Het Menu
T JUTTERTJE
Uiterlijke beschaving
door innerlijke
kracht.
A liter melk.
IA liter bessenwijn,
ZATERDAG 16 JUNI 1934
PAG. 3
^UVENlIwtllJlS
f~jf'
Hoe wij onze kinderen de „goede
manieren" aankweeken en
bevorderen
door
TESfB BREEBAART.
Onlangs maakten wij kennis met een
familie, die ons niet in de laatste
plaats had aangetrokken door het pret
tige optreden van de kinderen. En
thans meenen wij het geheim van deze
zoo geslaagde opvoeding op het spoor
te zijn. Wij kwamen n.1. te hooren, dat
in dit gezin de kinderen hun leef
tijden varieeren van vijf tot vijftien
jaar een kleine boete moeten beta
len voor eiken keer, dat ze zich slecht
gedroegen. Natuurlijk was die boete
héél klein (in dit geval een cent), maar
voor een kind met een dubbeltje in de
veek als zakgeld is dit toch nog ge
noeg. Bovendien gaat het meer om het
feit van beboet worden, dan om het
bedrag van de boete.
De moeder vertelde mij, dat in den
eersten tijd bij de invoering van het
systeem weieens strubbelingen waren
voorgekomen. Toen is het ook weieens
voorgekomen, dat een der kinderen
vrijwel „op zwart zaad" zat. De kin
deren zelf maakten er echter al spoe
dig een interessant spelletje van. Het
belangrijkste is echter, dat het nu op
den duur gewoonte voor hen geworden
is, om zich steeds zoo goed mogelijk
te gedragen. Zij zijn nu beleefd en we
ten altijd het juiste woord te vinden,
zonder dat dit hun thans veel inspan
ning kost. Van gemaakte vriendelijk
heid of voorkomendheid is géén spra
ke; daarvoor zorgt de onderlinge con-
tróle en critiek der kinderen wel. En
het is opvallend, hoe aantrekkelijk dit
aardig optreden is, vooral bij een jong
kind. Wij voor ons zijn van meening,
dat het daardoor nog meer iedereen
voor zich inneemt dan door een aan
trekkelijk uiterlijk.
Elke moeder streeft er uit den
aard der zaak naar, dat haar kind po
pulair is, goed kan opschieten met de
schoolkameraadjes en door hun ouders
°P partijtjes wordt gevraagd. Dit alles
gaat vanzelf bij een kind, dat op de
juiste wijze weet op te treden. Andere
moeders vinden het een goed voor
beeld voor haar eigen kinderen. Het
meest zal het kind echter van zijn
goede opvoeding profiteeren, wanneer
bet eenmaal volwassen is geworden,
ben volwassen mensch is öf onnaden
kend, zelfzuchtig en onverschillig voor
oe gevoelens van anderen, öf hij is
u'at men kortweg aanduidt als goed-
pemanierd. In het eerste geval kan
Pt) nog weieens een geforceerde be-
'eefdheid produceeren ten behoeve van
oudere of hooger geplaatste personen,
uoeh dan kan de uiterlijke vorm nooit
geheel de eigen verveelde of gedwon-
pe.n stemming verbergen. Hieruit
i S S°e(^e manieren veel meer
nhouden dan opstaan in de tram, de
ueur voor iemand openhouden, een
Pakje dragen of moeite geven om een
gpsprek met iemand te voeren. Dat
^■Jn uiterlijke vormen; iemand die
kerkelijk beschaafd is, ontziet de ge-
Roelens van zijn medemenschen. En
«aardoor is hij juist zoo aantrekkelijk.
Wie deze innerlijke beschaving mist.
tegen zijn gelijken, wanneer zij
I m niet interesseeren, bepaald onbe-
'pefd zijn door zijn onverschillige hou
tig, door het feit, dat hij absoluut
geen rekening houdt met wat hun
jLangenaain of onaangenaam moet zijn
itnoodigingen van oudere menschen.
rle mm of meen-vereenzaamd in het
'even staan en niet uit materialistische
herwegingen ontzien behoeven te
orden, worden het liefst afgewezen
hoogstens halftegenstrfbbelend ,.on-
oergaan" als een plicht, waaraan nu
eenmaal niet te ontkomen is. Van
voorkomendheid in gezelschap is geen
sprake; men vraagt zich alleen af, of
men zichzelf amuseert. Het is onjuist,
om innerlijke beschaafdheid en reke
ning houden met de gevoelens van
anderen te beschouwen als een teeken
van zwakte. Het slaafsch volgen van
uiterlijke vormen kan dit wèl zijn,
doch werkelijke beschaving is integen
deel een bewijs van innerlijke kracht,
evenwichtigheid en onzelfzuchtigheid.
Daarom is zij ook zulk een waardevol
bezit, niet alleen voor onze meisjes
de vrouwen der toekomst maar ook
voor onze jeugd de mannen der
toekomst!
van deze week.
