Het Menu
T JUTTERTJE
ZATERDAG 7 SEPTEMBER 1935
PAG. 3
1
„Vindt gij voldoening in
Uw werkkring?"
V»=gjgj7
Amerikaansche rondvraag aan werkende
vrouwen en meisjes.
door
G. C. MEYER—SCHWENCKË.
Een groot Amerikaansch blad heeft on
langs twee interessante rondvragen ge
richt tot de lezeressen, welke als werken
de vrouwen en meisjes in haar eigen on
derhoud moeten voorzien. Deze vragen
luidden: Vindt gij voldoening in uw werk
kring? Welk "Soort werk doet gij bij
voorkeur
Het aantal antwoorden was buitenge
woon groot en de privé secretaressen ble
ken haar werkkring met buitengewoon
veel voldoening te vervullen.
Het is niet alleen in Amerika, doch ook
bij ons te lande bekend, dat vele meisjes
opgeleid worden als privé secretaresse.
Een niet te ontkennen feit is, dat velen,
die niet anders doen, dan het werk van
steno-typiste, zich tegenwoordig ook zóó
noemen, hoewel het werk der eerste cate
gorie aanmerkelijk belangrijker is.
Van een afstand bekeken, lijkt dit be
roep waarschijnlijk zeer rooskleurig en
wellicht min of meer romantisch. Bij ve
len sluimert diep op den bodem van haar
hart de gedachte op deze wijze wellicht
den man harer keuze te zullen vinden!
Het Amerikaansche blad is zelfs verder
gegaan en scheef 230 privé secretaressen
aan, waarom zij haar beroep zoo prettig
vinden. Onder deze 230 dames waren er
vele academisch gevormden, die verschillen
de talen volkomen beheerschten, doch ook
een aantal vrouwen en meisjes, die door
eigen krachtsinspanning een bepaalde
hoogte bereikt hadden en verschillende
dezer werkende dames deelden interes
sante ervaringen mede, die zij bij de uit
oefening van haar beroep hadden opge
daan.
Toch waren er ook waarschuwende
woorden bij van vrouwen met rijpe erva
ring, gericht tegen beginnelingen, die
wellicht de meening waren toegedaan, dat
het leven van een privé secretaresse geen
toewijding en inspannig vereischte, doch
als het ware vanzelf op rolletjes liep. Het
gaat hiermede als met eiken werkkring
van eenige beteekenis, men heeft geen be
grensden werktijd, die op een bepaald uur
is afgeloopen, doch veel toewijding en
plichtsbetrachting worden vereischt. Trots
den langen werkdag en het verantwoor
delijk werk, dat veelal op de schouders de
zer vrouwen en meisjes rust, vindt het
meerendeel harer voldoening in dit werk.
80 van de antwoorden op de betreffende
vraag luidde, dat de veelzijdigheid van den
werkkring van privé secretaresse, het
zelfstandige werken en de groote mate
van verantwoordelijkheid, een bijzondere
attractie vormen.
Een meisje van 24 jaar schreef, dat zij
als privé secretaresse zeker driemaal zoo
hard moest werken als vroeger, toen z\j
nog stenotypiste was, doch dat het zelf
standige van dezen werkkring haar zoo bij
zonder aantrok. Wanneer haar directeur
op reis is, weet hij, dat de post volkomen
in zijn lijn beantwoord en slechts het
strikt noodige hem nagezonden wordt.
Een andere schreef, dat haar buitenge
wone geheugen zoo'n belangrijke factor is
bij de uitoefening van haar beroep, daar
zij vrijwel alle adressen en telefoonno's.
der zakenrelaties uit het hoofd weet, het
geen een enorme besparing van tijd geeft.
Zelfs alle bijzondere voorvallen, die zich
in den loop der jaren voordeden, wist zij
zich onmiddellijk te herinneren, hetgeen
van groote beteekenis was bij het regelen
van vele zaken. Amerika...
