ÜAAE1
Het Menu
T 1UTTERTJE
ZATERDAG 14 APRIL 1934
PAG. 3
Het moderne probleem
Vriendelijkheid.
De vroegere methoden van huishouden.
De tegenwoordige hulpmiddelen,
lederen dag een paar boodschappen doen
door
LILY VAN OYFN.
lu vroegere jaren, toen de huisvrou
wen nog niet beschikten over de prak
tische en technische instrumenten, zoo
als een stofzuiger, electrische wasch-
machine, strijkijzer, warmwaterreser
voir en al dergelijke, was het heelemaal
niet te verwonderen, dat als zij den ge-
lieelen dag in huis had gewerkt om al
les netjes te houden, zij er 's avonds
doodmoe en afgetobd uitzag. Alleen het
schuieren van een gespijkerd kleed
eerst met theebladeren om het rond
vliegen van de stof op alle gordijnen en
meubelen tegen te gaan, daarna het op
nemen met water en azijn om de mooie
kleuren weer frisch te voorschijn te
laten komen, was reeds zoo zwaar, dat
zij voor liet verdere werk dien dag niet
[veel energie meer over had. En daarbij
;kwam nog, dat het eigenlijk onbegon
nen werk was. Want als wij nagaan hoe
de vroegere huisvrouwen moesten wer
ken, dan krijgen wij daar een klein
beetje inzicht in. Eerst werden de
pluche gordijnen netjes afgeschuierd
en in daarvoor speciaal gemaakte zak-
'ken gebonden. U begrijpt, dat de gor
dijnen daar bovenaan natuurlijk niet in
pasten.T)é zware pluche meubelen wer
dén geklopt, afgeschuierd en daarna
"it de kamer gedragen. Tegen dat de
kamer alleen nog maar leeg was, had
4e huisvrouw al bijna geen kracht
"'eer over voor het verdere werk en
dan pas kon zij aan het zware schuieren
van het kleed beginnen.
Was dit werkje ook achter den rug,
dan moesten de verschillende houten
Meubelen als het buffet, de theetafel,
bnnenkast en al dergelijke andere meu
belen in de was worden gezet en daarna
uitgewreven, wat ook maar weer niet
ioo n licht werkje was. Daarna werden
natuurlijk de zware meubelen weer
naar binnen gedragen en op hun plaats
Rozet. Het zal ons allemaal duidelijk
Z1J". dat de vrouw daarna haast geen
^ap meer kon verzetten. Doch aan zit-
'en viel niet te denken. Nu moest er
Wor het eten worden gezorgd, aard
appelen geschild en soms wel eenige
■j'lo's, hetgeen wij tegenwoordig door
uen groenteboer machinaal laten doen,
kachels gepoetst, bedden opgemaakt
?.'.l2,> enz. Zoo werkte de vrouw eigen
lik veel zwaarder dan haar man, die
epu kantoorbetrekking bekleedde.
s-Avonds na het etei als de vaten
Suwassehen waren en ie huisvrouw
P|ndelijk eens kon gaan zitten, stond er
"Rer een mand met verstelgoed te
"achten. Zoo kwam het dan dat de
/jOO Kwam Iltfl uaii
v'_'ouw dikwijls prikkelbaar was en zich
"'et meer extra opknapte, maar zoo uit
'aar werk in een stoel neerviel.
1 cgenwoordig kunnen de vrouwen
pen excuus meer verzinnen om er niet
keurig en toonbaar uit te zien, want
'Rn eerste is het huishouden zeer oen-
pudig door de linoleum-vloerbedek-
k'fg of de matten, die zoo gemakkelijk
"'et een stofzuiger en zeilenveger te
°"flerhouden zijn. De tegenwoordige
patrassen uit drie deelen bestaande,
ZiJ" gemakkelijk te banteeren en het
puiaken van liet bed is ook geen zwaar
;erk meer. Daarbij zijn de meubelen
coveel lichter en gemakkelijker schoon
houden, dat alles veel vlugger Saa'-
Natuurlijk heeft een huisvrouw, die
"R-nige kinderen heeft en een betrek ke-
'A groot huis bewoont, dat zij of allef n
0| met de hulp van een werkster eens
P tw eemaal per week moet schoonbou-
clfn, ook allebei baar handen vol. maai
a,a A\ het werk met overleg verdeel
zal zi.j toch voldoende tijd overhouden
r'"i zelf geregeld tot rust te komen
""vr zichzelf te zorgen. Want ni" s
meer noodzakelijk voor de goede har
monie in een huisgezin, dan dat beiden
zoowel de man als de vrouw, er ver-
zoigd uitzien en niet dat de vrouw b.v.
