nms ZZrs****en een baiietje Het Menu ZATERDAG 8 FEBRUARI 1936 PAG 3 Wanneer de werkende vrouw thuiskomt C w. D. a. 'T li 1TTFRTJE flos j>n man, die 's avonds na een drukken werkdag thuis komt, vindt een gezellig milieu, waar de kachel lustig brandt en jorgzame handen de tafel in de puntjes gedekt hebben en zoo straks een smake lijk maal zullen opdienen. Hoe geheel an- ders ig het gesteld met de werkende vrouw, die alleen staat en eveneens huis waarts keert na een dag van ingespan nen arbeid. Niemand heeft voor haar gezorgd, de kachel moet opgestookt en alle toebereid selen voor het eenzame maal begonnen worden. De enkele uren, die zij voor zich zelf heeft, moeten besteed worden aan koken, afwasschen en het in orde houden van onder- en bovenkleeren. Ook de alleenstaande werkende vrouw heeft de illusie van een eigen huis, geeft er de voorkeur aan boven het in pension zijn. Vol verwachting heeft zij zich ingericht en in den beginne loopt alles vlot van sta pel omdat de eigen huiskamer zooveel vóór heeft. In de meeste gevallen zal dit enthou siasme spoedig verflauwen, wordt zelfs het middagmaal wel eens achterwege ge laten pi volstaat zij met een roerei en een paar gebakken aardappelen. Ze is moe. veel te moe om zich nog in te spannen om meerdere zorgen aan haar eenzame maal te besteden Zoolang de werkende vrouw nog jong en krachtig is. mag deze leefwijze zich wellicht niet al te zeer wreken, hetgeen échter na korten of langeren tijd wel het geval zal zijn. Een gevoel van moeiheid overvalt haar, de arbeidsprestatie wordt minder en medicijnen en versterkende middelen moeten gebruikt worden om zoo vee) mogelijk fit te blijven. Is het echter wel noodig het zoover te laten komen, dat een crisis onvermijdelijk is? Wanneer de werkende vrouw hare werkzaamheden zóó regelt, dat afwisse lend het een en het ander wordt gedaan en alles toch bijgehouden wordt, heeft zij het niet overdruk. Veelal kan men trou wens een of meer kamers huren, onder voorwaarde, dat voor het schoonhouden wordt zorg gedragen, hetgeen haar zor gen zeer vermindert. Wat de levensmiddelen betreft, deze kunnen b.v. op de vrije Zaterdagmiddag ingeslagen worden voor een heele week. Vooral in den winter is het gevaar voor bederven niet zoo groot- Melk kan enkele malen per week genomen worden, en wordt dagelijksch even opgekookt. Boter, vet, eieren, kruidenierswaren worden één maal per week bezorgd en brood blijft uitstekend, indien het op een frissche plaats in een trommel bewaard wordt. Het is heel goed mogelijk om voor 's Zaterdags zooveel groenten en aardappe len, ook vleesch en soep klaar te maken, dat men er eenige dagen mee toekomt. De aardappelen wc .-den nu eens versch gekookt daarna gebakken en tenslotte nog eens als puree verwerkt of men maakt met groente van den vorigen dag een smakelijken stamppot Slaatjes kun nen ook 's winters klaargemaakt worden, terwijl voor de variatie nu eens spaghetti dan weer rijst klaar gemaakt wordt met gestoofde versche tomaten of uit het blik. gehakt (dat onderweg medegenomen wordt of een croquet) vormen een uit stekend maal. VOCHTIGE KAMERS? In de meeste gevallen geven huizen, waarvan provisiekamers en kelders vochtig zijn, veel bezwaren, doch erger nog uit gezondheidsoogpunt zijn vochtige woonvertrekken. Een hulpmiddel, dat geenszins het euvel zelf verandert, bestaat in het plaatsen van leege conserveblikken, die met chlor- calcium gevuld worden en het vocht ab- sorbeeren. Vocht dat door de muren van buitenaf naar binnen trekt, kan voorkomen wor den, indien men den buitenkant van het huls, vooral de regenzijde, met een of an der preparaat laat bestrijden door den huisschilder, wat zeer goed werkt. Bij houten huizen moet isoleermateriaal wor den aangebracht en vocht, dat uit den grond opstijgt, doordat de basis niet solide gebouwd is, of de bodem zeer vochtig ia verlangt een isoleering van de muren, ge deeltelijk onder den grond. Meermalen is vocht, dat zich op de muren bevindt niet anders dan condenswater. Schilderijen en spiegels moeten nimmer tegen vochtige muren hangen, doch men snijdt niet te dunne schijfjes kurk en hecht deze