Het Menu
ZATERDAG 29 SEPTEMBER 1934
PAG. t
Opvoeding tot netheid.
De moderne woning.
'f JUTTERTJE
Vroeg op den avond beginnen.
En vroeg in het
leven van het kind.
Menige moeder vraagt zich in wan
hoop af, hoe zij haar kinderen wat
meer netheid kan leeren. Laten wij
voorop stellen, dat dit evenals alle
andere opvoeding niet door slaan en
standjes, doch in liefde moet gebeuren.
Hoe is het nu in het bijzonder met de
opvoeding tot netheid gesteld?
De kleine bengels zijn hierin wel
allen aan elkaar gelijk, dat zij des
avonds moegespeeld en tot huilen ge
neigd zijn. Moeder wil dan niet meer
van hen vergen, om hun speelgoed op
te ruimen. Zelf voelen zij deze behoefte
dan ook niet, want den volgenden mor
gen vinden zij alles netjes op zijn
plaats, omdat moeder netjes is gaan op
ruimen, toen zij naar bed waren
Dat is juist de groote fout van deze
moeder. Als zij 's avonds het vermoeide
kind dwingt om het speelgoed op te
ruimen, zal zij dat niet zonder standjes
en slaan gedaan krijgen. Dat is de an
dere fout, die zij moet vermijden.
De eerste eisch voor een kind, dat
men gezond en frisch wil houden, is
vroeg naar bed gaan, op dit punt wordt
er door de ouders nog veel verkeerds
geduld en gedaan.
trZij laten het kind opblijven, tot de
visite weg is, of zij gaan er Jia het mid
dageten een wandeling mee doen, zoo
dat het niet tijdig naar bed komt. Wil
men een kind netheid leeren en vooral,
wil men het pleizier in netheid laten
krijgen, dan moet men er des avonds
tijdig aan helpen herinneren, dat de
poppen ook naar bed willen en dat het
speelgoed toch niet maar zoo slordig
op den grond kan blijven liggen!
Als het kind eenmaal zoover is, dat het
er zelf pleizter in heeft, als de poppen
„rustig slapen", en het speelgoed zoo
netjes is opgeruimd, is het voornaam
ste opvoedingswerk op dit gebied ge
daan.
De netheid op alles, wat het kind op
school gebruikt, moet bij het oudere
kind met zorg behouden en zoo noodig
aangekweekt worden; de kameraadjes
op school hebben niet altijd den besten
invloed, doch dan kan men erop wij
zen, hoe leelijk de onderwijzeres ezels-
ooren en vuile vegen moet vinden. Op
zekeren dag komt het kind blij thuis,
omdat de onderwijzeres het geprezen
v?°r zijn netheid.
Als wij het kind eenmaal zoover heb-
en, dat het op zqn eigen dingen netjes
s, zal het in zijn latere leven nooit
vT-^r-een sl°ddervos worden. Slordig-
1pis een s*echte gewoonte, die in de
^ordt aangenomen; zij moet dus
jmees^e- gevallen geweten worden
de ouders, die er niet genoeg
hu i!-en aan gegeven hebben, om
n tijdig netheid te leeren.
i "Gelooft u nog, dat ik zal herstel
lij, dokter?"
>-Er is alle hoop. Ik heb een' patiënt,
'e aan dezelfde kwaal leed als u,
eer dan tien jaar onder behandeling
gehad!"
Zij eischt zelfof ceding'
Hoofdgedachten
bij de inrichting.
door
J. KAMPER,
Binnenhuisarchitect.
Hoewel de meeste verhuizingen nog
steeds in Mei geschieden, komt het
toch meer en meer voor, dat men ook
met 1 November verhuist en zeifs wel
met 1 Februari of 1 Augustus. Op het
oogenblik staan dus betrekkelijk velen
voor de vraag, waar zij op 1 November
in zullen trekken. Een vraag, die er
door de moderne woningbouw niet ge
makkelijker op is geworden Want al
kunnen die nieuwe woningen evengoed
bewoond worden als de heerlijke ruime
huizen uit een vroegere periode, het is
een feit, dat men modern wonen moet
leeren, en dat er nog zeer veel men-
schen zijn, die nooit in hun leven de
gelegenheid of de noodzaak hadden,
om dit te leeren.
Zij moeten a.h.w. zichzelf in deze
richting opvoeden soms binnen zeer
korten tijd.
Daartoe dienen zij zich te verplaat
sen in de moderne geesteshouding,
die wij zouden willen karakteriseeren
als praktisch en gezond. De moderne
mensch wordt door de omstandighe
den wel gedwongen om afstand te
doen van alle ballast, ook in den vorm
van overtollig huisraad. Alleen dan kan
hij in een beperkte ruimte hygiënisch
wonen. De wantoestanden van een
„mooie kamer" met pluche meubels,
snuisterijen, kunstbloemen, overtollige
gordijnen en andere stofnesten moet
natuurlijk allereerst verdwijnen.
