Verstandige voeding.
Sterke kinderen.
De gang en hall, stiefkinderen
der woning.
I
T .IUTTERTJE
ZATERDAG 22 FEBRUARI 1936
'AG. 3
De jeugdjaren geven den
doorslag. - Voedingstof'
fen voor de hersenen.
Laat 't kind zjjn intuïtie volgen
door
DR. J. W. FRANS.
Een der grootste fouten, die onverstan
dige ouders begaan, is: het kind tot eten te
dwingen als het geen trek meer heeft. Vele
ouders houden geen rekening met het feit,
dat het kind veel minder behoeften heeft
dan volwassenen, evenmin letten zij op zijn
tegenzin tegen zekere spijzen.
Heel vaak is dit laatste een gevolg van
grillen of luimen, maar dikwijls voelt het
kind Intuïtief, dat hg het een of ander niet
kan verdragen. Is een kind gezond, dan
late men het gerust eten zooveel hij wil en
make men zich absoluut niet bezorgd, wan
neer het eens minder eet.
Een ander geval is het, als het slecht-
etende kind niet goed groeit. Dan is het
een gebiedende eisch om het advies van den
huisarts in te winnen, opdat deze een leef
regel voorschrijft.
Hoeveel kinderen zijn er niet, die aan
het ontbgt niets of bijna niets naar bin
nen kunnen krijgen, hetgeen in den regel
een gevolg is van hun angst om te laat op
school te komen of om een les, welke zij
straks moeten opzeggen.
Een andere groep kinderen, die tot de
moeilijke eters behooren, zgn de nerveuze
kinderen, die niet den krachtigen ontwik
kelingsgang hebben van het normale, ge
zonde kind.
Bij deze werkt verandering van lucht,
hetzij zee, land- of boschlucht, dikwijls heil
zaam, vooral als zij gedurende eenigen tjjd
verblijf kunnen houden in een tehuis, waar
ook andere kinderen zijn, mits onder des
kundig toezicht. Er moet echter voor wor
den gezorgd, dat het kind al vroeg die stof
fen krijgt toegevoegd, die het jonge lichaam
noodig heeft. Behalve kalkstoffen heeft het
kinderlichaam ook veel phosphor noodig,
een der voornaamste bestanddeelen tot in
standhouding der zenuwcentra, waaronder
de hersenen. De vele indrukken, welke het
kind moet kunnen verwerken, maken het
noodzakelijk de hersenen extra te verster
ken, om niet te worden overbelast, waar
door het kind zwak en nerveus zou worden.
Daartoe zgn in den handel verscheidene
Uitstekende preparaten, welke ieder dokter
kent en naar waarde weet te schatten.
Sanatogen is een der meest gevraagde mid
delen van wereldbekendheid. Door het kind
op den gevaarleken leeftijd te observeeren
en met verstandig overleg dit middel te
geven, voert men het die belangrijke stof
fen toe, welke het zich nog ontwikkelde
organisme steunen en versterken.
Men moet de kinderne echter van den
beginne af, dat zij de school bezoeken, ge
wennen aan rustig en voldoende ontbijten.
Hoofdzaak is, dat er tijd genoeg voor wordt
genomen en het kind een kwartier vroeger
op staat om meer tijd te hebben voor zijn
eten.
Heeft het kind goed en rustig ontbeten,
dan zal het leeren hem minder moeilijk
vallen doordat hij zijn gedachten beter
kan concentreeren en de resultaten zullen
aanmerkelijk verbeteren.
Echtgenoot: „Liefste, heb je vandaag
een punt aan een potlood geslepen?"
Echtgenoote: „Ja, lieve."
Echtgenoot: „Dat wist ik, ik heb juist
getracht me te scheren."
Iets over lichtpunten.
