Zomertijd is inmaaktijd. Het Menu Vacantie van huispersoneel. Voetverzorging's zomers. 'T JUTTERTJE ZATERDAG 3 AUGUSTUS 1935 PAG. 3 Sedert weken houden zoowel de leden van het gezin als de dienstbode zich bezig met het maken van plannen voor de as. vacan tie. Ieder mensch heeft ree... op eenigen tijd, waarin hij zich zelf kan zijn, wil hij niet op den duur ondergaan in den tred molen van het alledaagsche, dat ten lange leste een sleurleven zou dreigen te worden. Het is vanzelfsprekend, dat ook de dienst bode vacantie krijgt en hoe moeilijk het ook moge zijn voor een huisvrouw, het zonder haar gedienstige te moeten doen, als het gezin niet op reis gaat, dan toch i3 er met overleg en een dosis goeden wil veel te schikken. Wanneer er sprake is van vacantie van het meisje, doen zich allerlei dingen voor, welke geregeld dienen te worden, aange zien voor huispersoneel geen wettelijke re gelingen gelden. Het is dan ook noodzake lijk om bij het huren van een dienstbode vast te leggen hoeveel kostgeld betaald zal worden en hoe lang de vacantie zal duren. Het spreekt vanzelf, dat een meisje, dat slechts drie of vier maanden in betrekking is geen rechten kan doen gelden op 14 da gen vacantie,- tenzij dit uitdrukkelijk als eisch gesteld is bij het aanhuren. 8 dagen zijn na eer. kort dienstverband alleszins voldoende. Na een jaar in dienst geweest te zijn, wordt een vacantie met kostgeld van twee weken gegeven, tenzij de familie eventueel langer op reis gaat en het huis gesloten wordt. Loon en kostgeld worden dan uit betaald gedurende de weken, dat men geen gebruik maakt van de diensten van het personeei. Veel beter zoude het zijn indien een en ander, liefst plaatselijk, geregeld kan wor den, zooals dit in verschillende groote ste den in Duitschland het geval is, althans wat het kostgeld betreft, dat door de Po- litie-autoriteiten wordt geregeld. In Berlijn. München en Hamburg moet 1.30 als mini mum kostgeld betaald worden. Is de fami lie op reis en wordt een schikking ge maakt, dat het meisje ih huis blijft, dan kan geen extra geld voor logies bedongen worden, zooals vanzelf spreekt. De Politie- president van Berlijn heeft tevens nog een bedrag vastgesteld voor logies, ingeval de meisjes geen thuis hebben en heeft dit be paald op 0.80 M., zoodat voor kost en lo gies 2.10 M. per dag uitbetaald moet wor den 1.26. y Alles wordt echter geheel en al geregeld volgens de plaatselijke verhoudingen en den levensstandaard en bij geschillen tusschen werkgeefster en werkneemster verstrekt de politie alle inlichtingen. Indien bij het huren niet uitdrukkelijk vastgesteld is of ook reiskosten vergoed worden met vacanties, dan kan het meis je hierop geen aanspraken doen gelden. Moreel verplicht is de werkgeefster om loon en kostgeld te betalen. Indien er een aangename verhouding heerscht tusschen werkgeefster en werk neemster, dan zullen zich in de meeste ge vallen geen geschilpunten voordoen. Niets is onaangenamer en vermoeiender dan pijnlijke voeten, vooral als men veel moet staan of loopen en een groot deel van het genot op wandelingen wordt er door bedorven. Men kan 't best 's morgens en 's avonds een lauw voetbad nemen en de voeten daarna met een grove badhanddoek af wrijven, waardoor een goede bloedcircula tie bevorderd wordt, daarna worden voe ten en enkels naar boven toe gemasseerd. Meermalen zwellen de voeten door staan of loopen op. Met warm weer ne men van voetbaden geeft aan de over gevoelige voeten veel verlichting. Na het drogen kan men ze het best met olijf- of amandelolie invetten, daarna poederen, ook tusschen de teenen en onder de voe ten. Dagelijks schoone kousen is iets, wat niet tot de onmogelijke eischen behoort, want de dunne weefsels zijn gauw gewas tenen en gedroogd. De nagels van de teenen moeten zoo kort mogelijk gehouden worden, doch niet, zooals aan die van de hand, naar de zij kanten toe diep weggeknipt, doch zij moe ten recht gehouden worden. Men moet voorkomen, dat de nagels in het vleesch dringen, een euvel, waartoe sommige door den druk der schoenen neiging vertoonen. Bemerkt men dit in den aanvang, dan brengt