Het Menu
T JUTTERTJE
ZATERDAG 27 JULI 1935
PAG. 3
De eindstrijd
voor de
verhooging.
Insectenbeten.
Hoe kan men zich het leven
gemakkelijker maken?
Het beste huishoudmateriaal is
op den duur het billijkste.
Houdt rekening met de ge
zondheid van uw kind!
In deze weken, nu een groot deel der
jeugd voor eind- of overgangs-examens
zit, heerscht in menig gezin een groote
spanning. Ingespannen wordt gewerkt
om het einddoel te bereiken en vele hoof
den buigen zich over boeken en schriften,
want zonder deze, voor velen afmattende
weken, is het niet mogelijk tot een hoo-
gere klas bevorderd te worden.
Vele jeugdige zondaren, die het zich
het afgeloopen jaar wel eens wat te ge
makkelijk hebben gemaakt, worden de
laatste weken door een plotseH.ngen angst
overvallen en werpen zich met den groot
sten ijver op hun werk. Wanneer de les
uren voorbij zijn, volgen nog vele uren
van ingespannen arbeid voor de repetities
voor den volgenden dag. Mondeling en
schriftelijk werk moet gemaakt worden
en eerst tegen middernacht gaan de over
vermoeide kinderen ter ruste.
Natuurlek zijn er vele kinderen, voor
wie deze weken geen obsessies zijn, die
geregeld gewerkt hebben en gemakkelijk
leeren. Sterke gezonde leerlingen, die
achterstallig werk hebben in te halen,
zullen evenmin geschaad worden door
eens eenige weken extra hard te moeten
werken.
Minder sterke kinderen echter, die zich
door hun physieken toestand over het
algemeen niet zoo kunnen inspannen, heb
ben veelal weer weken noodig om bij te
komen. Verstandige ouders zullen echter
een waakzaam oog op hen houden en zoo
mogelijk voorkomen, dat zij meer doen
dan hun krachten hen veroorlooven.
Zien ouders reeds met de Paaschrap-
porten, dat hun kinderen niet met de klas
meekunnen, dan is het verstandig om
zich op de mogelijkheid vooor te bereiden,
dat zij blijven zitten, vooropgesteld na
tuurlijk, dat het geen onwil is, doch meer
dere inspanning hen inderdaad physiek
achteruit zou brengen. Veelal is gebrek
aan werklust het gevolg van een minder
goede gezondheid en is het noodig, dat
de huisarts in deze gevallen geraadpleegd
wordt
Het zitten blijven moet niet als een on
overkomelijk iets door de ouders be
schouwd worden, waardoor tevens de ge-
heele vacantie van de kinderen bedorven
wordt Meermalen is het voor vele kin
deren zelfs uitstekend om een klas over
te doen, zij zullen volgende jaren veel be
ter meegaan en veel te veel wordt het
groote belang van een goede gezondheid
uit het oog verloren.
De laatste weken vóór de groote va
cantie stellen inderdaad zware eischen
aan de studeerende jeugd en ook de
ouders, doch vooral de moeders worden
hierin betrokken. Jammer genoeg, be
schouwen vele ouders het als een soort
schande, indien hun kind blijft zitten, een
opvatting, die zeker te betreuren is, aan
gezien men nu eenmaal niet mag verlan
gen, dat alle kinderen even gemakkelijk
leeren.
Insectenbeten zijn in de zomermaanden
een ware plaag voor oud en jong en voor
de laatsten zelfs meermalen niet onge
vaarlijk te noemen.
Kinderen kunnen zich slecht bedwingen
en krabben de jeukende plekken open,
waardoor zij tot ontsteking kunnen over
gaan en zelfs geïnfecteerd kunnen, wor
den. Het is daarom noodig het jeuken en
de zwelling van insectenbeten te voor
komen.
Men heeft een zeer eenvoudig middel,
dat echter weinig bekend is n.1. het voch
tig maken van een gewoon klontje suiker
en hiermede over een muggebeet krach
tig wrrjven. Evengoede diensten bewijzen
ammoniak of een stukje keukensoda.
Wespen- en bijeensteken zijn nog erger
en het eerst moet men beginnen met een
gedesinfecteerde pincet de angel te ver
wijderen, daarna legt men er omslagen
op van eau de Cologne. Het komt ook wel
eens voor, dat kleine kinderen een wesp
of bjj in het mondje krijgen en gestoken
worden. De groote zwelling van het slijm
vlies, die dan ontstaat, kan zelfs wel
ademnood ten gevolge hebben. Zijn het
grootere kinderen, bij wie zulks gebeurt,
dan moet gegorgeld worden met wijnazijn.
Ook kan het kauwen op plakjes ui door
de inwerking van het sap de zwelling
doen verminderen. De onaangename
smaak moet over het hoofd gezien wor
den, als men bedenkt, welke ernstige ge
volgen een steek in den mond kan heb
ben.
