Het Menu T JUTTFRTJE ZATERDAG 5 JANUARI 1935 PAG. 5 Schoonheidsverzorging 2n Schoonheidswenken. De oogen. Niettegenstaande wij alle zorg besteden aan gezicht, handen en haar, worden de oogen in den regel stiefmoederlijk bedeeld. Men vergt daarentegen van deze delicate lichaamdeelen veelal zelfs het meest. Hoevelen zijn zich wel bewust, dat de oogen altijd werkzaam zijn, van den vroe gen morgen tot den laten avond, in huis, op straat, bij het werk, bij ontspanning, en hoe weinigen denken er aan, bij dit kostelijke bezit, dat ook de oogen eischen stellen aan een goede verzorging. Onze oogen bewijzen ons niet alleen diensten bij dag- doch ook bij kunstlicht. Hoevelen werken of lezen niet bij onvoldoende ver lichting en spannen de oogen onnoodig in. De verzorging van de oogen is noch kostbaar, noch tijdroovend, alleen heeft men e|n oogbadje aan te schaffen bij apo theker of drogist, d.i. een glazen bakje, dat overeenkomt met den vorm van de oogen. Men trekt wat venkelthee in lauw wa ter, vult hiermede het oogbadje, en houdt het tegen het oog, dat men eenige malen achtereen opent en sluit in het water, daarna behandelt men het andere oog op dezelfde wijze. In den beginne doet het even vreemd aan, doch de weldadige werking van het badje op de oogen, maakt, dat men er ge regeld mee doorgaat, als men zich eraan gewend heeft, ja, dan kan men er zelfs niet meer buiten. Na het bad komt de gymnastiek, die bestaat uit hetzoogenaamde oogen rollen. Men kijkt eerst van links naar rechts en omgekeerd, daarna van boven naar bene den en omgekeerd, terwijl men tenslotte van links naar beneden, naar rechts en naar boven kijkt, zoodat een geheele rondte gemaakt wordt, hetgeen niet lan ger dan één minuut behoeft te duren. De oogen blijven door deze behandeling sterk en gezond en zullen eveneens winnen aan uiterlijk schoon. Winter-misères. Een roode neus, wintervoeten, roode handen, gesprongen huid, dat-zijn zoowat de voorstellingen, die iedere vrouw zich vormt als er over winter of koude gespro ken wordt. De wintervermaken vallen zeer in den smaak, maar, ja...... wat er bij komt! Om te beginnen met de grootste erger nis: de roode neus. Vooral dames, die de drie of vier kruisjes reeds achter den rug hebben, beklagen zich veelal over die akelige" roode neus. Men kan dit euvel verhelpen door de neus 's morgens en 's avonds met goed warm boorwater te betten en in de neusgaten menthol-vase- line te smeeren, met de pink of met een watje. Men moet echterzooveel mogelijk de sterke temperatuurswisselingen voorko men. Wintervoeten. Heeft men wintervoeten, dan kan men het best zalf bij den apotheker halen, die speciaal hiervoor gemaakt wordt. Min stens tweemaal per week moet men een heet voetbad nemen, waaraan men een af treksel van eikenbladeren heeft toege voegd. Ruim schoeisel is een eerste ver- eischte. terwijl men reeds vroeg in het na jaar moet beginnen de voeten met kam- ferspiritus te behandelen. Geen kruik bij het naar bed gaan, indien men koude voe ten heeft, doch liever wollen nachtsokken. Roode handen moet men zooveel mogelijk in heet wa ter wasschen, waarbij men een scheut al cohol of au de cologne .heeft gedaan. Na he wasschen goed afdrogen en inwrijven ne goede crème. Warme handschoenen dra 1, die vooral niet te veel mogen slui ten. Gesprongen huid. Ook der geldt het, dat men de huid met wa n water moet wasschen en goed nadrogen, daarna inwreven met een meng sel van5 gram perubalsem, 10 gram gly cerine en 50 gram amandelmelk. Gesprongen lippen behandelt men met cacao-boter, dat men in ronde pakjes by aDOtheedt «n droaiat kan krijgen. HOOFDPIJN EN MIGRAINE. Ten onrechte worden hoofdpijn en mi graine met elkaar verward, ofc oon zy door verschillende oorzaken worden ver oorzaakt. Hoofdpijn geeft het gevoel alsof het hoofd door een net omspannen is, terwijl bij migrane de pijn in den regel eenzijdig is en gepaard gaat met onpasselijkheid en zwarte vlekjes voor de oogèn, meermalen ook duizeligheid. In hevige aanvallen komt de patiënt zélfs tot overgeven. Migraine is in den regel een gevolg van zenuwover spanning, doch kan ook een erfelijkheids kwestie zijn. Üeker is, dat men den wijsten weg kiest, indien men zich onder behande ling van zijn huisarts stelt. Noodig is een eenvoudige leefwijze, lichte voeding, geen sterke thee of koffie, alcohol nóch spece rijen, weinig vleesch, veel (blad)groenten en vruchten. Alles wat het zenuwgestel aangrijpt moet vermeden worden, indien mogelijk, terwijl een goéde nachtrust een éérste vereischte is. Zondag. Witte ragout-soep Konijn met appelmoes Aardappelen Beschuitjes met kaas Maandag. Ragout van kalfvlèesch met rijst Flensjes met jam Dinsdag. Stamppot van zuurkool en pekelspel Tapiocapuddig. Woensdag. Runderrollade Andijvie Aardappelen Broodschoteltje Donderdag. Koud vleesch Spruitjes met kastanjes Appelen met vanillevla. Vrijdag. Roereieren met tomatenpurée Brusselsch lof met kaassaus Gestoofde appelen Vruchten Kruidkoek. Zaterdag. Varkensgehakt. Knolraap Aardappelen Gort met rozijnen. Witte ragout-soep. 500 gr. kalfspoulet, Ui 1 water, zout, stukje foelie, 80 'gr bloem, 50 gr boter Yt, blikje champignons. 1 ei, 1 dl melk. Wet zetten het vleesch op met koud wa ter, zout en een stukje foelie en laten het zeer zachtjes ongeveer een uur trekken, zeven de bouillon en de aldus verkregen hoeveelheid moet m 1 zijn. Boter en bloem worden verwarmd, de bouillon en het vocht van de champignons er bij gedaan, waarna de soep een minuut of 10 zachtjes moet doorkoken. We doen de champignons erbij en laten de soep nog even in een dichtge- dekte pan staan, kloppen met de melk een ei in de soepterrine en gieten langzaam de soep bij Ragout van Kalf svleesch. (Restverwerking 350 gr soepvleesch, 5 dl. bouillon of wa ter met 2 biokjes. wojteltje, stukje foelie, uitje, een paai takjes selderii, 40 gr. boter 35 gr bloem, 1 ei. 1 laurierblad, 1 kruid nagel, zout, peper, 1 eetlepel citroensap, We laten de verschillende kruiden met het uitje, het worteltje, en de takjes sel derij drie kwartier met de bouillon, of heb ben we die niet overgehouden, met het wa ter, zachtjes trekken, zeven daarna de vloeistof en lossen er zoo noodig de blokjes in op. Boter en bloem worden roerende vèr- warmd, daarna de bouillon er met kleine hoeveelheden tegelijk bij geschonken, steeds roerende én tenslotte laten wij de saus, waarbij wij het aan kleine blokjes gesne den soepvleesch hebben gevoegd, nog 10 min. zachtjes doorkoken. Zout en peper naar smaak. We nemen de pan nu van het vuur en druppelen er het citroensap bij en het laatste het goed geklopte ei. Tapioca-pudding. fl- bessensap, Ys fl- water, 125 gr. lichte basterd suiker, 50 gr. sunrtiaid-rozij- nen, 80 gr vlugkokende tapioca, een stukje pijpkaneel. Het water en het bessensap worden in een (gave) emailpan langzaam aan de kook gebracht met het stukje kaneel, daar na lossen wij er de suiker in op en strooien langzaam de fijne tapioca erin, die in pakjes in den handel is, laten de massa doorkoken, ongeveer 15 min., koken de laatste 5 min. de rozijnen mee, en roeren af en toe om te voorkomen, dat de pudding, die vrij spoedig dik is, aan den bodem gaat zitten. Het stukje kaneel wordt verwijderd en de pudding in een met koud water om- gespoelden vorm overgebracht om stijf te worden. Men presenteert deze pudding zon der saus, doch kan, indien men dit wil, er een kannetje room bij laten rondgaan. Broodschoteltje. 10 sneedjes oud brood z. korsten, 50 gr boter, 2 eieren, 4 dl melk, jam, 50 gr suiker. De sneedjes brood worden beboterd en aan reepjes gesneden, ieder reepje besme ren we met een dik laagje jam en schikken deze reepjes in een vuurvast schoteltje, dat met boter is ingevet. De eieren en de suiker worden flink schuimig geklopt en met de melk ver mengd, waarna het eiermengsel over het brood wordt gegoten en het schoteltje ge durende een goed half uur in een niet te heeten oven wórdt geplaatst.' Appelen met vanillevla. 6 zure appelen, niet te groot, schil van een halve citroen, kruidnagelen (naar ver kiezing), 150 gr. suiker, 6 geconfijte kers jes, 1 water. Voor de vla: Yz 1 melk, 40 gr. custard - poeder (vanille), 50 gr suiker, stukje boter. We schillen de appelen, steken met een appelboor de klokhuizen uit. doch zorgen er voor, dat ze heel blijven. Het water wordt aan de kook gebracht, de suiker erin opgelost en gedurende 10 minuten gekookt, daarna plaatsen we de appels in het pannetje en doen het dunne afgesneden citroenschilletje erbij met de kruidnagelen, laten de appels daarna gaar koken. We begieten ze van tijd tot tijd met de suikerstroop en brengen ze daarna voor zichtig over in een glazen schaal en doen in de opening van elke appel een geconfijt kersje. Het water, dat over is, laten we nog wat inkoken en gieten het restje over de appels. De melk wordt aan de kook gebracht op 1 dl na, waarmede de custard wordt aan gemaakt, suiker en het custardpapje wor den bij de melk gedaan, alles even roeren de doorkoken, boter bijvoegen, pan van het vuur en kloppen totdat de vla is afgekoeld, daarna om (niet over) de appels gieten. Kruidkoek. 