Hei Menu l I ZATERDAG 17 AUGUSTUS 1935 PAG. 3 Het goed beheerde huishouden. Regen als schoonheidsmiddel. Moet men beslist op reis? T JTJTTERTJE Iets over aardappelschillen, groentennat en andere huishoudelijkheden. Etensresten, die tot lunchschoteltjes verwerkt worden. Zuinigheid met vlijt èn... met verstand! door Mevr. G. C. MEYER—-SCHWENCKE. Iedere vrouw is gedeeltelijk de beheer ster van het volksvermogen, aangezien veel van het inkomen van den man door hare handen gaat. Zij moet dit op de meest economische wijze weten te beheeren en zoo mogelijk trachten te sparen. Sparen of liever besparen kunnen de meeste huis vrouwen meer dan zij zich wellicht bewust zijn. Reeds bij de aanschaffing van levens middelen kan in vele gezinnen bezuinigd worden, want meestal wordt er groenten, aardappelen en dikwijls ook toespijs teveel klaar gemaakt, omdat men niet zoo krap aan wil rondkomen. Het laatste is natuur lijk onaangenaam en de eene dag wordt er meer gegeten dan de andere, doch dan moeten de resten een volgende dag b.v. aan de koffietafel gegeven worden, ais smakelijk hapje vooraf. Noodig is, dat deze op warme zomerdagen op een koele plaats worden bewaard om bederven te voorkomen. Veel gaat vaak eveneens verloren, om dat de dingen niet op een goede plaats gezet en daarom omgestooten worden, het geen vooral met melkflesschen en bekers nogal eens voorkomt. Indien men nauw keurig oplet bij alles wat men doet of ge bruikt en zichzelf afvraagt of het strikt noodig is, zal men vaak tot de conclusie komen, dat het een of ander bespaard kan worden, èn dpt meermalen iets achteloos wordt weggegooid. Bij het omgaan met levensmiddelen moet overleg gepleegd worden, laten wij slechts het aardappelschilen noemen, dat in vele gezinnen zoo dik geschiedt, dat alleen de schillen al een behoorlijk gewicht uit maken. Hierbij komt nog, dat de beste bestand- deelen onder de schil zitten en deze ook weggegooid worden. Groentenwater wordt meestal wegge gooid, inplaats dat het benut wordt als soep. De moderne kookwijze maakt het mogelijk van alle mogelijke resten sma kelijke schotels op te dienen. Het devies moet luiden: spaarzaam zijn met alles, ook het schijnbaar kleine, want alle kleintjes maken één groot geneel. Wij meenen met sparen natuurlijk niet het uitzuinigen op alles ten kosten van het gezin, want dit heeft met spaarzaamheid niets gemeen. Het is allerminst de bedoe ling, dat het gezin onvoldoende gevoed wordt, hetgeen ten slotte tot ondervoeding zou leiden en evenmin is het economisch te noemen, indien etensresten verwerkt worden, die niet geheel en al frisch zijn, waardoor reeds menig geval van vergifti ging is ontstaan. De ervaren huisvrouw zal weten, dat goede levensmiddelen, op den duur ook de goedkoopste blijken te zijn. Het koopen van groenten of vruchten, voor een klein bedrag, omclat ze minder versch zijn, is geen besparing, want niet alleen dat het nazien en uitzoeken tijd kost, maar er wordt ook een groot deel van weggegooid. Huisvrouwen, die haar dag en werk in- deelen tijd en krachten sparen, omdat on- noodig loopen voorkomen wordt, en het eene werk aan het andere aansluit. Een werkrooster voor de geheele week doet het werk als op wieletjes loopen en hier van moet, ook door de gedienstige, niet anders dan in buitengewone gevallen afge weken worden. De tijd, welke door een doelmatige dag en werkindeeling bespaard wordt, zal door de huisvrouw tot ontspanning worden be nut, en zal niet alleen hare gezondheid, doch het geheele gezin ten goede komen. Een oververmoeide huisvrouw drukt op geest van het gezin, terwijl zij, die zich niet overwerken, hare plichten met op gewektheid vervullen en man en kinderen een thuis kunnen verschaffen, waar zij na gedanen arbeid een rustpunt vinden. Een der oudste en zeker we! meest een voudige schoonheidsmiddelen is een flinke zomerregen voor onze huid. Het is be kend genoeg, dat regenwater zeer zacht is en door vele primitieve volken wordt het waschwater opgevangen. De moderne schoonheidsverzorging erkent eveneens.de goede eigenschappen welke regenwater voor de huid bevat en inderdaad is er geen betere massage, dan wanneer wij ons gelaat eens aan een flinke stortbui blootstellen. De lauwe regen, welke 's zo mers neervalt, doet de druppels gelijkmatig op de huid neerkomen, maakte alle schil fers los en reinigt de huid volkomen. Wellicht zullen de bezitsters van een mooi gekapt hoofdje hare lokken niet zon der meer aan een malsch