Het Menu
TJUTTERTJE
ZATERDAG 2 NOVEMBER 1935
PAG. 3
Het belang van een goed
richtsnoer voor
de huisvrouw
fl
Overleg en
kalmte ge'
wenscht
van deze week.
door
mevr. g. c. meyer—schwencke.
Het is nog niet zoo heel lang, dat men
het huisvrouwenberoep inderdaad naar
waarde weet te schatten. Toch oefent de
huisvrouw een beroep uit, dat zelfs zeer
veelzijdig is te noemen en niet zonder
grondige vooropleiding toegepast kan
worden.
Het is niet mogelijk alles wat tot het
beroep van de huisvrouw behoort theore
tisch te leeren, doch de practische er
varing is het voornaamste. Het is wellicht
als geen ander beroep ten nauwste ver
den met het veelvuldig wisselende, bonte
leven en vereischt een vlug aanpassings
vermogen. Men staat als huisvrouw steeds
voor alle mogelijke verrassingen, waarop
men allerminst gerekend heeft, terwijl on
telbaar vele dingen uitgevoerd moeten
worden.
In verband met het meest uiteenloopen-
de werk, dat de huisvrouw iederen mor
gen wacht, is het een eerste vereischte,
dat zij een werkplan maakt. Héél begrij
pelijk zal zij dit meerdere malen moeten
wijzigen, doch een rooster geeft een over
zicht van hetgeen achtereenvolgens ge
daan moet worden.
Een feit. is, dat menschen, die veel te
doen hebben, meer met overleg weten te
werken en meer tijd overhouden, dan an
deren, die minder werk hebben te verrich
ten, doch dit niet systematisch uitvoeren.
In iedere huishouding heeft men bepaald
werk, dat regelmatig terugkeert, hetzij
wekelijks dan wel maandelijks en waar
van men bij benadering weet, hoeveel tijd
men noodig heeft. Men voorkomt dan,
dat. op deze dagen andere dingen overhoop
gehaald worden, die eveneens meer tijd
vragen.
Wanneer een goede dagverdeeling als
eerste gebod geldt, dan is het tweede
niet minder belangrijk n.1. om niet over
haast te werken.
„Ja," hooren wij velen reeds zeggen,
„dat is gemakkelijker gezegd dan ge
daan",, maar inderdaad wordt ook hier
het spreekwoord weer bevestigd: „Haas
tige spoed is zelden goed."
Wanneer ons een menigte werk wacht,
dan is het noodig, dat wij ons zelf tot rust
en kalmte dwingen.
Het beste is te beginnen met datgene,
wat absoluut gedaan moet worden, niet
voortjagen in een razende haast, alsof wij
achtervolgd worden. Het werk vlot op
deze wijze veel beter, want een eigenaar
dig iets is, dat wij door te haastig werken,
steeds iets verkeerd doen.
Wij hebben allen wel eens het gevoel
gehad met het een of ander nooit klaar
te zullen komen en toch bleek later onze
vrees ongegrond geweest te zijn. Het
hangt er zoo heel veel vanaf of wij de din
gen op de juiste wijze aan weten te pak
ken, waardoor deze gemakkelijker tot een
oplossing komen en ons niet alleen ar
beidsvreugde geven, toch tevens een ge
voel van bevrediging.
Het werk in huis wordt op zoovele wij
zen vereenvoudigd door de vele technische
hulpmiddelen, die vrijwel in elke huishou
ding aanwezig zijn, doch waarvan niet
altijd een doelmatig gebruik gemaakt
wordt.
Zij sparen echter in het gezin, waar
weinig of geen hulp is veel tijd en tevens
krachten, aangezien met een enkele hand
beweging de apparaten in beweging ge
bracht worden en het werk voor ons ver
richten. Denken wij slechts aan stofzui
gers, boen- en waschmachines e.d.
