Het Menu T JUTTE RTJE ZATERDAG 21 SEPTEMBER 1935 PAG. 3 Kinderen hebben gauw koorts Koorts als heilzame werking? WAT MOETEN KOORTSIGE KINDEREN ETEN? van deze week. Dagelijks komen bezorgde moeders op het spreekuur van den kinderarts met hare kleintjes en vertellen hem bezorgd, dat deze zoo gauw koortsig zijn. Wat kunnen zij hiertegen doen? Men kan als arts geruststellend ant woorden, dat kinderen gauwer koorts heb ben dan volwassenen en dat dit nog vol strekt niet wil zeggen, dat zij ernstig ziek zjjn. De normale temperatuur van een kind is 37.1° rectaal gemeten en tot 39 graden behoeft men niet voor ernstige ziektege vallen bang te zijn, daar hierbij een tempe ratuur volgt van 39 tot 41 graden. Zeer vaak hebben pasgeboren kinderen de eerste dagen een verhoogde temperatuur, meer malen zelfs boven 39 gr. en de moeder maakte zich bij dit verschijnsel zeer be zorgd. Langzaam daalt de temperatuur en de medici weten hieraan geen verklaring te geven. Meermalen treedt ook de z.g. „dorstkoorts" op, als gevolg van te weinig opname van vloeistoffen, hetgeen echter gemakkelijk te verhelpen is. Alle infectieziekten gaan gepaard met koorts en de typische kinderziekten, als mazelen, roodvonk, roode hond, waterpok ken gaan alle met mindere of meerdere temperatuursverhooging gepaard, terwijl longontsteking en angirna beduidend hoo- gere temperaturen aanwijzen Meermalen komen kinderen uit school thuis met een warm hoofd en gevoelen zich niet prettig, zijn humeurig en hangerig. Bepaalde ziekte symptomen kan men niet constateeren, doch de moeder voelt bij intuïtie, dat er iets niet in orde is. Alleen door het aanvoelen met de hand kan de leek niet constateeren of het kind koorts heeft, het blijft een vermoeden. De thermometer moet worden aangelegd, altijd rectaal, omdat hij bij een opname onder den arm, vooral bij onrustige kin deren, verschuift en men dan de kans loopt, dat hij niet juist aanwijst. Koorts kan optreden als afweermiddel van het lichaam tegen giftige stoffen en is dan, hoe eigenaardig dit klinken moge, als heilzaam werkend te. beschouwen. Kinderen, die koortsig zijn moeten niet bij de broertjes en zusjes in eenzelfde kamer slapen, doch geïsoleerd worden, om dat men nimmer weet, of zij een of andere infectie-ziekte onder de leden hebben. Is de temperatuur hoog, dan kan men, zoolang de dokter nog niet aanwezig is om handelend op te treden, lauwe vochtige compressen op voorhoofd en in de hart streek leggen, waardoor de koorts meestal iets vermindert. Hebben koortsige kinderen erge dorst, dan geve men hen citroenwater met niet te veel suiker of vruchtensap. In den regel hebben kinderen zoolang zij koorts hebben geen eetlust. Men moet hen niets opdringen, want als de koorts af neemt, komt de trek naar eten vanzelf. Het beste is hen vloeibaar voedsel te geven dat tevens licht verteerbaar is, terwijl koortspatientjes ook vooral niet te zwaar toegedekt moeten worden. Wanneer kinderen in de eerste levens jaren tegen den avond temperatuursver hooging hebben, dan behoeft dit volstrekt geen voorteeken te zijn van ziek worden, want bij nerveuse en overgevoelige kinde ren doet zich dit verschijnsel veelvuldig voor. Men moet deze kinderen zeer rustig houden, niet met hen spelen vóór zij naar bed gaan, geen verhaaltjes voorlezen of vertellen, daar opwinding bijdraagt tot temperatuursverhooging. De huisarts zegt... Bij besmettelijke ziekten moeten alle be zoeken verboden worden, zelfs de gezins leden mogen dan weer :n de kamer van de n patiënt toegelaten worden, als alle voor zorgsmaatregelen getroffen zijn om be smetting te voorkomen. Koorts is op zichzelf geen ziekte, doch slechts een bijkomend verschijnsel van een reeks van ziekten. Steeds moet een leek voorzichtig zijn in het toedienen van koortswerende middelen en dit overlaten aan den medicus. Indien bij volwassenen de temperatuur onder den oksel wordt opgenomen, moet dit steeds aan den behandelende genees heer worden vermeld, aangezien de op name, welke rectaal geschiedt, altijd iets hooger aanwijst en de juiste temperatuur opgeeft. Bij