igfcSNEEUWWir SCHREUDER AFWEZIG GRATIS ?!??Y!?II?!I!1!F1H?Y!!Ü Verkrijgbaar bij Tieleians' Wijnhandel, Koningstraat §5, alhier. Slagerijen Bernard Koomen A Voorde f FEESTDAGEN 30* ZULS PRIJSNOTERING 40 25' Een halve eeuw in de jam WZE EPPOEDER een GOUDA PLATEEL TE HUUR 12* Diversen TE HUUR J5r zijn veel soorten Onder de kurk ADVERTEERT IN DE H-LDHfSüHE CQOJn TAN0ARTS VANAF ZATERDAG KANDELAAR met roode kaars ZEEP-FABRIEK DE KLC> gevraagd Wie eenmaal de Zeer Oude Hartevelf heeft geproefd, wenscht voortaan geen andere borrel meer. mooi Huis, Heet. Treubstr. 7! Schetsen uit Jutteriand van prima Ie kwaliteit Hollands Rund-, Kalfs-, Varkens-en Lamsvlees en jpaarzegels HRLDERSCHK COURANT VANDONDERDAG 19 PECEMB ER 1935. 1 Een bezoek aan de N.V. de Betuwe, die dezer dagen haar halve eeuwfeest viert. Een nationale industrie, waar we trotsch op kunnen zijn (Slot.) Halffabrikaten. Van zeer groote beteekenis 1b echter de Ui.voer van halffabrikaten, dat z(jn de ver schillende soorten fruit als aardbeien, fram bozen; kruisbessen, roode bessen, zwarte bessen, pruimen enz., die in de fabriek schoongemaakt, ontsteeld, gerist enz. worden en dam voor de buitenlandsche fabrieken als grondstof dienen voor jamfabri'cage. Van de geheele Nederlandsche zwarte bessen-oogst bijv. (dit jaar circa 2.500.000 kg) wordt 98 uitgevoerd; hetzelfde geldt voor frambozen, echter in iets mindere mate, daar dè Hollandsche jamfabrieken ook fram- bozsn gebruiken. Onderstaand staatje geeft een zeer duide lijk beeld van de groote beteekenis der export voor de Nederlandsche tuinders. In ronde cyfers komen wij tot het volgende: 1934 totale totale export opbrengst Juli '34 'oogst Juni '35 Aardbeien 17.790.000 kg 9.000.000 kg Frambozen 3.100.000 kg 2.400.000 kg Zwarte bessen 3.387.000 kg 3.140.000 kg 'Vanneer men voorts bedenkt, dat de Mij. „De Betuwe" een zeer belangrijk gedeelte hiervan uitvoert, dan" zal men begrijpen van welke groote' beteekenis deze firma is voor onze fruitteelt. Zoete Most. Hier volgen nog enkele opmerkingen over het nieuwe artikel „Zoete Most". Dit is een product van de laatste jaren, dat vooral in puitschland, Zwitserland en Frankrijk in steeds toenemende hoeveelheden wordt ge dronken... Ónder Zoete Most verstaat men een ge heel alcoholvrij, zuiver vruchtensap, dat zon der eenige verhitting door een bijzondere wijze van filtreeren houdbaar wordt gemaakt, waarbr) alle goede bestanddeelen van de vrucht bewaard blijven, terwijl de vezels en andere moeilijk te verteren stoffen verwij derd zijn. Er wordt aan het sap niets toege voegd, noch conserveermiddel, noch kleurstof. Daar de meeste Mosten niet zoet zijn, is zoete Most een eigenaardige benaming. Men zou denken aan iets zoets, terwijl deze juist een zeer frisschen smaak hebben, bijv. Appelmost. De naam stichtte daarom in het begin nog wel eens verwarring, doch dit zal in de naaste toekomst, als het artikel meer bekendheid krijgt wel veranderen. Dat bij een bedrijf van dezen omvang ook een perfect functioneerend verkooopsapparaat onontbeerlijk is, is wei vanzelfsprekend. Mo menteel wordt door een dertigtal vertegen woordigers gezorgd voor 't contact tusschen de fabriek en den winkelier. .Iedereen kent ongetwijfeld de kleine vlugge autotjes met achterop de vergrooting van1 een blik vruch ten of een jampot. Öok de kantoren zijn op moderne wijze In gericht met de