Het Menu
T JUTTE RTJE
ZATERDAG 21 SEPTEMBER 1935
PAG. 3
Kinderen hebben gauw
koorts
Koorts als heilzame werking?
WAT MOETEN KOORTSIGE
KINDEREN ETEN?
van deze week.
Dagelijks komen bezorgde moeders op
het spreekuur van den kinderarts met hare
kleintjes en vertellen hem bezorgd, dat
deze zoo gauw koortsig zijn. Wat kunnen
zij hiertegen doen?
Men kan als arts geruststellend ant
woorden, dat kinderen gauwer koorts heb
ben dan volwassenen en dat dit nog vol
strekt niet wil zeggen, dat zij ernstig ziek
zjjn.
De normale temperatuur van een kind
is 37.1° rectaal gemeten en tot 39 graden
behoeft men niet voor ernstige ziektege
vallen bang te zijn, daar hierbij een tempe
ratuur volgt van 39 tot 41 graden. Zeer
vaak hebben pasgeboren kinderen de eerste
dagen een verhoogde temperatuur, meer
malen zelfs boven 39 gr. en de moeder
maakte zich bij dit verschijnsel zeer be
zorgd. Langzaam daalt de temperatuur en
de medici weten hieraan geen verklaring
te geven. Meermalen treedt ook de z.g.
„dorstkoorts" op, als gevolg van te weinig
opname van vloeistoffen, hetgeen echter
gemakkelijk te verhelpen is.
Alle infectieziekten gaan gepaard met
koorts en de typische kinderziekten, als
mazelen, roodvonk, roode hond, waterpok
ken gaan alle met mindere of meerdere
temperatuursverhooging gepaard, terwijl
longontsteking en angirna beduidend hoo-
gere temperaturen aanwijzen
Meermalen komen kinderen uit school
thuis met een warm hoofd en gevoelen zich
niet prettig, zijn humeurig en hangerig.
Bepaalde ziekte symptomen kan men niet
constateeren, doch de moeder voelt bij
intuïtie, dat er iets niet in orde is.
Alleen door het aanvoelen met de hand
kan de leek niet constateeren of het kind
koorts heeft, het blijft een vermoeden. De
thermometer moet worden aangelegd,
altijd rectaal, omdat hij bij een opname
onder den arm, vooral bij onrustige kin
deren, verschuift en men dan de kans
loopt, dat hij niet juist aanwijst.
Koorts kan optreden als afweermiddel
van het lichaam tegen giftige stoffen en
is dan, hoe eigenaardig dit klinken moge,
als heilzaam werkend te. beschouwen.
Kinderen, die koortsig zijn moeten niet
bij de broertjes en zusjes in eenzelfde
kamer slapen, doch geïsoleerd worden, om
dat men nimmer weet, of zij een of andere
infectie-ziekte onder de leden hebben.
Is de temperatuur hoog, dan kan men,
zoolang de dokter nog niet aanwezig is om
handelend op te treden, lauwe vochtige
compressen op voorhoofd en in de hart
streek leggen, waardoor de koorts meestal
iets vermindert. Hebben koortsige kinderen
erge dorst, dan geve men hen citroenwater
met niet te veel suiker of vruchtensap. In
den regel hebben kinderen zoolang zij
koorts hebben geen eetlust. Men moet hen
niets opdringen, want als de koorts af
neemt, komt de trek naar eten vanzelf.
Het beste is hen vloeibaar voedsel te geven
dat tevens licht verteerbaar is, terwijl
koortspatientjes ook vooral niet te zwaar
toegedekt moeten worden.
Wanneer kinderen in de eerste levens
jaren tegen den avond temperatuursver
hooging hebben, dan behoeft dit volstrekt
geen voorteeken te zijn van ziek worden,
want bij nerveuse en overgevoelige kinde
ren doet zich dit verschijnsel veelvuldig
voor.
Men moet deze kinderen zeer rustig
houden, niet met hen spelen vóór zij naar
bed gaan, geen verhaaltjes voorlezen of
vertellen, daar opwinding bijdraagt tot
temperatuursverhooging.
De huisarts zegt...
Bij besmettelijke ziekten moeten alle be
zoeken verboden worden, zelfs de gezins
leden mogen dan weer :n de kamer van de n
patiënt toegelaten worden, als alle voor
zorgsmaatregelen getroffen zijn om be
smetting te voorkomen.
Koorts is op zichzelf geen ziekte, doch
slechts een bijkomend verschijnsel van een
reeks van ziekten.
Steeds moet een leek voorzichtig zijn in
het toedienen van koortswerende middelen
en dit overlaten aan den medicus.
Indien bij volwassenen de temperatuur
onder den oksel wordt opgenomen, moet
dit steeds aan den behandelende genees
heer worden vermeld, aangezien de op
name, welke rectaal geschiedt, altijd iets
hooger aanwijst en de juiste temperatuur
opgeeft. Bij kinderen wordt altijd rectaal
opgenomen, omdat deze niet rustig genoeg
zijn om den thermometer gedurende 10 mi
nuten onder den oksel te houden.
