Het Menu
'T HITTERTJF
ZATERDAG 20 APRIL 1935
PAG. 3
Moeders en dochters.
A
'JËVrouwenM/^C HUIS
door
G. C. M.Schw.
Zoo heel vaak hooren wij moeders de
klacht uiten, dat onze volwassen doch
ters zoo weinig thuis zijn en hare avond
uren overal, behalve in eigen huis door
brengen.
Dit thema wordt in allerlei variaties
door moeder mèt moeders besproken en in
de betreffende gezinnen geeft het herhaal
delijk aanleiding tot conflicten met de
dochters. Conflicten, bleef het daar nog
maar bfl, doch het gevolg hiervan is, dat
er een onderlinge verwijdering ontstaat,
die niet gemakkelijk meer te herstellen is,
indien tenminste niet een der partijen de
wijste weg kiest.
Wij vragen deze moeders of het billijk
en noodig is, dat zij hare dochters geheel
en al voor zich opeischen en of eigen
liefde niet voor een groot deel hieraan ten
grondslag ligt.
Indien wij dan tevens vragen of die
moeders ook verlangen, dat haar volwas
sen zoons 's avonds thuis blijven, dan ant
woorden zij min of meer verwonderd:
„Neen, natuurlijk niet!" Maar is dit dan
geen meten met twee maten? Hebben
zelfstandig werkende jonge vrouwen dan
ook niet het recht over hare vrije avond
uren te beschikken, zooals zij dit zelf
willen
Het is een niet te loochenen feit, dat
wij ons allert moeten gewennen om onze
kinderen langzamerhand los te laten. Toen
zj) klein waren en wij nog algeheele zeg
genschap over hen hadden, moesten zij
zich schikken naar onze verlangens, omdat
zij nog opgevoed moesten worden. Wjj zelf
waren ook nog aanmerkelijk jonger en
wijdden ons geheel en al aan hen, gingen
met hen uit, hielden hen thuis bezig, in
teresseerden ons voor hun schoolwerk en
spel en moesten ons vaak allerlei genoe
gens ontzeggen, terwille van de kinderen.
Wij deden zulks met groote liefde, vonden
het vanzelfsprekend, maar nu mogen wij
van onze jongens en meisjes, die wij tot
zelfstandige menschen hebben opgevoed,
niet eischen, dat zij altijd om en bij ons
zijn.
Indien onze dochters een werkkring
hebben, hetzij in een winkel, op kantoor,
op school of anderszins, dan zijn zij den
ganschen dag bezig in dienst van anderen
en hunkeren vaak naar de vrije avonden
om deze te besteden naar eigen goed
vinden. Ze willen vrij zijn, om zich op
haar manier te ontspannen!
Het spreekt vanzelf, dat er gevallen
zijn, dat de dochters vrijwel nooit thuis
zijn en dan kan de moeder op kalme wijze
het hare hiervan zeggen en is wellicht een
schikking te treffen, dat zij een of meer
avonden thuis blijven. Er zijn altijd genoeg
verstelwerkjes aan boven- en onderklee-
ren, kousen, enz., te doen, dat zoo'n avond
nuttig besteed kan worden.
Meermalen is het ook de min of meer
gedrukte stemming in huis, die de doch
ters er toe brengt elders meer gezellig
heid te zoeken, terwijl vele moeders zich
ook steeds niet kunnen gewennen aan het
denkbeeld, dat haar dochters geen kinde
ren meer zijn, op wier doen en laten ge
regeld aanmerking gemaakt kan worden.
Wfl kunnen niet altijd voorbeelden aan
halen uit onze Jeugd, toen dit niet mocht
en dat niet kon. De tijdsomstandigheden
hebben zich gewijzigd en onze kinderen
'tjn eveneens anders dan de jeugd van
vijfentwintig jaar terug. Hebben wfl hen
"hter zelf niet in die richting opgevoed?