nieuwste Amerikaansèhe boekhoud- en factureermachines, zoodat de leiding ieder oogenblik van den dag een vol ledig overzicht kan krijgen van dén gang van zaken, Een kijkje in de fabriek. De eigenlijke fabriek binnenkomend, bevin den wij ons in een langen en breeden gang, zoo breed, dat auto's en tractors met aan hangwagen de geheele fabriek kunnen door rijden. Aan de rechterzijde zien wij een aantal hy draulische persen, werkend met een druk van driehónderd atmosfeer, voor de bereiding van vruchtensappen en die op het oogenblik in ge bruik zijn voor de bereiding van suikerbieten- siroop, een onderdeel der appelstroop. Op de hoogere verdiepingen hebben de verschillende filterpersen om het ruwe sap helder te ma ken, in damp-apparaten, kookpannen enz., een plaats gevonden. We vervaardigen Kinsche appel stroop. Zooals bekend mag worden geacht, bestaat de Rinsche appelstroop uit geconcentreerd appelsap en geconcentreerd suikorbietensap. De appels worden eerst gewasschcn en van stof, vuil enz. ontdaan. Voor dit doel worden ze in een groote tank gestort, waarin zich een roerwerk bevindt. Een voortdurende stroom van versch water wordt aangevoerd en wanneer ze voldoende gereinigd zijn, wor den de appels door een z.g. Jacobsladder naar boven gevoerd en op een transportband ge stort. Deze geleidt de appels naar de ver schillende reservoirs, waar ze worden ge kookt; vervolgens worden de appels in groote hydraulische persen geperst. Het sap wordt opgepompt en in een andere afdeelirig inge- d'kt. Alles is zoo ingericht, dat per dag meer dan 40.000 kg kan worden verwerkt. De suikerbieten worden op dergelijke wyze behandeld. Voor het wasschen worden echter keroploseing toegevoegd; bet blik wordt ver- Bakkerij Jampannen. vólgens hermetisch' gesloten door middel yan automatische sluitmachines; gésterillèérdj ge koeld en ten slotte opgeslagen in: het maga zijn. De geheele vruchteft-inmaakafdeeljng werkt Volkómen automatisch. Deze' inrichting ia éénvan de meest moderne Van Nederland. Óp precies dezelfde wyze zooals dit in de grootste Amerikaarische fabrieken geschiedt, worden hier de Hollandsche vruchten in blik ingemaakt. Wij zagen o.a. ook nog 7 speciale machines voor het ontpitten van kersen. Door middel van scherpe stalen punten worden de pitten uit de kersen gedrukt. Vooral de ma chines voor het sluiten der blikken zijn inder daad wonderen van vernuft. Automatisch wordt dan om den rand van het blik net dek sel gelegd en aangedrukt, z.g. gefelsd. Is er Iets niet ln orde, b.v. dóórdat het deksel niet precies op het blik past of anderszins:, dan stopt de machine automatisch. EtlUetteeren. Vervolgens komen we ln de etiketteer- afdeeling, waar zoowel de glazen en de blik ken geheel machinaal van etiket resp. wikkel, worden voorzien. De machines zijn zoodanig opgesteld, dat de geëtiketteerde glazen of blikken automatisch op een lange transpdrt- band komen, waarvan de blikken worden af genomen en ln doozen verpakt, die onmiddel lijk worden dichtgemaakt en verzegeld en dan, wederom via een transportband, ln het magazijn komen. De capaciteit der etiketteer- machines is zoodanig, dat deze gelijken tred houden met de 'dagproductie der jam- en vrucht-inmaakafdeeling. Werden vroeger de meeste artikelen in kis ten verpakt, deze hebben sinds enkele jaren plaats moeten maken voor cartonnen doozen, die veel gemakkelijker