ÉT 'ÊÊÊSïPi 1:1 Het Menu Het leven Jer Australische vrouw T -IUTTFRTJE ZATERDAU Geen dienstboden, doch een sterk huiselijk leven Een land in een overganstijd door ELINE D'ORIOTTE. Zuid-Australië is een merkwaardig land, In zooverre, dat men er geen inboorlingen aantreft, terwijl de blanken niet bezeten zijn door de Amerikaansche geldkoorts, door de eenige begeerte, om zoo gauw mo gelijk rijk te zijn. In Australië heeft men nog tijd; het land ontwikkelt zich voor- oopig nog slechts langzaam in de richting van de economische verhoudingen, die te genwoordig in bijna alle andere landen heerscher. De Austra'ische vrouw begint dan ook slechts een moderne vrouw te worden. Ondanks haar ontwikkeling maakt eigenlijk alleen haar auto haar modern. In Australië vindt men n.1. op elke zes blan ken een auto; in welgestelde gezinnen ziet men vaak, dat er een tweede wordt ge kocht, speciaal voor het gebruik van de vrouw, terwijl de man den ouden auto bljjft gebruiken. De belasting is niet hoog, een uiterst eenvoudige plankenschuur kan reeds dienst doen als garage. Als de men- schen 's Zondags naar de kerk gaan, ziet men een bonte auto-parade. Maar wat uit stapt, is niet zoo elegant. De vrouwen dragen rokken, die tot op de voeten rei ken, ingesnoerde lijfjes met een schootje en platte, groote hoeden. Deze oude klee derdracht handhaaft zich even hardnek kig als het gebruik, dat in de kerk de vrouwen aan den eenen kant zitten en de mannen aan den anderen kant, elke groep met de kinderen vóór zich. De inboorlingen hebben zich in de bin nenlanden teruggetrokken, zoodat men van hun gewoonten weinig bemerkt. Zij behooren, merkwaardig genoeg, tot een ruiver Arisch ras, al hebben zij een don kere huidskleur. Zij zijn groot en slank van gestalte, terwijl het haar bijna blond is. Ze wonen in reservaten, evenals de In dianen in sommige streken der Vereenigde Staten. Velen werken ook op de farms. In Noord-Australië zijn echter nog stammen, die evenals hun voorouders in het oerwoud leven. De Europeesche vrouwen op de farms leiden een leven, zooals men buiten deze bevolkingsgroep wellicht nergens ter we reld aantreft. Er zijn in de binnenlanden van Australië streken, waar het jaren ach tereen niet regent. De farmer rekent hier- °P- Als er eenige jaren goede oogsten zijn geweest, verdient hij véél geld, doch hij weet, dat dit niet zoo kan blijven en dat hjj och spoedig weer temidden van een woes- zal bevinden, wanneer de regen uit blijft. Het is niet zoo'n zeldzaamheid, dat farmersgezin na langdurigen strijd och de farm verlaat en weer naar het hiden trekt. Als de vreemdeling bij zulk jjen boerderij of zelfs een verlaten dorp ornt, komt hij diep onder den indruk van ellende, die zij symboliseeren. Vooral 700r de farmersvrouw is deze ellende Uh' Na eerst al baar toekomstdroomen bben begraven, moet zij in de wijn- van het Zuiden druiven plukken die "t re!tenin£ van anderen. Daarmee ver- iJn 60 shillinS Per week en zij mag zéé "°gblS zÜn' want °°lc Australië heeft te lijden van de werkloosheid, er b ,farmersvrouwen In het Zuiden zijn )jU r o-3-11 toe. Deze streken worden bevloeid; men heeft er bijna lei(j matig goede oogsten en deze vrouwen geno^ tlet aangename leven, dat de echt- ov 0 e van een rijken grootgrondbezitter Ove ter were,d ten deel valt- vrou het al£emeen is de Australische aan W e°bter een stadsmensch. Zij wordt mente rol'ken door de modern»- amuse er en 