'T -IUTTERTJE
^at verstaat men onder
5,een huiselijke vrouw?"
jsjiet hetzelfde als een „huismusch"
Huiselijkheid behoeft smaak en
distinctie niet uit te sluiten.
De gedekte tafel.
wm
door
G. C. MEYERSCHWENCKE.
pe meeste vrouwen vinden iemand, die
veei thuis is en zich onledig houdt met
handwerken, lezen en allerlei andere din
getjes „huiselijk". Toch is dit begrip veel
meer ovattend en kan zelfs samen gewe
ven worden met allerlei gewoonten en
eigenschappen en wjj meenen te mogen
zeggen, met het uiterlijk aanzien van een
vrouw.
Zelfs in huwelijksadvertenties leest men
wel eens, dat een levensgezellin gevraagd
wordt: „die huiselijk aangelegd is, geen
sportgirl".
Het groote verschil, dat bestaat tus-
schen een huiselijke vrouw en een huis
musch wordt door velen niet aangevoeld.
Huiselijkheid is niet iets, dat een be
paald pakje vereischt en als het ware van
het voorhoofd gelezen kan worden. Het
kan een aangeboren eigenschap zijn, doch
in vele gevallen is het echter ook moge
lijk deze aan te kweeken, indien de wil
aanwezig is.
Een huiselijke vrouw behoeft zich geens
zins het genot te ontzeggen om ontspan
ning te zoeken, evenmin is het noodig,
dat zij zich smakeloos kleedt. Zij behoeft
in huiselijkheid niet onder te doen, voor
de vrouw, die altijd thuis is, zwoegt en
slooft voor haar gezin en geen tijd heeft
zich behoorlijk te kleeden, zich verder te
ontwikkelen of inspanning te zoeken. Het
zich geheel voor het gezin opofferen
maakt, dat de laatste categorie vrouwen
het geenszins huiselijk en gezellig maakt.
Een vrouw, die huiselijk is, weet een
bepaalde sfeer aan het gezin te geven, zij
beerscht hare werkzaamheden en deelt
deze zóó in, dat alles er gezellig uitziet,
indien de huisgenooten thuis komen. Zij
weet tevens voldoenden tijd tot eigen ont
spanning te vinden en zal zich op de
hoogte blijven stellen van al het gebeuren
ook buiten haar gezin om.
Een ontwikkelde en goed gesoigneerde
vrouw draagt dus geenszins het stempel
van weinig huiselijk te zijn, zelfs niet...
indien zij gelakte nagels of een mooie
coiffure heeft! Dit alles heeft niets met
het begrip huiselijkheid te maken.
Het wezen hiervan ligt veelmeer in de
wijze, waarop zij haar taak vervult of zij
zulks met liefde en opgewektheid doet,
dan wel omdat alles nu eenmaal gedaan
moet worden. Een huisvrouw in den goe
den zin zal niet gemakshalve de tafel ge
deeltelijk of zeer primitief dekken, of de
worst in een papier binnen brengen, „om
dat ze anders het schaaltje weer moet af-
wasschen". Zij zal niet steeds klagen over
al die kleine, schijnbaar onbelangrijke
dingen, die nu eenmaal bij haar taak be-
hooren, doch ze als vanzelfsprekend uit
voeren. Ongetwijfeld doet iedere huis
vrouw het eene werk liever dan het an
dere, doch wat helpt zuchten en klagen,
indien alles toch gedaan moet worden?
Ongetwijfeld zal de huiselijke vrouw,
ook zelfs in haar schijnbaar eenvoudige
beroep, een ethische zijde weten te vin
den. Want immers het oordeelkundig voe
ren van een huishouding, met alles wat
hierbij behoort, kan even goed opbouwend
op de gezinsleden werken als schijnbaar
veel grootere dingen. De Invloed, die van
het gezin uitgaat op de kinderen is veel
grooter, dan men oppervlakkig denkt, zoo
wel op de zoons als op de dochters.
Een moeder, die haar werk efficiënt
verdeelt, zal tijd voor zich zelf weten te
vinden, doch zal tevens zorgdragen thuis
te zijn, wanneer de kinderen uit school
of de echtgenoot van zijn werk komt. Het
doet alleen zoo aangenaam aan als zij
«en vrouw en moeder vinden,, die rustig
bezig is met naaien, breien, verstellen of
wat het ook zij, van haar gaat rust uit,
zij weet een sfeer van huiselijkheid te bie
den, die de huisgenooten na een dag van
ingespannen studie of werken weldadig
aan doet Niets werkt irriteerender dan
een vrouw en moeder, die altijd in de
weer is, nu dit, dan dat overhoop haalt
en een slaaf van haar werk en haar
gezin is.
De vrouw, die huiselijk is in de goede
beteekenis, zal haar huis tot een veilige
haven weten te maken, waar alle gezins
leden zich veilig weten.
Zondag.
Groentesoep
Kip met rijst en kerrysaus.
Chocolade-dessert.
Maandag.
Runderlapjes
Andijvie.
Aardappelen.
Griesmeelpdding met abrikoren.
Dinsdag.
