Sint Nicolaas!! De Sint Nicolaas met een complex Sint Nicolaas-recepten. 3 t-\« i^AVAniron 1 q van oen i door WILLY CORSARI. Alex verwenscht z'n tante Ella uit den grond van zijn hart, toen ze hem, als een soort alles-meesleurende wervelwind, uit zijn eenzaamheid wegdwong naar deze hel verlichte, feestelijke zaal, vol vroolijke menschen. Maar hij kon het haar niet wei geren. Ze had zich, levenslustig als ze was» zoo verheugd op haar Sint Nicolaas- feest en op de clou, als Sinterklaas in per soon zou verschijnen, om geschenken uit te deelen en nu had haar Sinterklaas, de oude dr. Lindgraaf, zijn voet verstuikt. „Alex, je moet me helpen, je wilt toch niet zoo op de hoogte van allerlei dingen neem, die dronken wordt of rare dingen zegt en als hij het goed doet, is hij toch niet zoo op de hoogte van allerlei dingen en juist als er géén buitenstaanders zijn, is zoo'n feestje pas aardig, je kon vroeger leuk tooneelspelen, wees nu één keer geen kluizenaar en als je absoluut weg wilt vóór het souper, in 's hemelsnaam, maar kom nu in elk geval mee, de kapper wacht om je te grimeeren. „Tante", stamelde Alex. „Laat me éven aan het woord komen jotrvn, neem ie smoking in elk geval mee. er zijn ongeveer twintig menschen en er komt, geloof ik, een nieuw kennisje van Puck, ze heet Fanny en moet erg verlegen zijn, wees niet te norsch tegen het arme kind Zoo kwam het, dat Alex, de verlegene, zijn stille jonggezellenwoning verliet en naar het feest ging. Als kind was hij op school gesard en verzweeg het thuis uit trotsch. Nu een knappe jongeman geworden, welgesteld, be gaafd was hij maatschappelijk onmoge lijk. Maar toen hij dezen avond binnentrad, gebeurde er iets wonderlijks met hem. Zijn gelaat droeg weliswaar de stugge uitdruk king'Van anders, ffianr die ging - ditmaal volkomen verloren in den prachtigen, wit ten golf-baard! Een spiegel wierp hem zijn beeltenis toe en het werd hem vreemd te moede, toen hij zich zoo zag, als juichend begroete Sint Nicolaas. Er was een verlegen joggie, dat ontwaakte. Er ontdooide iets in hem, want nü voelde hij Zich algemeen welkom en bemind! Er was een verlegen joggie, dat zich door de anderen opzij liet duwen. Alex hield wat voor hem apart en toen de ultdeelerij tën einde was en de radio dansmuziek in- zett.e gaf hij den kleinen jongen het ge schenk en vermaande: „Niet zoo verlegen zijn, jongen, anders word je later nooit een flinken kerel. Be loof je me, dat je probeeren zult om niet meer zoo verlegen te zijn?" ,,J...... jameneer Sinterklaas", stotterde de kleine en trok zielsgelukkig met zijn cadeau. Er klonk een zachte lach, Alex keek in een paar aardige meisjesoogen. Ze zei: „Het klonk zoo grappigmaar u hebt gelijk, verlegen menschen worden nooit ge lukkig." Alex keek haar getroffen aan. Hij ver moedde even, dat voor het éérst iemand geraden had wat verborgen was onder zijn stugheid en onvriendelijkheid, maar toén begreep hij, dat zij doelde op zichzelf. „Ik ben Fanny", zei ze, „u hebt me laatst al ontmoet, maar zeker weer verge ten. Mag ik wat bij u komen zitten?" Ze wierp een wat angstigen blik rond. „Wat een aardig feest, niet?" Toen begreep hij, dat ze het meisje was, van wie zijn tante gesproken had. Hij aloeg haar gade. Ze zag er lief uit, maar ze bewoog zich onzeker en daardoor onbeval lig, ze wist haar aardig costuumpje niet te dragen, haar hoofd was gebogen, men voel de, dat ze zichzelf niet aantrekkelijk vond. „Danst u niet?" vroeg ze, na een tijdje. „O, eliHij was op het punt om te weigeren, maar er sprak zooveel verlangen uit haar blik „Mag ik Sinterklaas vragen?" Er kwa men kuiltjes