met dunne spijgers tegen den muur, zoodat zij de verschillende voor werpen op kleine afstand van den muur houden. van deze oueek. Golf speler: „Golf is een lollig spel G&ddie: „Ja, maar de uitvinder doelde er heelemaal niet lollig mee te zijn be Maandag. Groentesoep. Getruffeerde kalfstong. Doperwten. Aardappelen. Vruchtenslaatje Dinsdag. Runderrollade. Gestoofde prei. Aardappelen. Broodschotel. Woensdag. Koud vleesch. Andijvie. Aardappelen. Vruchten vla. Donderdag. (Klapstuk). Hutspot met witte boonen. Gem. rijstpap met rozijnen. Vrijdag. Varkenslapjes. Tuinboonen in bouillonsaus. Aardappelen. Griesmeel met bessensap. Zaterdag. Garnalenbroodjes. Roereleren. Groene kooL Gestoofde aardappelen. Zondag. Gebruinde boter. Capucflners. Aardappelen. Gebraden aardappelen. Getruffelde kalfstong. Flinke kalfstong, 1 aneedje brood, een paar truffels, 100 gr. boter 50 gr. kalfs gehakt, 1 el, varkensnet Men wrijft de tong met niet te fijn zout af, waardoor zjj goed schoon wordt, wascht haar onder stroomend water en kook haar gaar in ruim kokend water, waarin men zout en een takje selderij ge voegd heeft, evenzoo een worteltje, een stukje foelie, een laurierblad. Is de tong gaar, na anderhalf uur onge veer, dan wordt het vet eraf genomen en het keelstuk verwijderd. Het gehakt maakt men op de gewone wijze aan met geweekt brood, el, peper, zout, noot en de kleine stukjes gesneden truffels, waarna men het dun uitspreidt, de tong erop legt en hem geheel om kleedt met het gehakt. Daarna wikkelt men hem in het goed uitgewasschen var kensnet. Men smelt de boter in een braadpan, legt de tong erin en braadt hem geduren de een half uur in een vrij warmen oven, waarna men het vleesch op een ver warmde schaal legt en aan nette plakken snijdt, die men zooveel mogelijk in den vorm legt. Men presenteert hierbij een saus, die men maakt van 1 bouillon, dl. madeira, 50 gram boter en 40 gr. bloem. Tuinboonen in bouillonsaus. 1 groot blik tuinboonen, 2 dl bouillon of water, waarin 1 bouillonblokje is opgelost, 1 dl melk, 40 gr. boonenkruid (drogist) 100 gr. spek (dobbelsteentjes). Men opent het blik en doet de tuinboo nen op een vergiet of zeef om het over tollige water weg te laten loopen. Voor de saus verwarmt men de boter en roert de bloem erdoorheen, waarna men bij kleine hoeveelheden en steeds roerende, eerst de bouillon en daarna de melk toevoegt. Men laat het sausje een minuut of 5 zacht doorkoken en roert er de peterselie of het boonenkruid door, tenslotte voegt men de boonen erbij, 'He door en door warm moeten zijn, en schudt er de uitgebakken stukjes spe^ door. Garnalenbroodjes. 6 broodjes, 250 gr. garnalen, 2% dl melk, 30 gram bloem, 100 gr. boter, 1 eierdooier, peper en zout, 1 theelepel ci troensap. Men snijdt het bovenste kapje van de broodjes eraf, holt ze heelemaal uit, smelt de helft van de boter en besmeert deze hiermede. De rest van de boter gebruikt men voor het sausje en smelt ze in een steelpannetje, roert er eerst de bloem door en daarna bij kleine hoeveelheden de melk, peper en zout naar smaak, waar na de saus een minuut of vijf moet ko ken op een kleine pit. Men klopt daarna de eierdooiers en mengt deze door de saus, nadat de pan van het vuur is geno- men. Tenslotte roert men het citroensap en de in warm, Ucht gezouten water ge- wasschen garnalen erdoor en vult met deze ragout de broodjes, legt het kapje er weer op, besmeert den buitenkant met een klein beetje boter en plaatst de broodjes ongeveer 15 minuten in den oven om ze warm en knappend op te kunnen dienen. Gebraden appelen. 