Indien men een huis heeft, waar niet
veel lichtpunten van electrisch licht zijn,
dan kan men zich uitstekend behelpen
door electrische zaklantarens te koopen,
die men ophangt en even aanknipt, indien
men hier of daar moet zijn, b.v. in den
kelder, bij de kolenbergplaats, boven het
bed zijn deze dingen uiterst practisch en
niet duur in het gebruik, indien de
kinderen ze althans niet in handen krijgen
om „zoeklichten" te maken.
Thans ziet men weer overal borden aan
geslagen „te koop of te huur" en velen
staat dan ook binnen korten of langeren
tijd een verhuizing te wachten.
Plannen worden gemaakt en krabbeltjes
geteekend hoe men zich de indeeling der
kamers en plaatsing der meubelen denkt,
blijft. Vroeger, toen men nog flink be
huisd was, heette het: „goed voor de
logeerkamer", met het gevolg, dat deze
een wonderlijk mengsel van alles werd,
dat men niet meer in zijn onmiddellijke
In den geest ziet men het nieuwe huis
reeds kant en klaar, doch is men inder
daad aan het plaatsen van een en ander,
dan blijkt meermalen, dat voor een tafeltje,
een stoel, kist of kast geen ruimte over-
omgeving kon of wilde gebruiken.
Thans is men veelmeer op beperkte
ruimte aangewezen in de flats of moderne
huizen en voor veel is geen plaats. Heeft
men nu een hall, waar alle kamers op uit
komen, dan is de eerste gedachte zoo'n
overcompleet meubel daar een plaatsje te
geven, of het er staat of niet en deze
wordt het stiefkind der woning. Zoo'n op
vatting is echter zeer verkeerd, want de
hall of de gang geven de binnenkomende
een bepaalden indruk. Waarom vragen wij
ons af, worden zij dan niet met wat meer
onderscheiding behandeld In de eerste
plaats moet men zorgen voor lichte verf,
want aangezien het licht in den regel
slechts door een bovenlicht van een of
meer deuren naar binnen treedt, zijn vele
halls en gangen donker. Verder kan zoo'n
gang een prachtige berging geven in een
kleine woning onder de trap van de boven
woning. Vooral als de keuken geen kast
heeft voor het werkmateriaal, geeft zoo'n
hoek een ideale berging voor stofzuiger,
strijkplank, waschmand en nog veel meer.
Men kan alles op eenvoudige wijze aan
het oog onttrekken door een roe te laten
plaatsen, waaraan een cretonnen gordijn
wordt opgehangen in lichte kleuren.
Hetzelfde geldt voor de gas en electrici-
teitsmeters, die niet in een kast gebouwd
zijn, ook deze worden bedekt door aardige
gordijntjes van waschbaar materiaal. Met
weinig moeite en kosten kan men de gang
en hall er minstens even gezelig uit doen
zien als het overige deel van de woning
Het is dan ook geenszins onwil, indien dit
niet gebeurt, doch eenvoudig, omdat men
er niet aan denkt.
GETALLEN, DIE VROUWEN
INTERESSEEREN.
Men heeft 10.000 verschillende soorten
bijen, doch slechts één soort levert ons de
honing en verdient den naam van „honing
bij".
Het Lloyd stoomschip „Europa" neemt
op een reis vice versa BremenNew niet
minder dan 40.000 K.G. vleesch en visch
mede voor de consmuptie, behalve nog
50.000 K.G. groenten, 20.000 K.G. vruchten
en 16.500 K.G. bloem en meelproducten.
Op de feesten, ter gelegenheid van het
huwelijk van den hertog George van
BayrenLandshut, die in het jaar 1475
gehouden werden, werden ongelooflijke
hoeveelheden spijzen door de gasten ver
werkt Niet minder dan 62.000 stuks ge-
vogeltje, 3000 koeien en ettelijke stukken
wild......
