droomen? Het Menu nogaltezeerwordtaan bijgeloof gehecht. pr- .1 itTERTJE r.ELOOFT GIJ AAN \Vat zegt het droomenboek? Zeldzame overeenkomst tussehen „waarheid en dichting". door MEVR. G. C. M. SCH. Droomen zijn bedrog", zegt de volks mond terecht, maar toch zijn er nog een .„ot aantal vrouwen en in het bijzonder Le meisjes, die maar al te gaarne aan droomen gelooven, althans ze gaarne ve wezenlij kt zouden zien, indien zij tenmin ste iets goeds Inhouden. Vrouwen houden nu eenmaal van zoo'n klem beetje fantasie en gevoelen zich wel eens gaarn door een geheimzinnig waas omgeven, ten minste een groot deel harer, natuurlijk niet de genen. die nuchter zijn en de werkelijk heid zonder omhulsel verlangen. iIk heb vannacht van een huwelijk ge droomd! Brengt dit geluk of jngeluk?" ja, wat moet men de vraagster hierop met een gerust geweten antwoorden? In ons hart denken wjj "natuurlijk, dat het haar heelèniaal niets brengt en dat zjj zichzelf allerjei .uitleggingen wijs kan maken, die men gaarne uitgevoerd zou zien. Zeker is. dat wanneer den volgenden dag iets buiten gewoon prettigs of, hetgeen niet te hopen is, iets onaangenaams geschiedt, de „droombruld" hier niets mede te maken heeft. Reeds in de middeleeuwen bestonden er droomboeken en men beweerde, dat deze door Oostersche wijzen waren samenge steld, hoewel de schrijver natuurlijk een landgenoot was. Het verre en mystieke trekt evenwel en aangezien een profeet waarschijnlijk in de grijze oudheid in zijn eigen land evenmin geëerd werd, als men thans wel eens beweerd, dat het geval is moest er een Oostersch tintje aan droom boeken gegeven worden. Destijds nam men droomen zeer ernstig op en het lot des menschen werd er menig maal van afhankelijk gesteld. Droomuit leggers en waarzegsters voerden een groot woord en het typische is, dat het toen maals, evenals thans, voor het meerendeel vrouwen waren, die uit droomen en aller lei andere 'ingen de toekomst voorspelden. In dezei. tijd wordt door ernstige en ont wikkelde menschen geen geloof meer ge hecht aan al deze geheimzinnige dingen, die waarzegsters om der wille van haar hrood, weten te vertellen. Droomen zijn veelal het gevolg van een druk discours, hard werken of van het feit, dat men te veel gegeten heeft vóór men naar bed gaat. Men valt In zijn drooi.i van een toren en beleeft alle-lei verschrikkelijke dingen, ter wijl de droom wellicht het gevolg is ge weest van het feit, dat men in zijn slsap zijn beenen plotseling uitstrekte of van nou- ö'ng verwisselde. Toch laten vele vrouwen zich niet gaarne '"t het hoofd praten, dat droomen nimmer '1-oor ernstige uh'.epging vatbaar zouden Tin en staan heel gelukkig op, indien zij hn „vuur" gedroomd hebben want in het "oomboek staat immers, dat zulks „geld" r'-teekent! De eerste dagen zijn zij vol ver achting en mochter zij toevallig een geld- rendlng ontvangen (al hadden zij hierop reeds lang gewacht!), dan is dit, volgens h8ar. toe te schrfvem aan den droom. Wie ec 'er var. stroomend water droomt, zal met 'n onzeker gevoel ontstaan, want zegt hct droomboek, „dit houdt iets onaange- rsa'n* In zich!" Onder het aankleeden w'ordt nog verder over den droom nagedacht, housen wordei niet voorzichtig genoeg ^getrokken, en het ongeluk is er, hoor 'ïn paar losgelaten steken geven een wanhopige laddei in een n.euwe kous!! „Die lendlge stroom van water," waarom •hoest hiervan nu juist gedroomd worden... We van begrafenis droomt behoeft zniet al te zeerste verontrusten, want dit beduidt (volgens het