Het Menu
'T JUTTERTE
ZATERDAG 6 JULI 1935
PAG. 3
Keukeninrichtingen van
vorsten en millionairs.
Ware kunstwerken
van goud en koper.
De positie van de vrouw
in het nieuwe Turkije.
door
G. C. MeyerSchwencke.
De keuken is een der belangrijkste ge
deelten van het huis, hetgeen nog maar
al te weinig overdacht wordt. Ons lichaam
wordt in stand gehouden door de voeding,
welke daar bereid wordt en aangezien
men zegt, dat slechts in een gezond li
chaam een gezonde geest kan wonen,
komt de waarheid onzer bewering nog
meer naar voren. De keuken geeft tevens
een beeld der huisvrouw en men kan hier
aan zien, op welk cultureel peil zij staat.
Een groot deel van den dag is de huis
vrouw in de keuken bezig om alle spijzen,
zoo rationeel mogelijk te bereiden, waar
bij zij zich tevens op de hoogte zal dienen
te stellen van de eischen, die de moderne
voedingsleer stelt.
Men kan inderdaad aan de inrichting en
het onderhoud zien of de huisvrouw haar
„vak" verstaat en of zij het met liefde
beoefent.
De keuken-inrichting zooals men die in
vroeger jaren had met het vele mooie
rood- en geelkoper treffen wij in de mo
derne woningen niet meer aan. Trouwens
onze keukens zijn ook niet meer zoo groot
als die van de ouderwetsche huizen en
dan, daarbij beschikken wij over het al
gemeen over minder hulp dan in vroeger
jaren. Wij hebben in onze keukens echter
weer andere voordeelen, die het werk in
hooge mate vergemakkelijken, om in de
eerste plaats reeds onze practische gas-
en electrische kookfornuizen te noemen,
terwijl tal van handige en tijdsparende in
strumenten ons ten dienste staan.
Inderdaad aan hulpmiddelen in allerlei
vorm ontbreekt het de moderne huisvrou
wen niet.
In Duitschland en ook in Engeland
heeft men keukens, die grooter zijn dan
de onze en zelfs in goede burgergezinnen
benut worden als keuken-eetkamer. Zij
zijn dan ook gemeubileerd met practische,
afwaschbare meubelen en in de moderne
huizen voorzien van vele gemakken.
Toch lijkt ons zoo'n keuken-eetkamer
nog niet zoo'n kwaad idee in het gezin
met weinig hulp, waar de huisvrouw veel
loopen bespaard wordt. Behalve genoemde
eetkamer-keuken is op dezelfde verdie
ping een zit- of huiskamer, dit altijd keu
rig aan kant kan zijn. Het kookhoekje kan
met waschbare gordijnen aan het oog ont
trokken worden.
Men zal echter versteld staan als wij
u eens een klein beeld trachten te geven
van een keuken, zooals die in de paleizen
van enkele vorsten, Aziatische heerschers
en millionnairs zijn ingericht en dan zul
len wij ons wellicht even afvragen, of
zoo'n weelde nu eigenlijk niet overdreven
ia.
In een der paleizen van den Engelschen
koning, „Windsor Castle", is een keuken,
schat, de zilveren plats en schalen op zes
tigduizend gulden. De geheele keuken-in
richting op Windsor Castle is buitenge
woon kostbaar, het houtwerk is van mas
sief eiken en op buitengewoon artistieke
wijze uitgesneden en dateert van 1790,
toen koning George m zich hierover een
uitgaaf getroostte van negentigduizend
gulden.
De Russische czaren, die vóór den oor
log tot de rtjkste vorsten behoorden, had
den in hun paleizen buitensporig luxieus
ingerichte keukens. Czaar Nicilaas n van
Rusland besteedde na zijn troonbestijging
voor de inrichting der keizerlijke keukens
van het winterpaleis te Sint Petersburg
enorme kapitalen. Als men bedenkt, dat
de potten, waarin de specerijen bewaard
werden, van zuiver goud waren, dan kan
men begrijpen welke bedragen noodig wa
ren om de geheele inrichting naar ver
houding te doen zijn. Men noemt een be
drag van 720.000 gulden hetwelk voor
deze keuken noodig was.