en vlugger te hantec- ren zijn en veel voordeeliger. Via het magazijn komen we ln een der kel ders, bestemd voor het opslaan der flesschen bessensap. In deze kelders Is plaats voor hon derdduizenden flesschen, alle keurig opgesta peld. Als bijzonderheid werd ons nog verteld, dat deze enorme ruimten in een goede 10 da gen geheel moeten worden gevuld in verband met den korten duur van bet roode bessen- seizoen. speciale machines gebruikt, die de bleten van klei en aarde bevrijden. Circa 40.000 kg sui kerbleten worden per dag verwerkt. De twee grondstoffen zijn nu klaar en worden later tezamen gekookt tot de smakelyke en voed zame appelstroom. Een tweeponds blik appel stroop bevat het Ingedikte sap van ongeveer 6 pond appels. Aan de linkerzyde van den gang bevinden zich de enorme droogtrommels voor het dro gen der suikerbietenpulp, d.i. de afval van de suikerbieten, wanneer daaraan de suiker is onttrokken en dat verkocht wordt voor vee voeders. Voorts passeeren we nog de repara- tie-werkplaatsen, want het behoeft wel geen betoog, dat bij een bedryf van een dergelijken omvang aan het technische gedeelte zeer hooge eischen worden gesteld. Jam. We komen nu ln het hart van de geheele fabriek, n.1. de kooklokalen. Op een verhoogd platform opgesteld, staan hier de jampannen, uit een speciaal metaal vervaardigd. In iedere pan wordt circa 6070 kg jam tegelijk ge kookt. Iedere twee minuten is een kooksel ge reed, hetwelk dan door middel van een kleine lift naar de koelinrichting wordt getranspor teerd en daarna door zeer vernuftig uitge dachte machines in deglazen wordt gedaan. Deze machines werken geheel automatisch, d.w.z. de glazen worden door de machines aangevoerd, gevuld en afgevoerd naar de sté- rilliseerketels. Wanneer de glazen uit de ke tels komen, worden ze zoo snel mogelijk afge koeld en den volgenden dag geëtiketteerd en verpakt. Ook het etilietteeren en het inwikkelen, ge schiedt gehèel machinaal. Een dubbelwerken- de koel- en vulinstallaties voor jam hebben een capaciteit van 4045.000 glazen 'per dag. Meerdere malen heeft ze als voorbeeld ge diend voor groote jamfabrieken in Engeland. Herhaaldelijk ook komt het voor, dat Engel- sehe jamfabrikanten naar Holland komen voor de bezichtiging dezer fabriek: In een afgeschoten gedeelte (in verband met-de sterk geurende kruiden enz.) bevindt zich de af deeling voor het prepareeren der tafelzuren. De geheele vloer, ongeveer 700 ma, is geheel bedekt met lichtgele en blauwe tegels, hetgeen een buitengewoon frisschen en helderen indruk maakt. Trouwens, zooals wy ook op onze verderen tocht merkten, is alles in deze fabriek op zoo uiterst hygiënische wijze ingericht, dat aan de hoogste eischen, die men aan een fabriek van conserven stel len mag, ten volle wordt voldaan. Naast deze ruimte bevindt zich de afdeeling voor de fabricage der vruchten in blik. Hier wordt het gesorteerde en gewasschert fruit aan lange vul tafelsiri blikken èn flesschen ingemaakt. In elk blik wordt de bepaalde hoeveelheid vruchten ingewogen, daama sui- Met een lift kwamen we op het magazijn der blikvruchten. Dit wordt zoowel 's winters als 's zomers op een gelijke temperatuur ge-! houden, teneinde te voorkomen, dat door be langrijke temperatuur-verschillende condensa- tiewater op de blikken ontstaat, waardoor roestvorming zou optreden, hetgeen de blik ken een onooglijk