m* \4 Het Menu JUTTE RT JE Hoe kan men jonge groenten voordeelig toebereiden Zuinige recepten Het voldoen van rekeningen. door G. C. METER—SCHWENCKE. De versche jonge groente worden, voora! in de steden weer dagelijks aangevoerd en de echte huisvrouw kan met genoegen naar de groentenwagens-, hallen- en win kels kijken Het is dan ook zoo'n heerlijk gericht al die groenten, waarvan wij vele zoo lang hebben moeten ontberen. Het in derdaad goed samenstellen van een wagen met groenten is een kunst en de kenners blik van de huisvrouw weet al spoedig de goede van de minder goede kwaliteiten te onderscheiden Groenten, veel groene groen ten, sla in allerlei vorm zullen wij onze huisgenooten aan den middagdisch voor zetten en zoo mogelijk ook een slaatje om 12 uur. Wij moeten de noodige reservé verzamelen voor de maanden, dat wij ver stoken zijn van vele groene groenten. Hoe smakelijk de stevige winterpot, knollen, wortels, bieten, kool e.a. ook toe bereid kunnen worden, we verlangen nu lichtere kost. Velen zullen deze maanden ook het vleesch van het menu schrappen en de gekookte afwisselend met rauwe groenten nuttigen, aangevuld desnoods met eiergerechten of meespijzen. 'Dé jonge groenten bieden thans een prachtige kleurenmengeling. Als wij „het Ffissche groenzien van sla, andijvie, spi nazie. het helderrood der tomaten en radijs jes, de zacht-óranjekleurigewortels,', de gele komkommers en roomkleurige asper ges. Zelfs de meest onverschillige moet ge boeid worden door dezen aanbik. Eén nadeel is echter aan jonge groenten verbonden, n.1. dat de meeste peperduur zijn, in den beginnen althans. Hoewel wij in verband met de beperkte beurs van vele huismoeders ditmaal hoopten, dat een aan merkelijke prijsdaling zou plaats vinden, is dit niet het geval geweest. De IJsheili- gen hebben in de maand Mei zoolang ge regeerd, dat zij hieraan voor een groot deel schuldig zijn. Spinazie en wellicht nog enkele andere groenten zijn echter volop te krijgen tegen billijken prijs. In groote gezinnen, waar de tering naar de nering gezet moet worden, zal de huis vrouw er op bedacht zijn, van weinig, veel te maken. Spinazie b.v. moet niet te lang koken, daarna fijngehakt worden; in een deel van het kookwater weekt men eenige sneden oud brood, ze worden zachtjes ge stoofd en fijngewreven, daarna spinazie, een stukje margarine en noot toevoegen en alles nog even door en door verwarmen. Asperges zijn in verschillende kwalitei ten te krijgen en de mooie rechte stengels van gelijke dikte zijn altijd het duurst, doch de min of meer gebogen exemplaren, waarvan enkele dik, andere dun zijn, kos ten veel minder en kunnen eveneens zeer smakelijk opgediend worden, b.v. in stuk ken van pl.m. 1 cm gesneden en gestoofd in melk of kaassaus (kookwater voor soep bewaren). Men kan ook asperge-pannekoeken ge ven en maakt een beslag met eieren, bloem, melk en 'n tikje zout en voegt hier bij de in kleinere stukjes verdeelde ge kookte asperge. Nog voedzamer maakt men het, indien men bij het beslag 1 ons gesnipperde schouderham doet. Men kan ook pannekoekjes bakken en deze vullen met eenige gekookte asperges, die in een plak ham zijn gerold. Asperges met tomaten smaken eveneens zeer fijn en men kan de tomaten gestoofd als een rand om de asperges geven of de eerste bedekken met een laagje tomaten puree en bestrooien met kaas. Een gevulde aardappelschotel is eveneens voedzaam. Men rekent op 1 kg asperges, 2 kg aard appelen, maakt met melk, botor en noot een luchtige purée, kookt de asperges en doet in een vuurvasten schotel een flinke laag purée, daarna asperges, plakken hard gekookte ei, purée, asperges, eieren, purée. Het geheel wordt met kaas bestrooid. daarna met paneermeel en belegd met klontjes boter, en in den oven geplaatst. Spinazie met aardappelen is eveneens heerlijk op dezelfde wijze als boven om schreven toebereid. Gekookte sla is voed zamer dan rauwe sla, doch, de laatste heeft weer het voordeel, dat alle waarde volle bestanddeelen behouden blijven. Stoofsla met gekruide rijst geeft een zeer goed maal b.v. met vruchten of compöte na, of een of andere rauwe sla. De stoof sla wordt na het koken in een melksaus gestoofd, waarvan men vooral in den du ren tijd, als de jonge sla tevens nog