Het Menu
T JUTTERTJE
ZATERDAG ?4 FEBRUARI 1934
PAG. 3
De vrouwelijke gratie
in het gedrang!
,,'t Is voor mannen geen gezicht!"
zegt Koos Speenhof
.Kleine Bob
is zoo nerveus
Laat het kind spelen met kamaraadjes
van gelijken leeftijd!
„Worstelen" en „voetballen"
als vrouwensport.
door
Albert van Belvarsem.
Maken we een vergelijking met de
vrouw van heden en van een honderd
jaren geleden, dan moet deze vergelij
king ontegenzeggelijk in het voordeel
van eerstgenoemde uitvallen. De vrouw
heeft zich haar plaats in het leven we
ten te veroveren en zij heeft dit gedaan
met alle middelen, die haar van nature
zijn aangeboren en waarvan ik als
voornaamste haar diplomatie wil noe
men. Laten we volmondig erkennen,
dat wij, mannen, hierin de mindere
zijn. Trouwens, ware dit niet het geval,
zoo had de vrouw het nooit zoo ver
kunnen brengen. Practisch is er geen
beroep meer, wat een vrouw niet zou
kunnen uifoefenen. En zoo is het ook
op sportgebied. En nu geloof ik toch
werkelijk, dat men aan het overdrij
ven is.
Wanneer men bedenkt, dat het nog
niet zoo heel erg lang geleden is, dat
het baden in het openbaar voor vrou
wen als hoogst onzedelijk werd be
schouwd, ondanks de badcostuums, die
van boven hoog gesloten en van onde
ren tot op de hielen toegingen en fei
telijk buiten handen en gelaat geen
stukje open lieten, dan is het een heele
vooruitgang, dat de vrouw van heden
zich vrijwel overal op ongedwongen
wijze in het water kan begeven
En nu wil ik nog niet eens spreken
over de kleeding, over die langzame
verdwijning van die harnassen of wel
corsetten genoemd. Maar men kan ook
wederom gaan overdrijven. Geen
mensch ter wereld zal het een vrouw
kwalijk nemen, dat zij tennis speelt,
zwemt, roeit, fietst, chauffeert, motor-
rijdt, en nog zooveel meer. Elk dezer
sporten kan haar lichaamsgezondheid
ten goede komen. Haar charme wordt
erdoor verhoogd. Want het zijn bewe
gingen, die gracieus moeten worden uit
gevoerd en gratie is een eigenschap,
die ook alleen vrouwen eigen is. Of
hebt U wel eens gehoord van een man,
die zich gracieus over het sportveld
bewoog? En daar hebben we het kar
dinale punt. Laten de vrouwen van de
specifiek mannelijke sport afblijven.
Hebt u wel eens een vrouw zien
hardloopen? Op de Olympische Spelen
te Amsterdam heb ik een damesrace
over 100 M. gezien. Het was erbarme
lijk! Doch er is meer. In België en
Frankrijk vinden geregeld worstelwed
strijden tusschen „dames" plaats. Voor
al in Antwerpen schijnt hier veel be
langstelling voor te bestaan. Ik zal U
een uitvoerige beschrijving besparen,
doch u kunt zich wel voorstellen hoe
onaesthetisch het daar toe 'ging.
Ik zou werkelijk wel eens het oordeel
van een dokter willen hooren, over den
toestand waarin de meesten dezer vrou
wen verkeerden. Deze excessen staan
ons echter ook hier in Holland te wach
ten. In den Haag, Amsterdam en Rot
terdam zijn dames-race-vereenigingen
opgericht. En wij kunnen slechts ho
pen, dat onze Overheid deze dwaze
grillen in het openbaar zal weten te
verbieden.
Nog een sport, die sedert korten tijd
in ons land wordt beoefend, is het
vrouwenvoetbal. Wanneer er een sport
is, die niet aan het karakter van een
vrouw beantwoordt, dan is het wel
deze. Voetbal is een forscb en manlijk
spel. Dat in aanmerking genomen, spe
len er zelfs nog veel te veel zwakke
jongens voetbal. Voetbal is uitsluitend
voor de physiek sterkeren, afmattend,
eischt het wilskracht en beheersching
over alle zenuwen, juist als het lichaam
dreigt vermoeid te geraken. En vanuit
medisch oogpunt lijkt mij voetbal daar
om in het geheel niet aan te bevelen
voor dames.
Het is voorts wel eigenaardig, dat
juist die vrouwen er zich op toeleggen,
welke die lieftalligheid missen, die wij
zoo gaarne bij vrouwen zien.
