Hei Menu
l I
ZATERDAG 17 AUGUSTUS 1935
PAG. 3
Het goed beheerde
huishouden.
Regen als schoonheidsmiddel.
Moet men beslist
op reis?
T JTJTTERTJE
Iets over aardappelschillen, groentennat
en andere huishoudelijkheden.
Etensresten, die tot lunchschoteltjes
verwerkt worden.
Zuinigheid met vlijt èn... met verstand!
door
Mevr. G. C. MEYER—-SCHWENCKE.
Iedere vrouw is gedeeltelijk de beheer
ster van het volksvermogen, aangezien veel
van het inkomen van den man door hare
handen gaat. Zij moet dit op de meest
economische wijze weten te beheeren en
zoo mogelijk trachten te sparen. Sparen
of liever besparen kunnen de meeste huis
vrouwen meer dan zij zich wellicht bewust
zijn.
Reeds bij de aanschaffing van levens
middelen kan in vele gezinnen bezuinigd
worden, want meestal wordt er groenten,
aardappelen en dikwijls ook toespijs teveel
klaar gemaakt, omdat men niet zoo krap
aan wil rondkomen. Het laatste is natuur
lijk onaangenaam en de eene dag wordt
er meer gegeten dan de andere, doch dan
moeten de resten een volgende dag b.v.
aan de koffietafel gegeven worden, ais
smakelijk hapje vooraf. Noodig is, dat
deze op warme zomerdagen op een koele
plaats worden bewaard om bederven te
voorkomen.
Veel gaat vaak eveneens verloren, om
dat de dingen niet op een goede plaats
gezet en daarom omgestooten worden, het
geen vooral met melkflesschen en bekers
nogal eens voorkomt. Indien men nauw
keurig oplet bij alles wat men doet of ge
bruikt en zichzelf afvraagt of het strikt
noodig is, zal men vaak tot de conclusie
komen, dat het een of ander bespaard kan
worden, èn dpt meermalen iets achteloos
wordt weggegooid.
Bij het omgaan met levensmiddelen moet
overleg gepleegd worden, laten wij slechts
het aardappelschilen noemen, dat in vele
gezinnen zoo dik geschiedt, dat alleen de
schillen al een behoorlijk gewicht uit
maken.
Hierbij komt nog, dat de beste bestand-
deelen onder de schil zitten en deze ook
weggegooid worden.
Groentenwater wordt meestal wegge
gooid, inplaats dat het benut wordt als
soep. De moderne kookwijze maakt het
mogelijk van alle mogelijke resten sma
kelijke schotels op te dienen.
Het devies moet luiden: spaarzaam zijn
met alles, ook het schijnbaar kleine, want
alle kleintjes maken één groot geneel. Wij
meenen met sparen natuurlijk niet het
uitzuinigen op alles ten kosten van het
gezin, want dit heeft met spaarzaamheid
niets gemeen. Het is allerminst de bedoe
ling, dat het gezin onvoldoende gevoed
wordt, hetgeen ten slotte tot ondervoeding
zou leiden en evenmin is het economisch
te noemen, indien etensresten verwerkt
worden, die niet geheel en al frisch zijn,
waardoor reeds menig geval van vergifti
ging is ontstaan.
De ervaren huisvrouw zal weten, dat
goede levensmiddelen, op den duur ook de
goedkoopste blijken te zijn. Het koopen
van groenten of vruchten, voor een klein
bedrag, omclat ze minder versch zijn, is
geen besparing, want niet alleen dat het
nazien en uitzoeken tijd kost, maar er
wordt ook een groot deel van weggegooid.
Huisvrouwen, die haar dag en werk in-
deelen tijd en krachten sparen, omdat on-
noodig loopen voorkomen wordt, en het
eene werk aan het andere aansluit. Een
werkrooster voor de geheele week doet
het werk als op wieletjes loopen en hier
van moet, ook door de gedienstige, niet
anders dan in buitengewone gevallen afge
weken worden.