3e rijke farmers hebben ook comfort*3 'n Stad' we' niet bijzonder Ojim r abe'- maar voor een weekend toch st®ok ^°'r,oende- Als regel heeft het één 3laank aatS 'n de buiskamer en verder drie aruers, een badkamer, een keuken en een garage. De kinderen slapen het ge- heele jaar op een waranda, ook in den winter die wel niet bijzonder s'.reng is, doch vaak koude nachten brengt Elk huis is aan alle zijden omgeven door een groo- ten tuin, zoodat de steden zeer uitgestrekt zijn. De groote moeilijkheid in het leven van de Australische huisvrouw is het feit, dat zij het in het huishouden zonder hulp moet stellen, tenminste in de stad. Op het plat teland heeft zij inheemsch personeel. Een Europeesche dienstbode kan men alleeen krijgen in de groote steden, waar een menigte van amusementen te vinden is. De Engelsche regeering geeft aan meisjes en vrouwen, die in Australië haar brood als huishoudster willen verdienen, dan ook evengoed een vrijen overtocht als aan meisjes, die zich daarheen begeven om te trouwen. Doordat er practisch geen dienstboden zijn, doen ook de mannen veel in het huis houden. De vrouwen zijn zeer huiselijk en zelfs de ongetrouwden oefenen zelden een zelfstandig beroep uit. Hierin zijn de Au stralische vrouwen dus volkomen het te gengestelde van de Amerikaansche. Zij gaan geheel op in haar huishouden en hebben zelfs als zij uitgaan nog een hand werk bij zich. Voor politiek tnteresseeren zij zich niet en intellectualistisch zijn zij evenmin als de Australische mannen. Dat komt, omdat ook de man, al heeft hij zelfs een academischen graad, in zijn vrijen tijd tamelijk veel in het huis moet doen, wanneer er niet een paar groote dochters in het gezin zijn. Men heeft bij dit alles het gevoel, dat dit primitieve en tegelijk moderne land met zijn hooge loonen en zijn korte werkuren voor een groote verandering staat. Hoe kan het concurreeren met het vlijtige, wei nig eischende gele ras, waarmee het be trekkelijk in zoo nabij contact staat? Op de eilandenwereld ten Noorden van Australië is de handel reeds grootendeels in hun handen. Voeg hierbij, dat het in Australië volkomen ingeburgerde socialis me zich het meest uit in de gelijkheid van alle menschen en zijn belemmerenden in vloed zelfs in het huishouden doet gevoe len. Een Australische vrouw durft haar be diende eenvoudig niet te zeggen, dat hij de schoenen moet poetsen; hij zou het waarschijnlijk niet doen ook. Over het al gemeen heeft de Australiër het bevelen verleerd; alles, wat hij wenscht, kleedt hij in den vorm van een verzoek. De schoolopleiding van de Australische meisjes is grondiger en practischer dan in vele Europeesche landen. Gratis bezoeken zij de instituten, die door eersterangs leer krachten worden geleid. De sport neemt op het leerplan een groote plaats in. De leerlingen worden in sportafdeelingen ver deeld, die weer onder leiding staan van oudere leerlingen. Bij de sportwedstrijden begint verder elke groep met een aantal plus- of minuspunten, die worden toege kend al naar gelang van de cijfers, die de leden der groep voor de wetenschappelijke vakken en voor haar gedrag hebben ge kregen. Deze origineele regeling heeft na tuurlijk een zeer goeden invloed op de discipline en den leerijver. 