geraadpleegde boek) iets goeds en 't lange leven van den geen, die begraven werd! Wij willen echter niet ontkennen, dat er wellicht w«! eens bijzondere dingen uitko men, doch dit is aan andere werkingen toe te schrijven. Zoo lezen wjj, dat in 1904 de gemalin van grootvorst Sergius van Rus land 's nachts droomde, dat haar gemaal door een bom getroffen zou worden. De vorst moest den volgenden dag 'n Inspectie over politletroepen houden en de vorstin wist hem te bewegen, op grond van haar droom, hiervan ar te zien. Hij zond een ver tegenwoordiger, die evenwel niet terug keerde, doch vermoord werd. Twee maan den later viel de grootvorst als slachtoffer van een bomaanslag. Vrouwendroomen hebben in de politiek zeer zeker een groote rol gespeeld, alhoewel meestal met negatief gevolg! Er zijn echter zeer zeker onbekende krachten tussehen hemel en aarde, die men zich niet verklaren kan. Zoo is er een geval van een moeder, welke sedert jaren niets meer van haar zoon hoorde en evenmin wist waar hij zich bevond. Zij droomde, dat hij een vliegongeluk kreeg, zag zelfs het num mer van de vliegmachine. Men stelde een uitgebreid onderzoek in en hierbij kwam aan het licht, dat een vliegtuig met ditzelf de nummer in Hollywood bij het filmen werd gebezigd. Men heeft zich daarna in verbinding gesteld met Holywood en wat bleek? De zoon van deze vrouw moest met een vliegtuig op stijgen en een val enscenee- ren! Waaraan het nu toe te schrijven Is, dat de moeder, die in Europa woonde, van het vliegtuig droomde en op deze wonderbaar lijke wjjze haar zoon weervond, is onbegrij pelijk. Een ander voorbeeld wordt ons genoemd van een dame, die in een psychiatrische kliniek verpleegd werd en die aan den be- handelenden geneesheer vertelde, dat zij zoo'n vreemden droom gehad had. Zij droomde n.1. van een schipbreuk en zag een jong blond meisje, dat over boord ges.agen en later door de golven aan laagespoeld werd; het mei i-waardigc w.u evenwel da het meisje een lidteeken boven het linker oog had. De dokter lachte om deze droom en wijdde er heel begrijpelijk verder geen aandacht aan. Eenige dagen later evenwel verongelukte het groote passagiersschip „Vestris" in den Atl&ntischen Oceaan en aan de Fransche kust spoelde een hoog blond meisje aan met een lidteeken boven het linkeroog. Ja, er zijn onbegrijpelijke dingen, tus sehen hemel en aarde... Toch meenen wij te mogen zeggen; „droo men zijn bedrog" en moeten wij er met klem op aan dringen er geen waarde aan te hechten! Wie 's nachts droomt, dat er een groote zwarte kat met oogen als vurige kolen op haar afkomt, behoeft zich bi) het wakker worden niet ongerust te maken, want... droomkatten krabben niet! van deze week. Zondag. Kalfslapjes. Doperwten. Aardappelen. Griesmeel met peren. Blokjea kaas met beschuit. Maandag. Rollade. Raapstelen. Aardappelen. Fijne pannekoekjes. Dinsdag. Vleesch in schelpen. Aardappelschotel met kaas en eieren. Brusselsch lof. Woensdag. Witte boonen met tomatensaus en spek Andijviesla. Aardappelsla. Donderdag. Witte boonensoep. Karbonade Knolraap. Aardappelen. Vrijdag. Gestoofde zoutevisch. Peterseliesaus. Aardappelen. Veldsla. Wortelpudding. Zaterdag. Erwtensoep. Broodschotel met abrikozen. Griesmeel met peren. i kg peren, 2 kopjes bessensap, 2 kopjes water, 50 gr. of kopje suiker, stukje kaneel, Vi 1. melk, 40 gr. griesmeel, afge streken lepel custard poeder, 50 gr. sui ker, geraspte citroen, klontje boter, eenige bitterkoekjes. We schillen de peren, snijden ze in de helft en koken