de meeste menschen is het aan
te raden, zoo vlak mogelijk te liggen;
het hart behoeft zich dan niet overma
tig in te spannen om het bloed omhoog
te pompen. Dit gaat echter niet altijd
op, want merkwaardig genoeg slapen
vele hartpatiënten beter, wanneer zij
met het hoofd omhoog liggen. Het zal
voor het hart misschien minder be
zwaarlijk zijn, wanneer men op de
rechterzijde ligt, doch ook deze rgel
moet niet te strikt worden opgevat;
degeen, die met goede voornemens op
de rechterzijde slaapt, zal misschien na
enkele minuten zich omkeeren en op de
linkerzijde lang liggen blijven, zonder
ongemak daarvan te ondervinden. Het
is n.1. merkwaardig, dat de mensch, die
in wakenden toestand vaak zoo onver
standig doet, in zijn slaap door zijn
eigen instincten wordt geleid. Zoo zal
het vrijwel nooit voorkomen, dat een
slaper een gekwetst lichaamsdeel in
een ongunstige houding brengt. Dit is
niet vreemd, want onderbewustzijn
werkt tijdens den slaap door. Dit blijkt
o. a. uit het feit, dat vele menschen
wakker kunnen worden op het tijdstip,
dat zij zich vóór het slapen hebben in
geprent, en uit liet feit, dat er slechts
zeer zelden iemand uit zijn bed valt,
zelfs in een geheel vreemde slaapgele
genheid.
We zien dus, dat men bij het slapen
rustig de natuur haar gang kan laten
gaan. De mensch zelf behoeft er slechts
dit toe bij te dragen, dat hij geregeld
op eenzelfden tijd naar bed gaat, let op
een voldoend lange nachtrust en niet
ingaat tegen de omstandigheden, die bij
hem persoonlijk voor den slaap het
gunstigst zijn gebleken.
Zondag:
Kippensoep-
Blinde vinken.
Spruitjes, aardappelen.
Hopjespudding.
Maandag:
Schelpen met kippenragout.
Gebakken lever.
Aardappelen.
Appelmoes.
Dinsdag:
Selderij-sla met appelen.
Gehakt.
Savoyekool.
Aardappel-purée.
Woensdag:
V arkens-karbonade.
Knolraap.
Aardappelen.
Griesmeel met rozijnen-
Donderdag:
Aardappelpudding.
Zoete appeltjes.
Watergruwel.
Vrijdag:
Vischsoep.
Brusselsch lof met harde eieren
en botersaus.
Aardappelen.
Zaterdag:
Spaghetti met spek
en bananen.
Knackworstjes.
Stamppot met zuurkool.
Hopjes-pudding.
1 liter melk; 90 gram custard poe
der; 100 gram suiker; 200 gram voor
de caramel (suiker); 1 klontje boter.
We brengen de melk op 1 dl na aan
de kook, lossen er de 100 gram suiker
in op en maken met de overgehouden
melk de custard poeder aan, die we bij
de kokende melk voegen. Daarna nog
even doorkoken laten, totdat de massa
goed gebonden is.
Terwijl de melk aan de kook komt,
laten wij de overige 200 gram (2 kl-
theekopjes) tot caramel branden, en
doen ze hiervoor in een klein ijzer
ijzer pannetje. We moeten echter zor
gen, dat de suiker niet te donker
wordt, daar. de pudding dan te bitter
smaakt.
Begint de suiker te schuimen, en ze
er lichtbruin uitziet, dan voegen wij
bij haar de caramel, doch beetje voor
beetje, vermengen haar al kloppende,
voegen tenslote nog een stukje boter
bij en kloppen alles met de garde nog
eens luchtig op. Spoel een vorm met
koud water om en giet de pudding
hierin en laat ze koud worden.
Selderij-sla met appelen.
1 groote selderij knol; 4 appelen; 1 a
2 eetlepels mayonaise; eenige lepels
room; 1 citroen; zout.
Een groote knolselderij wordt met
een borstel onder stroomend water af
geborsteld en. daarna in zout water
gaar gekookt, geschild en in plakken
gesneden, die weer verdeeld worden in
kleine blokjes, deze worden bedruppeld
met citroen. De appelen worden even
eens onder den kraan schoon gemaak.
waarna het klok luis wordt uitgesto
ken, verdeelen de appels in blokjes en
vermengen deze met de selderij-blok
jes.
