Het Menu 'T JUTTERTJE „Slechts huisvrouw" Moeder, de veelzijdige.... In de Zeepfabriek. ZATERDAG 19 JANUARI 1935 PAG. 3 Zuigelingenverzorgster, weerprofetes en nog wat. Iedere huisvrouw en moeder moet zich aanpassen aan vele „beroepen" en deze zoo volmaakt mogelijk weten uit te voe ren. WQ hebben eerst nagegaan wat er al zoo van haar geëischt wordt en zijn in minder dan geen tijd tot een groot aantal functies gekomen. 's Morgens vroeg meldt de jongste zich reeds en vaak voor dag en dauw moet de moeder haar zuigeling voeden en droog maken. Zoo is de eerste plicht al vervuld wanneer baby voldaan in het wiegje is ge legd, n.1. die van de zuigelingverzorgster. Man en kinderen meenen in den regel, dat zij het alleen druk hebben en koi/.en haastig binnen om het gereedstaande ont bijt te nuttigen, dat de huisvrouw als huis houdster in orde gebracht heeft. Op het laatste oogenblik ontdekt zij op het costuum van den heer des huizes eenige vlekken, die in allerijl verwijderd moeten worden, eerst probeeren met lauw water, hetgeen niets baat, daarna worden de vlekken verwijderd met een speciaal mid del, dat zij als een uitstekende „deta- cheuse" (ontvlekster) heeft weten aan te wenden. „Moeder, moeten wij een parapluie mee nemen?" is dq vraag der vertrekkende kinderen. Een blik naar buiten doet tiaar zien, dat er regen in aantocht is en man ..en kinderen gaan gewapend met regenjas sen en parapluie en geraden door de „weerprofeet" op weg naar hun bezig heden. Het meisje of de werkvrouw, die alreeds voor of ns het ontbijt begonnen is met haar werk, voeren dit uit volgens een vast gesteld rooster, dat zóó in elkaar gezet moet zijn, dat op de meest practische wijze alles uitgevoerd kan worden; de huisvrouw is op haar gebied aldus „orga nisatrice". Intusschen gaat de telefoonbei en een jong getrouwd vrouwtje vraagt wanhopig wat ze'doen moet, daar zij de juist ge maakte pudidng heeft laten aanbranden. Zet de pan onmiddelijk in een teil koud water, zoodat hij als het ware zwemmen- <•'- '-"i'ft, vooral niet roeren. De onaange- iaak zal verdwijnen. Hier was zij e" op huishoudelijk gebied. .ukoopen zal een goede huisvrouw zoo veel mogelijk zelf doen, omdat zij door haar warenkennis en overleg goede waren tegen billijke prijzen zal weten te verkrijgen,, zij is dus evenzeer „inkoop ster" ir haar kleinbedrijf als de inkoop chef van groote zaken. Een niet te onderschatten deel van haar arbeid is deze, waar zij de taak van kook ster. vervult. Voorwaar een opgave, die niet te onderschatten is, want, niet waar, hoe verlangend zien alle huisgenooten uit naar dén smakelijken maaltijd, die hun na volbrachten dagtaak wacht. Na het eten houdt zij toezicht op het schoolwerk van de kinderen. Lessen moe ten worden overhoord en moeilijke sommen tot een goede uitkomst worden gebracht. Geduld en tact moeten haar leiden om op gemakkelijke wijze problemen, die niet tot de kinderhersentjes doordringen, uit te leggen. Zij is hier als leerkracht en pae- dagoge aan het werk gezet. Kleine prestatie worden door de huisvrouw in orde gemaakt, hier iets lijmen, daar wordt iets opgeknapt met een streek verf, zij moet dus ook „handwerkman" zijn. Na het opdoen van de wasch, verrijst een berg verstelgoed, terwijl uit enkele meer gedragen overhemden, blouses voor de kleintjes gemaakt worden, hetgeen door de huisvrouw, die tevens een goede ..naaister" is gedaan moet worden. Komt een van de kinderen hangerig uit school of wel is het gevallen en heeft het een schaafwond, dan