In vele gevallen kan het ook zoo ge
makkelijk zijn, indien wij steeds zorgen
eenige blikjes in huis te hebben. Het kan
zooveel gemak geven om iets bij de hand
te hebben, dat „voor het gebruik gereed"
is. Indien wij voor het feit gesteld wor
den, dat de heer des huizes gasten mee
brengt, dan kunnen wij niet ineens van
alles zelf klaar maken en bewijzen blik
jes onschatbare diensten. Wij willen een
zalmschoteltje vooraf geven, waarom dan
niet een fleschje mayonaise gebruikt,
waardoor zooveel tijd bespaard wordt-
Oogenschijnlijk lijkt dit duurder, doch als
wij bedenken, dat overhaastig gemaakte
mayonaise wetinig kans van slagen heeft
en tengevolge hiervan meer eierdooiers en
olie gebruikt worden dan de bedoeling is,
dan blijkt de gekochte mayonaise niet
meer geld en veel minder tijd te kosten.
Indien wij alles eigenhandig wenschen te
doen, geen werk uit te handen weten te
geven, dan ontstaat er een sfeer van on
rust, die op de geheele omgeving terug
werkt. Als wij op verstandige wijze ons
werk trachten te verminderen, dan is dit
volstrekt geen bewijs van gemakzucht.
Wanneer wij de inrichting van ons huis
eens onder de loupe nemen, dan zien wij
tevens verschillende dingen, die eigenlijk
overbodig blijken te zijn en evenzeer ge
mist kunnen worden. Het dagelij ksch
onderhoud van vele kleine „stofnesten"
vraagt veel tijd en deze voorwerpen moe
ten dan ook zooveel mogelijk opgeborgen
worden, indien wij er althans geen afstand
van kunnen doen. Bij de aanschaffing van
eventueele nieuwe meubelen of huishou
delijke artikelen zal rekening gehouden
dienen te worden met practisch bruik
baarheid.
Wanneer wjj onze kamer met overleg
meubileeren, dan vergemakkelijkt dit het
werken, spaart tijd, die voor andere doel
den of ontspanning benut kan worden en
tevens krachten.
Onnoodige krachtsinspanning is verspil
ling en benadeelt de gezondheid. Kracht
en gezondheid zijn een onmisbare schat,
die wij niet naar willekeur mogen ver-
waarloozen.
Het is daarom ook zoo goed om tus-
schen het werk door nu en dan even te
rusten en er den tijd van af te nemen om
te gaan zitten voor het morgen-kopje-
koffie of de middag thee. Zulks is geen van
tijd. doch brengt evenwicht waar eens te
inspannend gewerkt is en doet het werk
daarna veel meer vlotten.
Veel van de goede stemming in huis
hangt van de huisvrouw af. Naarmate
zij met met meer opgewektheid en levens
vreugde hare taak verricht, zal zij deze
sfeer ook op hare omgeving weten over
te brengen en hun een zonnig tehuis weten
te verschaffen.
Zondag.
Ham-toast.
Kalfsgehakt.
Bloemkool.
Aardappelen.
Blanc manger.
Maandag.
Ribstuk.
Andijvie.
Aardappelen.
Braadschotel.
Dinsdag.
Vleesch met tomatensuas.
Spinazie.
Aardappelpurée.
Rijst met citroensaus.
Woensdag.
Havermoutballetjes.
Groene kool.
Aardappelen.
Bo terjus.
Vruchtensla.
Donderdag.
Varkensrollade.
Gestoofde bieten.
Aardappelen.
Poffertjes.
Vrijdag.
Gebakken visch.
Sla (krop).
Aardappelsla.
Watergruwel
Jan Hagel.
Zaterdag.
Koud vleesch.
Postelein.
Aardappelen.
Compóte.
Pruimen en vijgen.
Broodschotel.
10 sneedjes oud brood zonder korst, 100
gram suiker, 3 eieren, 50 gram sunmaid-
rozijnen, 2 zure appels, L. melk, 50
gram boter, kaneel.
Een vuurvast schoteltje wordt ingevet
met boter.
De 50 gram boter wordt over de sneed
jes brood gesmeerd, die daarna aan reep
jes worden verdeeld en kruiselings over
elkander gelegd in het schoteltje. De ope
ningen worden aangevuld met een meng
sel van rozijnen, blokjes appel en kaneel.
