Het Menu ZATERDAG 29 SEPTEMBER 1934 PAG. t Opvoeding tot netheid. De moderne woning. 'f JUTTERTJE Vroeg op den avond beginnen. En vroeg in het leven van het kind. Menige moeder vraagt zich in wan hoop af, hoe zij haar kinderen wat meer netheid kan leeren. Laten wij voorop stellen, dat dit evenals alle andere opvoeding niet door slaan en standjes, doch in liefde moet gebeuren. Hoe is het nu in het bijzonder met de opvoeding tot netheid gesteld? De kleine bengels zijn hierin wel allen aan elkaar gelijk, dat zij des avonds moegespeeld en tot huilen ge neigd zijn. Moeder wil dan niet meer van hen vergen, om hun speelgoed op te ruimen. Zelf voelen zij deze behoefte dan ook niet, want den volgenden mor gen vinden zij alles netjes op zijn plaats, omdat moeder netjes is gaan op ruimen, toen zij naar bed waren Dat is juist de groote fout van deze moeder. Als zij 's avonds het vermoeide kind dwingt om het speelgoed op te ruimen, zal zij dat niet zonder standjes en slaan gedaan krijgen. Dat is de an dere fout, die zij moet vermijden. De eerste eisch voor een kind, dat men gezond en frisch wil houden, is vroeg naar bed gaan, op dit punt wordt er door de ouders nog veel verkeerds geduld en gedaan. trZij laten het kind opblijven, tot de visite weg is, of zij gaan er Jia het mid dageten een wandeling mee doen, zoo dat het niet tijdig naar bed komt. Wil men een kind netheid leeren en vooral, wil men het pleizier in netheid laten krijgen, dan moet men er des avonds tijdig aan helpen herinneren, dat de poppen ook naar bed willen en dat het speelgoed toch niet maar zoo slordig op den grond kan blijven liggen! Als het kind eenmaal zoover is, dat het er zelf pleizter in heeft, als de poppen „rustig slapen", en het speelgoed zoo netjes is opgeruimd, is het voornaam ste opvoedingswerk op dit gebied ge daan. De netheid op alles, wat het kind op school gebruikt, moet bij het oudere kind met zorg behouden en zoo noodig aangekweekt worden; de kameraadjes op school hebben niet altijd den besten invloed, doch dan kan men erop wij zen, hoe leelijk de onderwijzeres ezels- ooren en vuile vegen moet vinden. Op zekeren dag komt het kind blij thuis, omdat de onderwijzeres het geprezen v?°r zijn netheid. Als wij het kind eenmaal zoover heb- en, dat het op zqn eigen dingen netjes s, zal het in zijn latere leven nooit vT-^r-een sl°ddervos worden. Slordig- 1pis een s*echte gewoonte, die in de ^ordt aangenomen; zij moet dus jmees^e- gevallen geweten worden de ouders, die er niet genoeg hu i!-en aan gegeven hebben, om n tijdig netheid te leeren. i "Gelooft u nog, dat ik zal herstel lij, dokter?" >-Er is alle hoop. Ik heb een' patiënt, 'e aan dezelfde kwaal leed als u, eer dan tien jaar onder behandeling gehad!" Zij eischt zelfof ceding' Hoofdgedachten bij de inrichting. door J. KAMPER, Binnenhuisarchitect. Hoewel de meeste verhuizingen nog steeds in Mei geschieden, komt het toch meer en meer voor, dat men ook met 1 November verhuist en zeifs wel met 1 Februari of 1 Augustus. Op het oogenblik staan dus betrekkelijk velen voor de vraag, waar zij op 1 November in zullen trekken. Een vraag, die er door de moderne woningbouw niet ge makkelijker op is geworden Want al kunnen die nieuwe woningen evengoed bewoond worden als de heerlijke ruime huizen uit een vroegere periode, het is een feit, dat men modern wonen moet leeren, en dat er nog zeer veel men- schen zijn, die nooit in hun leven de gelegenheid of de noodzaak hadden, om dit te leeren. Zij moeten a.h.w. zichzelf in deze richting opvoeden soms binnen zeer korten tijd. Daartoe dienen zij zich te verplaat sen in de moderne geesteshouding, die wij zouden willen karakteriseeren als praktisch en gezond. De moderne mensch wordt door de omstandighe den wel gedwongen om afstand te doen van alle ballast, ook in den vorm van overtollig huisraad. Alleen dan kan hij in een beperkte ruimte hygiënisch wonen. De wantoestanden van een „mooie kamer" met pluche meubels, snuisterijen, kunstbloemen, overtollige gordijnen