kind erleven
Het Menu
T JUTTERTJE
ZATERDAG 18 JANUARI 1936
PAG 3
het kind in zijn spel.
Orde en netheid reeds hier de
boodschap.
Goede voeding, licht
en lucht gedurende
dewintermaanden
iVljfÜVIXI I/^BlTtlS
Kweekt bij uw kinderen liefde en
zorg voor al het omringende.
door
<3. C. METERSCHWENCKE.
Slechts weinig kleine meisjes houden niet
van poppen, poppenkamere. keukens of
winkels.
Zelfs reeds in hee. kleine meisjes kan
men moederlijke aanleg constateeren, als
zij in vollen ernstj met haar poppenkinderen
bezig zijn. In de gesprekken, zelfs met het
hanteeren der poppen, geven zy vaak een
getrouw beeld der moeder weer. Hoeveel
ernst is in het spel, indien Marietje óf Ca-
tootje ziek zijn en extra verzorging van
het bedrijvige moedertje vragen.
is er grooter genót denkbaar voor meis
jes dan in een teiltje de poppenwasch aan
kant te maken en later aan waschljjnen te
laten drogen?
Het theeservies staat eveneens in het
middelpunt der belangstelling en indien
geen theevisite geniet van het heerlijke
kopje thee. dan worden de poppen er op
onthaald en zijn in wijden kring rondom
de gastvrouw geschaard.
Uren worden doorgebracht met het rij
gen van kraaitjes, vooral zoó'n genot op
regenachtige dagen. De kleine meisjes lee-
ren tevens ae verschillende kleuren onder
scheiden en tot een mooi geheel combinee
ren. Dé handwerkdoozen bieden verschil
lende mogelijkheden, evenals kleine weef
toestelletjes en menige grootmoeder U>
door haar kleindochter gelukkig gemaattt
door zoó'n eigengemaakt handwerk.
Bouwcartons geven eveneens vele móge
lijkheden, evenals dt poppen, die uit car-
ton geknipt worden met een geheeie uitzet
van kleertjes, die telkens omgewisseld
Wórden.
Het speelgoed komt steeds meer de wer
kelijkheid nabjj en wanneer wij de Win
kels zien met al de miniatuur busjes,
flesschèn, verpakte artikelen en nog veel
meèr, dan begrijpen we zoó heel goed,
wat een heerlijke bezigheid het afwegen
geeft. Het is alles zoo echt!
Het beste is echter, dat de kinderen
niet dè beschikking krijgen over al hun
speelgoed, doch dat zij nu eens dit, dan
dat krijgen om mee te spélen. Het blijft
dan nieuw en geeft telkenmale andere
fantasieën. Als vaste stelregel moet gei
den, dat dé jongens zoowel als de meisjes
Zelf hun goed opruimen, hetgeen heel goéd
mogelijk is, als zij dè laagste planken in
een kast krijgen. Blokken worden niet in
hét Wilde weg in den doos gegooid, dóch
in de juiste volgorde. Zijn de kinderen
nog klein, dan zal moeder de helpende
hand blêdèn, doch dé taak nlêt geheel en
al op zich nemen. Dè Zin voor orde en
netheid moet reeds vroeg worden aange
kweekt, evenals het gevóél voor verant
woordelijkheid. En velé gezinnen wordt er
in het bijzonder op gelet, dat alleen meis
jes opdrachten uitvoeren en leeren oprui
men, hetgeen zeer verkeerd is; jongens
moeten aan dezelfde eischen voldoen, zy
moeten niet denken dat de zusjes hun
taak zullen overnemen, omdat het meisjes
zt)n. Indien men in de gelegenheid is om
dieren te houden, kunnen kinderen leeren
bepaalde plichten op zich te nemen. Zjj
moeten ze op de juiste wijze leeren ver
zorgen en er verantwoordelijk voor zijn.