Zondag:
Aspergesla.
Kalfsoesters, doperwten.
Koffiepudding.
Maandag:
Ribstuk.
Andijvie.
Aardappelen.
Macaroni.
Dinsdag;
Koud vleesch.
Gemengde sla.
Gebakken aardappelen.
Schuimpudding.
Woensdag:
Karbonade.
Bloemkool.
Aardappelpurée.
Flensjes.
Donderdag:
Tomatensoep.
Peulen.
Aardappelen.
Biefstuk.
Bananengerecht.
Vrijdag:
Schelvisch met peterselie.
Boter.
Worteltjes.
Aardappelen.
Turfjes met bessensap.
Zaterdag:
Sla,
Aardappelen.
Rollade.
Rabarber.
Gerecht voor de koffietafel.
100 gram dadels (zonder pit).
100 gram vijgen.
'200 gram gedroogde abrikozen.
100 gram sun maid.
200 gram noten, onverschillig welke
soort, zonder schil gewogen.
Sap en rasp van 2 citroenen.
150 gram bruine basterd.
De vruchten wasschen we eenige
malen in koud water, of lauw, vooral
voor de dadels en vijgen is dit noodig,
daarna drogen we ze in een schoonen
doek, raspen de citroenen en persen ze
uit, waarna we vruchten en noten
eenige malen door de vleeschmolen
malen en vermengen met suiker. Voe
gen sap erbij van de citroenen en vor
men nu van alles een langwerpige rol,
rollen deze nog eens om en door de
suiker, zetten het geheel eenige dagen
op een koele plaats om stevig en
hard te worden, waarna wij er, evenals
koek, plakjes van kunnen snijden om de
boterham te beleggen.
Koffiepudding.
2 dl. zeer sterke koffie.
100 gram suiker.
4 eierdooiers.
3 dl. melk.
3 dl. room, vanillesuiker.
7 blaadjes witte gelatine.
De gelatine wordt in koud water te
weeken gezet; daarna wordt de melk
met de suiker en vanillesuiker aan de
kook gebracht en bij de tot schuim ge
klopte eieren gevoegd, evenals de goed
uitgeknepen gelatine en de kolfie-ex-
Iract, waarna er van tijd tot tijd in de
massa geroerd moet worden om het
zakken der gelatine te voorkomen. Be
gint de pudding drillerig te worden,
dan wordt de stijfgeklopte room er
doorheen geroerd en alles in een om-
gespoelden vorm gedaan.
Wanneer de eieren geklopt zijn en de
heete melk bijgevoegd wordt, moeten
wij dit in den beginne slechts drup
pelsgewijs doen, daar anders de kans
op schiften heel groot is.
Asperge-sla.
De asperge-sla wordt opgediend op
een bedje van gele kropsla en bedekt
met een paar lepels mayonnaise, terwijl
we eromheen een rand van partjes of
schijfjes ei en tomaten schikken.
Schelvisch met peterseliesaus.
1 groote schelvisch.
4 citroenen.
30 gram boter.
30 gram bloem.
4 dl. melk.
3 eierdooiers.
1 eetlepel gehakte peterselie.
60 gram boter, wat zout.
De visch wordt van de graat gesne
den, gewasschen, gezouten en daarna
gaar gekookt in li liter water en het
sap van drie citroenen; daarna wordt
de visch uit het water genomen en op
een schotel overgebracht, deze wordt
op een pan warm water warm gehou
den, het vocht wordt tot op iets minder
dan de helft ingekookt.
We maken een sausje door de 30
gram boter te smelten, bloem toe te
voegen, en de 4 dl. melk, vervolgens
het gezeefde vischwater en alles teza
men ongeveer 10 minuten na koken,
daarna worden de geklopte eierdooiers,
de boter, de peterselie door de saus ge
roerd en alles over de visch gegoten.
Schuimpudding,
60 gram suiker,
citroensap.
50 gram suiker.
30 gram maizena.
3 eieren (eiwitten).
20 gram maizena.
3 dooiers.
De melk wordt met de suiker en de
sap van de citroen aan de kook ge
bracht en daarna met de maizena ge
bonden, het wit der eieren hebben w-ij
met een tikje zout zeer stijf geklopt en
wordt nu bij de vla gevoegd, die wij
daarna nog een oogenblik laten door
koken en daarna nog eens flink opklop
pen en in een glazen vlaschotel over
gieten om koud te worden.
De eierdooiers worden met de sui
ker goed schuimig geklopt, daarna
wordt de maizena erbij gevoegd en de
bessenwijn, waarna de massa voortdu
rend, onder een lage pit, tot een schui
mig geheel wordt geslagen, en op een
vlaschotel gegoten. Presenteeren met
een vanillewafeltje.
Bananengerecht.
6 bananen.
100 gram poedersuiker.
4 eetlepels citroensap.
2 dl. room.
2 eiwitten.
50 gram geconfjjte gember.
