'T IHTTERTJF ZATERDAG 9 MAART i935 RAG 3 Het goede voorbeeld in huis. Ervaring de beste leermeesteres De practische huisvrouw zal gaarne weten dat zij h!et Mer*i m Willen ouders gaarne, dit kinderen te genover ledereen vriendelijk en beleefd zijn, dan moeten zij ze've het voorbeeld hiertoe geven. Ziet en hoort het kind, dat dienstboden, ondergeschikten, wie ook beleefd en tege moetkomend behandeld worden door vol wassenen, dan zal h(j dit zelf ook tot ge woonte maken. Is he' in een gezin gewoonte, dat er over en tegen personeel uit de 'inogte of op be velenden toon gesproken wordt, dan volgt hg ook dit n.Men zegt niet ten onrechte ,Aan de kinderen kan men bemerken, uit welk gezin zij komen". Men lan niet te voorzichtig zijn ln zfln uitlatingen en gedragingen, als men denkt welk een groote Invloed er var volwassenen in het bijzonder van de ouders, op de kin deren uitgaat W8 kunnen er dan ook niet genoeg op letten met welke kinderen zij op straat en op school omgaan. Hoe onaangenaam is het niet als een Jongen allerlei ruwe woorden of krachttermen leert bezigen. Wat te doen? Hem boos aankijken en hem een on- deugenden jongen noemen en duidelijk onze afkeuring toonen Straffen Het beste zal zijn, hem rustig te vragen, van wlr hij dit geleerd heeft en er op te wijzen, lat vader toch ook nimmer derge lijke dingen zegt. Het is een .itatie, waar voor alle moeders weieens geplaatst wor den en daarom ls het goed er niet onvoor bereid voor te ntaan, als men jongens heeft. Onlangs vertelde een moeder ons, dat haar zoontje van tien jaar thuli was ge komen van school en verschillende leelijke woorden bezigde. Ztj vroeg hem kalm, waar h{j deze gehoord had, waarop de jongen zoide: „De jongen, die naast .nij zit op school zegt dat altijd en nog veel meer lee lijke woorden". „Zoo, doet hij dat", hernam de moeder en liet de questie verder rusten, totdat zfl 's avonds met haar jongen mee naar boven ging om hem in bed te leggen. „Vind je het eigenlijk niet erg kinder achtig", vroeg zfl hem, „om woorden te zeggen als van middag. Iemar.d, die wer kelijk flink is, doet zoo Iets niet alleen kleine jongens, die groot willen schijnen. Vader is een man. maar hoor je hem ooit zooiets leelijks zeggen, als jij deed?" Van tijd tot tijd „vergiste" hij zich later nog wel eens, maar als zjjn moeder dan zei, dat hij arg „klein" deed, kwam zijn eerge voel er tegen op en na eenige maanden be hoorde de questie tot het verleden. Het voorbeeld door de ouders aan het kind gegeven, had dus inderdaad gezege vierd over den verkeerden Invloed van bui tenaf. Ouders zijn dikwijls overdreven angstig. aar het hun kinderen betreft. Zelf hebben ■8 door schade en schande veelal moeten eeren, om datgene te bereiken wat goed n noodig is, doch vóór alles willen zij hun kinderen voor minder aangename ervarin- ;en behoeden. Toch zien wij ln dit feit een verkeerde methode van opvoeden, omdat deze veelal overdreven gevoeligheid verraadt. Men egt wel eens, dat een kind, dat zich ge- ■rand heeft het vuur schuwt en hierin is eker veel waars. De ervaring werkt veel meer uit dan tal- ooze vermaningen, om toch voorzichtig te 'jn en het woord „pas op!" ligt ji menigen iond bestorven. Wordt een kind onophoudelijk voorge- iouden „pas op, kom niet bij het vuur", 'f „pas op. val niet over dat bankje." dan al hij hi den regel niet luisteren, doch randt hij zich eens even, of valt hij en doet iich inderdaad pijn, dan voelt hij aan den ;jve, dat hij voorzichtig zal moeten zijn. Het manende woord blijft doodc materie or het Jonge mennchcaklnd, en gaat langs 'm heen. Veel beter is het dan ook om d kinderen zelf hun ervaringen te laten opdoen, wat natuurlijk niet inhoudt, dat wij hen niet voor een w e r k e ij k gevaar zulle trach ten te behoeden. Al nts liefde, al ons vra gen, al ons verbieden werkt nistj uit en zal hen in de toekomst niet zelfstandiger en flinker maken, als teveel hem uit den weg geruimd wordt Integendeel zal de jonge mensch moeten leeren, da» ervaring veelal met verdriet ge paard gaat, doch dit zal slechts opbouwend werken -n zal hem beter moeilijkheden het hoofd doen bieden, dan wanneer :iji. pad al te zeer geëfend wordt. ...verflucht uit pas geverfde vertrekken kan doen verdwijnen, Indien zij teiltjes met heet