Het kiezen van een nieuwe woning. Het Menu Modepraatje •T JUTTERTJE Gezonde ligging, zonnige kamers. Enkele goede wenken, door G. C. MEYER—SCHENCKE. De eerste 5 of 6 maanden van het jaar etaan in het teeken van het zoeken naar woningen, althans in de groote steden. Woningen, die per jaar gehuurd zijn, wor den in den regel, volgens de bepalingen van het contract omstreeks Mei verlaten en reeds spoedig daarna zal men de beken de bordjes „Te huur" aangeslagen zien. Bjj woningnood zal men genoodzaakt z\jn, by eventueele verhuizing zoo vroeg moge lijk naar een geschikt huis om te zien, om niet de kans te loopen, dat de meest ge schikte, wat grootte, huur, ligging, enz. betreft, reeds verhuurd zijn. De grootste navraag bestaat naar klei nere woningen, die tegemoet komen aan de voor velen zoozeer veranderde levens omstandigheden. Kon men tot dusverre een flink heerenhuis bewonen, dan zal dit velen thans bezwaarlijk zijn, niet alleen wat be treft de meerdere kosten van huur, doch ook de hoogere belasting, de meerdere hulpkrachten, alsmede het grootere be drag dat aan onderhoud besteed zal moe ten worden. Beneden- en bovenhuizen, doch vooral de z.g. portiekwoningen, bestaande uit vier, vjjf of zes kamers, die op één verdieping gelegen zijn en een apart geheel vormen, zijn zeer in trek. Geen wonder trouwens, want ze bieden vele gemakken voor de huisvrouw, die slechts over weinig hulp be schikt Wanneer men wil verhuizen, moet men zich duidelijk voor oogen stellen, wat men wenscht en hoeveel huur men kan beste den. Vroeger gold als maatstaf, dat men één zevende van het inkomen aan huur mocht uitgeven, doch thans met de zoo zeer gedrukte inkomens is hieraan niet de hand te houden. Andere mogelijkheden. Een ander punt van buitengewoon groot belang is, dat de woning ons niet voor an dere moeilijkheden stelt. Wanneer b.v. de huur naar verhouding van het geheel niet hoog is, doch het huis door verschillende omstandigheden zeer koud is, zal daardoor een aanmerkelijk hooger bedrag aan ver warming worden uitgegeven, dan noodig geweest zou zijn, bij gunstiger ligging. Hiermede moet zeer zeker rekening ge houden worden, terwijl verder naar voren gebracht dient te worden of niet meerdere hulp vereischt wordt in verband met de indeeling. Het komt maar al te vaak voor, dat een huisvrouw verheugd is over het feit, dat zij een goedkoope woning heeft gevonden, terwijl achteraf blijkt, dat zü het werk niet met weinig hulp af kan en de middelen haar ontbreken om meerdere hulp te nemen, hetgeen eindelooze last en moeite en in de toekomst wellicht weer een verhuizing met zich brengt. Meestal is het de hulsvrouw, die op zoek gaat naar een nieuwe woning en heeft z{j een voorloopige keus gedaan, dan zal de heer des huizes de eindbeslissing in handen hebben. De indeeling van de woning is evenzeer v«l groot belang en kan er toe bijdragen °m het huiswerk economisch te verrich ten. De huiskamer moet dicht bij de keu ken liggen, waardoor eindeloos heen en w«er loopen tot een minimum beperkt wordt De moderne étagewoningen zijn practisch gebouwd, waardoor zij een ge makkelijke werkverdeeling in de hand werken. Geen lange gangen, doch een kleine hall, waar omheen alle kamers, keu ken en badkamer gegroepeerd zijn. De 'aatsten voldoen tevens aan vele moderne eischen en hebben een ingemetseld bad; de modernste woningen hebben zelfs reeds ®lectrlsche koelkasten. Kamers en meubels. De grootte van de kamers moet tevens overeenkomen met de meubels, die men heeft en deze moeten zoo practisch moge lijk geplaatst worden, terwijl alle onnoo- dige versieringen en stofnesten, die slechts werk geven en niet bijdragen tot verbete ring van het aanzien en verhooging van de sfeer der kamers, onherroepelijk ver bannen moeten worden. Heeft men een huis, dat aan de gestelde eischen tegemoet komt, dan nog zal het aanbeveling verdienen, den huiseigenaar een plat tegrond te vragen of zelf een tee- keningetje te maken, waarop alle maten zijn aangegeven, om te zien of deze over eenkomen met de beschikbare vloer- en raambekleeding, zoodat men niet in al te hooge kosten vervalt. Tevens kan worden nagegaan of bepaalde, meubels geplaatst kunnen worden. Meten met de oogen be driegt veelal zóó, dat men beter den ze- kersten weg kan volgen. Verder stellen gezinnen met kleine