Het Menu
T JUTTFRTJE
ZATERDAG 5 JANUARI 1935
PAG. 5
Schoonheidsverzorging
2n Schoonheidswenken.
De oogen.
Niettegenstaande wij alle zorg besteden
aan gezicht, handen en haar, worden de
oogen in den regel stiefmoederlijk bedeeld.
Men vergt daarentegen van deze delicate
lichaamdeelen veelal zelfs het meest.
Hoevelen zijn zich wel bewust, dat de
oogen altijd werkzaam zijn, van den vroe
gen morgen tot den laten avond, in huis,
op straat, bij het werk, bij ontspanning,
en hoe weinigen denken er aan, bij dit
kostelijke bezit, dat ook de oogen eischen
stellen aan een goede verzorging. Onze
oogen bewijzen ons niet alleen diensten bij
dag- doch ook bij kunstlicht. Hoevelen
werken of lezen niet bij onvoldoende ver
lichting en spannen de oogen onnoodig in.
De verzorging van de oogen is noch
kostbaar, noch tijdroovend, alleen heeft
men e|n oogbadje aan te schaffen bij apo
theker of drogist, d.i. een glazen bakje, dat
overeenkomt met den vorm van de oogen.
Men trekt wat venkelthee in lauw wa
ter, vult hiermede het oogbadje, en houdt
het tegen het oog, dat men eenige malen
achtereen opent en sluit in het water,
daarna behandelt men het andere oog op
dezelfde wijze.
In den beginne doet het even vreemd
aan, doch de weldadige werking van het
badje op de oogen, maakt, dat men er ge
regeld mee doorgaat, als men zich eraan
gewend heeft, ja, dan kan men er zelfs
niet meer buiten.
Na het bad komt de gymnastiek, die
bestaat uit hetzoogenaamde oogen rollen.
Men kijkt eerst van links naar rechts en
omgekeerd, daarna van boven naar bene
den en omgekeerd, terwijl men tenslotte
van links naar beneden, naar rechts en
naar boven kijkt, zoodat een geheele
rondte gemaakt wordt, hetgeen niet lan
ger dan één minuut behoeft te duren.
De oogen blijven door deze behandeling
sterk en gezond en zullen eveneens winnen
aan uiterlijk schoon.
Winter-misères.
Een roode neus, wintervoeten, roode
handen, gesprongen huid, dat-zijn zoowat
de voorstellingen, die iedere vrouw zich
vormt als er over winter of koude gespro
ken wordt. De wintervermaken vallen zeer
in den smaak, maar, ja...... wat er bij
komt!
Om te beginnen met de grootste erger
nis: de roode neus. Vooral dames, die de
drie of vier kruisjes reeds achter den rug
hebben, beklagen zich veelal over die
akelige" roode neus. Men kan dit euvel
verhelpen door de neus 's morgens en
's avonds met goed warm boorwater te
betten en in de neusgaten menthol-vase-
line te smeeren, met de pink of met een
watje.
Men moet echterzooveel mogelijk de
sterke temperatuurswisselingen voorko
men.
Wintervoeten.
Heeft men wintervoeten, dan kan men
het best zalf bij den apotheker halen, die
speciaal hiervoor gemaakt wordt. Min
stens tweemaal per week moet men een
heet voetbad nemen, waaraan men een af
treksel van eikenbladeren heeft toege
voegd. Ruim schoeisel is een eerste ver-
eischte. terwijl men reeds vroeg in het na
jaar moet beginnen de voeten met kam-
ferspiritus te behandelen. Geen kruik bij
het naar bed gaan, indien men koude voe
ten heeft, doch liever wollen nachtsokken.
Roode handen
moet men zooveel mogelijk in heet wa
ter wasschen, waarbij men een scheut al
cohol of au de cologne .heeft gedaan. Na
he wasschen goed afdrogen en inwrijven
ne goede crème. Warme handschoenen
dra 1, die vooral niet te veel mogen slui
ten.
Gesprongen huid.
