Het Menu
De Psychologie van de
kinderleugen.
ZATERDAG 12 MEI 1934
PAG. 3
Tracht de gedachtengang van het
kind te begrijpen.
Te zware straffen dwingen
het kind tot een leugen!
Veelal een gevolg van zwakheid
en fantasie.
door
TINE BREEBAART.
Verschillende factoren kunnen ertoe
leiden, dat sommige kindéren hard
nekkig onwaarheden zeggen, om niet
bet groote woord „liegen" te gebruiken.
Straffen helpt in vele gevallen niet en
inplaats hiervan zouden wij trouwens
veeleer wenschen, dat de ouders of op
voeders naar de oorzaak van dit her
haaldelijk jokken zouden zoeken.
In de meeste gevallen is de moeder
degene, die het meest aan de opvoe
ding harer kinderen moet werken; de
vader toch is uit den aard der zaak het
grootste deel van den dag afwezig. Heel
natuurlijk is het echter indien beide
ouders in een rustig avonduurtje be
paalde gebreken van hun kind bespre
ken en overdenken wat mogelijk de
juiste weg is om hem of haar hiervan
terug te brengen.
Wanneer een moeder haar kind
steeds weer op onwaarheid spreken
betrapt, moet zij trachten het welwil
lend tegemoet te komen en probeeren
de gedachtengang te volgen, die het
hiertoe bracht.
Veelal ligt grootsprekerij hieraan
ten grondslag, maar ook spreken
sommige kinderen onwaarheid uit
vrees voor straf of om interessant te
zijn. Wij noemen hier slechts enkele
oorzaken, doch nog vele andere zijn
te voeren.
Er zijn zeer zeker kinderen, bh' wie
hogen een karaktertrek is; ongetwij
feld moet deze uitgeroeid worden.
Het kind moet erop gewezen worden,
"at het tegendeel bereikt met onwaar-
"eid spreken, van wat het zich heeft
voorgesteld.
Hen kind openlijk te beschamen als
b °P een leugen betrapt wordt is
een heilzame, doch harde me-
node, die wij niet dan in uiterste ge
dijen moeten toepassen.
"et kind moet overtuigd worden van
oo oude spreuk: „Al is de leugen nog
jjnel, de waarheid achter haalt haar
zjfe ^an^asie en zeggen zij dingen, die
waar aannemen> doch in wer-
Jkheid op onwaarheid berusten.
liefde
en geduld moeten zij op
het gemoed van het kind werken, op
het verkeerde van zijn handeling
wijzen.
Ziet hij dit zelf in, dan zal ook deze
bevlieging wel meer tot het verleden
behooren.
Bij sommige kinderen is liegen niet
slechts angst voor straf, doch vooral
bij opgroeiende en veelal overgevoelige
kinderen is het een gevolg van een
feit, wat zij in hun fantasie doorleefd
hebben, niet gaarne willen prijsgeven
en voor waar aannemen.
Men hoort moeders meermalen zeg
gen: „dat had je mij toch kunnen ver
tellen," maar ze vergeten, dat zij niet
het vertrouwen van hun kinderen wï>-
ten te winnen.
Ziet een moeder, dat er een aanleg
tot onwaarheid spreken bij het kind
in kiem aanwezig is, dan zal zij met
zeer veel tact te werk moeten gaan
en het kind op het verkeerde van zijn
handelingen wijzen. Wordt het kind
te hard aangepakt, dan zal men juist
het tegenovergestelde bereiken van
wat men zich heeft voorgesteld.
Noodig is samenwerking tusschen
vader en moeder. Indien bij hen geen
eenheid bestaat in de opvoeding van
het kind, en hij weet dat öf vader,
öf moeder oogluikend toestaan wat
door één van beiden verboden is, dan
wordt veel afgebroken, wat met moei
te en zorg werd opgebouwd.
Het opvoeden onzer kinderen is wel
licht de grootste taak, die op onze
schouders gelegd wordt. Niet alleen
liefde, tact en geduld zijn drie facto
ren, die wij zoo heel noodig hebben
om de jonge loot op te zien groeien tot
een krachtigen boom, aan wien__de le-
vensstorm zonder schade voorbij kun
nen trekken.
De jeugd van heden is het volk van
de toekomst. Wij met onze rijpe erva
ring zullen al onze krachten moeten
aanwenden om die jeugd te helpen om
groeien tot een hooger plan, opdat ook
zij menschen worden, waarop men kan
bouwen!
van deze week.
^keerde gewezen worden en het
nj ,aarcHge hiervan inzien, opdat zij
meer terug verlangen naar het
van hun fantasieën.
betSP men dergelijke kinderen, dan
moet i m?n tegendeel. Men
JA kinderen op het onwaarschijn-
heiri wHzen en hun de nuchtere waar-
v™or oogen houden.
