'T -IUTTERTJE ^at verstaat men onder 5,een huiselijke vrouw?" jsjiet hetzelfde als een „huismusch" Huiselijkheid behoeft smaak en distinctie niet uit te sluiten. De gedekte tafel. wm door G. C. MEYERSCHWENCKE. pe meeste vrouwen vinden iemand, die veei thuis is en zich onledig houdt met handwerken, lezen en allerlei andere din getjes „huiselijk". Toch is dit begrip veel meer ovattend en kan zelfs samen gewe ven worden met allerlei gewoonten en eigenschappen en wjj meenen te mogen zeggen, met het uiterlijk aanzien van een vrouw. Zelfs in huwelijksadvertenties leest men wel eens, dat een levensgezellin gevraagd wordt: „die huiselijk aangelegd is, geen sportgirl". Het groote verschil, dat bestaat tus- schen een huiselijke vrouw en een huis musch wordt door velen niet aangevoeld. Huiselijkheid is niet iets, dat een be paald pakje vereischt en als het ware van het voorhoofd gelezen kan worden. Het kan een aangeboren eigenschap zijn, doch in vele gevallen is het echter ook moge lijk deze aan te kweeken, indien de wil aanwezig is. Een huiselijke vrouw behoeft zich geens zins het genot te ontzeggen om ontspan ning te zoeken, evenmin is het noodig, dat zij zich smakeloos kleedt. Zij behoeft in huiselijkheid niet onder te doen, voor de vrouw, die altijd thuis is, zwoegt en slooft voor haar gezin en geen tijd heeft zich behoorlijk te kleeden, zich verder te ontwikkelen of inspanning te zoeken. Het zich geheel voor het gezin opofferen maakt, dat de laatste categorie vrouwen het geenszins huiselijk en gezellig maakt. Een vrouw, die huiselijk is, weet een bepaalde sfeer aan het gezin te geven, zij beerscht hare werkzaamheden en deelt deze zóó in, dat alles er gezellig uitziet, indien de huisgenooten thuis komen. Zij weet tevens voldoenden tijd tot eigen ont spanning te vinden en zal zich op de hoogte blijven stellen van al het gebeuren ook buiten haar gezin om. Een ontwikkelde en goed gesoigneerde vrouw draagt dus geenszins het stempel van weinig huiselijk te zijn, zelfs niet... indien zij gelakte nagels of een mooie coiffure heeft! Dit alles heeft niets met het begrip huiselijkheid te maken. Het wezen hiervan ligt veelmeer in de wijze, waarop zij haar taak vervult of zij zulks met liefde en opgewektheid doet, dan wel omdat alles nu eenmaal gedaan moet worden. Een huisvrouw in den goe den zin zal niet gemakshalve de tafel ge deeltelijk of zeer primitief dekken, of de worst in een papier binnen brengen, „om dat ze anders het schaaltje weer moet af- wasschen". Zij zal niet steeds klagen over al die kleine, schijnbaar onbelangrijke dingen, die nu eenmaal bij haar taak be- hooren, doch ze als vanzelfsprekend uit voeren. Ongetwijfeld doet iedere huis vrouw het eene werk liever dan het an dere, doch wat helpt zuchten en klagen, indien alles toch gedaan moet worden? Ongetwijfeld zal de huiselijke vrouw, ook zelfs in haar schijnbaar eenvoudige beroep, een ethische zijde weten te vin den. Want immers het oordeelkundig voe ren van een huishouding, met alles wat hierbij behoort, kan even goed opbouwend op de gezinsleden werken als schijnbaar veel grootere dingen. De Invloed, die van het gezin uitgaat op de kinderen is veel grooter, dan men oppervlakkig denkt, zoo wel op de zoons als op de dochters. Een moeder, die haar werk efficiënt verdeelt, zal tijd voor zich zelf weten te vinden, doch zal tevens zorgdragen thuis te zijn, wanneer de kinderen uit school of de echtgenoot van zijn werk komt. Het doet alleen zoo aangenaam aan als zij «en vrouw en moeder vinden,, die rustig bezig is met naaien, breien, verstellen of wat het ook zij, van haar gaat rust uit, zij weet een sfeer van huiselijkheid te bie den, die de huisgenooten na een dag van ingespannen studie of werken weldadig aan doet Niets werkt irriteerender dan een vrouw en moeder, die altijd in de weer is, nu dit, dan dat overhoop haalt en een slaaf van haar werk en haar gezin is. De vrouw, die huiselijk is in de goede beteekenis, zal haar huis tot een veilige haven weten te maken, waar alle gezins leden zich veilig weten. Zondag. Groentesoep Kip met rijst en kerrysaus. Chocolade-dessert. Maandag. Runderlapjes Andijvie. Aardappelen. Griesmeelpdding met abrikoren. Dinsdag. Gebraden