De eieren worden met de suiker goed
geklopt, daarna wordt bij kleine scheut
jes de melk toegevoegd en het mengsel
over het bovenste brood laagje gegoten en
ongeveer een half uur in een matig war
men oven geplaatst.
Vleesch met tomatensaus.
300 gram vleeschresten (varkens), 1 ui,
100 gram mager spek, 1 blokje delfrite.
V2 L. tomatensaus, waarvoor noodig
is: 1 pond tomaten, luitje, 1 laurierblaadje,
1 kruidnagel, 2 volle eetlepels bloem, 50
gram boter.
Het vleesch wordt in blokjes of reep
jes gesneden, evenals het spek, dat uitge
braden wordt en waarin we de ui fruiten,
daarna het vleesch er bij voegen en alles
samen een minuut of 5 zachtjes laten
smoren (deksel op de pan).
Tomaten met gesnipperd uitje en krui
den opzetten en gaar koken op een klein
pitje, daarna door de paardeharen zeef
wrijven en de purée met water aanlengen.
Boter smelten en vermengen met de
bloem, daarna de purée er langzaam en
roerende bijvoegen, de saus even door
laten koken en er het vleeschmengsel bij
voegen, daarna nog een minuut of 10 op
een kleine pit (op asbest plaatje) laten
sudderen.
Poffertjes.
250 gram bloem, 2 eieren, 214 kopje
lauwe melk, 100 gram krenten, 25 gram
gist, zout.
De bloem wordt gezeefd in een kom ge
daan, de gist aangemaakt met de lauwe
melk en de eieren worden flink geklopt.
In het midden van de bloem wordt een
kuiltje gemaakt en hierin telkens een wei
nig van de met gist vermengde melk ge
daan. Van het midden uit de bloem roe
rende vermengen met de vloeistof en later
de met zout geklopte eieren en krenten
met het beslag vermengen, dat nog een
uur moet rijzen op een warme plaats
(toegedekt).
De poffertjespan wordt verwarmd en de
verschillende afdeelingen met boter of del
frite vet gemaakt, daarna een weinig van
het beslag ingegoten. Even laten bakken,
met een vork omkeeren en alle poffertjes
op een schotel warm houden. Presenteeren
met boter en suiker (fijne).
Jan Hagel.
150 gram boter, 150 gram lichte basterd
suiker, 200 gram bloem, 2 eieren, 100 gr.
amandelen.
De amandelen worden gebroeid in heet
water en de huidjes met vinger en duim
verwijderd, daarna worden de amandelen
gedroogd en in fijne reepjes gesneden.
Boter en suiker worden 10 minuten ge
roerd tot een roomvormige massa is ver
kregen, daarna worden de eieren schui
mig geklopt en hiervan telkens een
scheut bij de botercrême gevoegd onder
voortdurend roeren. Bloem zeven en lepels-
gewijze bij de overige ingrediënten voegen.
Deeg zeer dun uitrollen op een met bloem
bestrooide plank of aanrecht en overbren
gen op een ingevet bakblik. Het gemak
kelijkst doet men dit, door er karton on
der te leggen, dat men bv. van een taart
bewaard heeft. Het deeg wordt flink be
strooid met de amandelen en 10 k 15 mi
nuten in den oven geplaatst, daarna in
reepen gesneden, af laten koelen en in
blik bewaren.
de ZORG VOOR de handen.
Vatenwasschen.
Heet water, zeep en soda maken de
handen rood en ruw, daarom is het van
belang, zooveel mogelijk te voorkomen,
dat de huid geïrriteerd wordt.
Bij het vaten wasschen moet men zeep
vlokken gebruiken en een vatenkwast; de
eerste geven een vet zacht sop, zijn daar
bij volstrekt niet duur in het gebruik en
de kwast voorkomt, dat men meer dan
strikt noodig is in het heete water komt.
Een rubber handschoen kan b.v. aan de
linkerhand gedaan worden; daar de rech
ter niet met het water in aanraking be
hoeft te komen.
Zeemen en dweilen.