Wat antwoorden onze Hollandsche vrou
wen eji meisjes, indien wij haar de vraag
stellen, of zrj voldoening vinden in haar
werkrking
Zeker is, dat bij ons te lande het aantal
privé secretaressen veel geringer is dan in
Amerika en dat aan haar groote eischen
van ontwikkeling en bekwaamheid worden
gesteld. Het lijkt ons evenwel dat het een
bijzonder aantrekkelijke werkkring
zijn voor werkende vrouwen en meisjes,
mits men er zich ten volle aan geeft.
Zulks is echter voor alle betrekkingen,
zelfs de schijnbaar eenvoudigste, een eer
ste vereischte. Toewijding en liefde ma
ken, dat alle beroepen, welke door vrou
wen uitgeoefend worden, een andere be
teekenis voor haar krijgen, hoewel ook
aanleg in dezen meermalen den doorslag
geeft. Velen gevoelen zich meer aange
trokken tot specifiek vrouwelijke beroe
pen, hetgeen niet ander dan toe te juichen
is; talrijke beroepen, zoowel op huishou
delijk gebied als dat van verpleegster,
onderwijzeres, leerares, naaister, modiste
en nog vele andere bieden een arbeidsveld,
waar vrouwen en meisjes zich aan kunnen
geven.
Over één ding zal noch in Amerika,
noch in ons land twijfel bestaan, n.1. dat
alle werkende vrouwen gaarne haar be
roep zullen opgeven, zoodra zij den man
harer keuze hebben gevonden en de mo
gelijkheid zich voordoet een eigen gezin te
vormen. Het >eroep van „huisvrouw" is
zeker nog wel een te noemen, dat niet
minder voldoening geeft dan andere. De
tijd ligt gelukkig ver achter ons, dat het
uitoefenen van een of ander beroep door
vrouwen werd beschouwd als het toppunt
van vrijheid. De echte vrouw zal haar
grootste voldoening vinden in zich te ge
ven aan man en kinderen en zoolang zich
deze mogelijkheid niet voordoet, zal zij
een werkring dienen te zoeken, die het
best bij hare persoonlijkheid past.
van deze week
Zondag.
Tomatensla met harde eieren
en mayonnaise
Gestoofde kip met
aardappelpurée en
appelmoes.
Vruchten.
Maandag.
Spaghetti met karbonade.
Bloemkool.
Aardappelen.
Appelmoes.
Dinsdag.
Bloemkoolsoep.
Gemarineerde
runderlapjes.
Worteltjes.
Aardappelen.
Woensdag.
Runderrollade
Prinsesseboonen.
Aardappelen.
Slagroomsoezen.
Donderdag.
Koud vleesch.
Postelijn.
Aardappelen.
Rijstschoteltje.
Vrijdag.
Zalm in schelpen.
Roereieren.
Princesseboonen.
Aardappelen.
Zaterdag.
Eieren.
Gemengde sla.
Aardappelsla.
Trommelkoek.
Gestoofde kip.
1 flinke kip, 125 gram boter, 35 gram
bloem, liter bouillon, 1 uitje, zout, noot,
peper, 1 paar takjes :clderij of peterselie,
1 laurierblad, 1% ons kalfsgehakt, 1
sneetje oud brood.
We snijden de kip, nadat ze gewasschen
is ook inwendig in stukken die we inwrij
ven met een mengsel van peper en zout
en daarna in een deel van de boter aan
kan alle kanten lichtbruin braden, voegen
daarna 8 dl water bij en laten dit gaar
smoren op een zacht vuur, nadat wij de
takjes peterselie en een laurierblad er bjj
hebben gevoegd. Heeft alles ongeveer ll/2
a 2 uur gestoofd, dan nemen wij het
vleesch uit de bouillon, laten hierin de bal
letjes gehakt gaar koken, die wij hebben
vermengd met het geweekte brood, een
tikje zout en noot, scheppen de balletjes
uit, zeven de oouillon, smelten de boter
in een pannetje, vermengen deze met de
bloem en voegen langzaam de bouillon bij,
laten de saus nog een minuut of 10 door
koken met de stukken kip en balletjes ge
hakt.
