Het Menu T JUTTERTJE ZATERDAG ?4 FEBRUARI 1934 PAG. 3 De vrouwelijke gratie in het gedrang! ,,'t Is voor mannen geen gezicht!" zegt Koos Speenhof .Kleine Bob is zoo nerveus Laat het kind spelen met kamaraadjes van gelijken leeftijd! „Worstelen" en „voetballen" als vrouwensport. door Albert van Belvarsem. Maken we een vergelijking met de vrouw van heden en van een honderd jaren geleden, dan moet deze vergelij king ontegenzeggelijk in het voordeel van eerstgenoemde uitvallen. De vrouw heeft zich haar plaats in het leven we ten te veroveren en zij heeft dit gedaan met alle middelen, die haar van nature zijn aangeboren en waarvan ik als voornaamste haar diplomatie wil noe men. Laten we volmondig erkennen, dat wij, mannen, hierin de mindere zijn. Trouwens, ware dit niet het geval, zoo had de vrouw het nooit zoo ver kunnen brengen. Practisch is er geen beroep meer, wat een vrouw niet zou kunnen uifoefenen. En zoo is het ook op sportgebied. En nu geloof ik toch werkelijk, dat men aan het overdrij ven is. Wanneer men bedenkt, dat het nog niet zoo heel erg lang geleden is, dat het baden in het openbaar voor vrou wen als hoogst onzedelijk werd be schouwd, ondanks de badcostuums, die van boven hoog gesloten en van onde ren tot op de hielen toegingen en fei telijk buiten handen en gelaat geen stukje open lieten, dan is het een heele vooruitgang, dat de vrouw van heden zich vrijwel overal op ongedwongen wijze in het water kan begeven En nu wil ik nog niet eens spreken over de kleeding, over die langzame verdwijning van die harnassen of wel corsetten genoemd. Maar men kan ook wederom gaan overdrijven. Geen mensch ter wereld zal het een vrouw kwalijk nemen, dat zij tennis speelt, zwemt, roeit, fietst, chauffeert, motor- rijdt, en nog zooveel meer. Elk dezer sporten kan haar lichaamsgezondheid ten goede komen. Haar charme wordt erdoor verhoogd. Want het zijn bewe gingen, die gracieus moeten worden uit gevoerd en gratie is een eigenschap, die ook alleen vrouwen eigen is. Of hebt U wel eens gehoord van een man, die zich gracieus over het sportveld bewoog? En daar hebben we het kar dinale punt. Laten de vrouwen van de specifiek mannelijke sport afblijven. Hebt u wel eens een vrouw zien hardloopen? Op de Olympische Spelen te Amsterdam heb ik een damesrace over 100 M. gezien. Het was erbarme lijk! Doch er is meer. In België en Frankrijk vinden geregeld worstelwed strijden tusschen „dames" plaats. Voor al in Antwerpen schijnt hier veel be langstelling voor te bestaan. Ik zal U een uitvoerige beschrijving besparen, doch u kunt zich wel voorstellen hoe onaesthetisch het daar toe 'ging. Ik zou werkelijk wel eens het oordeel van een dokter willen hooren, over den toestand waarin de meesten dezer vrou wen verkeerden. Deze excessen staan ons echter ook hier in Holland te wach ten. In den Haag, Amsterdam en Rot terdam zijn dames-race-vereenigingen opgericht. En wij kunnen slechts ho pen, dat onze Overheid deze dwaze grillen in het openbaar zal weten te verbieden. Nog een sport, die sedert korten tijd in ons land wordt beoefend, is het vrouwenvoetbal. Wanneer er een sport is, die niet aan het karakter van een vrouw beantwoordt, dan is het wel deze. Voetbal is een forscb en manlijk spel. Dat in aanmerking genomen, spe len er zelfs nog veel te veel zwakke jongens voetbal. Voetbal is uitsluitend voor de physiek sterkeren, afmattend, eischt het wilskracht en beheersching over alle zenuwen, juist als het lichaam dreigt vermoeid te geraken. En vanuit medisch oogpunt lijkt mij voetbal daar om in het geheel niet aan te bevelen voor dames. Het is voorts wel eigenaardig, dat juist die vrouwen er zich op toeleggen, welke die lieftalligheid missen, die wij zoo gaarne bij vrouwen zien. Dat