Het Menu TJUTTERTJE ZATERDAG 2 NOVEMBER 1935 PAG. 3 Het belang van een goed richtsnoer voor de huisvrouw fl Overleg en kalmte ge' wenscht van deze week. door mevr. g. c. meyer—schwencke. Het is nog niet zoo heel lang, dat men het huisvrouwenberoep inderdaad naar waarde weet te schatten. Toch oefent de huisvrouw een beroep uit, dat zelfs zeer veelzijdig is te noemen en niet zonder grondige vooropleiding toegepast kan worden. Het is niet mogelijk alles wat tot het beroep van de huisvrouw behoort theore tisch te leeren, doch de practische er varing is het voornaamste. Het is wellicht als geen ander beroep ten nauwste ver den met het veelvuldig wisselende, bonte leven en vereischt een vlug aanpassings vermogen. Men staat als huisvrouw steeds voor alle mogelijke verrassingen, waarop men allerminst gerekend heeft, terwijl on telbaar vele dingen uitgevoerd moeten worden. In verband met het meest uiteenloopen- de werk, dat de huisvrouw iederen mor gen wacht, is het een eerste vereischte, dat zij een werkplan maakt. Héél begrij pelijk zal zij dit meerdere malen moeten wijzigen, doch een rooster geeft een over zicht van hetgeen achtereenvolgens ge daan moet worden. Een feit. is, dat menschen, die veel te doen hebben, meer met overleg weten te werken en meer tijd overhouden, dan an deren, die minder werk hebben te verrich ten, doch dit niet systematisch uitvoeren. In iedere huishouding heeft men bepaald werk, dat regelmatig terugkeert, hetzij wekelijks dan wel maandelijks en waar van men bij benadering weet, hoeveel tijd men noodig heeft. Men voorkomt dan, dat. op deze dagen andere dingen overhoop gehaald worden, die eveneens meer tijd vragen. Wanneer een goede dagverdeeling als eerste gebod geldt, dan is het tweede niet minder belangrijk n.1. om niet over haast te werken. „Ja," hooren wij velen reeds zeggen, „dat is gemakkelijker gezegd dan ge daan",, maar inderdaad wordt ook hier het spreekwoord weer bevestigd: „Haas tige spoed is zelden goed." Wanneer ons een menigte werk wacht, dan is het noodig, dat wij ons zelf tot rust en kalmte dwingen. Het beste is te beginnen met datgene, wat absoluut gedaan moet worden, niet voortjagen in een razende haast, alsof wij achtervolgd worden. Het werk vlot op deze wijze veel beter, want een eigenaar dig iets is, dat wij door te haastig werken, steeds iets verkeerd doen. Wij hebben allen wel eens het gevoel gehad met het een of ander nooit klaar te zullen komen en toch bleek later onze vrees ongegrond geweest te zijn. Het hangt er zoo heel veel vanaf of wij de din gen op de juiste wijze aan weten te pak ken, waardoor deze gemakkelijker tot een oplossing komen en ons niet alleen ar beidsvreugde geven, toch tevens een ge voel van bevrediging. Het werk in huis wordt op zoovele wij zen vereenvoudigd door de vele technische hulpmiddelen, die vrijwel in elke huishou ding aanwezig zijn, doch waarvan niet altijd een doelmatig gebruik gemaakt wordt. Zij sparen echter in het gezin, waar weinig of geen hulp is veel tijd en tevens krachten, aangezien met een enkele hand beweging de apparaten in beweging ge bracht worden en het werk voor ons ver richten. Denken wij slechts aan stofzui gers, boen- en waschmachines e.d. In vele gevallen kan het ook zoo ge makkelijk zijn, indien wij steeds zorgen eenige blikjes in huis te hebben. Het kan zooveel gemak geven om iets bij de hand te hebben, dat „voor het gebruik gereed" is. Indien wij voor het feit gesteld wor den, dat de heer des huizes gasten mee brengt, dan kunnen wij niet ineens van alles zelf klaar maken en bewijzen blik jes onschatbare diensten. Wij willen een zalmschoteltje vooraf geven, waarom dan niet een fleschje mayonaise gebruikt, waardoor zooveel tijd bespaard wordt- Oogenschijnlijk lijkt dit duurder, doch als wij bedenken, dat overhaastig gemaakte mayonaise wetinig kans van slagen heeft en tengevolge hiervan meer eierdooiers en olie gebruikt worden dan de bedoeling is, dan blijkt de gekochte mayonaise niet meer geld en veel minder tijd te kosten. Indien wij alles eigenhandig wenschen te doen, geen werk uit te handen weten te geven, dan ontstaat er een sfeer van on rust, die op de geheele omgeving terug werkt. Als wij op verstandige wijze ons werk trachten te verminderen, dan is dit volstrekt geen bewijs van gemakzucht. Wanneer wij de inrichting van ons huis eens onder de loupe nemen, dan zien wij tevens verschillende dingen, die eigenlijk overbodig blijken te zijn en evenzeer ge mist kunnen worden. Het dagelij ksch onderhoud van vele kleine „stofnesten" vraagt veel tijd en deze voorwerpen moe ten dan ook zooveel mogelijk opgeborgen worden, indien wij er althans geen afstand van kunnen doen. Bij de aanschaffing van eventueele nieuwe meubelen of huishou delijke artikelen zal rekening gehouden dienen te worden met practisch bruik baarheid. Wanneer wjj onze kamer met overleg meubileeren, dan vergemakkelijkt dit het werken, spaart tijd, die voor andere doel den of ontspanning benut kan worden en tevens krachten. Onnoodige krachtsinspanning is verspil ling en benadeelt de gezondheid. Kracht en gezondheid zijn een onmisbare schat, die wij niet naar willekeur mogen ver- waarloozen. Het is daarom ook zoo goed om tus- schen het werk door nu en dan even te rusten en er den tijd van af te nemen om te gaan zitten voor het morgen-kopje- koffie of de middag thee. Zulks is geen van tijd. doch brengt evenwicht waar eens te inspannend gewerkt is en doet het werk daarna veel meer vlotten. Veel van de goede stemming in huis hangt van de huisvrouw af. Naarmate zij met met meer opgewektheid en levens vreugde hare taak verricht, zal zij deze sfeer ook op hare omgeving weten over te brengen en hun een zonnig tehuis weten te verschaffen. Zondag. Ham-toast. Kalfsgehakt. Bloemkool. Aardappelen. Blanc manger. Maandag. Ribstuk. Andijvie. Aardappelen. Braadschotel. Dinsdag. Vleesch met tomatensuas. Spinazie. Aardappelpurée. Rijst met citroensaus. Woensdag. Havermoutballetjes. Groene kool. Aardappelen. Bo terjus. Vruchtensla. Donderdag. Varkensrollade. Gestoofde bieten. Aardappelen. Poffertjes. Vrijdag. Gebakken visch. Sla (krop). Aardappelsla. Watergruwel Jan Hagel. Zaterdag. Koud vleesch. Postelein. Aardappelen. Compóte. Pruimen en vijgen. Broodschotel. 10 sneedjes oud brood zonder korst, 100 gram suiker, 3 eieren, 50 gram sunmaid- rozijnen, 2 zure appels, L. melk, 50 gram boter, kaneel. Een vuurvast schoteltje wordt ingevet met boter. De 50 gram boter wordt over de sneed jes brood gesmeerd, die daarna aan reep jes worden verdeeld en kruiselings over elkander gelegd in het schoteltje. De ope ningen worden aangevuld met een meng sel van rozijnen, blokjes appel en kaneel. De eieren worden met de suiker goed geklopt, daarna wordt bij kleine scheut jes de melk toegevoegd en het mengsel over het bovenste brood laagje gegoten en ongeveer een half uur in een matig war men oven geplaatst. Vleesch met tomatensaus. 300 gram vleeschresten (varkens), 1 ui, 100 gram mager spek, 1 blokje delfrite. V2 L. tomatensaus, waarvoor noodig is: 1 pond tomaten, luitje, 1 laurierblaadje, 1 kruidnagel, 2 volle eetlepels bloem, 50 gram boter. Het vleesch wordt in blokjes of reep jes gesneden, evenals het spek, dat uitge braden wordt en waarin we de ui fruiten, daarna het vleesch er bij voegen en alles samen een minuut of 5 zachtjes laten smoren (deksel op de pan). Tomaten met gesnipperd uitje en krui den opzetten en gaar koken op een klein pitje, daarna door de paardeharen zeef wrijven en de purée met water aanlengen. Boter smelten en vermengen met de bloem, daarna de purée er langzaam en roerende bijvoegen, de saus even door laten koken en er het vleeschmengsel bij voegen, daarna nog een minuut of 10 op een kleine pit (op asbest plaatje) laten sudderen. Poffertjes. 250 gram bloem, 2 eieren, 214 kopje lauwe melk, 100 gram krenten, 25 gram gist, zout. De bloem wordt gezeefd in een kom ge daan, de gist aangemaakt met de lauwe melk en de eieren worden flink geklopt. In het midden van de bloem wordt een kuiltje gemaakt en hierin telkens een wei nig van de met gist vermengde melk ge daan. Van het midden uit de bloem roe rende vermengen met de vloeistof en later de met zout geklopte eieren en krenten met het beslag vermengen, dat nog een uur moet rijzen op een warme plaats (toegedekt). De poffertjespan wordt verwarmd en de verschillende afdeelingen met boter of del frite vet gemaakt, daarna een weinig van het beslag ingegoten. Even laten bakken, met een vork omkeeren en alle poffertjes op een schotel warm houden. Presenteeren met boter en suiker (fijne). Jan Hagel. 