De laatste uren
Het Menu
T JUTTFRTJE
ZATERDAG 28
DECEMBER 1935
Vermageringskuren.
PAG.
Het zelf maken van badzout
Men moet maar op de idee
komen.
Vergeven en vergeten. Vol
levensmoed 1 9 3 6 tegemoet 1
door
Mevr. G. C. Meyer-Schwencke.
tiet jaar nadert thans zijn einde en de
laatste uren brengen den mensch meer
dan anders tot denken over wat was en
wellicht komen zal. W(j hebben niet alleen
te vragen wat het afgeloopen -ai voor
ons aan verdriet heefi gebracht, welke
mateneele offers w\j heoben moeten bren
gen, doch in de eerste plaats moeten wg
dankbaar het vele goede herdenken, dat
wfj allen als iets vanzelfsprekends aan
nemen.
Wij zijn net ons vaak niet bewust van
hoeveel meer belang goede familiever
houdingen en een goede gezontmeid zijn
en hoe wij allen maatschappelrjken wel
stand veel te veel als het voornaamste
beschouwen. Wat hebben wij ten slotte
a.-n alles wat wij me geld kunnen koopen,
indien wjj in disharmonie leven met onze
omgeving, ernstige zieken ons verontrus
ten of de uood een onzer liefste menschen
van ons wegneemt?
In deze laatste uren van bezinning zul
len wij volkomen eerlijk tegenover ons
zelf moeten zyn. Hebben wij tegenover
iedereen gedaan wat noodig en goed was,
öf hadden wij ook veel onaangename
dingen kunnen voorkomen? Is het in vele
gevallen maar niet beter te zwijgen, in
dien wfj er wellicht een breuk met men
schen, die ons na aan het hart liggen,
door kunnen voorkomen?
Op het juiste oogenblik te kunnen ver
geten en vergeven is moeilijk, vraagt
een stukje levenskunst, doch er is geen
strijd zonder dat overwinning mogelijk is.
Wellicht heeft eer onzer vrienden ons
in het afgeloopen jaar gegriefd door een
ondoordacht gesproken woord of mis
schien zelfs op eenigerlei wijze benadeeld.
Reeds lang geleden heeft de betrokkene
zen de pogingen tot verzoening af, omdat
wij niet kunnen vergeten.
Hebben wij niet dwaas gehandeld en
hebben wij, die eveneens zoo vaak strui
kelen en te kort komen, het recht ons op
een dergelijk standpunt te plaatsen? Het
bewijst, dat wij met de beoefening der
ware levenskunst nog niet ver zijn geko
men.
Niet alleen ontstaat er menigmaal op
deze wijze een verwijdering tU3schen vrien
den, maar ook tusschen naaste bloed ver
wanten. Is het niet onnatuurlijk, wanneer
zelfs ouders en kinderen tengevolge van
een ondoordacht gesproken woord van
elkaar vervreemden en een der partijen
haatdragend blijft en niet vergeten wil.
Niet alleen de handelingen van anderen,
doch ook de fouten, welke wij zelf heb
ben gemaakt, moeten wij op het juiste
oogenblik kunnen vergeten, evenals de
teleurstellingen, die wij ondervinden. Niet
blijven stilstaan bfj dingen, die gebeurd
zijn, die wfj anders „adden willen doen,
of waarvan wij op een beteren uitslag
hadden gehoopt.
Wat helpt het, indien wij onze omge
ving met allerlei dingen lastig vallen en
er zelfs nog tijdig over blijven praten,
over iets, dat zus of zoo ha< kunnen
uitvallen, doch zoo geheel anders is ge-
loopen.
Wanneer wg niet over onze teleurstel
ling kunnen heenkomen, dan bewijst dit,
dat onze wil niet krachtig genoeg is en
tevens, dat wfj vergeten op het vele goede
te zien, dat het leven ons in andere op
zichten biedt. Het levenslot van ons,
menschenkinderen, is een mengeling van
vreugde en geluk, naast kommer en ver
driet, gelukkig degene, die verdriet en
tegenslag weet te overwinnen en het oog
richt op de vele lichtpunten, welke wij
allen vinden, indien wfj slechts den juisten
weg leeren volgen.