regenbuitje bloot stellen, doch een badmuts voorkomt dat de, haren nat worden en een goed sluiten de regenmantel beschermt de kleeren. Ook voor de oogen is regenwater bui tengewoon goed. Men vangt het op in een schoone kom (niet uit de dakgoot!) brengt het over in een glazen oogbadje en baadt hierin de oogen. De zenuwen worden hierdoor aanmerkelijk sterker en menig geval van zwakte wordt over wonnen. Zelfs indien wij aan zee vertoeven en een bad nemen zal een onverwachte regen bui ons niet naar het badkoetsje behoeven te verjagen, doch laten wij de regen in flinke stroomen op onze huid neervallen. Het gevolg hiervan is, dat het bloed krachtiger gaat stroomen en hierdoor een betere circulatie verkregen wordt. van deze week. Zondag. Tomatensoep "kalfslever met pikante saus Prinsesseboonen Aardappelen Vruchtenslaatje met room Maandag. Roereieren Spinazie Aard. purée O"' acolade-bananen-pud Dinsdag. Rosbief Snijboonen Aardappelen Zure melk-pudding met vruchten Woensdag. Koud vleesch Andijvie Aardappelen Griesmeelrand met abrikozen (Aardappelballetjes, Pikante biscuits) Donderdag. Varkenscarbonade 4 Versche capucijners Aardappelen Vruchten met roomvla Vrjjdag. Garnalen ommelet Gestoofde tomaten Rijstrand Bananen met vruchtensaus Zaterdag. Gemengde sla Eieren Gebakken aardappelen Drie in de pan (Augurkjes in azijn) Kalfslever met pikante saus 6 S. 7 ons kalfslever, peper, zout, 1 eet lepel bloem, 1 blokje delf rite; voor de saus: y2 L. water, 40 gr. boter, 40 gr. bloem, 4 sjalotjes of 1 uitje, 2 augurkjes, 3 eet lepels azijn of 1% eetlepel citroen-sap. De lever wordt gewasschen, afgedroogd en aan vingerdikke plakken gesneden, die bestrooid worden met een mengsel van peper, bloem en zout en in het blokje del- frite rondom bruin gebakken, daarna op een bord gelegd. Bij de delf rite wordt de boter gevoegd, die flink heet moet zijn, bloem er in strooien en blijven roeren totdat deze bruin gekleurd is, vervolgens langzaam en roerende met kleine hoeveelheden tegelijk het water bij schenken, de gesnipperde sjalotjes en augurkjes, azijn en eventueel nog peper of zout, alles een half uur door laten stoven, lever op een goed verwarmde schaal overbrengen en overgieten met een deel van de saus, de rest in een juskom presenteeren. Zure melk-pudding met vruchten. L. melk, 150 gr. suiker (basterd), sap van twee citroenen, 250 gr. vruchten, 6 blaadjes witte en 2 blaadjes roode gelatine. We nemen de melk daags te voren en laten ze (ongekookt) op een zonnige plaats dik en zuur worden, kloppen ze daarna met een houten lepel op en mengen er de citroensap en suiker door. De gelatine wordt 10 min. in koud water geweekt, uit geknepen en opgelost in een klein thee kopje water, daarna door de melk geroerd. Zoodra we zien, dat deze min or meer drillerig begint te worden, dan mengen wij er de schoongemaakte, goed gewasschen vruchten door en roeren nog eens, gieten de massa over in een glazen schaal en laten de pudding stijf worden. We kunnen één enkele soort of verschil lende vruchten gebruiken en presenteeren er vingerbiscuits bij. Chocolade bananen pudding. 3 eieren, 50 gr. chocolade (vanille of bittere) 7 blaadjes witte gelatine, 1 banaan 3 afgestr. eetl. suiker, 2 dL. water, voor de garneering 1 banaan en gehakte noten. De reep chocolade wordt geraspt en in een half kopje warm water opgelost. De dooiers worden in een kom gedaan en ge klopt met de suiker tot een schuimige massa, hierbij de chocolade gevoegd en alles roerende au bain Marie tot kookpunt gebracht. (Niet laten doorkoken!) De ge weekte gelatine wordt in de rest van het water, dat heet gemaakt is, opgelost en bij het eierenmengsel gevoegd, evenals de fijngeklopte banaan. Wanneer de massa drillerig wordt, voegt men er de zeer stijf geklopte eiwitten bij en brengt alles over in een met koud water omgespoelde vorm, liefst met gladde bodem. Na het storten wordt de pudding gegarneerd met een rand van schijfjes banaan, terwijl de ge hakte noten in het midden hiervan komen. Vruchten met roomvla. blik aardbeien, gebroken biscuit of plakjes cake, eetlepel rum, L. melk, 50 gr. suiker, 4 eieren, 1 dessertlepel custardpoeder. Het blikje aardbeien wordt in een glazen schaal gedaan, hierop komt een laagje ge broken biscuits of sneedjes cake, waar over we een halve eetlepel rum druppelen. De biscuit, of de cake wordt doortrokken van het aardbeienvocht en neemt tevens de rumsmaak aan. De eierendooiers worden met de suiker tot schuim