ln haar wangen als ze glim lachte. Even later dansten ze, door tante Ella's werkelijk van verbazing uitpuilende oogen „U danst heerlijk", zei het meisje, „en u bent een schat van een Sint. Ik heb een tijdje staan kijken en luisteren, toen u mét de kinderen bezig was. U gaat natuurlek veel om met kinderen in uw beroep." Alex begreep haar niet, maar het werd hem duidelijk, toen ze vroeg: „Mag ik aan het souper naast u zitten, dokter?" Ze hield hem voor den ouden dokter. Dat amuseerde hem. „Wilt u dan met zoo'n ouden Sint sou- peeren vroeg hij. ja, graag!" Ze kleurde en voegde er bij: „Misschien vindt u het vreemd, maar ik voel me met iemand als u op m'n gemak en met jonge mannen niet. Die maken me schuw. Ik ben altijd bijm'n moeder ge weest, die ziekelijk was en na haar dood bij een oude tante, dat heeft me zoo verle gen gemaakt. Het is ellendig, ik zou zoo graag óók meedoen, gekheid maken en vroolijk zijn, maar ik kan niet opschieten met jonge mensehen, ik ben teveel aan oude gewend." Ze keek hem lachend aan. „U neemt het toch niet Kwalijk, dat ik dat zeg?" „Heelemaal niet! Het iseheen voorrecht om een oude Sint te zijn op die manier!" Hij had een meisje een compliment ge maakt en het huis stortte niet in. Zij was nu niet verlegen. Zij babbelde ongedwongen en met stralende oogen, de vroolijkheid maakte haar mooi en het was een spijtig gevoel, dat Alex zich ging ver- kleeden. Hij kon toch niet Sint Nicolaas blijven! Maar hoe zou ze het opnemen, dat hij niet de oude, gemoedelijke dokter was? Toen hij terugkwam in smoking, zonder baard, had hij een sensatie, alsof hij vrij wel naakt binnentrad. Daar stond ze en keek hem met groote oogen aan, vragend, zoekend, weifelend. Het was er weer, dat ellendige gevoel. Waarom was hij zoo dwaas geweest, voor het souper te.blijven? Nu zag hij, in den spiegel, weer den gewo nen Aïex, met zyn strak gelaat en nor- schen mond. En zjj had hem alleen aardig gevonden, omdat ze hem voor den ouden doktér hield. Daar stevende tante Ella op haar af. „Met wie soupeer je, kindlief?" „Metmet den dokter," zei Fanny weifelend, „Met wien?" Tante Ella volgde haar blik en barstte in lachen uit. „Nu begrijp ik waarom zoo'n schuwe muis als jij zoo opgewekt was. Je hield Alex voor een ouden heer! Nu, ik kan je verzekeren, dat hij jong is en dat ik hem nog nooit zoo beminnelijk en opgewekt heb gezien als daarstiaks met jou!" Fanny leek verstard van schrik.-„H u was het?" vroeg ze angstig. „Ik dacht, u kwam me al bekend voor, maar zonder baard eno, u zult me wel een gek, opdringerig schepsel hebben gevoenden..." „Integendeel, ik zou bijna wenschen altijd een Sinterklaas te kunnen blijven om altijd zoo welkom te zijn....,." „Ik ben minstens zoo verlegen als u," bekende hij. „U!" riep ze, „waarom in 's hemels naam?" „En u dan? Hebt u reden? Zoo'n lief, aardig meisje Toen lachten ze allebei. Aan het dessert zei ze plagend.: „U bent wel een echt moderne Sint Nicolaas, een tje met een complex!" „En u? Wat voor een minderwaardig heidscomplex moet een meisje als u wel hebben, om zich voortdurend met een ouden Sint bezig te houden, als iedere jongeman blij zou zijn met haar gezel schap?" Hij kon zich niet herinneren, ooit zoo'n jolig Sint Nicolaas te hebben gevierd. „Ik zou wel altyd Sint Nicolaas willen zijn," verzekerde hij. Ze kleurde en lachte. „Dat liever met," zei ze: „ikhoud met van mannen met baarden!" Borstplaat. Bereiding: Men neme hiervoor het liefst de beste kwaliteit melis (suiker), die men krijgen. Men kan natuurlijk ook andere suiker gebruiken, maar de kleur wordt mooier met de suiker van de