Wij willen met het bovenstaande niet
zeggen, dat wij alles, wat in het afgeloo
pen jaar is voorgevallen, vergeten mogen,
daardoor zouden wg het ons niet alleen te
gemakkelijker maken, doch het zou ook
van oppervlakkigheid getuigen. Alleen
dingen, die gebeurd zijn en waaraan niets
kan worden veranderd, moeten wfj trach
ten te vergeten of ze althans aanvaarden,
zonder klagen berusten, zelfs wanneer het
heel moeilijk is. Een open oog voor onze
eigen fouten en gebreken zal ons helpen
op een hooger plan te komen en hier
tegenover moeten wfj veel scherper en
critischer staan, dan tegenvoer de gebre
ken van anderen, welke wij mild moeten
trachten te beoordeelen.
De overpeinzing dezer laatste uren van
het jaar zal ons ongetwijfeld bezielen met
de beste voornemens voor het komende
jaar. Zelf-kritiek zal ons helpen om de
ware levenskunst te leeren beoefenen, die
ons sterker doet staan om de teleurstel
lingen, welke het leven ons biedt, te
overwinnen.
Vol levensmoed treden wfj straks 1936
tegemoet!
Het leven van den mensch is als een
akker: het gezaaide moet zorgvuldig zui
ver gehouden worden van onkruid; anders
verstikt het goede en is alle arbeid ver-
geefsch.
van deze week.
Zondag.
Hazepeper.
Appelmoes.
Aardappelen.
Caramelvla met schuimpjes.
Maandag.
Duitsche biefstuk.
Gestoofde prei.
Aardappelpurée.
Karnemelk met gort.
Dinsdag.
Vegetarische stamppot.
Ommelet-soufflée.
Woensdag.
Rolpens.
Roode kool.
Aardappelen.
Appelmoes.
Tulband.
Donderdag.
Wortelsoep.
Karbonade.
Knolraap.
Aardappelen.
Vrijdag.
Gestoofde tarbot.
Bietjes.
Aardappelen.
Appelkoekjes.
Zaterdag.
Bruine boonensoep.
Griesmeel met abrikozen.
Hazepeper.
1 gebraden haas of resten; 1 groote ui;
75 gr. boter; 40 gr. bloem; eenige kruid
nagelen; cayennepeper; 2 eetlepels (afge
streken) suiker; L. jus van de haas of
aangevuld met water en bouillonblokjes;
3 glazen rooden wijn en een half kopje
azg'n.
De gebraden haas aan stukken snijden
of de resten gebruiken. De ui wordt zeer
fijn gesnipperd en in de boter gaar gefruit,
doch niet te bruin, bloem er mede ver
mengen en bfj kleine hoeveelheden de jus,
een weinig cayennepeper, kruidnagelen,
azijn, 2 glazen wijn en suiker, saus even
doorkoken en het vleesch er bij voegen,
dat men nog een klein uurtje laat door
stoven, even voor het opdoen, wordt de
rest van den wijn er bijgevoegd, daarna
de stukken vleesch op een verwarmde
schaal overbrengen, saus zeven en er over
heen gieten. Mocht de saus te dun zijn,
dan wordt deze een weinig gebonden met
wat sago.
Vegetarische stamppot.
1 kg selderijknollen; 1% kg aardappelen;
4 dl melk; 100 gr. boter; zout; peterselie;
geraspte kaas.
De knollen worden eerst afgeborsteld,
daarna geschild en in blokjes gesneden, die
in weinig water gaar worden gesmoord.
Aardappelen schillen, halveeren en in ko
kend water en zout gaar koken, afgieten
en opdrogen, daarna wordt de knolselderij
bijgevoegd, waarop het water nagenoeg
verkookt moet zijn. Is er nog water op,
dan neemt men minder melk. Alles wordt
nu met elkander fijn gestampt, nog even
doorstoven, opdoen bestrooid met geraspte
kaas en peterselie.
