igfcSNEEUWWir
SCHREUDER
AFWEZIG
GRATIS
?!??Y!?II?!I!1!F1H?Y!!Ü
Verkrijgbaar bij Tieleians' Wijnhandel, Koningstraat §5, alhier.
Slagerijen Bernard Koomen
A Voorde
f FEESTDAGEN
30*
ZULS
PRIJSNOTERING
40
25'
Een halve eeuw in de jam
WZE EPPOEDER
een GOUDA PLATEEL
TE HUUR
12*
Diversen
TE HUUR
J5r zijn veel soorten
Onder de kurk
ADVERTEERT IN DE H-LDHfSüHE CQOJn
TAN0ARTS
VANAF ZATERDAG
KANDELAAR met roode kaars
ZEEP-FABRIEK DE KLC>
gevraagd
Wie eenmaal de Zeer Oude
Hartevelf heeft geproefd, wenscht
voortaan geen andere borrel meer.
mooi Huis, Heet. Treubstr. 7!
Schetsen uit Jutteriand
van prima Ie kwaliteit Hollands
Rund-, Kalfs-, Varkens-en Lamsvlees
en jpaarzegels
HRLDERSCHK COURANT VANDONDERDAG 19 PECEMB ER 1935.
1
Een bezoek aan de N.V. de Betuwe, die dezer dagen
haar halve eeuwfeest viert. Een nationale industrie,
waar we trotsch op kunnen zijn
(Slot.)
Halffabrikaten.
Van zeer groote beteekenis 1b echter de
Ui.voer van halffabrikaten, dat z(jn de ver
schillende soorten fruit als aardbeien, fram
bozen; kruisbessen, roode bessen, zwarte
bessen, pruimen enz., die in de fabriek
schoongemaakt, ontsteeld, gerist enz. worden
en dam voor de buitenlandsche fabrieken als
grondstof dienen voor jamfabri'cage.
Van de geheele Nederlandsche zwarte
bessen-oogst bijv. (dit jaar circa 2.500.000
kg) wordt 98 uitgevoerd; hetzelfde geldt
voor frambozen, echter in iets mindere mate,
daar dè Hollandsche jamfabrieken ook fram-
bozsn gebruiken.
Onderstaand staatje geeft een zeer duide
lijk beeld van de groote beteekenis der export
voor de Nederlandsche tuinders. In ronde
cyfers komen wij tot het volgende:
1934 totale totale export
opbrengst Juli '34
'oogst Juni '35
Aardbeien 17.790.000 kg 9.000.000 kg
Frambozen 3.100.000 kg 2.400.000 kg
Zwarte bessen 3.387.000 kg 3.140.000 kg
'Vanneer men voorts bedenkt, dat de Mij.
„De Betuwe" een zeer belangrijk gedeelte
hiervan uitvoert, dan" zal men begrijpen van
welke groote' beteekenis deze firma is voor
onze fruitteelt.
Zoete Most.
Hier volgen nog enkele opmerkingen over
het nieuwe artikel „Zoete Most". Dit is een
product van de laatste jaren, dat vooral in
puitschland, Zwitserland en Frankrijk in
steeds toenemende hoeveelheden wordt ge
dronken...
Ónder Zoete Most verstaat men een ge
heel alcoholvrij, zuiver vruchtensap, dat zon
der eenige verhitting door een bijzondere
wijze van filtreeren houdbaar wordt gemaakt,
waarbr) alle goede bestanddeelen van de
vrucht bewaard blijven, terwijl de vezels en
andere moeilijk te verteren stoffen verwij
derd zijn. Er wordt aan het sap niets toege
voegd, noch conserveermiddel, noch kleurstof.
Daar de meeste Mosten niet zoet zijn, is zoete
Most een eigenaardige benaming. Men zou
denken aan iets zoets, terwijl deze juist een
zeer frisschen smaak hebben, bijv. Appelmost.
De naam stichtte daarom in het begin nog
wel eens verwarring, doch dit zal in de naaste
toekomst, als het artikel meer bekendheid
krijgt wel veranderen.
Dat bij een bedrijf van dezen omvang ook
een perfect functioneerend verkooopsapparaat
onontbeerlijk is, is wei vanzelfsprekend. Mo
menteel wordt door een dertigtal vertegen
woordigers gezorgd voor 't contact tusschen
de fabriek en den winkelier. .Iedereen kent
ongetwijfeld de kleine vlugge autotjes met
achterop de vergrooting van1 een blik vruch
ten of een jampot.