aanzien zou geven. In dit magazijn worden de blikken, die niet direct worden verzonden, opgeslagen en dan naar behoefte ln den loop van het jaar geëtiket teerd en verzonden. Enorme hoeveelheden. Dit magazyn en de bessensapkelders maak ten op ons wel den meesten indruk en ga ven een zeer duidelijk beeld van de enbrme hoeveelheden, die hier ln den betrekkelyk korten campagne-tijd moeten worden vér- werkt. Wanneer men in .aanmerking neemt de groote zorg en de prjnlyke nauwgezetheid bij de behandeling, dan ls het haast onbegrijpe lijk dat in Nederland nog steeds een groot gedeelte der bevolking een voorkeur heeft heeft voor het zelf steriliseeren, dat ongetwjj- feld veel duurder moet uitkomen dan de Wijze van verwerking, zooals hier wordt toegepast. Het ware te hopen, dat het vooroordeel eenerzij ds en de betrekkelijke onbekendheid met de zuivere Hollandsche vruchten in j blik anderzijds spoedig plaats mogen maken Ivoor een uitgesproken prefereeren der producten I van eigen bodem boven de uit het buitenland geïmporteerde soorten, hetgeen niet in de laatste plaats ook aan onzen tuinbouw ten goede zou komen. Expeditie. Alvorens het magazyn te verlaten, namen we nog even een kijkje over de balustrade, die langs dit magazijn loopt en vanwaar een goed beeld gegeven wordt van de ruime expeditie- afdeeling, waar de verschillende artikelen ordersgewijze gereed gezet worden langs twee transportbanden die uitkomen op een grdöt overkapt perron, vanwaar de tractors met aanhangwagens zorgen voor het vervoer naar spoor, boot enz. De vloer van de expeditie ruimte ligt op gelijke hoogte met het lkad- vlak der auto's, hetgeen ook weer een vlijigge en gemakkelijke behandeling der goederen ten goedé komt. Be neiuwe vleugel. Ook de pasgebouwde fabriek voor de be reiding van Zoete Most, de bekende alcohol vrije vruchtendrank mochten wij bezichtigen. Het zorgvuldig schoongewassehen fruit wjordt ook weer door middel van de Jacobsladder naar boven gevoerd, vervolgens in speciale machines fijngemaakt en geperst. Het aldus verkregen troebele sap wordt in z.g. reser voirs verzameld om te bezinken, later gefil treerd en onder koolzuurdruk in enorme tanks ZIE _r OP DE NAAISTER VRAAGT WERK Nieuw, Verstel- en Heeren, alles met 2 3 dagen klaar. Zend briefkaart. L. v. Berkstraat 7, achter Gabf. Heer zoekt Zit-Siaapkamer met voll pension, tegen 1 Jan.'36. I Brieven met prijsopg. onder 1 No. 91, Bureau van dit blad. aangeboden i Te huur Huis met groote tuin en werkplaats, Hartesteeg 2, »5.— per wek, water vrij. Te bevr.: Piet Heinstr 9 Moderne Woningen te huur. Van Speykstiaat 40-32 4 f 6 p.w. ft oudsbloemstraat 24 f6 pw. Crocusstiaat 56 4 f 5.75 p w. bewaard," totTet üjTlstip van het Tp'fiëLchen-^^«veldweg 146 f 5.75 p w. tappen. t. alle water inbegrepen. Daar de kleinste vergissing de in- i Te bevr.: F. FELS, Weststr. 46. houd van den geheelen tank onbruikbaarhuur hel W OONHUIS zou kunnen maken, geschiedt ook deze ge-Hoogstraat 33, kamers ensuite, heele bewerking met de meest pijnlijke na,uw-1 serre electr en closet. Woonhuis, Kanaalweg 120, wel van sijde ver- gezetheid, terwyl het wasschen, vullen en 'ook het sluiten der flesschen geheel steriel moet geschieden, daar de minste of geringste on zuiverheid gisting ten gevolge zou hebben, Het ketelhuis staat echter geheel afzonder lijk aan de andere zijde van de straat, bok weer