Het kiezen van een
nieuwe woning.
Het Menu
Modepraatje
•T JUTTERTJE
Gezonde ligging, zonnige
kamers.
Enkele goede wenken,
door
G. C. MEYER—SCHENCKE.
De eerste 5 of 6 maanden van het jaar
etaan in het teeken van het zoeken naar
woningen, althans in de groote steden.
Woningen, die per jaar gehuurd zijn, wor
den in den regel, volgens de bepalingen
van het contract omstreeks Mei verlaten
en reeds spoedig daarna zal men de beken
de bordjes „Te huur" aangeslagen zien.
Bjj woningnood zal men genoodzaakt z\jn,
by eventueele verhuizing zoo vroeg moge
lijk naar een geschikt huis om te zien, om
niet de kans te loopen, dat de meest ge
schikte, wat grootte, huur, ligging, enz.
betreft, reeds verhuurd zijn.
De grootste navraag bestaat naar klei
nere woningen, die tegemoet komen aan
de voor velen zoozeer veranderde levens
omstandigheden. Kon men tot dusverre een
flink heerenhuis bewonen, dan zal dit velen
thans bezwaarlijk zijn, niet alleen wat be
treft de meerdere kosten van huur, doch
ook de hoogere belasting, de meerdere
hulpkrachten, alsmede het grootere be
drag dat aan onderhoud besteed zal moe
ten worden.
Beneden- en bovenhuizen, doch vooral de
z.g. portiekwoningen, bestaande uit vier,
vjjf of zes kamers, die op één verdieping
gelegen zijn en een apart geheel vormen,
zijn zeer in trek. Geen wonder trouwens,
want ze bieden vele gemakken voor de
huisvrouw, die slechts over weinig hulp be
schikt
Wanneer men wil verhuizen, moet men
zich duidelijk voor oogen stellen, wat men
wenscht en hoeveel huur men kan beste
den. Vroeger gold als maatstaf, dat men
één zevende van het inkomen aan huur
mocht uitgeven, doch thans met de zoo
zeer gedrukte inkomens is hieraan niet de
hand te houden.
Andere mogelijkheden.
Een ander punt van buitengewoon groot
belang is, dat de woning ons niet voor an
dere moeilijkheden stelt. Wanneer b.v. de
huur naar verhouding van het geheel niet
hoog is, doch het huis door verschillende
omstandigheden zeer koud is, zal daardoor
een aanmerkelijk hooger bedrag aan ver
warming worden uitgegeven, dan noodig
geweest zou zijn, bij gunstiger ligging.
Hiermede moet zeer zeker rekening ge
houden worden, terwijl verder naar voren
gebracht dient te worden of niet meerdere
hulp vereischt wordt in verband met de
indeeling. Het komt maar al te vaak voor,
dat een huisvrouw verheugd is over het
feit, dat zij een goedkoope woning heeft
gevonden, terwijl achteraf blijkt, dat zü
het werk niet met weinig hulp af kan en
de middelen haar ontbreken om meerdere
hulp te nemen, hetgeen eindelooze last en
moeite en in de toekomst wellicht weer
een verhuizing met zich brengt.
Meestal is het de hulsvrouw, die op zoek
gaat naar een nieuwe woning en heeft z{j
een voorloopige keus gedaan, dan zal de
heer des huizes de eindbeslissing in handen
hebben.
De indeeling van de woning is evenzeer
v«l groot belang en kan er toe bijdragen
°m het huiswerk economisch te verrich
ten. De huiskamer moet dicht bij de keu
ken liggen, waardoor eindeloos heen en
w«er loopen tot een minimum beperkt
wordt De moderne étagewoningen zijn
practisch gebouwd, waardoor zij een ge
makkelijke werkverdeeling in de hand
werken. Geen lange gangen, doch een
kleine hall, waar omheen alle kamers, keu
ken en badkamer gegroepeerd zijn. De
'aatsten voldoen tevens aan vele moderne
eischen en hebben een ingemetseld bad; de
modernste woningen hebben zelfs reeds
®lectrlsche koelkasten.