een heelen morgen in haar ochtend
japon rondloopt. Wen U zelf aan direct
bij het aankleeden een eenvoudig japon
aan te trekken, dan voelt U zichzelf al
dadelpk meer op uw gemak en doe bv.
lederen dag zelf een paar boodschap-
pen in de buurt. Als gij gekleed zijt en
ue koffie is b.v. op, dan is het heele
maal met erg even uw mantel aan te trek
ken en koffie te gaa nhalen. Een paar
maal per dag zoo'n boodschapje, doet
dadelijk een heel andere kleur op uw
wangen ontstaan, de bleeke, ongezonde
huiskleur verdwijnt op slag en u wordt
ook lang niet zoo kouwelijk als wan
neer U altijd maar thuis zit en doordat
U niet gekleed zijt, moet wachten tot de
kinderen uit school komen, om bood
schappen voor U te doen. De kinderen,
die hongerig zijn, vallen liefst dadelijk
aan, maar als zij er direct op uit wor
den gestuurd om boodschappen te doen,
worden zij kribbig en geven niet al te
vriendelijke antwoorden. En dan, wan
neer zij een beetje lang wegblijven, om
dat de winkel vol stond met klanten, is
ook de koffie niet op tijd klaar. Ook
dat geeft leelijke gezichten, die alle
maal voorkomen hadden kunnen wor
den. Want manlief is moe, hij heeft
flink hard gefietst of geloopen om
gauw thuis te zijn, daar hij trek heeft
in een kopje geurige koffie en hij voelt
zich teleurgesteld als die dan nog niet
klaar is en geeft daarvan heel vaak op
onaangename manier uiting.
U doet als huisvrouw veel verstan
diger om desnoods een kamer tot na de
koffie te laten liggen maar er speciaal
uw aandacht aan te wijden, dat precies
op tijd de koffietafel gereed is, dat alles
in huis is en de kinderen tijd hebben
om netjes handen en gezicht te was-
schen en hun haar op te kammen, voor
dat zij aan tafel komen. Op deze manier
is al dadelijk de stemming aan de
koffietafel goed en daardoor begint ge
uw werk 's middags weer met pleizier.
Zoo is het ook 's avonds met het eten.
Er zijn vrouwen, die altijd en altijd een
half uur later het eten op tafel hebben
dan afgesproken is. oOk daardoor wor
den de kinderen vervelend en de klein
tjes huilerig, want zij hebben slaap en
worden nu expres wakker gehouden,
omdat zij nog moeten eten. Hebt u een
vasten tijd voor het middageten, laat
u daarvan dan niet door visite of win
kelen af brengen, want de goede stem
ming van de huisgenooten moet boven
alles gaan, dat zult u toch met me eens
zijn.
Het heele geheim van het moderne
probleem is, dat de man niet kan be
grijpen, dat een vrouw 's avonds ver
moeid is, terwijl zij haar huishouden
voor een groot gedeelte langs electri-
schen weg kan schoonhouden. Het
blijkt dus, dat de vrouw niet econo
misch genoeg met haar tijd omspringt.
)en zeer goede manier is om 's mor
gens eerst even op een stuk papier te
zetten, wat er op dien specialen dag
allemaal gebeuren moet. Regel de werk
zaamheden daarna zoo, dat er met heen
en weer loopen zoo weinig mogelijk tijd
verloren gaat en dat gij u niet overver
moeid door onnoodig de trappen op en
af te moeten hollen.
