Het Menu ZATERDAG Wanneer het tropisch heet is Om op den rechten tijd lui te kunnen zijn. en dan lichte kost Arbeidsbeurs. *è'nd )°a°T soort huiswerk is u g. te verrichten?" T niTTERTJE Luchtige kleeding is halve afkoeling. door Dr. J. F. FREDERIKS. Er zijn menschen, die met het •weer ontevreden zijn. Op koude dagen klagen ze over koude en onbehaaglijk heid en op warme dagen past hun de temperatuur ook niet. En toch moet men eiken zomerdag verheugd zijn op zon en warmte. Hoeveel gemakkelijker is de zomer voor alle menschen! De rekening van het licht is verheugend klein, kolen hoeft men niet te koopen, ja zelfs de gasrekening krimpt in. want wij koken eenvoudiger, sneller te bereiden spijzen, en ook het koken van water kost minder tijd. Bovendien doet de zon ons lichaam goed en we doen nieuwe krachten op. Dat de vrouw zich de luchtige zomer- kleeding met heel wat geringer kosten kan aanschaffen dan de winterkleeding is een ander voordeel van den heer lijken zomer. Wij moeten dus eigen lijk zooveel dankbaarheid bezitten, om -nooit over de warmte te klagen. Want ook de warmste dag is dragelijk, wan neer wij ons verstandelijk daarnaar in richten. Men moet steeds een weinig aan de bewoners van de tropen den ken, die zich in de hitte ook naar een andere tijdsindeeling regelen dan ge- ■wonolijk. Het zou hun niet in 't hoofd opkomen om zich gedurende de mid daguren aan vermoeiende arbeid over .te geven of buiten in de zonnegloed rond te loop en. Men staat een uur vroe ger op, om van den koelen, frisschen morgen te genieten en dezen te benut- ten. Daardoor kan men zich dan 's mid dags een uurtje rust gunnen: de huis vrouw, die onafhankelijk is van kan tooruren, kan deze dagindeeling in haar huis invoeren en zal zien, dat dit haar goed bevalt. Een andere noodzakelijkheid is, ge durende de ruren waarop da zon het felste brand, de jalouzieën te sluiten, want de kamers moeten toch eeniger- mate koel blijven. Alle werkjes, die het ons op een of andere manier warm maken, moet men niet in de middaguren uitvoeren. De huisvrouw, die zich aan de strijk plank opstelt, wanneer de zon aan den noogsten hemel staat, behoeft zich niet e verwonderen, wanneer de warmte at °ndragelijk wordt. Ook inkoopen et men zoo mogelijk in de morgen uren verrichten, waarbij dan nog komt dat men dan veel minder lang in de winkels behoeft te wachten. Indien men kinderen heeft, moet men hen in den zomer zoo mogelijk luchtige kleeding aantrekken. Voor het spelen in den tuin is een speelpak vol doende. Ook op deze wijze bespaart men zich arbeid. Even goed moet men zichzelf in overeenstemming van het weer kleeden. Gelukkig heeft men tegenwoordig zulke aardige zomerkleeding, dat iedere vrouw alleen al uit jjdelheid prac tische strandkleeding zal dragen, dia cok tot de zomruitrusting behoort, voor zoover ze niet een eeuwigdurend en strijken noodzakelijk maakt. Een koel bad is verder een hulp middel, om de Varmte dragelijk te ma ken. Wie zeer onder de hitte te lijden heeft, moet ook op de voeding bedacht zijn. Liechte kostjes is hier de oplos sing. Twee dagen in de week zonder vleesch is aan te bevelen. Wanneer men vleesch eet, moet men dat bij het avondmaal gebruiken. Eieren, toma ten, kaas, ooft, groenten, salades, ver- sche boter en krachtig brood zijn de ideale voeding gedurende de honds dagen. Zij overlaadt de maag niet, maakt niet moede en houdt den mensch frisch en tot werken in staat! van deze week. IJ - Y®en enkel." ^rijven^s^' 1)811 zullen we u in- v en als een meisje voor alles." Zondag: Groentensoep. Kalfsgehakt, Sniiboonen. Aardappelen. Maandag: Gebakken versc-he ham, Tuinboonen. Aardappelen. Bananen met vruchtensaus. Dinsdag: - Meloen. Gepocheerde eiersla. Princesseboonen. Aardappelen. Woensdag: Rosbeef. Worteltjes. Aardappelen. Beschuitkoek. Donderdag: Soufflé van rundvleesch. Andiivie. Aardappelen. Vruchtensla. Vrijdag: Tomatensoep. Zalm met mayonnaise. Gemengde sla. Gebakken aardappelen. Zaterdag: Runderlapjes. Postelein. Aardappelen. Zoete rijstsoep. Bessensappudding met griesmeel. 