een maatregel om de fabriek zoo sci en hygiënisch mogelijk te houden. We .bezichtigen ook nog even de afdeeling voor het, schoonmaken der jamglazen, bes; iep- sap- en limonadeflessohen enz. enz. Vam eljl- spiekend geschiedt ook dit machinaal en met behulp van twee groote machines. Tot slot hebben we ook de fabriek halffabrikaten, gelegen aan de andere der straatweg, bezichtigd. Deze moet feitelijk beschouwd worden als een op zichzelfstaand bedrijf, waar in de campagnetijd, d.w.z. vanaf begin Juni tot medio November de z.g. half fabrikaten of kortweg „vruchtenpulp" vaardigd wordt. Het fruit op deze wijze behandeld, wordt later gebruikt bij de vervaardiging van jams. Het is dit artikel, dat in zeer groote hoeveel- I heden naar Engeland, Duitschland en andere landen, zooals hierboven reeds aangegeven, wordt geëxporteerd. Jammer genoeg konden I wij deze fabriek niet in wreking zien, doch wij kunnen ons indenken, dat het een interes- sant gezicht moet zijn, dit gedeelte op volle capaciteit te zien werken. Wanneer b.v. per dag 80 tot 100.000 kg zwarte of roode bessen machinaal van de steeltjes worden ontdaan j of zooals vroeger jaren dikwijls het geval dat dag en nacht doorgewerkt moest worden om de vereischte hoeveelheid kruisbessen te kunnen verwerken of de voornamelijk uit de omgeving aangevoerde 80 tot 100.000 kg aardbeien op tijd in de vaten ln te maken. Naast deze fabriek bevinden zich ruime; en frissche loodsen, bestemd voor de berging van fruit ln den zomer, zoodat dit niet in de felle zon hoeft te blijven staan. Wij hopen er in geslaagd te zijn onze lezers een Indruk gegeven te hebben van het interes- santé bedrijf van de Bptuwe, die 20 dézer voorzien van electr. en closet. Adres: ZEEMAN, Looierst. Te Iniur flinke moderne Woning Violenstraat 97 t 6.EO p.w. water vr(j. Te bevr.- Sluisdijksiraat 37. Hemi Slagroom een delicatesse, mag op geen enkele tafel ontbreken) Twee BOXEN te huur in de Heet. Treubstraat. Te bevr.: H. DOORN, Keizersgracht 33. Hemi Koffieroom, fijn en zeer duurzaam 1 Te huur net Woonhuis, Kromme Elleboogsteeg 2, W< e- zenstraat 30, I 4.50 per week. Adres: London, Hertzogstr. 52. Bovenhuis te buur voor klein gezin, I 3.50 per week, water inbegrepen, Dijkweg 54.. Adres. HEIJKOOP, Keizersgracht 48. Zeer Oude Jenever, doch er is maar één Zeer Oude Hartevelf en hij kost bovendien slechts f 3.25 per Literkruik. Het is geen straffe en geen slappe, maar een pittige borrel. Een borrel voor dezen tijd, die je opkikkert, de eetlust op wekt, kortom de Zeer Oude Harte velf met mate genoten, is voor een gezond mensch met een ge zonde maag een niet dure ver snapering, die hem fit houdt en daarbij niet duur is. Daarom zegt men in Leiden t Vele merken Hartevelt ts zijner fijner l Te huur het mooie Woon- hu s, Begoniastraat 22, i 6.— per week, water vrij. Adres Joubertstraat 43. De Ruyterstraat 44, 4 50 p.w., met water. Pakhuis1.50 Adres: Keizerstraat 96. Te huur Adres: 2e Vroonstraat 64. Te huur nog 1 Woning van de Koningsweg t 5.— p.w., water vrij. Te bevr.: Ruyghweg 72. 