Het Menu 'T JUTTERTE ZATERDAG 6 JULI 1935 PAG. 3 Keukeninrichtingen van vorsten en millionairs. Ware kunstwerken van goud en koper. De positie van de vrouw in het nieuwe Turkije. door G. C. MeyerSchwencke. De keuken is een der belangrijkste ge deelten van het huis, hetgeen nog maar al te weinig overdacht wordt. Ons lichaam wordt in stand gehouden door de voeding, welke daar bereid wordt en aangezien men zegt, dat slechts in een gezond li chaam een gezonde geest kan wonen, komt de waarheid onzer bewering nog meer naar voren. De keuken geeft tevens een beeld der huisvrouw en men kan hier aan zien, op welk cultureel peil zij staat. Een groot deel van den dag is de huis vrouw in de keuken bezig om alle spijzen, zoo rationeel mogelijk te bereiden, waar bij zij zich tevens op de hoogte zal dienen te stellen van de eischen, die de moderne voedingsleer stelt. Men kan inderdaad aan de inrichting en het onderhoud zien of de huisvrouw haar „vak" verstaat en of zij het met liefde beoefent. De keuken-inrichting zooals men die in vroeger jaren had met het vele mooie rood- en geelkoper treffen wij in de mo derne woningen niet meer aan. Trouwens onze keukens zijn ook niet meer zoo groot als die van de ouderwetsche huizen en dan, daarbij beschikken wij over het al gemeen over minder hulp dan in vroeger jaren. Wij hebben in onze keukens echter weer andere voordeelen, die het werk in hooge mate vergemakkelijken, om in de eerste plaats reeds onze practische gas- en electrische kookfornuizen te noemen, terwijl tal van handige en tijdsparende in strumenten ons ten dienste staan. Inderdaad aan hulpmiddelen in allerlei vorm ontbreekt het de moderne huisvrou wen niet. In Duitschland en ook in Engeland heeft men keukens, die grooter zijn dan de onze en zelfs in goede burgergezinnen benut worden als keuken-eetkamer. Zij zijn dan ook gemeubileerd met practische, afwaschbare meubelen en in de moderne huizen voorzien van vele gemakken. Toch lijkt ons zoo'n keuken-eetkamer nog niet zoo'n kwaad idee in het gezin met weinig hulp, waar de huisvrouw veel loopen bespaard wordt. Behalve genoemde eetkamer-keuken is op dezelfde verdie ping een zit- of huiskamer, dit altijd keu rig aan kant kan zijn. Het kookhoekje kan met waschbare gordijnen aan het oog ont trokken worden. Men zal echter versteld staan als wij u eens een klein beeld trachten te geven van een keuken, zooals die in de paleizen van enkele vorsten, Aziatische heerschers en millionnairs zijn ingericht en dan zul len wij ons wellicht even afvragen, of zoo'n weelde nu eigenlijk niet overdreven ia. In een der paleizen van den Engelschen koning, „Windsor Castle", is een keuken, schat, de zilveren plats en schalen op zes tigduizend gulden. De geheele keuken-in richting op Windsor Castle is buitenge woon kostbaar, het houtwerk is van mas sief eiken en op buitengewoon artistieke wijze uitgesneden en dateert van 1790, toen koning George m zich hierover een uitgaaf getroostte van negentigduizend gulden. De Russische czaren, die vóór den oor log tot de rtjkste vorsten behoorden, had den in hun paleizen buitensporig luxieus ingerichte keukens. Czaar Nicilaas n van Rusland besteedde na zijn troonbestijging voor de inrichting der keizerlijke keukens van het winterpaleis te Sint Petersburg enorme kapitalen. Als men bedenkt, dat de potten, waarin de specerijen bewaard werden, van zuiver goud waren, dan kan men begrijpen welke bedragen noodig wa ren om de geheele inrichting naar ver houding te doen zijn. Men noemt een be drag van 720.000 gulden hetwelk voor deze keuken noodig was. De milliardair Vanderbilt heeft keukens in zijn huis te New-York, waarvan de in richting 1.200.000 gulden kostte, terwijl wij nog een gansche rjj van dergelijk kost bare inrichtingen zouden kunnen aanwij zen van millionnairs, welke niet onder de zestigduizend gulden kwamen. Wij willen als curiositeit nog de keu kens noemen van den ouden Sjah van Per- zië te Teheran, welke gouden pannen be vatte, terwijl al het eetgerei eveneens uit gouden plats en schalen bestond. De grootste kunstenaars hebben deze servie zen ontworpen en inderdaad zijn het stuk ken van ongekende schoonheid. De keuken zelf bestond uit prachtig beeldhouwwerk en de geheele inrichting werd op niet minder dan twaalf millioen gulden