m*
\4
Het Menu
JUTTE RT JE
Hoe kan men
jonge groenten
voordeelig toebereiden
Zuinige recepten
Het voldoen van
rekeningen.
door
G. C. METER—SCHWENCKE.
De versche jonge groente worden, voora!
in de steden weer dagelijks aangevoerd en
de echte huisvrouw kan met genoegen
naar de groentenwagens-, hallen- en win
kels kijken Het is dan ook zoo'n heerlijk
gericht al die groenten, waarvan wij vele
zoo lang hebben moeten ontberen. Het in
derdaad goed samenstellen van een wagen
met groenten is een kunst en de kenners
blik van de huisvrouw weet al spoedig de
goede van de minder goede kwaliteiten te
onderscheiden Groenten, veel groene groen
ten, sla in allerlei vorm zullen wij onze
huisgenooten aan den middagdisch voor
zetten en zoo mogelijk ook een slaatje om
12 uur. Wij moeten de noodige reservé
verzamelen voor de maanden, dat wij ver
stoken zijn van vele groene groenten.
Hoe smakelijk de stevige winterpot,
knollen, wortels, bieten, kool e.a. ook toe
bereid kunnen worden, we verlangen nu
lichtere kost. Velen zullen deze maanden
ook het vleesch van het menu schrappen
en de gekookte afwisselend met rauwe
groenten nuttigen, aangevuld desnoods
met eiergerechten of meespijzen.
'Dé jonge groenten bieden thans een
prachtige kleurenmengeling. Als wij „het
Ffissche groenzien van sla, andijvie, spi
nazie. het helderrood der tomaten en radijs
jes, de zacht-óranjekleurigewortels,', de
gele komkommers en roomkleurige asper
ges. Zelfs de meest onverschillige moet ge
boeid worden door dezen aanbik.
Eén nadeel is echter aan jonge groenten
verbonden, n.1. dat de meeste peperduur
zijn, in den beginnen althans. Hoewel wij
in verband met de beperkte beurs van vele
huismoeders ditmaal hoopten, dat een aan
merkelijke prijsdaling zou plaats vinden,
is dit niet het geval geweest. De IJsheili-
gen hebben in de maand Mei zoolang ge
regeerd, dat zij hieraan voor een groot
deel schuldig zijn.
Spinazie en wellicht nog enkele andere
groenten zijn echter volop te krijgen tegen
billijken prijs.
In groote gezinnen, waar de tering naar
de nering gezet moet worden, zal de huis
vrouw er op bedacht zijn, van weinig, veel
te maken. Spinazie b.v. moet niet te lang
koken, daarna fijngehakt worden; in een
deel van het kookwater weekt men eenige
sneden oud brood, ze worden zachtjes ge
stoofd en fijngewreven, daarna spinazie,
een stukje margarine en noot toevoegen en
alles nog even door en door verwarmen.
Asperges zijn in verschillende kwalitei
ten te krijgen en de mooie rechte stengels
van gelijke dikte zijn altijd het duurst,
doch de min of meer gebogen exemplaren,
waarvan enkele dik, andere dun zijn, kos
ten veel minder en kunnen eveneens zeer
smakelijk opgediend worden, b.v. in stuk
ken van pl.m. 1 cm gesneden en gestoofd
in melk of kaassaus (kookwater voor soep
bewaren).
Men kan ook asperge-pannekoeken ge
ven en maakt een beslag met eieren,
bloem, melk en 'n tikje zout en voegt hier
bij de in kleinere stukjes verdeelde ge
kookte asperge. Nog voedzamer maakt
men het, indien men bij het beslag 1 ons
gesnipperde schouderham doet. Men kan
ook pannekoekjes bakken en deze vullen
met eenige gekookte asperges, die in een
plak ham zijn gerold.
Asperges met tomaten smaken eveneens
zeer fijn en men kan de tomaten gestoofd
als een rand om de asperges geven of de
eerste bedekken met een laagje tomaten
puree en bestrooien met kaas. Een gevulde
aardappelschotel is eveneens voedzaam.
Men rekent op 1 kg asperges, 2 kg aard
appelen, maakt met melk, botor en noot
een luchtige purée, kookt de asperges en
doet in een vuurvasten schotel een flinke
laag purée, daarna asperges, plakken hard
gekookte ei, purée, asperges, eieren, purée.
Het geheel wordt met kaas bestrooid.
daarna met paneermeel en belegd met
klontjes boter, en in den oven geplaatst.
Spinazie met aardappelen is eveneens
heerlijk op dezelfde wijze als boven om
schreven toebereid. Gekookte sla is voed
zamer dan rauwe sla, doch, de laatste
heeft weer het voordeel, dat alle waarde
volle bestanddeelen behouden blijven.
Stoofsla met gekruide rijst geeft een zeer
goed maal b.v. met vruchten of compöte
na, of een of andere rauwe sla. De stoof
sla wordt na het koken in een melksaus
gestoofd, waarvan men vooral in den du
ren tijd, als de jonge sla tevens nog zoo
slinkt, een flinke hoeveelheid maakt.