Kamers en meubels.
De grootte van de kamers moet tevens
overeenkomen met de meubels, die men
heeft en deze moeten zoo practisch moge
lijk geplaatst worden, terwijl alle onnoo-
dige versieringen en stofnesten, die slechts
werk geven en niet bijdragen tot verbete
ring van het aanzien en verhooging van
de sfeer der kamers, onherroepelijk ver
bannen moeten worden. Heeft men een
huis, dat aan de gestelde eischen tegemoet
komt, dan nog zal het aanbeveling
verdienen, den huiseigenaar een plat
tegrond te vragen of zelf een tee-
keningetje te maken, waarop alle maten
zijn aangegeven, om te zien of deze over
eenkomen met de beschikbare vloer- en
raambekleeding, zoodat men niet in al te
hooge kosten vervalt. Tevens kan worden
nagegaan of bepaalde, meubels geplaatst
kunnen worden. Meten met de oogen be
driegt veelal zóó, dat men beter den ze-
kersten weg kan volgen.
Verder stellen gezinnen met kleine kin
deren weer andere eischen aan een wo
ning, dan die, waar geen of volwassen kin
deren zjjn. De eerste zullen bij voorkeur
benedenwoningen kiezen, ook al, omdat
hierbij een tuintje is, doch niet minder,
omdat het heen en weer gaan der kleine
voetje, indien men boven woont, de rust
der benedenburen verstoort.
Tenslotte nog even een enkel woord over
de ligging, die zóó moet zijn, dat in ieder
geval de slaapkamers aan den zonkant
komen. Het beste is op het Oosten of Zui
den, beter dan op het Westen, daar de
avondzon op warme zomerdagen tot den
ondergang op de vensters staat
Heeft de woning buitenmuren, dan zul
len deze 's winters veel meer koude in huis
brengen niet alleen, doch tevens, als zij
op den regenkant gelegen zijn, en de hui
zen niet al te solide gebouwd zijn, kille
vochtige kamers geven. Bovenwoningen
zijn daarbij minder koud, dan woningen,
die gelijk met den grond liggen (beneden
woningen).
Wanneer men dus naar een nieuwe wo
ning uitkijkt zal men met verschillende
eischen rekening heisben te houden, om
iets. te kragen, dat niet boven de flnan-
cieele draagkracht gaat doch daarbij vele
gemakken en voordeelen biedt. Gezonde
ligging, warm en ingebouwd, geen lawaai
van de straat (radio en gramofoon!);
goede indeeling en afmeting der kamers
enbillijke huurprijzen.
Zeker, wij willen gaarne toegeven, een
woning, die aan alie eischen voldoet, is
met een kaarsje te zoeken, doch daarom
is het noodig niet overhaast te huren, doch
rustig uit te zien. waardoor de grootste
kans om goed te slagen geboden wordt.
van deze week.
Zondag.
Groentesoep
Contrefilet
Doperwten
Aardappelen
Aardappelen
Tapioca crème
Maandag.
Koud vleesch
Stoofsla
Aardappelen
Sneeuwbergen
Dinsdag.
Vleesch ragoüt
Spinazie
Aardappelpuree
Havermouth met karnemelk
Woensdag.
Spinaziesoep
Gehakt
Worteltjes
Aardappelen
Stukjes kaas
Donderdag.
Macaronirand met kaas
Sla
Gebakken aardappelen
Fruit
Vrijdag.
Vischschotel met
Rijst en eieren
Watergruwel
Zaterdag.
Stamppot van
Raapstelen met
Knakworst
(opgerolde kruidenkoekjes)
Tapioca Crème.
80 gr. fijne tapioca (vlugkokende)1 L.
melk, tikje zout, 100 gr. suiker, 2 eieren,
2 desertlepels rum, gehakte noten.
