Het Menu T -1UTTERTJE ZATERDAG 1 SEPTEMBER 1934 PAG. 1 Toen een bad nog „schocking" was Bruingebrand, o jakkes Wist de huisvrouw dat... 100 jaar strijd om de watersport PAS OP UW „TEINT" door JIADELEINE BARUSSEN. Toen Goethe in zijn eerste wilde Weimarsche jaren met den hertog, overal waar zich daartoe gelegenheid bood, onverdroten zwom en baadde, verwekte dat tot ver over de grenzen van het kleine landje groot opzien. Men vond een dergelijke manier van doen zoo onfatsoenlijk, dat men twij felde of dat in een geheel menschen- leven nog goed zou zijn te maken. Toen Goethe stierf, was het baden en zwemmen bij de jeugd uit betere-stan den, al reeds een vanzelfsprekend iets geworden. Dit was in het bijzonder aan den vader van het turnen, Jahn te danken. Toch heeft het nog hoderd jaar ge duurd, voordat het baden en zwemmen gemeen goéd van het geheele volk en •niet slechts van enkele slagen daarvan, werd. Heden moet de strijd daarom gaan, dat iedere Nederlander, die lichamelijk daartoe in staat is, tot zwemmen te krijgen en van eiken zwemmer een reddingszwemmer te maken. Onze bet-overgrootouders hadden het heel wat moeilijker. Wanneer die voor 150 jaar het zwemmen hadden willen propageerenmaar dat is ondenkbaar. Men zou zichzelve van alle aanzien, reputatie en eer be roofd hebben zou bovendien nog als verderver en verleider der jeugd ge brandmerkt zijn geworden. Tegen zóó iemand werd gewaarschuwd. In de eerste tientallen jaren van de 18e eeuw bijvoorbeeld zou het niemand in het hoofd gekomen zijn, te gaan baden of zwemmen. Slechts heel enke len konden zwemmen en bewogen zich graag in het water; deze menschen moest men echter niet onder de zeelie den zoeken: bij hen gold het nog vóór eenige tientalen jaren terug als een schande, om te kunnen zwemmen. De dood door verdrinking was een be roepsrisico, dat men door zoo'n beetje zwemmen niet geloofde te kunnen ver minderen. Neen, die in dien tijd zwem men konden, en van het water hiel den, waren meest soldaten, herders en boeren. Men moet hierom rechtvaardig zijn, onderscheid maken tusschen baden en openluchtbaden. In de middeleeuw se stadjes was meestal voor allerlei ongelegenheden gezorgd. Men hield 5*1» dien tijd in het algemeen zin- dnyk (lichamelijk), pijnlijk zindelijk zelfs. Dit werd pas anders in den ro- oooo-tjjd, voorname personen kwamen helst in het geheel niet met water in eenraking. Men vond dat iets ordi nairs, waarmede men zich liever niet oezig hield of hoogstens zoo, dat nie- ma"d het zien kon. Maar waarom zoover in de geschie- enis terug te gaan! doe was het dan met onze groot- bers gesteld? De mannen in dien fli zwommen reeds vanzelfsprekend h,»atWk, maar de vrouwen wee Men m0et de krantenberieh- v'an Ko6r S^neenteraadsvergaderingen ftn en 60 jaar geleden maar eens eL i?n 0111 kunnen lezen, welk het ,artstochtelijke uiteenzettingen j gekost heeft voordat de eerste familibaden konden ontstaan. Verma nende mannen met volle baarden ver hieven in dien tijd hun stem en schil derden het Mene Tekel van de toe komst aan den wand, zoodat men er kippenvel van zou krijgen. Nog bij de laatste eeuwwisseling was het voor vrouwen en meisjes een om standige kwestie, wanneer ze zee in gingen. Een meisje, dat zich in badpakje 1984 vertoond zou hebben de gevol gen daarvan zijn niet in te denken! Talrijke onmachtsaanvallen zouden er uit voortgesproten zijn, het geheele politiecorps zou zijn aangerukt en het meisje had met schade en schande be laden maar moeten zien, dat ze weg kwam. Men droeg toen geen badpak ken, maar badkleeren, die aanzienlijk dikker en zwaarder waren dan het zomerjaponnetje van heden. Het had lange pijpen, tot