geschat. Welk een ongelooflijke kapitalen wer den vroeger aan deze inrichtingen besteed en welk een enorme pracht moet er ge- heerscht hebben. Zeker, het kunstenaars oog en het schoonheidsgevoel zullen bij het aanschouwen hiervan ongetwijfeld ge streeld worden, maar toch vragen wij ons af, is het noodig voor de bereiding der meest uitgebreide diners en meest uitge zochte spijzen, dergelijke bedragen voor keukeninrichtingen te besteden Wij huisvrouwen, kunnen heel wat een voudiger in onze keuken te werk gaan, zonder dat zelfs feestmaaltijden er de dupe van behoeven te worden en bij al dé zen eenvoud, gaat onze keuken ons steeds ter harte! van deze week. Zondag. Ansjovis met room-croutons. Gestoofde kip met Kerry-saus en rijst. Vruchten. Maandag. Ham soufflé Spinazie. - Aardappelen. Tomatensla. Dinsdag. Fijne uiensoep. Worteltjes en peulen. Aardappelen. Woensdag. Runderrollade. Andijvie Aardappelen. Maizenarand met kersen. Donderdag. Koud vleesch. Postelein. Aardappelen. Beschuitkoek. Vrijdag. Koude gevulde tomaten. Gebakken tarbot. Gemengde sla. Gebakken aardappelen. Zaterdag. Stamppot. Versche andijvie. Aardappelen met gebakken spek. Compóte. (Mayonaise). Ansjovis met roomcroutons. 6 ronde stukjes brood van 7 8 cm doorsnede, 12 ansjovis, 1% 4 2 dL. room, peper, zout, boter. De ronde stukjes brood worden uit sneetjes oud brood. b.v. met een water glas uitgestoken, daarna in boter aan beide kanten goudbruin gebakken en weg gezet om volkomen koud te worden. De room wordt met peper en zout stijf geklopt, zoodat op elke crouton een hoog bergje wordt geschept, waarover kruise lings twee ansjovis worden gelegd. Opdienen op een schaaltje, waarop een papieren servetje is gelegd, en garneeren met takjes krulpeterselie. Maizenarand met kersen. 1 L. melk, 100 gr. maizena, 100 gr. sui ker, 500 gr kersen. De melk wordt op 1 dL. na aan de kook gebracht en de suiker er bij gevoegd; het eierdooier met de melk en de maizena vermengd en een gedeelte van de warme melk roeren we er doorheen, waarna we alles bij de overige melk voegen, die nog in de pan is en het geheel nog even laten doorkoken en het laatst het stijfgeklopte eiwit er door heen roeren, de pan van het vuur nemen en nog even alles flink met de garde doorkloppen, daarna overbrengen in een omgespoelden ringvorm en de pud ding stijf laten worden. Voor het gebruik wordt de pudding ge stort en het binnenste gevuld met de ge- wasschen en van de steel ontdane kersen. Beschuitkoek. 1 pak groote ronde beschuit, 2 eetlepels gesmolten boter, 2 eetlepels suiker, 1 thee lepel kaneel. Voor de vulling: 4 eieren, 2 dL. melk, 2 eetlepels bloem, 100 gr. suiker, geraspte citroenschil. We hebben voor de bereiding van deze koek een vuurvaste schotel noodig, die wij vooraf invetten, daarna de bodem be dekken met de fijn gestampte beschuiten, die we vermengen met de gesmolten bo ter, 2 eetlepels suiker en kaneel. De bovenlaag of vulling, zooals wij het willen noemen, maken wij als volgt: De eierdooiers worden flink schuimig geklopt met de suiker, waarna de citroen sap en de bloem hiermede vermengd wordt en bij scheutjes de melk, zoodat een gelijk mengsel ontstaat, waarbij tenslotte het stijf geklopte wit van de 4 eieren wordt geroerd en alles op het beschuit laagje gegoten. Tenslotte wordt de koek in een matig warmen oven gebakken. Koude gevulde tomaten, 1 pond tomaten, 75 gr. Parmezaansche kaas (geraspt), 1 afgestreken theelepel poeder-gelatine, 1 eetlepel mayonaise, pe per, zout, 1 theelepel geraspte ui en wat gehakte peterselie, slablaadjes. De tomaten worden gewasschen en af gedroogd, daarna van den onderkant een kapje afgesneden en de vruchten voorzich tig uitgehold. De tomatenbakjes worden bestrooid met peper en zout en op een bord weggezet. De pulp wordt door een paardeharen zeef gewreven en in 1 dL van de gezeefde puree wordt de gelatine in een klein pan netje opgelost, daarna op een* gaspitje verwarmd, totdat ze geheel is opgelost, waarna de pan van het vuur wordt geno men en de geraspte kaas bijgevoegd wordt evenals de rest van de gezeefde tomaten, het geraspte lepel ui, peterselie, peper, zout en de mayonaise. Alles wordt goed dooreen gemengd en weggezet om op te stijven, daarna wor den de tomatenbakjes gevuld met het mengsel en opgediend b.v. op