Het Menu
ZATERDAG
Wanneer het tropisch
heet is
Om op den rechten tijd
lui te kunnen zijn.
en dan lichte kost
Arbeidsbeurs.
*è'nd )°a°T soort huiswerk is u g.
te verrichten?"
T niTTERTJE
Luchtige kleeding is halve afkoeling.
door
Dr. J. F. FREDERIKS.
Er zijn menschen, die met het
•weer ontevreden zijn. Op koude dagen
klagen ze over koude en onbehaaglijk
heid en op warme dagen past hun de
temperatuur ook niet. En toch moet
men eiken zomerdag verheugd zijn op
zon en warmte. Hoeveel gemakkelijker
is de zomer voor alle menschen! De
rekening van het licht is verheugend
klein, kolen hoeft men niet te koopen,
ja zelfs de gasrekening krimpt in.
want wij koken eenvoudiger, sneller
te bereiden spijzen, en ook het koken
van water kost minder tijd.
Bovendien doet de zon ons lichaam
goed en we doen nieuwe krachten op.
Dat de vrouw zich de luchtige zomer-
kleeding met heel wat geringer kosten
kan aanschaffen dan de winterkleeding
is een ander voordeel van den heer
lijken zomer. Wij moeten dus eigen
lijk zooveel dankbaarheid bezitten, om
-nooit over de warmte te klagen. Want
ook de warmste dag is dragelijk, wan
neer wij ons verstandelijk daarnaar in
richten. Men moet steeds een weinig
aan de bewoners van de tropen den
ken, die zich in de hitte ook naar een
andere tijdsindeeling regelen dan ge-
■wonolijk. Het zou hun niet in 't hoofd
opkomen om zich gedurende de mid
daguren aan vermoeiende arbeid over
.te geven of buiten in de zonnegloed
rond te loop en. Men staat een uur vroe
ger op, om van den koelen, frisschen
morgen te genieten en dezen te benut-
ten. Daardoor kan men zich dan 's mid
dags een uurtje rust gunnen: de huis
vrouw, die onafhankelijk is van kan
tooruren, kan deze dagindeeling in
haar huis invoeren en zal zien, dat dit
haar goed bevalt.
Een andere noodzakelijkheid is, ge
durende de ruren waarop da zon het
felste brand, de jalouzieën te sluiten,
want de kamers moeten toch eeniger-
mate koel blijven.
Alle werkjes, die het ons op een of
andere manier warm maken, moet men
niet in de middaguren uitvoeren. De
huisvrouw, die zich aan de strijk
plank opstelt, wanneer de zon aan den
noogsten hemel staat, behoeft zich niet
e verwonderen, wanneer de warmte
at °ndragelijk wordt. Ook inkoopen
et men zoo mogelijk in de morgen
uren verrichten, waarbij dan nog komt
dat men dan veel minder lang in de
winkels behoeft te wachten.
Indien men kinderen heeft, moet
men hen in den zomer zoo mogelijk
luchtige kleeding aantrekken. Voor het
spelen in den tuin is een speelpak vol
doende. Ook op deze wijze bespaart
men zich arbeid. Even goed moet men
zichzelf in overeenstemming van het
weer kleeden.
Gelukkig heeft men tegenwoordig
zulke aardige zomerkleeding, dat
iedere vrouw alleen al uit jjdelheid prac
tische strandkleeding zal dragen, dia
cok tot de zomruitrusting behoort,
voor zoover ze niet een eeuwigdurend
en strijken noodzakelijk maakt.
Een koel bad is verder een hulp
middel, om de Varmte dragelijk te ma
ken.
Wie zeer onder de hitte te lijden
heeft, moet ook op de voeding bedacht
zijn. Liechte kostjes is hier de oplos
sing. Twee dagen in de week zonder
vleesch is aan te bevelen. Wanneer
men vleesch eet, moet men dat bij het
avondmaal gebruiken. Eieren, toma
ten, kaas, ooft, groenten, salades, ver-
sche boter en krachtig brood zijn de
ideale voeding gedurende de honds
dagen. Zij overlaadt de maag niet,
maakt niet moede en houdt den mensch
frisch en tot werken in staat!
van deze week.
IJ -
Y®en enkel."
^rijven^s^' 1)811 zullen we u in-
v en als een meisje voor alles."
Zondag:
Groentensoep.
Kalfsgehakt,
Sniiboonen.
Aardappelen.
Maandag:
Gebakken versc-he ham,
Tuinboonen.
Aardappelen.
Bananen met vruchtensaus.
Dinsdag:
- Meloen.
Gepocheerde eiersla.
Princesseboonen.
