De laatste uren Het Menu T JUTTFRTJE ZATERDAG 28 DECEMBER 1935 Vermageringskuren. PAG. Het zelf maken van badzout Men moet maar op de idee komen. Vergeven en vergeten. Vol levensmoed 1 9 3 6 tegemoet 1 door Mevr. G. C. Meyer-Schwencke. tiet jaar nadert thans zijn einde en de laatste uren brengen den mensch meer dan anders tot denken over wat was en wellicht komen zal. W(j hebben niet alleen te vragen wat het afgeloopen -ai voor ons aan verdriet heefi gebracht, welke mateneele offers w\j heoben moeten bren gen, doch in de eerste plaats moeten wg dankbaar het vele goede herdenken, dat wfj allen als iets vanzelfsprekends aan nemen. Wij zijn net ons vaak niet bewust van hoeveel meer belang goede familiever houdingen en een goede gezontmeid zijn en hoe wij allen maatschappelrjken wel stand veel te veel als het voornaamste beschouwen. Wat hebben wij ten slotte a.-n alles wat wij me geld kunnen koopen, indien wjj in disharmonie leven met onze omgeving, ernstige zieken ons verontrus ten of de uood een onzer liefste menschen van ons wegneemt? In deze laatste uren van bezinning zul len wij volkomen eerlijk tegenover ons zelf moeten zyn. Hebben wij tegenover iedereen gedaan wat noodig en goed was, öf hadden wij ook veel onaangename dingen kunnen voorkomen? Is het in vele gevallen maar niet beter te zwijgen, in dien wfj er wellicht een breuk met men schen, die ons na aan het hart liggen, door kunnen voorkomen? Op het juiste oogenblik te kunnen ver geten en vergeven is moeilijk, vraagt een stukje levenskunst, doch er is geen strijd zonder dat overwinning mogelijk is. Wellicht heeft eer onzer vrienden ons in het afgeloopen jaar gegriefd door een ondoordacht gesproken woord of mis schien zelfs op eenigerlei wijze benadeeld. Reeds lang geleden heeft de betrokkene zen de pogingen tot verzoening af, omdat wij niet kunnen vergeten. Hebben wij niet dwaas gehandeld en hebben wij, die eveneens zoo vaak strui kelen en te kort komen, het recht ons op een dergelijk standpunt te plaatsen? Het bewijst, dat wij met de beoefening der ware levenskunst nog niet ver zijn geko men. Niet alleen ontstaat er menigmaal op deze wijze een verwijdering tU3schen vrien den, maar ook tusschen naaste bloed ver wanten. Is het niet onnatuurlijk, wanneer zelfs ouders en kinderen tengevolge van een ondoordacht gesproken woord van elkaar vervreemden en een der partijen haatdragend blijft en niet vergeten wil. Niet alleen de handelingen van anderen, doch ook de fouten, welke wij zelf heb ben gemaakt, moeten wij op het juiste oogenblik kunnen vergeten, evenals de teleurstellingen, die wij ondervinden. Niet blijven stilstaan bfj dingen, die gebeurd zijn, die wfj anders „adden willen doen, of waarvan wij op een beteren uitslag hadden gehoopt. Wat helpt het, indien wij onze omge ving met allerlei dingen lastig vallen en er zelfs nog tijdig over blijven praten, over iets, dat zus of zoo ha< kunnen uitvallen, doch zoo geheel anders is ge- loopen. Wanneer wg niet over onze teleurstel ling kunnen heenkomen, dan bewijst dit, dat onze wil niet krachtig genoeg is en tevens, dat wfj vergeten op het vele goede te zien, dat het leven ons in andere op zichten biedt. Het levenslot van ons, menschenkinderen, is een mengeling van vreugde en geluk, naast kommer en ver driet, gelukkig degene, die verdriet en tegenslag weet te overwinnen en het oog richt op de vele lichtpunten, welke wij allen vinden, indien wfj slechts den juisten weg leeren volgen. Wij willen met het bovenstaande niet zeggen, dat wij alles, wat in het afgeloo pen jaar is voorgevallen, vergeten mogen, daardoor zouden wg het ons niet alleen te gemakkelijker maken, doch het zou ook van oppervlakkigheid getuigen. Alleen dingen, die gebeurd zijn en waaraan niets kan worden veranderd, moeten wfj trach ten te vergeten of ze althans aanvaarden, zonder klagen berusten, zelfs wanneer het heel moeilijk is. Een open oog voor onze eigen fouten en gebreken zal ons helpen op een hooger plan te komen en hier tegenover moeten wfj veel scherper en critischer staan, dan tegenvoer de gebre ken van anderen, welke wij mild moeten trachten te beoordeelen. De overpeinzing dezer laatste uren van het jaar zal ons ongetwijfeld bezielen met de beste voornemens voor het komende jaar. Zelf-kritiek zal ons helpen om de ware levenskunst te leeren beoefenen, die ons sterker doet staan om de teleurstel lingen, welke het leven ons biedt, te