kinderen wordt altijd rectaal opgenomen, omdat deze niet rustig genoeg zijn om den thermometer gedurende 10 mi nuten onder den oksel te houden. In geval van diarrhee bij kinderen moet men steeds den dokter raadplegen, die een passend dieet zal voorschrijven. Zoolang deze nog niet is geweest, geeft men hen slappe thee te drinken. Bij neusbloedingen laat men den patiënt plat op den grond liggen en knijpt de neus vleugels dicht of stopt een prop watten in de neusgaten of jodeformgaas 10 Uit den mond der kinderen hoort men de waarheid. „Mammie, daar is die mijnheer, die oom is als pappie er niet is!" Zondag. Gevulde tomaten. Kalfsoesters. Aardappelen. Gevulde meloen. Maandag. Rosbief Prinsesseboonen. Aardappelen. Rijstpudding met abrikozen. Dinsdag. Gebraden balletjes gehakt. Groentenragout. Aardappelpuree. Peertjes. Woensdag. Koud vleesch. Andijvie Aardappelen. Kaaskoekjes. Donderdag. Groen tensoep. Gestoofde kalfslever. Appelmoes. Aardappelen. Vrijdag. Gebakken visch. Gemengde sla. Gebakken aardappelen. Hangop. Cokescake. Zaterdag. Tomatensoep. Vleesch met kerry en rijst. Vruchten. Gestoofde kalfslever. 1 kleine kalfslever, spek om te lardee- ren liter water, sap van Vi citroen, 1 gesnipperde ui., 1 worteltje, peterselie, laurierblad, 6 peperkorrels, 1 kruidnagel, perper, zout, 30 gr. bloem, 60 gr. boter. De lever wordt een half uur in koud water geweekt, afgedroogd en met een lardeernaald worden de smalle spekreep jes er door gehaald, zout en peper er over gewreven en de boter in een braadpan goed verwarmd, gesnipperde ui en aan dobbelsteentjes gesneden worteltjes toe voegen en de lever rondom bruin braden, daarna uit de pan nemen, de bloem bij voegen en deze met de boter vermengen, L. water langzaam bijgieten, vleesch terug in de pan en peterselie, peperkor rels en laurierblad bijvoegen en alles eerst op kookpunt brengen, daarna het gas zooveel mogelijk temperen en de lever een klein uurtje, zachtjes laten sto ven. De lever wordt op een verwarmd bord gelegd, en overgoten met de gezeef de saus. Rijstpudding met abrikozen. L. melk, 75 gr. rijst, 75 gr. suiker, 1 pakje vanillesuiker,, 10 gr. is 5 blaad jes witte gelatine,1% dl. slagroom, 1 ei wit, 150 gr. abrikozen, 60 gr. suiker, lepel maizena. We brengen de melk aan de kook, en strooien de gewasschen rijst er in, voe gen een tikje zout bjj en koken de rijst gaar, nemen de pan van het vuur en roe ren de gelatine (die we 15 min. in koud water hebben laten weken en daarna goed uitgeknepen hebben, om het over tollige vocht te - verwijderen) door de rijstebrij, nadat wij ze eerst in een half kopje heet water hebben opgelost. Room en eiwit kloppen we stijf en roeren deze eveneens door de pudding heen, die we laten afkoelen. De abrikozen worden met de suiker op gekookt en afgekoeld, daarna wordt de pudding laag om laag met de abrikozen in een vorm gedaan en tot den volgen den dag weggezet om stijf te Worden. Het abrikozenvoeht wordt met de mai zena gebonden en koud bij de pudding op gediend. Groentenragout. 1 kleine bloemkool, 1 klein blikje dop- ertwten, 2 knolletjes; 6 worteltjes 3 aard appelen (rauw), 1 flinke ui, eenige tak ken selderij, 2 tomaten, L. groenten- water, waarin twee bouillonblokjes, zijn opgelost, 60 gr. boter, 60 gr. bloem, 1 uitje, peper en zout. De groenten worden schoongemaakt en goed gewasschen, daarna wordt de bloem kool in stukjes verdeeld, evenals de wor teltjes, de knolletjes en aardappelen, de selderij wordt van de steeltjes geplukt en de uit snipperen wij fijn, waarna de groenten met weinig water en zout wor den opgezet en in een goed gesloten pan gaar gekookt; de stukjes aardappel zijn gauw gaar en worden er iets later bij ge daan. Als alles gaar is, wordt de groente af gegoten en het water opgevangen; in L. hiervan worden de bouillonblokjes op gelost. Boter wordt gesmolten en vermengd met bloem en gesnipperd uitje, daarna wordt alles, steeds roerende, goed bruin gefruit en de bouillon met kleine scheutjes toegevoegd, peper en zout naar smaak, aan de kook brengen' aan plakken gesne den tomaten toevoegen, daarna de saus vijf minuten doorkoken, zeven, nogmaals aan de kook brengen en alle groenten, ook de doperwten er door en door in ver warmen, daarna overbrengen in verwarm de dekschaal. Kaaskoekjes. 