Öok de kantoren zijn op moderne wijze In
gericht met de nieuwste Amerikaansèhe
boekhoud- en factureermachines, zoodat de
leiding ieder oogenblik van den dag een vol
ledig overzicht kan krijgen van dén gang van
zaken,
Een kijkje in de fabriek.
De eigenlijke fabriek binnenkomend, bevin
den wij ons in een langen en breeden gang,
zoo breed, dat auto's en tractors met aan
hangwagen de geheele fabriek kunnen door
rijden.
Aan de rechterzijde zien wij een aantal hy
draulische persen, werkend met een druk van
driehónderd atmosfeer, voor de bereiding van
vruchtensappen en die op het oogenblik in ge
bruik zijn voor de bereiding van suikerbieten-
siroop, een onderdeel der appelstroop. Op de
hoogere verdiepingen hebben de verschillende
filterpersen om het ruwe sap helder te ma
ken, in damp-apparaten, kookpannen enz.,
een plaats gevonden.
We vervaardigen Kinsche appel
stroop.
Zooals bekend mag worden geacht, bestaat
de Rinsche appelstroop uit geconcentreerd
appelsap en geconcentreerd suikorbietensap.
De appels worden eerst gewasschcn en van
stof, vuil enz. ontdaan. Voor dit doel worden
ze in een groote tank gestort, waarin zich
een roerwerk bevindt. Een voortdurende
stroom van versch water wordt aangevoerd
en wanneer ze voldoende gereinigd zijn, wor
den de appels door een z.g. Jacobsladder naar
boven gevoerd en op een transportband ge
stort. Deze geleidt de appels naar de ver
schillende reservoirs, waar ze worden ge
kookt; vervolgens worden de appels in groote
hydraulische persen geperst. Het sap wordt
opgepompt en in een andere afdeelirig inge-
d'kt. Alles is zoo ingericht, dat per dag meer
dan 40.000 kg kan worden verwerkt.
De suikerbieten worden op dergelijke wyze
behandeld. Voor het wasschen worden echter
keroploseing toegevoegd; bet blik wordt ver-
Bakkerij Jampannen.
vólgens hermetisch' gesloten door middel yan
automatische sluitmachines; gésterillèérdj ge
koeld en ten slotte opgeslagen in: het maga
zijn. De geheele vruchteft-inmaakafdeeljng
werkt Volkómen automatisch. Deze' inrichting
ia éénvan de meest moderne Van Nederland.
Óp precies dezelfde wyze zooals dit in de
grootste Amerikaarische fabrieken geschiedt,
worden hier de Hollandsche vruchten in blik
ingemaakt. Wij zagen o.a. ook nog 7 speciale
machines voor het ontpitten van kersen. Door
middel van scherpe stalen punten worden de
pitten uit de kersen gedrukt. Vooral de ma
chines voor het sluiten der blikken zijn inder
daad wonderen van vernuft. Automatisch
wordt dan om den rand van het blik net dek
sel gelegd en aangedrukt, z.g. gefelsd. Is er
Iets niet ln orde, b.v. dóórdat het deksel niet
precies op het blik past of anderszins:, dan
stopt de machine automatisch.
EtlUetteeren.
Vervolgens komen we ln de etiketteer-
afdeeling, waar zoowel de glazen en de blik
ken geheel machinaal van etiket resp. wikkel,
worden voorzien. De machines zijn zoodanig
opgesteld, dat de geëtiketteerde glazen of
blikken automatisch op een lange transpdrt-
band komen, waarvan de blikken worden af
genomen en ln doozen verpakt, die onmiddel
lijk worden dichtgemaakt en verzegeld en
dan, wederom via een transportband, ln het
magazijn komen. De capaciteit der etiketteer-
machines is zoodanig, dat deze gelijken tred
houden met de 'dagproductie der jam- en
vrucht-inmaakafdeeling.
Werden vroeger de meeste artikelen in kis
ten verpakt, deze hebben sinds enkele jaren
plaats moeten maken voor cartonnen doozen,
die veel gemakkelijker en vlugger te hantec-
ren zijn en veel voordeeliger.