met met een gedesinfecteerde brei naald een stukje watten onder de nagels en vernieuwt de eerste regelmatig. „Mevrouw zei mij, dat Se niet thui3 was." „O, wilt u zoo goed zijn aan mevrouw te zeggen, dat ik niet naar haar gevraagd heb?" ONS BLOEMENVENSTER. Niet iedereen, die op een bovenhuis woont, heeft nu eenmaal geen balcon, doch wèl heeft iedereen vensters, waarvoor bloeien de planten geplaatst kunnen worden, het geen de kamers zoo'n bijzonder gezellig en vriendelijk aanzien geeft. De venster banken der moderne woningen zijn breed genoeg, om verschillende potten op te plaatsen, doch ook in andere huizen kan men dit zonder veel moeite verbreeden, door er b.v. zachtgekleurde eternieten platen op te schroeven, hetgeen een bij zonder aardig aanzien geeft. Aan het ge mis van balcon of tuin kan door het plaatsen van verschillende potten met bloeiende planten tegemoet gekomen wor den en wij kiezen natuurlijk allerlei soor ten, o.a. geranium, ster van Betlehem, lobelia's, primula's, fuchsia's, balsemien, verbena's en petunia's. Zondag. Groentesoep Biefstuk Bloemkool Aardappelen Bananen en frambozen met room Maandag. (Bloemkoolsoep) Tuinboonen met ham Aardappelen Gesmolten boter Griesmeel met aalbessen Dinsdag. Sla van zalm en doperwten Tomatensla Gebakken aardappelen Vruchten Woensdag. Kalfslever met spek Spinazie Aardappelen Watergruwel Donderdag. Tomatensoep Varkenslapjes Witte capuctjners Aardappelen Vrijdag. Vischschelpen Gemengde sla en eieren Pommes frites Vruchten Zaterdag. Runderlapjes met tomaten Prinsesseboonen Aardappelen Hangop Bananen en frambozen met room 2 dL. room, suiker, 4 bananen, 2% ons frambozen, gehakte okkernoten, geraspte chocolade. We kloppen de room eerst met een weinig suiker stijf, schillen de bananen en verdeelen ze in dunne plakken. We nemen 4 kleine glazen bordjes of platte glazen, doen hierop (in) een laagje bananen, hierop komt 14 deel van de frambozen, daaroverheen wat room, weer een laagje bananen, terwijl de overge bleven room verdeeld wordt over de bana nen, daarop bestrooid met geraspte choco lade en gehakte noten. Sla van zalm en doperwten 1 blikje zalm, komkommer, 1 tomaat, 1 blikje doperwten, 2 hardgekookte eieren, gehakte peterselie, mayonaise, slablaadjes. De zalm wordt uit het blik genomen, de vellen en graten verwijderd en in stukjes verdeeld. De doperwtjes worden op een zeef gedaan om het overtollige vocht te laten wegvloeien, daarna worden beide in een kom luchtig dooreen geschept Op een schaal wordt een bedje van goed gewasschen, en gedroogde slablaadjes ge legd; hierop het visch-erwtenmengsel, dat men bedekt met een laagje mayonaise. Garneeren met plakjes ei, reepjes kom kommer, partjes tomaat en het geheel bestrooien met gehakte peterselie. Tomatensoep. 1 kg. tomaten, 2 L. water, 2 groote bouillonblokjes, 40 gr. boter, 40 gr. bloem, peper, zout, 1 opgehoopte eetlepel fijne sago, 1 uitje, eenige takjes peterselie, kervel en een paar laurierbladen, 1 wortel. De gewasschen tomaten worden aan stukken gesneden evenals de schoonge maakte wortel en het uitje en met de peterselie, kervel en laurierblaadjes met een halve L. water opgezet en gedurende 20 25 minuten zachtjes gekookt in een goed afgesloten pan, daarna worden to maten en andere ingrediënten in een zeef gedaan en doorgewreven. Vloeistof en puree worden aangevuld met water tot 2 L. Boter in een pan smelten en binden met de bloem, daarna bij kleine hoeveel heden de vloeistof bijschenken; opgeloste bouillonblokjes bijvoegen, alles aan de kook brengen en de sago erin gaar koken, totdat de korrels doorschijnend zijn. Hier bij dobbelsteentjes in boter gebakken brood serveeren. Runderlapjes en tomaten. 