Komkommersla wordt tezamen gegeven
met aan dunne plakken gesneden aardap
pelen, die men met elkander vermengt en
er tevens een groote fijngehakte ui, peter
selie, een paar fijngehakte harde 'eieren,
olie of spekvet, citroen, peper en zout bij
voegt. Liefst een uurtje voor het opdienen
klaar maken, opdat alle smaakjes zich met
elkander vermengen.
Een voedzaam en smakelijk gerecht is
stamppot van rauwe andijvie, waartoe men
een flinke hoeveelheid aardappelen niet te
droog kookt, fijn gestampt en vermengt
met eenige stronken zeer fijngesneden an
dijvie, 1 groote gesnipperde ui. uitgebak
ken spek (peper) zout en azijn.
Wij hebben hier verschillende soorten
groenten genoemd, die op deze wijze toe
bereid binnen het bereik van iedere beurs
liggen. Het is zoo noodig om een ruim ge
bruik van groenten te maken. Jammer ge
noeg, zijn de oude aardappelen slecht en de
jonge niet voedzaam, doch in de meeste
gezinnen wordt veel te weinig waarde ge
hecht aan het eten van aardappelen, liefst
in de schil gekookt. Rijst kan in dezen
tjjd de aardappelen vervangen, evenals ma
caroni en spaghetti en smaken bij vele
groenten uitstekend. Indien men rijst
koopt, moet men bij voorkeur ongeglansde
vragen, daar door het polijsten vele goede
vestanddeelen verloren zijn gegaan.
Tenslotte wilden vnj er nog even aan
herinneren, dat nimmer het kooknat van
groenten wordt weggegooid, doch steeds
gébruikt voor de bereiding van soep of
saus.
Wij zien, dat een der voorname onder-
deelen, die het ,vak" der huisvrouwen met
zich brengt, n.1. koken, wel een bespreking
waard is, want voor een groot deel is de
gezondheid ten nauwste verbonden met een
rationeele voeding.
Contante betaling te verkiezen,
Indien men ons de vraag stelt, wat wi)
zouden aanraden, het koopen op maand
rekening of contant, dan zouden wij ons
geen oogenblik behoeven te bedenken om
uit den grond van ons hart te zeggen
„Natuurlijk contant".
Indien men zich van den aanvang, dat
men zijn huishouding begint, eraan ge
went, alles te betalen, wat men koopt,
dan zullen zich althans in dit opzicht geen
zorgen boven ons hoofd stapelen. Wat
een heerlijk rustig idee, als men voor
plotselinge finantieele klappen of een be
duidende salarisvermindering komt te
staan, en men heeft niet een groot be
drag aan diverse posten, dat nog betaald
moet worden.
Wij zagen eens in een winkel een keu
rig geschilderd bordje hangen met de
woorden:
„Wie wil borgen.
Die komt morgen".
In al hun eenvoud is er in deze woor
den zoo ontzettend veel goeds gelegen,
want niet alleen ons zelf bewijzen we
door het principe van contante betaling
een dienst, doch zeker ook onze leveran
ciers. Een groot deel van het inkomen
van den man wordt besteed door de huis
vrouw. Zij kan er dus niet weinig toe bij
dragen om te zorgen, dat alle betalingen
na levering geschieden. Weinigen denken
er wellicht aan, dat het zoo buitengewoon
weinig van gemeenschapszin getuigt om
te leven op een anders kosten, want dit
is toch eigenlijk het geval, zoolang het
geleverde niet voldaan is.
Maandenlang worden zelfs kleine reke
ningen soms uitgesteld en ter zijde ge
legd. Intusschen heeft de leverancier ook
zijn verplichtingen tegenover fabrikanten
en grossiers, zij moeten op tijd belasting
en hun personeel betalen, en weten veelal
niet, hoe zij aan de noodige middelen
moeten komen, om hun bedrijf gaande te
houden.
Zü durven veelal niet te manen, omdat
de huisvrouw dit kwalijk neemt en hij
geen enkelen klant kan missen. Indien men
zich evenwel indenkt, dat uitstel van be
taling den handel groote schade aan kan
doen, dan zal men wellicht tot bezinning
komen- De nood onder alle standen is
groot en wij allen moeten ons veel ont
zeggen, wat tot dusverre gewoon was.
Laten wij als huisvrouwen ons steentje
ertoe bijdragen om het maatschappelijke
raderwerk niet nog meer te ontwrichten,
en niet meer koopen, dan wjj inderdaad
betalen kunnen, liefst contant. Is dit ten
eenenmale onmogelijk, omdat men er zich
eenmaal op ingesteld heeft, dan desnoods
maandelijks, doch dan ook dadelijk na
aanbieding van de nota betalen.
Werkelijk, wij bewijzen er de leveran
ciers en ons zelf een dienst mede: de
eersten ontvangen het geld, dat hun toe
komt en wij... hebben rust.
van deze week.
Zondag.
Toast met eieren en ansjovis,
Biefstuk.
Peulen en worteltjes.
Aardappelen.
MOccavla met banar.r-
Maandag.
