Geniet van de zon,
zooveel ge kunt.
Het Menu
T JUTTERTJE
[ATERDAG JUNI 1935
PAG. 5
Voor of tegen rauwkost?
zouden wjj door de uitvinding der kunst
matige hoogtezon feitelijk het geheele jaar
door „de zon in huis" kunnen hebben.
Kunstmatige hoogtezon vervangt de na-
turiyke zonnestralen, doch ook hier geldt
weer: geen overdreven gebruik, doch be
ginnen met een regelmatige training, een
traning, welke ons lichaam gezond, sterk
en soepel houdt.
Zonneschy Is als medicijn:
„Elk uur een lepel".
door
MEVR. L. v. ROZENBURG.
Wij zijn niet ver meer af van den heer
lijken zomer, den zomer, welke, naar wi)
allen hopen, zonneschijn in overvloed zal
brengen. En hoe verlangend zien wij niet
uit naar de mooie zonrijke dagen. Wat
verlangen wij er niet naar om weer heer
lijk aan zee en strand onzen vrijen tijd
door te brengen. Maar... voor de zonne
baden i s tevens voorzichtigheid geboden.
Het kan een noodlottig gevolg hebben,
wanneer wij, na een kwakkelwintertje in
de stad te hebben doorgebracht, in de eer
ste zomerdagen reeds dadelijk al onzen
vrijen tijd door gaan brengen aan het
strand. Training is ook voor zonnebaden
noodig. Zon is gezond voor den mensch,
gezond voor het lichaam, gezond voor de
huid, maar men dient geen overdreven ge
bruik hiervan te maken. Ieder verstandig
arts zal overmatig gebruik van zonneba
den afkeuren. Een lichaam, dat niet aan
rijk zonlicht gewoon is en plotseling een
dergelijke groote ommekeer moet onder
vinden, zal ook de slechte, gevolgen hier
van moeten ondergaan en dikwijls zijn
deze gevolgen zware koorts, nervositeit,
huiduitslag enz.
De huid moet langzaam aan zonlicht
gewoon raken; wie in acht dagen bruinge
brand wil zijn, doet zeer onverstandig en
zal trouwens zijn doel ook niet bereiken.
Een bruingebrande, door en door gezonde
huid verkrijgt men door het lichaam lang
zaam aan het zonlicht te wennen.
De meest gezonde zonnebaden worden
in den vroegen morgen genomen. De zon
staat dan nog niet hoog en brandend aan
het uitspansel en de atmosfeer is nog rein
en ongerept. Wie niet gewend is aan het
nemen van zonnebaden, begint met een
zonnebad van hoogstens 67 minuten.
Allengs kan men dezen tijd verlengen,
doch lsechts met enkele minuten per dag.
Indien men dit ongeveer 14 dagen heeft
gedaan, dan is de huid genoeg getraind en
kan men zich in de heete middagzon wa
gen, doch niet, dan nadat de huid, welke
aan de felle zonnestralen wordt blootge
steld, is ingewreven met een vettige crème
of huidolie.
Wanneer men niet in de gelegenheid is
de huid aan een zorgvuldige training te
onderwerpen, alvorens men zich in de felle
zonnestralen begeeft, onderwerp de huid
dan aan een kuntsmatige hoogtezonbestra-
ling. Kunstmatige hoogtezonbestraling, die
zachte ultraviolette bestraling der Hanauer
Kwarts-lamp is heilzaam voor het mensche-
lijk lichaam, zoowel voor zieken als gezon
den, Onafhakelpk van oord of jaargetijde
„Heb je de nieuwe huidcreme al gepro
beerd, waarmee ze zoo adverteeren?"
„O, al drie potjes."
„Net wat ik dacht, rommel."
Erfgename: „Mijn vader heeft als jonge
man zijn fortuin gemaakt. Interesseert het
je hoe hij het heeft verkregen?"
Minnaar: „Neen, het interesseert me
meer of hjj het nog heeft"
Gemengd voedsel gewenscht.
In het voorjaar voelt men als het ware
aan, dat men lichte kost moet gaan ge
bruiken en men den winterpot, die er op in
gesteld is, het lichaam warmtecalorieën te
geven, niet meer noodig heeft.
Met vreugde worden de eerste jonge
groenten begroet en tevens komt bij velen
de wensch naar voren, om een andere voe
dingswijze te volgen, zonder echter be
paald geheel en al tot de'rauwkost over te
gaan. Vele moderne voedingsspecialisten
zijn er reeds van teruggekomen om uit
sluitend het nuttigen van rauwkost te pro-
pageeren. Ieder organisme kan deze niet
verdragen, doch dat wil niet zeggen, dat
men rauwgroenten geheel en al van het
menu moet schrappen, doch, men kan ze
als bijvoeging geven.
Over het begrip rauwkost bestaan bij
velen nog wat vage voorstellingen en toch
is het noodig, dat iedere huisvrouw zich
op de hoogte stelt van de bereiding dezer
gerechten. Wanneer men wortelen, sla,
tomaten of wat het ook zjj, zorgeloos
klaar maakt, kan het niet anders of de
huisgenooten voelen niets voor zoo'n scho
tel.