water neerzet, waarin zij schijfjes ci troen en stukjes kamfer doet, ...perkamentlampekappen schoon kan ma ken, door ze af te wrijven rtiet een flanellen lapje met navermout; ...amberkralen moet Inwrijven met een papje van krijt en water en daarna polijs ten met een zijden lapje, waardoor zij mooi glimmend worden; ...teere wollen weefsels niet hangende moet drogen, doch ln handdoeken moet rollen waarin overtollig water wordt geabsor beerd; ...hielen en teenen van kousen en sokken, met een rübber borsteltje in lauw zeepwa ter kan behandelen, zonder dat de steken vallen en ladders vormen. ...krakende schoenen gedurende 24 uur op een blikken bad moet plaatsen, waarop lijnolie gegoten is, zoodat de zolen hiermede doortrekken; ...nieuwe ijzeren pannen met een laagje zout moet bestrooien, daarna op het vuur plaatsen en de pan met het warme zout heen en weer schudden, met zacht papier omvegen, het zout weggooien, versch zout ln de pan doen en de behandeling twee maal hérhalen, daarna met een vette doek uit vegen; ...crêpe de chlne moet wasschen ln een sop je, waarin wat borax ls gedaan, waardoor niet alleen alle vlekken gemakkelijk ver wijderd worden, doch de zijde tevens haar glans zal behouden; ...zijden kousen nooit moet strijken, doch na het wasschen aan de teenen moet op hangen door ze met een klemmetje aan de lijn vast te hechten; zij mogen nimmer bij den kachel gedroogd worden; terwijl men evenmin verschillende kleuren in één sop moet wasschen; ...tafeltas na het wasschen en spoelen in een doek moet rollen en daarna voorzich tig uitdrukken en tenslotte in den scha duw gedeeltelijk drogen en vochtig strijken; ...bontjassen nooit op vochtige plaatsen mag hangen en evenmin Indien zij nat ge regend zijn ln een kast gehangen mogen worden. Voorzichtig uitschudden en ln een niet te warm vertrek op een kleerhanger laten drogen. van deze week ,Vaa*om verzet u zich tegen een huwe- met uw dochter?" „Omdat je haar niet kunt onderhouden oals ze dat ,'ewend ls." „Hoe weet u dat. Ik kan haar brood en melk geven, net zooals u deed." Zondag. Gestoofde kip met tomatensaus en rijst. „Oranje"-pudding. Maandag. Zweedsch gehakt. Savoye kool. Aardappelen. Havermout. Dinsdag. Hampudding. Spinazie met croutons. Aardappelpuree. Pruimen compóte. Woensdag. Roe eieren met visch en toast. Doperwten en worteltjes. Aardappelen. Gesmolten boter. Giresmeel met bessensap. Donderdag. Spek, gebakken uien. Bruine boonen. Appelmoes. Beschuit met bessensap. Vrijdag. Gebakken bokking. Bieten en andijvlesla. Pommes frites. Zaterdag. Bruine boonensoep. Gestoomde deegballetjes met tutti-frutti. „Oranje" pudding. 7 dl melk, 3 dl room, 100 gr. suiker, va nille suiker, 1H ons abrikozen, 1 eetlepel suiker, 10 bladen gelatine (witte). De abrikozen worden zoo mogelijk daags te voren, na gewasschen te zijn, geweekt, daarna worden er 8 h 10 uitgenomen, die het mooist en grootst zijn, de rest wordt even opgeweld met zoo min mogelijk water en een eetlepel suiker, daarna njn geklopt en afgekoeld. Melk en room worden gekookt met de suiker en de van.lle suiker, daarna nemen we de pan van het vuur en lessen er de ln koud water geweekte en goed uitgeknepen gelatine ln op, laten de vloeistof koud en drillerlg worden, roeren van tijd tot tijd om het zakken van de gelatine te voorko men en doen de massa daarvan in een met koud water omgespoelden vorm. Als de pudding goed stijf is storten, en het geheel overgieten met de abrikozen- puree, ln het midden wordt een groote abrikoo gelegd, terwijl de overigen met den platten kant naar buiten tegen de pud ding worden gezet Zweedsch gehakt 400 gr. rundergehakt, 1 el, peper, zout, 1 gehakt uitje, aardappelen, gekookte biet 1% kopje melk, boter en delf rite, zoo noodig wat beschuitkruim of paneermeel De aardappelen worden door 1en puree- knjjper gedrukt; de biet in zeer fijne stuk jes gehakt evenals de ui, daarna kneden we gehakt, aardapj elpuree, biet, snippers ui, melk. ei, peper en zout goed dooreen. Mocht het blijken, dat de massa te week ls, zoodat de vleeschkoekjes uit elkaar zou den vallen, dan doen we er nog beschuit- kruim ci paneermeel bij, vormen daarna 10 of 12 kleine ronde koekjes, die in paneer meel gerold en ln boter en delfrite zachtjes gaar er bruin worden gebakken. Voor de havermouth wordt 1 1 melk aan de kook gebracht met een half ons haver mout en 75 gr. suiker, als de pap gaar ls 2 eetlepels custardpoeder bijvoegen, die ln een weinig melk zijn aangemengd daarna nog eenige minuten zachtjes door laten koken en roerende afkoelen. Hampudding. 