Zorg er verder voor, dat gij er steeds,
zoowel bij de koffietafel als 's avonds
keurig verzorgd uitziet, dat uw haar
behoorlijk geknipt, gewasschen en op
gemaakt is, dat uw nagels en uw tan
den schoon zijn en u zult zien, hoe dit
de stemming in het buis ten goede
komt.
Als uw man 's avonds zin heeft eens
uit te gaan, al is het maar een straatje
om en hij vraagt u om mee te gaan,
weiger dan niet, zelfs al zoudt gij er
geen lust in hebben, want het is meesfhl
de vrouwen haar eigen schuld als de
mannen uithuizig worden, omdat hun
vrouwen altijd te moe zijn.
IJ ziet, wij kunnen nog heel wat doen
om het levens- en huwelijksgeluk te
verhoogen en een zonnetje tl> zijn voor
onze huisgenooten.
van deze week.
I
Mevrouw: Ik breng U de klok terug,
die ik hier laatst heb gekocht, want hij
loopt heelemaal niet goed.
Bediende: Dat begrijp ik niet me
vrouw. hier in den winkel liep hij
prachtig, want als de kleine wijzer op
vier stond en de klok sloeg twaalf, dan
was het precies kwart over negen.
Schelvisch-schotcl.
Zondag:
Aardappelsoep.
Biefstuk.
Princesseboonen,
Aardappelen.
Vla met bitterkoekjes.
Maandag:
Kerryrijst,
Varkensgehakt,
Knolraap,
Aardappelen.
Dinsdag:
Groentesoep,
Aardappelen,
Runderrollade,
Doperwten,
Sinaasappelen.
Woensdag:
Roode bieten,
Gebakken aardappelen,
Compote van tutti frutti.
Donderdag:
Varkenscarbonade,
Macaroni,
Aardappelen,
Citroenpudding.
Vrijdag:
i
Roereieren,
Gesnipperde peen
met groene -erwten,
Aardappelkoekjes,
Vruchtensalade.
Zaterdag:
Gebakken lever,
Aardappelen,
Beschuit met bessensap.
i
Aardappelsoep.
De aardappelsoep maakt men voor i
twee dagen en trekt de bouillon van 4
ons runderpoulet, die men met ruim 2
liter koud water en zout aan de kook
brengt en minstens 2j uur zachtjes
door laat koken met een ui, een paar
takjes selderij, 1 stukje foelie, een
laurierblad, verder heeft men noodig:
1 kg aardappelen, 2 bossen prei, 60
gram boter, 1 eetlepel gehakte peter
selie.
Aardappelen worden gekookt en ver
volgens gezeefd of men kan ze ook door
een° puréemolen halen. Boter met de
zeer fijn gesneden prei gedurende 15
min. zachtjes stoven. Bouillon nadat
deze getrokken is zeven, aardappe
len en de in boter gestoofde prei bij
voegen en het geheel nog een Yi uur
zachtjes koken, voor de soep opgediend
wordt, wordt de gehakte peterselie er
bij gevoegd.
Kerryrijst.
150 gram rijst, 2 uitjes, 50 gram boter
of 1 blokje delf rite, 1 theelepel kerrv,
1 dl. jus of bouillon.
De'rijst wordt goed droog gekookt,
liet vleeseli wordt fijn gehakt, de del-
frite of de boter warm gemaakt en
daarin fruit men de gesnipperde ui
goudgeel, voegt kerry en vleesch erbij
en laat alles tezamen nog even door
koken, tenslotte komt de l ijst erbij en
zoo alles wat droog mocht blijken te
zijn, nog de verdunde jus of bouillon
bijvoegen.
Stroopsaus:
i liter melk, 200 gram stroop, 50 gram
boter, 35 gram bloem.
We maken van de boter, bloem, melk
een sausje, dit laten we 5 min. doorko
ken, en daarna de stroop erdoor roeren.
Verdere moeilijkheden geeft uit
recept niet.
50 gram boter, 35 gram bloem liter
water, waarin de visch is gekookt,
h kopje melk of room, naar verkiezing
ongeveer 50 gram Parmezaansche kaas.