overwinnen. Vol levensmoed treden wfj straks 1936 tegemoet! Het leven van den mensch is als een akker: het gezaaide moet zorgvuldig zui ver gehouden worden van onkruid; anders verstikt het goede en is alle arbeid ver- geefsch. van deze week. Zondag. Hazepeper. Appelmoes. Aardappelen. Caramelvla met schuimpjes. Maandag. Duitsche biefstuk. Gestoofde prei. Aardappelpurée. Karnemelk met gort. Dinsdag. Vegetarische stamppot. Ommelet-soufflée. Woensdag. Rolpens. Roode kool. Aardappelen. Appelmoes. Tulband. Donderdag. Wortelsoep. Karbonade. Knolraap. Aardappelen. Vrijdag. Gestoofde tarbot. Bietjes. Aardappelen. Appelkoekjes. Zaterdag. Bruine boonensoep. Griesmeel met abrikozen. Hazepeper. 1 gebraden haas of resten; 1 groote ui; 75 gr. boter; 40 gr. bloem; eenige kruid nagelen; cayennepeper; 2 eetlepels (afge streken) suiker; L. jus van de haas of aangevuld met water en bouillonblokjes; 3 glazen rooden wijn en een half kopje azg'n. De gebraden haas aan stukken snijden of de resten gebruiken. De ui wordt zeer fijn gesnipperd en in de boter gaar gefruit, doch niet te bruin, bloem er mede ver mengen en bfj kleine hoeveelheden de jus, een weinig cayennepeper, kruidnagelen, azijn, 2 glazen wijn en suiker, saus even doorkoken en het vleesch er bij voegen, dat men nog een klein uurtje laat door stoven, even voor het opdoen, wordt de rest van den wijn er bijgevoegd, daarna de stukken vleesch op een verwarmde schaal overbrengen, saus zeven en er over heen gieten. Mocht de saus te dun zijn, dan wordt deze een weinig gebonden met wat sago. Vegetarische stamppot. 1 kg selderijknollen; 1% kg aardappelen; 4 dl melk; 100 gr. boter; zout; peterselie; geraspte kaas. De knollen worden eerst afgeborsteld, daarna geschild en in blokjes gesneden, die in weinig water gaar worden gesmoord. Aardappelen schillen, halveeren en in ko kend water en zout gaar koken, afgieten en opdrogen, daarna wordt de knolselderij bijgevoegd, waarop het water nagenoeg verkookt moet zijn. Is er nog water op, dan neemt men minder melk. Alles wordt nu met elkander fijn gestampt, nog even doorstoven, opdoen bestrooid met geraspte kaas en peterselie. Tulband. 250 gr. bloem; pakje Oetkers bakpoe der; 125 gr. boter; 100 gr. suiker (basterd); 4 eieren; 100 gr. krenten, 100 gr. rozijnen, 100 gr. sucade en 100 gr. geconfyte kers jes; ongeveer één klein theekopje melk, zout. Een tulbandvorm wordt beboterd en flink bestrooid met paneermeer, vooral ook de pijp. De bloem wordt met wat zout e; het bak poeder gezeefd. Boter en suiker tot room roeren, de eierdooiers en melk worden samen geklopt en afwisselend worden eenige lepels bloem een weinig van het eiermengsei bij het roomachtige mengsel gevoegd, daarna de melange er door men gen, nadat de sucade fijn gesnipperd is en de krenten en rozijnen goed gewas- schen en gedroogd zijn, kersjes halveeren. Tenslotte wordt het eiwit zeer stijf ge klopt en luchtig door het deeg geschept, da daarna in den tulbandvorm gedaan wordt om ongeveer één uur in een vrij warmen oven gebakken te worden. Na het storten laten afkoelen en bestui ven met poedersuiker en er een klein takje hulst insteken, waardoor het geheel er echt feestelijk uitziet. Appelkoekjes. 250 gr. bloem; 3 eieren; 2% dL. water; 40 gr. boter; 40 gr. suiker; zout; frituur vet; geraspte rauwe appelen vermengd met kaneel en suiker of appelmoes, die echter vrij dik moet zijn. Het water wordt met een tikje zout en suiker aan de kook gebracht, de bloem er in gestrooid, roeren tot een gelijke mas sa ontstaat, die als een bal van de pan loslaat. Laten bekoelen en één voor één de eieren er door kloppen, vooral niet te vlug achter elkander, daar het deeg dan niet luchtig genoeg wordt. Een deegplank of tafel wordt bestrooid met bloem, daarna wordt het deeg met een bebloemde deegrol uitgerold tot een dunne lap, waarvan vierkantjes van on geveer 10 cm. worden gesneden, in het midden van elk legt men een weinig ap pelmoes of geraspte appel, vouwt de koek jes dubbel, nadat de omtrek met water vochtig gemaakt is, drukt de randen ste vig op elkander en bakt de koekjes in heet frituurvet lichtbruin. Uit laten lekken op grauw papier en warm opdienen, bestrooid met fijne suiker. Vele vrouwen meenen, dat zij door het volgen van vermageringskuren er tevens veel jeugdiger uit gaan zien, hetgeen ech ter geenszins het geval is. Een jong meisje van omstreeks 20 jaar kan, zonder dat het haar aan te