Ook der geldt het, dat men de huid
met wa n water moet wasschen en goed
nadrogen, daarna inwreven met een meng
sel van5 gram perubalsem, 10 gram gly
cerine en 50 gram amandelmelk.
Gesprongen lippen behandelt men met
cacao-boter, dat men in ronde pakjes by
aDOtheedt «n droaiat kan krijgen.
HOOFDPIJN EN MIGRAINE.
Ten onrechte worden hoofdpijn en mi
graine met elkaar verward, ofc oon zy
door verschillende oorzaken worden ver
oorzaakt.
Hoofdpijn geeft het gevoel alsof het
hoofd door een net omspannen is, terwijl
bij migrane de pijn in den regel eenzijdig
is en gepaard gaat met onpasselijkheid en
zwarte vlekjes voor de oogèn, meermalen
ook duizeligheid. In hevige aanvallen komt
de patiënt zélfs tot overgeven. Migraine is
in den regel een gevolg van zenuwover
spanning, doch kan ook een erfelijkheids
kwestie zijn. Üeker is, dat men den wijsten
weg kiest, indien men zich onder behande
ling van zijn huisarts stelt. Noodig is een
eenvoudige leefwijze, lichte voeding, geen
sterke thee of koffie, alcohol nóch spece
rijen, weinig vleesch, veel (blad)groenten
en vruchten. Alles wat het zenuwgestel
aangrijpt moet vermeden worden, indien
mogelijk, terwijl een goéde nachtrust een
éérste vereischte is.
Zondag.
Witte ragout-soep
Konijn met appelmoes
Aardappelen
Beschuitjes met kaas
Maandag.
Ragout van kalfvlèesch met rijst
Flensjes met jam
Dinsdag.
Stamppot van zuurkool en pekelspel
Tapiocapuddig.
Woensdag.
Runderrollade
Andijvie
Aardappelen
Broodschoteltje
Donderdag.
Koud vleesch
Spruitjes met kastanjes
Appelen met vanillevla.
Vrijdag.
Roereieren met tomatenpurée
Brusselsch lof met kaassaus
Gestoofde appelen
Vruchten
Kruidkoek.
Zaterdag.
Varkensgehakt.
Knolraap
Aardappelen
Gort met rozijnen.
Witte ragout-soep.
500 gr. kalfspoulet, Ui 1 water, zout,
stukje foelie, 80 'gr bloem, 50 gr boter
Yt, blikje champignons. 1 ei, 1 dl melk.
Wet zetten het vleesch op met koud wa
ter, zout en een stukje foelie en laten het
zeer zachtjes ongeveer een uur trekken,
zeven de bouillon en de aldus verkregen
hoeveelheid moet m 1 zijn. Boter en bloem
worden verwarmd, de bouillon en het vocht
van de champignons er bij gedaan, waarna
de soep een minuut of 10 zachtjes moet
doorkoken. We doen de champignons erbij
en laten de soep nog even in een dichtge-
dekte pan staan, kloppen met de melk een
ei in de soepterrine en gieten langzaam de
soep bij
Ragout van Kalf svleesch.
(Restverwerking
350 gr soepvleesch, 5 dl. bouillon of wa
ter met 2 biokjes. wojteltje, stukje foelie,
uitje, een paai takjes selderii, 40 gr. boter
35 gr bloem, 1 ei. 1 laurierblad, 1 kruid
nagel, zout, peper, 1 eetlepel citroensap,
We laten de verschillende kruiden met
het uitje, het worteltje, en de takjes sel
derij drie kwartier met de bouillon, of heb
ben we die niet overgehouden, met het wa
ter, zachtjes trekken, zeven daarna de
vloeistof en lossen er zoo noodig de blokjes
in op.