zoo slinkt, een flinke hoeveelheid maakt. Komkommersla wordt tezamen gegeven met aan dunne plakken gesneden aardap pelen, die men met elkander vermengt en er tevens een groote fijngehakte ui, peter selie, een paar fijngehakte harde 'eieren, olie of spekvet, citroen, peper en zout bij voegt. Liefst een uurtje voor het opdienen klaar maken, opdat alle smaakjes zich met elkander vermengen. Een voedzaam en smakelijk gerecht is stamppot van rauwe andijvie, waartoe men een flinke hoeveelheid aardappelen niet te droog kookt, fijn gestampt en vermengt met eenige stronken zeer fijngesneden an dijvie, 1 groote gesnipperde ui. uitgebak ken spek (peper) zout en azijn. Wij hebben hier verschillende soorten groenten genoemd, die op deze wijze toe bereid binnen het bereik van iedere beurs liggen. Het is zoo noodig om een ruim ge bruik van groenten te maken. Jammer ge noeg, zijn de oude aardappelen slecht en de jonge niet voedzaam, doch in de meeste gezinnen wordt veel te weinig waarde ge hecht aan het eten van aardappelen, liefst in de schil gekookt. Rijst kan in dezen tjjd de aardappelen vervangen, evenals ma caroni en spaghetti en smaken bij vele groenten uitstekend. Indien men rijst koopt, moet men bij voorkeur ongeglansde vragen, daar door het polijsten vele goede vestanddeelen verloren zijn gegaan. Tenslotte wilden vnj er nog even aan herinneren, dat nimmer het kooknat van groenten wordt weggegooid, doch steeds gébruikt voor de bereiding van soep of saus. Wij zien, dat een der voorname onder- deelen, die het ,vak" der huisvrouwen met zich brengt, n.1. koken, wel een bespreking waard is, want voor een groot deel is de gezondheid ten nauwste verbonden met een rationeele voeding. Contante betaling te verkiezen, Indien men ons de vraag stelt, wat wi) zouden aanraden, het koopen op maand rekening of contant, dan zouden wij ons geen oogenblik behoeven te bedenken om uit den grond van ons hart te zeggen „Natuurlijk contant". Indien men zich van den aanvang, dat men zijn huishouding begint, eraan ge went, alles te betalen, wat men koopt, dan zullen zich althans in dit opzicht geen zorgen boven ons hoofd stapelen. Wat een heerlijk rustig idee, als men voor plotselinge finantieele klappen of een be duidende salarisvermindering komt te staan, en men heeft niet een groot be drag aan diverse posten, dat nog betaald moet worden. Wij zagen eens in een winkel een keu rig geschilderd bordje hangen met de woorden: „Wie wil borgen. Die komt morgen". In al hun eenvoud is er in deze woor den zoo ontzettend veel goeds gelegen, want niet alleen ons zelf bewijzen we door het principe van contante betaling een dienst, doch zeker ook onze leveran ciers. Een groot deel van het inkomen van den man wordt besteed door de huis vrouw. Zij kan er dus niet weinig toe bij dragen om te zorgen, dat alle betalingen na levering geschieden. Weinigen denken er wellicht aan, dat het zoo buitengewoon weinig van gemeenschapszin getuigt om te leven op een anders kosten, want dit is toch eigenlijk het geval, zoolang het geleverde niet voldaan is. Maandenlang worden zelfs kleine reke ningen soms uitgesteld en ter zijde ge legd. Intusschen heeft de leverancier ook zijn verplichtingen tegenover fabrikanten en grossiers, zij moeten op tijd belasting en hun personeel betalen, en weten veelal niet, hoe zij aan de noodige middelen moeten komen, om hun bedrijf gaande te houden. Zü durven veelal niet te manen, omdat de huisvrouw dit kwalijk neemt en hij geen enkelen klant kan missen. Indien men zich evenwel indenkt, dat uitstel van be taling den handel groote schade aan kan doen, dan zal men wellicht tot bezinning komen- De nood onder alle standen is groot en wij allen moeten ons veel ont zeggen, wat tot dusverre gewoon was. Laten wij als huisvrouwen ons steentje ertoe bijdragen om het maatschappelijke raderwerk niet nog meer te ontwrichten, en niet meer koopen, dan wjj inderdaad betalen kunnen, liefst contant. Is dit ten eenenmale onmogelijk, omdat men er zich eenmaal op ingesteld heeft, dan desnoods maandelijks, doch dan ook dadelijk na aanbieding van de nota betalen. Werkelijk, wij bewijzen er de leveran ciers en ons zelf een dienst mede: de eersten ontvangen het geld, dat hun toe komt en wij... hebben rust. van deze week. Zondag. Toast met eieren en ansjovis, Biefstuk. Peulen en worteltjes. Aardappelen. MOccavla met banar.r- Maandag. Asperges met kaas. Gehakt. Stoofsla. Aardappelen. (Vruchtenvla) Dinsdag. Aspergesoep. Italiaansche eaearoni. Vruchten. Woensdag. Eierpchotel. Spinazie. Aardappelen. Tomatensla. Donderdag. Karbons A. Bloemkool. Aardappelen. Griesmeel met hazelnooten. Vrijdag. Vischgehakt. Gemengde sla Gebakken aardappelen. Watergruwel. Zaterdag. Runderlapjes. Postelein. Aardappelen. Brood met rhabarber en vla. Moccavla met bannen en noten. Ruim 6 dl melk. 2 eierdooiers. 