t W eten' T JUTTERTJE ZATERDAG 28 MAART 1936 PAG. 3 De ideale dochter? /-v<T Zelfstandigheid vereischt. door G. C. METER—SCHWENCKE. Het is inderdaad toe te juichen, indien werkende meisjes huiselijk en gezellig zijn en haar vrije tijd niet uitsluitend bij vrien den en vriendinnen, in de bioscoop, enz. doorbrengen. Het is even prettig, als zij eens een Zondag thuis blijven of met haar ouder hier of daar naar toe gaan. Natuur lijk is het echter, indien zelfstandige wer kende jonge vrouwen haar vrijen tijd niet uitsluitend thuis doorbrengen, hetgeen wij immers evenmin van onze zoons verwach ten? Nu en dan ontmoeten wij wel eens ty pen van meisjes, die uitsluitend met haar moeder omgaan en m e e n e n geen be hoefte te hebben aan gezelschap van an deren. Veelal is dit denkbeeld door de egoïstische liefde van een moeder gesug gereerd en zijn het meisjes, die zich maar al te gemakkelijk door haar laten be- invloeden. Er zijn ook moeders, die mee- nen, dat zij de toekomstige vrouw voor haar zoons moeten uitkiezen of althans bepaalde hints in zekere richting meenen te moeten geven. Deze moeder zijn een voudig blind voor het feit, dat haar kin deren, eenmaal volwassen zijnde, ook een plaats in het leven innemen. Inderdaad is een harmonische verhouding tusschen moeders en dochters toe te juichen, doch de moeder heeft niet het recht, beslag te leggen op de practische levenshouding van haar volwassen dochters. „M\jn dochter is een goed kind," zegt de egoïstische moeder. „Nooit gaat zij zonder mij uit en na haar kantoortijd is en blijft zij thuis. Zij vraagt mij in alles raad en doet wat ik zeg." Ontsteld vertelt deze moeder van de dochter van haar zuster, die met vriendin nen naar de bioscoop of schouwburg gaat, zelfs in haar vacantie op reis gaat zonder haar familie. „Zooiets zal mijn dochter nooit doen!" Wanneer zij dan den een of anderen dag verneemt, dat het nichtje zich verloofd heeft, dan heeft zij hierop veel aan te merken, want dit zou haar dochter niet gedaan hebben... In haar hart denkt zij wellicht waarom haar eigen, brave dochter zoo'n geluk niet te beurt is gevallen. Ja, waarom niet? Moeders, die haar dochters geheel voor zich wenschen te De- houden zien het abnormale, het egoïstische hiervan wellicht niet in, doch zij benemen haar kind inderdaad iedere mogelijkheid zich een eigen leven op te bouwen. Zij begrijpen niet, dat geen enkele man in een dergelijke verhouding tusschen moeder en dochter durft te komen en bovenal, dat hij bang ls, dat de moeder, die haar dochter zoo geheel beheerscht, zich ook in het huwelijk zal doen gelden. Iedere man wil zfln vrouw voor zich heb ben en wenscht geen inmenging van der den, daar hij zich zelf met zoo'n schoon- Dame (een bord soep schenkend) Ik geloof wel, dat je betere dagen ge kend hebt? Zwerver: Jazeker, mevrouw, er zijn dagen geweest, dat ik zulke soep niet zou eten. moeder als een soort indringer zou ge voelen in zijn eigen huis. Een genoeglijk familie-leven moet in eere gehouden worden, doch laten de dochters volwassen zijn, meer op den achtergrond plaatsen en begrijpen, dat deze haar weg zelf willen zoeken en zeker zullen vinden. Het waakzaam oog der moeder en de band die het meisje aan het gezin bindt zullen er zeker toe medewer ken, dat de goede richting gevonden wordt. In de jeugdjaren wordt de basis ge legd voor het gebouw, dat langzaam maar zeker gevormd wordt, totdat het tenslotte zal verrijzen als een krachtig geheel, dat stormen zal weten te trotseeren. Zondag. Kerrysoep. Biefstuk. Snijboonen. Aardappelen. Marasquinpudding. Maandag. V arkensearbonade. Savoyekool. Aardappelpurée. Havermouth met pruimen. Dinsdag. Runderlapjes. Andijvie. Aardappelen. Warme rijstpudding met citroensaus. Woensdag. Spruitjes met kastanjes. Aardappelen. Zwampudding. Donderdag. Kalfslapjes. Raapstelen. Aardappelen. Broodschotel met gember. Vrijdag. Gekookte tong. Aardappelen met peterseliesaus. Andijviesla. Griesmeel met abrikozen, nougat. Zaterdag. Tomatensoep. Rijst met gehakt. Compöte. VASTEN MENU'S. Ommelet met gamalenragout. Witte boonen met