Het Menu
r JUTTERTJE
ZATERDAG 27 APRIL 1935
Droomerige kinderen.
Physieke en psychische veranderingen.
Afleiding moet worden gezocht.
Goede speelmakkers. Het
concentreeren van de aandacht.
door
G. C. MeyerSchwencke.
Het meerendeel der kinderen ie tot on
geveer tienjarigen leeftijd gemakkelijk te
leiden en op te voeden. Wfl noemen hier
de normale volgzame en gehoorzame kin
deren, en geven toe. dat er ook zelfs on
der dezen leeftijd verscheidene uitzonde
ringen zjjn. De meeste kinderen spelen
gaarne met anderen, zoowel binnenshuis
als buiten en doen naar hartelust mee aan
alle mogelijke spelen.
In de wintermaanden, wanneer zij na
schooltijd grootendeels op bezigheid bin
nenshuis zijn aangewezen, moet de moe
der trachten, zooveel mogelijk afleiding
voor hen te vinden en voorkomen, dat zij
zich afvragen: „Wat moet ik nu doen?"
Behalve het spel, zfln er allerlei kleine be
zigheden, die hun tot taak gesteld moet
worden.
Tal van spelen en tijdverdrijven zijn er
voor kinderen te vinden, die echter van
gesteldheid en aard van het kind afhan
kelijk zijn. Sommigen houden zich uren
lang bezig met meccano's, weer anderen
bouwen, kleuren, werken met plasticine,
knippen en plakken bouwplaten, weven,
rijgen kralen, allerlei dingen, die zoowel
door meisjes als door jongens beoefend
kunnen worden en waaraan wjj nog een
gansche reeks zouden kunnen toevoegen.
Wjj mogen den tijd, die aan het spel,
dat uit handelen en denken bestaat, nim
mer als verloren beschouwen, want al spe
lende oefenen zij niet alleen den geest,
doch verkrijgen door het hanteeren van
allerlei voorwerpen tevens meerdere han
digheid. Zij kunnen zelfs hun smaak en
kunstgevoel ontwikkelen, door het kleu
ren van plaatjes, het teekenen van een
voudige motieven, het werken met plasti
cine, weven, zelfs door het rtjgen van
kleurige kralen, temeer nog als zij eenige
leiding of aanwijzing van ouders ontvan
gen.
Wanneer ztj 10 jaar en ouder zijn, ont
wikkelt hun persoonlijkheid meer en gaan
meermalen een geheel andere richting
u't. Naarmate zij meer en meer tot de
puberteiteleefttjd komen, bij den een wat
vroeger, bij den ander iets later, veran
dert dikwijls hun geheele wezen. Meer
malen worden zij in zichzelf gekeerd, zijn
overgevoelig, gevoelen zich tekort gedaan
*n d ouders herkennen hun eigen kind veel
nl«t, z66 groot is de ommekeer, die heeft
Plaats gehad, hetgeen vooral bij meisjes
geval is. De oude vertrouwelijke toon
is weg, er ontstaat langzamerhand een af-
stand tusschen ouders en kinderen, zij
hebben altijd iets tegen te sputteren, in
één woord zij zijn op een moeilijken leef-
Uid, die zich zoowel bij jongens als meisjes
ld deze ontwikkelingsjaren voordoet.
In het bijzonder kunnen meisjes tijden
hebben, dat ze droomerig en afwezig zijn
®n geen lust om iets uit te voeren. Z(j doen
lang over hun schoolwerk, zitten voor zich
hit te staren, en zijn met hun gedachten
in een geheel andere wereld.
Wij moeten deze kinderen vooral niet
hard aanpakken, hen zelfs niet geheel
®n al aan hun droomwereld ontrukken,
,ls dit mogelijk zou zijn, want vaak komt
h«t kind, dat zich niet uit over verschil
lende gevoelsquesties tegenover anderen,
niet tegenover haar moeder, over veel
vraagstukken met zichzelf tot klaarheid-
Het spreekt vanzelf, dat deze min of
meer droomerige afwezigheid niet zulke
Vmetingen mag aannemen, dat de kinde
ken tot het uitersten vervallen *n zij de
eenvoudigste plichten vergeten of niet de
minste aandacht aan hun schoolwerk en
lessen besteden. In dergelijke gevallen
moet getracht worden remmend te werken-
Zondag.