Gebraden ham.
Tuinboonen.
Aardappelen.
Vruchtensla.
Woensdag.
Runderrollade
Spruitjes.
Aardappelen.
Sneeuwtoppen.
Donderdag.
Vleeschpudding.
Gekruide rijst.
Tomatensaus.
Andijviesla
(compóte).
Vrijdag.
(Magere tomatensoep.
Brusselschlof met harde eieren.
Gesmolten boter.
Aarda.ppel-purée.
Zaterdag.
Hongaarsche goulash.
Gestoofde bieten.
Aardappelen.
Rijst met citroensaus.
Chocolade dessert.
dL. melk, 1 dL. room, tikje zout, 1
eetlepel fijne suiker, 30 gram poeder
chocolade, 75 gram suiker, 7 bladen ge
latine.
We weken de gelatine in koud water,
brengen de helft van de melk aan de kook,
roeren suiker en chocolade door elkander,
maken dit met de resteerende melk aan
en voegen het bij de kokende melk, laten
het nog even doorkoken en lossen er daar
na de goed uitgeknepen gelatine in op,
laten de massa bekoelen, roeren van tijd
tot tijd om het zakken der gelatine te
Voorkomen en verdeelen de massa daarna
over 5 of 6 kleine glazen vlaschaaltjes. Is
de massa volkomen koud en stijf, dan
scheppen wij er de room op, die met een
tikje zout stijf is geslagen en daarna ver
mengd met de fijne suiker.
Handige, kooksters kunnen er met de
garneer spuit figuren opspuiten. Ook zon
der de room kan de pudding geserveerd
worden, b.v. met een biscuitje.
Gebraden ham met tuinboonen.
500 gram rauwe ham, blikje tomaten-
purée, 1 ui, 1 eetlepel peterselie, 1 blokje
delfrite, 50 gram boter, peper en zout, 1
blik tuinboonen, wat boonenkruid, 1% dL.
melk, stukje boter, wat bloem en zout.
De rauwe ham wordt in plakken ge
sneden besteld, daarna met peper en zout
bestrooid en aan beide kanten in de
heete delfrite 5 tot 7 minuten gebakken,
hetgeen afhangt van de dikte van de
plakken.
In een apart pannetje smelten we de
boter en fruiten er de gesnipperde ui licht
bruin in, vermengen deze daarna met de
tomatenpurée en de gehakte peterselie,
laten alles door en door warm worden en
verdeelen het mengsel over de ham, die
op een schotel warm gehouden wordt. Het
vocht van de tuinboonen laten we weg
vloeien, en stoven ze daarna in een melk-
sausje gemaakt van de boter, bloem, melk
en 'n tikje zout. We hakken wat boonen
kruid fijn, dat we gedroogd bij een dro
gist kunnen verkrijgen en koken dit eenige
minuten met het sausje mee, alvorens we
de boonen toevoegen.
Sneeuwtoppen.
5 dL. melk, 50 gram gemalen rijst, 2
eiwitten, 75 gram suiker, 1 pakje vanille
suiker. Saus, L. melk, één eetlepel
poederchocolade, 100 gram suiker, 30 gr.
maïzena of minder indien de eierdooiers
voor het binden gebruikt worden.
Men brengt de melk aan de kook, lost
er suiker en vanillesuiker in op en strooit
er de gemalen rijst in, die men roerende
eenige minuten gaar laat koken, daarna
wordt het stijfgeklopte eiwit er lepelsge-
wijze door gemengd en de massa in kleine
vormpjes b.v. hooge kopjes of kommetjes
overgebracht en later koud gestort op een
die echter de bovengedeelten niet mag
bedekken, zoodat de „sneeuwtoppen" goed
uitkomen. Voor de saus brengt men 4 dL.
melk aan de kook, roert suiker, maizena
en poedersuiker dooreen en maakt dit aan
met de resteerende melk en eventueel de
dooiers, voegen het papje bij de melk, door
laten koken en kloppende afkoelen.
Hongaarsche goulash.
500 gr z.g. haché-vleesch, 100 gr. vet of
delfrite, 2 groote uien, wat zout, 1 volle eet
lepel paprika, 2 eetlepels bloem, liter
water.
We nemen voor deze bereiding z.g. haché-
vleesch, omdat dit goedkooper is dan run
derlapjes en reeds in stukjes gesneden is.
We maken het vet of defrite heet in
de braadpan, waarbij wij het gezouten
vleesch voegen en dit steeds keerende aan
alle kanten bruin braden.
Terwijl het vleesch braadt, maakt men
de ui schoon en snippert deze, haalt het
vleesch daarna uit de pan en bakt de uien
in het vet gelijkmatig bruin, strooit de
bloem er over en voegt één halve liter
water bij, misschien als de saus t e dik
is, iets meer. Ten slotte komt het vleesch
ook weer in de pan terug en laten we
alles nog 1% S. 2 uur zachtjes gaarkoken.
Aan een weiverzorgden dlsch
is het smakelijk eten.