aan de enkels, slechts geheel extraargante vrouwen droegen het tot aan de knieën, kortom het zag eruit als een trainingspak en wanneer men daarmede uit het water kwam, zag men eruit als een vogelver schrikker. Mannen en vrouwen werden ook bij het zeebaden langen tijd ge scheiden gehouden. Gespierde badlieden pasten erop, dat niemand de denkbeeldige of werke lijke aangegeven grenzen overschreed. Deed iemand dit bij vergissing of op zettelijk, dan werd hij uit het water gehaald; moest zich schamen en spits roeden loopen tusschen een lange rij met lorgnetten bewapende bejaarde dames. Om met een door de zon gebruind gezicht naar de stad voor het aanvan gende seizoen terug te keeren, gold in dien tijd voor het teeken van een ge heel verwilderde geest, die waar schijnlijk alle huwelijkskansen te niet zou hebben gedaan. Men lette er dus nauwkeurig op, zoo weinig mogelijk bruin in de stad te verschijnen, en wanneer het niet anders ging, deed men nog een soort nakuur, om met een verblindend wit décolleté op het eerste bal te kunnen komen. Bijzonder hinderlijk waren dertig jaren geleden de kapsels. „Bobberï hair" en alles wat daartoe behoort en daarvan afgeleid is, al onze heden- daagsche vanzelfsprekendheden waren in dien tijd nog onbekend Men droeg het haar lang en nog langer, wanneer het eigen haar niet voldoende was, riep men kunstbaar te hulp wie oude jaargangen van humoristische bladen heeft, kan daarin zien hoe toen een tcillettafel van een „dame" eruit zag. Al deze kunstige eh gecompliceerde kapsels mochten in geen geval nat worden. de pasgeboren jongen meestal grooter en zwaarder is dan een pasge boren meisje? In de eerste 5 levens jaren blijft dit onderscheid bestaan. Van 5 tot 11 jaar haalt het meisje dit onderscheid meestal in. Van 11 tot 15 jaar is zij zelfs grooter dan de jon gen van gelijken leeftijd, daarna ech ter neemt de ontwikkeling van het lichaamsgewicht weer toe, en blijft hij, in het algemeen genomen, voortdu rend zwaarder en grooter.... ....in Japan, China en Turkije de huwelijksleeftijd voor meisjes op 15 en voor jongens op 16 jaar is vastge steld? ....in Groot-Brittannië elk jaar 40.000 vrouwen en meisjes als vermist wor den aangegeven. Een groot deel van hen wordt later weer teruggevonden... in 26 landen zijn tegenwoordig na tuurlijke kinderen wettelijk gelijk - gèsteld met de kinderen uit een huwe lijk geboren ....in Italië ouders van tien kinde ren belastingvrij zijn, vrijgezellen tus schen ae 25 en 60 jaren moeten daar entegen een zeer aanzienlijke bijzon dere belasting betalen. van deze week. Zondag. Tomatensoep. Gevulde kalfsborst. Snijboonen, aardappelen. Gemberpudding. Maandag: Gevulde komkommer. Koud vleesch. Worteltjes. Aardappelen. Dinsdag: Braadworst. Bloemkool. Aardappelpurée. Drie in de pan. Woensdag: Bloemkoolsoep. Gehakt. Stoofsla. Aardappelen. Kaasstokjes. Donderdag: Roereieren. Princesseboonen. Aardappelen. Hangop (zie lunchschotel). Vrijdag: Schelvisch met peterselie, boter. Sla. Aardappelen. Bessensapvla Zaterdag: Vischschoteltje. Gebakken ham. Tuinboonen. Aardappelen. Gemberpudding. 150 gram oud brood zonder korst, 200 gram basterdsuiker, 150 gr. natte gember, 50 gram boter, 50 gram bloem, gemberstroop, 3 eieren, paar eetl. melk. Wij kruimelen wat brood fijn, smel ten de boter en kloppen de eieren goed schuimig, daarna vermengen we het broodkruim, suiker, boter, bloem, melk en gemberstroop tot een gelijke massa, waardoor tenslotte de gember, die fijn gehakt is, wordt geroerd. We wrijven een warmen pudding- „Wat zou je zeggen al ik je vertel de, dat je een klein zusje gekregen hebt?" „Ik zou er met vader c-er gaan praten, omdat ik hem uitdrukkelijk gezegd heb, dat ik een broertje wil hebben." i fï vorm in met boter en strooien rond om wat paneermeel, ook de deksel wordt ingevet. Wij vullen vervolgens den vorm, doch niet meer dan voor 2/3, sluiten dezen vorm af en laten de pudding uur au bain Marie koken. Hierbij kan men een schuimsaus pre senteeren. Gevulde komkommer. 