Tomaten-schoteltje.
Kalfslever met
Appelmoes (blik)
Aardappelen-
Abrlkozenpudding.
Maandag.
Aardappelommelet.
Gehakt
Worteltjes.
Aardappelen.
Dinsdag.
Tomatensoep.
Spinazieschotel.
Zeer veel kan de moeder hare dochters
ln deze overgangsjaren, waarin zfl zich
van kind tot meisje ontwikkelen, tot
steun zfln. Het hangt er geheel en al van
af, of er inderdaad dat vertrouwen tus
schen hen bestaat, waardoor het mogelijk
ls, dat de kinderen met de moeder over
allerlei brandende vraagstukken, die hun
ziel beroeren, kunnen spreken.
Is de moeder reeds van jongs af ge
wend geweest alle vragen, die haar ge
daan werden, omtrent de wording van een
menschenleven, naar waarheid te beant
woorden, voor zoover zulks mogelflk was
ln verband met hun begrip, dan zal de
band veel hechter zfln. Deze kinderen be
hoeven hun wflsheid over bepaalde vraag
stukken niet bfl hun makkertjes op te
steken, doch weten, dat moeder hen za!
vertellen wat noodig is.
De psychische en physieke verande
ringen, die zich op den leeftfld vanaf elf,
twaalf jaar voordoen, hebben een enormen
Invloed op het wordende jonge meisje, dat
het voor zichzelf dikwflls heel moeilijk
heeften hare gevoelens onder een masker
tracht te verbergen. Naarmate zij ouder
worden, staan zfl anders tegenover allerlei
vraagstukken en komen, indien er sprake
is geweest van een zekere verwijdering,
langzamerhand tot haar moeder terug.
Verstandige moeders zullen zich dan ook
niet verongelijkt gevoelen, indien zfl be-
merken, dat de houding van hun meiske
verandert, doch alle mogelijke kleine con
flicten trachten te vermflden, omdat zij
weten, dat dit een gevolg is van de ont
wikkelingsgang, die zfl ondergaan en zfl
tenslotte weer zich zelf kunnen worden.
In gevallen, dat de kinderen zich teveel
aan hun droomwereldje overgeven, zul
len wij moeten trachten hen door aflei
ding hieraan te onttrekken. Ieder geval
zal echter op zichzelf behandeled moeten
worden, omdat ieder kind weer anders op
bepaalde dingen reageert
Liefhebberijen moeten worden aange
kweekt en eenige kinderen vinden soms
een geheele afleiding, indien zfl een hond
of kat hebben om voor te zorgen. De zorg
voor deze dieren moet dan ook inderdaad
aan hen overgelaten worden en niet zoo
nu en dan, als zfl er zelf zin in hebben.
Andere kinderen zullen het prettig vin
den om vriendinnetjes van hun leeftfld bfl
zich te hebben, waardoor zfl aan het alle-
daagsche onttrokken worden, doch dit al
les is zeer individueel.
Een feit ls, dat de overgangsjaren veelal
beslissend zfln voor de vorming van hun
persoonlijkheid en van invloed op hun la
tere leven. De kinderen moeten begrijpend
tegemoet gekomen worden, we moeten
schijnbaar geen aandacht aan hun veran
derde psyche schenken, doch in werkelijk
heid hun doen en laten met vollen ernst
gadeslaan. Wjj zullen vaak voor moeilijke
problemen komen te staan, veel geduld
zal worden gevraagd, maar slechts liefde
kan ons leiden bfl de opvoeding onzer
meisjes, om hen te vormen tot vrouwen,
die krachtig staan tegenover het leven
dat hen wacht!
Woensdag.
Varkensfricadeau.
