Het Menu T JUTTERTJE ZATERDAG 27 JULI 1935 PAG. 3 De eindstrijd voor de verhooging. Insectenbeten. Hoe kan men zich het leven gemakkelijker maken? Het beste huishoudmateriaal is op den duur het billijkste. Houdt rekening met de ge zondheid van uw kind! In deze weken, nu een groot deel der jeugd voor eind- of overgangs-examens zit, heerscht in menig gezin een groote spanning. Ingespannen wordt gewerkt om het einddoel te bereiken en vele hoof den buigen zich over boeken en schriften, want zonder deze, voor velen afmattende weken, is het niet mogelijk tot een hoo- gere klas bevorderd te worden. Vele jeugdige zondaren, die het zich het afgeloopen jaar wel eens wat te ge makkelijk hebben gemaakt, worden de laatste weken door een plotseH.ngen angst overvallen en werpen zich met den groot sten ijver op hun werk. Wanneer de les uren voorbij zijn, volgen nog vele uren van ingespannen arbeid voor de repetities voor den volgenden dag. Mondeling en schriftelijk werk moet gemaakt worden en eerst tegen middernacht gaan de over vermoeide kinderen ter ruste. Natuurlek zijn er vele kinderen, voor wie deze weken geen obsessies zijn, die geregeld gewerkt hebben en gemakkelijk leeren. Sterke gezonde leerlingen, die achterstallig werk hebben in te halen, zullen evenmin geschaad worden door eens eenige weken extra hard te moeten werken. Minder sterke kinderen echter, die zich door hun physieken toestand over het algemeen niet zoo kunnen inspannen, heb ben veelal weer weken noodig om bij te komen. Verstandige ouders zullen echter een waakzaam oog op hen houden en zoo mogelijk voorkomen, dat zij meer doen dan hun krachten hen veroorlooven. Zien ouders reeds met de Paaschrap- porten, dat hun kinderen niet met de klas meekunnen, dan is het verstandig om zich op de mogelijkheid vooor te bereiden, dat zij blijven zitten, vooropgesteld na tuurlijk, dat het geen onwil is, doch meer dere inspanning hen inderdaad physiek achteruit zou brengen. Veelal is gebrek aan werklust het gevolg van een minder goede gezondheid en is het noodig, dat de huisarts in deze gevallen geraadpleegd wordt Het zitten blijven moet niet als een on overkomelijk iets door de ouders be schouwd worden, waardoor tevens de ge- heele vacantie van de kinderen bedorven wordt Meermalen is het voor vele kin deren zelfs uitstekend om een klas over te doen, zij zullen volgende jaren veel be ter meegaan en veel te veel wordt het groote belang van een goede gezondheid uit het oog verloren. De laatste weken vóór de groote va cantie stellen inderdaad zware eischen aan de studeerende jeugd en ook de ouders, doch vooral de moeders worden hierin betrokken. Jammer genoeg, be schouwen vele ouders het als een soort schande, indien hun kind blijft zitten, een opvatting, die zeker te betreuren is, aan gezien men nu eenmaal niet mag verlan gen, dat alle kinderen even gemakkelijk leeren. Insectenbeten zijn in de zomermaanden een ware plaag voor oud en jong en voor de laatsten zelfs meermalen niet onge vaarlijk te noemen. Kinderen kunnen zich slecht bedwingen en krabben de jeukende plekken open, waardoor zij tot ontsteking kunnen over gaan en zelfs geïnfecteerd kunnen, wor den. Het is daarom noodig het jeuken en de zwelling van insectenbeten te voor komen. Men heeft een zeer eenvoudig middel, dat echter weinig bekend is n.1. het voch tig maken van een gewoon klontje suiker en hiermede over een muggebeet krach tig wrrjven. Evengoede diensten bewijzen ammoniak of een stukje keukensoda. Wespen- en bijeensteken zijn nog erger en het eerst moet men beginnen met een gedesinfecteerde pincet de angel te ver wijderen, daarna legt men er omslagen op van eau de Cologne. Het komt ook wel eens voor, dat kleine kinderen een wesp of bjj in het mondje krijgen en gestoken worden. De groote zwelling van het slijm vlies, die dan ontstaat, kan zelfs wel ademnood ten gevolge hebben. Zijn het grootere kinderen, bij wie zulks gebeurt, dan moet gegorgeld worden met wijnazijn. Ook kan het kauwen op plakjes ui door de inwerking van het sap de zwelling doen verminderen. De onaangename smaak moet over het hoofd gezien wor den, als men bedenkt, welke ernstige ge volgen een steek in den mond kan heb ben. Het is een