De milliardair Vanderbilt heeft keukens
in zijn huis te New-York, waarvan de in
richting 1.200.000 gulden kostte, terwijl
wij nog een gansche rjj van dergelijk kost
bare inrichtingen zouden kunnen aanwij
zen van millionnairs, welke niet onder de
zestigduizend gulden kwamen.
Wij willen als curiositeit nog de keu
kens noemen van den ouden Sjah van Per-
zië te Teheran, welke gouden pannen be
vatte, terwijl al het eetgerei eveneens uit
gouden plats en schalen bestond. De
grootste kunstenaars hebben deze servie
zen ontworpen en inderdaad zijn het stuk
ken van ongekende schoonheid.
De keuken zelf bestond uit prachtig
beeldhouwwerk en de geheele inrichting
werd op niet minder dan twaalf millioen
gulden geschat.
Welk een ongelooflijke kapitalen wer
den vroeger aan deze inrichtingen besteed
en welk een enorme pracht moet er ge-
heerscht hebben. Zeker, het kunstenaars
oog en het schoonheidsgevoel zullen bij
het aanschouwen hiervan ongetwijfeld ge
streeld worden, maar toch vragen wij ons
af, is het noodig voor de bereiding der
meest uitgebreide diners en meest uitge
zochte spijzen, dergelijke bedragen voor
keukeninrichtingen te besteden
Wij huisvrouwen, kunnen heel wat een
voudiger in onze keuken te werk gaan,
zonder dat zelfs feestmaaltijden er de
dupe van behoeven te worden en bij al dé
zen eenvoud, gaat onze keuken ons steeds
ter harte!
van deze week.
Zondag.
Ansjovis met room-croutons.
Gestoofde kip met
Kerry-saus en rijst.
Vruchten.
Maandag.
Ham soufflé
Spinazie.
- Aardappelen.
Tomatensla.
Dinsdag.
Fijne uiensoep.
Worteltjes en peulen.
Aardappelen.
Woensdag.
Runderrollade.
Andijvie
Aardappelen.
Maizenarand met kersen.
Donderdag.
Koud vleesch.
Postelein.
Aardappelen.
Beschuitkoek.
Vrijdag.
Koude gevulde tomaten.
Gebakken tarbot.
Gemengde sla.
Gebakken aardappelen.
Zaterdag.
Stamppot.
Versche andijvie.
Aardappelen met gebakken spek.
Compóte.
(Mayonaise).
Ansjovis met roomcroutons.
6 ronde stukjes brood van 7 8 cm
doorsnede, 12 ansjovis, 1% 4 2 dL. room,
peper, zout, boter.
De ronde stukjes brood worden uit
sneetjes oud brood. b.v. met een water
glas uitgestoken, daarna in boter aan
beide kanten goudbruin gebakken en weg
gezet om volkomen koud te worden.
De room wordt met peper en zout stijf
geklopt, zoodat op elke crouton een hoog
bergje wordt geschept, waarover kruise
lings twee ansjovis worden gelegd.
Opdienen op een schaaltje, waarop een
papieren servetje is gelegd, en garneeren
met takjes krulpeterselie.
Maizenarand met kersen.
1 L. melk, 100 gr. maizena, 100 gr. sui
ker, 500 gr kersen.
De melk wordt op 1 dL. na aan de kook
gebracht en de suiker er bij gevoegd; het
eierdooier met de melk en de maizena
vermengd en een gedeelte van de warme
melk roeren we er doorheen, waarna we
alles bij de overige melk voegen, die nog
in de pan is en het geheel nog even laten
doorkoken en het laatst het stijfgeklopte
eiwit er door heen roeren, de pan van het
vuur nemen en nog even alles flink met
de garde doorkloppen, daarna overbrengen
in een omgespoelden ringvorm en de pud
ding stijf laten worden.
