droomen?
Het Menu
nogaltezeerwordtaan
bijgeloof gehecht.
pr-
.1 itTERTJE
r.ELOOFT GIJ AAN
\Vat zegt het droomenboek?
Zeldzame overeenkomst tussehen
„waarheid en dichting".
door
MEVR. G. C. M. SCH.
Droomen zijn bedrog", zegt de volks
mond terecht, maar toch zijn er nog een
.„ot aantal vrouwen en in het bijzonder
Le meisjes, die maar al te gaarne aan
droomen gelooven, althans ze gaarne ve
wezenlij kt zouden zien, indien zij tenmin
ste iets goeds Inhouden. Vrouwen houden
nu eenmaal van zoo'n klem beetje fantasie
en gevoelen zich wel eens gaarn door een
geheimzinnig waas omgeven, ten minste
een groot deel harer, natuurlijk niet de
genen.
die nuchter zijn en de werkelijk
heid zonder omhulsel verlangen.
iIk heb vannacht van een huwelijk ge
droomd! Brengt dit geluk of jngeluk?"
ja, wat moet men de vraagster hierop met
een gerust geweten antwoorden? In ons
hart denken wjj "natuurlijk, dat het haar
heelèniaal niets brengt en dat zjj zichzelf
allerjei .uitleggingen wijs kan maken, die
men gaarne uitgevoerd zou zien. Zeker is.
dat wanneer den volgenden dag iets buiten
gewoon prettigs of, hetgeen niet te hopen
is, iets onaangenaams geschiedt, de
„droombruld" hier niets mede te maken
heeft.
Reeds in de middeleeuwen bestonden er
droomboeken en men beweerde, dat deze
door Oostersche wijzen waren samenge
steld, hoewel de schrijver natuurlijk een
landgenoot was. Het verre en mystieke
trekt evenwel en aangezien een profeet
waarschijnlijk in de grijze oudheid in zijn
eigen land evenmin geëerd werd, als men
thans wel eens beweerd, dat het geval is
moest er een Oostersch tintje aan droom
boeken gegeven worden.
Destijds nam men droomen zeer ernstig
op en het lot des menschen werd er menig
maal van afhankelijk gesteld. Droomuit
leggers en waarzegsters voerden een groot
woord en het typische is, dat het toen
maals, evenals thans, voor het meerendeel
vrouwen waren, die uit droomen en aller
lei andere 'ingen de toekomst voorspelden.
In dezei. tijd wordt door ernstige en ont
wikkelde menschen geen geloof meer ge
hecht aan al deze geheimzinnige dingen,
die waarzegsters om der wille van haar
hrood, weten te vertellen. Droomen zijn
veelal het gevolg van een druk discours,
hard werken of van het feit, dat men te
veel gegeten heeft vóór men naar bed gaat.
Men valt In zijn drooi.i van een toren en
beleeft alle-lei verschrikkelijke dingen, ter
wijl de droom wellicht het gevolg is ge
weest van het feit, dat men in zijn slsap
zijn beenen plotseling uitstrekte of van nou-
ö'ng verwisselde.
Toch laten vele vrouwen zich niet gaarne
'"t het hoofd praten, dat droomen nimmer
'1-oor ernstige uh'.epging vatbaar zouden
Tin en staan heel gelukkig op, indien zij
hn „vuur" gedroomd hebben want in het
"oomboek staat immers, dat zulks „geld"
r'-teekent! De eerste dagen zijn zij vol ver
achting en mochter zij toevallig een geld-
rendlng ontvangen (al hadden zij hierop
reeds lang gewacht!), dan is dit, volgens
h8ar. toe te schrfvem aan den droom. Wie
ec 'er var. stroomend water droomt, zal
met 'n onzeker gevoel ontstaan, want zegt
hct droomboek, „dit houdt iets onaange-
rsa'n* In zich!" Onder het aankleeden
w'ordt nog verder over den droom nagedacht,
housen wordei niet voorzichtig genoeg
^getrokken, en het ongeluk is er, hoor
'ïn paar losgelaten steken geven een
wanhopige laddei in een n.euwe kous!! „Die
lendlge stroom van water," waarom
•hoest hiervan nu juist gedroomd worden...