Wanneer Vrijdags of Zaterdags het z.g.
„natte" werk wordt gedaan, als ramen
zeemen, marmeren gangen e.d. dweilen,
dan zijn de gevolgen bij een gevoelige huid
reeds in de koudere najaarsdagen merk
baar. Het is in de eerste plaats noodig
om de handen na het werken goed af te
drogen, daarna doet men wat olijfolie in
de palm van de eene hand en „wascht*
daarna de handen met de olie, alsof men
zeep gebruikte. Werk de olie flink in de
huid, masseer de vingers als wel de ge
heele hand, wasch ze daarna in warm wa
ter met zeepvlokken, en als het water
hard is, voeg er dan wat borax aan toe.
Goede toiletzeep kan men natuurlijk ook
gebruiken doch een weinig vet sop is nog
beter, daarna afspoelen, drogen en invet
ten met een of ander preparaat.
De beste manier om deze crème in de
huid te wrijven, zonder dat men een vet
gevoel krijgt is, zulks te doen, als de huid
nog niet goed is afgedroogd, daarna even
nadrogen met een handdoek.
Het lijkt wellicht, dat zulks veel tijd
vordert, hetgeen echter zeer meevalt, de
geheele behandeling is een kwestie van
routine en als men slechts zorgt een klein
fleschje olijfolie en crème steeds bij de
hand te hebben, dan zal iedere huisvrouw
zich deze kleine moeite gaarne gunnen,
vooral als het resultaat is: mooie zachte
handen.
Indien men bij gekookte stijfsel een thee
lepel keukenzout voegt, zal het wasch-
goed, indien het in den wind te drogen
wordt gehangen, niet slap worden. Bij
vriezend weer zal aldus gesteven wasch-
goed niet onhandelbaar stijf worden.
PRACTISCHE wenken voor kleine
reparaties.
„Voorzichtigheid is de moeder van de
porseleinkast" is een oud gezegde, waar
in veel waarheid schuilt. Men kan echter,
ondanks alle voorzichtigheid nog wel eens
een ongelukje hebben en een of ander
voorwerp breken. Het toeval wil echter,
dat men steeds iets breekt, waaraan men
bijzondere waarde hecht of een onderdeel
van een servies, dat niet meer aan te vul
len is.
Indien men echter een klein beetje ge
duld en handigheid heeft kan men de
schade weer in zooverre herstellen, dat de
niet-ingewijde niet bemerkt, dat een of
ander voorwerp gerepareerd is. Heeft
men een hoekje afgestooten aan een mar
meren plaat van de toilettafel, dan repa
reert men dit met marmerlijm, die men
maakt van 2 deelen fijn krijt, 2 deelen
zinkcarbonaat, 1 deel waterglas. Men
roert dit mengsel goed dooreen en brengt
het op de afgebroken plek, houdt het
eenige minuten stevig aangedrukt, totdat
de kit of lijm gedroogd is en het stukje
zit stevig vast, daarna met witte was
naboenen. Voor het repareeren van barn
steen, galalith, paarlmoer kan men bij den
drogist uitstekende preparaten krijgen,
die de gescheurde plek weer heelt. Mes
sen zitten vaak los in de heften, hetgeen
meestal het gevolg is, van afwasschen in
heet water, men kan ze met messeninkt
weer in orde maken en heeft noodig: 2
deelen kolofonium (hars) en 1 deel Ween-
sche kalk. Men maakt het deel van het
mes, dat in het heft moet passen, gloeiend
hetet boven het gas en drukt het vast in
de met het mengsel gevulde opening.
Diepe naden in parket- en andere vloe
ren vult men met 1 deel geele hars en 2
deelen zuivere bijenwas, die samen ge
smolten worden en vermengd met twee
deelen gebrande oker. Men strijkt de kit
warm in de naden en politoert deze laten
met fijn schuurpapier. Goede lijm voor
het vastleggen van planken verkrijgt men
door een mengsel van 5 deelen heete lijm,
4 deelen zaagsel en 4 deelen gebrande
gips.
JA.
L i A.