kin deren weer andere eischen aan een wo ning, dan die, waar geen of volwassen kin deren zjjn. De eerste zullen bij voorkeur benedenwoningen kiezen, ook al, omdat hierbij een tuintje is, doch niet minder, omdat het heen en weer gaan der kleine voetje, indien men boven woont, de rust der benedenburen verstoort. Tenslotte nog even een enkel woord over de ligging, die zóó moet zijn, dat in ieder geval de slaapkamers aan den zonkant komen. Het beste is op het Oosten of Zui den, beter dan op het Westen, daar de avondzon op warme zomerdagen tot den ondergang op de vensters staat Heeft de woning buitenmuren, dan zul len deze 's winters veel meer koude in huis brengen niet alleen, doch tevens, als zij op den regenkant gelegen zijn, en de hui zen niet al te solide gebouwd zijn, kille vochtige kamers geven. Bovenwoningen zijn daarbij minder koud, dan woningen, die gelijk met den grond liggen (beneden woningen). Wanneer men dus naar een nieuwe wo ning uitkijkt zal men met verschillende eischen rekening heisben te houden, om iets. te kragen, dat niet boven de flnan- cieele draagkracht gaat doch daarbij vele gemakken en voordeelen biedt. Gezonde ligging, warm en ingebouwd, geen lawaai van de straat (radio en gramofoon!); goede indeeling en afmeting der kamers enbillijke huurprijzen. Zeker, wij willen gaarne toegeven, een woning, die aan alie eischen voldoet, is met een kaarsje te zoeken, doch daarom is het noodig niet overhaast te huren, doch rustig uit te zien. waardoor de grootste kans om goed te slagen geboden wordt. van deze week. Zondag. Groentesoep Contrefilet Doperwten Aardappelen Aardappelen Tapioca crème Maandag. Koud vleesch Stoofsla Aardappelen Sneeuwbergen Dinsdag. Vleesch ragoüt Spinazie Aardappelpuree Havermouth met karnemelk Woensdag. Spinaziesoep Gehakt Worteltjes Aardappelen Stukjes kaas Donderdag. Macaronirand met kaas Sla Gebakken aardappelen Fruit Vrijdag. Vischschotel met Rijst en eieren Watergruwel Zaterdag. Stamppot van Raapstelen met Knakworst (opgerolde kruidenkoekjes) Tapioca Crème. 80 gr. fijne tapioca (vlugkokende)1 L. melk, tikje zout, 100 gr. suiker, 2 eieren, 2 desertlepels rum, gehakte noten. De melk wordt aan de kook gebracht met 'n tikje zout, daarna wordt de fijne tapioca erin gestrooid en gedurende 15 mi nuten gekookt, waarna de korrels glazig zijn. Het beste is een asbest plaatje on der de pan te plaatsen, aangezien de dikke brij gauw aan de pan zet. Als de korrels gaar zijn, wordt de suiker in de massa op gelost en daarna de eierdooiers geklopt, vermengd met een paar eetlepel tapioca en bij de melk gevoegd. Het eiwit wordt zeer strjf geslagen en eveneens met de ta pioca vermengd, waarbij wij tenslotte de rum voegen en het geheel in een glazen schaal overbrengen om koud te worden. De bovenkant kan vóór het opdienen bestrooid worden met gehakte noten, met choco ladestrooisel, fijn gestampte bitterkoek jes, of schuimpjes of wel gegarneerd met stukjes banaan of mandarijn. Sneeuwbergen. 2 reepen chocolade, ruim 1 dL. melk, 3 eetlepels gesmolten boter, 125 gr. suiker, 2 eieren, 75 gr. bloem, half theelepeltje zout, 1 theelepel bakpoeder, pakje vanille suiker. Voor de saus: 1 dl. water, bijna één ons suiker, mespunt cremortart, eenige druppels pepermuntolie. De melk wordt warm gemaakt in een kom metje, dat in kokend water wordt gezet en hierin worden de in stukjes gebroken ree pen chocoldae gesmolten, tot een dikke brij is verkregen, waarbij Mj de gesmolten bo ter voegen en alles roerende vermengen. De eieren worden met de suiker schuimig ge klopt en hierbij het chocolademengsel ge voegd, dat lepelsgewijze vermengd wordt met de gezeefde bloem, zout, bakpoeder en vanillesuiker. Zes vormpjes worden inge vet en gedeeltelijk gevuld met het be slag, daarna 20 minuten in een middelma tig warmen oven gebakken. Voor de saus wordt 1 dL. water aan de kook gebracht, hierin wordt bijna een ons suiker gedurende drie winuten ge kookt, daana eerst een meapvitje cremor tart bijgevoegd en enkel* (huppels peper muntolie. De puddinkjes worde.i gestort en warm opgediend, waarna de bovenkant begoten wordt met een weinig van het sausje. Vleesch ragout. 