1 groote komkommer, beetje jus of boter, resten koud vleesch, b.v. 200 gram. De komkommer wordt dun geschild, snijden hem in de lengte midden door en verwijderen het zaad. Het vleesch hakken we of malen we fijn, doen er peper en zout naar smaak bij en voegen er als het erg mager is nog eenige plakken fijngesneden ham of erg mager spek bij, daarna leggen wij beide helften op elkander, binden er een draad omheen, nadat wij de komkommer in stukken van pl.m. S cm hebben gesneden en leggen ze in een vuurvast schoteltje, waarin wij wat jas of ooi- r hebben verwarmd. Het schoteltje zetten wij nu op een asbest plaatje op een kleine pit of in den oven en bedruipen de stukken kom kommer telkens met de jus of boter en dienen ze warm op. Inplaats van vleeschresten kunnen we ook kalfs- of varkensgehakt nemen, dat we aanma ken met een uitgeknepen geweekt sneetje brood, 1 ei, peper, zou en noot Drie in de pan. 250 gram bloem, 20 gram gist, pl.m. 3 dl melk, zout, 75 gram rozijnen, del- i'rite of slaolie om in te bakken. Wij doen de bloem in een pan of kom, maken in het midden een kuiltje, doen hierin de met lauwe melk opge loste gist en vermengen van het mid den uit de bloem en de vloeistof. Het beslag moet vrij dik zijn, zoodat de koekjes bij het bakken niet uitvloeien, daarna laten we het een uurtje, rijzen, roeren er de goed gewasschen en ge droogde rozijnen en het zout door. In de koekepan smelten we inmiddels een stukje delfrine of wat slaolie, waarin ronde of langwerpige koekjes gebak ken worden, zóó, dat er telkens drie in de pan gaan. We eten het baksel warm en presen teeren er basterdsuiker bij. Kaasstokjes. 150 gram bloem, 100 gram boter, 1 tikje zout, een weinig water, b.v. 2 eetlepels, 1 eierdooier, 100 gram ge raspte kaas (oude). Wij maken een deeg van gezeefde bloem, boter, zout en een weinig wa ter. Met koele vingertoppen vermen gen we de bloem, die tweemaal ge zeefd wordt met de boter tot een fijn kruimelige massa, doen hierbij een weinig zout en eenige lepels water, waarna wij alles tot een samenhan gend geheel kneden en daarna i uurtje met een vochtigen doek toegedekt, laten rusten. De kaas kunnen we zelf raspen van overgebleven stukken of uitgewogen koopen. We nemen echter niet te jonge kaas. Na den rusttijd rol len we het deeg uit tot een lange dun ne reep, waarvan wij de helft met een kwastje met water vochtig maken en met een deel der kaas besprenkelen, naar verkiezing ook wat peper, daar na vouwen we het niet natgemaakte deel erover en rollen de lap deeg weer uit tot een rechthoek. Dit proces wordt herhaald tot alle kaas verwerkt is. dus steeds een helft vochtig maken, de droge helft erover heen slaan en het deeg uitrollen. Tenslotte rollen wij het deeg uit tot l cm dikte en snijden dit in reepen van ruimi 1 cm bij 12 cm. De bovenkant der reepjes wordt bestre ken met geklopt eiwit en daarna bak ken wij ze 10 min. in een warmen oven. We geven deze kaasstokjes warm als dessert, doch kunnen ze ook bij een appératif of thee presenteeren. N.B. Bij het uitrollen van deeg moet aanrecht of deegplank steeds met bloem bestoven worden. Zoo eveneens de rol. Lunchschoteltje. 250 gram gekookte rijst, is: pl.m. 30 gram rauw of een klem theel. rpje 250 gram visch, 75 gram boter, 3 li-rd

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 15