Het is een eigenaardig verschijnsel, dat
sommige menschen als het ware insecten
tot zich trekken, terwijl andere er niets
geen last van ondervinden. De eerste
doen goed eenige voorzorgsmaatregelen te
nemen, door b.v. met sterk riekende olie
gelaat en handen in te wrijven, b.v. ven
kel, laurierkers, eucalyptus of nagelolie.
van deze week.
Zondag.
Zalmschelp.
Kalfsoesters.
Doperwten.
Aardappelen.
Frambozenpudding.
Maandag.
Tapiocacrème-soep.
Roereieren.
Spinazie.
Aardappelen.
Dinsdag.
Vleeschkoekjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Rijst met bessensap.
Woensdag.
Karbonade.
Bloemkool.
Aardappelen.
Chocolade coupes.
Donderdag.
Gevulde kalfsborst.
Worteltjes.
Aardappelen.
(Koude) rijstebrei met chocoladestrooisel.
Vrijdag.
Gekookte tarbot.
Aardappelen.
Kropsla met zure saus.
Zoete rijst met versche
vruchten koud
Zaterdag.
Koud vleesch
Postelein.
Aardappelen.
Vruchtenschoteltje.
Frambozenpudding.
1 pond frambozen, 2 eieren, 3 dl. melk,
75 gr suiker, 7 bladen roode gelatine, een
kopje kokend water.
De dooiers en witten worden gescheiden
en de eerste geklopt met de melk en sui
ker, die daarna op een asbestplaatje, roe
rende tot op kookpunt wordt gebracht en
mooi dik en gebonden moet-zijn. Pan van
het vuur en de geweekte en in kokend
water opgeloste gelatine erdoor roeren.
De frambozen worden gewasschen en
goed gedroogd, daarna wordt de helft door
de zeef gewreven en door de koude vla
geroerd. Wanneer de massa dik begint te
worden, wordt de helft in een vorm ge
daan en bedekt met een laagje frambozen;
we laten dit een half uur staan en doen
er de rest van de vla op, waarna de pud
ding geheel koud en stijf moet worden,
Voor het storten wordt de vorm eenige
oogenblikken in warm water gehouden en
komt de pudding er gemakkelijk uit. De
bovenkant wordt gegarneerd met enkele
vruchten.
Tapioca-crème-soep.
3 ons kalfspoulet, 1 boulilon, M, 1
melk, 1 dl room, 2 eierdooiers, zout en
peper, 1 flinke eetlepel fijne tapioca, een
worteltje, een uitje, 'n paar takjes selde
rij, een of twee laurierbladen.
Het vleesch wordt met koud water en
de bouquet (wortel, ui. selderij, laurierbla
den) aan de kook gebracht in een goed
gesloten pan, (ruim 1 1 water), daarna
gedurende een uur zachtjes laten trekken
daarna de bouillon zeven, driekwart liter
afmeten en de rest van de bouillon en het
vleesch wegzetten voor de ragout van
morgen. De bouillon wordt weer aan de
kook gebracht en tapioca erin gaar ge
kookt (pl.m. 20 min.) daarna melk toe
voegen en nog even door laten koken,
zout en peper naar smaak. In de soepterrine
worden de eierdooiers met de room ge
klopt en hierbij met een dun straaltje de
soep gegoten.
Chocolade coupes.
180 gr. chocoladereepen o.v. vanille of
couverture, gekristalliseerde roseblaadjes,
4 eieren, 1 dl. slagroom.
De chocolade wordt met een grove rasp
geraspt en in een kommetje gedaan, dat
men in een pannetje heet water plaatst,
zoodat ze geheel en al kan smelten. De
eierdooiers worden geklopt en vermengd
met de gesmolten chocolade, welk meng
sel men een uur laat rusten en er vervol
gens de vier zééi stijfgeklopte eiwitten
doorschept. Heel voorzichtig om het
mengsel vooral luchtig te houden. Men
zet het mengsel minstens 12 uren op een
koele plaats en verdeelt het daarna in één
persoons gleizen schaaltjes of wijde gla
zen, spuit er roosjes van stijfgeslagen room
op en legt hier en daar een rose-blaadje.
Presenteeren met lange biscuits.
Gevulde kalfsborst.
1 kg kalfsborst, 2 hardgekookte eieren,
4 plakken ham, 300 gr. kalfsgehakt, 1
blokje delfrite, 50 gr. boter, peper, zout,
noot, 1 sneedje oud brood.
De kalfsborst wordt gezet in een platte
langwerpige vorm en bestrooid met peper
en zout. Het kalfsgehakt wordt aange
maakt met een stuk geweekt oud brood,
zout en noot, we spreiden de helft uit over
het vleesch, hierop komen twee plakken
ham, vervolgens de aan schijven gesneden
harde eieren, weer ham en de rest van het
gehakt, waarna het vleesch wordt opge
rold en stevig met bindgaren bijeen ge
houden. Delfrite wordt in de braadpan
heet gemaakt en het vleesch rondom aan
alle kanten mooi bruin gebraden, daarna
de boter bijvoegen en als deze ook ge
bruind is, wordt 2y2 d.L. water bijgevoegd,
waarna het vleesch met de deksel op de
pan nog één uur moet stoven.
