Het Menu T JUTTERTJE Uiterlijke beschaving door innerlijke kracht. A liter melk. IA liter bessenwijn, ZATERDAG 16 JUNI 1934 PAG. 3 ^UVENlIwtllJlS f~jf' Hoe wij onze kinderen de „goede manieren" aankweeken en bevorderen door TESfB BREEBAART. Onlangs maakten wij kennis met een familie, die ons niet in de laatste plaats had aangetrokken door het pret tige optreden van de kinderen. En thans meenen wij het geheim van deze zoo geslaagde opvoeding op het spoor te zijn. Wij kwamen n.1. te hooren, dat in dit gezin de kinderen hun leef tijden varieeren van vijf tot vijftien jaar een kleine boete moeten beta len voor eiken keer, dat ze zich slecht gedroegen. Natuurlijk was die boete héél klein (in dit geval een cent), maar voor een kind met een dubbeltje in de veek als zakgeld is dit toch nog ge noeg. Bovendien gaat het meer om het feit van beboet worden, dan om het bedrag van de boete. De moeder vertelde mij, dat in den eersten tijd bij de invoering van het systeem weieens strubbelingen waren voorgekomen. Toen is het ook weieens voorgekomen, dat een der kinderen vrijwel „op zwart zaad" zat. De kin deren zelf maakten er echter al spoe dig een interessant spelletje van. Het belangrijkste is echter, dat het nu op den duur gewoonte voor hen geworden is, om zich steeds zoo goed mogelijk te gedragen. Zij zijn nu beleefd en we ten altijd het juiste woord te vinden, zonder dat dit hun thans veel inspan ning kost. Van gemaakte vriendelijk heid of voorkomendheid is géén spra ke; daarvoor zorgt de onderlinge con- tróle en critiek der kinderen wel. En het is opvallend, hoe aantrekkelijk dit aardig optreden is, vooral bij een jong kind. Wij voor ons zijn van meening, dat het daardoor nog meer iedereen voor zich inneemt dan door een aan trekkelijk uiterlijk. Elke moeder streeft er uit den aard der zaak naar, dat haar kind po pulair is, goed kan opschieten met de schoolkameraadjes en door hun ouders °P partijtjes wordt gevraagd. Dit alles gaat vanzelf bij een kind, dat op de juiste wijze weet op te treden. Andere moeders vinden het een goed voor beeld voor haar eigen kinderen. Het meest zal het kind echter van zijn goede opvoeding profiteeren, wanneer bet eenmaal volwassen is geworden, ben volwassen mensch is öf onnaden kend, zelfzuchtig en onverschillig voor oe gevoelens van anderen, öf hij is u'at men kortweg aanduidt als goed- pemanierd. In het eerste geval kan Pt) nog weieens een geforceerde be- 'eefdheid produceeren ten behoeve van oudere of hooger geplaatste personen, uoeh dan kan de uiterlijke vorm nooit geheel de eigen verveelde of gedwon- pe.n stemming verbergen. Hieruit i S S°e(^e manieren veel meer nhouden dan opstaan in de tram, de ueur voor iemand openhouden, een Pakje dragen of moeite geven om een gpsprek met iemand te voeren. Dat ^■Jn uiterlijke vormen; iemand die kerkelijk beschaafd is, ontziet de ge- Roelens van zijn medemenschen. En «aardoor is hij juist zoo aantrekkelijk. Wie deze innerlijke beschaving mist. tegen zijn gelijken, wanneer zij I m niet interesseeren, bepaald onbe- 'pefd zijn door zijn onverschillige hou tig, door het feit, dat hij absoluut geen rekening houdt met wat hun jLangenaain of onaangenaam moet zijn itnoodigingen van oudere menschen. rle mm of meen-vereenzaamd in het 'even staan en niet uit materialistische herwegingen ontzien behoeven te orden, worden het liefst afgewezen hoogstens halftegenstrfbbelend ,.on- oergaan" als een plicht, waaraan nu eenmaal niet te ontkomen is. Van voorkomendheid in gezelschap is geen sprake; men vraagt zich alleen af, of men zichzelf amuseert. Het is onjuist, om innerlijke beschaafdheid en reke ning houden met de gevoelens van anderen te beschouwen als een teeken van zwakte. Het slaafsch volgen van uiterlijke vormen kan dit wèl zijn, doch werkelijke beschaving is integen deel een bewijs van innerlijke kracht, evenwichtigheid en onzelfzuchtigheid. Daarom is zij ook zulk een waardevol bezit, niet alleen voor onze meisjes de vrouwen der toekomst maar ook voor onze jeugd de mannen der toekomst! van deze week. Zondag: Aspergesla. Kalfsoesters, doperwten. Koffiepudding. Maandag: Ribstuk. Andijvie. Aardappelen. Macaroni. Dinsdag; Koud vleesch. Gemengde sla. Gebakken aardappelen. Schuimpudding. Woensdag: Karbonade. Bloemkool. Aardappelpurée. Flensjes. Donderdag: Tomatensoep. Peulen. Aardappelen. Biefstuk. Bananengerecht. Vrijdag: Schelvisch met peterselie. Boter. Worteltjes. Aardappelen. Turfjes met bessensap. Zaterdag: Sla, Aardappelen. Rollade. Rabarber. Gerecht voor de koffietafel. 