Zomertijd is
inmaaktijd.
Het Menu
Vacantie
van huispersoneel.
Voetverzorging's zomers.
'T JUTTERTJE
ZATERDAG 3 AUGUSTUS 1935
PAG. 3
Sedert weken houden zoowel de leden van
het gezin als de dienstbode zich bezig met
het maken van plannen voor de as. vacan
tie.
Ieder mensch heeft ree... op eenigen
tijd, waarin hij zich zelf kan zijn, wil hij
niet op den duur ondergaan in den tred
molen van het alledaagsche, dat ten lange
leste een sleurleven zou dreigen te worden.
Het is vanzelfsprekend, dat ook de dienst
bode vacantie krijgt en hoe moeilijk het
ook moge zijn voor een huisvrouw, het
zonder haar gedienstige te moeten doen,
als het gezin niet op reis gaat, dan toch i3
er met overleg en een dosis goeden wil
veel te schikken.
Wanneer er sprake is van vacantie van
het meisje, doen zich allerlei dingen voor,
welke geregeld dienen te worden, aange
zien voor huispersoneel geen wettelijke re
gelingen gelden. Het is dan ook noodzake
lijk om bij het huren van een dienstbode
vast te leggen hoeveel kostgeld betaald zal
worden en hoe lang de vacantie zal duren.
Het spreekt vanzelf, dat een meisje, dat
slechts drie of vier maanden in betrekking
is geen rechten kan doen gelden op 14 da
gen vacantie,- tenzij dit uitdrukkelijk als
eisch gesteld is bij het aanhuren. 8 dagen
zijn na eer. kort dienstverband alleszins
voldoende.
Na een jaar in dienst geweest te zijn,
wordt een vacantie met kostgeld van twee
weken gegeven, tenzij de familie eventueel
langer op reis gaat en het huis gesloten
wordt. Loon en kostgeld worden dan uit
betaald gedurende de weken, dat men geen
gebruik maakt van de diensten van het
personeei.
Veel beter zoude het zijn indien een en
ander, liefst plaatselijk, geregeld kan wor
den, zooals dit in verschillende groote ste
den in Duitschland het geval is, althans
wat het kostgeld betreft, dat door de Po-
litie-autoriteiten wordt geregeld. In Berlijn.
München en Hamburg moet 1.30 als mini
mum kostgeld betaald worden. Is de fami
lie op reis en wordt een schikking ge
maakt, dat het meisje ih huis blijft, dan
kan geen extra geld voor logies bedongen
worden, zooals vanzelf spreekt. De Politie-
president van Berlijn heeft tevens nog een
bedrag vastgesteld voor logies, ingeval de
meisjes geen thuis hebben en heeft dit be
paald op 0.80 M., zoodat voor kost en lo
gies 2.10 M. per dag uitbetaald moet wor
den 1.26. y
Alles wordt echter geheel en al geregeld
volgens de plaatselijke verhoudingen en den
levensstandaard en bij geschillen tusschen
werkgeefster en werkneemster verstrekt
de politie alle inlichtingen.
Indien bij het huren niet uitdrukkelijk
vastgesteld is of ook reiskosten vergoed
worden met vacanties, dan kan het meis
je hierop geen aanspraken doen gelden.
Moreel verplicht is de werkgeefster om loon
en kostgeld te betalen.
Indien er een aangename verhouding
heerscht tusschen werkgeefster en werk
neemster, dan zullen zich in de meeste ge
vallen geen geschilpunten voordoen.
Niets is onaangenamer en vermoeiender
dan pijnlijke voeten, vooral als men veel
moet staan of loopen en een groot deel
van het genot op wandelingen wordt er
door bedorven.
Men kan 't best 's morgens en 's avonds
een lauw voetbad nemen en de voeten
daarna met een grove badhanddoek af
wrijven, waardoor een goede bloedcircula
tie bevorderd wordt, daarna worden voe
ten en enkels naar boven toe gemasseerd.
Meermalen zwellen de voeten door staan
of loopen op. Met warm weer ne
men van voetbaden geeft aan de over
gevoelige voeten veel verlichting. Na het
drogen kan men ze het best met olijf- of
amandelolie invetten, daarna poederen,
ook tusschen de teenen en onder de voe
ten. Dagelijks schoone kousen is iets, wat
niet tot de onmogelijke eischen behoort,
want de dunne weefsels zijn gauw gewas
tenen en gedroogd.
De nagels van de teenen moeten zoo
kort mogelijk gehouden worden, doch niet,
zooals aan die van de hand, naar de zij
kanten toe diep weggeknipt, doch zij moe
ten recht gehouden worden. Men moet
voorkomen, dat de nagels in het vleesch
dringen, een euvel, waartoe sommige door
den druk der schoenen neiging vertoonen.
Bemerkt men dit in den aanvang, dan
brengt met met een gedesinfecteerde brei
naald een stukje watten onder de nagels
en vernieuwt de eerste regelmatig.
„Mevrouw zei mij, dat Se niet thui3
was."