Boter en bloem worden roerende vèr-
warmd, daarna de bouillon er met kleine
hoeveelheden tegelijk bij geschonken, steeds
roerende én tenslotte laten wij de saus,
waarbij wij het aan kleine blokjes gesne
den soepvleesch hebben gevoegd, nog 10
min. zachtjes doorkoken. Zout en peper
naar smaak. We nemen de pan nu van het
vuur en druppelen er het citroensap bij
en het laatste het goed geklopte ei.
Tapioca-pudding.
fl- bessensap, Ys fl- water, 125 gr.
lichte basterd suiker, 50 gr. sunrtiaid-rozij-
nen, 80 gr vlugkokende tapioca, een stukje
pijpkaneel.
Het water en het bessensap worden in
een (gave) emailpan langzaam aan de
kook gebracht met het stukje kaneel, daar
na lossen wij er de suiker in op en strooien
langzaam de fijne tapioca erin, die in
pakjes in den handel is, laten de massa
doorkoken, ongeveer 15 min., koken de
laatste 5 min. de rozijnen mee, en roeren
af en toe om te voorkomen, dat de pudding,
die vrij spoedig dik is, aan den bodem gaat
zitten. Het stukje kaneel wordt verwijderd
en de pudding in een met koud water om-
gespoelden vorm overgebracht om stijf te
worden. Men presenteert deze pudding zon
der saus, doch kan, indien men dit wil,
er een kannetje room bij laten rondgaan.
Broodschoteltje.
10 sneedjes oud brood z. korsten, 50 gr
boter, 2 eieren, 4 dl melk, jam, 50 gr
suiker.
De sneedjes brood worden beboterd en
aan reepjes gesneden, ieder reepje besme
ren we met een dik laagje jam en schikken
deze reepjes in een vuurvast schoteltje, dat
met boter is ingevet.
De eieren en de suiker worden flink
schuimig geklopt en met de melk ver
mengd, waarna het eiermengsel over het
brood wordt gegoten en het schoteltje ge
durende een goed half uur in een niet te
heeten oven wórdt geplaatst.'
Appelen met vanillevla.
6 zure appelen, niet te groot, schil van
een halve citroen, kruidnagelen (naar ver
kiezing), 150 gr. suiker, 6 geconfijte kers
jes, 1 water.
Voor de vla: Yz 1 melk, 40 gr. custard -
poeder (vanille), 50 gr suiker, stukje boter.
We schillen de appelen, steken met een
appelboor de klokhuizen uit. doch zorgen
er voor, dat ze heel blijven.
Het water wordt aan de kook gebracht,
de suiker erin opgelost en gedurende 10
minuten gekookt, daarna plaatsen we de
appels in het pannetje en doen het dunne
afgesneden citroenschilletje erbij met de
kruidnagelen, laten de appels daarna gaar
koken. We begieten ze van tijd tot tijd met
de suikerstroop en brengen ze daarna voor
zichtig over in een glazen schaal en doen
in de opening van elke appel een geconfijt
kersje. Het water, dat over is, laten we
nog wat inkoken en gieten het restje over
de appels.
De melk wordt aan de kook gebracht op
1 dl na, waarmede de custard wordt aan
gemaakt, suiker en het custardpapje wor
den bij de melk gedaan, alles even roeren
de doorkoken, boter bijvoegen, pan van het
vuur en kloppen totdat de vla is afgekoeld,
daarna om (niet over) de appels gieten.
Kruidkoek.
250 gr bloem, 1 theelepel bakpoeder, 4
eieren, tikje zout, 125 gr boter. 300 gr
suiker, 50 gr poederchocolade, 1 theelepel
kaneel, 1 theelepel nagelgruis, 1 theelepel
gem. nootmuscaat, ongeveer 2 kopjes melk
We kloppen de eierdooiers met de melk
en zeven de bloem met de bakpoeder en
het zout, roeren er de chocolade en de
kruiden door, terwijl wij tevens zorgen, dat
de springvorm met boter is ingevet en de
rand langs de afscheiding van bodem en
zijkant is gevoerd met een reepje beboterd,
boterhampapier. Wij. doen dit, omdat de
losse bodem niet altijd voldoende afgeslo
ten is en we hierdoor kans zouden hebben,
dat bij verhitting de boter warm wordt en
wegdruppelt.