Met zorg moeten immers altijd alle ge
rechten worden toebereid, waarom zou de
rauwkost hierop dan een uitzondering moe
ten maken
De groenten moeten fijn gesneden, ge
raspt of gehakt worden en men moet bij
een rauwkostschotel, die uit verschillende
soorten is samengesteld, letten op een goe
de tegenstelling van de kleuren. Groene sla
met helderroode tomaten, witte kool en
roode bieten!
Wij hooren onze lezeressen reeds vra
gen of rauwkost voedzaam is en of men
niet na korten tijd reeds een leeg gevoel
in de maag krijgt.
Rauwkost is zeer gezond en rijk aan vi
taminen, bevat alle stoffen, die voor de in
standhouding van net lichaam noodig zijn,
doch voedzaam in de gewone beteekenis is
ze niet. Toevoeging van geslagen zure
room of mayonnaise verhoogt de voedings
waarde. Azijn wordt bij de bereiding niet
gebruikt, doch deze vervangt men door ci
troensap; verder maakt de toevoeging van
gehakte groene kruiden de slaatjes pikant,
evenals van fijn gehakte uien.
Het is een goede gewoonte in ieder ge
val eenmaal per dag een rauwkostschotel
aan de huisgenooten te geven. Aan het mid
dagmaal als voorschotel of na de gekookte
groenten, terwijl men zeker eenige malen
per week een rauwkostschotel kan geven,
b.v. met aardappelen in de schil gekookt of
gevolgd door pannekoekjes, macaroni met
tomatensaus e.a.
Het vleesch vervalt op deze dagen, is
trouwens heel goed te vervangen door eie
ren, meelspijzen, kaas, noten, bananen, e.a.
en een opvallend verschijnsel is, dat de me
dici het bij de meeste ziektegevallen van
het menu afnemen.
Wie zich geheel en al fit wil gevoelen,
moet zich aan eenvoudige, doch rationeel
samengestelde voeding gewennen, het
vleesch-verbruik verminderen en dagelijks
rauwe groenten nuttigen.
van deze week.
Zondag.
Asperges met harde eieren
boter en nootmuskaat
Gemengde sla
Aardappelen
Kastanje coupes.
Maandag.
Aspergesoep
Rundergehakt.
Stoofsla.
Aardappelen.
Gevulde koekjes.
Dinsdag.
Varkensfricandeau
Bloemkool
Aardappelen
Rijst met rabarber
Woensdag.
Tomaten
en eieren
Spinazieschotel
Aardappel puree
Donderdag.
Koud vleesch
Vruchten pannekoekjes
Worteltjes
Aardappelen
Vrijdag,
Gebakken tong
Komkommersla
Geb. aardappelen
Citroen schoteltje
Zaterdag.
Bruine boonen
Soep
Runderlappen
Aardappelen
Kastanje Coupes.
250 gr. kastanjes, 2 eetlepels suiker, 1
eetlepel "urn, 2 d.1. room, 2 d.1. melk, gepel
de haze' oten, 1 d.1. coffeïne vrije koffie,' 2
eierdooiers.
De kastanjes worden gekruist met een
scherp mes aan de plattp "ijde, waarbij zorg
gedragen moet worden, dat slechts de schil
doorgesneden wordt, Jaarna worden ze op
een bakblik in den oven gelegd, totdat de
schil openbarst óf ze worden in water ge
kookt, totdat de schillen vaneengaan, daar
na wordt de schil eraf genomen, alsmede
het bruine huidje. De gepelde kastanjes
worden in 1% d.1. melk heel zacht gekookt,
daarna gezeefd.
De eierdooiers worden met de suikers en
rum geklopt, en eetlepelsgewrjze vermengd
met de resteerende 1 d.1. melk en het cof-
feïne-vrije koffie-extract, weer even op een
kleine pit gezet en roerende verwarmd tot
dat de massa dik is; de pan wordt van het
vuur genomen en de custard vermengd met
de gewreven kastanjes en de helft van de
room. Indien noodig wordt er nog suiker
bijgevoegd naar smaak, daarna moet de
massa afkoelen en wordt verdeeld in één
persoons vla-schaaltjes of in champagne
glazen, waarin de vla geheel en al koud
moet worden. Voor het opdienen wordt de
overgehouden d.1. room stijf geklopt met
een weinig suiker en in het midden van ie
der glas wordt hiermede een roosje gespo
ten, dat omgeven wordt met een rand van
hazelnoten.
Gember koek jes
225 gr. bruine suiker (basterd), 225 gr.
boter (margarine), 350 gr. bloem, tikje
zout, halve geconfijte kersjes, stukjes droge
gember, 2 theelepels gemalen gember.