„O, wilt u zoo goed zijn aan mevrouw
te zeggen, dat ik niet naar haar gevraagd
heb?"
ONS BLOEMENVENSTER.
Niet iedereen, die op een bovenhuis woont,
heeft nu eenmaal geen balcon, doch wèl
heeft iedereen vensters, waarvoor bloeien
de planten geplaatst kunnen worden, het
geen de kamers zoo'n bijzonder gezellig en
vriendelijk aanzien geeft. De venster
banken der moderne woningen zijn breed
genoeg, om verschillende potten op te
plaatsen, doch ook in andere huizen kan
men dit zonder veel moeite verbreeden,
door er b.v. zachtgekleurde eternieten
platen op te schroeven, hetgeen een bij
zonder aardig aanzien geeft. Aan het ge
mis van balcon of tuin kan door het
plaatsen van verschillende potten met
bloeiende planten tegemoet gekomen wor
den en wij kiezen natuurlijk allerlei soor
ten, o.a. geranium, ster van Betlehem,
lobelia's, primula's, fuchsia's, balsemien,
verbena's en petunia's.
Zondag.
Groentesoep
Biefstuk
Bloemkool
Aardappelen
Bananen en frambozen met room
Maandag.
(Bloemkoolsoep)
Tuinboonen met ham
Aardappelen
Gesmolten boter
Griesmeel met aalbessen
Dinsdag.
Sla van zalm en doperwten
Tomatensla
Gebakken aardappelen
Vruchten
Woensdag.
Kalfslever met spek
Spinazie
Aardappelen
Watergruwel
Donderdag.
Tomatensoep
Varkenslapjes
Witte capuctjners
Aardappelen
Vrijdag.
Vischschelpen
Gemengde sla en eieren
Pommes frites
Vruchten
Zaterdag.
Runderlapjes met tomaten
Prinsesseboonen
Aardappelen
Hangop
Bananen en frambozen met room
2 dL. room, suiker, 4 bananen, 2% ons
frambozen, gehakte okkernoten, geraspte
chocolade.
We kloppen de room eerst met een
weinig suiker stijf, schillen de bananen
en verdeelen ze in dunne plakken. We
nemen 4 kleine glazen bordjes of platte
glazen, doen hierop (in) een laagje
bananen, hierop komt 14 deel van de
frambozen, daaroverheen wat room, weer
een laagje bananen, terwijl de overge
bleven room verdeeld wordt over de bana
nen, daarop bestrooid met geraspte choco
lade en gehakte noten.
Sla van zalm en doperwten
1 blikje zalm, komkommer, 1 tomaat,
1 blikje doperwten, 2 hardgekookte eieren,
gehakte peterselie, mayonaise, slablaadjes.
De zalm wordt uit het blik genomen,
de vellen en graten verwijderd en in
stukjes verdeeld. De doperwtjes worden
op een zeef gedaan om het overtollige
vocht te laten wegvloeien, daarna worden
beide in een kom luchtig dooreen geschept
Op een schaal wordt een bedje van goed
gewasschen, en gedroogde slablaadjes ge
legd; hierop het visch-erwtenmengsel, dat
men bedekt met een laagje mayonaise.
Garneeren met plakjes ei, reepjes kom
kommer, partjes tomaat en het geheel
bestrooien met gehakte peterselie.
Tomatensoep.
1 kg. tomaten, 2 L. water, 2 groote
bouillonblokjes, 40 gr. boter, 40 gr. bloem,
peper, zout, 1 opgehoopte eetlepel fijne
sago, 1 uitje, eenige takjes peterselie,
kervel en een paar laurierbladen, 1 wortel.
De gewasschen tomaten worden aan
stukken gesneden evenals de schoonge
maakte wortel en het uitje en met de
peterselie, kervel en laurierblaadjes met
een halve L. water opgezet en gedurende
20 25 minuten zachtjes gekookt in een
goed afgesloten pan, daarna worden to
maten en andere ingrediënten in een zeef
gedaan en doorgewreven. Vloeistof en
puree worden aangevuld met water tot
2 L. Boter in een pan smelten en binden
met de bloem, daarna bij kleine hoeveel
heden de vloeistof bijschenken; opgeloste
bouillonblokjes bijvoegen, alles aan de
kook brengen en de sago erin gaar koken,
totdat de korrels doorschijnend zijn. Hier
bij dobbelsteentjes in boter gebakken
brood serveeren.
Runderlapjes en tomaten.
4 runderlapjes 1 ons of 2 van 2 ons,
zout en peper, 4 tomaten, 50 gr. rundvet,
50 gr. boter, 1 dessertlepel gehakte peter
selie, 1 theelepel gemengde kruiden b. v.
z.g. kokskruiden, 1 dessertlepel bloem, 1
gesnipperde ui, 4 dL. water.