Poes of de hond moeten op vaste tijden
hun eten en drinken hebben, jongens, die
een konijntje hebben, moeten zelf het
hokje schoon maken Nooit mag het dier
echter als speelgoed beschouwd worden,
waarmede z{j naar willekeur kunnen han
delen. Boeken moeten met de grootste
aorg gekozen worden en geen verhalen
worden gelezen, die de kleintje te veel
opwinden en verkeerd op hun fantasieën
inwerken. Vooral voor het naar bed gaan
moeten zij zoo rustig mogelijk gehouden
worden en kan moeder nen veel beter een
verhaaltje vertellen of versjes met hen
zingen. We hebben zoo'n schat van kin
derversjes, die zoo geheel en al binnen
hun bevattingsvermogen liggen en waar
van de kleintjes genieten, evenals wij dit
reeds in onze jeugd deden.
Naarmate wjj meer met de kinderen be
zig zijn en met hen praten, hen op de
wandeling op allee wijzen, zal hun geest
zich ook meer ontwikkelen. Een eigen
tuintje leert de kinderen de verschillende
bloemen kennen en liefhebben. Ze moeten
zelf wieden en gieten en zien van den be
ginne af aan de ontwikkeling der zaadje»
tot kleine plantjes met belangstelling te
gemoet. Zjj stellen er steeds meer belang
in, wanneer zy zien, dat er knopjes en
later bloemen aan de plantjes groeien. Op
wandelingen moeten de kinderen leeren ie
verschillende boomen en heesterc en vogels
te onderscheiden, waardoor hun opmer
kingsgave verscherpt.
Onopgemerkt kan men de kinderen veel
bijbrengen, wat hun later van nut blijkt
te zijn en wat hen tevens veel van het
geen op de school behandeld wordt, beter
doet bevatten. Schoolgaande kinderen
moeten, vooral ais zjj huiswerk te maken
hebben, een rustige omgeving vinden,
niet afgeleid worden door gesprekken van
ouders of door de radio en ook niet steeds
van het werk gehaald worden om een
boodschap te doen. Al deze dingen werken
onrustig op den kindergeest in en dragen
er toe bij hun belangstelling te verminde
ren. Men kan zelfs kinderen uit één gezin
nooit volgens éénzelfde lijn opvoeden, om
dat ieders aanleg en karakter weer zoo
geheel en al verschillen. Ieder kind is een
eigen persoonlijkheid, waarbij goede en
kwade eigenschappen zich doen kennen.
Veel sluimert zelfs nog op den bodem
der ziel van het jonge kind en wacht op
gelegenheden om tot uiting gebracht te
worden. Goede eigenschappen zullen steeds
aangewakkerd dienen te worden, door de
moeder, in wier hand grootendeels de
leiding der kinderen berust Verkeerde
hoedanigheden daarentegen zal zy met ge
duld in goede banen trachten te leiden.
Moeilijk is de taak, die op de schouders
der moeder rust, omdat zij een plicht
heeft te volbrengen tegenover haar kin
deren, doch ook tegenover dé maatschap-
Pi). De jeugd van heden is het volk der
toekomst.
Gedragen door den trits Geloof. Hoop
en Liefde zal zy de kracht vinden deze
opdracht te volvoeren.
Nóg niet zóó heel veel jaren geleden
maakte het de trots der moeder uit,
wanneer haar baby zwaar was. Wanneer
hij met de flèsch gèvoèd werd en onregel
matig in gewicht toenam, waren zij over
een gemiddeld géwicht van 100 gr. per
week niét enthousiast en gingen vaak tot
bijvoeding over.
Overvoeding was aan dè orde van den
dag en overmatig dikke kinderen leerden
veel later loopen dan zij, die een normaal
géwicht hadden, waren trouwens ook veel
trager in al hun verrichtingen.
Huilde een kind, dan had het ongetwij
feld „honger" en de moeders dachten er
niet aan, dat een kind ook wei huilt, wan
neer hjj teveel voeding krijgt.
