nms
ZZrs****en een baiietje
Het Menu
ZATERDAG 8 FEBRUARI 1936
PAG 3
Wanneer de werkende vrouw
thuiskomt
C
w. D. a.
'T li 1TTFRTJE
flos
j>n man, die 's avonds na een drukken
werkdag thuis komt, vindt een gezellig
milieu, waar de kachel lustig brandt en
jorgzame handen de tafel in de puntjes
gedekt hebben en zoo straks een smake
lijk maal zullen opdienen. Hoe geheel an-
ders ig het gesteld met de werkende
vrouw, die alleen staat en eveneens huis
waarts keert na een dag van ingespan
nen arbeid.
Niemand heeft voor haar gezorgd, de
kachel moet opgestookt en alle toebereid
selen voor het eenzame maal begonnen
worden. De enkele uren, die zij voor zich
zelf heeft, moeten besteed worden aan
koken, afwasschen en het in orde houden
van onder- en bovenkleeren. Ook de
alleenstaande werkende vrouw heeft de
illusie van een eigen huis, geeft er de
voorkeur aan boven het in pension zijn.
Vol verwachting heeft zij zich ingericht
en in den beginne loopt alles vlot van sta
pel omdat de eigen huiskamer zooveel
vóór heeft.
In de meeste gevallen zal dit enthou
siasme spoedig verflauwen, wordt zelfs
het middagmaal wel eens achterwege ge
laten pi volstaat zij met een roerei en een
paar gebakken aardappelen. Ze is moe.
veel te moe om zich nog in te spannen
om meerdere zorgen aan haar eenzame
maal te besteden
Zoolang de werkende vrouw nog jong
en krachtig is. mag deze leefwijze zich
wellicht niet al te zeer wreken, hetgeen
échter na korten of langeren tijd wel het
geval zal zijn. Een gevoel van moeiheid
overvalt haar, de arbeidsprestatie wordt
minder en medicijnen en versterkende
middelen moeten gebruikt worden om zoo
vee) mogelijk fit te blijven. Is het echter
wel noodig het zoover te laten komen, dat
een crisis onvermijdelijk is?
Wanneer de werkende vrouw hare
werkzaamheden zóó regelt, dat afwisse
lend het een en het ander wordt gedaan
en alles toch bijgehouden wordt, heeft zij
het niet overdruk. Veelal kan men trou
wens een of meer kamers huren, onder
voorwaarde, dat voor het schoonhouden
wordt zorg gedragen, hetgeen haar zor
gen zeer vermindert.
Wat de levensmiddelen betreft, deze
kunnen b.v. op de vrije Zaterdagmiddag
ingeslagen worden voor een heele week.
Vooral in den winter is het gevaar voor
bederven niet zoo groot- Melk kan enkele
malen per week genomen worden, en
wordt dagelijksch even opgekookt. Boter,
vet, eieren, kruidenierswaren worden één
maal per week bezorgd en brood blijft
uitstekend, indien het op een frissche
plaats in een trommel bewaard wordt.
Het is heel goed mogelijk om voor
's Zaterdags zooveel groenten en aardappe
len, ook vleesch en soep klaar te maken,
dat men er eenige dagen mee toekomt.
De aardappelen wc .-den nu eens versch
gekookt daarna gebakken en tenslotte
nog eens als puree verwerkt of men
maakt met groente van den vorigen dag
een smakelijken stamppot Slaatjes kun
nen ook 's winters klaargemaakt worden,
terwijl voor de variatie nu eens spaghetti
dan weer rijst klaar gemaakt wordt met
gestoofde versche tomaten of uit het blik.
gehakt (dat onderweg medegenomen
wordt of een croquet) vormen een uit
stekend maal.
VOCHTIGE KAMERS?
In de meeste gevallen geven huizen,
waarvan provisiekamers en kelders
vochtig zijn, veel bezwaren, doch erger
nog uit gezondheidsoogpunt zijn vochtige
woonvertrekken.
Een hulpmiddel, dat geenszins het euvel
zelf verandert, bestaat in het plaatsen
van leege conserveblikken, die met chlor-
calcium gevuld worden en het vocht ab-
sorbeeren.
Vocht dat door de muren van buitenaf
naar binnen trekt, kan voorkomen wor
den, indien men den buitenkant van het
huls, vooral de regenzijde, met een of an
der preparaat laat bestrijden door den
huisschilder, wat zeer goed werkt. Bij
houten huizen moet isoleermateriaal wor
den aangebracht en vocht, dat uit den
grond opstijgt, doordat de basis niet solide
gebouwd is, of de bodem zeer vochtig ia
verlangt een isoleering van de muren, ge
deeltelijk onder den grond. Meermalen is
vocht, dat zich op de muren bevindt niet
anders dan condenswater.
Schilderijen en spiegels moeten nimmer
tegen vochtige muren hangen, doch men
snijdt niet te dunne schijfjes kurk en
hecht deze met dunne spijgers tegen den
muur, zoodat zij de verschillende voor
werpen op kleine afstand van den muur
houden.
van deze oueek.