Via het magazijn komen we ln een der kel
ders, bestemd voor het opslaan der flesschen
bessensap. In deze kelders Is plaats voor hon
derdduizenden flesschen, alle keurig opgesta
peld. Als bijzonderheid werd ons nog verteld,
dat deze enorme ruimten in een goede 10 da
gen geheel moeten worden gevuld in verband
met den korten duur van bet roode bessen-
seizoen.
speciale machines gebruikt, die de bleten van
klei en aarde bevrijden. Circa 40.000 kg sui
kerbleten worden per dag verwerkt. De twee
grondstoffen zijn nu klaar en worden later
tezamen gekookt tot de smakelyke en voed
zame appelstroom. Een tweeponds blik appel
stroop bevat het Ingedikte sap van ongeveer
6 pond appels.
Aan de linkerzyde van den gang bevinden
zich de enorme droogtrommels voor het dro
gen der suikerbietenpulp, d.i. de afval van de
suikerbieten, wanneer daaraan de suiker is
onttrokken en dat verkocht wordt voor vee
voeders. Voorts passeeren we nog de repara-
tie-werkplaatsen, want het behoeft wel geen
betoog, dat bij een bedryf van een dergelijken
omvang aan het technische gedeelte zeer
hooge eischen worden gesteld.
Jam.
We komen nu ln het hart van de geheele
fabriek, n.1. de kooklokalen. Op een verhoogd
platform opgesteld, staan hier de jampannen,
uit een speciaal metaal vervaardigd. In iedere
pan wordt circa 6070 kg jam tegelijk ge
kookt. Iedere twee minuten is een kooksel ge
reed, hetwelk dan door middel van een kleine
lift naar de koelinrichting wordt getranspor
teerd en daarna door zeer vernuftig uitge
dachte machines in deglazen wordt gedaan.
Deze machines werken geheel automatisch,
d.w.z. de glazen worden door de machines
aangevoerd, gevuld en afgevoerd naar de sté-
rilliseerketels. Wanneer de glazen uit de ke
tels komen, worden ze zoo snel mogelijk afge
koeld en den volgenden dag geëtiketteerd en
verpakt.
Ook het etilietteeren en het inwikkelen, ge
schiedt gehèel machinaal. Een dubbelwerken-
de koel- en vulinstallaties voor jam hebben
een capaciteit van 4045.000 glazen 'per dag.
Meerdere malen heeft ze als voorbeeld ge
diend voor groote jamfabrieken in Engeland.
Herhaaldelijk ook komt het voor, dat Engel-
sehe jamfabrikanten naar Holland komen
voor de bezichtiging dezer fabriek:
In een afgeschoten gedeelte (in verband
met-de sterk geurende kruiden enz.) bevindt
zich de af deeling voor het prepareeren der
tafelzuren. De geheele vloer, ongeveer 700 ma,
is geheel bedekt met lichtgele en blauwe
tegels, hetgeen een buitengewoon frisschen en
helderen indruk maakt. Trouwens, zooals wy
ook op onze verderen tocht merkten, is alles
in deze fabriek op zoo uiterst hygiënische
wijze ingericht, dat aan de hoogste eischen,
die men aan een fabriek van conserven stel
len mag, ten volle wordt voldaan.
Naast deze ruimte bevindt zich de afdeeling
voor de fabricage der vruchten in blik. Hier
wordt het gesorteerde en gewasschert fruit
aan lange vul tafelsiri blikken èn flesschen
ingemaakt. In elk blik wordt de bepaalde
hoeveelheid vruchten ingewogen, daama sui-
Met een lift kwamen we op het magazijn
der blikvruchten. Dit wordt zoowel 's winters
als 's zomers op een gelijke temperatuur ge-!
houden, teneinde te voorkomen, dat door be
langrijke temperatuur-verschillende condensa-
tiewater op de blikken ontstaat, waardoor
roestvorming zou optreden, hetgeen de blik
ken een onooglijk aanzien zou geven. In dit
magazijn worden de blikken, die niet direct
worden verzonden, opgeslagen en dan naar
behoefte ln den loop van het jaar geëtiket
teerd en verzonden.
Enorme hoeveelheden.