2 y2 dl. koud water, 30 gr. boter, 1 ei, 60 gr. zelfr. bakmeel, 50 gr. parmezaan- sche kaas, zout, peper, frituurvet. Water en boter worden in een steelpan gedaan en op kookpunt gebracht. Intus- schen wordt de bloem met het zout en de peper gezeefd en langzaam in het wa ter gestrooid, daarna laten wij het roe rende doorkoken, totdat de bloem als een bal van de pan loslaat. De massa moet een weinig afkoelen, daarna wordt eerst het eierdooier er door geklopt en vervol gens de kaas. We blijven kloppen gedu rende eenige minuten, waardoor het ge heel luchtiger wordt. Het eiwit wordt met een tikje zout zeer stijf geklopt en met een metalen lepel met het deeg vermengd, niet kloppen, doch scheppen. In een pan netje wordt frituurvet heet gemaakt en hierin wordt telkens een theelepeltje van het beslag gedaan en goudgeel gebakken. Uitscheppen, de olie op papier uit laten lekken en de koekjes op een met een vin gerdoekje belegd schaaltje warm presen teeren, bestrooien met geraspte kaas. W. O. H. v. 10. 8. 7. R. b. 4. K. 7. 5. 4. 2. Bij het doorzien van enkele oudere num mers van „The Bridge World" vond ik in het Januari 1935-nummer nog enkele spel len gespeeld in het A.B.L. Fall Tourna- ment, die het vermelden ten zeerste waar zijn. h. b. 9. H. a. 5. 4. 3. R. K. a. h. v. 8. 6. 3. S. v. 10. 4. N. S. 8. 6. 5. H. 6 R. a. 9. 7. 6. 5. 2. K. b. 10. 9. Z. S. a. 7. 3. 2. H. h. b. 9. 2. R. h. v. 10. 8. 3. K. Zuid had gegeven, beide partijen waren kwetsbaar, er opende met 1 R., waarop N. met een forrirg-takeout van 3 K. ant woordde; Zuid vervolgde met een H-bod, dat tot 6 werd opgevoerd. Wanneer men de verdeeling bekijkt, dan blijkt direct, zeer zeker na de uitkom-st met R. aas van West, dat het spel zeer eenvoudig te maken is. Met dichte spellen is dat natuurlijk heel iets anders, men kan vooruit niet weten, dat de K. alle gemaakt kunnen worden, terwijl men ook niets van de 4—1 verdee ling der ontbrekende troeven weet en dit ook niet zonder meer kan aannemen. Het R. aas, waarmee W. de kans op een introefslag bij Oost beoogde, werd in den blinde getroefd, waarna ten einde de K goed te maken, een kleine K. werd nage speeld, die in de hand werd getroefd. Een kleine troef werd nagetrokken er en in den blinde met het aas genomen waarna troef werd doorgespeeld. De Oost-speler speelde buitengewoon listig tegen, had onder troef-aas de ach' en bij de volgende troefronde de zev<- gespeeld, hiermede zijn partner een drie kaart in de troef signaleerende. De speler (Mr. Sheinwold) had natuu dit signaal eveneens opgemerkt en trc hieruit de conclusie, dat de H. vr. nog s bij West zou zitten, omdat niet aan te r men is, dat de tusschenzittende speler v derde zou seinen, zoodat hij troef hc inlegde, waarop W. renonceerde. Met H. v. 10 op één hand tegen, H. b. eigen hand en H. op tafel zag het s; er niet rooskleurig uit; de eenige hc voor den speler was, dat de S. 3 verdeeld zouden zitten en Oost nog een had. Uit de hand werd R. heer gespee i1 waarop de blinde een S. wegspeeld waarna S. aas en S. heer werden gemaa" waarna 3 ronden KI. volgden. Zuid o deed zich van de 2 overblijvende S. en R Vervolgens werd K. 8 van tafel gesp en bevond Oost zich in moeilijkheid. De overblijvende kaarten waren: H. 5. K. 8. 6. S. v. R. 9. 7. N. S. 8. W. O. H. v. 10. H. b. R. v. 10. Speelt O. de S. 8 weg, dan gooit Z. I 10, waarna met K. 6 wordt vervolg zoodat O. nooit meer dan 1 troef kan m ken; troeft O. laag in, dan overtroeft 7 trekt R. na, waarop N. de laatste KI. we speelt en O. krijgt ook niet meer dan slag; troeft O. hoog in en trekt hij trc na, dan zijn de 2 laatste slagen evenee voor Z., n.1. H. b. en R. v.; trekt O. S. r dan wordt deze in N. getroefd met de H en de laatste slag is voor H b. Inderdaad een sublieme oplossing vooi een oogenschijnlijk verloren spel. N. D.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 15