weet de moedr on middellijk wat haar te doen staat en zal als een ervaren .verpleegster" handelen en zoonoodig het kind weten te verbinden. De tuin, de bloemen, en planten vragen eveneens hare aandacht, zij zal dus ook „tuinierster" moeten zijn. en een vergelijkend overzie! van de dos ten wordt gemaakt om na Le gÏÏn oL en waarop bezuinigd kan worden, treedt hier met alleen de „boekhoudster" doch o0v de „bezuinigings inspectrice" op. Wfl zouden nog veel meer kunnen noe men waarmee een huisvrouw vertrouwd moet zen, wil zij niet alleen haar gezins- leden m alle opzichten terwille zijn, doch huishoucUnS zoo economisch mogelijk voeren. Wanneer zjj bij hare veelomvattende taak, die uit aaneenschakeling van „klei nigheden bestaat, hare huisgenooten op gewekt en met liefde tegemoet weet te komen, dan is zij niet alleen een goed echtgenoote, doch ook een ware moeder. De tijd ligt waarlijk niet in het grijze verleden, dat een zekere categorie deze vrouwen, „slechts" als huisvrouwen bestem pelde! Aardappelen in de schil gekookt sparen de huisvrouw tijd en behouden tevens alle goede bestanddeelen, die zich juist onder de schil bevinden en bij het schillen verlo ren gaan. Loog en vetten zijn de grondstoffen. door A. J. van Stuut Rokende fabrieksschoorsteenen en bij tende lucht, daaraan kunnen we merken, dat we in de buurt van de zeepfabriek zijn gekomen. De bedrijfsleider in een witte kiel, ont vangt de bezoekers. „Ja" zegt hij, „wij zijn altijd op bezoek voorbereid. Elk jaar komen er. duizenden een kijkje nemen." In de opslagplaats zijn de vaten op el kaar gestapeld. In die vaten zitten olie en vetten, die uit het Zuiden komen. Zij staan hier soort bij soort, en wachten tot zij verwerkt worden. Daar ginds, op het kanaal komen juist grote tankschepen aan. Het is de twede grondstof, die zij met zich voeren: loog. Vroeger maakte de fabriek zelf loog. Nu komt het van een chemische fabriek, vlak in de buurt. Dat is veel goedkooper. Ook hier zegeviert de arbeidsverdeling. Nu gaan we de fabriek binnen. We zien van het begin tot het einde hoe het zeep- bedrijf werkt. Eerst wordt het vet vloei baar gemaakt. Dat gebeurt door stoom. Het vet wordt dan in hoge tanks gedaan. Naast die tank staan de loogtanks. Buis leidingen brengen het loog naar de kook ruimte. Als we daar binnengaan, horen we een ontzaggelijk gesis, dat uit duizenden buizen blijkt te komen, waarin het loog gekookt wordt. Niemand verstaat een woord, alleen gebaren kunnen hier iets uitrichten! Daar staan acht reusachtige ketels, elk vier meter hoog en vier meter breed en vier meter lang. Je mag zejf uitrekenen hoeveel zeep hier gemaakt wordt. Uit een buis stroomt een hete en adem-benemende vloeistof: het loog spuit m de ketel. Uit andere buizen stroomt het vet. De chemicus heeft precies uitgere kend hoe ver de kraan geopend mag zijn, zodat het vet en het loog in juiste hoe veelheden gemengd wordt. We kijken in de ketels. Daarin sist het en bruist het. Hiér in de ene ketel is de taaie massa wit, in een andere weer geel. Soms heeft het eén zacht groene of zacht rose kleur. Acht dagen blijft de massa in deze ketels. In die tusschentijd zijn loog en vet 'zo innig niet elkaar verbonden, dat zij hun eigen natuur opgegeven hebben, en nu een geheel nieuwe materie vormen: de zeep. Die zeep drijft boven. Daar kookt het „onderloog", een mengsel van loog, glyce rine en verontreinigingen. De onderloog laat men weglopen, en komt in een andere ruimte waar het tot zuivere glycerine ver wordt. Dan