4 runderlapjes 1 ons of 2 van 2 ons, zout en peper, 4 tomaten, 50 gr. rundvet, 50 gr. boter, 1 dessertlepel gehakte peter selie, 1 theelepel gemengde kruiden b. v. z.g. kokskruiden, 1 dessertlepel bloem, 1 gesnipperde ui, 4 dL. water. Het vet wordt in de braadpan heet ge maakt en de runderlapjes die met peper en zout bestrooid zijn aan beide kanten bruin gebraden, daarna wordt het vleesch op een bord gelegd en de uien in het vet bruin, doch niet te donker gebraden, de bloem er over gestrooid, evenals de peter selie en kruiden en daarna giet men het water erbij, doet het vleesch terug in de pan, en laat het 1 k 1% uur in de saus smoren (deksel op de pan). De tomaten worden, even voor het vleesch opgedaan wordt, óf heel öf in plakken gesneden in de 50 gr. boter gebakken en over de runderlapjes verdeeld, die op een ver warmde schotel gelegd worden, terwijl de gezeefde jus apart wordt opgediend. KLEINE WENKEN. In het belang van de gezondheid moest iedere huisvrouw éénmaal per dag sla op dienen, liefst groene, doch in ieder geval rauwe sla. Men kan het regelmatig aan het middagmaal geven en daarna b.v. versclie of gestoofde vruchten. Wratten kan men op den duur verwij deren door ze dagelijks eenige malen met fijn kruit in te wrijven, ook helpt het aan stippen met ricinus-olie veelal. Regel matig volhouden is echter noodig. Indien men gevoelige handen heeft, die bij het doen van huishoudelijk werk rood worden en zelfs openspringen, moet men deze na het wasschen met een mengsel van glycerine en 14 rozewater inwrij ven. Vóór het vatenwasschen wrijft men de handen met lanoline of een andere zeer vette crème in. SLECHTS EEN KROON. „Wat zou het kosten, om rondom het Jamespark een hek te plaatsen?" vroeg Koningin Carolina aan Minister Walpole met de bedoeling, om het publiek den toe gang te beletten. „Slechts een „kroon", mevrouw", ant woordde de minister. Hoe vruchten het best voor den winter te conserveeren. Eenige aanwijzingen voor het maken van jam en gelei. door TINE BREEWIJK. In dezen vruchtentijd gaan we jam ma ken, heerlijk! Den geheelen winter zullen we zoodoende nog van den zomer kunnen genieten! Maar 't is een werk, het kost heel wat tijd Décht u dat? Wist u dan niet, dat er een nieuwe methode bestaat, die maakt, dat al dat werk gedaan kan worden in een paar minuten? Het urenlang koken is niet meer noodig. Pen-jel heeft hierin verandering gebracht. Het bevat geen chemische of andere con serveermiddelen, het is een geheel natuur lijk product, uit appelen gewonnen, een bindmiddel, dat alle vruchten bevatten, aardbeien, frambozen, kersen, enz. maar in mindere mate dan appelen. We voegen dit dus toe en de jam is in een minimum van tijd klaar. U ziet natuur lijk wat de voordeelen zijn: besparing van tijd, brandstof èn van voedingsstoffen, die anders bij lang koken verloren gaan, de jam wordt als gevolg daarvan geuri ger, „natuurlijker". Rijpe vruchten, goed gewasschen, laat men uitlekken en drukt ze vervolgens fijn met een. houten lepel. Dan gelijkmatig pen-jel erdoor strooien, flink roeren en dan een minuut goed laten doorkoken. Suiker toevoegen en flink roerend de massa 5 minuten lang bruisend laten door koken. Klaas is de jam of gelei! Op 500 gram vruchten gebruiken we 1 pakje pen-jel en 450 gram suiker.' Grootere hoeveelheden b.v. 4 pond (netto) nemen een groot doosje pen-jel en 4 X 4% ons suiker. Deze jam moet 10 k 12 minuten door koken. Frambozen-jam. 1 pond frambozen, 1 pakje pen-jel, 4% ons suiker. 1. Weeg een pond frambozen af (schat het gewicht niet) en wasch ze goed; ver wijder de groene dopjes. 2. Doe de frambozen in een pan en maak ze met een houten lepel tot een brij-achtige massa. 3. Strooi den inhoud van 1 pakje pen-jel heel langzaam onder gelijktijdig flink roe ren in de vruchtmassa. 4. Brengt de vruchtmassa nog zonder toevoeging van de suiker aan de kook en laat 1 minuut bruisend doorkoken. 5. Roer er vervolgens 4% ons suiker door; in geen geval minder suiker nemen; breng de massa opnieuw aan de kook (roeren) en laat op groote vlam 5 minu ten bruisend doorkoken. 6. Doe daarna de heete jam onmiddel lijk in schoone droge potten. Frambozen-kruisbessen jam. Neem hiervoor van frambozen en ïtfpe kruisbessen tezamen 1 pond; b.v. van elke vrucht een half pond, of neem in een an dere verhouding van beide vruchten te zamen 1 pond. Doe de vruchten in een pan en maak ze met een houten lepel tot een brijachtige massa; ga vervolgens, zooals hierboven onder 36 aangegeven, te werk.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 15