Het Menu 'T JUTTFRTJE ZATERDAG 17 NOVEMBER 1934 Wondbehandeling door de Huisvrouw. De voeding van de zuigeling- Wat z\j zelf kan doen en wat zy aan den arts moet overlaten door Dr- J- W. FREDERIKS. Elke arts weet, welk een ontstellende on kunde zelfs een „ontwikkelde" leek aan den dag legt by het zelf-behandelen van wonden. Hoeveel voorlichting er ook op dit gebied gegeven is telkens blykt het weer noodig om de voornaamste regels der wondbehandeling te herhalen. Byna elke wond ontstaat onder omstandigheden, die een daaropvolgende infectie waarschijnlijk maken. Daarom moet men elke wond als geïnfecteerd beschouwen. Doet men dit, dan zullen in de meeste gevallen tijdig maatregelen genomen kunnen worden om ontsteking te voorkomen. Vele wonden worden ook eerst nader hand geïnfecteerd door ondeskundige po gingen tot behandeling, door drukken, kneuzen of „reinigen". De eerste hulp moet zich beperken tot het voorloopig stelpen van het bloed, het bedekken met steriel gaas of desnoods met schoon uit de wasch gekomen goed en het rustig houden van het gewonde lichaamdeel. Verder moeten wy voorkomen, dat er van de randen en de verdere omgeving van de wond ziekte kiemen in de wond zelf komen. Voor dit doel is meestal het bestrijken met jodium- tinctuur voldoende. Wasschen met zeep moet vermeden worden, het afwrijven der omgeving met aether of alcohol is echter '.in alle gevallen geoorloofd. Voorwerpen of vuil, die de wonden zijn binnengedrongen, tracht men te verwjjde- ren door een (voorzichtig uitgegoten!) Straal steriele keukenzoutoplossing of 3 waterstofsuperoxyde. Bij wonden, die met aarde verontreinigd zijn, m°et steeds reke ning worden gehouden met een injectie te gen tetanus. Daarom mag nooit verzuimd worden, zulke wonden zoo spoedig moge- lijk aan een arts te laten zien, al schijnen ze overigens onbeduidend. Wonden, waarbij groote stukken van het weefsel zijn beschadigd, zal men vanzelf wel door een dokter laten behandelen Soms moeten zij chirurgisch gereinigd worden. Of een wond gehecht mag worden, worden, hangt vooral af van de vraag, in hoeverre zij als geïnfecteerd moet worden beschouwd en of het weefsel zoodanig be schadigd is, dat de genezing erdoor zou worden gestoord. Hoe gladder de wond randen zijn en hoe zuiverder de wond, hoe eerder er gehecht mag worden. Dat is de reden, waarom schotwonden nooit gehecht mogen worden; ook alle andere wonden; die door kneuzen of scheuren zijn ont staan, moeten open behandeld worden. Wonden, die beginnen te genezen, worden bedekt met steriele verbandstof of aan gezien ze bij het verwijderen van droge verbandstof licht gaan bloeden, met een geneeskrachtige zalf. Er zijn nl. een aan tal stoffen, die de genezing van wonden vergemakkelijken en bespoedigen. Wan neer men uiterlijk 24 uur na het ontstaan „Hammie, mammie, word wakker! Paps is thuis en nou wil de melkboer z'n provi sie hebben!" van een wond perubalsem daarin brengt, wordt het uitkiemen van bacteriën en daarmee de komende uitsteki: g verhin derd. Bij genezende wonden ,rdt vaak met goed succes strooipoeder gebruikt. Zoodra de eerste zorg voor de pas ge kregen wond voorbij is en het gevaar voor infectie is overwonnen, begint de zorg voor het litteeken. Het is voor den patiënt vaak van gropte beteekenis, dat de wond niet alleen geneest, maar ook goed ge neest, zonder ontsieringen of zelfs mis vormingen pa te laten. Vooral in de latere Stadia der genezing, die voor de vorming van het litteeken beslissend zijn, kan er veel bereikt worden door bestraling, bijv. met Hanau-hoogtezonlampen. Het is geble ken, dat onder den invloed van bestraling gevormde litteekens zachter, buigzamer en rijker aan bloed zijn. Ook tijdens de genezing der wond kan de bestraling reeds worden toegepast om het genezingsproces te bevorderen. Dit middel hoort natuurlijk alleen thuis in handen van deskundigen. Een teveel aan bestraling kan als reactieontstekingen opwekken, die van ongunstigen invloed zijn op het genezingsproces. Bij pas ontstane, niet ge- infecteerde wonden mag slechts zeer licht worden bestraald; de wonden drogen dan snel, hun oppervlakte wordt gezuiverd en de vorming van nieuw weefsel bevorderd. Bij geïnfecteerde wonden is het mogelijk, om door kunstmatige hoogtezon een des- infecteerenden invloed uit te oefenen. De voornaamste regel