ze gaar met water en de bessensap en doen er voor een smaakje een stukje pijpkaneel bi). Als ze gaar zijn, stampen wij ze fijn en wrijven ze daarna door een paardenharenzeef, waarna wij de purée in een glazen schaal doen. De melk brengen we met wat geraspte citroenschil aan de kook, lossen er de sui ker in op en strooien er de griesmeel in, die we eenige minuten door laten koken, daarna vermengen met de aangemengde custardpoeder en het stukje boter, alles nog even door laten koken, de pan van het vuur nemen en de massa zoolang op kloppen met de garde totdat ze flink luchtig is en afgekoeld om ze tenslotte over de perenpurée te gieten en geheel koud te laten worden. Garneeren met ge kruimelde bitterkoekjes. Fijne pannekoeken. 225 gr. zelfr. bakmeel, tikje zout, 1. melk, 3 eieren, 125 gr. boter. De eieren worden in een kom gebroken en met het zout zoolang geklopt, totdat ze goed schuimig zijn, daama wordt er telkens een scheut melk bijgevoegd, waar na we door flink kloppen eieren en melk verwerkt hebben. In een andere kom doen wjj de gezeefde bloem, gieten hierin een weinig van het eiermengsel en vermengen dit van het midden uit met de bloem, gie ten telkens kleine hoeveelheden van de vloeistof bij, totdat alles met de bloem vermengd is tot een mooi gelijk beslag, waar tenslotte de gesmolten boter, die echter niet warm meer mag zijn, door wordt geklopt. We bakken hiervan pannekoeken, doch aangezien het beslag reeds vet is, zullen wfl slechts weinig of geen boter of sla olie bij het bakken gebruiken. Opdienen bestrooid met suiker en bedruppeld met een weinig citroensap, liefst opgerold of in drieën gevouwen. Pannekoeken be strooid met een mengsel van suiker en chocoladevlokken zijn eveneens zeer sma kelijk, evenals bestreken met compóte of jam. Aardappelschotel met kaas en eieren. kg aardappelen. 200 gr. geraspte oude kaas, 4 dl. melk. 100 er. boter, 4 eieren, paneermeel, klontjes boter, zout, nootmuskaat. De aardappelen worden gekookt en moe ten vooral goed gaar zijn, daarna worden ze met 'n stamper, puréeknijper of molen fijn gemaakt en vermengd met de gesmolten boter, zout, nootmuskaat en eierdooiers en met de garde flink luchtig opgeklopt, waarna de kaas er b(j gedeelten over ge strooid wordt en we deze kloppende met de purée vermengen. Het wit der eieren wordt zeer stijf ge klopt en met een metalen lepel met de aardappelpurée vermengd. We kloppen nu niet meer, daar de ingebrachte lucht van het eiwit dan zijn werking verliest. Een vuurvaste schotel wordt ingevet en gevuld met de massa, daarna flink met paneermeel bestrooid, belegd met enkele klontjes boter en in den oven geplaatst, totdat zich een mooi bruin korstje heeft gevormd. Voor de boterham. Abrikozen-gelei. 6 eieren, 180 gr. boter, 150 gr. gedr. abrikozen, 1 citroen, 500 gr. witte suiker. De abrikozen worden gewasschen en in kleine stukjes gesneden, daarna met zoo veel water geweekt, dat ze juist bedekt zbn. We laten ze minstens 24 uur weeken. koken ze daarna tot ze heel zacht zijn en wrijven ze door een paardenharenzeef. De suiker wordt met de eieren schuimig ge klopt. althans met een deel ervan, de bo ter wordt op een kleine pit gesmolten en vermengd met de suiker, de gezeefde ci troensap. de abrikozenpulp, waarna deze ingrediënten goed dooreengemengd wor den, tenslotte worden de goedgeklopte eieren erbij gevoegd. We kunnen de gelei op een kleine pit met een asbestplaatje onder de pan aan de kook brengen, doch indien we bang zijn voor het schiften der eieren, dan