'ndip ïpderen komen ook tot liegen.
L,» zii voor kleine vergrijpen té
itinde straffen krijgen. Wanneer hej
Pen Wfj6'' d£di voor kleine vergr':-
dooh is waar een vermaning krijgt,
een] geen ernstige straf, zal hij er
Qer toe komen eerlijk te vertellen,
y am dit of dat gebeurd is.
«ok ls verbergen der waarheid
»eink!n gevolg van het feit, dat er te
staaf vertrouwelijke omvang be-
wjl tUsschen ouders en kinderen, ter-
w0l,;vena met niet genoeg zorg kan
0lllRaan'geZien' met wien de klnderen
Kinderen nemen veel van elkandv
delnneV Hevoelen zich graag het mid-
2uUg Alleen om interessant te zijn,
uaasommige kinderen reeds on-
cle oc, spreken, niet denkende aan
jpvolgen.
ler moeten wij zooveel mogelijk op
Zondag:
Getruffeerde kalfstong,
Prinsesseboonen,
Aardappelen,
Sinaasappelvla.
Maandag:
Karbonade,
Tuinboonen (blik)
in bouillonsaus,
Aardappelen,
Beschuit met bessensap.
Dinsdag:
Gehakt,
Stoofsla,
Aardappelen,
Chocolade soufflé.
Woensdag:
Versche worst,
Bloemkool,
Aardappelen,
Broodschotel met rabarber.
Donderdag:
Bloemkoolsoep,
Spinazie eieren,
Aardappelpurée,
Banaan.
Vrijdag:
Gebakken bot,
Worteltjes,
Aardappelen,
Peterseliesaus,
Rijstrand met abrikozen.
Zaterdag:
Macaroni met kaas en ham,
Sla,
Gebakken aardappelen.
Getruffeerde kalfstong.
1 flinke kalfstong, 250 gram kalfsge
hakt, 1 sneedje brood, een paar truf
fels, 100 gram boter, 1 ei, varkensnet.
We wrijven de tong met niet te fijn
zout af, waardoor hij goed schoon
wordt, wasschen hem onder stroomend
water en koken hem gaar in ruim ko
kend water, waarin we zout en 'een
takje selderij gevoegd hebben evenzoo
een worteltje, een stukje foelie en
laurierblad.
Is de tong gaar, na anderhalf uur
ongeveer, dan wordt het vet eraf ge
nomen en het keelstuk verwijderd.
Het gehakt maken we op de gewone
wijze aan met geweekt brood, ei, peper,
zout, noot, en de kleine gesneden truf
fels, waarna wij het dun uitspreiden,
de tong erop leggen en hem geheel
omkleeden met het gehakt, Daarna wik
kelen we hem in het goed uitgewas-
schen varkensnet.
We smelten de boter in een braad
pan, leggen de tong erin en braden hem
gedurende een half uur in een vrij
warmen oven, waarna wij het vleesch
op een verwarmde schaal leggen en
aan nette plakken snijden, die we zoo
veel mogelijk in den vorm leggen. We
presenteeren hierbij een saus, die we
maken van 1. bouillon, J dl. madera,
50 gram boter en 40 gram bloem
Tuinboonen In bouillonsaus.
1 groot blik tuinboonen, 2 dl. bouillon
of water waarin 1 bouillonblokje is.
1 dl. melk, 40 gram boter, 25 gram
bloem, 1 eetlepel gehakte peterselie of
gedroogd boonenkruid (drogist).
We openen het blik en doen de tuin
boonen op een vergiet of zeef om het
overtollige water weg te laten loopgn.
Voor de saus verwarmen we de boter
en roeren de bloem erdoorheen, waarna
we bij kleine hoeveelheden en steeds
roerende eerst de bouillon en daarna
de melk toevoegen. We laten het sausje
een minuut of 5 zacht doorkoken en
roeren er de peterselie of het boonen
kruid door, tenslotte voegen we boonen
erbij, die door en door warm moeten
zijn.
Chocolade soufflé.
125 gram poederchocolade, 1 dl. water,
125 gram boter, 125 gram fijne suiker,
3 eieren, 1 eetlepel bloem.
We vetten een vuurvaste schotel met
boter in en beginnen de chocolade-poe
der met water te vermengen. De boter
wordt tot room geroerd en vermengd
met de lichte basterd of fijne strooi-
suiker. Daarna worden één voor één
de dooiers, de bloem en de aangemeng
de chocolade erdoor geroerd, terwijl
tenslotte het zeer stijf geklopte eiwit
door het mengsel geschept wordt. Dan
wordt de massa in 'n vuurvasten scho
tel overgebracht en gedurende 30 a 35
minuten in den oven geplaatst.