der wondbehan deling blijft echter, dat men niet door overijlde maatregelen schade veroorzaakt, welke moeilijk meer kan worden hersteld. De behandeling van een groote wond moet door geoefende handen geschieden; in af wachting van de komst van den dokter is beschutting en rust de beste hulp, die men den gewonde kan geven. van deze week. Zondag. Tomatensoep. Biefstuk. Princesseboontjes. Aardappelen. Vanille vla met bitterkoekjes. Maandag. Varkenslapjes. Gestoofde prei. Aardappelen. Ryst met appelmoes. Dinsdag. Ribstuk. Andijvie. Aardappelen. Havermoutkoekjes. Woensdag, Koud vleesch. Spruitjes. Aardappelen- Zoete appeltjes. Donderdag. Knackworstjes. Aardappelen-purée. Appel. Vrijdag. Roereieren. Savoyekool. Aardappelen. Gem. rijstpap met rozijnen. Zaterdag. Gehakt. Stoof sla. Aardappelen. Vijgencompote. Tomatensoep. 3 ons rundergehakt, 1% liter water, zout, laurierblad, 2 kruidnagels, uitje, wor teltje, takje selderij, 1 dubbel blik tomaten- purée, 40 gram boter, 40 gram bloem, ver micelli, sap van citroen. We maken van het gehakt kleine balle tjes, doen er 1 liter water bij, zout en lau rierblad, uitje, waarin de beide kruidna- geltjes worden gestoken, worteltje en een paar takjes selderij en laten de bouillon zachtjes drie kwartier trekken, zeven ze daarna en vullen de hoeveelheid tot 1% liter. De gehaktballetjes worden even op een bord gedaan en later als de soep nog door moet koken bij gevoegd. 40 gram boter wordt gesmolten en ver mengd met de bloem en de inhoud van het blikje purée, daarna komt bij kleine hoe veelheden de bouillon er bij, en als de soep even heeft doorgekookt nog 35 gram aan stukjes gebroken vermicelli (en het ge hakt). De soep moet zachtjes doorkoken totdat de vermicelli gaar is (ongev. 15 a 20 min.) afhankelijk van de dikte. Afma ken met citroensap naar smaak. Varkenslapjes. De varkenslapjes worden met half reu zel half boter aan beide kanten bruin ge braden, daarna wordt water bijgevoegd en schijfjes citroen, waarvan het gele randje is verwijderd evenals de pitten en moeten zachtjes gaar smoren. De citroen geeft een fijne smaak aan het vleesch en maakt het, indien er een randje vet aan zit, minder machtig. Gestoofde prei. 4 5 bossen prei, boter, sap van 1 ci troen, zout, peper en sago. We snijden de prei aan stukken van 30 cm. Zetten ze daarna in water en zout en wasschen tenslotte zoolang, totdat geen zand meer op den bodem van de teil te zien is. We zetten de prei op met ongeveer 2 kopjes water, doen er zout by en laten deze groente ongeveer drie kwartier zachtjes koken, doen er daarna de ge zeefde sap van een citroen by, boter en peper, laten dit alles nog wat stoven en binden het vocht mét sago of maizena. Havermoutkoekjes. 100 gram havermout, 100 gram bloem 2 eieren, 1 eetlepel suiker, 2 dl. water, zout, kaneel, boter. We laten de havermout in 2 dl. of twee kopjes water gedurende een paar uur weeken, doen er een weinig zout bij, de suiker en kaneel en roeren er tevens de bloem door en de geklopte eierdooiers, ten slotte het stijfgeklopte eiwit. fn een koekepan wordt de boter gesmol ten en hierin worden de koekjes aan beide kanten licht bruin gebakken, en met basterdsuiker bestrooid opgediend. Speculaas. De maand December nadert langzamer hand en alhoewel we ons met snoeperyen zullen moeten beperken, zullen wy deze, de traditie getrouw, toch niet gaanie geheel en al achterwege laten. We beginnen met dikke speculaas, waarvoor noodig is: 500 gram bloem, 1 theelepeltje bakpoe der, ruim 1% ons boter (margarine), 50 gram amandelen, 100 gram sucade, mes punt gemberpoeder, 2% theelepel fijne kaneel, 1 platte theelepel nagelgruis, 1 platte theelepel nootmuskaat, 3 4 eet lepels melk, 225 gram donkerbruine basterd. We vetten eerst ons bakblik in en be strooien het luchtig met suiker. De aman delen worden gebroeid d.w.z. 10 min. in warm water gezet, waarna de huidjes ge makkelijk met duim en wijsvinger afge schoven worden, even in den oven of op den kachel gedroogd en fijn gehakt. De helft van de sucade wordt eveneens fijn gehakt en de rest in dunnen reepjes ge sneden. Bloem en bakpoeder worden gezeefd en daarna in een kom gedaan met de boter, die met de vingertoppen met de bloem vermengd wordt, waarna alle ingrediën ten er bij gevoegd worden en tot een samenhangenden bal gekneed, dien we uit rollen tot een deeglap van 1 cm en op het bakblik overbrengen, beleggen met de reepjes sucade en ongeveer 20 h 25 min. in den oven laten bakken. Gestoofde zuurkool. 