wordt de pan in een grootere pan met ko kend water geplaatst en de gelei dus au bain Marie gekookt. Wanneer we echter zorgen, dat de ver warming langzaam en steeds roerende ge schiedt, dan kunnen we het echter ook op de kleine gaspit tot op kookpunt brengen. We laten de massa echter niet doorkoken; zien wij, dat deze mooi dik gebonden is, dan wordt de pan van het vuur genomen en worden vooraf goed schoongemaakte jampotjes met heet water omgespoeld, op een vochtigen doek geplaatst en gevuld, daarna afgesloten met In warm water vochtig gemaakt cellophanepapier, dat met een elastiekje om den hals van de jampot bevestigd wordt. Deze buiten gewoon smakelijke gelei is tevens gezond en zeer aan te bevelen als boterhambeleg ging voor kinderen. Witte boonensoep. 2 1. water, 1. witte boonen, 2 uien, kopje melk, 1 ons boter, ruim een half ons bloem, zout, kerry, een paar takjes peterselie of selderij, laurierblad, 2 kruid nagelen, 'n worteltje, stukjes brood. De gewasschen boonen worden geweekt en opgezet in ruim water met de fijnge sneden takjes peterselie of selderij, het laurierblad en de beide kruidnagelen en een worteltje, waarna alles aan de kook gebracht wordt en heel zachtjes door moet koken, totdat de boonen stuk zijn, deze worden daarna door een fijne zeef gewreven, terwijl de hoeveelheid vocht en piyrée wordt aangevuld tot 2^4 1. De uien worden fijn gesnipperd en in de helft van de boter gaar gesmoord, met een deksel op het pannetje, daar zij vol strekt niet bruin mogen worden. Als zij gaar zijn, wordt de kerry (2 volle thee lepels) en de bloem er mede vermengd en bij scheutjes tegelijk de soep, waarbij wij vooral goed roeren, om te voorkomen, dat er klontjes in de soep komen. Wij la ten de massa doorkoken gedurende een minuut of 10, doen er daarna de rest van de boter bij en de beide kopjes melk en doen de soep in de soepterrine. Wij kun nen hierbij dobbelsteentjes brood presen teeren, die in boter goudgeel zijn gebak ken. Wortelpudding. 75 gr. broodkruim, 1 flink theekopje melk, 2 eieren, 1 theelepel gemberpoeder, 2 winterwortels, niet te groot, 50 gr. boter, 50 gr. suiker, 2 eieren. Wellicht lijkt de naam van deze pud ding (die in Engeland zeer veel als nage recht gebruikt wordt) even vreemd, doch wanneer men hem eenmaal gegeten heeft, zullen de huisgenooten hem gaarne meer dere malen eten. We maken de melk warm en strooien er de kruimels oud brood in, verwarmen dit mengsel in een pannetje en lossen er de suiker in op, waarna de boter er door ge mengd wordt. De wortelen worden geschild, gewas schen en op een niet te grove rasp ge raspt, daarna vermengen we de brood massa met de geklopte eieerdooiers en de gemberpoeder en mengen er het laatst het zeer stijf geklopte eiwit door. De massa wordt in een ingevet vuur vast schoteltje gedaan en bij middel matige hitte lichtbruin gebakken en warm opgediend, flink bestrooid met suiker. Broodschotel met abrikozen. V 10 sneedjes oud brood zonder korst, on geveer V» 1 melk, 50 gr. boter, 150 gr. suiker, 2 eieren, 1 dl bessenwijn, sago, 20 gr. boter, paneermeel, 100 gr. abrikozen. We wasschen de abrikozen en zetten deze met 75 gram suiker op een heel laag pitje met zoo min mogelijk, water en 1 dl bessenwijn, zoodat ze eigenlijk niet be paald koken, doch meer zwellen, waarna het sap gebonden wordt met wat sago. Het brood verdeelen we in reepjes, na dat de sneedtjes eerst bestreken zijn met de boter en leggen hiervan eerst een

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 11