We zeven de bloem met het mespuntje
zout en de gemalen gember, voegen er bo
ter en basterd suiker bij en 'n tikje zout en
kneden deze ingrediënten tot een stevige
bal, die wij uitrollen op i/3 c.m. dikte en er
daarna met ronde of ovale vormpjes koek
jes van steken, waarvan de buitenomtrek
met een van de vingertoppen licht wordt
ingedrukt op gelijke afstanden, waardoor
kleine kuiltjes in de vlakke koekjes ont
staan, hetgeen variatie geeft. Op een ge
deelte wordt in het midden een gehalveerd
geconftft kersje gelegd, terwijl op andere
weer wat fijn gesneden stukjes gember ko
men- De koekjes worden op een ingevet
bakblik gelegd en in den oven ongeveer 20
min. gebakken, waarna ze van het blik wor
den genomen en nadat ze geheel afgekoeld
zijn in een trommel bewaard worden.
Rijst met rabarber.
2% kopjes rijst, 1 1. water, zout, 1 bos
rabarber, 100 gr. suiker.
De rijst wordt herhaaldelijk gewasschen,
zoodat het laatste waschwater volkomen
helder is, daarna opgezet met ±11. water
en zout, aan de kook gebracht en 10 min.
zachtjes doorgekookt. De rabarber-stelen
woiden aan stukjes gesneden, gewasschen,
het vocht zooveel mogelijk uitgelekt en bij
de rijst gedaan, waarmede zij tegelijkertijd
gaar koken. Even voor het op doen worden
rijst en rabarber goed vermengd met de
suiker en in een glazen schaal opgediend.
We dienen toespijzen zooveel mogelijk in
glazen schalen op, omdat het effect veel
aardiger is, dan wanneer ze in een steenen
of aardewerk schaal worden opgediend.
Willen wij de rabarber vervangen, dan
kan dit evengoed door er appels of geweek
te abrikozen bij te doen. De rijst mag als ze
opgediend wordt, wat vochtiger zijn dan ge
wone rijst-
Voorschotel van tomaten en roereieren.
Zes sneedjes brood, melk 3 d.1. 1 ei,
4 eieren, zout, zes eetlepels melk, 3 toma
ten, 1 uitje, 100 gr. boter.
De sneedjes oud brood worden geweekt
in de melk, die met het ei en zout geklopt
is, daarna worden ze in een weinig boter
aan beide kanten gebakken, op een schotel
gelegd en warm gehouden en bedekt met de
tomaten, die gehal.eerd zijn met een deel
van de boter en het uitje gaar gefruit zijn.
De vier eieren worden met melk en zout
geklopt, daarna met de resteerende boter in
een pannetje gedaan en zoolang geroerd,
tot zich een geleiachtige, doch vooral niet
te droge massa heeft gevormd, dien wij
over de tomaten verdeelen. Het gerecht
moet goed warm opgediend worden.
Vruchten pannekoekjes.
3 eieren, 100 gr. bloem, 100 gr. suiker,
1. melk, tikje zout, 3 mandarijnen, 1 appel,
2 bananen.
De eieren worden gedurende eenige minu
ten met de suiker geklopt, daarna wordt de
bloem in een kom gezeefd met 'n tikje zout
en bij kleine hoeveelheden gelijk telkens wat
van de vloeistof toegevoegd, zoodat we een
mooi, glad beslag krijgen, dat wij nog even
flink op kloppen en een uur dicht laten
staan.
De mandarijnen worden geschild en in
partjes gedeeld, waarvan de helft in stukjes
wordt gesneden. Appel en banaan worden
geschild en in kleine stukjes verdeeld, daar
na even voor het bakken met de gesneden
partjes mandarijn door het beslag geroerd.
In de koekepan wordt boter of wat slaolie
verwarmd en van de overgehouden partjes
mandarijn gegarneerd worden, nadat ze op
een schaal zijn opgestapeld. Warm opdie
nen.
Citroen schoteltje.
10 groote beschuiten, 4 eieren, V2 thee
kopje citroensap, 100 gr. suiker, 1 theele-
Pel geraspte citroenschil, 3 a 4 d.1. maïze
na, 1 opgehoopte eetlepel margarine.
De beschuit wordt fijn gestampt, des
noods vermengd met koek of biscuits-krui
mels. Een vuurvast schoteltje wordt goed
ingevet, daarna gevuld met de helft van de
kruimels. De eierdooiers worden met de
melk en suiker geklopt en aangemaakt met
de maizena, waarna de geraspte citroen
schil en bloem door wordt geroerd. Het
mengsel wordt nu vermengd met de zeer
stijf geklopte ei-witten en over de kruimels
gegoten, waarna de rest van de beschuit
als bovenlaag wordt gebruikt en de eventu
eel overgebleven gesmolten boter hierover
heen wordt gegoten. Het schoteitje wordt
een half uur in den oven geplaatst en kan
warm of koud opgediend worden.
Bruine boonensoep.
1. gekookte br. boonen, kookwater
aangevuld tot ruim 1 1., 1 groote ui, kerry,
kruidnagel, laurierblad, 50 gr. boter.
De gekookte boonen worden, indien ze
nog niet door en door zacht zpn met de ge
snipperde halve ui, het kookwater, de kruid
nagel en laurierblad nog een klein half uur
tje zachtjes gekookt, daarna worden de
kruidnagel en het laurierblad verwijderd en