Dit magazyn en de bessensapkelders maak
ten op ons wel den meesten indruk en ga
ven een zeer duidelijk beeld van de enbrme
hoeveelheden, die hier ln den betrekkelyk
korten campagne-tijd moeten worden vér-
werkt. Wanneer men in .aanmerking neemt de
groote zorg en de prjnlyke nauwgezetheid bij
de behandeling, dan ls het haast onbegrijpe
lijk dat in Nederland nog steeds een groot
gedeelte der bevolking een voorkeur heeft
heeft voor het zelf steriliseeren, dat ongetwjj-
feld veel duurder moet uitkomen dan de Wijze
van verwerking, zooals hier wordt toegepast.
Het ware te hopen, dat het vooroordeel
eenerzij ds en de betrekkelijke onbekendheid
met de zuivere Hollandsche vruchten in j blik
anderzijds spoedig plaats mogen maken Ivoor
een uitgesproken prefereeren der producten I
van eigen bodem boven de uit het buitenland
geïmporteerde soorten, hetgeen niet in de
laatste plaats ook aan onzen tuinbouw ten
goede zou komen.
Expeditie.
Alvorens het magazyn te verlaten, namen
we nog even een kijkje over de balustrade, die
langs dit magazijn loopt en vanwaar een goed
beeld gegeven wordt van de ruime expeditie-
afdeeling, waar de verschillende artikelen
ordersgewijze gereed gezet worden langs twee
transportbanden die uitkomen op een grdöt
overkapt perron, vanwaar de tractors met
aanhangwagens zorgen voor het vervoer naar
spoor, boot enz. De vloer van de expeditie
ruimte ligt op gelijke hoogte met het lkad-
vlak der auto's, hetgeen ook weer een vlijigge
en gemakkelijke behandeling der goederen ten
goedé komt.
Be neiuwe vleugel.
Ook de pasgebouwde fabriek voor de be
reiding van Zoete Most, de bekende alcohol
vrije vruchtendrank mochten wij bezichtigen.
Het zorgvuldig schoongewassehen fruit wjordt
ook weer door middel van de Jacobsladder
naar boven gevoerd, vervolgens in speciale
machines fijngemaakt en geperst. Het aldus
verkregen troebele sap wordt in z.g. reser
voirs verzameld om te bezinken, later gefil
treerd en onder koolzuurdruk in enorme tanks
ZIE _r
OP DE
NAAISTER VRAAGT WERK
Nieuw, Verstel- en Heeren,
alles met 2 3 dagen klaar.
Zend briefkaart.
L. v. Berkstraat 7, achter Gabf.
Heer zoekt Zit-Siaapkamer met
voll pension, tegen 1 Jan.'36.
I Brieven met prijsopg. onder
1 No. 91, Bureau van dit blad.
aangeboden
i Te huur Huis met groote
tuin en werkplaats, Hartesteeg
2, »5.— per wek, water vrij.
Te bevr.: Piet Heinstr 9
Moderne Woningen te huur.
Van Speykstiaat 40-32 4 f 6 p.w.
ft oudsbloemstraat 24 f6 pw.
Crocusstiaat 56 4 f 5.75 p w.
bewaard," totTet üjTlstip van het Tp'fiëLchen-^^«veldweg 146 f 5.75 p w.
tappen. t. alle water inbegrepen.
Daar de kleinste vergissing de in-
i
Te bevr.: F. FELS, Weststr. 46.
houd van den geheelen tank onbruikbaarhuur hel W OONHUIS
zou kunnen maken, geschiedt ook deze ge-Hoogstraat 33, kamers ensuite,
heele bewerking met de meest pijnlijke na,uw-1 serre electr en closet.
Woonhuis, Kanaalweg 120,
wel
van
sijde
ver-
gezetheid, terwyl het wasschen, vullen en 'ook
het sluiten der flesschen geheel steriel moet
geschieden, daar de minste of geringste on
zuiverheid gisting ten gevolge zou hebben,
Het ketelhuis staat echter geheel afzonder
lijk aan de andere zijde van de straat, bok
weer een maatregel om de fabriek zoo sci
en hygiënisch mogelijk te houden.
We .bezichtigen ook nog even de afdeeling
voor het, schoonmaken der jamglazen, bes; iep-
sap- en limonadeflessohen enz. enz. Vam eljl-
spiekend geschiedt ook dit machinaal en
met behulp van twee groote machines.