1. Men moet alles met toewijding doen,
aangezien hetgeen, waaraan men zich geeft,
dan minder inspanning vereischt.
2. Men moet bij minder aangenaam
werk eenvoudig in het oog houden, dat ook
dit niet altijd duurt.
3. Men mort zich altijd na volbrachten
arbeid den tijd gunnen zich over het slagen
te verheugen, zelfs al is het maar een dood
gewoon stuk breiwerk.
4. Men moet niet steeds met één zelfde
werk bezig zijn, vooral niet als men be
merkt, dat dit teveel inspant, doch neemt
dan iets lichters ter hand.
5. Men moet er toe komen dagelijks een
uur voor zichzelf te nemen, desnoods een
half uur en dan ook absoluut te gaan
rusten. De ondervinding leert, dat dit niet
alleen het lichaam ten goede komt, doch
ook, dat men de „schijnbaar" verloren tjjd
ruimschoots inhaalt, omdat men meer uit
gerust is.
6. Indien men kan, moet men den tijd
weten te vinden tot ontwikkeling, door
iederen dag een half uurtje in een goed
boek te lezen. Niets is onaangenamer, dan
op lateren leeftijd te bemerken, dat men
niet meer op de hoogte is van allerlei
vraagstukken.
7. Men kan beter vroeg naar bed gaan
en vroeg opstaan, dan omgekeerd, want in
de eerste vroege morgenuren kan zooveel
gedaan worden.
8. Indien men werken als een lust be
schouwt, dan zal het zich nimmer als een
last doen gevoelen.
9. Werken houdt de menschen frisch en
geeft een bron van genot. Eerst als men
door ziekte of anderszins niet kan werken,
gevoelt men het groote gemis. „Werken
doet sterken", zegt het spreekwoord en
zeker is het, dat de mensch door werken
over veel verdriet heenkomt, doordat de
gedachten onwillekeurig in andere banen
worden geleid.
10. Ieder pogmg tot werken wordt op
den duur beloond, indien men zijn eischen
echter slechts in bescheiden zin weet te
stellen. De groote fout is echter, dat velen
te veel verwachten en dan vaak teleur
gesteld worden.
„Die manheer Bikkel vleit rnjj te veel"
„Heeft hij gezegd, dat je knap was?"
„Neen, hij zei juist, dat jij het was."
Dikwijls wordt veel te vluchtig over den
aankoop van een of ander huishoudelijk
gebruiksartikel beslist. Men is bezig ge
weest met het doen van allerlei inkoopen
en herinnert zich op het laatste oogenblik,
dat men nog even hier of daar moet bin-
nenloopen, b.v. om een pan te koopen, die
hoog noodig is. Men vraagt de verkoop
ster naar het artikel, besluit tot den koop
en laat het bezorgen.
Gauw en goed zijn twee dingen en de
vraag is nu evenwel, of door dit snelle
koopen tevens de best bruikbare pan is
aangeschaftBij kookgerei moet met
velerlei rekening worden gehouden en
zeker wel in de eerste plaats met de ver-
eischte grootte en vorm en niet minder zal
de vraag oprijzen, of de pan van email,
alluminium, vuurvast porselein, ijzer of
welk materiaal ook zal moeten zijn, om
volkomen aan het doel te beantwoorden.
Gelet moet worden op doelmatigheid en
niet in de allereerste plaats op sierlijkheid
van vorm en kleur. De handsvaten moeten
practisch aangebracht zijn en de deksel
zóó zijn, dat b.v. aardappelen afgegoten
kunnen worden, zonder dat deze met de
minste verkeerde beweging afschuift en de
aardappelen in plaats van het water in de
gootsteen terecht komen.
Verder moet men het doel van de pan in
aanmerking nemen, aangezien voor braden
en koken andere eischen aan het materiaal
worden gesteld. Goed en goedkoop kunnen
niet samengaan en de levensduur van goed
materiaal is veel langer. Men denke slechts
aan de verschillende soorten aluminium en
hoe spoedig de goedkoope kwaliteiten
deuken vertoonen. Email moet steeds ge
kocht worden van fabrikanten, die hun
sporen op dit gebied hebben verdiend en
zoodoende hun naam hoog moeten houden.
Speciale merken noemen ligt niet op
onzen weg, doch de huisvrouw met eenige
ervaring weet deze al spoedig te onderr
scheiden.
De behandeling van pannen is van groot
belang, daar zelfs het beste materiaal niet
ongestraft ruw behandeld kan worden.
Het beste is om een bepaalde kleur als
keukenuitrusting te nemen als men deze
aanschaft, b.v. óf grijs öf rco«I enz. en dan
steeds in dezelfde kleur aan te vul'en naar
gelang van behoefte, waardoor het uiterlijk
aanzien van de keuken in hooge mate ver
hoogd wordt.