Voor het gebruik wordt de pudding ge
stort en het binnenste gevuld met de ge-
wasschen en van de steel ontdane kersen.
Beschuitkoek.
1 pak groote ronde beschuit, 2 eetlepels
gesmolten boter, 2 eetlepels suiker, 1 thee
lepel kaneel.
Voor de vulling: 4 eieren, 2 dL. melk,
2 eetlepels bloem, 100 gr. suiker, geraspte
citroenschil.
We hebben voor de bereiding van deze
koek een vuurvaste schotel noodig, die
wij vooraf invetten, daarna de bodem be
dekken met de fijn gestampte beschuiten,
die we vermengen met de gesmolten bo
ter, 2 eetlepels suiker en kaneel.
De bovenlaag of vulling, zooals wij het
willen noemen, maken wij als volgt:
De eierdooiers worden flink schuimig
geklopt met de suiker, waarna de citroen
sap en de bloem hiermede vermengd
wordt en bij scheutjes de melk, zoodat een
gelijk mengsel ontstaat, waarbij tenslotte
het stijf geklopte wit van de 4 eieren
wordt geroerd en alles op het beschuit
laagje gegoten.
Tenslotte wordt de koek in een matig
warmen oven gebakken.
Koude gevulde tomaten,
1 pond tomaten, 75 gr. Parmezaansche
kaas (geraspt), 1 afgestreken theelepel
poeder-gelatine, 1 eetlepel mayonaise, pe
per, zout, 1 theelepel geraspte ui en wat
gehakte peterselie, slablaadjes.
De tomaten worden gewasschen en af
gedroogd, daarna van den onderkant een
kapje afgesneden en de vruchten voorzich
tig uitgehold. De tomatenbakjes worden
bestrooid met peper en zout en op een
bord weggezet.
De pulp wordt door een paardeharen
zeef gewreven en in 1 dL van de gezeefde
puree wordt de gelatine in een klein pan
netje opgelost, daarna op een* gaspitje
verwarmd, totdat ze geheel is opgelost,
waarna de pan van het vuur wordt geno
men en de geraspte kaas bijgevoegd wordt
evenals de rest van de gezeefde tomaten,
het geraspte lepel ui, peterselie, peper,
zout en de mayonaise.
Alles wordt goed dooreen gemengd en
weggezet om op te stijven, daarna wor
den de tomatenbakjes gevuld met het
mengsel en opgediend b.v. op een platte
plazen schaal, waarop eenige slablaadjes
gelegd zijn. Naar verkiezing kan men op
elk vulsel een olijf of enkele capertjes
leggen.
Meesters: „Nu heb je al twee schotels
gebroken en een kopje, en het is amper
negen uur."
Dienstbode: „Ja mevrouw, maar ik was
vanmorgen om 5 uur al op."
Nadat de sluier in Turkije voor de
vrouwen verdwenen is, hebben zij een
buitengewoon groote geestelijke ontwik
kelingsgang doorgemaakt. Oorlog en re
volutie hebben deze vrouwefi, die voor
heen achter getraliede haremvensters le
ven moesten, niet alleen vrijheid gegeven,
dóch het tevens mogelijk gemaakt, dat
zij een beroep mogen uitoefenen en kun
nen studeeren. Men treft thans zelfs vrou
wen aan, die belangrijke functies ver
vullen, noemen wij slechts Kemal Hanum,
de eerste Turksche vrouw, die tot het ge
rechtshof in Istamboel werd toegelaten,
terwijl een andere bekende persoonlijk
heid Suat Hilmi Hanim als rechter fun
geert. Nagenoeg in alle openbare betrek
kingen wordt de vrouw thans genoemd,
terwijl zich reeds vele artsen en advo
caten onder haar bevinden.