Tulband.
250 gr. bloem; pakje Oetkers bakpoe
der; 125 gr. boter; 100 gr. suiker (basterd);
4 eieren; 100 gr. krenten, 100 gr. rozijnen,
100 gr. sucade en 100 gr. geconfyte kers
jes; ongeveer één klein theekopje melk,
zout.
Een tulbandvorm wordt beboterd en flink
bestrooid met paneermeer, vooral ook de
pijp.
De bloem wordt met wat zout e; het bak
poeder gezeefd. Boter en suiker tot room
roeren, de eierdooiers en melk worden
samen geklopt en afwisselend worden
eenige lepels bloem een weinig van het
eiermengsei bij het roomachtige mengsel
gevoegd, daarna de melange er door men
gen, nadat de sucade fijn gesnipperd is
en de krenten en rozijnen goed gewas-
schen en gedroogd zijn, kersjes halveeren.
Tenslotte wordt het eiwit zeer stijf ge
klopt en luchtig door het deeg geschept,
da daarna in den tulbandvorm gedaan
wordt om ongeveer één uur in een vrij
warmen oven gebakken te worden.
Na het storten laten afkoelen en bestui
ven met poedersuiker en er een klein takje
hulst insteken, waardoor het geheel er
echt feestelijk uitziet.
Appelkoekjes.
250 gr. bloem; 3 eieren; 2% dL. water;
40 gr. boter; 40 gr. suiker; zout; frituur
vet; geraspte rauwe appelen vermengd
met kaneel en suiker of appelmoes, die
echter vrij dik moet zijn.
Het water wordt met een tikje zout en
suiker aan de kook gebracht, de bloem
er in gestrooid, roeren tot een gelijke mas
sa ontstaat, die als een bal van de pan
loslaat. Laten bekoelen en één voor één
de eieren er door kloppen, vooral niet te
vlug achter elkander, daar het deeg dan
niet luchtig genoeg wordt.
Een deegplank of tafel wordt bestrooid
met bloem, daarna wordt het deeg met
een bebloemde deegrol uitgerold tot een
dunne lap, waarvan vierkantjes van on
geveer 10 cm. worden gesneden, in het
midden van elk legt men een weinig ap
pelmoes of geraspte appel, vouwt de koek
jes dubbel, nadat de omtrek met water
vochtig gemaakt is, drukt de randen ste
vig op elkander en bakt de koekjes in heet
frituurvet lichtbruin. Uit laten lekken op
grauw papier en warm opdienen, bestrooid
met fijne suiker.
Vele vrouwen meenen, dat zij door het
volgen van vermageringskuren er tevens
veel jeugdiger uit gaan zien, hetgeen ech
ter geenszins het geval is. Een jong meisje
van omstreeks 20 jaar kan, zonder dat het
haar aan te zien is, in gewicht afnemen,
doch oudere vrouwen krijgen door verma
geringskuren rimpels en ingevallen trekken.
Veel beter is het, om door matig eten reeds
vroeg dik worden te voorkomen. Wat is de
oorzaak van dik worden? Hiervoor is niet
een, doch zijn meerdere oorzaken aan te
wijzen en wel in de eerste plaats een slech
te cicrulatie van het bloed, een slechte stof.
wisseling en laten wg tevens toegeven, dat
er over het algemeen te veel en te zwaar
wordt gegeten. Het laatste kan inderdaad
aanmerkelijk worden verminderd met het
resultaat, dat men er niet alleen jeugdiger
en frisscher uit blijft zien, doch tevens geeft
het een besparing van huishoudgeld.
Over het algemeen wordt tweemaal per
dag een flinke broodmaaltijd gebruikt en
dan nog een stevig middagmaal, hetgeen
de gezondheid allerminst ten goede komt.