Boter, en suiker wordeii tot room geroerd,
daarna afwisselend eenige lepels van de
bloem en het eiermengsel bijgevoegd, totdat
alles verwerkt is; het laatst wordt het zeer
stijf geklopte eiwit voorzichtig door het
deeg geschept en de massa in de geprepa
reerde vorm gedaan, daarna in de voorge-
warme oven bij matige hitte ongeveer een
uur gebakken. Na afkoeling kan het gebak
flink met poedersuiker worden bestrooid
Gort met rozijnen.
300 gr Alkmaarsche gort, 200 gr sun-
maid-rozijnen, ruim IV! 1 water, zout.
Alkmaarsche gort is de beste in kwali
teit en in het koken, het voordeeligst en
meest smakelijk. We wasschen ze in ruim
water zoolang, tot het water helder is en
gieten er daarna iets meer dan lYg 1 water
op, waarin de gort een uur of zes. moet
weekèn. We brengen ze daarna 'met het
weekwater aan de kook, voegen er het zout
en de rozijnen bij en laten alles heel zacht
jes doorkoken, gedurende minstens twee.
uur. Het water is dan verkookt en gort en
rozijnen zijn dik gezwollen. We presentee
ren bij gort met rozijnen boter en basterd
suiker.
„Waar heb je die pracnuge parasol van
daan?"
„Café Zonneschijn. achterover ge
drukt."
ALLERLEI.
Het vitamine-gehalte van appelschillen
is volgens wetenschappelijke onderzoekin
gen minstens zoo groot als bij het viucht-
vleesch rondom de kern. Wil men dus het
meeste profijt van appels hebben, dan
wassche men ze goed en ete men ze met
den schil.
Een weerprofèet.
Dè bijéenkorf wordt een goede weerpro
feet genoemd. Wanneer n.1. de ingang van
een korf in den herfst zorgvuldig wordt
gesloten, kan men rekenen op een koude
winter. Worden de openingen niet met
was dichtgestopt, dan volgt een milde
winter.
PRACTISCHE HANDWERKEN
Met stof, naald en draad
Vooral bij het maken van handwerken
kan men zijn fantasie den vrijen loop laten
en naarmate men meer artistiek gevoel
heeft, zal het werk aan waarde winnen
Het geven van een persoonlijk iets kan
men aan handwerken geven, door zelf de
motieven te ontwerpen en de teekening op
de stof over te brengen
Tulen en batisten kleedjes met doorstop
of platte kruisteek worden met borduurka-
toen of zijde in eenvoudige lijnen op het
materiaal gewerkt.
Kleine kruis- en steelsteek-patroontjes
worden met strjjkpatronenop het weefsel
gestreken en met mooie tinten op onder
goed. zakdoekjes enz. gebordurd.
Kleine kleedjes, met gekleurde zpde be-
wrekt geven' een fleurig aanzien aan de ge
dekte tafel, zoowel in het midden als onder
de vingerkommen.
Ook op het gebied van kussens is een
groote variatie te krijgen. Zien we op een
uitverkoop een aardig lapje brocaat, dan
vormt dit een middenstuk, dat afgezet
wordt met fluweelen hoeken, indien het
niet groot genoeg is voor een kussen in zijn
geheel.
Aan een der hoeken een flinke kwast en
de divan is weer een kussen rijker Kussens
kunnen zeer verschillend van vorm zijn.
zoowel rond. vierkant, langwerpig, hart
vormig, achtkantig enz.
Op een effen ondergrond Kan men met
een kleine festonsteek aardige dieren- en
bloemfiguren, uit cretonne geknipt, beves
tigen, terwij! men harten, driehoeken, vier
kanten, ja alle denkbare vormen van peau
de pêche in diverse kleuren op effen zwar
ten ondergrond kan maken door dez~ tof
te rijgen en met zyde om te festonne n.