kind erleven Het Menu T JUTTERTJE ZATERDAG 18 JANUARI 1936 PAG 3 het kind in zijn spel. Orde en netheid reeds hier de boodschap. Goede voeding, licht en lucht gedurende dewintermaanden iVljfÜVIXI I/^BlTtlS Kweekt bij uw kinderen liefde en zorg voor al het omringende. door <3. C. METERSCHWENCKE. Slechts weinig kleine meisjes houden niet van poppen, poppenkamere. keukens of winkels. Zelfs reeds in hee. kleine meisjes kan men moederlijke aanleg constateeren, als zij in vollen ernstj met haar poppenkinderen bezig zijn. In de gesprekken, zelfs met het hanteeren der poppen, geven zy vaak een getrouw beeld der moeder weer. Hoeveel ernst is in het spel, indien Marietje óf Ca- tootje ziek zijn en extra verzorging van het bedrijvige moedertje vragen. is er grooter genót denkbaar voor meis jes dan in een teiltje de poppenwasch aan kant te maken en later aan waschljjnen te laten drogen? Het theeservies staat eveneens in het middelpunt der belangstelling en indien geen theevisite geniet van het heerlijke kopje thee. dan worden de poppen er op onthaald en zijn in wijden kring rondom de gastvrouw geschaard. Uren worden doorgebracht met het rij gen van kraaitjes, vooral zoó'n genot op regenachtige dagen. De kleine meisjes lee- ren tevens ae verschillende kleuren onder scheiden en tot een mooi geheel combinee ren. Dé handwerkdoozen bieden verschil lende mogelijkheden, evenals kleine weef toestelletjes en menige grootmoeder U> door haar kleindochter gelukkig gemaattt door zoó'n eigengemaakt handwerk. Bouwcartons geven eveneens vele móge lijkheden, evenals dt poppen, die uit car- ton geknipt worden met een geheeie uitzet van kleertjes, die telkens omgewisseld Wórden. Het speelgoed komt steeds meer de wer kelijkheid nabjj en wanneer wij de Win kels zien met al de miniatuur busjes, flesschèn, verpakte artikelen en nog veel meèr, dan begrijpen we zoó heel goed, wat een heerlijke bezigheid het afwegen geeft. Het is alles zoo echt! Het beste is echter, dat de kinderen niet dè beschikking krijgen over al hun speelgoed, doch dat zij nu eens dit, dan dat krijgen om mee te spélen. Het blijft dan nieuw en geeft telkenmale andere fantasieën. Als vaste stelregel moet gei den, dat dé jongens zoowel als de meisjes Zelf hun goed opruimen, hetgeen heel goéd mogelijk is, als zij dè laagste planken in een kast krijgen. Blokken worden niet in hét Wilde weg in den doos gegooid, dóch in de juiste volgorde. Zijn de kinderen nog klein, dan zal moeder de helpende hand blêdèn, doch dé taak nlêt geheel en al op zich nemen. Dè Zin voor orde en netheid moet reeds vroeg worden aange kweekt, evenals het gevóél voor verant woordelijkheid. En velé gezinnen wordt er in het bijzonder op gelet, dat alleen meis jes opdrachten uitvoeren en leeren oprui men, hetgeen zeer verkeerd is; jongens moeten aan dezelfde eischen voldoen, zy moeten niet denken dat de zusjes hun taak zullen overnemen, omdat het meisjes zt)n. Indien men in de gelegenheid is om dieren te houden, kunnen kinderen leeren bepaalde plichten op zich te nemen. Zjj moeten ze op de juiste wijze leeren ver zorgen en er verantwoordelijk voor zijn. Poes of de hond moeten op vaste tijden hun eten en drinken hebben, jongens, die een konijntje hebben, moeten zelf het hokje schoon maken Nooit mag het dier echter als speelgoed beschouwd worden, waarmede z{j naar willekeur kunnen han delen. Boeken moeten met de grootste aorg gekozen worden en geen verhalen worden gelezen, die de kleintje te veel opwinden en verkeerd op hun fantasieën inwerken. Vooral voor het naar bed gaan moeten zij zoo rustig mogelijk gehouden worden en kan moeder nen veel beter een verhaaltje vertellen of versjes met hen zingen. We hebben zoo'n schat van kin derversjes, die zoo geheel en al binnen hun bevattingsvermogen liggen en waar van de kleintjes genieten, evenals wij dit reeds in onze jeugd deden. Naarmate wjj meer met de kinderen be zig zijn en met hen praten, hen op de wandeling op allee wijzen, zal hun geest zich ook meer ontwikkelen. Een eigen tuintje leert de kinderen de verschillende bloemen kennen en liefhebben. Ze moeten zelf wieden en gieten en zien van den be ginne af aan de ontwikkeling der zaadje» tot kleine plantjes met belangstelling te gemoet. Zjj stellen er steeds meer belang in, wanneer zy zien, dat er knopjes en later bloemen aan