1 groote flesch bessensap. 100 gram watergriesmeel. 50 gram gemalen of fijngehakte noten of amandelen. Ruim 150 gram lichte basterdsuiker. We hebben 1 liter vocht noodig, dus meten den inhoud van de flesch na (plm. 8 dl) en vullen hem aan met water, ongeveer 2 kleine theekopjes, brengen de sap en het water aan de kook, lossen er de basterdsuiker in op, daarna strooien wii er de griesmeel. die we vermengd hebben met fijnge hakte noten of amandelen, steeds roe rende door en laten de massa geduren de eenige minuten doorkoken. Wü blij ven roeren, om te voorkomen, dat de pudding aan den bodem gaat zitten. Een met koud water omgespoelde vorm wordt gevuld en hierin laten wij de pudding koud en stijf worden. Opdienen met een sausje, dat we maken van Vi liter melk, 50 gram sui ker en 30 gram custardpoeder. Bananen met vruchtensaus. 8 bananen. 50 gram boter. 1 fl. vruchtensaus. We ontdoen de bananen van de schil en snijden ze in de lengte in twee ge lijke deel en, die nogmaals doormidden worden gesneden. We verwarmen de boter in de koekepan en bakken hierin de bananen, waarbü wij héél voorzich tig moeten zijn, om te voorkomen, dat ze breken en leggen ze na het bakken in een glazen schaal, waarna we de inhoud van het fleschje vruchtensaus er over heen gieten. Wie de voorkeur geeft aan bessen of andere vruchtensaus, neemt 2 dl sap, 2 dl water, 75 gram suiker en wat maizena om het sausje te binden. Vruchtensappen moeten in een onbe- schadgide pan gekookt worden, aan gezien de saus anders een zeer onaan- genamen smaak krijgt. Het gemakkelijkst is een gaaf email steelpannetje te gebruiken. Gepocheerde eiersla. 4 eieren. 1 krop sla. Overgebleven groote boonen, 1 uitje, 2 tomaten, 2 hardgek. eieren, peper, zout, olie en azijn,wat citroensap, peterselie. We zetten een ondiep pannetje op met water en een scheutje azijn, bre ken in het zacht kokende water een ei, scheppen voorzichtig het wit er om heen en laten het drie minuten koken, scheppen het met de schuimspaan uit, waarna we de andere eieren op de zelfde wijze koken en alle eieren op een platten schotel leggen, waarop een bedje van slablaadjes is gelegd, die vooraf met olie, azijn en zout, ook het fijngehakte uitje, zijn aangemaakt. Om de gepocheerde eieren komen groepjes koude groote boonen, die be druppeld worden met citroensap, plakjes tomaat en partjes hard ge kookt ei, zóó, dat de schotel een aardig aanzien krijgt. Hebben wij nadere groenten over, dan kunnen wü deze ook als garneering gebruiken, b.v. worteltjes, princesseboonen, stukjes biet, enz. We hebben meloen op ons menu vooraf gezet, omdat het als voorge recht uitstekend smaakt niet alleen, doch velen beter bekomt, dan na het eten, daar deze vrucht veel water be vat en menschen met een gevoelige maag een gevoel van opgezetheid geeft, wat op deze wijze voorkomen wordt. Beschuitkoek. 1 pak groote ronde beschuit. 2 eetlepels gesmolten boter. 2 eetlepels suiker. 1 theelepel kaneel. Voor de vulling: 4 eieren, 2 dl melk, 2 eet!, bloem, 100 gram suiker, geraspte citroenschil. We hebben voor de bereiding van dit gerecht een voorvasten schotel noo dig, die wij vooraf invetten, daarna den bodem bedekken met de fijnge stampte beschuiten, die we vermengen met de gesmolten boter, 2 eetl. suiker en kaneel. De bovenlaag of vulling, zooals wij het willen noemen, maken wij als volgt: De eierdooiers worden flink schui mig geklopt met de suiker, waarna de citroensap en de bloem hiermede ver mengd wordt en bjj scheutjes de melk, zoodat een gelijk mengsel ontstaat, waarbij tenslotte het stijfgeklopte wit van de 4 eieren wordt geroerd en alles op het beschuitlaagje gegoten. Tenslotte wordt de koek in een matig warmen oven gebakken. Soufflé van rundvleesch. 