500 gram gekookte nam (schouder), 1% dl melk 1 eetlepel gehakte peterselie, 100 gram oud brood zonder korst, 1 ei. Het brood wordt fijn geKruimeid en in de melk geweekt, intusschen wordt de ham (waarvoor we heel goed z.g. schouder- of lunchham kunnen gebruiken, die aanmer kelijk joedkooper is) fijn gehakt, evenals de peterselie, daarna wordt het ei geklopt en alle ingrediënten in een kom gedaan en goed dooreen gekneed. Een warme pud dingvorm wordt goed Ingevet en bestrooid met paneermeel, daarna gevuld met het vleeschmengsel, dat stevig aangedrukt moet worden. De vorm wordt afgedekt met een deksel of met vetvrij papier en de hampudding gedurende ongeveer 30 minu ten ln de oven geplaatst, alvoren hij ge stort wordt geheel af laten koelen en kóud serveeren, gegarneerd met takjes peter selie. Voor de croutons, die bfl de spinazie worden gegeven, de z.g. soldaatjes, worden reepjes oud brood in boter of frituurvet croquant gebakken. Roereleren met visch. 100 gram gekookte visch, 4 eieren, 4 eet lepels melk, peper en zout, peterselie, stuk jes geroosterd brood, 35 gram boter. De roereieren met visch zijn in den vas tentijd een variatie op de gebakken visch. De hoeveelheid kan naar behoeften ver groot worden, deze is voor 2 3 personen berekend. De visch, b.v. een schelvisch, wordt ge kookt, van graten en vellen ontdaan en f(jn gehakt. In een steelpan wordt de boter gesmolten, Intusschen worden de eieren geklopt met melk, peper, zout en peterselie bijgevoegd. Begint het eiermengsel dikker te worden dan wordt de visch bijgevoegd en wordt er voortdurend in de massa met een smallen houten lepel eroerd. totdat het een geel achtig aanzien krijgt. Roereieren vooral mo gen niet te droog en brokkelig zijn, doch moeten min of meer vochtig blijven. Stuk jes warme toast worden beboterd en be legd met de roereieren, of indien men geen toast gebruikt, worden de eieren op een verwarmden schotel gedaan, omgeven met een rand van worteltjes en doperwtjes. Beschuit met Bessensapsaas. 10 groote beschuiten, H flesch bessen sap, Vi flesch water, stukje pijpkaneel, 125 gram suiker (lichte basterd), 35 gram mai- zena. De bessensap met het water en het stuk- Je pijpkaneel zachtjes aan de kook brengen, suiker erin oplossen en ln de heete vloei stof een voor een de beschuiten even onder dompelen met de schuimspaan uitschep pen, ln een glazen vlaschaal doen en de bessensap weer aan de kook brengen, het stukje kaneel verwijderen en de vloeistof binden met de maizena, die met water is aangemaakt, saus nog even roerende door laten koken, daarna wat af laten koelen en over de beschuiten gieten. Koud opdienen, naar verkiezing bestrooid met gehakte noten. Garnalen pasta. 2 ia ons garnalen, peper, zout, gehakte peterselie, 60 gram boter. De garnalen worden in warm water ge wasschen en uitgelekt daama wordt de boter gesmolten ln een steelpan en de gar nalen toegevoegd, die een minuut of vijf zachtjes moeten smoren, doch niet koken, daar ze dan te taai worden. Ze worden uit de boter geschept en ln een molentje go- malen of indien men dit niet heeft zeer fijn gehakt, zóó dat het een gelijke massa ls die vermengd wordt met de boter, peper zout en gehakte peterselie en in kleine potjes bewaard, afgedekt met gesmolten boter. Men kan deze pasta eenige dagen be waren. Vischkoekjee. 250 gram visch (gekookte), 500 gram koude aardappelen, 1 theelepel citroensap, 1 theelepel tomatenpuree, zout, peper, 1 ei, paneermeel. De aardappelen worden ln den pureekntj- per fijn gemaakt, de visch gehakt en aard appelen, visch, puree, citroensap, zout, pe per en eierdooier met elkaar vermengd tot een stevig geheel, waar koekjes van wor den gevormd ongeveer 2 i 2^ c.m. dik, die ln het met een weinig water losgeklop te eiwit gewenteld worden en daarna ln pa neermeel (of havermout). In een koekepan wordt boter of delfrite gesmolten en de koekjee aan belde zijden goudgeel gebakken.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 17