Het Menu De Psychologie van de kinderleugen. ZATERDAG 12 MEI 1934 PAG. 3 Tracht de gedachtengang van het kind te begrijpen. Te zware straffen dwingen het kind tot een leugen! Veelal een gevolg van zwakheid en fantasie. door TINE BREEBAART. Verschillende factoren kunnen ertoe leiden, dat sommige kindéren hard nekkig onwaarheden zeggen, om niet bet groote woord „liegen" te gebruiken. Straffen helpt in vele gevallen niet en inplaats hiervan zouden wij trouwens veeleer wenschen, dat de ouders of op voeders naar de oorzaak van dit her haaldelijk jokken zouden zoeken. In de meeste gevallen is de moeder degene, die het meest aan de opvoe ding harer kinderen moet werken; de vader toch is uit den aard der zaak het grootste deel van den dag afwezig. Heel natuurlijk is het echter indien beide ouders in een rustig avonduurtje be paalde gebreken van hun kind bespre ken en overdenken wat mogelijk de juiste weg is om hem of haar hiervan terug te brengen. Wanneer een moeder haar kind steeds weer op onwaarheid spreken betrapt, moet zij trachten het welwil lend tegemoet te komen en probeeren de gedachtengang te volgen, die het hiertoe bracht. Veelal ligt grootsprekerij hieraan ten grondslag, maar ook spreken sommige kinderen onwaarheid uit vrees voor straf of om interessant te zijn. Wij noemen hier slechts enkele oorzaken, doch nog vele andere zijn te voeren. Er zijn zeer zeker kinderen, bh' wie hogen een karaktertrek is; ongetwij feld moet deze uitgeroeid worden. Het kind moet erop gewezen worden, "at het tegendeel bereikt met onwaar- "eid spreken, van wat het zich heeft voorgesteld. Hen kind openlijk te beschamen als b °P een leugen betrapt wordt is een heilzame, doch harde me- node, die wij niet dan in uiterste ge dijen moeten toepassen. "et kind moet overtuigd worden van oo oude spreuk: „Al is de leugen nog jjnel, de waarheid achter haalt haar zjfe ^an^asie en zeggen zij dingen, die waar aannemen> doch in wer- Jkheid op onwaarheid berusten. liefde en geduld moeten zij op het gemoed van het kind werken, op het verkeerde van zijn handeling wijzen. Ziet hij dit zelf in, dan zal ook deze bevlieging wel meer tot het verleden behooren. Bij sommige kinderen is liegen niet slechts angst voor straf, doch vooral bij opgroeiende en veelal overgevoelige kinderen is het een gevolg van een feit, wat zij in hun fantasie doorleefd hebben, niet gaarne willen prijsgeven en voor waar aannemen. Men hoort moeders meermalen zeg gen: „dat had je mij toch kunnen ver tellen," maar ze vergeten, dat zij niet het vertrouwen van hun kinderen wï>- ten te winnen. Ziet een moeder, dat er een aanleg tot onwaarheid spreken bij het kind in kiem aanwezig is, dan zal zij met zeer veel tact te werk moeten gaan en het kind op het verkeerde van zijn handelingen wijzen. Wordt het kind te hard aangepakt, dan zal men juist het tegenovergestelde bereiken van wat men zich heeft voorgesteld. Noodig is samenwerking tusschen vader en moeder. Indien bij hen geen eenheid bestaat in de opvoeding van het kind, en hij weet dat öf vader, öf moeder oogluikend toestaan wat door één van beiden verboden is, dan wordt veel afgebroken, wat met moei te en zorg werd opgebouwd. Het opvoeden onzer kinderen is wel licht de grootste taak, die op onze schouders gelegd wordt. Niet alleen liefde, tact en geduld zijn drie facto ren, die wij zoo heel noodig hebben om de jonge loot op te zien groeien tot een krachtigen boom, aan wien__de le- vensstorm zonder schade voorbij kun nen trekken. De jeugd van heden is het volk van de toekomst. Wij met onze rijpe erva ring zullen al onze krachten moeten aanwenden om die jeugd te helpen om groeien tot een hooger plan, opdat ook zij menschen worden, waarop men kan bouwen! van deze week. ^keerde gewezen worden en het nj ,aarcHge hiervan inzien, opdat zij meer terug verlangen naar het van hun fantasieën. betSP men dergelijke kinderen, dan moet i m?n tegendeel. Men JA kinderen op het onwaarschijn- heiri wHzen en hun de nuchtere waar- v™or oogen houden. 