eigenaardig verschijnsel, dat sommige menschen als het ware insecten tot zich trekken, terwijl andere er niets geen last van ondervinden. De eerste doen goed eenige voorzorgsmaatregelen te nemen, door b.v. met sterk riekende olie gelaat en handen in te wrijven, b.v. ven kel, laurierkers, eucalyptus of nagelolie. van deze week. Zondag. Zalmschelp. Kalfsoesters. Doperwten. Aardappelen. Frambozenpudding. Maandag. Tapiocacrème-soep. Roereieren. Spinazie. Aardappelen. Dinsdag. Vleeschkoekjes. Andijvie. Aardappelen. Rijst met bessensap. Woensdag. Karbonade. Bloemkool. Aardappelen. Chocolade coupes. Donderdag. Gevulde kalfsborst. Worteltjes. Aardappelen. (Koude) rijstebrei met chocoladestrooisel. Vrijdag. Gekookte tarbot. Aardappelen. Kropsla met zure saus. Zoete rijst met versche vruchten koud Zaterdag. Koud vleesch Postelein. Aardappelen. Vruchtenschoteltje. Frambozenpudding. 1 pond frambozen, 2 eieren, 3 dl. melk, 75 gr suiker, 7 bladen roode gelatine, een kopje kokend water. De dooiers en witten worden gescheiden en de eerste geklopt met de melk en sui ker, die daarna op een asbestplaatje, roe rende tot op kookpunt wordt gebracht en mooi dik en gebonden moet-zijn. Pan van het vuur en de geweekte en in kokend water opgeloste gelatine erdoor roeren. De frambozen worden gewasschen en goed gedroogd, daarna wordt de helft door de zeef gewreven en door de koude vla geroerd. Wanneer de massa dik begint te worden, wordt de helft in een vorm ge daan en bedekt met een laagje frambozen; we laten dit een half uur staan en doen er de rest van de vla op, waarna de pud ding geheel koud en stijf moet worden, Voor het storten wordt de vorm eenige oogenblikken in warm water gehouden en komt de pudding er gemakkelijk uit. De bovenkant wordt gegarneerd met enkele vruchten. Tapioca-crème-soep. 3 ons kalfspoulet, 1 boulilon, M, 1 melk, 1 dl room, 2 eierdooiers, zout en peper, 1 flinke eetlepel fijne tapioca, een worteltje, een uitje, 'n paar takjes selde rij, een of twee laurierbladen. Het vleesch wordt met koud water en de bouquet (wortel, ui. selderij, laurierbla den) aan de kook gebracht in een goed gesloten pan, (ruim 1 1 water), daarna gedurende een uur zachtjes laten trekken daarna de bouillon zeven, driekwart liter afmeten en de rest van de bouillon en het vleesch wegzetten voor de ragout van morgen. De bouillon wordt weer aan de kook gebracht en tapioca erin gaar ge kookt (pl.m. 20 min.) daarna melk toe voegen en nog even door laten koken, zout en peper naar smaak. In de soepterrine worden de eierdooiers met de room ge klopt en hierbij met een dun straaltje de soep gegoten. Chocolade coupes. 180 gr. chocoladereepen o.v. vanille of couverture, gekristalliseerde roseblaadjes, 4 eieren, 1 dl. slagroom. De chocolade wordt met een grove rasp geraspt en in een kommetje gedaan, dat men in een pannetje heet water plaatst, zoodat ze geheel en al kan smelten. De eierdooiers worden geklopt en vermengd met de gesmolten chocolade, welk meng sel men een uur laat rusten en er vervol gens de vier zééi stijfgeklopte eiwitten doorschept. Heel voorzichtig om het mengsel vooral luchtig te houden. Men zet het mengsel minstens 12 uren op een koele plaats en verdeelt het daarna in één persoons gleizen schaaltjes of wijde gla zen, spuit er roosjes van stijfgeslagen room op en legt hier en daar een rose-blaadje. Presenteeren met lange biscuits. Gevulde kalfsborst. 1 kg kalfsborst, 2 hardgekookte eieren, 4 plakken ham, 300 gr. kalfsgehakt, 1 blokje delfrite, 50 gr. boter, peper, zout, noot, 1 sneedje oud brood. De kalfsborst wordt gezet in een platte langwerpige vorm en bestrooid met peper en zout. Het kalfsgehakt wordt aange maakt met een stuk geweekt oud brood, zout en noot, we spreiden de helft uit over het vleesch, hierop komen twee plakken ham, vervolgens de aan schijven gesneden harde eieren, weer ham en de rest van het gehakt, waarna het vleesch wordt opge rold en stevig met bindgaren bijeen ge houden. Delfrite wordt in de braadpan heet gemaakt en het vleesch rondom aan alle kanten mooi bruin gebraden, daarna de boter bijvoegen en als deze ook ge bruind is, wordt 2y2 d.L. water bijgevoegd, waarna het vleesch met de deksel op de pan nog één uur moet stoven. 