Aardappelen.
Woensdag:
Rosbeef.
Worteltjes.
Aardappelen.
Beschuitkoek.
Donderdag:
Soufflé van rundvleesch.
Andiivie.
Aardappelen.
Vruchtensla.
Vrijdag:
Tomatensoep.
Zalm met mayonnaise.
Gemengde sla.
Gebakken aardappelen.
Zaterdag:
Runderlapjes.
Postelein.
Aardappelen.
Zoete rijstsoep.
Bessensappudding met griesmeel.
1 groote flesch bessensap.
100 gram watergriesmeel.
50 gram gemalen of fijngehakte
noten of amandelen.
Ruim 150 gram lichte basterdsuiker.
We hebben 1 liter vocht noodig, dus
meten den inhoud van de flesch na
(plm. 8 dl) en vullen hem aan met
water, ongeveer 2 kleine theekopjes,
brengen de sap en het water aan de
kook, lossen er de basterdsuiker in op,
daarna strooien wii er de griesmeel.
die we vermengd hebben met fijnge
hakte noten of amandelen, steeds roe
rende door en laten de massa geduren
de eenige minuten doorkoken. Wü blij
ven roeren, om te voorkomen, dat de
pudding aan den bodem gaat zitten.
Een met koud water omgespoelde
vorm wordt gevuld en hierin laten wij
de pudding koud en stijf worden.
Opdienen met een sausje, dat we
maken van Vi liter melk, 50 gram sui
ker en 30 gram custardpoeder.
Bananen met vruchtensaus.
8 bananen.
50 gram boter.
1 fl. vruchtensaus.
We ontdoen de bananen van de schil
en snijden ze in de lengte in twee ge
lijke deel en, die nogmaals doormidden
worden gesneden. We verwarmen de
boter in de koekepan en bakken hierin
de bananen, waarbü wij héél voorzich
tig moeten zijn, om te voorkomen, dat
ze breken en leggen ze na het bakken
in een glazen schaal, waarna we de
inhoud van het fleschje vruchtensaus
er over heen gieten.
Wie de voorkeur geeft aan bessen
of andere vruchtensaus, neemt 2 dl
sap, 2 dl water, 75 gram suiker en wat
maizena om het sausje te binden.
Vruchtensappen moeten in een onbe-
schadgide pan gekookt worden, aan
gezien de saus anders een zeer onaan-
genamen smaak krijgt.
Het gemakkelijkst is een gaaf email
steelpannetje te gebruiken.
Gepocheerde eiersla.
4 eieren. 1 krop sla.
Overgebleven groote boonen,
1 uitje, 2 tomaten, 2 hardgek. eieren,
peper, zout, olie en azijn,wat
citroensap, peterselie.
We zetten een ondiep pannetje op
met water en een scheutje azijn, bre
ken in het zacht kokende water een ei,
scheppen voorzichtig het wit er om
heen en laten het drie minuten koken,
scheppen het met de schuimspaan uit,
waarna we de andere eieren op de
zelfde wijze koken en alle eieren op
een platten schotel leggen, waarop een
bedje van slablaadjes is gelegd, die
vooraf met olie, azijn en zout, ook het
fijngehakte uitje, zijn aangemaakt.
Om de gepocheerde eieren komen
groepjes koude groote boonen, die be
druppeld worden met citroensap,
plakjes tomaat en partjes hard ge
kookt ei, zóó, dat de schotel een aardig
aanzien krijgt. Hebben wij nadere
groenten over, dan kunnen wü deze
ook als garneering gebruiken, b.v.
worteltjes, princesseboonen, stukjes
biet, enz.
We hebben meloen op ons menu
vooraf gezet, omdat het als voorge
recht uitstekend smaakt niet alleen,
doch velen beter bekomt, dan na het
eten, daar deze vrucht veel water be
vat en menschen met een gevoelige
maag een gevoel van opgezetheid
geeft, wat op deze wijze voorkomen
wordt.
Beschuitkoek.
1 pak groote ronde beschuit.
2 eetlepels gesmolten boter.
2 eetlepels suiker.
1 theelepel kaneel.
Voor de vulling:
4 eieren, 2 dl melk, 2 eet!, bloem, 100
gram suiker, geraspte citroenschil.
We hebben voor de bereiding van
dit gerecht een voorvasten schotel noo
dig, die wij vooraf invetten, daarna
den bodem bedekken met de fijnge
stampte beschuiten, die we vermengen
met de gesmolten boter, 2 eetl. suiker
en kaneel.