35 gr. vanille custardpoeder, 1 dl sterk coffeïne- vrjje koffie-extract, 80 gr. suiker, 2 bana nen, gehakte noten. De melk wordt aan de kook gebracht en de suiker erin opgelost, daarna worden de eierdooiers geklopt en vermengd met de custardpoeder en het coffeïnevrije koffie- extract, hierbij wordt met een zeer dun straaltje een deel van de heete melk ge- veogd; daarna alles teruggegoten in de pan en roerende tot op het kookpunt gebracht, pan van het vuur en de massa even met de garde flink opkloppen. In een glazen schaal worden de aan plakjes verdeelde bananen gelegd en hier op de eenigszins afgekoelde vla gegoten, waarna voor het opdienen de vla bestrooid wordt met fijngehakte noten. Asperges met kaas. 1 k g. asperges, 40 gr. boter, 100 gr. Parmezaansche kaas, 1 dL. room, eenige klontjes boter. De asperges worden geschild te begin nen 2 c.m. onder den kop en de harde on dereinden afgesneden. Het schillen kan men met een z.gt zuinigheidsaardappel mesje doen, terwijl men ook asperge mesjes in den handel heeft. In ruim water met zout worden ze gaar gekookt, uit het water geschept, het water weg laten druppelen en de 40 gr. boter, die ge smolten is, erover gieten, waarna de asperges om en om in een deel van de kaas worden gerold. Men legt ze nu in een langwerpigen vuurvasten schotel, giet er den room over en de rest van de kaas, legt hier en daar een klontje boter en plaatst ze 10 a 15 minuten in een warmen oven. Eierschoteltje. 6 eieren, 100 gr. ham, peterselie, fijnge hakt uitje, geraspte kaas. Hardgekookte eieren worden gehalveerd in de lengte op een schaaltje gerang schikt, daarna bestrooid met de fijnge hakte ham, peterselie en het uitje, ter wijl de geraspte kaas over den bovenkant wordt verdeeld, terwijl een schaaltje mayonnaise bij de eieren wordt geserveerd. Voor de mayonnaise is noodig 1 eierdooier, dat met peper en zout en 1 eetlepel azijn schuimig geklopt wordt, daarna wordt druppelsgewijze, in den aanvang althans ongeveer 1 dL sla-olie bij het dooier ge voegd, steeds kloppende. Men kan de eieren op een bedje van sla leggen, hetgeen aardiger staat. Brood met rhabarber en eustardvla.. 8 dunne sneedjes beboterd oud brood zonder korst, 2 dikke stelen rhabarber, 50 gr suiker, L. melk, 40 gr. custard poeder, 50 gr. suiker, 1 platte eetlepel boter. - De rhabarberstelen worden - met- een weinig water gaar gekookt en vermengd met de suiker In een glazen koni worden beurtelings laagjes brood en rhabarber gelegd, terwijl het laagste laagje uit brood moet besaan. Hierop legt men b.v. een ontbijtbordje en drukt het geheel flink aan, plaatst er desnoods eenige uren iets zwaars op. 4 dL. melk wordt met de suiker aan de kook gebracht, met de overige melk wordt de custardpoeder aan gemaakt en bij de kokende melk gevoegd, roerende even laten doorkoken en de bo ter door de massa kloppen als de pan van het vuur is, daarna de vla over het brood-laagje en alles koud laten worden. Net op tijd, Dienstbode: „Onze laatste anthraciet is op, mevrouw." Pensionhoudster in een badplaats: „Zet dan nog een bed in den kelder." Engelsche consequentie. Lord Huntingtower, die op den spoorweg in een rijtuig eerste klasse een sigaar had aangestoken, verkoos, niettegenstaande de verboden van den spoorwegbeambte, het rooken niet te staken en werd daarom ver oordeeld tot een geldboete van veertig shil ling. „Dat was een duur sigaartje", meende een van zijn vrienden. „Al had het mij tien pond gekost", antwoordde Lord Huntingto wer, „dan nog had ik mijn sigaar opgerookt Als ik eenmaal een sigaar heb aangestoken, wil ik hem oprooken", HUI

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 17