De tijd, welke door een doelmatige dag
en werkindeeling bespaard wordt, zal door
de huisvrouw tot ontspanning worden be
nut, en zal niet alleen hare gezondheid,
doch het geheele gezin ten goede komen.
Een oververmoeide huisvrouw drukt op
geest van het gezin, terwijl zij, die zich
niet overwerken, hare plichten met op
gewektheid vervullen en man en kinderen
een thuis kunnen verschaffen, waar zij na
gedanen arbeid een rustpunt vinden.
Een der oudste en zeker we! meest een
voudige schoonheidsmiddelen is een flinke
zomerregen voor onze huid. Het is be
kend genoeg, dat regenwater zeer zacht
is en door vele primitieve volken wordt
het waschwater opgevangen. De moderne
schoonheidsverzorging erkent eveneens.de
goede eigenschappen welke regenwater
voor de huid bevat en inderdaad is er
geen betere massage, dan wanneer wij
ons gelaat eens aan een flinke stortbui
blootstellen. De lauwe regen, welke 's zo
mers neervalt, doet de druppels gelijkmatig
op de huid neerkomen, maakte alle schil
fers los en reinigt de huid volkomen.
Wellicht zullen de bezitsters van een
mooi gekapt hoofdje hare lokken niet zon
der meer aan een malsch regenbuitje bloot
stellen, doch een badmuts voorkomt dat
de, haren nat worden en een goed sluiten
de regenmantel beschermt de kleeren.
Ook voor de oogen is regenwater bui
tengewoon goed. Men vangt het op in een
schoone kom (niet uit de dakgoot!)
brengt het over in een glazen oogbadje
en baadt hierin de oogen. De zenuwen
worden hierdoor aanmerkelijk sterker en
menig geval van zwakte wordt over
wonnen.
Zelfs indien wij aan zee vertoeven en
een bad nemen zal een onverwachte regen
bui ons niet naar het badkoetsje behoeven
te verjagen, doch laten wij de regen in
flinke stroomen op onze huid neervallen.
Het gevolg hiervan is, dat het bloed
krachtiger gaat stroomen en hierdoor een
betere circulatie verkregen wordt.
van deze week.
Zondag.
Tomatensoep
"kalfslever met pikante saus
Prinsesseboonen
Aardappelen
Vruchtenslaatje met room
Maandag.
Roereieren
Spinazie
Aard. purée
O"' acolade-bananen-pud
Dinsdag.
Rosbief
Snijboonen
Aardappelen
Zure melk-pudding met vruchten
Woensdag.
Koud vleesch
Andijvie
Aardappelen
Griesmeelrand met abrikozen
(Aardappelballetjes,
Pikante biscuits)
Donderdag.
Varkenscarbonade
4 Versche capucijners
Aardappelen
Vruchten met roomvla
Vrjjdag.
Garnalen ommelet
Gestoofde tomaten
Rijstrand
Bananen met vruchtensaus
Zaterdag.
Gemengde sla
Eieren
Gebakken aardappelen
Drie in de pan
(Augurkjes in azijn)
Kalfslever met pikante saus
6 S. 7 ons kalfslever, peper, zout, 1 eet
lepel bloem, 1 blokje delf rite; voor de saus:
y2 L. water, 40 gr. boter, 40 gr. bloem,
4 sjalotjes of 1 uitje, 2 augurkjes, 3 eet
lepels azijn of 1% eetlepel citroen-sap.
De lever wordt gewasschen, afgedroogd
en aan vingerdikke plakken gesneden, die
bestrooid worden met een mengsel van
peper, bloem en zout en in het blokje del-
frite rondom bruin gebakken, daarna op
een bord gelegd.
Bij de delf rite wordt de boter gevoegd,
die flink heet moet zijn, bloem er in
strooien en blijven roeren totdat deze bruin
gekleurd is, vervolgens langzaam en
roerende met kleine hoeveelheden tegelijk
het water bij schenken, de gesnipperde
sjalotjes en augurkjes, azijn en eventueel
nog peper of zout, alles een half uur door
laten stoven, lever op een goed verwarmde
schaal overbrengen en overgieten met een
deel van de saus, de rest in een juskom
presenteeren.