onze levensdichter J. H. Speen hof er ook zoo over denkt, blijkt uit het volgende gedichtje: Voetbalspel door jongedames, Is voor mannen.... „geen gezicht", Die zich wat kleinzeerig voelen Knijpen vaak hun oogen dicht. Al die trappen, schoppen, slagen Tegen zooveel bloesemzacht. Heeft al menig vrijgezeltje Verder van den echt gebracht. Neen, .laten de dames, en de meisjes nu eens en voor altijd ermede uitschei den, de sporten, welke voor mannen geschikt zijn, te gaan beoefenen. Alleen de sporten, welke de natuur lijke charme van de vrouw tot haar recht doen komen en waarbij onaesthe- tische vertooningen zijn uitgesloten. En dié zijn er genoeg! door Mevr. G. C. Meijer Schwencke Men hoort zoo vaak door moeders de klacht uiten, dat hun kind geen muziek kan hooren, zonder te gaan schreien. Weer andere kinderen beginnen te stotteren als men hun aankijkt of iets vraagt. We zouden nog tallooze voor beelden kunnen laten volgen, die het nerveuze kind typeeren en moeders kunnen dit uit eigen ervaring nog aan vullen. Kinderen, die met een nerveuse aan leg geboren zijn, worden vaak voor lastig, lui, eigenzinnig, bang en nog véél meer, gehouden en tengevolge hiervan, geheel ten onrechte gestraft, aangezien deze uitingen een gevolg zijn van zenuwzwakte, en veeleer medische behandeling vragen. Afleiding en zoo mogelijk een tijde lijke verandering van omgeving doen veelal wonderen bij deze kinderen. In vele gevallen zijn het echter de ouders, die overspannen en nerveus zijn, waardoor zij niet de kracht heb ben om de noodige kracht en tact te vinden om de leiding te geven! Kleine kinderen, die alle indrukken zoo intens in zich opnemen, reageeren op inconsequente handelingen der ouders door in een voortdurende wisse lende stemming te komen. Men voorkomt dit door het kind van jongsaf aan een zeer geregeld leven te gewennen; maaltijden moeten op tijd gegeven worden, terwijl hij evenzeer op een bepaald vast uur naar bed moet gebracht worden. Men moet het kind voor een deel aan zich zelf overlaten en niet aan alles en nog wat de aandacht schenken. Indien men nu eens te veel op het kind let en Le Kire. En dit stof hier! Wanneer denkt ge dit weg te vegen? Mevrouw, dit stof ligt daar al 14 dagen en ik ben hier pas een week. dan weer géén aandacht aan hem schenkt, dan kweekt men het minder waardigheidsgevoel bij velen aan. Kinderen moeten omgaan met vriendjes van gelijken leeftijd en niet voortdurend met volwassenen of veel oudere kinderen. Groote opwinding moet voorkomen worden, evenmin als een kind meege nomen wordt, naar plaatsen, die voor volwassenen bestemd zijn, als cinema, café's e.a. Een kind moet eenvoudig worden ge voed en opgevoed, terwijl hij zooveel mogelijk moet profiteeren van de bui tenlucht en spelen met andere kin deren. Zondag: Groentesoep. Ribstuk. Aardappelen. Spruitjes. Ananaspudding. Maandag: Vegetarisch schoteltje. Koud vleesch. Koolraap. Aardappelen. Dinsdag: Kip met tomatensaus. Aardappelpurée. Sehorseneeren. Appelsneeuw. Woensdag: Gebraden versche ham, Tuinboonen (blik). Aardappelen. Griesmeel-plakjes met Abrikozenmoes. Donderdag: Klapstuk met Hutspot, vla met vruchten. Vrijdag: Gebakken bokking, Roode kool, Aardappelen. Citroen-vla. Zaterdag: Gehakt, Gekruide rijst, Groene kool, Gestoofde pruimen. Hieronder laten we enkele vasten- rnenu's volgen: Kaasommelet. Savoye-kool, Aardappelpurée, Turfjes met bessensap. Kabeljauw, Gesnipperde winterpeen, Aardappelen, Botersaus. Abrikozen met custardvla. Zalm met mayonaise, Veldsla. Aardappelsla. Ananaspudding. Ananas-pudding. 1 klein blikjes ananas, sap en schil van citroen en J sinaasappel, 1 d.L. water. 