en andere stofnesten moet natuurlijk allereerst verdwijnen. Voor de omvangrijke meubels uit grootmoeders tijd hebben wij trouwens in te moderne woning geen plaats. Een parade-kamer kunnen wij niet gebruiken, want de kleine woning moet in haar geheel worden benut als woon- en slaapruimte. Dat is het eigenlijk! Wij moeten alle zeilen bijzetten om ons in dezen tijd zelf door het leven te slaan en kunnen niet een kamer (of iets anders) uitsluitend voor bezoekers reserveeren, zonder er zelf gebruik van te maken. Wij moeten toch reeds 'genoegen nemen met een kleinere huiskamer, kleinere slaapkamers, een kleinere keuken. Wij troosten er ons mee, dat de stof feering van die kleine en lage kamers minder kost ,dat zij gemakke lijker te verwarmen en schoon te ma ken zijn. Ook in een moderne woning juist daarin stellen wij echter prijs op een smaakvolle inrichting. Er behoo- ren eenvoudige lampekappen van strenge lijn in en meubels, die ons iets zeggen, die bovendien toonen, dat wij ons in de moderne stijl hebben weten in te leven. Dit is niet gemakkelijk, want wij be vinden ons in een overgangsperiode, zooals telkens is voorgekomen, wan neer in den loop der geschiedenis een bepaalde stijl „zijn tijd voorbij" was, maar de nieuwe stijl nog niet haar vaste vormen gevonden en algemeen burgerrecht verkregen had. Vandaar dat men zoo vaak een stijl loos mengelmoest van op zichzelf mo derne en zelfs mooie dingen aantreft in een „individueel" ingericht huis. Wij moeten ook bij een moderne in richting streven naar harmomnie, doch dan een nieuwe harmonie, waarvan eenvoud en zuiverheid van vorm de elementen zijn. In verband daarmede moeten wij streven naar juiste, evenwichtige ver houdingen tusschen de afmetingen en naar aangename kleurcombinaties, want dat is het eenige, waarmee wij in een moderne woning effecten kun nen bereiken. Wanneer bijv. de boven kant van een kast zich op dezelfde hoogte bevindt als die der ramen of die der van een boekenkastje op de zelfde hoogte als de rugleuningen der stoelen, dan krijgt het oog die combi natie van rust en beweging te genie ten, waarnaar een mensch in alle tijden heeft verlangd. Natuurlijk kunnen de maten van onze inrichting niet in overeenstem ming zijn met elke woning, die wij be trekken, doch zij kunnen onderling bij elkaar passen en voor het overige kun nen wij veel bereiken door de hoogte, waarop wij schilderijen e.d. aan den wand ophangen. Zoo verkrijgen wij toch een rustiger, harmonisch geheel, dat een sterken, aangenamen indruk maakt. Het is de basis van onze inrichting. Door lichte, moderne, goed bij elkaar en bij het hout der meubels passende kleuren maken wij nu het geheel levendiger. Gordijnen, meubelbekleeding en be hang zijn de aangewezen middelen. Wij dienen er echter op te letten, dat wij door een „te-veel" den totaalindruk niet bederven, wat in zulk een harmo nisch ingerichte kamer heel licht kan gebeuren. Doch daar staat tegenover, dat men bij een harmonische inrich ting veel gemakkelijker de juiste plek vindt, waar een vaas of ander orna ment het gewenscht accent geeft. Moet men nog lampen of gordijnen koopen, dan is het aan te bevelen, eerst de ka mer geheel in te richten; men zal dan geen fouten meer maken bij de keuze daarvan. Tenslotte wijzen wij nog op de ver mindering van huisraad, die bij ver huizing naar een moderne woning mo gelijk wordt. Vaste waschtafels en een ingebouwd bad maken veel overbodig en bij de keukeninrichting is waar schijnlijk ook veel overtolligs, waar van men zich ter gelegenheid van de verhuizing meteen kan ontdoen. Als men kolen in papieren zakken neemt, kan het kolenhok gedeeltelijk dienen voor het onderbrengen van koffers, waarin goed in kranten verpakt alles is geborgen, wat wij niet geregeld of niet in het loopende seizoen ge bruiken. van deze week. Zondag. Tomatensoep. Kalfsoesters. Appelmoes. Aardappelen. Koffiecrême. Maandag: Runderlapjes. Princesseboontjes. Aardappelen. Amandelpudding. Dinsdag: Versche wosrt. Bloemkoolsaus. Kabinet-pudding. Woensdag: Bloemkoolsoep met groenten. Runderlapjes. Snijboonen. Aardappelen. Donderdag: Gehakt Andijvie. Aardappelen. Vanillepudding met pruitnen. Vrijdag: Gekookte makreel met zure eiersaus. Wortel jes. Aardappelen. Flensjes met appelmoes. Zaterdag: Harde eieren. Gemengde sla, Gebakken aardappelen. Boekweitgrutjes. Koffiecrême. 