tomatensaus. Beschuit met bessensap. Gebakken bokking, veldsla. Gebakken aardappelen. Rijst met pruimen. Vischgehakt Worteltjes, Aardappelen. Peterseliesaus. AppelschoteL Marasquinpudding. L. melk, L. room, 6 eierdooiers, 1 dL. maresquin, 75 gr. suiker, 10 bladen witte gelatine. De melk wox-dt aan de kook gebracht en onderdehand kloppen wfl de eierdooiers met de suiker, voegen hierbij langzamer hand de melk en laten alles au bain marie verwarmen, steeds roerende, totdat de massa gebonden is, waarna de geweekte gelatine, die goed is uitgeknepen, erin wordt opgelost en tenslotte roeren wij de maresquin door de pudding. Deze behoeft niet van de duurste soort te zijn; in den regel kan men marasquin van een laag alcoholgehalte, die zeer geschikt is voor de bereiding van pudding, gebak, enz. heel billijk bij den kruidenier verkrijgen. Men moet niet verzuimen van tijd tot tijd in de pudding te roeren, om het zak ken der gelatine te voorkomen en voegt er, als de massa stijf begint te worden, de geklopte room bij, waarna ze in den voi>- wordt overgebracht. Havermouth met pruimen. 1 L. melk, 1 vol kopje havermout, (vlug- kokende), 1 eetlepel Cu'stardpoeder, 100 gr. suiker, tikje zout, 350 gr. pruimen. De pruimen worden gewasschen en met weinig water geweekt, af en toe omge- schud, zoodra ze door en door zacht wor den. Men laat ze minstens 24 uur weken en haalt daarna de pitten eruit, zonder ze te beschadigen. Is er nog weekwater over, dan neemt men wat minder melk en vult het water met de melk aan tot 1 L., die men aan de kook brengt met een tikje zout, strooit er de vlugkokende havermout in, laat ze 5-7 minuten heel zachtjes koken en roert er daarna de aan gemaakte Custardpoeder, door. De haver moutpap krijgt hierdoor een fijne smaak en aroma, de suiker, liefst lichte basterd, wordt er door geroerd, evenals de ge weekte pruimen, daarna in een glazen schaal warm opdienen. Warme rijstpudding. 1 L. melk, 200 gr. rijst, 3 eieren, 125 gr. suiker, 50 gr. boter, 100 gr. rozijnen, 50 gr. amandelen, citroenschilletje. Men brengt de melk met de citroenschil aan de kook, voegt de rijst erbij en kookt deze gaar, waarna men de eierdooiers flink klopt met de suiker en deze door de rtjste- brei roert, evenals de boter, de rozijnen en de amandelen, die men even in warm water heeft gezet, om ze van het bruine huidje te kunnen ontdoen en daarna fijn gehakt of gemalen heeft en het laatst het zeer stijf geklopte eiwit. Een puddingvorm of klein pannetje met goed sluitend deksel wordt met boter be smeerd en met paneermeel bestrooid en hierin brengt men de puddingmassa over, sluit het deksel en zet den vorm ge durende 1% 2 uur in een pan met kokend water, terwijl men goed moet op letten, dat het blijft koken en ook, dat het niet teveel vermindert. Is dit het geval, dan zal men heet water moeten beschen ken. Men zal deze pudding opdienen met een citroensaus: 3 eieren, 150 gr. suiker, 2 dL. water, 1 dL. citroensap, 1 theelepel maizena. De suiker kloppen met de heele eieren tpt ze schuimig zijn; daarna voegt men het water bij en de citroensap met kleine beetjes tegelijk, evenals de aangemaakte maizena, waarna met het pannetje met de saus in een groote pan met kokend water (au bain marie) zet en steeds blijft roeren, totdat de saus mooi gebonden en de maizena gaar is. Rjjst met gehakt. 500 gr. rijst, 400 gr. varkens- of kalfs gehakt, 2 sneden oud brood zonder korst, peper en zout, of kokskruiden, 1 ei, 75 gr. boter, 30 gr. bloem, 2 maggiblokjes, opge lost in Vi L. kokend water. De rijst wordt droog en korrelig ge kookt op de gewone wijze (2 maal zooveel water als rijst) en onderdehand maakt men het gehakt aan met het oude brood, dat in water of melk geweekt is en flink uitgeknepen wordt, het ei, zout en kruiden en mengt dit goed dooreen, waarna 12 balletjes gevormd worden, die in de boter bruin gebakken worden. Daarna neemt men ze uit de pan, voegt er de bloem bij en vermengt dit met de boter; tenslotte voegt men het water, waarin de maggi blokjes zjjn opgelost toe, evenals de ge hakt balletjes en laat dit tezamen nog 20 