250 gr bloem, 1 theelepel bakpoeder, 4 eieren, tikje zout, 125 gr boter. 300 gr suiker, 50 gr poederchocolade, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel nagelgruis, 1 theelepel gem. nootmuscaat, ongeveer 2 kopjes melk We kloppen de eierdooiers met de melk en zeven de bloem met de bakpoeder en het zout, roeren er de chocolade en de kruiden door, terwijl wij tevens zorgen, dat de springvorm met boter is ingevet en de rand langs de afscheiding van bodem en zijkant is gevoerd met een reepje beboterd, boterhampapier. Wij. doen dit, omdat de losse bodem niet altijd voldoende afgeslo ten is en we hierdoor kans zouden hebben, dat bij verhitting de boter warm wordt en wegdruppelt. Boter, en suiker wordeii tot room geroerd, daarna afwisselend eenige lepels van de bloem en het eiermengsel bijgevoegd, totdat alles verwerkt is; het laatst wordt het zeer stijf geklopte eiwit voorzichtig door het deeg geschept en de massa in de geprepa reerde vorm gedaan, daarna in de voorge- warme oven bij matige hitte ongeveer een uur gebakken. Na afkoeling kan het gebak flink met poedersuiker worden bestrooid Gort met rozijnen. 300 gr Alkmaarsche gort, 200 gr sun- maid-rozijnen, ruim IV! 1 water, zout. Alkmaarsche gort is de beste in kwali teit en in het koken, het voordeeligst en meest smakelijk. We wasschen ze in ruim water zoolang, tot het water helder is en gieten er daarna iets meer dan lYg 1 water op, waarin de gort een uur of zes. moet weekèn. We brengen ze daarna 'met het weekwater aan de kook, voegen er het zout en de rozijnen bij en laten alles heel zacht jes doorkoken, gedurende minstens twee. uur. Het water is dan verkookt en gort en rozijnen zijn dik gezwollen. We presentee ren bij gort met rozijnen boter en basterd suiker. „Waar heb je die pracnuge parasol van daan?" „Café Zonneschijn. achterover ge drukt." ALLERLEI. Het vitamine-gehalte van appelschillen is volgens wetenschappelijke onderzoekin gen minstens zoo groot als bij het viucht- vleesch rondom de kern. Wil men dus het meeste profijt van appels hebben, dan wassche men ze goed en ete men ze met den schil. Een weerprofèet. Dè bijéenkorf wordt een goede weerpro feet genoemd. Wanneer n.1. de ingang van een korf in den herfst zorgvuldig wordt gesloten, kan men rekenen op een koude winter. Worden de openingen niet met was dichtgestopt, dan volgt een milde winter. PRACTISCHE HANDWERKEN Met stof, naald en draad Vooral bij het maken van handwerken kan men zijn fantasie den vrijen loop laten en naarmate men meer artistiek gevoel heeft, zal het werk aan waarde winnen Het geven van een persoonlijk iets kan men aan handwerken geven, door zelf de motieven te ontwerpen en de teekening op de stof over te brengen Tulen en batisten kleedjes met doorstop of platte kruisteek worden met borduurka- toen of zijde in eenvoudige lijnen op het materiaal gewerkt. Kleine kruis- en steelsteek-patroontjes worden met strjjkpatronenop het weefsel gestreken en met mooie tinten op onder goed. zakdoekjes enz. gebordurd. Kleine kleedjes, met gekleurde zpde be- wrekt geven' een fleurig aanzien aan de ge dekte tafel, zoowel in het midden als onder de vingerkommen. Ook op het gebied van kussens is een groote variatie te krijgen. Zien we op een uitverkoop een aardig lapje brocaat, dan vormt dit een middenstuk, dat afgezet wordt met fluweelen hoeken, indien het niet groot genoeg is voor een kussen in zijn geheel. Aan een der hoeken een flinke kwast en de divan is weer een kussen rijker Kussens kunnen zeer verschillend van vorm zijn. zoowel rond. vierkant, langwerpig, hart vormig, achtkantig enz. Op een effen ondergrond Kan men met een kleine festonsteek aardige dieren- en bloemfiguren, uit cretonne geknipt, beves tigen, terwij! men harten, driehoeken, vier kanten, ja alle denkbare vormen van peau de pêche in diverse kleuren op effen zwar ten ondergrond kan maken door dez~ tof te rijgen en met zyde om te festonne n.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 15