de plantjes groeien. Op wandelingen moeten de kinderen leeren ie verschillende boomen en heesterc en vogels te onderscheiden, waardoor hun opmer kingsgave verscherpt. Onopgemerkt kan men de kinderen veel bijbrengen, wat hun later van nut blijkt te zijn en wat hen tevens veel van het geen op de school behandeld wordt, beter doet bevatten. Schoolgaande kinderen moeten, vooral ais zjj huiswerk te maken hebben, een rustige omgeving vinden, niet afgeleid worden door gesprekken van ouders of door de radio en ook niet steeds van het werk gehaald worden om een boodschap te doen. Al deze dingen werken onrustig op den kindergeest in en dragen er toe bij hun belangstelling te verminde ren. Men kan zelfs kinderen uit één gezin nooit volgens éénzelfde lijn opvoeden, om dat ieders aanleg en karakter weer zoo geheel en al verschillen. Ieder kind is een eigen persoonlijkheid, waarbij goede en kwade eigenschappen zich doen kennen. Veel sluimert zelfs nog op den bodem der ziel van het jonge kind en wacht op gelegenheden om tot uiting gebracht te worden. Goede eigenschappen zullen steeds aangewakkerd dienen te worden, door de moeder, in wier hand grootendeels de leiding der kinderen berust Verkeerde hoedanigheden daarentegen zal zy met ge duld in goede banen trachten te leiden. Moeilijk is de taak, die op de schouders der moeder rust, omdat zij een plicht heeft te volbrengen tegenover haar kin deren, doch ook tegenover dé maatschap- Pi). De jeugd van heden is het volk der toekomst. Gedragen door den trits Geloof. Hoop en Liefde zal zy de kracht vinden deze opdracht te volvoeren. Nóg niet zóó heel veel jaren geleden maakte het de trots der moeder uit, wanneer haar baby zwaar was. Wanneer hij met de flèsch gèvoèd werd en onregel matig in gewicht toenam, waren zij over een gemiddeld géwicht van 100 gr. per week niét enthousiast en gingen vaak tot bijvoeding over. Overvoeding was aan dè orde van den dag en overmatig dikke kinderen leerden veel later loopen dan zij, die een normaal géwicht hadden, waren trouwens ook veel trager in al hun verrichtingen. Huilde een kind, dan had het ongetwij feld „honger" en de moeders dachten er niet aan, dat een kind ook wei huilt, wan neer hjj teveel voeding krijgt. Thans hébben dé moderne opvattingen van de medici in dit opzicht zeer vee) gewijzigd en wijzen zy de jonge moeders steeds op het gevaar van overvoeding. Dikke, te zwaar géworden kinderen hebben lang niet zooveel weerstandsver mogen als magere, slanke kinderen. Hoe vreemd het ook moge klinken, bleekzucht ls meermalen een gevolg van verkeerde en te rijkelijke voeding! Met het aantal calorieën, dat in het leven der vrouw zoo'n groote rol speelt, moet ook in de kinderkamer meer reke ning worden gehouden. Vanzelfsprekend hebben kinderen voor den opbouw van hun lichaam voedlngszou- ten en voedingsstoffen noodig, doch niet in overmatige hoeveelheid. Een voldoene toevoer van vitaminen is vooral In den winter van groot belang, daarom moet reeds vroeg begonnen worden met de zui gelingen vruchtensap, vooral van sinaas appels te geven en naarmate zij ouder worden groenten, vooral spinazie en an dere groene groenten, tomatenseop, ap pelmoes e.d. Kinderen, die in de wintermaanden bleek zien en lusteloos worden, zijn in zeer vele gevallen verkeerd gevoed. Me dicijnen of „versterkende" middelen wor den gegeven, wat door een ratloneele voe ding voorkomen had kunnen worden. Vooral schoolgaande kinderen moeten vóór zij 's morgens van huls gaan goed gevoed worden en een bord havermout eten of bruin brood met een appel of ba naan. Vleesch en worst kunnen achterwege blijven, een enkele maal een ei kan geen kwaad, koffie en thee, zelfs slap is over bodig, melk is een uitstekende drank tn evenals alle zuivelproducten gezond »n voedzaam, groene erwten en versche vruchten, compotes mogen niet ontbreken. Vele moeders beseffen niet, hoeveel schade z', het groeiende organisme berokkenen door verkeerde voeding en de vele kilo's die de weegschaal aangeeft, zijn geen maatstaf van gezondheid. Rheumatische aandoeningen zijn hieraan zelfs toe ie schrijven, evenals een slecht gebit en allerlei andere kwalen. De kinderen moeten, indien eenigszi.is mogelijk, ook 's winters buiten spelen, ze kunnen niet genoeg van de frissche lucht profiteeren. Licht en lucht! Niet iedei kan het