Wi(, moeders, moeten ons niet achteruit
'ezet voelen, indien onze dochters niet al-
'jd meer om en bij ons zijn. Onze taak
niet afgeloopen, doch heeft zich ge
wijzigd, wij moeten ons trachten in te
-ven in de gedachtensfeer der volwassen
lochters, belangstellen in hun genoegens,
'n hun vrienden en vriendinnen. Wij voe
len onze kinderen niet op om ze geheel
"n al voor ons zelf te behouden, doch om
hen af te staan aan de plaats, die hen in
het volle leven wacht. Zoolang wjj leven
hebben onze kinderen ons noodig, zélfs
zt) later hun eigen gezin hebben.
wordt moeders raad nog zoo vaak inge
wonnen en wij met onze rijpe ervaring
kunnen hen maar al te vaak steunen.
De innige band, die tusschen moeder en
dochter bestaat, wordt niet losser, „zelfs"
als de laatste hare vrije avonduren meer
malen elders doorbrengt en mocht het
soms zijn, dat die band oogenschjjnlijk
eens wat minder hecht is, dan blijkt bij
tegenslag eerst duidelijk, hoe onze meisjes
steeds weer by ons terug komen.
Al uiten zij zich niet zoodanig, toch
voelen zij in haar hart, dat moeders huis
de veilige haven is, waar zij bij storm en
onty kunnen binnenvaren.
Daarom, moeders van volwassen doch
ters, laten geduld en liefde u leiden, zelfs
in tijden, dat dreigende wolken zich sa
menpakken en bedenkt, dat achter die
wolken de zon schijnt!
van deze week.
Zondag.
Kop bouillon
Kalfsgehakt
Snijboontjes
Aardappelen
Pruimen met room
Maandag.
Nierenommelet
Raapstelen
Aardappelen
Rijst met bessensap
Dinsdag.
Contrefilet
Andijvie
Aardappelen
Beschuitschotelje
Woensdag.
Gekookte eieren met tomatensaus
Spinazie
Aardappelen
Schoteltje van rauwe sla en groenten
Donderdag.
Tomatensoep
Koud vleesch
Gestoofde prei
Aardappelen
Vrijdag.
Vischkoekjes
Worteltjes
Aardappelen
Peterseliesaus
Havermout met pruimen
Zaterdag.
Gebakken spek
Capucjjners
(Aardappelen)
Appelmoes (blik)
(Voor de koffietafel)
PRUIMEN MET .iOOM.
1 pond pruimen, 2 dl. room, suiker, enkele
druppels amandelessence.
De pruimen worden gewasschen. 24 uren
geweekt, gekookt in weekwater, (zoo wei
nig mogelijk) daarna ontpitten met de gar
de fijngeklopt, suiker naar smaak, daar dit
afhankelijk is van de soort pruimen, die
gebruikt zijn. De compóte moet volkomen
koud worden en wordt daarna vermengd
met 2 dl. room die met een tikje zout is
styf geklopt. We dienen dit op in één-per-
soons glazen vlaschoteltjes.
Alle soorten gedroogd fruit kunnen op
deze manier als toespijs gegeven worden,
zoowel abrikozen, perziken, vijgen, dadels
e.a. De toevoeging van het smaakje zal
zich naar gelang van de soort vruchten
evenwel moeten wijzigen. Amandelessence
past het best bij pruimen, abrikozen vragen
vanille, vijgen en dadels citroensap, stuk
jes appel een weinig gemberstroop en wat
fijn gehakte stukjes gember. We kunnen
een vingerbiscuitje bij de coupes presen-
teeren.
NIEREN OMMELET,
2 3 schapenniertjes, 50 gr. boter, 1 ui,
50 gr. magere ham, peper, zout, 2 dl. water
met 1 bouillonblokje, 20 gr. bloem, 3
eieren, 1 theelepel kerry, peterselie.