Een paar lepels mayonanise worden
verdund met room en met de appel
en selderij-blokjes vermengd, waarna
we het slaatje een uurtje wegzetten
om den smaak goed in te laten trekkea
Aardappel-pudding.
200 gram gekookte ham of spek-; 50*
gram aardappelen; 200 gram boter; 4
eieren; 1 dl melk; zout, peper naar
sdisbIv
We schillen de aardappelen en ko
ken ze op de gewone wijze gaar, ter.
wijl wij intusschen de ham fijn hakken
of indien we spek gebruiken, b.v. l50
gram machinaal gesneden boterham-
spek, welke eveneens fijn gesneden
wordt (gehakt).
Zijn de aardapeplen gaar, dan wor
den ze goed fijn gestampt en malen z«
door den purée- of vleeschmolen, en
vermengen ze met de helft van de bo
ter, welke we vooraf gesmolten heb
ben, de eierdooiers, die met peper, zout
en de dl melk zijn geklopt en het laatst
komt het stijf geklopte eiwit bij de
purée.
We vetten een warmen puddingvorm
in, ook den deksel en bestrooien deze
met paneermeel, waarna de vorm laag
om laag met purée en gehakte ham of
spek wordt gevuld. De laatste laag
moet echter uit purée bestaan, waar
mede men den vorm sluit en de pud
ding vervolgens l1/-. uur au bain marie
moet koken.
Indien men geen warme pudding
vorm heeft, kan men ook een kom of
anderen vorm gebruiken, die afgeslo
ten kan worden met een dubbel vel
perkament-papier, dat met een bandje
of touwtje om de kom bevestigd wordt.
Een klein hooikistjannetje kan trou
wens ook uitstekend gebruikt worden,
Vischsoep.
2 liter water; 3 of 4 scholletjes; 1
laurierblad; 1 takje selderij; 1 stukje
foelie; 1 worteltje; 1 stukje Spaansche
peper; 1 dl room of melk; 50 gram bo
ter; 75 gram bloem; 2 eieren; 1 thee
lepel gehakte petersedie; naar smaak
maggi aroma.
De visch wordt schoongemaakt, ge-
vvasschen en opgezet met 2 liter ko
kend water, zout in de verschillende
kruiden. Is de visch gaar, dan wordt
een deel van het vleesch van de graten
gehaald en fijngehakt op een bord weg
gezet, waarna we de bouillon nog 1 uur
zachtjes laten koken en daarna door
een zeef in een andere pan gieten.
Boter en bloem worden met elkander
verwarmd, daarna wordt de gezeefde
vischbouillon er langzaam bijgevoegd
en laten wij de soep nog 5 tot 10 minu
ten zachtjes doorkoken.
1
Spaghetti met spek en bananen-
2 ons spaghetti, 300 gram spek, 'L
banaan per persoon, blokjes brood,
peper, zout, 300 gram boter.
Tomatensaus.
1/2 liter water, waarin 2 bouillonblok
jes zijn opgelost, V, blikje tomatenpw-
rée, 40 gram boter, 30 gram bloem,
V, kopje melk.
Het spek wordt aan blokjes gesneden
van ongeveer 1 cm en in een koekepan
uitgebraden. De spaghetti of een ander
soort macaroni, b.v. hoorntjes worden
gedurende 10 a 15 minuten in kokend
water met zout gekookt, daarna afge
goten, met warm water overgoten, of
een zeef geplaatst om uit te lekken en
in een dekschaal warm gehouden.
Het spek is inmiddels uitgebraden,
echter niet zóó, dat het geheel en al
bruin is, daarna uitgeschept en bij het
spekvet de boter gevoegd, waarna we
alles weer warm maken. Daarna neemt
men de gehalveerde geschilde bananen
legt ze voorzichtig in de pan en laat ze
erin bakken, deze leggen we op een ver
warmden schotel met de blokjes spek
er overheen en bakken in de rest van
bet vet de blokjes brood, die ook bij het
spek en de bananen worden gevoegd,
waarna het geheel bedekt wordt mei
tomatensaus en omringt den schotel
met de spaghetti.
Voor de saus wordt de boter gesmol
ten. vermengd met bloem, toinatenuurée
en tenslotte voegen wij de bouillon er
bij. Dan laten we alles nogmaals 5 nji-
miten doorkoken. Deze schotel is het
lekkerst en het smakelijkst wanneer ze
warm opgediend wordt.