We van begrafenis droomt behoeft
zniet al te zeerste verontrusten, want
dit beduidt (volgens het geraadpleegde
boek) iets goeds en 't lange leven van den
geen, die begraven werd!
Wij willen echter niet ontkennen, dat er
wellicht w«! eens bijzondere dingen uitko
men, doch dit is aan andere werkingen toe
te schrijven. Zoo lezen wjj, dat in 1904 de
gemalin van grootvorst Sergius van Rus
land 's nachts droomde, dat haar gemaal
door een bom getroffen zou worden. De
vorst moest den volgenden dag 'n Inspectie
over politletroepen houden en de vorstin
wist hem te bewegen, op grond van haar
droom, hiervan ar te zien. Hij zond een ver
tegenwoordiger, die evenwel niet terug
keerde, doch vermoord werd. Twee maan
den later viel de grootvorst als slachtoffer
van een bomaanslag.
Vrouwendroomen hebben in de politiek
zeer zeker een groote rol gespeeld, alhoewel
meestal met negatief gevolg!
Er zijn echter zeer zeker onbekende
krachten tussehen hemel en aarde, die men
zich niet verklaren kan. Zoo is er een geval
van een moeder, welke sedert jaren niets
meer van haar zoon hoorde en evenmin wist
waar hij zich bevond. Zij droomde, dat hij
een vliegongeluk kreeg, zag zelfs het num
mer van de vliegmachine. Men stelde een
uitgebreid onderzoek in en hierbij kwam
aan het licht, dat een vliegtuig met ditzelf
de nummer in Hollywood bij het filmen
werd gebezigd. Men heeft zich daarna in
verbinding gesteld met Holywood en wat
bleek? De zoon van deze vrouw moest met
een vliegtuig op stijgen en een val enscenee-
ren! Waaraan het nu toe te schrijven Is, dat
de moeder, die in Europa woonde, van het
vliegtuig droomde en op deze wonderbaar
lijke wjjze haar zoon weervond, is onbegrij
pelijk.
Een ander voorbeeld wordt ons genoemd
van een dame, die in een psychiatrische
kliniek verpleegd werd en die aan den be-
handelenden geneesheer vertelde, dat zij
zoo'n vreemden droom gehad had. Zij
droomde n.1. van een schipbreuk en zag een
jong blond meisje, dat over boord ges.agen
en later door de golven aan laagespoeld
werd; het mei i-waardigc w.u evenwel da
het meisje een lidteeken boven het linker
oog had. De dokter lachte om deze droom
en wijdde er heel begrijpelijk verder geen
aandacht aan.
Eenige dagen later evenwel verongelukte
het groote passagiersschip „Vestris" in den
Atl&ntischen Oceaan en aan de Fransche
kust spoelde een hoog blond meisje aan met
een lidteeken boven het linkeroog.
Ja, er zijn onbegrijpelijke dingen, tus
sehen hemel en aarde...
Toch meenen wij te mogen zeggen; „droo
men zijn bedrog" en moeten wij er met
klem op aan dringen er geen waarde aan
te hechten! Wie 's nachts droomt, dat er
een groote zwarte kat met oogen als vurige
kolen op haar afkomt, behoeft zich bi) het
wakker worden niet ongerust te maken,
want... droomkatten krabben niet!
van deze week.
Zondag.
Kalfslapjes.
Doperwten.
Aardappelen.
Griesmeel met peren.
Blokjea kaas met beschuit.
Maandag.
Rollade.
Raapstelen.
Aardappelen.
Fijne pannekoekjes.
Dinsdag.
Vleesch in schelpen.
Aardappelschotel met
kaas en eieren.
Brusselsch lof.
Woensdag.
Witte boonen met tomatensaus
en spek
Andijviesla.
Aardappelsla.
Donderdag.
Witte boonensoep.
Karbonade
Knolraap.
Aardappelen.
Vrijdag.
Gestoofde zoutevisch.
Peterseliesaus.
Aardappelen.
Veldsla.
Wortelpudding.
Zaterdag.
Erwtensoep.
Broodschotel met abrikozen.
Griesmeel met peren.
i kg peren, 2 kopjes bessensap, 2 kopjes
water, 50 gr. of kopje suiker, stukje
kaneel, Vi 1. melk, 40 gr. griesmeel, afge
streken lepel custard poeder, 50 gr. sui
ker, geraspte citroen, klontje boter, eenige
bitterkoekjes.