min. stoven. De rijst wordt opgediend in een dek schaal, terwijl de balletjes en de saus in een aparte schaal komen. Indien men dit wenscht kan men er gebakken uien bij voegen en een dessertlepel kerry. ZUURKOOL. Men hoort maar weinig menschen zeg gen, dat zij niet van zuurkool houden. Goed toebereid is het inderdaad een kos telijk gerecht, hetzij als stampot, dan wel apart geserveerd met aardappelpurée, liefst met knackworstjes of varkens- vleesch. De Dultschers kennen de groote waarde van zuurkool en zeer bekend is de „Mainzer Zuurkool met knackworst". In vroegere tijden reeds genoot zuurkool vele afnemers, vooral in tijden, wanneer er schaarschte aan voedsel was. Wellicht hangt dit samen met het feit, dat zuur kool een uitstekende aanvulling biedt bij eenzijdige voeding, tengevolge waarvan meerdere malen scheurbuik ontstaat Voor al in de Middeleeuwen heerschte deze ziekte heel erg, hetgeen men kan afmeten aan het feit, dat de zeevaarder Vasco di Gama met 160 matrozen onder zeil ging en na twee jaren er reeds 100 tengevolge van scheurbuik overleden. Thans wint zuurkool nog meer aan be- teekenis, omdat wetenschappelijke onder zoekingen hebben aangetoond, dat het een uitstekend voedingsmiddel is. Het is niet alleen rijk aan voedende bestanddeelen, maar het werkt zoo uitstekend op het maag- en darmstelsel, is buitengewoon licht verteerbaar, bevat vitaminen en melkzuren. In de wintermaanden moet in ieder gezin iedere week zuurkool worden gegeten, terwijl men om de voedings waarde nog te verhoogen, aan stamppot rijst toevoegt. Indien men zelf zuurkool inmaakt, zal waarschijnlijk wasschen over bodig zijn, hoe het ook zij, in ieder geval moet dit slechts vluchtig gebeuren, door de kool b.v. in een vergiet te doen en even te overgieten of onder de kraan te hou den. Lang koken is niet gewenscht, om dat men hierdoor niet alleen vitaminen verliest, doch door de inwerking der warmte veranderen de melkzuren. Bij het bewaren van den inmaakpot met zuurkool moet wel degelijk aandacht aan de bewaarplaats geschonken worden, daar deze noch te warm noch te licht mag zijn. Steeds moet voldoende vocht boven de kool zijn en mocht dit eventueel verdam pen, dan giet men er een hoeveelheid koud pekelwater op. Mijn man heeft zich van den grond af opgewerkt. Hoe dat zoo? Hij was voetspecialist en nu is hij tandarts. WAT VROUWEN INTERESSEERT. Kort geleden is een bekende vrouwelijke professor gestorven, Rhoda Erdimann, die sedert 1930 colleges gaf aan de Berlijn- sche Universiteit en zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt op het ge bied van het kankeronderzoek. Zij stichtte en beheerde het archief voor experimen- teele Histologie weefselleer in Berlijn. Twee Engelsche dames, Miss Blenhiron en Miss Wallach hebben een motortocht door Afrika van Algiers tot de Kaap en denken den zelfden weg terug te nemen. Zij zijn de eerste vrouwen, die deze route ondernamen per motor. In Genève is een vrouw tot directrice van een kliniek voor huidziekten benoemd en wel dr. Marie Florin. De eerste vrouw is tot lid van de com missie der Voogdijraad in Bern benoemd en wel de rechtskundige Mevrouw Martha Guggenheimer-Schlumpf. In Culcutta heeft in Februari een in ternationaal vrouwencongres plaats gevon den, waarbij de toenadering tusschen Oostelijke en Westelijke vrouwen-organist ties besproken werd. In het Iersche parlement is een wets voorstel ingediend, om bepaalde grenzen te stellen voor de toelating van vrouwe lijke arbeidsters. Als gevolg hiervan zijn protestvergade ringen uitgeschreven door verschillend® vrouwen-vereenigingen. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezinge» in Engeland zijn elf vrouwen tot burge meester gekozen, o.a. in Eastbourns en Oxford. Een onlangs uit Polen teruggekeerde delegatie van Vrouwen heeft interessante mededeelingen gedaan over het werken der vrouwen in Gemeentebeheer. Alleen in Warschau zijn vijf vrouwelijke raadsleden; in alle Poolsche steden tezamen 400 verschillende vrouwen fungeeren als bur gemeester. v

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 19