De melk wordt aan de kook gebracht
met 'n tikje zout, daarna wordt de fijne
tapioca erin gestrooid en gedurende 15 mi
nuten gekookt, waarna de korrels glazig
zijn. Het beste is een asbest plaatje on
der de pan te plaatsen, aangezien de dikke
brij gauw aan de pan zet. Als de korrels
gaar zijn, wordt de suiker in de massa op
gelost en daarna de eierdooiers geklopt,
vermengd met een paar eetlepel tapioca en
bij de melk gevoegd. Het eiwit wordt
zeer strjf geslagen en eveneens met de ta
pioca vermengd, waarbij wij tenslotte de
rum voegen en het geheel in een glazen
schaal overbrengen om koud te worden. De
bovenkant kan vóór het opdienen bestrooid
worden met gehakte noten, met choco
ladestrooisel, fijn gestampte bitterkoek
jes, of schuimpjes of wel gegarneerd met
stukjes banaan of mandarijn.
Sneeuwbergen.
2 reepen chocolade, ruim 1 dL. melk, 3
eetlepels gesmolten boter, 125 gr. suiker,
2 eieren, 75 gr. bloem, half theelepeltje
zout, 1 theelepel bakpoeder, pakje vanille
suiker.
Voor de saus: 1 dl. water,
bijna één ons suiker, mespunt cremortart,
eenige druppels pepermuntolie.
De melk wordt warm gemaakt in een kom
metje, dat in kokend water wordt gezet en
hierin worden de in stukjes gebroken ree
pen chocoldae gesmolten, tot een dikke brij
is verkregen, waarbij Mj de gesmolten bo
ter voegen en alles roerende vermengen. De
eieren worden met de suiker schuimig ge
klopt en hierbij het chocolademengsel ge
voegd, dat lepelsgewijze vermengd wordt
met de gezeefde bloem, zout, bakpoeder
en vanillesuiker. Zes vormpjes worden inge
vet en gedeeltelijk gevuld met het be
slag, daarna 20 minuten in een middelma
tig warmen oven gebakken.
Voor de saus wordt 1 dL. water aan
de kook gebracht, hierin wordt bijna een
ons suiker gedurende drie winuten ge
kookt, daana eerst een meapvitje cremor
tart bijgevoegd en enkel* (huppels peper
muntolie.
De puddinkjes worde.i gestort en warm
opgediend, waarna de bovenkant begoten
wordt met een weinig van het sausje.
Vleesch ragout.
400 gr. vleeschresten, 100 gr. door
regen gerookt spek, 4 dL. water, 2 bouil
lonblokjes, 1 groote ui, 1 theelepel kerry,
peper, zout, 2 tomaten, 30 gr. boter 35
gr. bloem.
We snijden het vleesch aan nette
stukjes en het spek aan dobbelsteentjes:
die wjj uitbraden, daarna uitscheppen en
zoolang bij het vleesch op een bord leggen.
In het heete vet wordt de gesnipperde ui
bruin gefruit, boter en kerry bijgevoegd
alsmede de bloem, die roerende vermengd
wordt met de overige ingrediënten, lang
zaam het heete water bijvoegen, waarin
de bouillonblokjes zijn opgelost, alles
eenige minuten laten doorkoken en ten
slotte het vleesch en spek bijvoegen en de
ragoüt nog tien minuten zachtjes door
koken. Opdienen met aardappelpuree.
Spinaziesoep.
1 L. water, 50 gr. boter, 50 gr. bloem,
dL. melk, eenige fijn gesnipperde wor
teltjes of schorseneeren.
In den regel houden we altijd water over
als de spinazie gaar gekookt is, waarvan
we een smakelijke soep kunnen maken.