150 gram boter, 150 gram lichte basterd suiker, 200 gram bloem, 2 eieren, 100 gr. amandelen. De amandelen worden gebroeid in heet water en de huidjes met vinger en duim verwijderd, daarna worden de amandelen gedroogd en in fijne reepjes gesneden. Boter en suiker worden 10 minuten ge roerd tot een roomvormige massa is ver kregen, daarna worden de eieren schui mig geklopt en hiervan telkens een scheut bij de botercrême gevoegd onder voortdurend roeren. Bloem zeven en lepels- gewijze bij de overige ingrediënten voegen. Deeg zeer dun uitrollen op een met bloem bestrooide plank of aanrecht en overbren gen op een ingevet bakblik. Het gemak kelijkst doet men dit, door er karton on der te leggen, dat men bv. van een taart bewaard heeft. Het deeg wordt flink be strooid met de amandelen en 10 k 15 mi nuten in den oven geplaatst, daarna in reepen gesneden, af laten koelen en in blik bewaren. de ZORG VOOR de handen. Vatenwasschen. Heet water, zeep en soda maken de handen rood en ruw, daarom is het van belang, zooveel mogelijk te voorkomen, dat de huid geïrriteerd wordt. Bij het vaten wasschen moet men zeep vlokken gebruiken en een vatenkwast; de eerste geven een vet zacht sop, zijn daar bij volstrekt niet duur in het gebruik en de kwast voorkomt, dat men meer dan strikt noodig is in het heete water komt. Een rubber handschoen kan b.v. aan de linkerhand gedaan worden; daar de rech ter niet met het water in aanraking be hoeft te komen. Zeemen en dweilen. Wanneer Vrijdags of Zaterdags het z.g. „natte" werk wordt gedaan, als ramen zeemen, marmeren gangen e.d. dweilen, dan zijn de gevolgen bij een gevoelige huid reeds in de koudere najaarsdagen merk baar. Het is in de eerste plaats noodig om de handen na het werken goed af te drogen, daarna doet men wat olijfolie in de palm van de eene hand en „wascht* daarna de handen met de olie, alsof men zeep gebruikte. Werk de olie flink in de huid, masseer de vingers als wel de ge heele hand, wasch ze daarna in warm wa ter met zeepvlokken, en als het water hard is, voeg er dan wat borax aan toe. Goede toiletzeep kan men natuurlijk ook gebruiken doch een weinig vet sop is nog beter, daarna afspoelen, drogen en invet ten met een of ander preparaat. De beste manier om deze crème in de huid te wrijven, zonder dat men een vet gevoel krijgt is, zulks te doen, als de huid nog niet goed is afgedroogd, daarna even nadrogen met een handdoek. Het lijkt wellicht, dat zulks veel tijd vordert, hetgeen echter zeer meevalt, de geheele behandeling is een kwestie van routine en als men slechts zorgt een klein fleschje olijfolie en crème steeds bij de hand te hebben, dan zal iedere huisvrouw zich deze kleine moeite gaarne gunnen, vooral als het resultaat is: mooie zachte handen. Indien men bij gekookte stijfsel een thee lepel keukenzout voegt, zal het wasch- goed, indien het in den wind te drogen wordt gehangen, niet slap worden. Bij vriezend weer zal aldus gesteven wasch- goed niet onhandelbaar stijf worden. PRACTISCHE wenken voor kleine reparaties. „Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast" is een oud gezegde, waar in veel waarheid schuilt. Men kan echter, ondanks alle voorzichtigheid nog wel eens een ongelukje hebben en een of ander voorwerp breken. Het toeval wil echter, dat men steeds iets breekt, waaraan men bijzondere waarde hecht of een onderdeel van een servies, dat niet meer aan te vul len is. Indien men echter een klein beetje ge duld en handigheid heeft kan men de schade weer in zooverre herstellen, dat de niet-ingewijde niet bemerkt, dat een of ander voorwerp gerepareerd is. Heeft men een hoekje afgestooten aan een mar meren plaat van de toilettafel, dan repa reert men dit met marmerlijm, die men maakt van 2 deelen fijn krijt, 2 deelen zinkcarbonaat, 1 deel waterglas. Men roert dit mengsel goed dooreen en brengt het op de afgebroken plek, houdt het eenige minuten stevig aangedrukt, totdat de kit of lijm gedroogd is en het stukje zit stevig vast, daarna met witte was naboenen. Voor het repareeren van barn steen, galalith, paarlmoer kan men bij den drogist uitstekende preparaten krijgen, die de gescheurde plek weer heelt. Mes sen zitten vaak los in de heften, hetgeen meestal het gevolg is, van afwasschen in heet water, men kan ze met messeninkt weer in orde maken en heeft noodig: 2 deelen kolofonium (hars) en 1 deel Ween- sche kalk. Men maakt het deel van het mes, dat in het heft moet passen, gloeiend hetet boven het gas en drukt het vast in de met het mengsel gevulde opening. Diepe naden in parket- en andere vloe ren vult men met 1 deel geele hars en 2 deelen zuivere bijenwas, die samen ge smolten worden en vermengd met twee deelen gebrande oker. Men strijkt de kit warm in de naden en politoert deze laten met fijn schuurpapier. Goede lijm voor het vastleggen van planken verkrijgt men door een mengsel van 5 deelen heete lijm, 4 deelen zaagsel en 4 deelen gebrande gips. JA. L i A.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 23