We schillen de peren, snijden ze in de
helft en koken ze gaar met water en de
bessensap en doen er voor een smaakje
een stukje pijpkaneel bi). Als ze gaar zijn,
stampen wij ze fijn en wrijven ze daarna
door een paardenharenzeef, waarna wij de
purée in een glazen schaal doen.
De melk brengen we met wat geraspte
citroenschil aan de kook, lossen er de sui
ker in op en strooien er de griesmeel in,
die we eenige minuten door laten koken,
daarna vermengen met de aangemengde
custardpoeder en het stukje boter, alles
nog even door laten koken, de pan van
het vuur nemen en de massa zoolang op
kloppen met de garde totdat ze flink
luchtig is en afgekoeld om ze tenslotte
over de perenpurée te gieten en geheel
koud te laten worden. Garneeren met ge
kruimelde bitterkoekjes.
Fijne pannekoeken.
225 gr. zelfr. bakmeel, tikje zout, 1.
melk, 3 eieren, 125 gr. boter.
De eieren worden in een kom gebroken
en met het zout zoolang geklopt, totdat
ze goed schuimig zijn, daama wordt er
telkens een scheut melk bijgevoegd, waar
na we door flink kloppen eieren en melk
verwerkt hebben. In een andere kom doen
wjj de gezeefde bloem, gieten hierin een
weinig van het eiermengsel en vermengen
dit van het midden uit met de bloem, gie
ten telkens kleine hoeveelheden van de
vloeistof bij, totdat alles met de bloem
vermengd is tot een mooi gelijk beslag,
waar tenslotte de gesmolten boter, die
echter niet warm meer mag zijn, door
wordt geklopt.
We bakken hiervan pannekoeken, doch
aangezien het beslag reeds vet is, zullen
wfl slechts weinig of geen boter of sla
olie bij het bakken gebruiken. Opdienen
bestrooid met suiker en bedruppeld met
een weinig citroensap, liefst opgerold of
in drieën gevouwen. Pannekoeken be
strooid met een mengsel van suiker en
chocoladevlokken zijn eveneens zeer sma
kelijk, evenals bestreken met compóte of
jam.
Aardappelschotel met kaas en eieren.
kg aardappelen. 200 gr. geraspte
oude kaas, 4 dl. melk. 100 er. boter, 4
eieren, paneermeel, klontjes boter, zout,
nootmuskaat.
De aardappelen worden gekookt en moe
ten vooral goed gaar zijn, daarna worden ze
met 'n stamper, puréeknijper of molen fijn
gemaakt en vermengd met de gesmolten
boter, zout, nootmuskaat en eierdooiers
en met de garde flink luchtig opgeklopt,
waarna de kaas er b(j gedeelten over ge
strooid wordt en we deze kloppende met
de purée vermengen.
Het wit der eieren wordt zeer stijf ge
klopt en met een metalen lepel met de
aardappelpurée vermengd. We kloppen nu
niet meer, daar de ingebrachte lucht van
het eiwit dan zijn werking verliest.
Een vuurvaste schotel wordt ingevet en
gevuld met de massa, daarna flink met
paneermeel bestrooid, belegd met enkele
klontjes boter en in den oven geplaatst,
totdat zich een mooi bruin korstje heeft
gevormd.
Voor de boterham.
Abrikozen-gelei.
6 eieren, 180 gr. boter, 150 gr. gedr.
abrikozen, 1 citroen, 500 gr. witte suiker.
De abrikozen worden gewasschen en in
kleine stukjes gesneden, daarna met zoo
veel water geweekt, dat ze juist bedekt
zbn. We laten ze minstens 24 uur weeken.
koken ze daarna tot ze heel zacht zijn en
wrijven ze door een paardenharenzeef. De
suiker wordt met de eieren schuimig ge
klopt. althans met een deel ervan, de bo
ter wordt op een kleine pit gesmolten en
vermengd met de suiker, de gezeefde ci
troensap. de abrikozenpulp, waarna deze
ingrediënten goed dooreengemengd wor
den, tenslotte worden de goedgeklopte
eieren erbij gevoegd.