Zure melk-pudding met vruchten.
L. melk, 150 gr. suiker (basterd), sap
van twee citroenen, 250 gr. vruchten,
6 blaadjes witte en 2 blaadjes roode
gelatine.
We nemen de melk daags te voren en
laten ze (ongekookt) op een zonnige plaats
dik en zuur worden, kloppen ze daarna
met een houten lepel op en mengen er de
citroensap en suiker door. De gelatine
wordt 10 min. in koud water geweekt, uit
geknepen en opgelost in een klein thee
kopje water, daarna door de melk geroerd.
Zoodra we zien, dat deze min or meer
drillerig begint te worden, dan mengen wij
er de schoongemaakte, goed gewasschen
vruchten door en roeren nog eens, gieten
de massa over in een glazen schaal en
laten de pudding stijf worden.
We kunnen één enkele soort of verschil
lende vruchten gebruiken en presenteeren
er vingerbiscuits bij.
Chocolade bananen pudding.
3 eieren, 50 gr. chocolade (vanille of
bittere) 7 blaadjes witte gelatine, 1 banaan
3 afgestr. eetl. suiker, 2 dL. water, voor
de garneering 1 banaan en gehakte noten.
De reep chocolade wordt geraspt en in
een half kopje warm water opgelost. De
dooiers worden in een kom gedaan en ge
klopt met de suiker tot een schuimige
massa, hierbij de chocolade gevoegd en
alles roerende au bain Marie tot kookpunt
gebracht. (Niet laten doorkoken!) De ge
weekte gelatine wordt in de rest van het
water, dat heet gemaakt is, opgelost en
bij het eierenmengsel gevoegd, evenals de
fijngeklopte banaan. Wanneer de massa
drillerig wordt, voegt men er de zeer stijf
geklopte eiwitten bij en brengt alles over
in een met koud water omgespoelde vorm,
liefst met gladde bodem. Na het storten
wordt de pudding gegarneerd met een
rand van schijfjes banaan, terwijl de ge
hakte noten in het midden hiervan komen.
Vruchten met roomvla.
blik aardbeien, gebroken biscuit of
plakjes cake, eetlepel rum, L. melk,
50 gr. suiker, 4 eieren, 1 dessertlepel
custardpoeder.
Het blikje aardbeien wordt in een glazen
schaal gedaan, hierop komt een laagje ge
broken biscuits of sneedjes cake, waar
over we een halve eetlepel rum druppelen.
De biscuit, of de cake wordt doortrokken
van het aardbeienvocht en neemt tevens
de rumsmaak aan.
De eierendooiers worden met de suiker
tot schuim geroerd, daarna wordt de
custardpoeder er door gemengd en de
melk en de massa op een lage pit, waarop
ten overvloede een asbest plaatje wordt
gelegd, steeds roerende tot op kookpunt
gebracht, daarna wordt de pan van het
vuur genomen, de massa geklopt, tot ze
iets afgekoeld is en vermengd met de ei
witten, die met 'n tikje zout zeer stijf ge
klopt zijn en over de biscuit of cake ge
goten, volkomen koud laten worden en af
koelen.
Kellner: „Hoe was de kerrie, mijnheer?'
Gast: „Net als de prijs."
Kellner: „Hoe bedoelt u dat?"
Gast: „Erg peperig."
Zilverpoetsen, extra-kamerbeurt, vruchten-
inmaken, kasten opruimen, enz., als
vacantie-werk
Na haar vacantie... afgetobd en
oververmoeid
Hoe moeten we ontspanning en rust
verdeelen
door
Mevr. G. C. MEYER—SCHWENCKE.