bekende sui- kerbrooden. Vanaf het oogenblik, dat de melis uit het papier komt, moet men zor gen voor zindelijke behandeling: Het sui kerbrood wordt stuk geslagen en de stuk ken gaan in een (liefst glimmend koperen) pannetje. Doe er zooveel water bij, dat de suiker juist vochtig is, d.w.z. op 2 kilo suiker ongeveer 1 liter Water. Op een ma tig vuur wordt het goed dooreengemengd en de suiker tegen den kant stuk gewre ven. Als de suiker geheel fijn is, het vuur sterker maken. Schuim op de suiker er af scheppen. Kook nu de stroop, totdat deze nog maar weinig kristallen vertoont, dus tot, zooals de banketbakkers zeggen, dé suiker „op hoogte van een balletje staat", d.wz., een balletje vormt, als men een druppel van de stroom laat vallen. De massa kan nu nog maar juist worden uit gegoten. Plaats de vormen, waarin men wenscht te gieten op zoogenaamd ,,'was- papier". De vormen zelf heeft men goed nat gemaakt en dan in een vergiet een beetje laten uitlekken. Na enkele malen er op te hebben gegoten, een nieuw vel waspapier onderleggen. Zoodra de opper vlakte van de borstplaat gestold is, de vorm verschuiven en omkeeren om de an dere kant te laten hardwordem Daarna voorzichtig de vorm losmaken en de borst plaat er uit nemen. Bij het smaak-geven liever essences gebruiken, dan de likeuren of vruchtensappen zelve; dat komt den smaak ten goede. Vanilleborstplaat maakt men met vanillestokjes, die gespouwen in de suiker meegekookt worden. Laat men de ingekookte suiker licht doorbranden, zooals dat bij nougat geschiedt, dan krijgt men crème bruléeborstplaat. Koffieborst- plaat doet men het beste te maken van goed-getrokken koffie. Zuivere dessert- koffie, fijn gemalen en met kokend water overgoten, in een goed gesloten pan een uur laten trekken in de oven of naast het vuur. Daarna door een doek wringen. Dit aftreksel aan de suiker toevoegen. Een ons op drie kilo suiker geeft een goede borstplaat. Koffie-extract is af te raden. Voor chocolade kan men het best ee» apart suiker-stroopje maken, dat men ka kend op een hoeveelheid cacao giet. Dit dikke cacaostroopje later in de borstplaat suiker gieten, maar zoo iaat mogelijk, dus kort voor het uitgieten. Voor citroen- smaak schraapt men een citroen van een ons op een kilo suiker af, d.w.z. alleen de gele schil. Bij sinaasappelen is de verhou ding 2 kilo melis op 3 ons vruchten. Voor rozenolie-essence, iets bijzonder fijns, neme men op 2 kilo suiker 3 druppels olie, die men eerst op een beetje poedersuiker giet, daarna de suiker in het stroopje. Dit zijn de meest populaire combinaties. Kastanjes bij gebraden eend. Bereiding: Kook tamme kastanjes, ont daan van de harde schil, goed gaar. Laat ze in koud water even afkoelen, pel er het velletje af en stoof ze met wat sui ker en een klontje boter. Kook eenige zure appelen goed gaar, met een weinig water, en suiker en laat er een citroenschilletje en een handvol sunmaidrozijnen in mee koken. Verwijder daarna de schil, en meng appelmoes en kastanjes dooreen. Doe alles over in een warmen oven en presenteer dit gerecht bij gans of eend. Feullleté. Noodig is: 200 gram bloem, 200 gram boter, 5i i 1 d.L. water. Bereiding: Kneed 2/3 gedeelte van de bloem met 1/3 gedeelte van de boter en het water even dooreen. Bestrooi een pastei plank en dito rol met bloem; plaats het deeg op de plank, rol het uit en plaats er hier en daar kleine stukjes boter op. Vouw het deeg nu dicht, rol het weer uit en zoo door, tot al de boter en bloem in het deeg gewerkt is. De bloem wordt telkens ge bruikt om plank en rol te bestrooien. Het deeg behoort zéér soepel te zijn, als