Waar bleef de Slanke lijn?2
Indien de nakomelingschap van een ko-
njjnenpaar zich ongehinderd voort kan
planten, dan telt de konijnenfamilie in tien
jaar niet minder dan 60 millioen leden
In 1935 heeft de Braziliaansche regee
ring niet minder dan 35 millioen zakken
koffie in zee laten werpen
Een kleermaker heeft berekend, dat een
machine 47.650 steken moet maken, voor
en aleer een costuum gereed is. Ongeveer
30.000 steken voor het colbert, 10.000 voor
de pantalon en 64.000 voor het vest
Zondag.
Champignons met kerrysaus en rijst.
Rosbeef.
Spruitjes met kastanjes.
Aardappelen.
Maandag.
Koud "'leasch.
Gestoofde prei.
Aardappelen.
Gevulde sinaasappels.
Dinsdag.
Erwtensoep.
(met rogge of bruin brood)
Beschuit met
Bessensap.
Woensdag.
Gebakken ham met mosterdsaus.
Knolraap.
Aardappelpurée.
Donderdag.
Stamppot van uien, rijst
aardappelen en versche worst.
Pannekoeken met stroop.
Vrijdag.
Linzensoep.
Sla van bieten, krulandijvie
en aardappelen.
Watergruwel.
Zaterdag.
Gehakt.
Savoye kool.
Aardappelen.
Rijst met tutti-frutti.
Champignons met kerrysaus en rjjst.
500 gram. champignons, 30 gram boter,
Liter melk of bouillon (water met 2
blokjes), een theelepel citroensap, zout
naar smaak, 2 flinke theelepels kerry-
poeder, 30 gram boter, 1 uitje, 1 lepel
bloem, rijst.
De champignons worden schoongemaakt
door de schilletjes van het bovendeel af te
nemen en een stukje van het onderste
deel af te snijden, daarna in water (met
een scheutje azijn vlug wasschen en in
boter ongeveer 20 minuten laten gaar
stoven. Intusschen wordt het sausje ge
maakt door boter te verwarmen en er het
zeer fijn gesnipperde uitje in gaar te
smoren, kerry toevoegen en bloem, daarna
de melk of het water, waarin de bouillon
blokjes zgn opgelost Langzaam en steeds
roerende de vloeistof bij gieten, zout naar
smaak, saus aan de kook brengen, cham
pignons toevoegen en alles nog zachtjes op
kleine pit laten doorkoken, daarna op
dienen met rijst
Droge rijst verkrijgt men door het
water aan de kook te brengen, b.v. op 2
kopjes rijst 2 maal 2 kopjes water. Zeer
goed gewasschen rijst toevoegen, waarvan
al het aanhangende meel verwijderd moet
zijn, weer aan de kook maken en zoolang
laten staan totdat het water verkookt is, op
asbestplaatje zetten en steeds gedurende
het kookproces pan gesloten houden, tot
dat de korels droog en gaar zijn.
Gevulde sinaasappelen.
6 sinaasappelen, 2 citroenen, 150 gram
lichte basterdsuiker, 1 eetlepel likeur of 1
eetlepel rum, 5 blaadjes roode gelatine, 3
blaadjes witte gelatine.
We snjjden de sinaasappelen in twee ge
lijke helften en persen ze voorzichtig uit,
zóódat de schil niet beschadigd wordt. De
bakjes maken we voorzichtig schoon, zoo
dat alle vezels en velletjes verwijderd wor
den en wij een mooie gave schil over
houden.
De gelatine wordt in ruim water onge
veer 15 minuten geweekt.
Het sinaasappel- en citroensap wordt nu
verwarmd en hierin eerst de suiker, daar
na de goed-uitgeknepen gelatine opgelost,
waarna de vloeistof gezeefd wordt door
een flanellen lapje en de likeur of rum
erby gevoegd. We roeren van tijd tot tijd
in de vloeistof, om te voorkomen, dat de
gelatine zakt en zien we, dat ze iets dik
ker begint te worden, dan worden de bak
jes gevuld en op een koele plaat3 wegge
zet om geheel en al stijf te worden.