Asperges met kaas.
Gehakt.
Stoofsla.
Aardappelen.
(Vruchtenvla)
Dinsdag.
Aspergesoep.
Italiaansche eaearoni.
Vruchten.
Woensdag.
Eierpchotel.
Spinazie.
Aardappelen.
Tomatensla.
Donderdag.
Karbons A.
Bloemkool.
Aardappelen.
Griesmeel met hazelnooten.
Vrijdag.
Vischgehakt.
Gemengde sla
Gebakken aardappelen.
Watergruwel.
Zaterdag.
Runderlapjes.
Postelein.
Aardappelen.
Brood met rhabarber en vla.
Moccavla met bannen en noten.
Ruim 6 dl melk. 2 eierdooiers. 35 gr.
vanille custardpoeder, 1 dl sterk coffeïne-
vrjje koffie-extract, 80 gr. suiker, 2 bana
nen, gehakte noten.
De melk wordt aan de kook gebracht en
de suiker erin opgelost, daarna worden de
eierdooiers geklopt en vermengd met de
custardpoeder en het coffeïnevrije koffie-
extract, hierbij wordt met een zeer dun
straaltje een deel van de heete melk ge-
veogd; daarna alles teruggegoten in de pan
en roerende tot op het kookpunt gebracht,
pan van het vuur en de massa even met
de garde flink opkloppen.
In een glazen schaal worden de aan
plakjes verdeelde bananen gelegd en hier
op de eenigszins afgekoelde vla gegoten,
waarna voor het opdienen de vla bestrooid
wordt met fijngehakte noten.
Asperges met kaas.
1 k g. asperges, 40 gr. boter, 100 gr.
Parmezaansche kaas, 1 dL. room, eenige
klontjes boter.
De asperges worden geschild te begin
nen 2 c.m. onder den kop en de harde on
dereinden afgesneden. Het schillen kan
men met een z.gt zuinigheidsaardappel
mesje doen, terwijl men ook asperge
mesjes in den handel heeft. In ruim water
met zout worden ze gaar gekookt, uit
het water geschept, het water weg laten
druppelen en de 40 gr. boter, die ge
smolten is, erover gieten, waarna de
asperges om en om in een deel van de
kaas worden gerold. Men legt ze nu in
een langwerpigen vuurvasten schotel, giet
er den room over en de rest van de kaas,
legt hier en daar een klontje boter en
plaatst ze 10 a 15 minuten in een
warmen oven.
Eierschoteltje.
6 eieren, 100 gr. ham, peterselie, fijnge
hakt uitje, geraspte kaas.
Hardgekookte eieren worden gehalveerd
in de lengte op een schaaltje gerang
schikt, daarna bestrooid met de fijnge
hakte ham, peterselie en het uitje, ter
wijl de geraspte kaas over den bovenkant
wordt verdeeld, terwijl een schaaltje
mayonnaise bij de eieren wordt geserveerd.
Voor de mayonnaise is noodig 1 eierdooier,
dat met peper en zout en 1 eetlepel azijn
schuimig geklopt wordt, daarna wordt
druppelsgewijze, in den aanvang althans
ongeveer 1 dL sla-olie bij het dooier ge
voegd, steeds kloppende.
Men kan de eieren op een bedje van sla
leggen, hetgeen aardiger staat.
Brood met rhabarber en eustardvla..
8 dunne sneedjes beboterd oud brood
zonder korst, 2 dikke stelen rhabarber,
50 gr suiker, L. melk, 40 gr. custard
poeder, 50 gr. suiker, 1 platte eetlepel
boter. -
De rhabarberstelen worden - met- een
weinig water gaar gekookt en vermengd
met de suiker In een glazen koni worden
beurtelings laagjes brood en rhabarber
gelegd, terwijl het laagste laagje uit
brood moet besaan. Hierop legt men b.v.
een ontbijtbordje en drukt het geheel
flink aan, plaatst er desnoods eenige uren
iets zwaars op. 4 dL. melk wordt met de
suiker aan de kook gebracht, met de
overige melk wordt de custardpoeder aan
gemaakt en bij de kokende melk gevoegd,
roerende even laten doorkoken en de bo
ter door de massa kloppen als de pan
van het vuur is, daarna de vla over het
brood-laagje en alles koud laten worden.
Net op tijd,
Dienstbode: „Onze laatste anthraciet is
op, mevrouw."
Pensionhoudster in een badplaats: „Zet
dan nog een bed in den kelder."
Engelsche consequentie.
Lord Huntingtower, die op den spoorweg
in een rijtuig eerste klasse een sigaar had
aangestoken, verkoos, niettegenstaande de
verboden van den spoorwegbeambte, het
rooken niet te staken en werd daarom ver
oordeeld tot een geldboete van veertig shil
ling.
„Dat was een duur sigaartje", meende
een van zijn vrienden. „Al had het mij tien
pond gekost", antwoordde Lord Huntingto
wer, „dan nog had ik mijn sigaar opgerookt
Als ik eenmaal een sigaar heb aangestoken,
wil ik hem oprooken",
HUI