100 gram suiker, 2 eiwitten, 1 d.L. slagroom, 7 blaadjes witte gelatine. We persen de halve citroen en si naasappel uit, zeeven de sap, voegen er 1 d.L. of 1 klein kopje water bij en het sap van de ananas, brengen dit alles aan de kook, lossen er eerst de suiker in op, daarna de blaadjes, welke vooraf geweekt hebben gedurende een minuut of vijf in koud water, daarna flink uitgeknepen hebben of in een zeefje hebben laten uitlekken. We laten het vocht afkoelen en dril- lerig worden, roeren daarna de aan kleine stukjes gesneden ananas er door heen om het eiwit, dat met de room stijf geklopt is en brengen de massa over in een met koud water omgespoel- den puddingvorm. De puddingmassa kan ook in éen glazen schaal gedaan worden en be hoeft dan niet meer gestort te worden. Vegetarisch voorschoteltje. We maken de uien schoon, snipperen ze en fruiten ze in de vooraf warm ge maakte delfrite, echter zóó, dat ze ge lijkmatig van kleur blijven en niet te donker worden. Intusschen schillen we de aardappelen, en snijden ze aan dunne reepjes of kleine blokjes, voe gen ze bij de uien en laten alles sa men nog even fruiten, waarna de blok jes of dunne plakjes gesneden aard- rappel er luchtig door geroerd worden, zoodat het geheel vooral niet te fijn wordt. Een vuurvast schoteltje wordt ingevet en de massa hierin gedaan, be dekt met een laag paneermeel, klontjes boter, daarna plaatsen wij het in de oven, totdat we zien, dat de bovenkant mooi bruin is geworden. Kip met tomatensaus. -4 1 kip, 1 busje tomatenpurée, 40 grair bloem, 1 eetlepel citroensap. Boter on geveer 30 gram, liter bouillon, peter selie, 1 ui, worteltje, 2 kruidnagels, 1 laurierblad, zout. We snijden de kip aan stukken, was- schen deze en zetten het vleesch op met 3/4 liter water, de peterselie, het uitje, de wortel,kruidnagels, zout en laten het vleesch langzaam gaar trekken, gedu rende ongeveer een uur, nemen daar na het vleesch uit de bouillon en zeven dit laatste. We smelten de boter en vermengen hiermede de bloem en tomaten-purée en tenslotte ongeveer één halve liter bouillon of iets meer, als de saus te dik wordt, het laatste voegen we de citroensap erbij, en laten in de saus de stukken vleesch nog een minuut of tien hierdoor stoven. Presenteeren met rijst of aardappel purée. Gekruide rijst. 250 gram rijst, water, zout en 2 maggi- blokjes, 40 gram boter, 1 uitje, 2 kruid nagels, stukje foelie. We kunnen bij verschillende groen ten en vleeschgerechten uitstekend aardappelen door rijst vervangen, het geen vooral gemakkelijk is bij drukke dagen. We wasschen de rijst, totdat ze vol komen helder is, en zetten ze daarna op met koud water, laten ze eenige mi nuten doorkoke», brengen ze over op een vergiet en overgieten ze met koud water, het gemakkelijkst is de vergiet even onder de kraan te houden. We brengen 6 kleine theekopjes water aan de kook (d.L.) lossen hierin de bouillon blokjes op en voegen het stukje foelie en het uitje, waarin beide kruidnagels zijn gestoken, laten zout en rijst zacht jes doorkoken (liefst op een kleine pit, waarop een asbest-plaatje is gezet). De rijst moet mooi droog zijn en korrelig. Bij opdienen worden de foelie, uitje, en kruidnagels verwijderd. Griesmeelplakjes met abrikozen. Liter melk, 50 gr. griesmeel, kopje suiker, 1 ei, 20 gram boter, 100 gram abrikozen, 30 gram suiker, nog een weinig boter. We brengen de melk aan de kook, lossen er de suiker in op en strooien langzaam de griesmeel bij de melk, steeds verder roerende en het vormen van klanten te voorkomen, laten de pap even doorkoken en mengen er ten slotte het goedgeklopte ei door, hetgeen druppelsgewijze moet gedaan worden, om te voorkomen, dat alles gaat schif ten, daarna spreiden we de massa uit en op een platte schaal en laten deze geheel afkoelen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 15