Voor de omvangrijke meubels uit
grootmoeders tijd hebben wij trouwens
in te moderne woning geen plaats.
Een parade-kamer kunnen wij niet
gebruiken, want de kleine woning moet
in haar geheel worden benut als
woon- en slaapruimte.
Dat is het eigenlijk!
Wij moeten alle zeilen bijzetten om
ons in dezen tijd zelf door het leven
te slaan en kunnen niet een kamer (of
iets anders) uitsluitend voor bezoekers
reserveeren, zonder er zelf gebruik
van te maken. Wij moeten toch reeds
'genoegen nemen met een kleinere
huiskamer, kleinere slaapkamers, een
kleinere keuken.
Wij troosten er ons mee, dat de stof
feering van die kleine en lage
kamers minder kost ,dat zij gemakke
lijker te verwarmen en schoon te ma
ken zijn.
Ook in een moderne woning juist
daarin stellen wij echter prijs op
een smaakvolle inrichting. Er behoo-
ren eenvoudige lampekappen van
strenge lijn in en meubels, die ons iets
zeggen, die bovendien toonen, dat wij
ons in de moderne stijl hebben weten
in te leven.
Dit is niet gemakkelijk, want wij be
vinden ons in een overgangsperiode,
zooals telkens is voorgekomen, wan
neer in den loop der geschiedenis een
bepaalde stijl „zijn tijd voorbij" was,
maar de nieuwe stijl nog niet haar
vaste vormen gevonden en algemeen
burgerrecht verkregen had.
Vandaar dat men zoo vaak een stijl
loos mengelmoest van op zichzelf mo
derne en zelfs mooie dingen aantreft
in een „individueel" ingericht huis.
Wij moeten ook bij een moderne in
richting streven naar harmomnie, doch
dan een nieuwe harmonie, waarvan
eenvoud en zuiverheid van vorm de
elementen zijn.
In verband daarmede moeten wij
streven naar juiste, evenwichtige ver
houdingen tusschen de afmetingen en
naar aangename kleurcombinaties,
want dat is het eenige, waarmee wij
in een moderne woning effecten kun
nen bereiken. Wanneer bijv. de boven
kant van een kast zich op dezelfde
hoogte bevindt als die der ramen of
die der van een boekenkastje op de
zelfde hoogte als de rugleuningen der
stoelen, dan krijgt het oog die combi
natie van rust en beweging te genie
ten, waarnaar een mensch in alle
tijden heeft verlangd.
Natuurlijk kunnen de maten van
onze inrichting niet in overeenstem
ming zijn met elke woning, die wij be
trekken, doch zij kunnen onderling bij
elkaar passen en voor het overige kun
nen wij veel bereiken door de hoogte,
waarop wij schilderijen e.d. aan den
wand ophangen.
Zoo verkrijgen wij toch een rustiger,
harmonisch geheel, dat een sterken,
aangenamen indruk maakt. Het is de
basis van onze inrichting. Door lichte,
moderne, goed bij elkaar en bij het
hout der meubels passende kleuren
maken wij nu het geheel levendiger.
Gordijnen, meubelbekleeding en be
hang zijn de aangewezen middelen. Wij
dienen er echter op te letten, dat wij
door een „te-veel" den totaalindruk
niet bederven, wat in zulk een harmo
nisch ingerichte kamer heel licht kan
gebeuren. Doch daar staat tegenover,
dat men bij een harmonische inrich
ting veel gemakkelijker de juiste plek
vindt, waar een vaas of ander orna
ment het gewenscht accent geeft. Moet
men nog lampen of gordijnen koopen,
dan is het aan te bevelen, eerst de ka
mer geheel in te richten; men zal dan
geen fouten meer maken bij de keuze
daarvan.
Tenslotte wijzen wij nog op de ver
mindering van huisraad, die bij ver
huizing naar een moderne woning mo
gelijk wordt. Vaste waschtafels en een
ingebouwd bad maken veel overbodig
en bij de keukeninrichting is waar
schijnlijk ook veel overtolligs, waar
van men zich ter gelegenheid van de
verhuizing meteen kan ontdoen. Als
men kolen in papieren zakken neemt,
kan het kolenhok gedeeltelijk dienen
voor het onderbrengen van koffers,
waarin goed in kranten verpakt
alles is geborgen, wat wij niet geregeld
of niet in het loopende seizoen ge
bruiken.
van deze week.
Zondag.
Tomatensoep.
Kalfsoesters.
Appelmoes.
Aardappelen.
Koffiecrême.
Maandag:
Runderlapjes.
Princesseboontjes.
Aardappelen.
Amandelpudding.
Dinsdag:
Versche wosrt.
Bloemkoolsaus.
Kabinet-pudding.
Woensdag:
Bloemkoolsoep
met groenten.