Dat onze levensdichter J. H. Speen
hof er ook zoo over denkt, blijkt uit het
volgende gedichtje:
Voetbalspel door jongedames,
Is voor mannen.... „geen gezicht",
Die zich wat kleinzeerig voelen
Knijpen vaak hun oogen dicht.
Al die trappen, schoppen, slagen
Tegen zooveel bloesemzacht.
Heeft al menig vrijgezeltje
Verder van den echt gebracht.
Neen, .laten de dames, en de meisjes
nu eens en voor altijd ermede uitschei
den, de sporten, welke voor mannen
geschikt zijn, te gaan beoefenen.
Alleen de sporten, welke de natuur
lijke charme van de vrouw tot haar
recht doen komen en waarbij onaesthe-
tische vertooningen zijn uitgesloten.
En dié zijn er genoeg!
door
Mevr. G. C. Meijer Schwencke
Men hoort zoo vaak door moeders de
klacht uiten, dat hun kind geen muziek
kan hooren, zonder te gaan schreien.
Weer andere kinderen beginnen te
stotteren als men hun aankijkt of iets
vraagt. We zouden nog tallooze voor
beelden kunnen laten volgen, die het
nerveuze kind typeeren en moeders
kunnen dit uit eigen ervaring nog aan
vullen.
Kinderen, die met een nerveuse aan
leg geboren zijn, worden vaak voor
lastig, lui, eigenzinnig, bang en nog
véél meer, gehouden en tengevolge
hiervan, geheel ten onrechte gestraft,
aangezien deze uitingen een gevolg zijn
van zenuwzwakte, en veeleer medische
behandeling vragen.
Afleiding en zoo mogelijk een tijde
lijke verandering van omgeving doen
veelal wonderen bij deze kinderen.
In vele gevallen zijn het echter de
ouders, die overspannen en nerveus
zijn, waardoor zij niet de kracht heb
ben om de noodige kracht en tact te
vinden om de leiding te geven!
Kleine kinderen, die alle indrukken
zoo intens in zich opnemen, reageeren
op inconsequente handelingen der
ouders door in een voortdurende wisse
lende stemming te komen.
Men voorkomt dit door het kind van
jongsaf aan een zeer geregeld leven te
gewennen; maaltijden moeten op tijd
gegeven worden, terwijl hij evenzeer
op een bepaald vast uur naar bed moet
gebracht worden.
Men moet het kind voor een deel aan
zich zelf overlaten en niet aan alles en
nog wat de aandacht schenken. Indien
men nu eens te veel op het kind let en
Le Kire.
En dit stof hier! Wanneer
denkt ge dit weg te vegen?
Mevrouw, dit stof ligt daar al
14 dagen en ik ben hier pas een
week.
dan weer géén aandacht aan hem
schenkt, dan kweekt men het minder
waardigheidsgevoel bij velen aan.
Kinderen moeten omgaan met
vriendjes van gelijken leeftijd en niet
voortdurend met volwassenen of veel
oudere kinderen.
Groote opwinding moet voorkomen
worden, evenmin als een kind meege
nomen wordt, naar plaatsen, die voor
volwassenen bestemd zijn, als cinema,
café's e.a.
Een kind moet eenvoudig worden ge
voed en opgevoed, terwijl hij zooveel
mogelijk moet profiteeren van de bui
tenlucht en spelen met andere kin
deren.
Zondag:
Groentesoep.
Ribstuk.
Aardappelen.
Spruitjes.
Ananaspudding.
Maandag:
Vegetarisch schoteltje.
Koud vleesch.
Koolraap.
Aardappelen.
Dinsdag:
Kip met tomatensaus.
Aardappelpurée.
Sehorseneeren.
Appelsneeuw.
Woensdag:
Gebraden versche ham,
Tuinboonen (blik).
Aardappelen.
Griesmeel-plakjes met
Abrikozenmoes.
Donderdag:
Klapstuk met
Hutspot,
vla met vruchten.
Vrijdag:
Gebakken bokking,
Roode kool,
Aardappelen.
Citroen-vla.
Zaterdag:
Gehakt,
Gekruide rijst,
Groene kool,
Gestoofde pruimen.
Hieronder laten we enkele vasten-
rnenu's volgen:
Kaasommelet.
Savoye-kool,
Aardappelpurée,
Turfjes met bessensap.
Kabeljauw,
Gesnipperde winterpeen,
Aardappelen,
Botersaus.
Abrikozen met custardvla.
Zalm met mayonaise,
Veldsla.
Aardappelsla.
Ananaspudding.
Ananas-pudding.
1 klein blikjes ananas, sap en schil
van citroen en J sinaasappel, 1 d.L.
water.