Tot slot hebben we ook de fabriek
halffabrikaten, gelegen aan de andere
der straatweg, bezichtigd. Deze moet feitelijk
beschouwd worden als een op zichzelfstaand
bedrijf, waar in de campagnetijd, d.w.z. vanaf
begin Juni tot medio November de z.g. half
fabrikaten of kortweg „vruchtenpulp"
vaardigd wordt.
Het fruit op deze wijze behandeld, wordt
later gebruikt bij de vervaardiging van jams.
Het is dit artikel, dat in zeer groote hoeveel- I
heden naar Engeland, Duitschland en andere
landen, zooals hierboven reeds aangegeven,
wordt geëxporteerd. Jammer genoeg konden I
wij deze fabriek niet in wreking zien, doch
wij kunnen ons indenken, dat het een interes-
sant gezicht moet zijn, dit gedeelte op volle
capaciteit te zien werken. Wanneer b.v. per
dag 80 tot 100.000 kg zwarte of roode bessen
machinaal van de steeltjes worden ontdaan j
of zooals vroeger jaren dikwijls het geval
dat dag en nacht doorgewerkt moest worden
om de vereischte hoeveelheid kruisbessen te
kunnen verwerken of de voornamelijk uit de
omgeving aangevoerde 80 tot 100.000 kg
aardbeien op tijd in de vaten ln te maken.
Naast deze fabriek bevinden zich ruime; en
frissche loodsen, bestemd voor de berging van
fruit ln den zomer, zoodat dit niet in de felle
zon hoeft te blijven staan.
Wij hopen er in geslaagd te zijn onze lezers
een Indruk gegeven te hebben van het interes-
santé bedrijf van de Bptuwe, die 20 dézer
voorzien van electr. en closet.
Adres: ZEEMAN, Looierst.
Te Iniur flinke moderne
Woning Violenstraat 97 t 6.EO
p.w. water vr(j.
Te bevr.- Sluisdijksiraat 37.
Hemi Slagroom een delicatesse,
mag op geen enkele tafel ontbreken)
Twee BOXEN te huur
in de Heet. Treubstraat.
Te bevr.: H. DOORN,
Keizersgracht 33.
Hemi Koffieroom,
fijn en zeer duurzaam 1
Te huur net Woonhuis,
Kromme Elleboogsteeg 2, W< e-
zenstraat 30, I 4.50 per week.
Adres: London, Hertzogstr. 52.
Bovenhuis te buur voor
klein gezin, I 3.50 per week,
water inbegrepen, Dijkweg 54..
Adres. HEIJKOOP,
Keizersgracht 48.
Zeer Oude Jenever, doch er is
maar één Zeer Oude Hartevelf
en hij kost bovendien slechts
f 3.25 per Literkruik.
Het is geen straffe en geen slappe,
maar een pittige borrel.
Een borrel voor dezen tijd,
die je opkikkert, de eetlust op
wekt, kortom de Zeer Oude Harte
velf met mate genoten, is voor
een gezond mensch met een ge
zonde maag een niet dure ver
snapering, die hem fit houdt en
daarbij niet duur is.
Daarom zegt men in Leiden t
Vele merken
Hartevelt
ts
zijner
fijner l
Te huur het mooie Woon-
hu s, Begoniastraat 22, i 6.—
per week, water vrij.
Adres Joubertstraat 43.
De Ruyterstraat 44, 4 50
p.w., met water. Pakhuis1.50
Adres: Keizerstraat 96.
Te huur
Adres: 2e Vroonstraat 64.
Te huur nog 1 Woning van
de Koningsweg t 5.— p.w.,
water vrij.
Te bevr.: Ruyghweg 72.
50 jaar oud is!
Hem) Karnemalksclte Pap,
voor zieken en zwakken
te huur.
Te bevr.: Kanaalweg 53.
door
Yvel Llawnurg.
Te huur het ruime Woon
huis Weslgracht 43, per week
f8 90, electr. aanwezig,
water vrjj.
Adres Emmastraat 88.
Te huur het WOONHUiS,
Kanaalstraat 5, p. w. I 3.20
electr. aanwezig, water vr^j.
Adres: Emmastiaat 88.
rtsm» gestsrilisesrda mslk in"
schen, het tljnsfe op de onftr feü
Te huur het opnieuw ere;
taureerd groote He< rhu
Binnenhaven No. 64, n». I v
bev. 7 kamers, had kam sj :e
en tuin, wal er vrij.
Adres; H. VAN PEL1,
Keizerstraat 100.