De ui wordt fijn gesnipperd en in de bo
ter goudgeel gefruit, daarna wordt de
gehakte ham erbij gevoegd en de aan dob-
delsteentjes gesneden niertjes, die eerst
in koud water aan de kook gebracht zijn,
waarna het water is afgegoten en de nie
ren onder stroomend water worden afge
spoeld, waardoor een eventueele sterke
smaak verdwijnt. We laten de uien, ham
en dobbelsteentjes, waarover wat zout en
peper gestrooid is, zachtjes braden,
strooien er kerry en een flinke eetlepel
bloem over en voegen tevens de bouillon
bij, die van het water en het bouil
lonblokje is gemaakt en laten het
vleesch 10 15 minuten zachtjes stoven.
De eierdooiers worden geklopt met een
weinig peper en vermengd met de stijf
geklopte eiwitten, daarna wordt boter in
de koekepan goed warm gemaakt en de
ommelet (met een deksel er over) licht
bruin gebakken, daarna wordt de saus
met het vleesch in het midden gelegd,
waarna de zijkanten worden overgeslagen
en de ommelet bestrooid met peterselie
op een verwarmde schotel wordt opge
diend.
Beschultschoteitje.
1 pak groote ronde beschuit, 5 dl melk,
30 gr. boter, 3 eieren, mespunt zout, 35
gr. custardpoeder, 1 kopje vol gehakte
noten, 50 gr. bruine suiker (ruim).
De custardpoeder wordt in 1 kopje
koude melk opgelost. De eierdooiers wor
den geklopt en bij het custardpapje ge
voegd. De rest van de melk wordt ge
kookt, zout bijgevoegd en suiker, daarna
wordt een deel van de warme melk met
een dun straaltje met de custard en eieren
vermengd, en dit weer terug gedaan in de
pan, daarna weer tot kookpunt gebracht,
voortdurend roeren en niet door laten ko
ken om het schiften van de eieren te voor
komen. Pan van het vuur, een deel van de
boter door de vla roeren en de rest gebrui
ken om een vuurvaste schotel goed in te
vetten. De zeer stijf geklopte eieren wor
den eveneens door de vla geroerd en in
het schoteltje wordt alle beschuitkruim
gedaan, hierop komt het vulsel, dat be
strooid wordt met de gehakte noten en
in den oven geplaatst wordt gedurende
een half uur.
Gekookte eieren met tomatensaus.
6 eieren, 1 klein uitje, 1 laurierblad,
zout, 30 gr. bloem, 3 tomaten, 40 gr. bo
ter, 1 kruidnagel, peper, water.
De tomaten worden gekookt met het
gesnipperde uitje, laurierblad, kruidnagel,
zout en peper en als ze gaar zijn, worden
de kruiden verwijderd en tomaten en
uitje door een zeef gewreven: de puree
wordt aangevuld met water, tot men on
geveer 4 dL heeft. Boter en bloem worden
tezamen verwarmd en vermengd met de
puree, daarna moet de saus, die tamelijk
dik moet zijn, nog eenige minuten door
koken en wordt over de gepelde, gekookte
warme eieren gegoten, die op een schaal
gelegd zijn. We geven hierbij spinazie, die
wij ditmaal eens pikanter maken en ge-
looven, dat deze bereiding in den smaak
zal vallen. We snipperen een uitje, frui
ten dit goudgeel, doen er de gehakte spi
nazie met een weinig van het water bij,
strooien er een lepel bloem overheen, zout
Ms*-'
„Denk jij, dat visch een goed voedsel is
.oor de hersenen?"
„Kan niet. Mijn man eet wagonladingen
visch."
naar smaak en laten dit een minuut of
10 zachtjes stoven.
Het rauwkostschoteltje bestaat uit: een
of andere groene sla. geraspte winter
peen, dunne reepjes selderij-knol en radijs
jes, die in vakken op een schaal gelegd
worden.
Tomatensoep.
L. water, 4 blokjes bouillon, 60 gr.
boter, 60 gr. bloem, li selderijknol, zout.
eenige worteltjes, bos selderijgroen, 3
laurierbladen, 3 kruidnagels, 1 gesnipperde
ui, middelmatig groot, 3 kleine blikjes
tomatenpuree, desverkiezend li kopje
melk.