1. Men moet alles met toewijding doen, aangezien hetgeen, waaraan men zich geeft, dan minder inspanning vereischt. 2. Men moet bij minder aangenaam werk eenvoudig in het oog houden, dat ook dit niet altijd duurt. 3. Men mort zich altijd na volbrachten arbeid den tijd gunnen zich over het slagen te verheugen, zelfs al is het maar een dood gewoon stuk breiwerk. 4. Men moet niet steeds met één zelfde werk bezig zijn, vooral niet als men be merkt, dat dit teveel inspant, doch neemt dan iets lichters ter hand. 5. Men moet er toe komen dagelijks een uur voor zichzelf te nemen, desnoods een half uur en dan ook absoluut te gaan rusten. De ondervinding leert, dat dit niet alleen het lichaam ten goede komt, doch ook, dat men de „schijnbaar" verloren tjjd ruimschoots inhaalt, omdat men meer uit gerust is. 6. Indien men kan, moet men den tijd weten te vinden tot ontwikkeling, door iederen dag een half uurtje in een goed boek te lezen. Niets is onaangenamer, dan op lateren leeftijd te bemerken, dat men niet meer op de hoogte is van allerlei vraagstukken. 7. Men kan beter vroeg naar bed gaan en vroeg opstaan, dan omgekeerd, want in de eerste vroege morgenuren kan zooveel gedaan worden. 8. Indien men werken als een lust be schouwt, dan zal het zich nimmer als een last doen gevoelen. 9. Werken houdt de menschen frisch en geeft een bron van genot. Eerst als men door ziekte of anderszins niet kan werken, gevoelt men het groote gemis. „Werken doet sterken", zegt het spreekwoord en zeker is het, dat de mensch door werken over veel verdriet heenkomt, doordat de gedachten onwillekeurig in andere banen worden geleid. 10. Ieder pogmg tot werken wordt op den duur beloond, indien men zijn eischen echter slechts in bescheiden zin weet te stellen. De groote fout is echter, dat velen te veel verwachten en dan vaak teleur gesteld worden. „Die manheer Bikkel vleit rnjj te veel" „Heeft hij gezegd, dat je knap was?" „Neen, hij zei juist, dat jij het was." Dikwijls wordt veel te vluchtig over den aankoop van een of ander huishoudelijk gebruiksartikel beslist. Men is bezig ge weest met het doen van allerlei inkoopen en herinnert zich op het laatste oogenblik, dat men nog even hier of daar moet bin- nenloopen, b.v. om een pan te koopen, die hoog noodig is. Men vraagt de verkoop ster naar het artikel, besluit tot den koop en laat het bezorgen. Gauw en goed zijn twee dingen en de vraag is nu evenwel, of door dit snelle koopen tevens de best bruikbare pan is aangeschaftBij kookgerei moet met velerlei rekening worden gehouden en zeker wel in de eerste plaats met de ver- eischte grootte en vorm en niet minder zal de vraag oprijzen, of de pan van email, alluminium, vuurvast porselein, ijzer of welk materiaal ook zal moeten zijn, om volkomen aan het doel te beantwoorden. Gelet moet worden op doelmatigheid en niet in de allereerste plaats op sierlijkheid van vorm en kleur. De handsvaten moeten practisch aangebracht zijn en de deksel zóó zijn, dat b.v. aardappelen afgegoten kunnen worden, zonder dat deze met de minste verkeerde beweging afschuift en de aardappelen in plaats van het water in de gootsteen terecht komen. Verder moet men het doel van de pan in aanmerking nemen, aangezien voor braden en koken andere eischen aan het materiaal worden gesteld. Goed en goedkoop kunnen niet samengaan en de levensduur van goed materiaal is veel langer. Men denke slechts aan de verschillende soorten aluminium en hoe spoedig de goedkoope kwaliteiten deuken vertoonen. Email moet steeds ge kocht worden van fabrikanten, die hun sporen op dit gebied hebben verdiend en zoodoende hun naam hoog moeten houden. Speciale merken noemen ligt niet op onzen weg, doch de huisvrouw met eenige ervaring weet deze al spoedig te onderr scheiden. De behandeling van pannen is van groot belang, daar zelfs het beste materiaal niet ongestraft ruw behandeld kan worden. Het beste is om een bepaalde kleur als keukenuitrusting te nemen als men deze aanschaft, b.v. óf grijs öf rco«I enz. en dan steeds in dezelfde kleur aan te vul'en naar gelang van behoefte, waardoor het uiterlijk aanzien van de keuken in hooge mate ver hoogd wordt.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 13