het gereed is. Feuilleté moet in een zeer hee- ten oven op, een met bloem bestrooid bak blik gebakken worden. Van dit deeg kan men maken: groote en kleine pasteitjes, rissoles, fleurens, appelbollen, groote en kleine taartjes, banketletters. Wel moet men er ter dege pp letten, dat de boter hard is en men het deeg op een koele plaats maakt! Eendvogel. - Hoe braden wij een eend? Bereiding: Het verdient aanbeveling, wilde eenden even af te koken, met ko kend water op te zetten en tweemaal af te gieten. De sterke smaak zal dan verdwij nen. De eend wordt uitgelekt, met zout in gewreven, met 50 gram boter aan alle alle kanten mooi bruin gebraden. De jus wordt met water afgemaakt. De eend moet minstens 1 i 1% uur ge,-, braden worden en onder het braden tel kens met de saus overgoten worden, zoo dat er een gelijk bruine kleur ontstaat. Banketletters. Vulsel: 500 gr. zoete amandelen, 500 gr. witte suiker, 3 eieren, citroenschil, water. Bereiding: Maal de amandelen fijn, ver meng ze met de suiker, de geraspte ci troenschil, de geklopte eieren en zooveel water, dat het een vochtige massa is. Snijd het feuilleté, dat dun uitgerold moet zijn, in langwerpige reepen. Plaats op het midden van elke reep wat vulsel; vouw de reep dicht en maak er de gewenschte letter van, Bestrijk deze met geklopt ie en laat ze in een zeer warmen oven bruin worden Nougat (1). Noodig is: 300 gr. suiker, 200 gr. zoete amandelen, 10 gr. boter. Bereiding: Plaats de amandelen even in kokend- water; ontdoe ze van de schil en hak ze fijn. Kook de suiker met de boter in een ijzeren pan tot een bruine stroop; voeg daarbij de gehakte amandelen en laat alles tezamen al roerende nog even door koken tot de nougat de gewenschte kleur heeft! Spreid ze uit op een met boter in gewreven blik, druk ze zoo dun mogelijk uit met een citroen en snijd ze in figuren. Nougat (3). Noodig is: 300 gr. suiker, 100 gr aman delen, 1 dessertlepel azijn. Bereiding: De suiker koken met den azijn; de amandelen, nadat ze van de schil ontdaan zijn, in de dwarsrichting door snijden, bij de suikerstroop voegen en de nougat verder geheel als boven behandelen. GUUS BETLEM JR. Nu sjouwt er een elk weer met doozen en pakken, En gaan we elkaar- weer heerlijk verlakken. Nu smoezen we veel en gewichtig tezamen En gaan we weer duchtige plannen beramen. Nu zijn er de straten vol kijkende menschen, Al zouden winkels vaakkoopers meer wenschen. De huizen zijn vol geheimzinnig gefluister, De deuren gesloten, de gangen in duister We maken gedichtjes, onzinnig endwaas. Dat kunnen we doen, wanthet is Sinterklaas! Je komt heel onschuldig een kamer maar binnen. Een schreeuw en een kreet: Hé, wat ga je beginnen? Niet kijken, niet kijkenvooruit, gauw d'r uit, Noukom dan meer even, maardicht hoor, je snuit! Zeg, kun je hier niet een gedichtje bij maken? O stil, gauw, stop weg'k hoor de traptreden kraken! Ja, denk je dat vader dit aardig zal vinden Wat zal onze Henk gauw z'n borstplaat verslinden Zóó gaat het maar verder, een heel lang relaas, In aller gedachten, daar spookt Sinterklaas! En is er de avond dan eindelijk gekomen, Dan regent het pakjes en pakken by stroomen. De kamer Hgt vol met papieren en touwen. En steeds komt de dienstmaagd met meer nog aansjouwen 'n Surprise, verpakt soms in doozen of kratten, Die' niets als een elerkool blijkt te bevatten Den volgenden dag ('n mensch is nimmer tevreden). Dan heeft onze beurs nogal danig geleden, En zeggen we zacht, met een zuchtje helaas 't Was aardig en leuk, maar't was duur Sinterklaas'!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1934 | | pagina 19