We moeten de soufflé voorzichtig
opdienen om te voorkomen, dat ze in
een zakt.
Broodschotel met rabarber.
12 dunne sneedjes oud brood zonder
korst, 1 bos rabarber, 200 gram suiker,
100 gram boter.
We besmeren de sneedjes brood
(oud met een deel van de boter en
koken intusschen de rabarber gaar, die
in stukjes gesneden en gewasschen is.
We zetten deze stukjes op met het aan
hangende water en roeren met een
houten lepel, om aanbranden te voor
komen. Is de rabarber gaar, dan klop
pen wij ze tot een gelijke massa, ter
wijl wij de suiker, liefst lichte basterd,
er in op lossen.
In een beboterd vuurvast schoteltje
wordt een laagje brood gelegd. Hierop
komt de rabarber, daarna weer brood,
enz. tot de bovenste laag uit flink be
boterde sneedjes bestaat, die met pa
neermeel bestrooid worden.
De schotel wordt in den oven ge
plaatst om lichtbruin te worden.
Rijstrand met abrikozen.
1 liter melk, 200 gram rijst (2 kl. thee
kopje), 100 gram suiker en 1 pakje
vanillesuiker, 2 eieren, J blik abriko
zen, 1 dl. room.
We brengen de melk aan de kook en
strooien er de goed gewasschen rijst in,
waarna we deze op een kleine pit
(asbest plaatje) laten gaar worden.
Daarna roeren we voorzichtig suiker,
vanillesuiker en de goedgeklopte eier
dooiers erdoor en doen de rijstmassa
in een met koud water omgespoelden
rijstrand, waarin wij de pudding koud
en stijf laten worden.
Even voor het opdienen wordt de
rijstrand op een schotel gestort en het
midden gevuld met abrikozen, die des-
verkiezend bedekt kunnen worden met
een laagje slagroom.
Macaroni met kaas en ham.
150 gram macaroni, 100 gram ham,
100 gram geraspte kaas (oude), 80 gram
boter, paneermeel.
We breken de pijpjes of de linten
macaroni in stukken van ongeveer 5 a
6 cm, zetten ze op met ongeveer 1 liter
water en zout en laten ze daarin gaar
koken.
Goede macaroni zal in ongeveer 20 a
25 min. gaar zijn. Daarna doen wij ze
op een vergiet en laten het overtollige
water wegloopen. De boter in een vuur
vasten schotel gelegd en gesmolten, de
macaroni erbij gevoegd en terwijl we
den schotel op een asbest plaatje laten
staan, op een kleine gaspit, zoodat alles
goed warm blijft, strooien we de ge
raspte oude kaas er overheen en schep
pen deze met twee leepls om en om,
door de macaroni. Zien we dat de kaas
draden vormt, dan wordt de fijn ge
hakte ham erdoor geroerd, en over het
geheel een laagje paneermeel gestrooid
waarna de schotel nog 20 a 30 minuten
in den oven geplaatst wordt.
Aardappelen.
Veelal vraagt men, wat toch eigen
lijk de beste aardappelen zijn, die,
welke bij het koken openbarsten, dan
wel die, welke heel blijven.
Velen prefereeren een kruimelingen
aardappel en toch is dit een bewijs, dat
hij weinig eiwit bevat. De aardappelen,
welke heel na het koken blijven, be
vatten het meeste eiwit en zijn voed
zamer.
De huisvrouw bepale aan de hand
van het bovenstaande dus zelf, welke,
soort zij op tafel zal brengen.
Cola.
Een versterkend middel, dat vele
doktoren zenuwzwakke patiënten voor
schrijven is cola. Dit is afkomstig
van den colaboom en wordt bereid van
de vruchten van dien boom, die op de
westkust van Afrika groeit.
Hier geldt deze vrucht als een ge
notmiddel en dan met melk toebereid
wordt.
In groote hoeveelheden genuttigd
zijn dergelijke opwekkende middelen
veelal niet onschadelijk, daar zij dezelf
de stoffen bevatten als koffie en thee,
n.1. caffeïne en theobromine.
Melk als voorjaarkuur.
Tegen bloedarmoede, bleekzucht,
nieraandoeningen en vele andere kwa
len en kwaaltjes is mierikswortel-melk
zeer aan te bevelen.
Men neemt twee eetlepels fijn ge
raspte mierikswortel, twee eetlepels
honing, liter melk, die men met 25
gram amandelen heeft laten trekken
gedurende een half uur, sap van een
halve citroen. Alles voegt men bij de
melk en laat het tezamen op een laag
pitje nog een minuut of vijf trekkep.
„Wat heb ik een spijt, dat ik met je
getrouwd ben!"
„Zeg dat wel. Je hebt het een of an
dere aardige meisje belet een uitste
kend man tot echtgenoot te krijgen."
A