De bananen worden aan schijfjes ge
sneden en met de poedersuiker en de
citroensap een uurtje op een koele
plaats gezet. De room en de eiwitten
worden met een tikje zout stijf geklopt
en de bananen worden met de garde tot
een gelijke massa geslagen, waarna
room, bananen en de fijn gehakte gem
ber met elkander vermengd worüen en
in kleine schaaltjes opgediend, öesge
v enscht met gehakte noten bestrooid.
Kippensoep.
De soepkip wordt gewasschen en
san stukken gesneden en wordt, nadat
we haar met 2A. liter water, zout, een
stukje foelie, een worteltje, 1 kruidna
gel, 1 takje selderij en 1 uitje aan de
kook hebben gebracht, nog gedurende
2A uur op een kleine pit zachtjes ge
trokken, terwijl we zorgen, dat we een
sluitende pan gebruiken, opdat de
bouillon geuriger blijft. Is het vleesch
van de kip gaar, dan halen we dit eruit
en zetten het weg met nog ruim A of
3/4 liter vocht.
De overige bouillon wordt gezeefd,
waarna wij 50 gram boter smelten en
vermengen met 80 gram bloem en
langzaam de bouillon erbij voegen,
daarna laten we alles nog ongeveer 10
minuten doorkoken. In de soepterrine
kloppen we 2 eierdooiers en voegen de
soep met kleine scheutjes tegelijk bij.
Voor de kip met kerrysaus hebben
wij het in stukjes gesneden vleesch der
kip bewaard.
Van bouillon maken we de saus, door
50 gram boter te smelten en hierin het
zeer fijne gehakte uitje gaar te smoren,
vermengen met 1 opgehoopte lepel ker
rysaus in de bloem en tenslotte de
bouillon en het vleesch, waarna wij al
les nog een minuut of 5 laten door
koken. De rijst is inmiddels gaar ge
kookt en deze doen wij in een met water
omspoelden rijstrand, drukken ze flink
aan en storten ze daarna op een ver
warmde schotel, terwijl wij de open
ruimte aan vullen met de saus en het
vleesch.
Beschikken we niet over een rijst
rand, dan doen wij de rijst uit de pan
op de schotel en geven er met behulp
van twee lepels den vorm van een rijst
rand aan.
Leverpastei.
2 pond varkensvleesch wordt gedu
rende 1 uur in warm water met zout
gekookt, daarna door den vleeschmolen
gemalen met A. pond in stukjes gesne
den spek en 2 kleine uien, zoo noodig
wordt alles tweemaal door den molen
gedraaid. We vermengen deze massa
nu met 50 gram in het voeht der lever
geweekt brood, 2 heele eieren, zöut,
peper en noodmuskaat. We kneden
alles goed door elkander, waarna we de
massa overbrengen in een warmwater
bad laten koken, daarna in den vorm
koud laten worden.
Huzarensalade.
300 gram kalfsvleesch.
12 gekookte aardappelen.
2 bietjes.
1 ui, peper, 3out,
15 augurkjes.
2 hardgekookte eieren.
4 eetlepels slaolie.
4 eetlepels azijn,
mayonaise, peterselie.
1 citroen, 1 tomaat,
1 appel, 1 kropsla.
Het kalfsvleesch wordt zeer fijn ge
hakt. Een deel der bietjes (de rest is
voor de garneering) de ui, aardappe
len, de appel, de augurkjes, brengen
we in een schaal over en mengen deze
met peper, zout, olie en azijn en een
paar lepels mayonaise.
We zetten het weg tot den volgenden
dag, wijl dan alles beter ingetrokken
heeft.
We plukken de kropsla, wasschen
deze voorzichtig, slaan ze in een doek
of slamand uit en beleggen er een lang
werpige of ronde schotel mede, daar
op stapelen wij de huzarensla en geven
er een mooi gladden vorm aan, die van
boven plat is, scheppen er wat lepels-
mayonaise overheen en garneeren de
schotel verder met een stukje van het
overgebleven ei, tomaatschijfjes, uit-
getande citroen en de tot waaiertjes ge
sneden augurkjes. Het geheel be-
strooien met zeer fijn gehakt en in een
doek uitgeknepen peterselie.
Biscuits met gember en room.
Deze toespijs is geheel gemakkelijk
en vlug te bereiden, we zetten des mor
gens vast de 125 gram in stukjes ge
broken zachte biscuits (b.v. boudoir»
in een kristallen schaal weg met 15u
gram natte gember, die in kleine stuk
jes is gesneden en gieten het vocht
van de gember hierover heen. Tegen
dat ij het dessert zullen gebruiken
wordt 2Yi dl slagroom geklopt met t
iJinke eetlepel suiker en een tikj? zout
(het laatste om de room vlug stijf te
hebben) en op de biscuits en de gem
ber geschept, naar verkiezing gegar
neerd met kleinere stukjes gember.
v