Golf speler: „Golf is een lollig spel
G&ddie: „Ja, maar de uitvinder
doelde er heelemaal niet lollig mee te zijn
be
Maandag.
Groentesoep.
Getruffeerde kalfstong.
Doperwten.
Aardappelen.
Vruchtenslaatje
Dinsdag.
Runderrollade.
Gestoofde prei.
Aardappelen.
Broodschotel.
Woensdag.
Koud vleesch.
Andijvie.
Aardappelen.
Vruchten vla.
Donderdag.
(Klapstuk).
Hutspot met witte boonen.
Gem. rijstpap met rozijnen.
Vrijdag.
Varkenslapjes.
Tuinboonen in bouillonsaus.
Aardappelen.
Griesmeel met bessensap.
Zaterdag.
Garnalenbroodjes.
Roereleren.
Groene kooL
Gestoofde aardappelen.
Zondag.
Gebruinde boter.
Capucflners.
Aardappelen.
Gebraden aardappelen.
Getruffelde kalfstong.
Flinke kalfstong, 1 aneedje brood, een
paar truffels, 100 gr. boter 50 gr. kalfs
gehakt, 1 el, varkensnet
Men wrijft de tong met niet te fijn zout
af, waardoor zjj goed schoon wordt,
wascht haar onder stroomend water en
kook haar gaar in ruim kokend water,
waarin men zout en een takje selderij ge
voegd heeft, evenzoo een worteltje, een
stukje foelie, een laurierblad.
Is de tong gaar, na anderhalf uur onge
veer, dan wordt het vet eraf genomen en
het keelstuk verwijderd.
Het gehakt maakt men op de gewone
wijze aan met geweekt brood, el, peper,
zout, noot en de kleine stukjes gesneden
truffels, waarna men het dun uitspreidt,
de tong erop legt en hem geheel om
kleedt met het gehakt. Daarna wikkelt
men hem in het goed uitgewasschen var
kensnet.
Men smelt de boter in een braadpan,
legt de tong erin en braadt hem geduren
de een half uur in een vrij warmen oven,
waarna men het vleesch op een ver
warmde schaal legt en aan nette plakken
snijdt, die men zooveel mogelijk in den
vorm legt. Men presenteert hierbij een
saus, die men maakt van 1 bouillon,
dl. madeira, 50 gram boter en 40 gr.
bloem.
Tuinboonen in bouillonsaus.
1 groot blik tuinboonen, 2 dl bouillon of
water, waarin 1 bouillonblokje is opgelost,
1 dl melk, 40 gr. boonenkruid (drogist)
100 gr. spek (dobbelsteentjes).
Men opent het blik en doet de tuinboo
nen op een vergiet of zeef om het over
tollige water weg te laten loopen.
Voor de saus verwarmt men de boter
en roert de bloem erdoorheen, waarna
men bij kleine hoeveelheden en steeds
roerende, eerst de bouillon en daarna de
melk toevoegt. Men laat het sausje een
minuut of 5 zacht doorkoken en roert er
de peterselie of het boonenkruid door,
tenslotte voegt men de boonen erbij, 'He
door en door warm moeten zijn, en schudt
er de uitgebakken stukjes spe^ door.
Garnalenbroodjes.
6 broodjes, 250 gr. garnalen, 2% dl
melk, 30 gram bloem, 100 gr. boter, 1
eierdooier, peper en zout, 1 theelepel ci
troensap.
Men snijdt het bovenste kapje van de
broodjes eraf, holt ze heelemaal uit, smelt
de helft van de boter en besmeert deze
hiermede. De rest van de boter gebruikt
men voor het sausje en smelt ze in een
steelpannetje, roert er eerst de bloem
door en daarna bij kleine hoeveelheden de
melk, peper en zout naar smaak, waar
na de saus een minuut of vijf moet ko
ken op een kleine pit. Men klopt daarna
de eierdooiers en mengt deze door de
saus, nadat de pan van het vuur is geno-
men. Tenslotte roert men het citroensap
en de in warm, Ucht gezouten water ge-
wasschen garnalen erdoor en vult met
deze ragout de broodjes, legt het kapje er
weer op, besmeert den buitenkant met
een klein beetje boter en plaatst de
broodjes ongeveer 15 minuten in den oven
om ze warm en knappend op te kunnen
dienen.
Gebraden appelen.
8 goudreinetten, 100 gr. lichte basterd
suiker, 2 theelepels fijne kaneel, 2 lepels
gemberstroop, een paar stukjes fijn ge
hakte gember, 75 gr. boter, 1% kopje wa-
ter, 1 eetlepel jam.
De appelen worden goed gewasschen,
gedroogd en met de appelboor steken we
het klokhuis uit, maken een niet te kleine
opening, dus boren liefst tweemaal.
We schillen de appels niet, omdat we
dan licht kans hebben, dat de appels als
ze gaar zijn, uit elkander vallen, waar
door het aanzien veel minder smakelijk is.