'ndip ïpderen komen ook tot liegen. L,» zii voor kleine vergrijpen té itinde straffen krijgen. Wanneer hej Pen Wfj6'' d£di voor kleine vergr':- dooh is waar een vermaning krijgt, een] geen ernstige straf, zal hij er Qer toe komen eerlijk te vertellen, y am dit of dat gebeurd is. «ok ls verbergen der waarheid »eink!n gevolg van het feit, dat er te staaf vertrouwelijke omvang be- wjl tUsschen ouders en kinderen, ter- w0l,;vena met niet genoeg zorg kan 0lllRaan'geZien' met wien de klnderen Kinderen nemen veel van elkandv delnneV Hevoelen zich graag het mid- 2uUg Alleen om interessant te zijn, uaasommige kinderen reeds on- cle oc, spreken, niet denkende aan jpvolgen. ler moeten wij zooveel mogelijk op Zondag: Getruffeerde kalfstong, Prinsesseboonen, Aardappelen, Sinaasappelvla. Maandag: Karbonade, Tuinboonen (blik) in bouillonsaus, Aardappelen, Beschuit met bessensap. Dinsdag: Gehakt, Stoofsla, Aardappelen, Chocolade soufflé. Woensdag: Versche worst, Bloemkool, Aardappelen, Broodschotel met rabarber. Donderdag: Bloemkoolsoep, Spinazie eieren, Aardappelpurée, Banaan. Vrijdag: Gebakken bot, Worteltjes, Aardappelen, Peterseliesaus, Rijstrand met abrikozen. Zaterdag: Macaroni met kaas en ham, Sla, Gebakken aardappelen. Getruffeerde kalfstong. 1 flinke kalfstong, 250 gram kalfsge hakt, 1 sneedje brood, een paar truf fels, 100 gram boter, 1 ei, varkensnet. We wrijven de tong met niet te fijn zout af, waardoor hij goed schoon wordt, wasschen hem onder stroomend water en koken hem gaar in ruim ko kend water, waarin we zout en 'een takje selderij gevoegd hebben evenzoo een worteltje, een stukje foelie en laurierblad. Is de tong gaar, na anderhalf uur ongeveer, dan wordt het vet eraf ge nomen en het keelstuk verwijderd. Het gehakt maken we op de gewone wijze aan met geweekt brood, ei, peper, zout, noot, en de kleine gesneden truf fels, waarna wij het dun uitspreiden, de tong erop leggen en hem geheel omkleeden met het gehakt, Daarna wik kelen we hem in het goed uitgewas- schen varkensnet. We smelten de boter in een braad pan, leggen de tong erin en braden hem gedurende een half uur in een vrij warmen oven, waarna wij het vleesch op een verwarmde schaal leggen en aan nette plakken snijden, die we zoo veel mogelijk in den vorm leggen. We presenteeren hierbij een saus, die we maken van 1. bouillon, J dl. madera, 50 gram boter en 40 gram bloem Tuinboonen In bouillonsaus. 1 groot blik tuinboonen, 2 dl. bouillon of water waarin 1 bouillonblokje is. 1 dl. melk, 40 gram boter, 25 gram bloem, 1 eetlepel gehakte peterselie of gedroogd boonenkruid (drogist). We openen het blik en doen de tuin boonen op een vergiet of zeef om het overtollige water weg te laten loopgn. Voor de saus verwarmen we de boter en roeren de bloem erdoorheen, waarna we bij kleine hoeveelheden en steeds roerende eerst de bouillon en daarna de melk toevoegen. We laten het sausje een minuut of 5 zacht doorkoken en roeren er de peterselie of het boonen kruid door, tenslotte voegen we boonen erbij, die door en door warm moeten zijn. Chocolade soufflé. 125 gram poederchocolade, 1 dl. water, 125 gram boter, 125 gram fijne suiker, 3 eieren, 1 eetlepel bloem. We vetten een vuurvaste schotel met boter in en beginnen de chocolade-poe der met water te vermengen. De boter wordt tot room geroerd en vermengd met de lichte basterd of fijne strooi- suiker. Daarna worden één voor één de dooiers, de bloem en de aangemeng de chocolade erdoor geroerd, terwijl tenslotte het zeer stijf geklopte eiwit door het mengsel geschept wordt. Dan wordt de massa in 'n vuurvasten scho tel overgebracht en gedurende 30 a 35 minuten in den oven geplaatst. We moeten de soufflé voorzichtig opdienen om te voorkomen, dat ze in een zakt. Broodschotel met rabarber. 