400 gr. vleeschresten, 100 gr. door regen gerookt spek, 4 dL. water, 2 bouil lonblokjes, 1 groote ui, 1 theelepel kerry, peper, zout, 2 tomaten, 30 gr. boter 35 gr. bloem. We snijden het vleesch aan nette stukjes en het spek aan dobbelsteentjes: die wjj uitbraden, daarna uitscheppen en zoolang bij het vleesch op een bord leggen. In het heete vet wordt de gesnipperde ui bruin gefruit, boter en kerry bijgevoegd alsmede de bloem, die roerende vermengd wordt met de overige ingrediënten, lang zaam het heete water bijvoegen, waarin de bouillonblokjes zijn opgelost, alles eenige minuten laten doorkoken en ten slotte het vleesch en spek bijvoegen en de ragoüt nog tien minuten zachtjes door koken. Opdienen met aardappelpuree. Spinaziesoep. 1 L. water, 50 gr. boter, 50 gr. bloem, dL. melk, eenige fijn gesnipperde wor teltjes of schorseneeren. In den regel houden we altijd water over als de spinazie gaar gekookt is, waarvan we een smakelijke soep kunnen maken. Het water vullen we aan tot 1 L., smelten de boter en vermengen deze met de bloem; daarna voegen wij (bij kleine hoeveelheden tegelijk) de vloeistof steeds roerende erb(j, zoodat zich geen klontjes vormen. We schillen eenige peentjes of schorseneeren en snipperen deze heel fijn, laten ze zoo lang met de soep koken, totdat ze gaar zijn, doen alles over in een soepterrine en roeren er een half kopje melk door. We presenteeren bij de soep een schaalte met lanpverpige in boter gebakken reepjes 1 brood. Vischgerecht met rijst en eieren. 500 gr. gekookte visch, zonder graat ge wogen, 250 gr. rijst, 100 gr. boter, 3 eieren, 1 groote ui, kerry. De gekookte visch wordt van vellen en graten ontdaan en in nette, kleine stukjes verdeeld. We kunnen de vischsoort gebrui ken, die wij wenschen; doch het meest aan te bevelen zal zijn schelvisch of kabeljouw. De rijst wordt goed droog gekookt met water en zout. Driemaal zooveel water als ze op het gas gekookt wordt en tweemaal zooveel in de hooikist, daarna moet ze ge heel afkoelen. De boter wordt in een pan verwarmd en de ui, die fijn gesnipperd is, hierin gaar gefruit met de kerry, daarna worden rijst en visch toegevoegd en met elkander ver warmd, terwijl wij de massa voortdurend om en om scheppen met een pannekoek- mes. Tenslotte wordt het ei flink geklopt en over de rijst en visch gegoten en hier mede (scheppende) goed vermengd en als het geheel gestold is, wordt de massa op gestapeld op een verwarmden schotel. Hierbij kan kroepoek geserveerd worden, die even in warme delfrite gebakken is en met fijn zout bestrooid wordt, daarna op een schaal leggen. De kroepoek moet niet te lang blijven liggen, doch liefst warm en croquant opgediend worden. „Ik heb vandaag aan een echten leeg- looper en Jan Ongeluk een briefje van tien gegeven." „Wat zei je man daar wel van?" „Hij zei: dank je wel!" HET BESTELLEN VAN PATRONEN. De prjjs onzer patronen is verlaagd tot 0.48 voor kinderkleeding en f 0.58 voor japonnen en mantels. Patronen van enkele rok of blouse kosten 0.40. Men kan het bedrag in postzegels of per postwissel overmaken aan de Moderedactrice, Muzen- straat 5B, te Den Haag. U kunt ook gireeren op postrekening 191919 t.n.v. „Den Knippatronendienst" te 's-Gravenhage. Voor uitstekende pasvorm wordt ingestaan indien men juiste buste en heupwijdte opgeeft. HET PRACTISCHE MODEBLAD. Voor dames, die hun kleeding zelf wil len maken, is een mooi modeblad beschik baar gesteld met tal van goede raadgevin gen. Het bevat mooie modellen voor den winter en wordt door onze Moderedactrice, Muzenstraat 5 B, te 's-Gravenhage, gaarne toegezonden na inzending van 12 cents porto. Tegelijk krijgt U dan het herfst nummer meegestuurd. Vooral in dezen tijd van bezuiniging lijkt ons het nieuwe mode blad een uitkomst voor heel wat gezinnen. U kunt vandaag nog aanvragen. Morgen-japon. 1519. Deze eenvoudige huisjapon wordt van eenvoudig waschbaar materiaal gemaakt en is door het model zeer geschikt om bij de morgenbezigheden gedragen te worden, speciaal door jonge huisvrouwen. Het gladde lijfje met aardige pofmouwen heeft een splitje middenvoor en hoogaansluitend, afgerond kraagje. De knoopgarneering, welke onder het split wordt aangebracht, voorkomt, dat de voorzijde te sober wordt. Tweebaans rok, die naar den onderkant iets ruimer wordt. Tobralco, cretonne, zephir, linnen, in een woord alle waschbare weefsels eigenen zich voor deze japon, waarvan de patro-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 7