wordt dit bijproduct aan de chemische fabriek verkocht. De zeep echter, nog warm en vloeibaar, wordt geparfumeerd en in een droog ruimte in grote kisten gehard. Dan pas beginnen dc handen te werken. De blokken zeep worden in kleine stuk ken gehakt, verpakt en zijn tenslotte reis vaardig. Zondag. Witte ragoutsoep Kleine biefstukjes Andijvie Aardappelen Koffiepudding Maandag. Rollade Knolraap Aardappelen Chocolade dessert Dinsdag. Koud vleesch Worteltjes Aardappelen Gebakken broodjes Woensdag. Gebraden ham Tuinboonen Aard. purée Appelmoes Donderdag. Stamppot Krabjes Boerenkool Gemalen rijst met abrikozen Vrijdag. Zalm (blik) Andijvie sla Rödgröd Zaterdag. Erwtensoep met spek Rijst met citroensaus Koffiepudding. L. melk, 3 eieren, X dL. koffie ex tract, 150 gr. suiker, 1 dL. room, 8 bladen witte gelatine. We malen twee lood koffie, gieten er een kopje kokend water op en laten het op een theelichtje trekken, filtreeren de kof fie door een neteldoeksch lapje, zoodat vooral geen dik in het extract komt. De melk wordt aan de kook gebracht, de sui ker er in opgelost en dit mengsel wordt lepelsgewijze bij de drie geklopte eierdooi ers gevoegd, daarna doen we het terug in de pan, laten het roerende even tot het kookpunt komen, nemen, de pan van het vuur en lossen er de geweekte en goed uitgeknepen gelatine in op. We laten de massa afkoelen, roeren er van tijd tot tijd in om het zakken van de gelatine te voor komen en wordt het geheel drillerig, dan roeren wij er het koffieextract en de stijf geklopte eiwitten door, doen alles over in een met koud water omgespoelden vorm en laten de pudding geheel stijf worden. Gar- neeren met geslagen room. Chocolade dessert, Vi L. melk, 1 dL. room, tikje zout, 1 eet lepel fijne suiker, 30 gr. poederchocolade, 75 gr. suiker, 7 bladen galatine. We weken de gelatine in koud water, brengen de helft van de melk aan de kook, roeren suiker en chocolade door elkander, maken dit met de resteerende melk aan en voegen het bij de kokende melk, laten het nog even doorkoken en lossen er daarna de goed uitgeknepen gelatine in op, laten de massa bekoelen, roeren van tijd tot tijd om het zakken der gelatine te voorkomen en verdeelen de massa daarna over 5 of 6 kleine glazen vlaschaaltjes. Is de massa volkomen koud en stjjf, dan scheppen wij er de room op, die met een tikje zout is stjjf geslagen en daarna vermengd met de fijne suiker. Handige kooksters kunnen er met de garneerspuit figuren op spuiten. Ook zon der de room kan de pudding geserveerd worden, b.v. met een biscuitje. Gebakken broodjes 5 6 kadetjes V2 L. melk, 50 gr. sui ker, 2 eieren, tikje zout, kaneel, 1 ei om te paneeren, paneermeel, frituurvet, poe dersuiker. De eieren worden met een tikje zout en de suiker tot een schuimige massa ge klopt, waarbij de melk gevoegd wordt en hierin weken wij een voor een de gehal veerde cadetjes, opdat ze geheel en al met het eiermengsel doortrokken worden. Het achtergehouden ei wordt geklopt en de broodjes eerst in paneermeel, daarna in het ei 6n nogmaals in paneermeel gewen teld, waarna ze in kokend heet frituur vet croquant gebakken worden, met de schuimspaan uitgeschept en nog warm dik met poedersuiker en kaneel bestrooid. Warm opdienen Gebraden ham met tuinboonen. 