We verdeelen de boter in 8 stukjes,
doen deze zoover mogelijk in de opening,
mengen de suiker, gemberstroop, kaneel
en gehakte gember dooreen en vullen hier
mede de opening. We schikken de appelen
in een ronde, vuurvaste schotel of in een
braadslee, doen hierin een anderhalf
kopje water en plaatsen den schotel ge
durende 15 20 minuten in den oven.
dikwijls uitstekende resultaten heeft. Ap
pels werken aanvullend en Indien men
noodzakelijk het gewicht moet verminde
ren, kan men de voedseltoename reducee-
ren en tusschen de maaltijden nu en dan
een appel eten, omdat men in den beginne
meestal een hongergevoel krijgt. Door het
cellulose gehalte prikkelt de appel de
darmen tot meerdere werkzaamheid.
APPELS, EEN DER MEEST
GEZONDE VRUCHTEN.
Appels worden niet alleen om den ver-
frisschenden smaak, doch tevens om de
vele goed aanvullende voedingsstoffen zeer
gewaardeerd. Zij hebben een goede wer
king op de stofwisseling en zijn tevens
desinfecteerend, zoowel voor de mond- en
neusholte, als voor maag en darmen.
Appels zijn uitstekend geschikt voor
rauwkost en als compóte voor zieken er
kinderen. Men kan gerust een maaltijd
door enkele appels vervangen, terwijl een
wekelijksche appeldag voor vetzuchtigen
In de nationale kampioenswedstrijden,
gehouden in Chicago werd door één der
speelsters in een spel een overslag ge
maakt, die aan geen andere tafel voor
kwam, waardoor het kampioenschap ge
wonnen werd. Miss Helen White gaf hier
mede het bewijs een buitengewoon inzicht
in mogelijk spel van de tegenspelers te
bezitten, welk bezit dan ook beloond
werd.
Het betreffende spel was het volgende
en werd overgenomen uit de Januari
aflevering van Bridge-World:
S. a. h. 6. 2.
H. 7. 5.
R. 9. 8. 6. 3.
K. a. h. 8.
S. b. 9. 7. 4. N. S. v. 8. 3.
H. a v. 10. 6. w n H. h. b. 9. 8. 4. 3,
R. v. 7. 2. B. b- 10. 5.
K. b. 6. Z. K. 5.
S. 10 5.
H. 2.
R. a. h. 4.
K. v. 10. 9. 7. 4. 3. 2.
Noord was gever, terwijl O./W. alleen
kwetsbaar waren. j
Het bieden:
N. IR. 3 K. pas
O. pas pas pas. •->
Z. 2 K. 5 K.
W. pas pas
De opening van N. met 1 R. is in dit
geval de beste, met 4 vaste slagen en
alleen een vierkaart in de hoogste kleur
die biedbaar is, terwijl daarna, als b.v.
2 H. geboden wordt geen mooi herbod te
geven is .brengt de gevolgde opening de
meeste kans op verder bieden mede.
West kwam uit met S. 4., en 5 K. is
voor het neerleggen, omdat alleen 1 H. en
1 R. behoeven te worden afgegeven. Aan
alle tafels op één na werd dan ook het
zelfde resultaat bereikt
Miss White echter dacht even over het
spel na en meende toen een kans te heb
ben op een overslag, zonder dat het con
tract daardoor in gevaar kon komen.
In plaats van de uitgekomen S. 4. over
te nemen met het aas, liet zij deze een
voudig loopen, van de veronderstelling uit
gaande, dat O., aan slag gekomen, zeer
zeker met R. zou nakomen, omdat deze
kleur door N. was geopend en nu, door
het openkomen van de kaarten van N..,
bleek, dat deze kleur eigenlijk heelemaal
niet biedbaar was, en het eindbod van Z.
wel eens op die aangetoonde kracht kon
zijn gebaseerd.
Haar conclusie was juist, O. maakte de
eerste slag met S.v. en vervolgde met
R.b. Welke goede O.-speler zou het ook
niet gedaan hebben? Voor terugspelen
van S. met a-h. nog op tafel is niet de
minste aanleiding, evenmin als voor spelen
van troef of onder h.b. van H. uit te
spelen. Zelfs met H. aas in handen, is het
twijfelachtig of deze wel zou zijn voor
gespeeld, ook al door de doubleton van
den blinde.
Het vervolg van het spel was nu een
voudig en de overslag altijd gemaakt, als
de ontbrekende 6 R. maar 33 verdeeld
hebben gezeten.
De troeven werden bij de tegenpartij
weggespeeld, R.h. daarna gemaakt en de
blinde met S. aan slag gebracht Op de
tweede hooge S. kon Z. de derde R. weg
gooien en R. van tafel nagespeeld, die in
de hand werd getroefd. De verdeeling van
de R. bleek gunstig te zfln geweest en de
laatste R. van de tafel was vrij, de derde
troef van de tafel een rentrant en weg
ging de te verliezen H. 2.1
Zeer zeker een mooi gespeeld spel,
waarbij toch ook de tegenpartij niets kan
worden verweten en waardig om een
kampioenschap ten gevolge te hebben.