In geval van diarrhee bij kinderen moet
men steeds den dokter raadplegen, die een
passend dieet zal voorschrijven. Zoolang
deze nog niet is geweest, geeft men hen
slappe thee te drinken.
Bij neusbloedingen laat men den patiënt
plat op den grond liggen en knijpt de neus
vleugels dicht of stopt een prop watten in
de neusgaten of jodeformgaas 10
Uit den mond der kinderen hoort men
de waarheid.
„Mammie, daar is die mijnheer, die oom
is als pappie er niet is!"
Zondag.
Gevulde tomaten.
Kalfsoesters.
Aardappelen.
Gevulde meloen.
Maandag.
Rosbief
Prinsesseboonen.
Aardappelen.
Rijstpudding met abrikozen.
Dinsdag.
Gebraden balletjes gehakt.
Groentenragout.
Aardappelpuree.
Peertjes.
Woensdag.
Koud vleesch.
Andijvie
Aardappelen.
Kaaskoekjes.
Donderdag.
Groen tensoep.
Gestoofde kalfslever.
Appelmoes.
Aardappelen.
Vrijdag.
Gebakken visch.
Gemengde sla.
Gebakken aardappelen.
Hangop.
Cokescake.
Zaterdag.
Tomatensoep.
Vleesch met kerry en rijst.
Vruchten.
Gestoofde kalfslever.
1 kleine kalfslever, spek om te lardee-
ren liter water, sap van Vi citroen, 1
gesnipperde ui., 1 worteltje, peterselie,
laurierblad, 6 peperkorrels, 1 kruidnagel,
perper, zout, 30 gr. bloem, 60 gr. boter.
De lever wordt een half uur in koud
water geweekt, afgedroogd en met een
lardeernaald worden de smalle spekreep
jes er door gehaald, zout en peper er over
gewreven en de boter in een braadpan
goed verwarmd, gesnipperde ui en aan
dobbelsteentjes gesneden worteltjes toe
voegen en de lever rondom bruin braden,
daarna uit de pan nemen, de bloem bij
voegen en deze met de boter vermengen,
L. water langzaam bijgieten, vleesch
terug in de pan en peterselie, peperkor
rels en laurierblad bijvoegen en alles
eerst op kookpunt brengen, daarna het
gas zooveel mogelijk temperen en de
lever een klein uurtje, zachtjes laten sto
ven. De lever wordt op een verwarmd
bord gelegd, en overgoten met de gezeef
de saus.
Rijstpudding met abrikozen.
L. melk, 75 gr. rijst, 75 gr. suiker,
1 pakje vanillesuiker,, 10 gr. is 5 blaad
jes witte gelatine,1% dl. slagroom, 1 ei
wit, 150 gr. abrikozen, 60 gr. suiker,
lepel maizena.
We brengen de melk aan de kook, en
strooien de gewasschen rijst er in, voe
gen een tikje zout bjj en koken de rijst
gaar, nemen de pan van het vuur en roe
ren de gelatine (die we 15 min. in koud
water hebben laten weken en daarna
goed uitgeknepen hebben, om het over
tollige vocht te - verwijderen) door de
rijstebrij, nadat wij ze eerst in een half
kopje heet water hebben opgelost. Room
en eiwit kloppen we stijf en roeren deze
eveneens door de pudding heen, die we
laten afkoelen.
De abrikozen worden met de suiker op
gekookt en afgekoeld, daarna wordt de
pudding laag om laag met de abrikozen
in een vorm gedaan en tot den volgen
den dag weggezet om stijf te Worden.
Het abrikozenvoeht wordt met de mai
zena gebonden en koud bij de pudding op
gediend.
Groentenragout.
1 kleine bloemkool, 1 klein blikje dop-
ertwten, 2 knolletjes; 6 worteltjes 3 aard
appelen (rauw), 1 flinke ui, eenige tak
ken selderij, 2 tomaten, L. groenten-
water, waarin twee bouillonblokjes, zijn
opgelost, 60 gr. boter, 60 gr. bloem, 1
uitje, peper en zout.
De groenten worden schoongemaakt en
goed gewasschen, daarna wordt de bloem
kool in stukjes verdeeld, evenals de wor
teltjes, de knolletjes en aardappelen, de
selderij wordt van de steeltjes geplukt en
de uit snipperen wij fijn, waarna de
groenten met weinig water en zout wor
den opgezet en in een goed gesloten pan
gaar gekookt; de stukjes aardappel zijn
gauw gaar en worden er iets later bij ge
daan.
Als alles gaar is, wordt de groente af
gegoten en het water opgevangen; in
L. hiervan worden de bouillonblokjes op
gelost.
Boter wordt gesmolten en vermengd
met bloem en gesnipperd uitje, daarna
wordt alles, steeds roerende, goed bruin
gefruit en de bouillon met kleine scheutjes
toegevoegd, peper en zout naar smaak,
aan de kook brengen' aan plakken gesne
den tomaten toevoegen, daarna de saus
vijf minuten doorkoken, zeven, nogmaals
aan de kook brengen en alle groenten,
ook de doperwten er door en door in ver
warmen, daarna overbrengen in verwarm
de dekschaal.