geroerd, daarna wordt de custardpoeder er door gemengd en de melk en de massa op een lage pit, waarop ten overvloede een asbest plaatje wordt gelegd, steeds roerende tot op kookpunt gebracht, daarna wordt de pan van het vuur genomen, de massa geklopt, tot ze iets afgekoeld is en vermengd met de ei witten, die met 'n tikje zout zeer stijf ge klopt zijn en over de biscuit of cake ge goten, volkomen koud laten worden en af koelen. Kellner: „Hoe was de kerrie, mijnheer?' Gast: „Net als de prijs." Kellner: „Hoe bedoelt u dat?" Gast: „Erg peperig." Zilverpoetsen, extra-kamerbeurt, vruchten- inmaken, kasten opruimen, enz., als vacantie-werk Na haar vacantie... afgetobd en oververmoeid Hoe moeten we ontspanning en rust verdeelen door Mevr. G. C. MEYER—SCHWENCKE. Zeker, reizen is inderdaad een genot, omdat men zich zoo volkomen los maakt van het alledaagsche, nieuwe indrukken opdoet en geheel anders leeft. Vele alleen staande vrouwen en zeker niet in de aller laatste plaats huismoeders, moeten zich het genot van op reis gaan ontzeggen. In vele gezinnen dringt de huisvrouw er evenwel op aan, dat man en ook de vol wassen, voor zichzelf zorgende kinderen er in de vacantieweken op uit zullen trek ken. Soms wordt door deze of gene nog een zwakke tegenwerping gemaakt, dat moeder dan alleen in huis is, maar deze stelt hun gerust met de woorden: „Maar kinderen, ik heb het thuis zóó goed, ik heb geen vacantie noodig." Is dat waar? Theoretisch zeker, want het eigen huis biedt alle mogelijke gemak ken, die men vaak op reis moet missen! Rustig kan het er ook zijn, als allen weg zijn om de vacantie elders door te bren gen en de huisvrouw eens eenige weken geheel en al zich zelf kan zijn. Zooals wij reeds zeiden, theoretisch, want wat toch is meestal het geval, als de huisvrouw het huis voor zich alleen heeft? Zij gaat allerhande kasten en laden uit halen, bergen verstel-, naai- en stopwerk voor den dag halen, waar ze anders „geen tijd" voor heeft! Ten overvloede worden nog eens extra beurten aan kamers gegeven, koper en zilver gepoetst, veelal zelfs nog jam of vruchten ingemaakt. Waar blijft met dit al de rust, die een huisvrouw zoo niet meer, dan toch even zeer noodig heeft als de andere gezins leden? De weinige afwisseling en ontspan ning, die de meeste huisvrouwen zich gun nen, het altijd bezig zijn met allerlei werk jes, waarvan de huisgenooten den omvang niet kennen, de aaneenschakeling van groote en kleine plichten en zorgen maken, dat zij van tijd tot tijd moet breken met de sleur van het alledaagsche, wil zij geestelijk en lichamelijk althans niet ten onder gaan. Wat hebben die weken van z.g. rust gegeven als er minstens even hard gewerkt is, zoo niet harder dan in nor male tijden en wat is het gevolg hiervan? Wel, niet meer of minder, dan dat een oververmoeide huisvrouw met een onbe rispelijk huis en geen stukje naai- of ver stelwerk hare uitgeruste en stralend uit ziende huisgenooten na afloop der vacan tie ontvangt. Het moet ons van het hart, maar dergelijke huisvrouwen weten niet wat practisch en rationeel werken is en hebben het aan zich zelf te wijten als zij zich overspannen gaan gevoelen en het minste, dat hun in den weg komt hen prikkelt en nerveus maakt. Deze huisvrouwen hebben niet de haar toekomende vacantie, laat staan eenige ontspanning, gehad. Vacantieweken alleen in eigen huis door gebracht moeten tevens beteekenen, zich los maken van de huishouding. Opstaan zoo laat en naar bed gaan zoo vroeg men wil en genieten van een heerlijk rustig hoekje, hetzij in den tuin, op balcon of in de woonkamer te vinden is en zich in een gemakkelijken stoel nestelen! Wanneer men alleen thuis is, ziet men niet, dat het huis gebruikt wordt en behoeft er weinig of niets aan de kamers gedaan te worden, hoogstens inspecteert men een en ander vluchtig. Ontbijt en koffieboel is zoo weinig, dat het in eene moeite door afgewasschen wordt met hetgeen voor het middagmaal gebruikt wordt. lederen dag een flinke wandeling, ver der eenige bezoeken aan vrienden of ken nissen die men gaarne ziet, mooie boeken en wat handwerkjes en voor men het weet, zijn de vacantiedagen omgevlogen! Men kan de dag geheel en al indeelen, zooals men dit zelf verkiest en de maaltijden zoo gemakkelijk mogelijk samen stellen. Nu en dan eens buitenshuis eten geeft een gezellige afwisseling en als de vacantie weken dan voorbjj zijn en alle huisge-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 13