ham. Tuinboonen. Aardappelen. Vruchtensla. Woensdag. Runderrollade Spruitjes. Aardappelen. Sneeuwtoppen. Donderdag. Vleeschpudding. Gekruide rijst. Tomatensaus. Andijviesla (compóte). Vrijdag. (Magere tomatensoep. Brusselschlof met harde eieren. Gesmolten boter. Aarda.ppel-purée. Zaterdag. Hongaarsche goulash. Gestoofde bieten. Aardappelen. Rijst met citroensaus. Chocolade dessert. dL. melk, 1 dL. room, tikje zout, 1 eetlepel fijne suiker, 30 gram poeder chocolade, 75 gram suiker, 7 bladen ge latine. We weken de gelatine in koud water, brengen de helft van de melk aan de kook, roeren suiker en chocolade door elkander, maken dit met de resteerende melk aan en voegen het bij de kokende melk, laten het nog even doorkoken en lossen er daar na de goed uitgeknepen gelatine in op, laten de massa bekoelen, roeren van tijd tot tijd om het zakken der gelatine te Voorkomen en verdeelen de massa daarna over 5 of 6 kleine glazen vlaschaaltjes. Is de massa volkomen koud en stijf, dan scheppen wij er de room op, die met een tikje zout stijf is geslagen en daarna ver mengd met de fijne suiker. Handige, kooksters kunnen er met de garneer spuit figuren opspuiten. Ook zon der de room kan de pudding geserveerd worden, b.v. met een biscuitje. Gebraden ham met tuinboonen. 500 gram rauwe ham, blikje tomaten- purée, 1 ui, 1 eetlepel peterselie, 1 blokje delfrite, 50 gram boter, peper en zout, 1 blik tuinboonen, wat boonenkruid, 1% dL. melk, stukje boter, wat bloem en zout. De rauwe ham wordt in plakken ge sneden besteld, daarna met peper en zout bestrooid en aan beide kanten in de heete delfrite 5 tot 7 minuten gebakken, hetgeen afhangt van de dikte van de plakken. In een apart pannetje smelten we de boter en fruiten er de gesnipperde ui licht bruin in, vermengen deze daarna met de tomatenpurée en de gehakte peterselie, laten alles door en door warm worden en verdeelen het mengsel over de ham, die op een schotel warm gehouden wordt. Het vocht van de tuinboonen laten we weg vloeien, en stoven ze daarna in een melk- sausje gemaakt van de boter, bloem, melk en 'n tikje zout. We hakken wat boonen kruid fijn, dat we gedroogd bij een dro gist kunnen verkrijgen en koken dit eenige minuten met het sausje mee, alvorens we de boonen toevoegen. Sneeuwtoppen. 5 dL. melk, 50 gram gemalen rijst, 2 eiwitten, 75 gram suiker, 1 pakje vanille suiker. Saus, L. melk, één eetlepel poederchocolade, 100 gram suiker, 30 gr. maïzena of minder indien de eierdooiers voor het binden gebruikt worden. Men brengt de melk aan de kook, lost er suiker en vanillesuiker in op en strooit er de gemalen rijst in, die men roerende eenige minuten gaar laat koken, daarna wordt het stijfgeklopte eiwit er lepelsge- wijze door gemengd en de massa in kleine vormpjes b.v. hooge kopjes of kommetjes overgebracht en later koud gestort op een die echter de bovengedeelten niet mag bedekken, zoodat de „sneeuwtoppen" goed uitkomen. Voor de saus brengt men 4 dL. melk aan de kook, roert suiker, maizena en poedersuiker dooreen en maakt dit aan met de resteerende melk en eventueel de dooiers, voegen het papje bij de melk, door laten koken en kloppende afkoelen. Hongaarsche goulash. 500 gr z.g. haché-vleesch, 100 gr. vet of delfrite, 2 groote uien, wat zout, 1 volle eet lepel paprika, 2 eetlepels bloem, liter water. We nemen voor deze bereiding z.g. haché- vleesch, omdat dit goedkooper is dan run derlapjes en reeds in stukjes gesneden is. We maken het vet of defrite heet in de braadpan, waarbij wij het gezouten vleesch voegen en dit steeds keerende aan alle kanten bruin braden. Terwijl het vleesch braadt, maakt men de ui schoon en snippert deze, haalt het vleesch daarna uit de pan en bakt de uien in het vet gelijkmatig bruin, strooit de bloem er over en voegt één halve liter water bij, misschien als de saus t e dik is, iets meer. Ten slotte komt het vleesch ook weer in de pan terug en laten we alles nog 1% S. 2 uur zachtjes gaarkoken. Aan een weiverzorgden dlsch is het smakelijk eten. Wellicht niemand zal met smaak eten, indien de tafel er niet keurig verzorgd uitziet. De blankgepolitoerde tafel mag wellicht in een Bier- of Weinstube aardig aandoen, indien men zich in het buiten land