Runderlapjes.
Snijboonen.
Aardappelen.
Donderdag:
Gehakt
Andijvie.
Aardappelen.
Vanillepudding
met pruitnen.
Vrijdag:
Gekookte makreel
met zure eiersaus.
Wortel jes.
Aardappelen.
Flensjes met appelmoes.
Zaterdag:
Harde eieren.
Gemengde sla,
Gebakken aardappelen.
Boekweitgrutjes.
Koffiecrême.
6 eieren, 4 dl melk, 1 dl zeer sterke
koffie-extract, 150 gram suiker (fijne).
We kloppen de eierdooiers zeer
schuimig met de suiker, minstens 5
minuten en gieten hierbij in den be
ginne druppelsgewijs, de kokende
melk.
We blijven vooral goed kloppen en
zetten de pan op een asbest plaatje
op een klein pitje, terwijl we de eier-
massa tot het kookpunt brengen en wij
een mooie gebonden massa verkregen
hebben, waardoor steeds kloppende in
den beginne druppel voor druppel het
zeer sterke koffie-extract wordt ge
roerd.
Daarna nemen wij een glazen schaal
en gieten den inhoud hierop.
Desgewenscht kunnen we den boven
kant van de crème, wanneer deze goed
koud is, met geslagen room garneeren,
waartoe we een z.g. garneerspuit ge»
bruiken.
Amandeltjespudding.
1 liter melk, 2 eieren, 100 gram maï
zena, 100 gram suiker, 75 gram aman
delen.
We brengen de melk aan de kook,
doch houden iets over om de maizena
aan te maken. We voegen de gebroei
de, van het huidje ontdane amandels,
die fijn gehakt zijn bij de melk, zoodat
deze den smaak kan nemen en los
sen de suiker er tevens in op. De eie
ren worden geklopt met de melk en bij
de maizena gevoegd, waarna het papje
met een dun straaltje bij de kokende
melk wordt gevoegd. Nog even de pud
ding laten doorkoken, kloppen er flink
door met de garde en doen de massa in
een glazen schaal.
Garneeren met bitterkoekjes.
Kabinetpudding.
1 Liter melk, 4 eieren, 100 gram sui
ker, 35 gram rozijnen, 25 gram gesnip
perde sucade, 25 gram krenten, 25
gram geconfijte kersjes in stukjes ge
sneden en 1 dL. likeur, 10 blaadjes
witte gelatine, 1 pakje vanillesuiker.
De melk met de suiker en vanillesui-
ker worden aan de kook gebracht; de
eierdooiers worden gedurende 5 min.
flink geklopt en druppelsgewijze wordt
de melk met de opgeloste, vooraf ge
weekte gelatine hierbij gevoegd, ter
wijl wij steeds flink kloppen; later
voegen wij wat meer melk tegelijk er
bij, maar we moeten er vooral voor
zorg dragen, dat de eieren niet schif
ten, het laatst worden de likeur en de
melange erbij gedaan.
We zetten de pudding nu op een
koele plaats om koud te worden. Ech
ter vergete men niet, van tijd tot tijd
er in te roeren, daar de vruchtjes an
ders naar den bodem zakken.
Zien we nu, dat de pudding al wat
stijf begint te worden, dan kloppen vij
het wit der eieren stijf en roeren dit
door de puddingmassa, die daarna
overgoten wordt in een met water ora-
gespoelden vorm.
Om eiwit of room spoedig stijf te
hebben, doen wij er, zooals ik u reeds
vroeger aangegeven heb, een klein
tikje zout bij. Heel veei huisvrouwen
zien er tegen op van het maken van
gelatinepuddingen en het is toch zóó
gemakkelijk, indien we maar zorgen,
de gelatine voor het gebruiken 15 mi
nuten in een teiltje koud water te wee
ken, zóó, dat alles goed onder staat;
daarna uitknijpen en in kokende melk
overbrengen, doch niet meekoken.
Lunchgerecht
Per persoon: 1 sneetje oud brood.
1 klontje boter, 1 plakje ham, 1 ei, pe
per en zout.
We nemen per persoon 1 sneetje
oud brood, waarvan de kosten verwij
derd zijn en bakken dit in de koekepan
aan één zijde bruin, hierop legt men
een plakje ham. Een eitwit komt er
hoven op, een beetje zout wordt er op-
gestrooid. In het midden wordt een
kleine opening gelaten, daarin doen
wij het eigeel. We strooien hierover
peper en zout en leggen het brood in
een beboterd vuurvast schoteltje, waar
na wij het in den oven plaatsen, totdat
het lichtbruin en de dooier gestolten is.
Vanillepudding met pruimen.
1 Liter melk, 90 gram custard poe
der, 100 gram suiker. 1 ei, stukje boter,
50 gram versche pruimen.
De melk wordt aan de kook gebia ht