We kunnen de gelei op een kleine pit
met een asbestplaatje onder de pan aan
de kook brengen, doch indien we bang
zijn voor het schiften der eieren, dan
wordt de pan in een grootere pan met ko
kend water geplaatst en de gelei dus au
bain Marie gekookt.
Wanneer we echter zorgen, dat de ver
warming langzaam en steeds roerende ge
schiedt, dan kunnen we het echter ook op
de kleine gaspit tot op kookpunt brengen.
We laten de massa echter niet doorkoken;
zien wij, dat deze mooi dik gebonden is,
dan wordt de pan van het vuur genomen
en worden vooraf goed schoongemaakte
jampotjes met heet water omgespoeld, op
een vochtigen doek geplaatst en gevuld,
daarna afgesloten met In warm water
vochtig gemaakt cellophanepapier, dat
met een elastiekje om den hals van de
jampot bevestigd wordt. Deze buiten
gewoon smakelijke gelei is tevens gezond
en zeer aan te bevelen als boterhambeleg
ging voor kinderen.
Witte boonensoep.
2 1. water, 1. witte boonen, 2 uien,
kopje melk, 1 ons boter, ruim een half
ons bloem, zout, kerry, een paar takjes
peterselie of selderij, laurierblad, 2 kruid
nagelen, 'n worteltje, stukjes brood.
De gewasschen boonen worden geweekt
en opgezet in ruim water met de fijnge
sneden takjes peterselie of selderij, het
laurierblad en de beide kruidnagelen en
een worteltje, waarna alles aan de kook
gebracht wordt en heel zachtjes door
moet koken, totdat de boonen stuk zijn,
deze worden daarna door een fijne zeef
gewreven, terwijl de hoeveelheid vocht en
piyrée wordt aangevuld tot 2^4 1.
De uien worden fijn gesnipperd en in de
helft van de boter gaar gesmoord, met
een deksel op het pannetje, daar zij vol
strekt niet bruin mogen worden. Als zij
gaar zijn, wordt de kerry (2 volle thee
lepels) en de bloem er mede vermengd
en bij scheutjes tegelijk de soep, waarbij
wij vooral goed roeren, om te voorkomen,
dat er klontjes in de soep komen. Wij la
ten de massa doorkoken gedurende een
minuut of 10, doen er daarna de rest van
de boter bij en de beide kopjes melk en
doen de soep in de soepterrine. Wij kun
nen hierbij dobbelsteentjes brood presen
teeren, die in boter goudgeel zijn gebak
ken.
Wortelpudding.
75 gr. broodkruim, 1 flink theekopje
melk, 2 eieren, 1 theelepel gemberpoeder,
2 winterwortels, niet te groot, 50 gr.
boter, 50 gr. suiker, 2 eieren.
Wellicht lijkt de naam van deze pud
ding (die in Engeland zeer veel als nage
recht gebruikt wordt) even vreemd, doch
wanneer men hem eenmaal gegeten heeft,
zullen de huisgenooten hem gaarne meer
dere malen eten.
We maken de melk warm en strooien er
de kruimels oud brood in, verwarmen dit
mengsel in een pannetje en lossen er de
suiker in op, waarna de boter er door ge
mengd wordt.
De wortelen worden geschild, gewas
schen en op een niet te grove rasp ge
raspt, daarna vermengen we de brood
massa met de geklopte eieerdooiers en de
gemberpoeder en mengen er het laatst het
zeer stijf geklopte eiwit door.
De massa wordt in een ingevet vuur
vast schoteltje gedaan en bij middel
matige hitte lichtbruin gebakken en warm
opgediend, flink bestrooid met suiker.
Broodschotel met abrikozen.
V
10 sneedjes oud brood zonder korst, on
geveer V» 1 melk, 50 gr. boter, 150 gr.
suiker, 2 eieren, 1 dl bessenwijn, sago, 20
gr. boter, paneermeel, 100 gr. abrikozen.
We wasschen de abrikozen en zetten
deze met 75 gram suiker op een heel laag
pitje met zoo min mogelijk, water en 1
dl bessenwijn, zoodat ze eigenlijk niet be
paald koken, doch meer zwellen, waarna
het sap gebonden wordt met wat sago.
Het brood verdeelen we in reepjes, na
dat de sneedtjes eerst bestreken zijn met
de boter en leggen hiervan eerst een