Zeker, reizen is inderdaad een genot,
omdat men zich zoo volkomen los maakt
van het alledaagsche, nieuwe indrukken
opdoet en geheel anders leeft. Vele alleen
staande vrouwen en zeker niet in de aller
laatste plaats huismoeders, moeten zich
het genot van op reis gaan ontzeggen. In
vele gezinnen dringt de huisvrouw er
evenwel op aan, dat man en ook de vol
wassen, voor zichzelf zorgende kinderen
er in de vacantieweken op uit zullen trek
ken. Soms wordt door deze of gene nog
een zwakke tegenwerping gemaakt, dat
moeder dan alleen in huis is, maar deze
stelt hun gerust met de woorden: „Maar
kinderen, ik heb het thuis zóó goed, ik heb
geen vacantie noodig."
Is dat waar? Theoretisch zeker, want
het eigen huis biedt alle mogelijke gemak
ken, die men vaak op reis moet missen!
Rustig kan het er ook zijn, als allen weg
zijn om de vacantie elders door te bren
gen en de huisvrouw eens eenige weken
geheel en al zich zelf kan zijn.
Zooals wij reeds zeiden, theoretisch,
want wat toch is meestal het geval, als de
huisvrouw het huis voor zich alleen heeft?
Zij gaat allerhande kasten en laden uit
halen, bergen verstel-, naai- en stopwerk
voor den dag halen, waar ze anders „geen
tijd" voor heeft!
Ten overvloede worden nog eens extra
beurten aan kamers gegeven, koper en
zilver gepoetst, veelal zelfs nog jam of
vruchten ingemaakt.
Waar blijft met dit al de rust, die een
huisvrouw zoo niet meer, dan toch even
zeer noodig heeft als de andere gezins
leden? De weinige afwisseling en ontspan
ning, die de meeste huisvrouwen zich gun
nen, het altijd bezig zijn met allerlei werk
jes, waarvan de huisgenooten den omvang
niet kennen, de aaneenschakeling van
groote en kleine plichten en zorgen maken,
dat zij van tijd tot tijd moet breken met
de sleur van het alledaagsche, wil zij
geestelijk en lichamelijk althans niet ten
onder gaan. Wat hebben die weken van
z.g. rust gegeven als er minstens even hard
gewerkt is, zoo niet harder dan in nor
male tijden en wat is het gevolg hiervan?
Wel, niet meer of minder, dan dat een
oververmoeide huisvrouw met een onbe
rispelijk huis en geen stukje naai- of ver
stelwerk hare uitgeruste en stralend uit
ziende huisgenooten na afloop der vacan
tie ontvangt. Het moet ons van het hart,
maar dergelijke huisvrouwen weten niet
wat practisch en rationeel werken is en
hebben het aan zich zelf te wijten als zij
zich overspannen gaan gevoelen en het
minste, dat hun in den weg komt hen
prikkelt en nerveus maakt.
Deze huisvrouwen hebben niet de haar
toekomende vacantie, laat staan eenige
ontspanning, gehad.
Vacantieweken alleen in eigen huis door
gebracht moeten tevens beteekenen, zich
los maken van de huishouding. Opstaan
zoo laat en naar bed gaan zoo vroeg men
wil en genieten van een heerlijk rustig
hoekje, hetzij in den tuin, op balcon of in
de woonkamer te vinden is en zich in een
gemakkelijken stoel nestelen! Wanneer
men alleen thuis is, ziet men niet, dat het
huis gebruikt wordt en behoeft er weinig
of niets aan de kamers gedaan te worden,
hoogstens inspecteert men een en ander
vluchtig.
Ontbijt en koffieboel is zoo weinig, dat
het in eene moeite door afgewasschen
wordt met hetgeen voor het middagmaal
gebruikt wordt.
lederen dag een flinke wandeling, ver
der eenige bezoeken aan vrienden of ken
nissen die men gaarne ziet, mooie boeken
en wat handwerkjes en voor men het weet,
zijn de vacantiedagen omgevlogen! Men
kan de dag geheel en al indeelen, zooals
men dit zelf verkiest en de maaltijden zoo
gemakkelijk mogelijk samen stellen. Nu
en dan eens buitenshuis eten geeft een
gezellige afwisseling en als de vacantie
weken dan voorbjj zijn en alle huisge-