bevindt, doch zelfs in het kleinste huis zal de gedekte tafel een zekere sfeer aanbrengen. Zal het tafelgoed niet altijd van kost baar damast kunnen zijn, dan toch is het een vereischte, dat het keurig opge maakt is. Meestal is het wit, doch soms geruit, geborduurd of gebloemd. Hetgeen altijd bijzonder opvalt is het eet- of ontbijt servies; ook hier kan zelfs het meest een voudige porselein of aardewerk het oog aangenaamd aandoen. Het geheel moet echter inderdaad een geheel vormen en niet een mengelmoes van allerlei borden en schalen zijn, die niet bij elkander pas sen. Geschonden serviezen zijn eenvoudig een gruwel voor het oog en alles wat gebarsten of stuk is, moet niet meer op tafel komen, zelfs niet indien men „onder elkander is." In de meeste gezinnen heeft men een eenvoudig eetservies voor alle dag, dat heel vaak van wit of crème aardewerk is met één enkele randversiering. Het mooie servies wordt gespaard en komt alleen bij feestelijke gelegenheden voor den dag. Men zegt, wel eens, dat de wijze, waar op de tafel gedekt wordt tot op zekere hoogte de cultuur van het gezin aangeeft. Zelfs de eenvoudigste serviezen, die dagelijks gebruikt worden en waarvoor men meestal een zespersoons neemt, in dien het gezin niet te groot is, moeten, wat vorm en kleur betreft, en niet min der de versiering aan aesthetische eischen voldoen. In zeer goedkoope kwaliteiten vindt men reeds een groote keuze, doch bjj het koopen moet men vragen, of even- K tueel gebroken stukken vervangen kun nen worden. Een kleine moeite is het verder een aardig kleedje in het midden van de tafel te leggen, waarop een vaasje met enkele bloemen. Voor ontbijt- en koffietafel zullen ge zellige bonte ontbijtserviezen gekozen wor den, die bij de gekleurde ontbtjtlakens passen. De mooie kunstaardewerk ont bijtserviezen zijn weer meer voor extra gelegenheden. Bij de ontbijtstellen worden veelal be kers, eierdopjes en ook theeserviezen in hetzelfde genre gekozen. Iedere echte huisvrouw zal met voldoe ning haar blik over de keurig gedekte tafel laten gaan en zal steeds kleinig heden weten te vinden te vinden, om haar huisgenooten mede te verrassen. De Engelsche gewoonte om gepolitoerde tafels (met glazen bovenplaat veelal) te gebruiken en deze met kleine kleedjes te beleggen voor borden en schalen, vindt hier te lande niet veel navolging en in derdaad gaat er meer uit van een ouder- wetsche gedekte tafel, met onberispelijk tafelgoed en een goed gekozen eet- of ont bijtservies. In Grieksch-Macedonië dragen de rijke boerinnen niet minder dan 27 onderrok ken over elkander en allen hebben motie ven, die aan oude tradities ontleend zijn; gemiddeld worden zij éénmaal in de tien jaar gewasschen. EEN MODEBLAD VOOR NEGERINNEN In Naironi, de hoofdstad van de Brit- sche kolonie Kenya is een modeblad voor negerinnen verschenen, waarvan de hoofd leiding berust bij een negerin, die in Euro pa haar opvoeding heeft genoten. Zij heeft haar meening te kennen ge geven over de verkeerde toepassing van kleuren en sieraden door de negervrou wen en wijst op het belachelijke in de ver schijning van een neger met een hoogen hoek en parapluie, waardoor hij zich tot een caricatuur maakt. Verder schrijft zij;, dat slechts de blanke vróuw hare keus kan bepalen op bonte kleeren, doch dat de negerin als donker temperamenvol type zich slechts belachelijk maakt door helle en schelle kleuren te dragen. Bij haar komen weinig sprekende en pasteltinten veel meer tot hun recht. Japansche bontmode. De das, die in de Japansche sprookjes zoo'n groote rol speelt, is gepromoveerd tot eerste bontleverancier. Voor een paar kleine velletjes betaalt men 150 yen 60,en een mooi vel kost 450 yen 180.—. In Engeland is de modekleur „negus bruin" en de dames dragen capes, die ontleend zijn aan het model van den zwartfluweelen mantel, die de Negus bij feestelijke gelegenheden draagt. „Is uw vrouw erg zuinig? Ja, ik ben tot nu 'toe haar eerste man. Braaf zo. Vader: Wat heb Je met het geld gedaan, dat ik Je gegeven heb? Bobby: Dat heb ik aan een arme vrouw gegeven. Vader: Zo, dat is heel braaf van je. Bobby: Ja, die arme vrouw verkocht ijswafels.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 19