Thans hébben dé moderne opvattingen
van de medici in dit opzicht zeer vee)
gewijzigd en wijzen zy de jonge moeders
steeds op het gevaar van overvoeding.
Dikke, te zwaar géworden kinderen
hebben lang niet zooveel weerstandsver
mogen als magere, slanke kinderen. Hoe
vreemd het ook moge klinken, bleekzucht
ls meermalen een gevolg van verkeerde
en te rijkelijke voeding!
Met het aantal calorieën, dat in het
leven der vrouw zoo'n groote rol speelt,
moet ook in de kinderkamer meer reke
ning worden gehouden.
Vanzelfsprekend hebben kinderen voor
den opbouw van hun lichaam voedlngszou-
ten en voedingsstoffen noodig, doch niet
in overmatige hoeveelheid. Een voldoene
toevoer van vitaminen is vooral In den
winter van groot belang, daarom moet
reeds vroeg begonnen worden met de zui
gelingen vruchtensap, vooral van sinaas
appels te geven en naarmate zij ouder
worden groenten, vooral spinazie en an
dere groene groenten, tomatenseop, ap
pelmoes e.d.
Kinderen, die in de wintermaanden
bleek zien en lusteloos worden, zijn in
zeer vele gevallen verkeerd gevoed. Me
dicijnen of „versterkende" middelen wor
den gegeven, wat door een ratloneele voe
ding voorkomen had kunnen worden.
Vooral schoolgaande kinderen moeten
vóór zij 's morgens van huls gaan goed
gevoed worden en een bord havermout
eten of bruin brood met een appel of ba
naan.
Vleesch en worst kunnen achterwege
blijven, een enkele maal een ei kan geen
kwaad, koffie en thee, zelfs slap is over
bodig, melk is een uitstekende drank tn
evenals alle zuivelproducten gezond »n
voedzaam, groene erwten en versche
vruchten, compotes mogen niet ontbreken.
Vele moeders beseffen niet, hoeveel schade
z', het groeiende organisme berokkenen
door verkeerde voeding en de vele kilo's
die de weegschaal aangeeft, zijn geen
maatstaf van gezondheid. Rheumatische
aandoeningen zijn hieraan zelfs toe ie
schrijven, evenals een slecht gebit en
allerlei andere kwalen.
De kinderen moeten, indien eenigszi.is
mogelijk, ook 's winters buiten spelen, ze
kunnen niet genoeg van de frissche lucht
profiteeren.
Licht en lucht!
Niet iedei kan het bekostigen om ie
kinderen gedurende de wintermaanden
ultra violette bestralingen te laten geven,
daarom is een doelmatige voeding, rflk
aan vitaminen, licht en lucht wat de kin
derartsen voorschrijver en zoodra er
maar even zon is, moeten zy hiervan pro
fiteeren.
van deze week.
Zondag.
Kop bouillon.
Konijn met kerrysaus
en ryat.
Gemengde vruchten.
Maandag.
Soufflé van rundvleesch.
Worteltjes.
Aardappelpurëe.
Havermout
Dinsdag.
Runderlapjes.
Spruitjes.
Aardappelen.
Köfflepudding.
Woensdag.
Rolpens.
Appelmoes.
Aardappelen.
Gemberpudding.
Donderdag.
Kaaspasteitjes.
Brusselsch lof.
Harde eieren.
Gesmolten boter.
Aardappelen.
Vrijdag.
Kabeljauw.
Aardappelen.
Botersaus.
Bietensla.
Voor de koffietafel
cornedbeef-salade.
Zaterdag.
Vlschschoteltje.
Stamppot van
Peen, uien en aardappelen
(klapstuk).
Kontfn met kerrysaus en rQst
1 konyn, 100 gr. boter, 2 uien, 1 appel,
pl.m. 5 dl water, 1 dessertlepel kerry, 1
eetlepel bloem, sap van een citroen, zout
naar smaak.