Varkenskarbonade met spaghetti.
4 karbonaden, peper, zout en paneer
meel, 1 klein blikje tomatenpurée, 2% liter
water, waarin 1 bouillonblolt is opgelost,
10 gram bloem, 1 blokje delfrite, 50 gram
boter, 125 gram spaghetti.
We koken de spaghetti gaar in ruim
kokend water en zout, hetgeen ongeveer
20 min zal duren.
De karbonaden worden bestrooid met
peper en zout en paneermeel, daarna
wordt de delfrite in de koekepan warm
gemaakt en het vleesch gebakken, onge
veer 6 min. aan elke kant, dikke karbona
den iets langer. Het vleesch wordt uit de
pan genomen, de boter in het vet ge
bruind en daarna de inhoud van het blikje
tomatenpurée en 2% dl bouillon toege
voegd, binden met 1 eetlepel bloem, saus
even door laten koken en in een sauskom
opdienen. De spahetti op een verwarmd
bord stapelen, nadat het water afgegoten
is en de karbonade er om héén leggen.
Gemarineerde runderlapjes.
6 ons runderlappen, zout, peper, V2 dl
azijn, IV2 dl water, een ui, een laurierblad,
3 kruidnagels, waaruit het kl. holletje ver
wijderd moet worden.
1 hl delfrite, 50 gram boter.
We wrijven de gewasschen en afge
droogde runderlappen in met peper en
zout, snijden ze in stukken, die niet te
klein mogen zijn, die we in een steenen
kom leggen, hierover gieten we het water
en de azijn, doen er tevens de fijn gesnip
perde ui en de kruiden bij en laten het
vleesch hierin minstens 24 uur staan, ter-
wijl wij niet vergeten het van tijd tot tijd
om te roeren.
Den volgenden dag worden de lapjes uit
de marinade gehaald en wat gedroogd, de
delfrite in de braadpan gesmolten en het
vleesch aan beide zijden bruin gebraden,
daarna worde de vloeistof, waarin het
vleesch gemarineerd is er bij gevoegd,
evenals de gesnipperde ui en de kruiden,
waarna wij de lapjes nog 1 h 1% uur
laten stoven en de jus desgewenscht nog
wat binden.
Slagroomsoezen.
2Vz dl water, 100 gram boter, tikje zout,
175 gram tarwebloem, 3 eieren.
We brengen water en boter aan de kook,
voegen het zout er bjj en strooien lang
zaam roerende de bloem in het water, blij
ven daarna roeren, totdat zich van de ver
schillende ingrediënten een bal heeft ge
vormd, die van de pan loslaat, waarna de
eieren, één voor één door het deeg worden
geroerd. Een bakblik wordt ontboterd en
hierop wordt het deeg gespoten, rond of
langwerpig van vorm, waarna het bakblik
in een vrij warmen oven wordt geplaatst,
gedurende 15 20 min. De soezen, die
luchtig en goed gerezen moeten zijn, wor
den aan één kant opengesneden en gevuld
met stijf geslagen room.
Rijstschotel.
s/i liter melk, 125 gram rijst, 1-50 gram
suiker, 3 eieren, bessen gelei of jam.
We brengen de melk aan de kook, doen
een tikje zout in de goed gewasschen rijst
en laten op een kleine pit deze gaar ko
ken, waarna wij 25 gram suiker en 3
eieredooiers kloppeh en door de pap roe
ren. Vervolgens doen wij alles in een
vuurvast schoteltje. Het beste is z.g.
vruchten- of strooisuiker te gebruiken,
die gemakkelijk oplost. Het eiwit wordt
stijf geklopt, wordt met de rest van de
suiker (10 gram) op de gelei gestapeld,
liefst in een ongelijke massa. Opdat het
eiwit lichtbruin en croquant wordt, plaatse
men deze schotel in een niet te warmen
oven.
Zalm in schelpen.