een platte plazen schaal, waarop eenige slablaadjes gelegd zijn. Naar verkiezing kan men op elk vulsel een olijf of enkele capertjes leggen. Meesters: „Nu heb je al twee schotels gebroken en een kopje, en het is amper negen uur." Dienstbode: „Ja mevrouw, maar ik was vanmorgen om 5 uur al op." Nadat de sluier in Turkije voor de vrouwen verdwenen is, hebben zij een buitengewoon groote geestelijke ontwik kelingsgang doorgemaakt. Oorlog en re volutie hebben deze vrouwefi, die voor heen achter getraliede haremvensters le ven moesten, niet alleen vrijheid gegeven, dóch het tevens mogelijk gemaakt, dat zij een beroep mogen uitoefenen en kun nen studeeren. Men treft thans zelfs vrou wen aan, die belangrijke functies ver vullen, noemen wij slechts Kemal Hanum, de eerste Turksche vrouw, die tot het ge rechtshof in Istamboel werd toegelaten, terwijl een andere bekende persoonlijk heid Suat Hilmi Hanim als rechter fun geert. Nagenoeg in alle openbare betrek kingen wordt de vrouw thans genoemd, terwijl zich reeds vele artsen en advo caten onder haar bevinden. De jonge meisjes, welke hare opleiding ontvangen op de van staatswege opge richte reformscholen, worden niet alleen in geestelijke richting opgevoed, doch er wordt ook veel aandacht besteed aan lichaamsverzorging, zoodat zij bij het ver laten der school gezond en krachtig zijn om de door haar gekozen loopbaan goed te kunnen vervullen. Vele Turksche vrouwen trachten met veel enthousiasme datgene te volvoeren, waarvan zij tot voor korten tijd verstoken waren en Ataturk, die zoo onnoemelijk veel heeft bijgedragen tot de vrijmaking der vrouwen, vindt in haar begeesterde volgelingen voor zijn denkbeelden. Dit voorjaar werd in Istamboel een in ternationaal vrouwencongres gehouden, waarbij de groote vooruitgang op het ge bied van geestelijke ontwikkeling en de vrijheid van de Turksche vrouwen een punt van bespreking uitmaakte. Ongetwijfeld heeft het voorbereidende werk, dat in andere landen plaats vond, bijgedragen tot de vrijmaking dezer vrou wen, die tot dusverre slechts beschouwd werden als onmondige wezens, die min of meer het eigendom der mannen waren en niet de minste zeggenschap hadden. De moderne Turken begroeten deze om mekeer met vreugde en erkennen de vrouw thans als voortreffelijke medewerk ster evenals het feit, dat de tijd voorbij is, dat zij een willoos speeltuig in man nenhanden waren, goed genoeg als tijd verdrijf. Met belangstelling zullen wij zeker de ontwikkelingsgang dezer vrouwen gade slaan, nu zij zich ten volle ontplooien kunnen, hetgeen niet anders dan ten goede van dit volk kan komen. PRACTISCHE HULPJHDDELEN IN DE KEUKEN. Indien wij zoo van tijd tot tijd eens rondkijken in winkels van huishoudelijke artikelen, dan treft het ons steeds, dat er zooveel practische hulpmiddelen worden uitgevonden, welke er toe bijdragen het werk van de huisvrouw te veraangenamen en te vergemakkelijken. Om te beginnen de z.g. wonderrasp, welke is goedgekeurd door het Instituut tot Voorlichting bij Huishoudelijken Ar beid en die, zooals de bijgevoegde ge bruiksaanwijzing aangeeft, voor niet min der dan acht verschillende doeleinden ge bruikt kan worden. Verder ncemen wij de handige roest vrije mesjes, welke aan de punt zijn om gebogen en dienen om grape fruit uit de schil te nemen, terwijl handige kleine broodzaagjes, iets kleiner dan een ont- bjjtmes, buitengewoon practisch zijn om tomaten dun te snijden, doch eveneens goede diensten bewijzen bij het snijden van cake, ontbijtkoek, luxe broodjes enz. Handige instrumentjes zagen wij, die in de schil van citroen of sinaasappel gesto ken worden en met een kleine handbewe ging de sap naar boven brengen om ever- gegoten te worden in glas, kop of wat ook. Men kan b.v. enkele druppels citroensap noodig hebben voor bouillon en bewaart de citroen dan zonder dat men kans loopt, dat de vrucht spoedig uitdroogt. Groenten- en eieren-snijders zijn reeds lang bekend, doch bewijzen goede dien sten. Hoewel wij nog een lange lijst van allerlei practische gebruiksvoorwerpen zouden kunnen noemen, willen wij ditmaal besluiten met de practische gummi-klem metjes, welke onder aan emmers of teilen worden bevestigd om het beschadigen van gootsteenen te voorkomen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 7