100 gram dadels (zonder pit). 100 gram vijgen. '200 gram gedroogde abrikozen. 100 gram sun maid. 200 gram noten, onverschillig welke soort, zonder schil gewogen. Sap en rasp van 2 citroenen. 150 gram bruine basterd. De vruchten wasschen we eenige malen in koud water, of lauw, vooral voor de dadels en vijgen is dit noodig, daarna drogen we ze in een schoonen doek, raspen de citroenen en persen ze uit, waarna we vruchten en noten eenige malen door de vleeschmolen malen en vermengen met suiker. Voe gen sap erbij van de citroenen en vor men nu van alles een langwerpige rol, rollen deze nog eens om en door de suiker, zetten het geheel eenige dagen op een koele plaats om stevig en hard te worden, waarna wij er, evenals koek, plakjes van kunnen snijden om de boterham te beleggen. Koffiepudding. 2 dl. zeer sterke koffie. 100 gram suiker. 4 eierdooiers. 3 dl. melk. 3 dl. room, vanillesuiker. 7 blaadjes witte gelatine. De gelatine wordt in koud water te weeken gezet; daarna wordt de melk met de suiker en vanillesuiker aan de kook gebracht en bij de tot schuim ge klopte eieren gevoegd, evenals de goed uitgeknepen gelatine en de kolfie-ex- Iract, waarna er van tijd tot tijd in de massa geroerd moet worden om het zakken der gelatine te voorkomen. Be gint de pudding drillerig te worden, dan wordt de stijfgeklopte room er doorheen geroerd en alles in een om- gespoelden vorm gedaan. Wanneer de eieren geklopt zijn en de heete melk bijgevoegd wordt, moeten wij dit in den beginne slechts drup pelsgewijs doen, daar anders de kans op schiften heel groot is. Asperge-sla. De asperge-sla wordt opgediend op een bedje van gele kropsla en bedekt met een paar lepels mayonnaise, terwijl we eromheen een rand van partjes of schijfjes ei en tomaten schikken. Schelvisch met peterseliesaus. 1 groote schelvisch. 4 citroenen. 30 gram boter. 30 gram bloem. 4 dl. melk. 3 eierdooiers. 1 eetlepel gehakte peterselie. 60 gram boter, wat zout. De visch wordt van de graat gesne den, gewasschen, gezouten en daarna gaar gekookt in li liter water en het sap van drie citroenen; daarna wordt de visch uit het water genomen en op een schotel overgebracht, deze wordt op een pan warm water warm gehou den, het vocht wordt tot op iets minder dan de helft ingekookt. We maken een sausje door de 30 gram boter te smelten, bloem toe te voegen, en de 4 dl. melk, vervolgens het gezeefde vischwater en alles teza men ongeveer 10 minuten na koken, daarna worden de geklopte eierdooiers, de boter, de peterselie door de saus ge roerd en alles over de visch gegoten. Schuimpudding, 60 gram suiker, citroensap. 50 gram suiker. 30 gram maizena. 3 eieren (eiwitten). 20 gram maizena. 3 dooiers. De melk wordt met de suiker en de sap van de citroen aan de kook ge bracht en daarna met de maizena ge bonden, het wit der eieren hebben w-ij met een tikje zout zeer stijf geklopt en wordt nu bij de vla gevoegd, die wij daarna nog een oogenblik laten door koken en daarna nog eens flink opklop pen en in een glazen vlaschotel over gieten om koud te worden. De eierdooiers worden met de sui ker goed schuimig geklopt, daarna wordt de maizena erbij gevoegd en de bessenwijn, waarna de massa voortdu rend, onder een lage pit, tot een schui mig geheel wordt geslagen, en op een vlaschotel gegoten. Presenteeren met een vanillewafeltje. Bananengerecht. 6 bananen. 100 gram poedersuiker. 4 eetlepels citroensap. 2 dl. room. 2 eiwitten. 