1 kl. blikje zalm, 1 komkommer, een
paar koude aardappelen, eenige blaadjes
gele sla, olie en azijn, peper en zout,
mavonnaise, 1 ui, beetje gehakte peter
selie.
We wasschen de gele slablaadjes en be
leggen de schelpen hiermede. De kom
kommer wordt geschild en fijn geschaafd
en om te voorkomen, dat het slaatje te
vochtig wordt, laten we de dunne plakjes
uitlekken, daarna aanmaken met olie,
azijn of citroen, peper en zout; de koude
aardappelen worden aan kleine blokjes
gesneden en eveneens vermengd met olie,
azijn en een tikje zout, alsmede het zeer
fijn gehakte uitje. Op de sla leggen wij
de zalm, hieromheen groepjes komkom
mer en aardappelsla, hierover heen de
mayonaise, terwijl over het geheel fijn
gehakte peterselie wordt gestrooid.
Trommelkoek.
500 gram bloem, 35 gram gist, phm. 4
dl melk, 1 kopje vol sun-maid rozijnen
of sultano, 2 eieren, zout.
We kloppen de lauwe melk met de
eieren en vermengen deze vloeistof met
de gist, die tevoren met wat melk tot
een dikke vloeibare massa is aange
mengd. De bloem met wat zout wordt
in de kom gedaan, een kuiltje wordt in
het midden daarvan gemaakt en hierin
giet men wat van het lauwe melk-eieren
mengsel. Van het midden uit worden
bloem en melk met elkander goed ver
mengd, waarbij we zorgen, dat er geen
klontjes in het beslag komen, waar ten
slotte de gewasschen sultane of de voor
het gebruik gereed zijnde sunmaid door
worden geroerd. We laten het deeg een
uur rijzen en doen het daarna in een be
boterde warme puddingvorm of in een
klein hooikistpannetje en koken de koek
2 a 2V2 uur in een pan met heet water.
Het laatste moet zoo noodig bijgevuld
worden, doch steeds met kokend water.
We presenteeren de koek met stroop-
saus, stroop of boter en basterd-suiker.
Inplaats van in kokend water kan men de
kbek op een zeer lage pit in een ijzer pan-
1 etje. waarin boter gewarmd is bakken en
wel aan beide zijden' ongeveer X uur.
„Ik heb gedreigd, dat ik mijn zoon zal
onterven', als hg niet verandert."
„Heb je hem iets na te laten?"
„Neen, maar hij denkt 't."
„GEHANGENE" WORDT 80 JAAR OUD.
Vóór eenige dagen overleed in den ouder
dom van 80 jaar overste Henry St. Ross.
Een bloedvergiftiging, welke hij eenige ja
ren geleden had opgeloopen, maakte thans
een einde aan zijn leven. Overste Henry
St. Ross was ongetwijfeld de man, die het
meest avontuurlijk leven in geheel Enge
land heeft geleefd. O.a. beleefde hij als
jong officier het volgende: Toen lig eenige
jaren in het leger was, werd hg naar Afri
ka gezonden. Engeland stond in die jaren
in strijd met de oproerige Zoeloe's en de
Britsche militairen werden naar de Zoeloe-
stammen heengezonden, om de voortduren
de onlusten te bedwingen.
Op een nacht werd Ross gevangen geno
men en door de Zoeloe's, geheel volgens
Engelsch recept, aan een boom opgehan
gen. Hieraan hing hg ongeveer een half
uur, toen er een hulptroep het kamp der
Zoeloe's bezette en den Britschen officier
van den boom haalde. Men kon zijn oogen
nauwelgks gelooven, toen de reeds lang
voor dood gewaande officier de oogen open
de en sprak...
Officier Ross heeft sindsdien aan ieder,
die het hooren wilde, zgn avontuur onder
de Zoeloe's verhaald en dit deed hg immer
met veel smaak!
Echtgenoote: ,Ik heb mg voor ongeluk
ken laten verzekeren, als ik een been
breek, krijg ik 200.schadevergoeding.
Vrouw: „Dat is lief van je, daarvoor
kan ik dien bóntmantel koopen."