Schelvisch in ruim water gaarkoken
en ze van de graten ontdoen. Een sausje
maken we van de boter en bloem met
liet vischwater, de melk of room bij
voegen. Zout naar smaak. Dit alles
wordt nu op het vuur gezet en 10 min.
laten doorkoken. Een vuurvaste scho.-
tel wordt vervolgens ingewreven met
boter, met paneermeel bestrooid. De
visch hierin doen en deze geheel met
saus overdekken. Men kan nog de 50
gram Parmezaansche kaas over heen
strooien en de schotel in den oven bruin
laten worden.
Garnalencroquetten.
300 gram garnalen, ongeveer 3 dl. melk,
30 gram bloem, 40 gram boter, 1 eet
lepel gehakte peterselie, zout, peper,
1 ei, paneermeel, 2 bladen gelatine.
Boter verwarmen met de bloem en
langzaam de melk erbij voegen, zout en
peper, en ongeveer 10 minuten laten
doorkoken, de geweekte gelatine erin
oplossen, de peterselie erdoor, en de
gewasschen, uitgelekte garnalen.
Alles koud laten worden op een plat
ten schotel, en daarna de massa in 10
of 12 deeltjes verdeelen. Het ei kloppen
met 2 eetlepels water en 1 eetlepel sla
olie, de croquetten erdoor halen en nog
maals door de paneermeel rollen, in
het frituurvet bruin bakken. Na het
bakken even uitlekken op grauw pa
pier, en ze dan warm opdienen 'op een
schaaltje waarop men b.v. een papieren
vingerdoekje gelegd heeft. Men kan dit
schaaltje ook garneeren met een paar
takjes gebakken peterselie.
Chocolade-truffels.
4 reepen chocolade (bittere), 1 flinke
eetlepel melk, 50 gram boter, 75 gram
poedersuiker, chocolade hagelslag.
De chocolade-reepen breken we in
stukjes; met de melk smelten, liefst au
bain marie (in een pan met kokend
water). Door deze warm geworden op
geloste chocolade de boter en suiker en
alles gedurende 2 a 3 uren wegzetten,
om te bekoelen, van tijd tot tijd nog
eens roeren in het chocolade-mengsel,
"odat het een gelijkmatig geheel wordt.
1 u met een theelepel hoopjes uit het
mengsel scheppen en met de hand tot
onregelmatige balletjes vormen. Deze
worden dan in de chocolade hagelslag
gerold, en worden vervolgens netjes op
een bordje geplaatst om hard te worden.
Gebakken lever.
We snijden deze lever, welke kart
zijn: runder-, kalfs- of varkenslever, on^
geveer VA cm dik en zouten ze. Daarna
wentelen wij ze door bloem, boter of
vet, warm maken en de plakken lever
er in bakken. Men moet er echter zorg
voor dragen dat ze niet op een te hard
vuur gebakken worden, daar ze dan
taai worden. Wanneer ze bruin zijn,
wat water bijvoegen en verder laten
gtoven, ongeveer 3/t uur. Kalslever kan
men liet beste met enkel boter bakken.
Bij de andere soorten lever is het
smakelijk om een uitje mede te bakken.
Wilt ge dat uw kinderen vriendelijk
en voorkomend zijn tegen ieder, begin
dan met daarin een goed voorbeeld te
geven. Hoort uw kind iederen dag, dat
gij den bakker, den groenteboer en
alle andere leveranciers vriendelijk
goeden morgen wensebt, dan zal het
dat voorbeeld volgen en niet stug of
snauwerig zijn. Als uw kleine jongen
of meisje geregeld hoort: „Wil je de
deur even voor me open houden?" of:
„Wil je de kluwen even voor me op
rapen, die ik liet vallen?" en dergelijke
vragen, dan zal liet hem ook tot een
gewoonte worden zijn vragen vriende
lijk in te kleeden en er niet over den
ken te schreeuwen: „Deur dicht", of:
„Raap op".
Het is opmerkelijk zooals de spreek
wijze der ouderen door de kinderen
overgenomen wordt! Vandaar dat men
al spoedig kan vaststellen uit welk
I soort gpzin een kind komt. vooral als
i 1 ij ongedwongen zich beweegt en t©4