De spijsvertering werkt op den duur min
der goed en de onverteerbare spijsresten
zetten zich als giftige stoffen om in het
bloed. Allerlei maagzweren ontstaan en het
gevolg van een en ander is, dat vrouwen
van nog geen veertig jaar (en zelfs jon
ger), aan vetzucht gaan lijden. Het vet zet
zich vast op de spieren en vleezige lichaams-
deelen, er ontstaat een slechte circulatie van
het bloed, ten gevolge van het feit, dat wij
het lichaam verwaarloozen. Een weinig op
letten, doch veel energie is noodig om een
en ander te voorkomen. De Amerikaansche
vrouw heeft over het algemeen een elasti
scher en slanker figuur dan de Holland-
sche vrouw. Wat vele vreemden, die in
New-York vertoeven, in den regel opvalt,
is, dat de vrouwen zeer sober zijn in hun
eten. Des middags wordt slechts een of
ander slaatje gegeten met één broodje,
vruchten en thee of flswater, nooit veel
brood met dik boter besmeerd en allerlei
zoete beleggingen.
Een gezonde vrouw kan zonder dat het
haar te veel zal aanpakken, gerust haar
voedselverbruik aanmerkelijk verminderen
of een maaltijd overslaan. Vruchten- en
melkdagen worden eenmaal per week in
gevoerd, terwijl vasten ook zeer goed kan
zijn om het organisme te reinigen en de
organen rust te geven, doch bjj het door
voeren van dergelijke kuren is bedrust
noodzakelijk. Absoluut noodzakelijk is ech
ter nimmer een kuur te volgen, zonder er
den huisdokter in gekend te hebben. Wij
behoeven hieraan zeker niet toe te voegen,
dat het nemen van bepaalde geneesmidde
len hoogst gevaarlijk is en den dood ten
gevolge kan hebben!
,,'t Is allemaal de schuld van dien voet
bal m'n liefste ik kon dat ding niet
stil krijgen."
Badzout wordt gaarne gebruikt en is een
steeds welkom geschenk. Men kan het op
zeer gemakkelijke wijze zelf maken voor
een luttel bedrag en er leege flesschen mee
vullen.
De goedkoopste methode is om soda kris
talletjes te koopen, die niet te groot, ge
lijkmatig en doorschijnend moeten zijn
(drogist). Men lost k o u d-waterverf in
water op en doet op een halve liter een des
sertlepel glycerine, daarna wordt dit meng
sel in een vapeur gedaan. De kristalletjes
worden op een platte porceleinen schaal uit
gespreid en bestoven met de kleurstof, ter
wijl men ze telkens met een lepel om en om
schept, zoodat ze gelijkmatig van kleur zijn,
daarna worden de kristalletjes bespoten met
een of andere ethische olie, lavendel, violet
te of andere, naar gelang men dit wenscht.
Eerst als alles door en door droog is, wor
den de flesschen gevuld.
In 1825 leefde in de kleine Amerikaan
sche stad Troye een vrouw, wier man hoef
smid was. Zij vond het buitengewoon las
tig, dat zij dagelijks de werkkielen Van
haar man moest waschen, omdat hij door
de warmte van het vuur zoo transpireerde,
dat zijn halsboord regelmatig doorweekt
was. Zij handelde even snel als de gedachte
bij haar opkwam en knipte het boord van
een der werkkielen af, maakte dit na en
naaide een aantal afneembare boorden,
zoodat zij een gsoote werkbesparing kreeg,
doordat inplaats van het geheel, iederen
dag slechts een boord verwisseld behoefde
te worden.
De vrouw bemerkte, dat haar voorbeeld
navolging vond en als handig zakenvrouw
nam zij patent op deze werkkielen met losse
kragen, met gevolgn, dat zij schatrijk is ge
worden!
De man gaf er zijn hoefsmederij aan en
begon met zijn vrouw de eerste boordenfa-
briek te stichten, thans zijn er in de omge
ving dezer stad een menigte dergelijke fa
brieken ontstaan.
Men moet maar op een gegeven oogenblik
een goede ingeving krijgen!!