Snflboonen (blik) met
Witte boonen.
Aardappelen.
Compote van pruimen.
Donderdag.
Geetoofde prei.
Koud vleesch.
Aardappelen.
Macaronischotel.
Vrfldag.
Magere erwtensoep.
Gestoofde tomaten.
Gekruimde rijst.
Zaterdag.
Runderlapjes.
Raapstelen.
Aardappelen.
Havermout.
(Appeltaart).
Abrlkozenpudding.
200 gr. gedroogde abrikozen, 1 pakje
poedergelatine, bi dL. water, 2 eiwitten,
ldL. room, 1 pakje vanillesuiker, onge
veer 3 blaadjes witte gelatine, 2 dL. water
75 gr. suiker.
De geweekte abrikozen worden eenige
minuten gekookt met 2 dL. water, daarna
tot moes geklopt met een garde. Het wa
ter, waarin de abrikozen gekookt zfln,
wordt aan de kook gebracht en hierin
wordt de suiker opgelost, vanillesuiker
bijvoegen en het pakje poedergelatine, dat
in kopje koud water heeft geweekt met
de vloeistof vermengen, totdat dit geheel
is opgelost, daarna de abrikozenpulp erbfl
voegen en af en toe roeren. Wordt deze
geleiachtig, dan worden de beide eiwitten
geklopt en de slagroom en door de abri
kozenpulp vermengd, waarna alles overge
bracht wordt in een kristallen schaal om
koud te worden.
Aardappelommelet.
2 koude aardappelen, 3 ft 4 eieren, 30 gr.
boter, bi eetlepel citroensap, nootmuscaat,
zout, peper, peterselie.
De voedzame ommelet is een stevig
voorgerecht bij een minder voedzame
groente. We raspen de koude aardappelen
en vermengen dit met de geklopte eier
dooiers, citroensap, peper zout. De eiwit
ten worden zeer stijf geklopt en bfl het
aardappelmengsel gedaan, waarna wij de
boter in de koekepan goed warm laten
worden en het beslag er in doen, de om
melet met een deksel op de pan, zachtjes
aan één zijde lichtbruin laten bakken. De
bovenkant, die droog geworden is, wordt
niet gebakken, bestrooid met peterselie, in
drieën gevouwen en op een verwarmden
schotel opgediend.
Spinazieschotel.
1 kg. spinazie, 1 flinke ui, 3 hardge
kookte uien, 2 tomaten, 50 gr. boter 1
kg. aardappelen, 2 bi dL. melk, 50 gr. bo
ter. nootmuscaat, zout, 1 bouillonblokje,
1 dL. water, paneermeel, klontjes boter.
De spinazie wordt gewasschen en 10 mi
nuten gekookt, daarna uitgeschept en zeer
ffln gehakt, terwijl de aardappels worden
gekookt en fijn gestampt of gemalen. We
maken een luchtige puree, door de aard
appelen te vermengen met de gewarmde
melk, gesmolten boter, en nootmuskaat,
zout naar smaak en kloppen de puree ge
durende eenige minuten op met de garde,
waardoor ze zeer luchtig wordt.
De boter (50 gr.) wordt warm gemaakt
en hierin het uitje gefruit, als het licht
bruin is, worden tevens de tomaten bijge
voegd en meegebakken, daarna wordt 1
dL. of 1 theekopje heet water toegevoegd,
waarin 1 bouillonblokje is opgelost en de
uien laten we eenige minuten stoven.
In een ingevetten vuurvasten schotel
wordt eerst een derde van de puree ge
daan, daarop de uien en tomaten, weer
puree, vervolgens spinazie, plakken hard
gekookt ui en de laatste pureelaag, die
bestrooid wordt met paneermeel en be
dekt met klontjes boter. Daarna in den
oven plaatsen, totdat de bovenkant een
mooi bruin korstje heeft.