12 dunne sneedjes oud brood zonder korst, 1 bos rabarber, 200 gram suiker, 100 gram boter. We besmeren de sneedjes brood (oud met een deel van de boter en koken intusschen de rabarber gaar, die in stukjes gesneden en gewasschen is. We zetten deze stukjes op met het aan hangende water en roeren met een houten lepel, om aanbranden te voor komen. Is de rabarber gaar, dan klop pen wij ze tot een gelijke massa, ter wijl wij de suiker, liefst lichte basterd, er in op lossen. In een beboterd vuurvast schoteltje wordt een laagje brood gelegd. Hierop komt de rabarber, daarna weer brood, enz. tot de bovenste laag uit flink be boterde sneedjes bestaat, die met pa neermeel bestrooid worden. De schotel wordt in den oven ge plaatst om lichtbruin te worden. Rijstrand met abrikozen. 1 liter melk, 200 gram rijst (2 kl. thee kopje), 100 gram suiker en 1 pakje vanillesuiker, 2 eieren, J blik abriko zen, 1 dl. room. We brengen de melk aan de kook en strooien er de goed gewasschen rijst in, waarna we deze op een kleine pit (asbest plaatje) laten gaar worden. Daarna roeren we voorzichtig suiker, vanillesuiker en de goedgeklopte eier dooiers erdoor en doen de rijstmassa in een met koud water omgespoelden rijstrand, waarin wij de pudding koud en stijf laten worden. Even voor het opdienen wordt de rijstrand op een schotel gestort en het midden gevuld met abrikozen, die des- verkiezend bedekt kunnen worden met een laagje slagroom. Macaroni met kaas en ham. 150 gram macaroni, 100 gram ham, 100 gram geraspte kaas (oude), 80 gram boter, paneermeel. We breken de pijpjes of de linten macaroni in stukken van ongeveer 5 a 6 cm, zetten ze op met ongeveer 1 liter water en zout en laten ze daarin gaar koken. Goede macaroni zal in ongeveer 20 a 25 min. gaar zijn. Daarna doen wij ze op een vergiet en laten het overtollige water wegloopen. De boter in een vuur vasten schotel gelegd en gesmolten, de macaroni erbij gevoegd en terwijl we den schotel op een asbest plaatje laten staan, op een kleine gaspit, zoodat alles goed warm blijft, strooien we de ge raspte oude kaas er overheen en schep pen deze met twee leepls om en om, door de macaroni. Zien we dat de kaas draden vormt, dan wordt de fijn ge hakte ham erdoor geroerd, en over het geheel een laagje paneermeel gestrooid waarna de schotel nog 20 a 30 minuten in den oven geplaatst wordt. Aardappelen. Veelal vraagt men, wat toch eigen lijk de beste aardappelen zijn, die, welke bij het koken openbarsten, dan wel die, welke heel blijven. Velen prefereeren een kruimelingen aardappel en toch is dit een bewijs, dat hij weinig eiwit bevat. De aardappelen, welke heel na het koken blijven, be vatten het meeste eiwit en zijn voed zamer. De huisvrouw bepale aan de hand van het bovenstaande dus zelf, welke, soort zij op tafel zal brengen. Cola. Een versterkend middel, dat vele doktoren zenuwzwakke patiënten voor schrijven is cola. Dit is afkomstig van den colaboom en wordt bereid van de vruchten van dien boom, die op de westkust van Afrika groeit. Hier geldt deze vrucht als een ge notmiddel en dan met melk toebereid wordt. In groote hoeveelheden genuttigd zijn dergelijke opwekkende middelen veelal niet onschadelijk, daar zij dezelf de stoffen bevatten als koffie en thee, n.1. caffeïne en theobromine. Melk als voorjaarkuur. Tegen bloedarmoede, bleekzucht, nieraandoeningen en vele andere kwa len en kwaaltjes is mierikswortel-melk zeer aan te bevelen. Men neemt twee eetlepels fijn ge raspte mierikswortel, twee eetlepels honing, liter melk, die men met 25 gram amandelen heeft laten trekken gedurende een half uur, sap van een halve citroen. Alles voegt men bij de melk en laat het tezamen op een laag pitje nog een minuut of vijf trekkep. „Wat heb ik een spijt, dat ik met je getrouwd ben!" „Zeg dat wel. Je hebt het een of an dere aardige meisje belet een uitste kend man tot echtgenoot te krijgen." A

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 19