8 goudreinetten, 100 gr. lichte basterd suiker, 2 theelepels fijne kaneel, 2 lepels gemberstroop, een paar stukjes fijn ge hakte gember, 75 gr. boter, 1% kopje wa- ter, 1 eetlepel jam. De appelen worden goed gewasschen, gedroogd en met de appelboor steken we het klokhuis uit, maken een niet te kleine opening, dus boren liefst tweemaal. We schillen de appels niet, omdat we dan licht kans hebben, dat de appels als ze gaar zijn, uit elkander vallen, waar door het aanzien veel minder smakelijk is. We verdeelen de boter in 8 stukjes, doen deze zoover mogelijk in de opening, mengen de suiker, gemberstroop, kaneel en gehakte gember dooreen en vullen hier mede de opening. We schikken de appelen in een ronde, vuurvaste schotel of in een braadslee, doen hierin een anderhalf kopje water en plaatsen den schotel ge durende 15 20 minuten in den oven. dikwijls uitstekende resultaten heeft. Ap pels werken aanvullend en Indien men noodzakelijk het gewicht moet verminde ren, kan men de voedseltoename reducee- ren en tusschen de maaltijden nu en dan een appel eten, omdat men in den beginne meestal een hongergevoel krijgt. Door het cellulose gehalte prikkelt de appel de darmen tot meerdere werkzaamheid. APPELS, EEN DER MEEST GEZONDE VRUCHTEN. Appels worden niet alleen om den ver- frisschenden smaak, doch tevens om de vele goed aanvullende voedingsstoffen zeer gewaardeerd. Zij hebben een goede wer king op de stofwisseling en zijn tevens desinfecteerend, zoowel voor de mond- en neusholte, als voor maag en darmen. Appels zijn uitstekend geschikt voor rauwkost en als compóte voor zieken er kinderen. Men kan gerust een maaltijd door enkele appels vervangen, terwijl een wekelijksche appeldag voor vetzuchtigen In de nationale kampioenswedstrijden, gehouden in Chicago werd door één der speelsters in een spel een overslag ge maakt, die aan geen andere tafel voor kwam, waardoor het kampioenschap ge wonnen werd. Miss Helen White gaf hier mede het bewijs een buitengewoon inzicht in mogelijk spel van de tegenspelers te bezitten, welk bezit dan ook beloond werd. Het betreffende spel was het volgende en werd overgenomen uit de Januari aflevering van Bridge-World: S. a. h. 6. 2. H. 7. 5. R. 9. 8. 6. 3. K. a. h. 8. S. b. 9. 7. 4. N. S. v. 8. 3. H. a v. 10. 6. w n H. h. b. 9. 8. 4. 3, R. v. 7. 2. B. b- 10. 5. K. b. 6. Z. K. 5. S. 10 5. H. 2. R. a. h. 4. K. v. 10. 9. 7. 4. 3. 2. Noord was gever, terwijl O./W. alleen kwetsbaar waren. j Het bieden: N. IR. 3 K. pas O. pas pas pas. •-> Z. 2 K. 5 K. W. pas pas De opening van N. met 1 R. is in dit geval de beste, met 4 vaste slagen en alleen een vierkaart in de hoogste kleur die biedbaar is, terwijl daarna, als b.v. 2 H. geboden wordt geen mooi herbod te geven is .brengt de gevolgde opening de meeste kans op verder bieden mede. West kwam uit met S. 4., en 5 K. is voor het neerleggen, omdat alleen 1 H. en 1 R. behoeven te worden afgegeven. Aan alle tafels op één na werd dan ook het zelfde resultaat bereikt Miss White echter dacht even over het spel na en meende toen een kans te heb ben op een overslag, zonder dat het con tract daardoor in gevaar kon komen. In plaats van de uitgekomen S. 4. over te nemen met het aas, liet zij deze een voudig loopen, van de veronderstelling uit gaande, dat O., aan slag gekomen, zeer zeker met R. zou nakomen, omdat deze kleur door N. was geopend en nu, door het openkomen van de kaarten van N.., bleek, dat deze kleur eigenlijk heelemaal niet biedbaar was, en het eindbod van Z. wel eens op die aangetoonde kracht kon zijn gebaseerd. Haar conclusie was juist, O. maakte de eerste slag met S.v. en vervolgde met R.b. Welke goede O.-speler zou het ook niet gedaan hebben? Voor terugspelen van S. met a-h. nog op tafel is niet de minste aanleiding, evenmin als voor spelen van troef of onder h.b. van H. uit te spelen. Zelfs met H. aas in handen, is het twijfelachtig of deze wel zou zijn voor gespeeld, ook al door de doubleton van den blinde. Het vervolg van het spel was nu een voudig en de overslag altijd gemaakt, als de ontbrekende 6 R. maar 33 verdeeld hebben gezeten. De troeven werden bij de tegenpartij weggespeeld, R.h. daarna gemaakt en de blinde met S. aan slag gebracht Op de tweede hooge S. kon Z. de derde R. weg gooien en R. van tafel nagespeeld, die in de hand werd getroefd. De verdeeling van de R. bleek gunstig te zfln geweest en de laatste R. van de tafel was vrij, de derde troef van de tafel een rentrant en weg ging de te verliezen H. 2.1 Zeer zeker een mooi gespeeld spel, waarbij toch ook de tegenpartij niets kan worden verweten en waardig om een kampioenschap ten gevolge te hebben.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 19