100 gram suiker, 2 eiwitten, 1 d.L.
slagroom, 7 blaadjes witte gelatine.
We persen de halve citroen en si
naasappel uit, zeeven de sap, voegen
er 1 d.L. of 1 klein kopje water bij en
het sap van de ananas, brengen dit
alles aan de kook, lossen er eerst de
suiker in op, daarna de blaadjes, welke
vooraf geweekt hebben gedurende een
minuut of vijf in koud water, daarna
flink uitgeknepen hebben of in een
zeefje hebben laten uitlekken.
We laten het vocht afkoelen en dril-
lerig worden, roeren daarna de aan
kleine stukjes gesneden ananas er door
heen om het eiwit, dat met de room
stijf geklopt is en brengen de massa
over in een met koud water omgespoel-
den puddingvorm.
De puddingmassa kan ook in éen
glazen schaal gedaan worden en be
hoeft dan niet meer gestort te worden.
Vegetarisch voorschoteltje.
We maken de uien schoon, snipperen
ze en fruiten ze in de vooraf warm ge
maakte delfrite, echter zóó, dat ze ge
lijkmatig van kleur blijven en niet te
donker worden. Intusschen schillen we
de aardappelen, en snijden ze aan
dunne reepjes of kleine blokjes, voe
gen ze bij de uien en laten alles sa
men nog even fruiten, waarna de blok
jes of dunne plakjes gesneden aard-
rappel er luchtig door geroerd worden,
zoodat het geheel vooral niet te fijn
wordt. Een vuurvast schoteltje wordt
ingevet en de massa hierin gedaan, be
dekt met een laag paneermeel, klontjes
boter, daarna plaatsen wij het in de
oven, totdat we zien, dat de bovenkant
mooi bruin is geworden.
Kip met tomatensaus.
-4
1 kip, 1 busje tomatenpurée, 40 grair
bloem, 1 eetlepel citroensap. Boter on
geveer 30 gram, liter bouillon, peter
selie, 1 ui, worteltje, 2 kruidnagels, 1
laurierblad, zout.
We snijden de kip aan stukken, was-
schen deze en zetten het vleesch op met
3/4 liter water, de peterselie, het uitje,
de wortel,kruidnagels, zout en laten het
vleesch langzaam gaar trekken, gedu
rende ongeveer een uur, nemen daar
na het vleesch uit de bouillon en zeven
dit laatste.
We smelten de boter en vermengen
hiermede de bloem en tomaten-purée
en tenslotte ongeveer één halve liter
bouillon of iets meer, als de saus te dik
wordt, het laatste voegen we de
citroensap erbij, en laten in de saus de
stukken vleesch nog een minuut of
tien hierdoor stoven.
Presenteeren met rijst of aardappel
purée.
Gekruide rijst.
250 gram rijst, water, zout en 2 maggi-
blokjes, 40 gram boter, 1 uitje, 2 kruid
nagels, stukje foelie.
We kunnen bij verschillende groen
ten en vleeschgerechten uitstekend
aardappelen door rijst vervangen, het
geen vooral gemakkelijk is bij drukke
dagen.
We wasschen de rijst, totdat ze vol
komen helder is, en zetten ze daarna
op met koud water, laten ze eenige mi
nuten doorkoke», brengen ze over op
een vergiet en overgieten ze met koud
water, het gemakkelijkst is de vergiet
even onder de kraan te houden. We
brengen 6 kleine theekopjes water aan
de kook (d.L.) lossen hierin de bouillon
blokjes op en voegen het stukje foelie
en het uitje, waarin beide kruidnagels
zijn gestoken, laten zout en rijst zacht
jes doorkoken (liefst op een kleine pit,
waarop een asbest-plaatje is gezet). De
rijst moet mooi droog zijn en korrelig.
Bij opdienen worden de foelie, uitje, en
kruidnagels verwijderd.
Griesmeelplakjes met abrikozen.
Liter melk, 50 gr. griesmeel,
kopje suiker, 1 ei, 20 gram boter, 100
gram abrikozen, 30 gram suiker, nog
een weinig boter.
We brengen de melk aan de kook,
lossen er de suiker in op en strooien
langzaam de griesmeel bij de melk,
steeds verder roerende en het vormen
van klanten te voorkomen, laten de pap
even doorkoken en mengen er ten
slotte het goedgeklopte ei door, hetgeen
druppelsgewijze moet gedaan worden,
om te voorkomen, dat alles gaat schif
ten, daarna spreiden we de massa uit
en op een platte schaal en laten deze
geheel afkoelen.