We beginnen de bouillon te trekken van
het water en de kruiden, brengen het te
gen kookpunt aan en stellen het gas
daarna zoo laag mogelijk, sluiten de pan
goed en laten de bouillon ongeveer drie
kwartier trekken en zeven ze daarna,
waarbij wij met een houten lepel nog wat
op de ui en selderij drukken, om de sappen
hiervan zooveel mogelijk bij de gezeefde
vloeistof te voegen.
We gebruiken twee kleine blikjes toma-
tenburee, deze zijn echter in verschillende
grootte en al dan niet geconcentreerd in
den handel, zoodat we bij het gebruiken
van grootere blikjes wellicht aan één ge
noeg hebben, dit hangt af van persoon
lijken smaak.
We smelten de boter, vermengen deze
met de bloem en gieten bij kleine hoeveel
heden gelijk de vloeistof bij, roeren steeds
om te voorkomen, dat zich klontjes vor
men, laten de soep daarna nog 10 15
minuten doorkoken met de in zeer kleine
blokjes verdeelde selderij en doen er zout
naar smaak bij. Sommigen vinden de
smaak fijner, indien er voor het opdienen
nog een weinig melk bijgevoegd wordt.
Vischkoekjes.
1 kop van kabeljauw, het gewicht van
de gekookte stukjes visch aan broodkruim,
2 niet te groote gekookte aardappelen,
1 ei, zout, peper, bloem, delfrite.
De kop wordt gewasschen en in een pan
gekookt met zoo weinig mogelijk water,
totdat de visch gaar is, deze wordt daar
na van de kop genomen en we laten
haar koud worden.
De visch wordt in stukjes gesneden,
vermengd met de fijne kruim van oud
brood, de geraspte aardappelen, peper en
zout en door elkander gekneed met het
geklopte ei. We vormen ronde platte
koekjes, die om en om in de bloem ge
wenteld worden. Delfrite wordt heet ge
maakt in de koekepan en hierin bakken we
telkens eenige koekjes gelijk, totdat ze
aan beide zijden licht bruin zijn. Warm
opdienen, gegarneerd met takjes peter
selie.
DE LIJMPOT EN DIENST VAN DE
HUISVROUW. i
Men kan groote reparaties en de daar
mede verbonden extra uitgaven dikwijls
voorkomen, indien men een of ander voor
werp, dat stuk is, dadelijk repareert.
Tot dat doel is de lijmpot een groote
hulp en men heeft verschillende soorten-
gom of kleefstoffen, die door de huis
vrouw gebruikt kunnen worden met goed
gevolg.
Men kan z.g. koude lijm gebruiken, die
in busjes verkrijgbaar is en welke vol
gens de gebruiksaanwijzing worden aan
gewend.
Verder kan men ook andere soorten lijm
gebruiken, doch aangezien men deze in de
huishouding niet dagelijksch noodig heeft,
is het raadzaam niet te veel tegelijk in te
slaan. De droge lijm wordt in een leege
bus 24 uur met koud water geweekt;
hierdoor zwelt de lijm en neemt zooveel
water in zich op als noodig is; de rest
wordt weggegooid. De bus met weeke lijm
wordt in een pan met kokend water ge
plaatst en verhit tot ongeveer 70 graden,
het mag dus niet tot koken komen, daar
de kleefkracht hierdoor vermindert. De
deelen, welke gelijmd worden moeten eerst
afgekrabd worden, waardoor de andere
lijm van het hout verwijderd wordt, en
moeten tevens absoluut droog zijn, daar
na worden zij met een dun laagje lijm be
streken, en moeten stevig samen gehou
den worden met band of touw. Na 24 uur
verwijdert men dit en krabt de lijm,
welke aan de kanten mocht zitten af.
Nimmer is het noodig, dat onderdeelen
van meubel3, welke de huisvrouwen kun
nen lijmen, stuk blijven. Door de kleine
reparaties zelf uit te voeren kan zelfs
geld bespaard worden.