500 gr. rauwe ham, blikje tomaten purée, 1 ui, 1 eetlepel peterselie, 1 blokje delfrite, 50 gr. boter, peper en zout, 1 blik tuinboonen, wat boonenkruid, 1% dL. melk, stukje boter, wat bloem en zout. De rauwe ham wordt in plakken gesne den besteld, daarna met peper en zout bestrooid en aan beide kanten in de heete delfrite 5 tot 7 minuten gebakken, het geen afhangt van de dikte van de plak ken. In een apart pannetje smelten we de boter en fluiten er de gesnipperde ui, licht bruin in, vermengen deze daarna met de tomaten purée en de gehakte peterselie, laten alles door en door warm worden en verdeelen het mengsel over de ham, die op een schotel warm gehouden wordt. Het vocht van de tuinboonen laten we weg vloeien, en stoven ze daarna in een melk- sausje gemaakt van de boter, bloem, melk en 'n tikje zout. We hakken wat boonen kruid fijn, dat we gedroogd bij een dro gist kunnen verkrijgen en koken dit eenige minuten met het sausje mee, alvorens we de boonen toevoegen. Gemalen rijstpudding met abrikozen. 1 L. melk, 80 gr. gemalen rijst, 20 gr. vanille custardpoeder, 100 gr. suiker, stuk je boter, 1 ons abrikozen, sap van 1 ci troen, 25 gr. suiker, maizena. We brengen de melk op een kopje na aan de kook, maken hiermede de custard poeder aan. Kookt de melk, dan lossen we er de suiker in op, strooien er roerende de gemalen rijst in en voegen daarna het aangemengde papje bij. We laten de mas sa (roerende) even doorkoken, doen er de boter bij en kloppen de pudding eenige minuten mét een garde flink op, zoodat ze luchtig wordt. De abrikozen hebben we gewasschen en opgeweld met water en suiker, we schep pen ze uit, voegen bij het vocht de citroen sap en zoonoodig nog een weinig water, koken dit op en binden het sausje. De pudding wordt voor de helft in een vorm gedaan, hierop de abrikozen, daarna de rest van de pudding, die we koud laten worden, daarna storten en overgieten met de saus. Gember koekjes 3 ons bloem, 2 ons boter, 2 ons suiker (lichte basterd), 1 ons natte gember, 1 ei, tikje zout. We zeven de bloem, hakken de boter er door totdat de massa fijn kruimelig is, voegen de basterd suiker, de helft van het geklopte ei en de aan fijne stukjes ge hakte gember hierbij en kneden alle ingre diënten tot een samenhangend geheel. Het deeg moet een half uurtje rusten, wordt daarna op een met bloem bèstoven plank of tafel uitgerold tot ongeveer Vs cm dikte, waarna we met een steek- vormpje of likeurglas kleine rondjes uit steken, die op een beboterd bakblik wor den gelegd, daarna bestreken met het resteerende ei en in den oven (met boven- hitte) licht bruin gebakken. Inplaats van het uitsteken van rondjes kunnen we ook balletjes vormen, die met de vinger plat gedrukt worden. Rijst met citroensaus. 2 a 3 kopjes rijst, 3 maal zooveel water-, zout, 2 groote citroenen, water, 100 gr. lichte basterd suiker, 1' volle lepel maizena. We wasschen de rijst herhaaldelijk, zoo dat het aanhangende meel verwijderd wordt, brengen het water aan de kook, strooien er rijst en zout in en laten het goed doorkoken gedurende 5 tot 7 min., temperen het gas, zetten een asbest- plaatje onder de pan en laten de rijst op deze wijze verder gaar stoomen. Willen we een hooikist gebruiken, dan nemen we slechts 2 maal zooveel water, koken de rijst met gesloten pan minuten, zoodat de warmte niet verloren gaat en zetten de pan onmiddellijk in de hooikist. Voor de saus worden de citroenen ge perst en het sap gezeefd, daarna aange vuld met water, totdat we L. vocht hebben, dat aan de kook gebracht wordt met een zeer dun afgesneden citroen schilletje, daarna wordt de suiker er in op gelost en de saus met de aangen- akte maizena gebonden, Wann of kc op dienen,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 15