Wellicht niemand zal met smaak eten,
indien de tafel er niet keurig verzorgd
uitziet. De blankgepolitoerde tafel mag
wellicht in een Bier- of Weinstube aardig
aandoen, indien men zich in het buiten
land bevindt, doch zelfs in het kleinste
huis zal de gedekte tafel een zekere
sfeer aanbrengen.
Zal het tafelgoed niet altijd van kost
baar damast kunnen zijn, dan toch is het
een vereischte, dat het keurig opge
maakt is.
Meestal is het wit, doch soms geruit,
geborduurd of gebloemd. Hetgeen altijd
bijzonder opvalt is het eet- of ontbijt
servies; ook hier kan zelfs het meest een
voudige porselein of aardewerk het oog
aangenaamd aandoen. Het geheel moet
echter inderdaad een geheel vormen en
niet een mengelmoes van allerlei borden
en schalen zijn, die niet bij elkander pas
sen. Geschonden serviezen zijn eenvoudig
een gruwel voor het oog en alles wat
gebarsten of stuk is, moet niet meer op
tafel komen, zelfs niet indien men „onder
elkander is."
In de meeste gezinnen heeft men een
eenvoudig eetservies voor alle dag, dat
heel vaak van wit of crème aardewerk is
met één enkele randversiering. Het mooie
servies wordt gespaard en komt alleen bij
feestelijke gelegenheden voor den dag.
Men zegt, wel eens, dat de wijze, waar
op de tafel gedekt wordt tot op zekere
hoogte de cultuur van het gezin aangeeft.
Zelfs de eenvoudigste serviezen, die
dagelijks gebruikt worden en waarvoor
men meestal een zespersoons neemt, in
dien het gezin niet te groot is, moeten,
wat vorm en kleur betreft, en niet min
der de versiering aan aesthetische eischen
voldoen. In zeer goedkoope kwaliteiten
vindt men reeds een groote keuze, doch
bjj het koopen moet men vragen, of even-
K
tueel gebroken stukken vervangen kun
nen worden.
Een kleine moeite is het verder een
aardig kleedje in het midden van de tafel
te leggen, waarop een vaasje met enkele
bloemen.
Voor ontbijt- en koffietafel zullen ge
zellige bonte ontbijtserviezen gekozen wor
den, die bij de gekleurde ontbtjtlakens
passen. De mooie kunstaardewerk ont
bijtserviezen zijn weer meer voor extra
gelegenheden.
Bij de ontbijtstellen worden veelal be
kers, eierdopjes en ook theeserviezen in
hetzelfde genre gekozen.
Iedere echte huisvrouw zal met voldoe
ning haar blik over de keurig gedekte
tafel laten gaan en zal steeds kleinig
heden weten te vinden te vinden, om haar
huisgenooten mede te verrassen.
De Engelsche gewoonte om gepolitoerde
tafels (met glazen bovenplaat veelal) te
gebruiken en deze met kleine kleedjes te
beleggen voor borden en schalen, vindt
hier te lande niet veel navolging en in
derdaad gaat er meer uit van een ouder-
wetsche gedekte tafel, met onberispelijk
tafelgoed en een goed gekozen eet- of ont
bijtservies.
In Grieksch-Macedonië dragen de rijke
boerinnen niet minder dan 27 onderrok
ken over elkander en allen hebben motie
ven, die aan oude tradities ontleend zijn;
gemiddeld worden zij éénmaal in de tien
jaar gewasschen.
EEN MODEBLAD VOOR NEGERINNEN
In Naironi, de hoofdstad van de Brit-
sche kolonie Kenya is een modeblad voor
negerinnen verschenen, waarvan de hoofd
leiding berust bij een negerin, die in Euro
pa haar opvoeding heeft genoten.
Zij heeft haar meening te kennen ge
geven over de verkeerde toepassing van
kleuren en sieraden door de negervrou
wen en wijst op het belachelijke in de ver
schijning van een neger met een hoogen
hoek en parapluie, waardoor hij zich tot
een caricatuur maakt. Verder schrijft zij;,
dat slechts de blanke vróuw hare keus
kan bepalen op bonte kleeren, doch dat de
negerin als donker temperamenvol type
zich slechts belachelijk maakt door helle
en schelle kleuren te dragen.
Bij haar komen weinig sprekende en
pasteltinten veel meer tot hun recht.
Japansche bontmode.
De das, die in de Japansche sprookjes
zoo'n groote rol speelt, is gepromoveerd
tot eerste bontleverancier. Voor een paar
kleine velletjes betaalt men 150 yen
60,en een mooi vel kost 450 yen
180.—.
In Engeland is de modekleur „negus
bruin" en de dames dragen capes, die
ontleend zijn aan het model van den
zwartfluweelen mantel, die de Negus bij
feestelijke gelegenheden draagt.
„Is uw vrouw erg zuinig?
Ja, ik ben tot nu 'toe haar eerste
man.
Braaf zo.
Vader: Wat heb Je met het geld gedaan,
dat ik Je gegeven heb?
Bobby: Dat heb ik aan een arme vrouw
gegeven.
Vader: Zo, dat is heel braaf van je.
Bobby: Ja, die arme vrouw verkocht
ijswafels.