's Zaterdags zijn de scholen gesloten, terwijl de fabriek óf niet, of slechts enkele uren werken. Het weekend speelt dan ook een groote rol. Zaterdag gaat reeds het ge- heele gezin met den auto die ook de ar beiders bezitten naar buiten om daar den tijd door te brengen. Natuurlijk komt deze gewoonte het gezinsleven zeer ten goede. Terwijl van den eenen kant het le ven der Australische vrouw dus het nuch terste is, wat wij ons kunnen voorstellen, is zij aan den anderen kant werkelijk de moeder van een nieuwe, wellicht gelukki ger generatie, waarvoor zij slechts den bodem helpt voor te bereiden. van deze week. Mijn vrouw kuiuc uil «u groot gezin. „Jij bent een geluksvogel. Mijn vrouw bracht een groot gezin mee". Zondag. Tomatensoep. Gebraden kip met Gestoofde pruimen. Geglaceerde appels. Maandag. Pikante sla. Spiegeleieren. Spinazie. Aardappelen. Dinsdag. Runderlapjes. Andijvie. Aardappelen. Chocolade-vanille pudding. Woensdag. Koolsoep. Gehakt. Stoofsla. Aardappelen. Donderdag, Rijstschotel. Aardappelkoekjes. Zoete appeltjes. Vrijdag. Vischgehakt. Worteltjes. Aardappel-purée. Watergruwel. Zaterdag. Leverrolletjes. Groene kool. Aardappelen. Joghurt. Geglaceerde appels. 250 gr. witte suiker, 2 dl. water, kleine tafelappels, b.v. Jonathans. We brengen het water aan de kook en lossen er de suiker in op en koken de vloeistof zóó dik in, dat de druppel, die we op een schoteltje laten vallen niet meer uitloopt. We zorgen voor een pan met warm water, plaatsen hierin het pannetje met de suikerstroop, om te voorkomen, dat deze niet t e dik wordt. De kleine tafelappeltjes worden gewas- schen, goed afgedroogd en aan dunne houtjes geprikt, daarna om en om in de suikerstroop gedompeld. We laten het gla zuur geheel en al koud en droog worden en herhalen de bewerking daarna nog eens. Als de appeltjes op deze manier be werkt zijn en droog, worden de stokjes er uit gehaald en de geglaceerde vruchten op een glazen schaaltje opgediend. I Pikante sla- 100 gram ham, 200 gram resten van de kip, 5 koude aardappelen, 2 tomaten, eenige augurken, 1 eetlepel fijn gehakte ui, 2 eetlepels geraspte selderij knol, peper, zout, mayonnaise. Een sausje gemaakt van 3 lepels slaolie en 2 lepels azijn en wat fijn gewreven aardappelkruim. Dit voorgerecht kan het best eenige uren voor het opdienen klaar gemaakt worden, waardoor de verschillende smaak jes beter tot hun recht komen. De ham en de kip worden aan reepjes gesneden evenals de koude aardappelen. In een kom wordt het sausje geklopt, peper en zou bijgevoegd en hierbij de ver schillende ingrediënten gevoegd als: ham, kip, aardappelen, selderij en ui, daarna met een houten lepel of het slacouvert goed dooreen gemengd en weggezet, afge dekt met een bord of deksel. Even voor het opdoen wordt de sla op een langwer- pigen schotel overgebracht, bedekt met een paar lepels mayonnaise (die steeds in een afgesloten fleschje in voorraad houden) en gegarneerd met plakjes tomaat en augurkjes. Chocolade-vanille pudding. 1 liter melk, 150 gram suiker, 1 stukje boter, 1 pakje chocolade-custard pudding, 1 pakje vanille-custard pudding. Deze toespijs is heel gauw te maken en tevens zeer voordeelig, een factor die tegenwoordig zeker van groot belang is. We koken in twee pannetjes de melk, in elk ongeveer 4 kleine theekopjes, de rest blijft om in twee kommetjes de cho colade en de vanille-custard aan tè maken. Is er reeds suiker bij de custard, dan verdient het toch aanbeveling nog één flinke eetlepel bij de kokende melk te voe gen. In geval er geen suiker in de pud dingpoeder is, dan doen we bij de vanille ons: theekopje en bij de chocolade ruim een half kopje. We maken eerst de vanille-vla, door de aangemengde custard bij de kokende melk te voegen en alles roerende even door te laten koken, pan van het vuur, helft van de boter bijvoegen en daarna flink gedu rende eenige minuten opkloppen. De an dere custardpoeder wordt op dezelfde ma nier klaar gemaakt en daarna vullen we een glazen schaal laag om laag met witte en bruine pudding. Het kloppen mag niet vergeten worden, daar de pudding hierdoor, alhoewel geen eieren gebruikt zijn, veel luchtiger wordt. Koolsoep. 500 gram schenkel met been. 2 liter wa ter, 1 groen kooltje, 75 gram boter, 50 gram bloem, zout en kerry, takje peter selie, 1 worteltje, 1 stukje ui, 1 laurier blad. We wasschen de poulet en zetten ze op met de twee liter koud water, een afge streken eetlepel zout, en de kruiden, die we mee laten trekken om de pikante smaak aan de bouillon te geven. We hou den de pan goed gesloten, opdat de geu rige bestanddeelen in de bouillon blijven en laten het vleesch 2 a 2% uur zachtjes trekken. Het vleesch wordt uit de bouillon gehaaid en deze gezeefd. De kool wordt schoongemaakt en aan fijne reepen ge schaafd, daarna gewasschen en met het aanhangende water, 'n stukje van de botér en kerry 15 a 20 minuten gesmoord, daar na komt er zooveel bouillon bij, dat de kool zonder dat ze aan de bodem zal blij ven zitten, kan worden gekookt. De rest van de boter wordt gesmolten en vermengd met de bloem, waarbij dte overige bouillon wordt gegoten en daarna opgediend met dobbelsteentjes oud brood, die in boter, delfrite of slaolie gebakken zijn. Het vleesch bewaren we voor morgen om in een schoteltje te verwerken. Rjjstschoteltje. iy2 kopje rijst, soepvleesch, 1 groote ui, zout, 50 gram boter, 2 bouillonblokjes, 3 a 4 dl. water. De rijst wordt gaar gekookt met 2 maal zooveel water en zout, nadat we ze eerst herhaaldelijk hebben gewasschen om het aanhangende rijstmeel te verwijderen Zien we, dat er putjes in den bo venkant komen, dan nemen we de pan van het vuur en plaatsen deze in de hooikist of wikkelen er 6 of meer lagen couranten-papier om, zoodat de inhoud goed warm blijft en de rijst op zuinige wijze gaar wordt. De ui wordt fijn gesnipperd en het vleesch gehakt, terwijl de bouillonblokjes in 3 dl. warm water worden opgelost. De boter of overgebleven vet van jus wordt warm gemaakt en de uien met de kerry hierin ljcht bruin gebakken, daarna ge hakt vleesch en kerry, alsmede de bouil lon er bijgevoegd en alles even met elkan der verwarmd. Een ingevette vuurvaste schotel, die bestrooid is met paneermeel wordt gevuld met de rijst, waardoor de uienmassa is geroerd en daarna 20 a 25 minuten in den oven geplaatst om eert bruin korstje te krijgen. Vischgehakt. 600 gram visch (gekookt), 60 gram oud brood, 1 ei, peper, zout, boter, gehakte peterselie paneermeel. De gekookte visch wordt ontgraat en van de velletjes ontdaan en fijn gehakt en moet dan 600 gram wegen. Het brood, dat in water of melk geweekt is. wordt flink uitgeknepen en op de zelfde wijze als vleeschgehakt gekneed met de visch, het ei, peper, zout en noot, daarna worden meerdere balletjes gevormd, die in paneer meel gerold worden. In een braadpan wordt de boter gesmolten en als deze flink warm is, wordt het gehakt er licht bruin en crocquet in gebakken. Wij krijgen van gehakt weinig of geen

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 19