Kaaskoekjes.
2 y2 dl. koud water, 30 gr. boter, 1 ei,
60 gr. zelfr. bakmeel, 50 gr. parmezaan-
sche kaas, zout, peper, frituurvet.
Water en boter worden in een steelpan
gedaan en op kookpunt gebracht. Intus-
schen wordt de bloem met het zout en
de peper gezeefd en langzaam in het wa
ter gestrooid, daarna laten wij het roe
rende doorkoken, totdat de bloem als een
bal van de pan loslaat. De massa moet
een weinig afkoelen, daarna wordt eerst
het eierdooier er door geklopt en vervol
gens de kaas. We blijven kloppen gedu
rende eenige minuten, waardoor het ge
heel luchtiger wordt. Het eiwit wordt met
een tikje zout zeer stijf geklopt en met
een metalen lepel met het deeg vermengd,
niet kloppen, doch scheppen. In een pan
netje wordt frituurvet heet gemaakt en
hierin wordt telkens een theelepeltje van
het beslag gedaan en goudgeel gebakken.
Uitscheppen, de olie op papier uit laten
lekken en de koekjes op een met een vin
gerdoekje belegd schaaltje warm presen
teeren, bestrooien met geraspte kaas.
W. O.
H. v. 10. 8. 7.
R. b. 4.
K. 7. 5. 4. 2.
Bij het doorzien van enkele oudere num
mers van „The Bridge World" vond ik in
het Januari 1935-nummer nog enkele spel
len gespeeld in het A.B.L. Fall Tourna-
ment, die het vermelden ten zeerste waar
zijn.
h. b. 9.
H. a. 5. 4. 3.
R.
K. a. h. v. 8. 6. 3.
S. v. 10. 4. N. S. 8. 6. 5.
H. 6
R. a. 9. 7. 6. 5. 2.
K. b. 10. 9. Z.
S. a. 7. 3. 2.
H. h. b. 9. 2.
R. h. v. 10. 8. 3.
K.
Zuid had gegeven, beide partijen waren
kwetsbaar, er opende met 1 R., waarop N.
met een forrirg-takeout van 3 K. ant
woordde; Zuid vervolgde met een H-bod,
dat tot 6 werd opgevoerd.
Wanneer men de verdeeling bekijkt, dan
blijkt direct, zeer zeker na de uitkom-st
met R. aas van West, dat het spel zeer
eenvoudig te maken is.
Met dichte spellen is dat natuurlijk heel
iets anders, men kan vooruit niet weten,
dat de K. alle gemaakt kunnen worden,
terwijl men ook niets van de 4—1 verdee
ling der ontbrekende troeven weet en dit
ook niet zonder meer kan aannemen.
Het R. aas, waarmee W. de kans op een
introefslag bij Oost beoogde, werd in den
blinde getroefd, waarna ten einde de K
goed te maken, een kleine K. werd nage
speeld, die in de hand werd getroefd.
Een kleine troef werd nagetrokken er
en in den blinde met het aas genomen
waarna troef werd doorgespeeld.
De Oost-speler speelde buitengewoon
listig tegen, had onder troef-aas de ach'
en bij de volgende troefronde de zev<-
gespeeld, hiermede zijn partner een drie
kaart in de troef signaleerende.
De speler (Mr. Sheinwold) had natuu
dit signaal eveneens opgemerkt en trc
hieruit de conclusie, dat de H. vr. nog s
bij West zou zitten, omdat niet aan te r
men is, dat de tusschenzittende speler v
derde zou seinen, zoodat hij troef hc
inlegde, waarop W. renonceerde.
Met H. v. 10 op één hand tegen, H. b.
eigen hand en H. op tafel zag het s;
er niet rooskleurig uit; de eenige hc
voor den speler was, dat de S. 3
verdeeld zouden zitten en Oost nog een
had.
Uit de hand werd R. heer gespee i1
waarop de blinde een S. wegspeeld
waarna S. aas en S. heer werden gemaa"
waarna 3 ronden KI. volgden. Zuid o
deed zich van de 2 overblijvende S. en R
Vervolgens werd K. 8 van tafel gesp
en bevond Oost zich in moeilijkheid.
De overblijvende kaarten waren:
H. 5.
K. 8. 6.
S. v.
R. 9. 7.
N.
S. 8.
W. O.
H. v. 10.
H. b.
R. v. 10.
Speelt O. de S. 8 weg, dan gooit Z. I
10, waarna met K. 6 wordt vervolg
zoodat O. nooit meer dan 1 troef kan m
ken; troeft O. laag in, dan overtroeft 7
trekt R. na, waarop N. de laatste KI. we
speelt en O. krijgt ook niet meer dan
slag; troeft O. hoog in en trekt hij trc
na, dan zijn de 2 laatste slagen evenee
voor Z., n.1. H. b. en R. v.; trekt O. S. r
dan wordt deze in N. getroefd met de H
en de laatste slag is voor H b.
Inderdaad een sublieme oplossing vooi
een oogenschijnlijk verloren spel.
N. D.