zien is, in gewicht afnemen, doch oudere vrouwen krijgen door verma geringskuren rimpels en ingevallen trekken. Veel beter is het, om door matig eten reeds vroeg dik worden te voorkomen. Wat is de oorzaak van dik worden? Hiervoor is niet een, doch zijn meerdere oorzaken aan te wijzen en wel in de eerste plaats een slech te cicrulatie van het bloed, een slechte stof. wisseling en laten wg tevens toegeven, dat er over het algemeen te veel en te zwaar wordt gegeten. Het laatste kan inderdaad aanmerkelijk worden verminderd met het resultaat, dat men er niet alleen jeugdiger en frisscher uit blijft zien, doch tevens geeft het een besparing van huishoudgeld. Over het algemeen wordt tweemaal per dag een flinke broodmaaltijd gebruikt en dan nog een stevig middagmaal, hetgeen de gezondheid allerminst ten goede komt. De spijsvertering werkt op den duur min der goed en de onverteerbare spijsresten zetten zich als giftige stoffen om in het bloed. Allerlei maagzweren ontstaan en het gevolg van een en ander is, dat vrouwen van nog geen veertig jaar (en zelfs jon ger), aan vetzucht gaan lijden. Het vet zet zich vast op de spieren en vleezige lichaams- deelen, er ontstaat een slechte circulatie van het bloed, ten gevolge van het feit, dat wij het lichaam verwaarloozen. Een weinig op letten, doch veel energie is noodig om een en ander te voorkomen. De Amerikaansche vrouw heeft over het algemeen een elasti scher en slanker figuur dan de Holland- sche vrouw. Wat vele vreemden, die in New-York vertoeven, in den regel opvalt, is, dat de vrouwen zeer sober zijn in hun eten. Des middags wordt slechts een of ander slaatje gegeten met één broodje, vruchten en thee of flswater, nooit veel brood met dik boter besmeerd en allerlei zoete beleggingen. Een gezonde vrouw kan zonder dat het haar te veel zal aanpakken, gerust haar voedselverbruik aanmerkelijk verminderen of een maaltijd overslaan. Vruchten- en melkdagen worden eenmaal per week in gevoerd, terwijl vasten ook zeer goed kan zijn om het organisme te reinigen en de organen rust te geven, doch bjj het door voeren van dergelijke kuren is bedrust noodzakelijk. Absoluut noodzakelijk is ech ter nimmer een kuur te volgen, zonder er den huisdokter in gekend te hebben. Wij behoeven hieraan zeker niet toe te voegen, dat het nemen van bepaalde geneesmidde len hoogst gevaarlijk is en den dood ten gevolge kan hebben! ,,'t Is allemaal de schuld van dien voet bal m'n liefste ik kon dat ding niet stil krijgen." Badzout wordt gaarne gebruikt en is een steeds welkom geschenk. Men kan het op zeer gemakkelijke wijze zelf maken voor een luttel bedrag en er leege flesschen mee vullen. De goedkoopste methode is om soda kris talletjes te koopen, die niet te groot, ge lijkmatig en doorschijnend moeten zijn (drogist). Men lost k o u d-waterverf in water op en doet op een halve liter een des sertlepel glycerine, daarna wordt dit meng sel in een vapeur gedaan. De kristalletjes worden op een platte porceleinen schaal uit gespreid en bestoven met de kleurstof, ter wijl men ze telkens met een lepel om en om schept, zoodat ze gelijkmatig van kleur zijn, daarna worden de kristalletjes bespoten met een of andere ethische olie, lavendel, violet te of andere, naar gelang men dit wenscht. Eerst als alles door en door droog is, wor den de flesschen gevuld. In 1825 leefde in de kleine Amerikaan sche stad Troye een vrouw, wier man hoef smid was. Zij vond het buitengewoon las tig, dat zij dagelijks de werkkielen Van haar man moest waschen, omdat hij door de warmte van het vuur zoo transpireerde, dat zijn halsboord regelmatig doorweekt was. Zij handelde even snel als de gedachte bij haar opkwam en knipte het boord van een der werkkielen af, maakte dit na en naaide een aantal afneembare boorden, zoodat zij een gsoote werkbesparing kreeg, doordat inplaats van het geheel, iederen dag slechts een boord verwisseld behoefde te worden. De vrouw bemerkte, dat haar voorbeeld navolging vond en als handig zakenvrouw nam zij patent op deze werkkielen met losse kragen, met gevolgn, dat zij schatrijk is ge worden! De man gaf er zijn hoefsmederij aan en begon met zijn vrouw de eerste boordenfa- briek te stichten, thans zijn er in de omge ving dezer stad een menigte dergelijke fa brieken ontstaan. Men moet maar op een gegeven oogenblik een goede ingeving krijgen!!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1935 | | pagina 15