50 jaar oud is! Hem) Karnemalksclte Pap, voor zieken en zwakken te huur. Te bevr.: Kanaalweg 53. door Yvel Llawnurg. Te huur het ruime Woon huis Weslgracht 43, per week f8 90, electr. aanwezig, water vrjj. Adres Emmastraat 88. Te huur het WOONHUiS, Kanaalstraat 5, p. w. I 3.20 electr. aanwezig, water vr^j. Adres: Emmastiaat 88. rtsm» gestsrilisesrda mslk in" schen, het tljnsfe op de onftr feü Te huur het opnieuw ere; taureerd groote He< rhu Binnenhaven No. 64, n». I v bev. 7 kamers, had kam sj :e en tuin, wal er vrij. Adres; H. VAN PEL1, Keizerstraat 100. Ruime AUTOBOX Hebt ge deze serie echt Heldersche schet sen al gekocht? De prijs kan geen beletsel zrjn! Slechts 30 ct. en doorvoor hebt gé een boek van 70 bldz., verlucht met karakte ristieke teekeningen. De „Nieuwe Rotterdamsche Courant" schrijft over deze schetsen: Bjj de uitgeverij van de firma De Boer in Den Helder ls wederom een serie schetsen uit het Nederlandsche zeemansleven verschenen van de hand van Yvel Dlawnurg (Levy Grun- wald) die ons reeds zoovele malen een blik deed slaan op den Nederlandschen zeeman, zooals hij werkt en zooals hij is. De Schetsen uit Jutterland hebben, blykena eenige woorden vooraf van schout bij nacht T. L. Kruys, com mandant der marine in Den Helder, den bur gemeester van Den Helder, den heer Driessen en den secretaris van de Noord- en Zuid-Hol- landsche Redding-Maarteshappij, H. Th', de Booy, ook ditmaal de volledige instemming van de autoriteiten. Vooral de marineschetsen, waarin Oome Piet, de oude kreeuwer (zeilversteller bij de marine), over de toestanden bij de oude ma rine spreekt, alsmede die schetsen, waarin de schrjjver de helden van de reddingbooten aan het woord laat, zullen ongetwijfeld ln bree den kring nij ons zeevarend volk belangstel ling wekken. Vermelden we nog, dat de opbrengst van deze serie ten bate komt van de Noord-; en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij, dan zal het boekje ook wel om deze reden aan spraak kunnen maken op de algemeene sym pathie van ons volk. Yi;" -i-:--*'■ vX RUNDVLEES p. pond Haas 55 Hielstuk 50 Baklappen 45 i Staartstuk Rosbiet Lende Rollade (lende) Ribstuk Riblappen Lappen (mager) 1 I appen (doorr.) Poulet Gehakt Dik rauw vet Gesmolten rundvet V\RKENSVLEESp.p. Fricandeau 45 Rollade 45 Lappen 'mager) 40 Carbonade (haas) 40 Carbonade irlb) 40 Carbonade (schouder) 38 Gehakt 35 Rauwe Reuzel 35 Doorr. Varkenslapp. 35 Dik vers Spek 25 Vette Lappen 25 Schapenvet 20ct. p. pond KALSVLEES per pond Fricandeau 40 Rollade 40 Lappen 35 Gehakt 30 Poulet 30 Corbonade 25 Oesiers 60 Biefstuk 60 LAMSVLEES per pond Bout 35 Lappen (mager) 30 doorr. z. been 22 m. been 17 Carbonade 25 Gehakt (koe en varkens door elkaar) 30 ct. p. pond, per 2 pond 50 ct. Gehakt (kalfs en varkens door elkaar) 30 ct. p pond, per 2 pond 55 ct. Gebraden Rosbief 16 ct. per ons. per V, pond 35 ct. Den Helder, Keizerstraat 93. Telefoon 592. Koningstraat 57. Telefoon 697. IJmuiden, Zeeweg 83-85. Telefoon 4026. Alkmaar, Laat 142 Telefoon 3898. r V, pond chocofode-kerstkrans|es van 25' voor 15C bij aankoop van pond thee 55, 65. 75, 87 of 100* V» pond amandel-kerstkransjes van 22' voor bij aankoop van pond koffie a 15, 20, 25, 30, 40 of 50* 1 pak Custard-vlapoeder van 14* voor t bi| aankoop van 1 blik vruchten naar keuze* Ananas. 30, 40, 45' Perziken. 40, 50' Abrikozen. 50° Kwetsen. 3ó* 1 pak zelfrijzend meel. 1 ons krenten 1 ons rozijnen zonder oit. ons sucade tezamen van 15c 5e 4' 6C voor 1 groot blik kwetsen. van 3*6* voor bij aankoop van 1 pond giiesmeel a 12 of 17* AUE WIJNEN EN LIKEUREN 10C P"? r' CS GOEDKOPERI DEN HELDER, Spoorstraat 20,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 3