Het water vullen we aan tot 1 L., smelten
de boter en vermengen deze met de bloem;
daarna voegen wij (bij kleine hoeveelheden
tegelijk) de vloeistof steeds roerende erb(j,
zoodat zich geen klontjes vormen. We
schillen eenige peentjes of schorseneeren
en snipperen deze heel fijn, laten ze zoo
lang met de soep koken, totdat ze gaar
zijn, doen alles over in een soepterrine en
roeren er een half kopje melk door. We
presenteeren bij de soep een schaalte met
lanpverpige in boter gebakken reepjes
1 brood.
Vischgerecht met rijst en eieren.
500 gr. gekookte visch, zonder graat ge
wogen, 250 gr. rijst, 100 gr. boter, 3 eieren,
1 groote ui, kerry.
De gekookte visch wordt van vellen en
graten ontdaan en in nette, kleine stukjes
verdeeld. We kunnen de vischsoort gebrui
ken, die wij wenschen; doch het meest aan
te bevelen zal zijn schelvisch of kabeljouw.
De rijst wordt goed droog gekookt met
water en zout. Driemaal zooveel water als
ze op het gas gekookt wordt en tweemaal
zooveel in de hooikist, daarna moet ze ge
heel afkoelen.
De boter wordt in een pan verwarmd en
de ui, die fijn gesnipperd is, hierin gaar
gefruit met de kerry, daarna worden rijst
en visch toegevoegd en met elkander ver
warmd, terwijl wij de massa voortdurend
om en om scheppen met een pannekoek-
mes. Tenslotte wordt het ei flink geklopt
en over de rijst en visch gegoten en hier
mede (scheppende) goed vermengd en als
het geheel gestold is, wordt de massa op
gestapeld op een verwarmden schotel.
Hierbij kan kroepoek geserveerd worden,
die even in warme delfrite gebakken is en
met fijn zout bestrooid wordt, daarna op
een schaal leggen. De kroepoek moet niet
te lang blijven liggen, doch liefst warm en
croquant opgediend worden.
„Ik heb vandaag aan een echten leeg-
looper en Jan Ongeluk een briefje van tien
gegeven."
„Wat zei je man daar wel van?"
„Hij zei: dank je wel!"
HET BESTELLEN VAN PATRONEN.
De prjjs onzer patronen is verlaagd tot
0.48 voor kinderkleeding en f 0.58 voor
japonnen en mantels. Patronen van enkele
rok of blouse kosten 0.40. Men kan het
bedrag in postzegels of per postwissel
overmaken aan de Moderedactrice, Muzen-
straat 5B, te Den Haag.
U kunt ook gireeren op postrekening
191919 t.n.v. „Den Knippatronendienst" te
's-Gravenhage. Voor uitstekende pasvorm
wordt ingestaan indien men juiste buste
en heupwijdte opgeeft.
HET PRACTISCHE MODEBLAD.
Voor dames, die hun kleeding zelf wil
len maken, is een mooi modeblad beschik
baar gesteld met tal van goede raadgevin
gen. Het bevat mooie modellen voor den
winter en wordt door onze Moderedactrice,
Muzenstraat 5 B, te 's-Gravenhage, gaarne
toegezonden na inzending van 12 cents
porto. Tegelijk krijgt U dan het herfst
nummer meegestuurd. Vooral in dezen tijd
van bezuiniging lijkt ons het nieuwe mode
blad een uitkomst voor heel wat gezinnen.
U kunt vandaag nog aanvragen.
Morgen-japon.
1519.
Deze eenvoudige huisjapon wordt van
eenvoudig waschbaar materiaal gemaakt
en is door het model zeer geschikt om bij
de morgenbezigheden gedragen te worden,
speciaal door jonge huisvrouwen. Het
gladde lijfje met aardige pofmouwen heeft
een splitje middenvoor en hoogaansluitend,
afgerond kraagje. De knoopgarneering,
welke onder het split wordt aangebracht,
voorkomt, dat de voorzijde te sober wordt.
Tweebaans rok, die naar den onderkant
iets ruimer wordt.
Tobralco, cretonne, zephir, linnen, in een
woord alle waschbare weefsels eigenen
zich voor deze japon, waarvan de patro-