50 gram geconfjjte gember. De bananen worden aan schijfjes ge sneden en met de poedersuiker en de citroensap een uurtje op een koele plaats gezet. De room en de eiwitten worden met een tikje zout stijf geklopt en de bananen worden met de garde tot een gelijke massa geslagen, waarna room, bananen en de fijn gehakte gem ber met elkander vermengd worüen en in kleine schaaltjes opgediend, öesge v enscht met gehakte noten bestrooid. Kippensoep. De soepkip wordt gewasschen en san stukken gesneden en wordt, nadat we haar met 2A. liter water, zout, een stukje foelie, een worteltje, 1 kruidna gel, 1 takje selderij en 1 uitje aan de kook hebben gebracht, nog gedurende 2A uur op een kleine pit zachtjes ge trokken, terwijl we zorgen, dat we een sluitende pan gebruiken, opdat de bouillon geuriger blijft. Is het vleesch van de kip gaar, dan halen we dit eruit en zetten het weg met nog ruim A of 3/4 liter vocht. De overige bouillon wordt gezeefd, waarna wij 50 gram boter smelten en vermengen met 80 gram bloem en langzaam de bouillon erbij voegen, daarna laten we alles nog ongeveer 10 minuten doorkoken. In de soepterrine kloppen we 2 eierdooiers en voegen de soep met kleine scheutjes tegelijk bij. Voor de kip met kerrysaus hebben wij het in stukjes gesneden vleesch der kip bewaard. Van bouillon maken we de saus, door 50 gram boter te smelten en hierin het zeer fijne gehakte uitje gaar te smoren, vermengen met 1 opgehoopte lepel ker rysaus in de bloem en tenslotte de bouillon en het vleesch, waarna wij al les nog een minuut of 5 laten door koken. De rijst is inmiddels gaar ge kookt en deze doen wij in een met water omspoelden rijstrand, drukken ze flink aan en storten ze daarna op een ver warmde schotel, terwijl wij de open ruimte aan vullen met de saus en het vleesch. Beschikken we niet over een rijst rand, dan doen wij de rijst uit de pan op de schotel en geven er met behulp van twee lepels den vorm van een rijst rand aan. Leverpastei. 2 pond varkensvleesch wordt gedu rende 1 uur in warm water met zout gekookt, daarna door den vleeschmolen gemalen met A. pond in stukjes gesne den spek en 2 kleine uien, zoo noodig wordt alles tweemaal door den molen gedraaid. We vermengen deze massa nu met 50 gram in het voeht der lever geweekt brood, 2 heele eieren, zöut, peper en noodmuskaat. We kneden alles goed door elkander, waarna we de massa overbrengen in een warmwater bad laten koken, daarna in den vorm koud laten worden. Huzarensalade. 300 gram kalfsvleesch. 12 gekookte aardappelen. 2 bietjes. 1 ui, peper, 3out, 15 augurkjes. 2 hardgekookte eieren. 4 eetlepels slaolie. 4 eetlepels azijn, mayonaise, peterselie. 1 citroen, 1 tomaat, 1 appel, 1 kropsla. Het kalfsvleesch wordt zeer fijn ge hakt. Een deel der bietjes (de rest is voor de garneering) de ui, aardappe len, de appel, de augurkjes, brengen we in een schaal over en mengen deze met peper, zout, olie en azijn en een paar lepels mayonaise. We zetten het weg tot den volgenden dag, wijl dan alles beter ingetrokken heeft. We plukken de kropsla, wasschen deze voorzichtig, slaan ze in een doek of slamand uit en beleggen er een lang werpige of ronde schotel mede, daar op stapelen wij de huzarensla en geven er een mooi gladden vorm aan, die van boven plat is, scheppen er wat lepels- mayonaise overheen en garneeren de schotel verder met een stukje van het overgebleven ei, tomaatschijfjes, uit- getande citroen en de tot waaiertjes ge sneden augurkjes. Het geheel be- strooien met zeer fijn gehakt en in een doek uitgeknepen peterselie. Biscuits met gember en room. Deze toespijs is geheel gemakkelijk en vlug te bereiden, we zetten des mor gens vast de 125 gram in stukjes ge broken zachte biscuits (b.v. boudoir» in een kristallen schaal weg met 15u gram natte gember, die in kleine stuk jes is gesneden en gieten het vocht van de gember hierover heen. Tegen dat ij het dessert zullen gebruiken wordt 2Yi dl slagroom geklopt met t iJinke eetlepel suiker en een tikj? zout (het laatste om de room vlug stijf te hebben) en op de biscuits en de gem ber geschept, naar verkiezing gegar neerd met kleinere stukjes gember. v

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 15