De jonge meisjes, welke hare opleiding
ontvangen op de van staatswege opge
richte reformscholen, worden niet alleen
in geestelijke richting opgevoed, doch er
wordt ook veel aandacht besteed aan
lichaamsverzorging, zoodat zij bij het ver
laten der school gezond en krachtig zijn
om de door haar gekozen loopbaan goed
te kunnen vervullen.
Vele Turksche vrouwen trachten met
veel enthousiasme datgene te volvoeren,
waarvan zij tot voor korten tijd verstoken
waren en Ataturk, die zoo onnoemelijk
veel heeft bijgedragen tot de vrijmaking
der vrouwen, vindt in haar begeesterde
volgelingen voor zijn denkbeelden.
Dit voorjaar werd in Istamboel een in
ternationaal vrouwencongres gehouden,
waarbij de groote vooruitgang op het ge
bied van geestelijke ontwikkeling en de
vrijheid van de Turksche vrouwen een
punt van bespreking uitmaakte.
Ongetwijfeld heeft het voorbereidende
werk, dat in andere landen plaats vond,
bijgedragen tot de vrijmaking dezer vrou
wen, die tot dusverre slechts beschouwd
werden als onmondige wezens, die min of
meer het eigendom der mannen waren en
niet de minste zeggenschap hadden.
De moderne Turken begroeten deze om
mekeer met vreugde en erkennen de
vrouw thans als voortreffelijke medewerk
ster evenals het feit, dat de tijd voorbij
is, dat zij een willoos speeltuig in man
nenhanden waren, goed genoeg als tijd
verdrijf.
Met belangstelling zullen wij zeker de
ontwikkelingsgang dezer vrouwen gade
slaan, nu zij zich ten volle ontplooien
kunnen, hetgeen niet anders dan ten goede
van dit volk kan komen.
PRACTISCHE HULPJHDDELEN IN DE
KEUKEN.
Indien wij zoo van tijd tot tijd eens
rondkijken in winkels van huishoudelijke
artikelen, dan treft het ons steeds, dat er
zooveel practische hulpmiddelen worden
uitgevonden, welke er toe bijdragen het
werk van de huisvrouw te veraangenamen
en te vergemakkelijken.
Om te beginnen de z.g. wonderrasp,
welke is goedgekeurd door het Instituut
tot Voorlichting bij Huishoudelijken Ar
beid en die, zooals de bijgevoegde ge
bruiksaanwijzing aangeeft, voor niet min
der dan acht verschillende doeleinden ge
bruikt kan worden.
Verder ncemen wij de handige roest
vrije mesjes, welke aan de punt zijn om
gebogen en dienen om grape fruit uit de
schil te nemen, terwijl handige kleine
broodzaagjes, iets kleiner dan een ont-
bjjtmes, buitengewoon practisch zijn om
tomaten dun te snijden, doch eveneens
goede diensten bewijzen bij het snijden van
cake, ontbijtkoek, luxe broodjes enz.
Handige instrumentjes zagen wij, die in
de schil van citroen of sinaasappel gesto
ken worden en met een kleine handbewe
ging de sap naar boven brengen om ever-
gegoten te worden in glas, kop of wat ook.
Men kan b.v. enkele druppels citroensap
noodig hebben voor bouillon en bewaart
de citroen dan zonder dat men kans
loopt, dat de vrucht spoedig uitdroogt.
Groenten- en eieren-snijders zijn reeds
lang bekend, doch bewijzen goede dien
sten.
Hoewel wij nog een lange lijst van
allerlei practische gebruiksvoorwerpen
zouden kunnen noemen, willen wij ditmaal
besluiten met de practische gummi-klem
metjes, welke onder aan emmers of teilen
worden bevestigd om het beschadigen van
gootsteenen te voorkomen.