We kunnen de sinaasappel-helften in
hun geheel opdienen en dan garneeren met
slagroom, die we er in kleine dotjes op
spuiten. Veelal worden ook de helften met
een zeer scherp mes doorgesneden en in
partjes opgediend.
We kunnen er lichte wafeltjes bij pre
senteeren.
Stamppot van uien, rijst, aardappelen,
met versche worst.
1% kg. uien, 1 kg. aardappelen, 200 gr.
rijst, 500 gram versche worst
Men schilt de aardappelen en snijdt deze,
evenals de schoongemaakte uien in vieren,
zet daarna op met zooveel water, totdat
de inhoud niet meer dan voor de helft
onder water staat.
Wanneer aardappelen en uien koken,
dan wordt de gewasschen rijst hierbij ge
voegd, het zout en bovenop de worst,
waarna alles samen zachtjes moet blijven
doorkoken. Zijn de verschillende ingre
diënten gaar, dan wordt de worst op een
schaal gelegd en alles door elkander ge
stampt.
Indien men stamppot van aardappelen
en uien zonder rijst maakt, dan voegt men
bij dit gerecht veelal nog azijn en peper.
Linzensoep.
2% ons linzen, 1% Liter water, 2 uien,
bosje selderij, 1 eetlepel gehakte peter
selie, 1 eetlepel bloem, 1 kopje melk, peper,
zout, 50 gram margarine.
Men weekt de gewasschen linzen daags
te voren in 1% Liter water en zet ze den
volgenden dag op met de gewasschen en
gesneden selderij en de schoongemaakte
gesnipperde ui en laat dit samen gedurende
anderhalf uur koken, totdat de linzen gaar
zijn. Men plaatst een zeef op een pan, giet
hier de linzen, de uien en de selderij en
wrijft dat door de zeef, voegt het kooknat
erbij, dat aangevuld moet worden met
water tot 1% Liter. In de eerste pan
smelt men de boter, vermengt deze met
de volle eetlepel bloem en giet langzaam
roerende het vocht erby, dat met de puree
is vermengd, laat de soep een minuut of
vijf doorkoken, neemt de pan van het vuur
en roert er de melk en het zout naar
smaak bij.
Men presenteert bij deze soep reepjes
toast of dobbelsteentjes gebakken brood.
PARIJS BOUWT KINDERWAGEN
GARAGES.
Parijs: Een Parijsch architect heeft zich
langen tijd het hoofd gebroken over het
vraagstuk, welk comfort een modern, ele
gante woning nog heden ten dage mist. De
woningen in de voorname stadswijk der
Fransche hoofdstad bezitten, zooals alle
nieuwe woningen in de groote buitenland-
sche steden: een lift, vaste waschtafels, en
natuurlijk een garage.. Wat de moderne
Fransche woning echter nog mist, is, vol
gens den architect, een kinderwagen
garage. En waarom kwam men nooit op
deze idee? Alleen de moeders, die den kin
derwagen iederen dag trap-op, trap-af moet
sleepen, weten van welk groot nut een
kinderwagengarage kan zijn! En vooral in
kinderrijke woningen is de kinderwagen
dikwijls een verkeersobstakel te noemen.
Dat alles zal nu anders worden.
Bedoeld architect zal in den vervolge
niet anders meer bouwen dan woningen
met kinderwagengarages en niet alleen in
de meer gegoede wijken, doch ook en
vooral in de arme wijken der Fransche
hoofdstad. De architect wil zijn kinderwa
gengarages zoo comfortabel mogelijk ma
ken. Bij den bouw ervan zei hij hoofdza
kelijk rekening probeeren te houden met
den zonneloop, zoodat het kind, wanneer
het in den wagen blijft liggen, toch van
het noodige zonlicht zal kunnen, profitee»
ren, -