Ruime AUTOBOX
Hebt ge deze serie echt Heldersche schet
sen al gekocht? De prijs kan geen beletsel
zrjn! Slechts 30 ct. en doorvoor hebt gé een
boek van 70 bldz., verlucht met karakte
ristieke teekeningen.
De „Nieuwe Rotterdamsche Courant"
schrijft over deze schetsen:
Bjj de uitgeverij van de firma De Boer in
Den Helder ls wederom een serie schetsen uit
het Nederlandsche zeemansleven verschenen
van de hand van Yvel Dlawnurg (Levy Grun-
wald) die ons reeds zoovele malen een blik
deed slaan op den Nederlandschen zeeman,
zooals hij werkt en zooals hij is. De Schetsen
uit Jutterland hebben, blykena eenige woorden
vooraf van schout bij nacht T. L. Kruys, com
mandant der marine in Den Helder, den bur
gemeester van Den Helder, den heer Driessen
en den secretaris van de Noord- en Zuid-Hol-
landsche Redding-Maarteshappij, H. Th', de
Booy, ook ditmaal de volledige instemming
van de autoriteiten.
Vooral de marineschetsen, waarin Oome
Piet, de oude kreeuwer (zeilversteller bij de
marine), over de toestanden bij de oude ma
rine spreekt, alsmede die schetsen, waarin de
schrjjver de helden van de reddingbooten aan
het woord laat, zullen ongetwijfeld ln bree
den kring nij ons zeevarend volk belangstel
ling wekken.
Vermelden we nog, dat de opbrengst van
deze serie ten bate komt van de Noord-; en
Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij, dan
zal het boekje ook wel om deze reden aan
spraak kunnen maken op de algemeene sym
pathie van ons volk.
Yi;" -i-:--*'■
vX
RUNDVLEES p. pond
Haas 55
Hielstuk 50
Baklappen 45
i Staartstuk
Rosbiet
Lende
Rollade (lende)
Ribstuk
Riblappen
Lappen (mager)
1 I appen (doorr.)
Poulet
Gehakt
Dik rauw vet
Gesmolten rundvet
V\RKENSVLEESp.p.
Fricandeau 45
Rollade 45
Lappen 'mager) 40
Carbonade (haas) 40
Carbonade irlb) 40
Carbonade (schouder) 38
Gehakt 35
Rauwe Reuzel 35
Doorr. Varkenslapp. 35
Dik vers Spek 25
Vette Lappen 25
Schapenvet 20ct. p. pond
KALSVLEES per pond
Fricandeau 40
Rollade 40
Lappen 35
Gehakt 30
Poulet 30
Corbonade 25
Oesiers 60
Biefstuk 60
LAMSVLEES per pond
Bout 35
Lappen (mager) 30
doorr. z. been 22
m. been 17
Carbonade 25
Gehakt (koe en varkens door elkaar) 30 ct. p. pond, per 2 pond 50 ct.
Gehakt (kalfs en varkens door elkaar) 30 ct. p pond, per 2 pond 55 ct.
Gebraden Rosbief 16 ct. per ons. per V, pond 35 ct.
Den Helder, Keizerstraat 93. Telefoon 592.
Koningstraat 57. Telefoon 697.
IJmuiden, Zeeweg 83-85. Telefoon 4026.
Alkmaar, Laat 142 Telefoon 3898.
r
V, pond chocofode-kerstkrans|es
van 25'
voor 15C
bij aankoop van pond thee
55, 65. 75, 87 of 100*
V» pond amandel-kerstkransjes
van 22' voor
bij aankoop van pond koffie
a 15, 20, 25, 30, 40 of 50*
1 pak Custard-vlapoeder van 14* voor t
bi| aankoop van 1 blik vruchten naar keuze*
Ananas. 30, 40, 45' Perziken. 40, 50'
Abrikozen. 50° Kwetsen. 3ó*
1 pak zelfrijzend meel.
1 ons krenten
1 ons rozijnen zonder oit.
ons sucade
tezamen van
15c
5e
4'
6C
voor
1 groot blik kwetsen. van 3*6* voor
bij aankoop van 1 pond giiesmeel a 12
of 17*
AUE WIJNEN EN
LIKEUREN
10C P"? r' CS
GOEDKOPERI
DEN HELDER, Spoorstraat 20,