V arkensf ricandeaa
1 kg. varkensfricandeau, 2 blokjes del-
frite, zout, peper, water-
Varkensvleesch moet goed gaar op tafel
komen, daarom is het beter niet op de
gewone wijze als groot vleesch te braden
doch eerst te koken. We wrijven het i
met een mengsel van zout en peper,- ze:
ten het op met ongeveer bi L. water en
laten het zachtjes een half uur of dr
kwartier koken, keeren het van tfld tot
tijd om, nemen daarna de deksel van de
pan en laten het water verkoken Is he
water verdampt, dan voegen we twee
blokjes delfrite bfl en braden het vleesch
rondom mooi bruin, nemen het uit de pan.
leggen het op een bord en maken de jus
af. We snipperen in het heete vet eerst
een uitje, bruinen dit met een platten eet
lepel bloem, voegen eerst een kopje water
bfl, laten het flink opbruisen en koken (ie
jus met 2 ft 4 kopjes water nog een mi
nuut of vflf door, zeven ze daarna en se>--
veeren ze met of zonder citroensap. Toe
voeging van een weinig citroensap maakt
vette jus of vleesch lichter verteerbaar.
Macaronischotel.
200 gr. macaroni, 1 L. water, zout 100
gr. rozijnen, 50 gr. amandelen, 2 eieren,
65 gr. boter, 10 gr. suiker, paneermeel
De macaroni wordt in kleine stukjes gc
broken en gaar gekookt in water en zou
daarna op een zeef gedaan om het overtc
lige water weg te laten druppelen. V e
vetten een vuurvasten schotel in en bc
strooien die met paneermeel. De macaror.
wordt weer in de pan gedaan, vermen-,
met de goed gewasschen rozflnen en s
reepjes gesneden geblancheerde amar
len, de suiker en gesmolten boter, goed o,
en om geschud en ln het schoteltje gr
daan, bedekt met een laagje paneerm-
en stukjes boter, daarna 30 minuten i
een middelmatig warmen oven geplaatr
Gekruide rflst-
Inplaats van aardappelen,
250 gr. rflst ruim 2 maal zooveel wc
zout, 2 bouillonblokjes, 50 gr. boter 1
2 kruidnagelen.
De rijst wordt herhaaldelijk gewassche
totdat ze volkomen helder is, daarna o
gezet met ruim koud water, aan de kor
gebracht, eenige minuten door laten kok'
en het water afgieten door de rijst b.v. i
een zeef over te brengen en te overgiet'
met koud water. We brengen het watc
aan de kook, lossen er de bouillonblokje
in op, doen er de rijst bfl en de boter. A'
het water weer kookt, temperen wij hr
gas zooveel mogelflk en laten de rij
droog koken en nemen er de ui uit alvo
rens de rflst geheel en al gaar is.
Appeltaart.
300 gr. zelfrijzend bakmeel, 1 ei, 1 eier
dooier, 100 gr. suiker, 200 gr. boter, voo
de vulling: kg. appelen, 1 ons krenten,
1 kopje suiker, 2 theelepels kaneel.
Wfl wellen de krenten, die goed gewas-
geraspte appelen, suiker en kaneel. Bloem
schen zijn even op, vermengen ze met d
en boter worden met een mes tot een kru -
melige massa gemaakt, suiker bijvoeg-:
en het geheele ei. samen tot een stevige
deegbal kneden, daarna uitrollen en twe
derden ervan in een beboterden vorm over
brengen. Op de deeglaag wordt het vulse
gelegd, het overige deeg wordt nogmaai
uitgerold en aan reepen gesneden, die ove
het vulsel worden gelegd en met een we'
nlg water op de deegbodem gedrukt D-
reepen worden in de lengte en breedte ge
legd, zoodat een traliewerk ontstaat, da
met het eierdooier bestreken wordt o
tenslotte wordt de taart ongeveer u«
in een middelmatig warmen over gebakkc
„Wat heeft jou tot drinken gebracht?"
„PAmllle-omst&ndigheden."
„Ongelukkig huwelijk?"
„In zekeren zin, drie familieleden van
m'n "ouw nouden er een café op ui".