Het konijn wordt gewasschen, gedroogd
en in kleine stukjes verdeeld, die met zout
worden ingewreven. De boter wordt
warm gemaakt en hierin worden de stuk
ken vleesch lichtbruin gefruit, daarna
zoolang op een bord gelegd. In dezelfde
boter worden de gesnipperde uien gefruit,
totdat ze lichtbruin van kleur zyn, kerry-
poeder en bloem toevoegen en ongeveer
5 dl 5 kleine theekopjes water, de saus
daarna even doorkoken en de stukken
vleesch en gesnipperde appel byvoegen,
daarna alles nog een uurtje laten stoven
en voor het opdoen het citroensap toe
voegen. Opdienen op een verwarmde
schaal en het vleesch bedekken met de
gezeefde saus. Droge rijst apart opdienen.
(Vleesch, waarvan de bouillon getrok
ken is, bewaren tot Maandag).
Gemberpudding.
1 melk, 4 blaadjes witte gelatine, 75
gr witte suiker, 2 eieren, gèraspte citroen
schil, geconiijte stukjes gember b.v. ons.
Gelatine weeken in koud water, in een
zeefje doen om het water te laten weg-
druppelen. De melk aai. de kook brengen
en de suiker er in oplossen, daarna een ge
deelte ervan met eeD dun straaltje by de
inmiddels geklopte eieren voegen, alles
terug doen in de pan en deze op een kleine
pit aan de kook brengen, steeds biyven
kloppen, niet door laten kóken, doch de
pan van het vuur nemen en er de gelatine
in oplossen.
Af laten koelen en af en toe roeren om
te voorkomen, dat de gelatine zakt en als
de massa koud en drillerig wórdt, de aan
kleine stukjes gesneden gamba» er door
roeren en alles overbrengen ln een glazen
schaal daags te voren klaar maken.
Kaaspasteitjes.
100 gr. bloem, klein half theekopje wa
ter: vulsel: 100 gr. geraspte kaas, 40 gr.
boter, peper, 1 ei, V2 dl melk.
Boter en bloem worden met de vinger
toppen tot een fyr kruimelige massa ver
deeld en onder toevoegmg van het water
tot een deeg gekneed, dat daarna dun uit
gerold wordt om er kleine ingevette
vormpjes mede te voeren, b.v. soufflépotjes,
Het midden wordt aangevuld met een
mengsel, dat gemaakt wordt, door het el
met peper en melk goed te kloppen, daarna
de geraspte kaas er door roeren en over
de deegbakjes verdèelen, gedurende 15 a 20
minuten ln een matig warmen oven bakken
en warm opdienen.
Voor de koffietafel:
Cornedbeef-Salade.
200 gr. cornedbeef (één stuk), twee ge
kookte aardappelen, een biet, een hard ge
kookt ei, een appel, azijn, peper en zout,
uitje, 1 krop sla of fyn gesneden andyvte.
De krop sla wordt aan stukjes verdeeld,
gewasschen, uitgelekt en aangemaakt met
een weinig olie en azijn, een weinig peper
en op den bodem van een niet te groote
glazen slabak gelegd. De cornedbeef wordt
ln kleine vierkante blokjes gesneden, even
als de aardappel en deel van de biet, (de
rest hiervan wordt aan smalle reepjes ge
sneden voor garneering, evenals den appel:
het uitje wordt zeer fyn gesnipperd en al
deze ingrediënten in èen kom gedaan, ver
mengd met olie, azgn, peper en zout en met
een paar houten lèpèls door elkaar ge
schept, daarna op de sla gelegd, naar het
midden toe hooger, garneeren met zéér ril»
gehakt eiwit en reepjes biet, waarna de
dooier door een zeefje gewreven en er over
heen wordt gestrooid.
Tante: „Als je steeds zoo laat naar bad
gaat, zul je spoedig je frissche, natuur-
ïyke gelaatskleur kwyt zyn".
Nicht: „O' tante dat hindert niet na
tuurlijke gelaatskleuren zyn oudcrwetecb"*