6 eieren, 4 dl melk, 1 dl zeer sterke koffie-extract, 150 gram suiker (fijne). We kloppen de eierdooiers zeer schuimig met de suiker, minstens 5 minuten en gieten hierbij in den be ginne druppelsgewijs, de kokende melk. We blijven vooral goed kloppen en zetten de pan op een asbest plaatje op een klein pitje, terwijl we de eier- massa tot het kookpunt brengen en wij een mooie gebonden massa verkregen hebben, waardoor steeds kloppende in den beginne druppel voor druppel het zeer sterke koffie-extract wordt ge roerd. Daarna nemen wij een glazen schaal en gieten den inhoud hierop. Desgewenscht kunnen we den boven kant van de crème, wanneer deze goed koud is, met geslagen room garneeren, waartoe we een z.g. garneerspuit ge» bruiken. Amandeltjespudding. 1 liter melk, 2 eieren, 100 gram maï zena, 100 gram suiker, 75 gram aman delen. We brengen de melk aan de kook, doch houden iets over om de maizena aan te maken. We voegen de gebroei de, van het huidje ontdane amandels, die fijn gehakt zijn bij de melk, zoodat deze den smaak kan nemen en los sen de suiker er tevens in op. De eie ren worden geklopt met de melk en bij de maizena gevoegd, waarna het papje met een dun straaltje bij de kokende melk wordt gevoegd. Nog even de pud ding laten doorkoken, kloppen er flink door met de garde en doen de massa in een glazen schaal. Garneeren met bitterkoekjes. Kabinetpudding. 1 Liter melk, 4 eieren, 100 gram sui ker, 35 gram rozijnen, 25 gram gesnip perde sucade, 25 gram krenten, 25 gram geconfijte kersjes in stukjes ge sneden en 1 dL. likeur, 10 blaadjes witte gelatine, 1 pakje vanillesuiker. De melk met de suiker en vanillesui- ker worden aan de kook gebracht; de eierdooiers worden gedurende 5 min. flink geklopt en druppelsgewijze wordt de melk met de opgeloste, vooraf ge weekte gelatine hierbij gevoegd, ter wijl wij steeds flink kloppen; later voegen wij wat meer melk tegelijk er bij, maar we moeten er vooral voor zorg dragen, dat de eieren niet schif ten, het laatst worden de likeur en de melange erbij gedaan. We zetten de pudding nu op een koele plaats om koud te worden. Ech ter vergete men niet, van tijd tot tijd er in te roeren, daar de vruchtjes an ders naar den bodem zakken. Zien we nu, dat de pudding al wat stijf begint te worden, dan kloppen vij het wit der eieren stijf en roeren dit door de puddingmassa, die daarna overgoten wordt in een met water ora- gespoelden vorm. Om eiwit of room spoedig stijf te hebben, doen wij er, zooals ik u reeds vroeger aangegeven heb, een klein tikje zout bij. Heel veei huisvrouwen zien er tegen op van het maken van gelatinepuddingen en het is toch zóó gemakkelijk, indien we maar zorgen, de gelatine voor het gebruiken 15 mi nuten in een teiltje koud water te wee ken, zóó, dat alles goed onder staat; daarna uitknijpen en in kokende melk overbrengen, doch niet meekoken. Lunchgerecht Per persoon: 1 sneetje oud brood. 1 klontje boter, 1 plakje ham, 1 ei, pe per en zout. We nemen per persoon 1 sneetje oud brood, waarvan de kosten verwij derd zijn en bakken dit in de koekepan aan één zijde bruin, hierop legt men een plakje ham. Een eitwit komt er hoven op, een beetje zout wordt er op- gestrooid. In het midden wordt een kleine opening gelaten, daarin doen wij het eigeel. We strooien hierover peper en zout en leggen het brood in een beboterd vuurvast schoteltje, waar na wij het in den oven plaatsen, totdat het lichtbruin en de dooier gestolten is. Vanillepudding met pruimen. 1 Liter melk, 90 gram custard poe der, 100 gram suiker. 1 ei, stukje boter, 50 gram versche pruimen. De melk wordt aan de kook gebia ht

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 19