1% pond zuurkool, 2 Vs ons rookspek, kopje rijst, 2 kopjes water. We overgieten de zuurkool even met wa ter, indien ze te zuur mocht zyn, snijden het spek in blokjes en braden het uit, tot dat de dobbeltjes doorschijnend zijn, doen daarna de kool er bij met de goed gewas- schen rijst en het water en laten alles aan de kook komen, draaien het gas laag en smoren de zuurkool zachtjes gaar, onge veer vier 5 kwartier. We moeten echter zorgen, dat de kool voldoende vochtig blijft om aanbranden te voorkomen- Teveel water mag echter ook niet bijgevoegd worden, omdat we geen vocht af gieten, We geven hierbij aardappel-purée b.v. lVg kg aardappelen worden goed gaar ge kookt, fijn gestampt en vermengd met liter warme melk, waarin 100 gram mar garine is gesmolten. Na het dooreen men gen, kloppen we de purée flink op, 1'efst met een garde, zoodat we heerlijk luchtig op kunnen dienen. We doen de zuurkool op een groote plat te (verwarmde) schaal met een rand van purée er omheen en over het geheel de worstjes, die 8 min. in zacht kokend water geweest zijn. Noodig zijn deze worstjes echter niet, daar het maal op zich zelf reeds voedzaam genoeg is. Gemalen rjjstpap met rozijnen. 1 liter melk, 50 gram gemalen rijst, 50 gram sunmaid rozijnen, 775 gram suiker, tikje zout. We brengen de melk aan de kook doen er een tikje zout by en lossen er de suiker in op, strooien daarna langzaam en steeds roerende de gemalen rijst in de kokende melk en laten de pap eenige minuten doorkoken, waarna wij er de rozijnen door roeren, die we een minuut of 5 in zoo weinig mogelijk water hebben laten opwel len. Vygen compote. 500 gram vijgen, stukje kaneel, 1 eet lepel suiker, sap van een citroen, geraspte citroen, sago, water. We wasschen de vijgen eenige malen, liefst in warm water en zetten ze daarna met zooveel water weg, totdat ze juist onder staan. De vruchten moeten minstens een uur of 8 weeken, liefst nog langer en worden daarna opgezet in het weekwater, met het stukje kaneel, de geraspte citroen schil. de sap en de suiker en zachtjes gaar gestoofd, hetgeen men kan probeeren door er even met een vork in te prikken. De vygen worden er uitgeschept èn in een glazen schaal gedaan, waarna het vocht gebonden en over de vruchten gegoten wordt. Aandacht en opletten zijn noodig, Slechts een gezonde moeder mag haar kind zelf voeden, want anders kan zy geen gezonde moedermelk voortbrengen en dan zou zij haar kind een slechten dienst be wijzen. Kan zij echter haar kind zelf voe den, dan moet zij dit zoo lang mogelijk volhouden, want borstkinderen ontwikke len zich niet alleen beter, doch blijven ook later meestal gezonder en krachtiger. Een Amerikaansch geneesheer heeft eens gezegd: „Het geboorterecht van het kind is de moedermelk. De natuur eischt dit onaantastbaar recht. Zij laat zich niet misleiden, wie tegen haar ingaat, roept haar straf af over de onschuldige klei nen-" Wanneer de omstandigheden het de moeder onmogelijk maken om haar kind zelf te voeden, moet zy tenminste den raad van een geneesheer inwinnen over de beste wijze, waarop het kind kan worden gevoed. Het lijkt welhaast overbodig, erop te wijzen, dat men een kind op vaste tijden moet voeden, bijv. om de drie uur, en dat men het niet telkens, als het huilt, wat mag geven. Het huilen wyst niet altijd °P honger. Vaak huilt een kind alleen omdat het een natte luier heeft omdat het het te koud of te warm heeft. Misschien heeft het ook buikpijn; kleine kinderen hebben hier dikwijls last van. Er is meest al een reden voor het huilen aanwezig: de moeder moet de reden zoeken en zich hier niet van afmaken door de veronder stelling, dat het kind wel honger zal heb ben. Zij dient zich verder voor oogen te houden, dat te veel melk soms schade lijker voor een kind is dan te weinig, zoo als voor iedereen te veel eten slechter is dan te weinig. Een overbelasting van de maag kan storingen der gezondheid ver oorzaken, waarvan het kind zijn levea lang last blijft hebben. De musicus. Moeder: „Waar is Freddie, Jan7* Jan: „Hij is nog bezig aan de ouafcre- main op de piano, ik heb mijn stuk *1 ge studeerd."

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 19