Het vet wordt in de braadpan heet ge
maakt en de runderlapjes die met peper
en zout bestrooid zijn aan beide kanten
bruin gebraden, daarna wordt het vleesch
op een bord gelegd en de uien in het vet
bruin, doch niet te donker gebraden, de
bloem er over gestrooid, evenals de peter
selie en kruiden en daarna giet men het
water erbij, doet het vleesch terug in de
pan, en laat het 1 k 1% uur in de saus
smoren (deksel op de pan). De tomaten
worden, even voor het vleesch opgedaan
wordt, óf heel öf in plakken gesneden in
de 50 gr. boter gebakken en over de
runderlapjes verdeeld, die op een ver
warmde schotel gelegd worden, terwijl de
gezeefde jus apart wordt opgediend.
KLEINE WENKEN.
In het belang van de gezondheid moest
iedere huisvrouw éénmaal per dag sla op
dienen, liefst groene, doch in ieder geval
rauwe sla. Men kan het regelmatig aan
het middagmaal geven en daarna b.v.
versclie of gestoofde vruchten.
Wratten kan men op den duur verwij
deren door ze dagelijks eenige malen met
fijn kruit in te wrijven, ook helpt het aan
stippen met ricinus-olie veelal. Regel
matig volhouden is echter noodig.
Indien men gevoelige handen heeft, die
bij het doen van huishoudelijk werk rood
worden en zelfs openspringen, moet men
deze na het wasschen met een mengsel
van glycerine en 14 rozewater inwrij
ven. Vóór het vatenwasschen wrijft men
de handen met lanoline of een andere
zeer vette crème in.
SLECHTS EEN KROON.
„Wat zou het kosten, om rondom het
Jamespark een hek te plaatsen?" vroeg
Koningin Carolina aan Minister Walpole
met de bedoeling, om het publiek den toe
gang te beletten.
„Slechts een „kroon", mevrouw", ant
woordde de minister.
Hoe vruchten het best voor
den winter te conserveeren.
Eenige aanwijzingen voor
het maken van jam en gelei.
door
TINE BREEWIJK.
In dezen vruchtentijd gaan we jam ma
ken, heerlijk! Den geheelen winter zullen
we zoodoende nog van den zomer kunnen
genieten! Maar 't is een werk, het kost
heel wat tijd
Décht u dat? Wist u dan niet, dat er
een nieuwe methode bestaat, die maakt,
dat al dat werk gedaan kan worden in
een paar minuten? Het urenlang koken is
niet meer noodig.
Pen-jel heeft hierin verandering gebracht.
Het bevat geen chemische of andere con
serveermiddelen, het is een geheel natuur
lijk product, uit appelen gewonnen, een
bindmiddel, dat alle vruchten bevatten,
aardbeien, frambozen, kersen, enz.
maar in mindere mate dan appelen. We
voegen dit dus toe en de jam is in een
minimum van tijd klaar. U ziet natuur
lijk wat de voordeelen zijn: besparing van
tijd, brandstof èn van voedingsstoffen,
die anders bij lang koken verloren gaan,
de jam wordt als gevolg daarvan geuri
ger, „natuurlijker".
Rijpe vruchten, goed gewasschen, laat
men uitlekken en drukt ze vervolgens fijn
met een. houten lepel. Dan gelijkmatig
pen-jel erdoor strooien, flink roeren en
dan een minuut goed laten doorkoken.
Suiker toevoegen en flink roerend de
massa 5 minuten lang bruisend laten door
koken. Klaas is de jam of gelei!
Op 500 gram vruchten gebruiken we 1
pakje pen-jel en 450 gram suiker.' Grootere
hoeveelheden b.v. 4 pond (netto) nemen
een groot doosje pen-jel en 4 X 4% ons
suiker.
Deze jam moet 10 k 12 minuten door
koken.
Frambozen-jam.
1 pond frambozen, 1 pakje pen-jel, 4%
ons suiker.
1. Weeg een pond frambozen af (schat
het gewicht niet) en wasch ze goed; ver
wijder de groene dopjes.
2. Doe de frambozen in een pan en
maak ze met een houten lepel tot een
brij-achtige massa.
3. Strooi den inhoud van 1 pakje pen-jel
heel langzaam onder gelijktijdig flink roe
ren in de vruchtmassa.
4. Brengt de vruchtmassa nog zonder
toevoeging van de suiker aan de kook en
laat 1 minuut bruisend doorkoken.
5. Roer er vervolgens 4% ons suiker
door; in geen geval minder suiker nemen;
breng de massa opnieuw aan de kook
(roeren) en laat op groote vlam 5 minu
ten bruisend doorkoken.
6. Doe daarna de heete jam onmiddel
lijk in schoone droge potten.
Frambozen-kruisbessen jam.
Neem hiervoor van frambozen en ïtfpe
kruisbessen tezamen 1 pond; b.v. van elke
vrucht een half pond, of neem in een an
dere verhouding van beide vruchten te
zamen 1 pond.
Doe de vruchten in een pan en maak ze
met een houten lepel tot een brijachtige
massa; ga vervolgens, zooals hierboven
onder 36 aangegeven, te werk.