De bovenlaag of vulling, zooals wij
het willen noemen, maken wij als
volgt:
De eierdooiers worden flink schui
mig geklopt met de suiker, waarna de
citroensap en de bloem hiermede ver
mengd wordt en bjj scheutjes de melk,
zoodat een gelijk mengsel ontstaat,
waarbij tenslotte het stijfgeklopte wit
van de 4 eieren wordt geroerd en alles
op het beschuitlaagje gegoten.
Tenslotte wordt de koek in een
matig warmen oven gebakken.
Soufflé van rundvleesch.
400 gram overgehouden vleesch.
100 gram oud brood.
50 gram boter.
3 eieren, 1 ui, 1 eetl. fijngehakte
peterselie, peper, zout, noot, paneer
meel.
We hakken of malen het vleesch
zeer fiin, evenals de ui en de peter
selie, waarna we het brood weekeh in j
water of water en melk, goed uitknii-
pen en fijn kruimelen, daarna vleeSch,
brood, ui, peterselie, peper, zout, en de
drie eierdooiers goed door elkander
kneden het laatst doen we er het stijf-1
geklopte eiwit bü, waarna de .nassa
wordt overgebracht in een vuurvasten
schotel, die vooraf is ingevet. Over den
bovenkant strooien we paneermeel,
leggen hierop de aan stukjes verdeelde
boter, waarna we het schoteltje in den
oven plaatsen, totdat zich een korst
heeft gevormd en het geheel tevens
mooi luchtig en gerezen is.
Warm opdienen!
Augurkjes In azijn.
(Behoort bü het menu van Vrijdag.)
We rekenen op 1 kg augurkjes on
geveer 1 fl. inmaakaziin, 1 Spaanscha
peper, 5 gr. gemberwortel, 5 gr. mie
rikswortel, 1 laurierblad, mosterdzaad,
en een takje venkel, zout. We maken
de augurkjes met een vochtigeu doek
schoon, nadat hte kroontje verwijderd
is, doen ze b.v. in een slabak, be
strooien ze met zout en laten ze een
nacht over hierin staan. Den volgen
den morgen doen we ze op een vergiet
en laten het vocht wegvloeien, wa3r,ia
we er groote of kleine glazen fles-
schen mee vullen en de kruiden tus-
schen de augurkjes verdeelen, die
daarna overgoten worden met zóóveel
azijn, dat ze onder staan. De flesschen
worden afgesloten met cellophaan-
papier, dat in warm water is gedrenkt
en met een elastiek afgesloten wordt.
Uitjes in azijn.
(Behoort bü het menu van Vrijdag.)
2 kg zilveruien.
Plm. 1 liter inmaakaziin.
25 witte peperkorrels. -
1 Spaansche peper. Moterdzaad.
2 laurierbladen.
We zetten de uitjes met zout, ge
durende drie uur op een koele plaats
en nemen d6 buitenste vliesjes er af,
daarna wasschen wii ze onder stroo-
mend water, doen ze in een soep
terrine en bestrooien ze met zout,
waarin we ze een dag en een nacht
laten staan. Volger den dag laten uit
lekken op een vergiet en met de krui
den in goed schoongemaakte glazen of
steenen potten doen, vervolgens be
dekken met de inmaakaziin en afslui
ten met cellophaanpapier en een
elastiekje.
Zoete rijstsoep met versehe vruchten,
VA liter water,
schil van 1 citroen,
150 gram rüst,
150 gram lichte basterdsuiker,
750 gram afgeriste bessen,
4 dL. vruchtensap,
een tikje zout.
We brengen het water aan de kook,
doen er een tikje zout bij, de citroen-*,
schil en de goed uitgewasschen rijft,
waarna we alles heel zachtjes gedijn-',
rende een uurtje laten koken, zoodat êe
soep eenigszins gebonden wordt.
We kunnen een fl. bessensap
frambozensap gebruiken, doch nu
tijd van de versche vruchten nog niét
afgeloopen is, koken we ongeveer de
helft van de gewasschen en afgeriste
bessen en wrijven deze daarna door
een paardenharen zeef, voegen ze bij de
rijstsoep, waarin tevens de basterd
suiker is opgelost en roeren er tevens
de aalbessen door, die niet meer mee
mogen koken.
De smakelijke en voedzame toespjj
kan zoowel warm als koud gegets
worden.
WIST U DIT REEDS.
Witte strijkdekens worden het beft
als men ze na het wasschen droogt ep
dan door ongekookte melk haalt en nat
opspant.
Verstopte afvoerbuizen kan men we«er
in orde krügen, als men voor een d^5.-
beitje zoutzuur (voorzichtig!!!) kooptj
en dit afwisselend met 3 ketels kok:-.:I
water er doorheen giet.