bekostigen om ie kinderen gedurende de wintermaanden ultra violette bestralingen te laten geven, daarom is een doelmatige voeding, rflk aan vitaminen, licht en lucht wat de kin derartsen voorschrijver en zoodra er maar even zon is, moeten zy hiervan pro fiteeren. van deze week. Zondag. Kop bouillon. Konijn met kerrysaus en ryat. Gemengde vruchten. Maandag. Soufflé van rundvleesch. Worteltjes. Aardappelpurëe. Havermout Dinsdag. Runderlapjes. Spruitjes. Aardappelen. Köfflepudding. Woensdag. Rolpens. Appelmoes. Aardappelen. Gemberpudding. Donderdag. Kaaspasteitjes. Brusselsch lof. Harde eieren. Gesmolten boter. Aardappelen. Vrijdag. Kabeljauw. Aardappelen. Botersaus. Bietensla. Voor de koffietafel cornedbeef-salade. Zaterdag. Vlschschoteltje. Stamppot van Peen, uien en aardappelen (klapstuk). Kontfn met kerrysaus en rQst 1 konyn, 100 gr. boter, 2 uien, 1 appel, pl.m. 5 dl water, 1 dessertlepel kerry, 1 eetlepel bloem, sap van een citroen, zout naar smaak. Het konijn wordt gewasschen, gedroogd en in kleine stukjes verdeeld, die met zout worden ingewreven. De boter wordt warm gemaakt en hierin worden de stuk ken vleesch lichtbruin gefruit, daarna zoolang op een bord gelegd. In dezelfde boter worden de gesnipperde uien gefruit, totdat ze lichtbruin van kleur zyn, kerry- poeder en bloem toevoegen en ongeveer 5 dl 5 kleine theekopjes water, de saus daarna even doorkoken en de stukken vleesch en gesnipperde appel byvoegen, daarna alles nog een uurtje laten stoven en voor het opdoen het citroensap toe voegen. Opdienen op een verwarmde schaal en het vleesch bedekken met de gezeefde saus. Droge rijst apart opdienen. (Vleesch, waarvan de bouillon getrok ken is, bewaren tot Maandag). Gemberpudding. 1 melk, 4 blaadjes witte gelatine, 75 gr witte suiker, 2 eieren, gèraspte citroen schil, geconiijte stukjes gember b.v. ons. Gelatine weeken in koud water, in een zeefje doen om het water te laten weg- druppelen. De melk aai. de kook brengen en de suiker er in oplossen, daarna een ge deelte ervan met eeD dun straaltje by de inmiddels geklopte eieren voegen, alles terug doen in de pan en deze op een kleine pit aan de kook brengen, steeds biyven kloppen, niet door laten kóken, doch de pan van het vuur nemen en er de gelatine in oplossen. Af laten koelen en af en toe roeren om te voorkomen, dat de gelatine zakt en als de massa koud en drillerig wórdt, de aan kleine stukjes gesneden gamba» er door roeren en alles overbrengen ln een glazen schaal daags te voren klaar maken. Kaaspasteitjes. 100 gr. bloem, klein half theekopje wa ter: vulsel: 100 gr. geraspte kaas, 40 gr. boter, peper, 1 ei, V2 dl melk. Boter en bloem worden met de vinger toppen tot een fyr kruimelige massa ver deeld en onder toevoegmg van het water tot een deeg gekneed, dat daarna dun uit gerold wordt om er kleine ingevette vormpjes mede te voeren, b.v. soufflépotjes, Het midden wordt aangevuld met een mengsel, dat gemaakt wordt, door het el met peper en melk goed te kloppen, daarna de geraspte kaas er door roeren en over de deegbakjes verdèelen, gedurende 15 a 20 minuten ln een matig warmen oven bakken en warm opdienen. Voor de koffietafel: Cornedbeef-Salade. 200 gr. cornedbeef (één stuk), twee ge kookte aardappelen, een biet, een hard ge kookt ei, een appel, azijn, peper en zout, uitje, 1 krop sla of fyn gesneden andyvte. De krop sla wordt aan stukjes verdeeld, gewasschen, uitgelekt en aangemaakt met een weinig olie en azijn, een weinig peper en op den bodem van een niet te groote glazen slabak gelegd. De cornedbeef wordt ln kleine vierkante blokjes gesneden, even als de aardappel en deel van de biet, (de rest hiervan wordt aan smalle reepjes ge sneden voor garneering, evenals den appel: het uitje wordt zeer fyn gesnipperd en al deze ingrediënten in èen kom gedaan, ver mengd met olie, azgn, peper en zout en met een paar houten lèpèls door elkaar ge schept, daarna op de sla gelegd, naar het midden toe hooger, garneeren met zéér ril» gehakt eiwit en reepjes biet, waarna de dooier door een zeefje gewreven en er over heen wordt gestrooid. Tante: „Als je steeds zoo laat naar bad gaat, zul je spoedig je frissche, natuur- ïyke gelaatskleur kwyt zyn". Nicht: „O' tante dat hindert niet na tuurlijke gelaatskleuren zyn oudcrwetecb"*

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 19