400 gram overgehouden vleesch. 100 gram oud brood. 50 gram boter. 3 eieren, 1 ui, 1 eetl. fijngehakte peterselie, peper, zout, noot, paneer meel. We hakken of malen het vleesch zeer fiin, evenals de ui en de peter selie, waarna we het brood weekeh in j water of water en melk, goed uitknii- pen en fijn kruimelen, daarna vleeSch, brood, ui, peterselie, peper, zout, en de drie eierdooiers goed door elkander kneden het laatst doen we er het stijf-1 geklopte eiwit bü, waarna de .nassa wordt overgebracht in een vuurvasten schotel, die vooraf is ingevet. Over den bovenkant strooien we paneermeel, leggen hierop de aan stukjes verdeelde boter, waarna we het schoteltje in den oven plaatsen, totdat zich een korst heeft gevormd en het geheel tevens mooi luchtig en gerezen is. Warm opdienen! Augurkjes In azijn. (Behoort bü het menu van Vrijdag.) We rekenen op 1 kg augurkjes on geveer 1 fl. inmaakaziin, 1 Spaanscha peper, 5 gr. gemberwortel, 5 gr. mie rikswortel, 1 laurierblad, mosterdzaad, en een takje venkel, zout. We maken de augurkjes met een vochtigeu doek schoon, nadat hte kroontje verwijderd is, doen ze b.v. in een slabak, be strooien ze met zout en laten ze een nacht over hierin staan. Den volgen den morgen doen we ze op een vergiet en laten het vocht wegvloeien, wa3r,ia we er groote of kleine glazen fles- schen mee vullen en de kruiden tus- schen de augurkjes verdeelen, die daarna overgoten worden met zóóveel azijn, dat ze onder staan. De flesschen worden afgesloten met cellophaan- papier, dat in warm water is gedrenkt en met een elastiek afgesloten wordt. Uitjes in azijn. (Behoort bü het menu van Vrijdag.) 2 kg zilveruien. Plm. 1 liter inmaakaziin. 25 witte peperkorrels. - 1 Spaansche peper. Moterdzaad. 2 laurierbladen. We zetten de uitjes met zout, ge durende drie uur op een koele plaats en nemen d6 buitenste vliesjes er af, daarna wasschen wii ze onder stroo- mend water, doen ze in een soep terrine en bestrooien ze met zout, waarin we ze een dag en een nacht laten staan. Volger den dag laten uit lekken op een vergiet en met de krui den in goed schoongemaakte glazen of steenen potten doen, vervolgens be dekken met de inmaakaziin en afslui ten met cellophaanpapier en een elastiekje. Zoete rijstsoep met versehe vruchten, VA liter water, schil van 1 citroen, 150 gram rüst, 150 gram lichte basterdsuiker, 750 gram afgeriste bessen, 4 dL. vruchtensap, een tikje zout. We brengen het water aan de kook, doen er een tikje zout bij, de citroen-*, schil en de goed uitgewasschen rijft, waarna we alles heel zachtjes gedijn-', rende een uurtje laten koken, zoodat êe soep eenigszins gebonden wordt. We kunnen een fl. bessensap frambozensap gebruiken, doch nu tijd van de versche vruchten nog niét afgeloopen is, koken we ongeveer de helft van de gewasschen en afgeriste bessen en wrijven deze daarna door een paardenharen zeef, voegen ze bij de rijstsoep, waarin tevens de basterd suiker is opgelost en roeren er tevens de aalbessen door, die niet meer mee mogen koken. De smakelijke en voedzame toespjj kan zoowel warm als koud gegets worden. WIST U DIT REEDS. Witte strijkdekens worden het beft als men ze na het wasschen droogt ep dan door ongekookte melk haalt en nat opspant. Verstopte afvoerbuizen kan men we«er in orde krügen, als men voor een d^5.- beitje zoutzuur (voorzichtig!!!) kooptj en dit afwisselend met 3 ketels kok:-.:I water er doorheen giet.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 15