t W eten'
T JUTTERTJE ZATERDAG 28 MAART 1936 PAG. 3
De ideale dochter?
/-v<T
Zelfstandigheid vereischt.
door
G. C. METER—SCHWENCKE.
Het is inderdaad toe te juichen, indien
werkende meisjes huiselijk en gezellig zijn
en haar vrije tijd niet uitsluitend bij vrien
den en vriendinnen, in de bioscoop, enz.
doorbrengen. Het is even prettig, als zij
eens een Zondag thuis blijven of met haar
ouder hier of daar naar toe gaan. Natuur
lijk is het echter, indien zelfstandige wer
kende jonge vrouwen haar vrijen tijd niet
uitsluitend thuis doorbrengen, hetgeen wij
immers evenmin van onze zoons verwach
ten?
Nu en dan ontmoeten wij wel eens ty
pen van meisjes, die uitsluitend met haar
moeder omgaan en m e e n e n geen be
hoefte te hebben aan gezelschap van an
deren. Veelal is dit denkbeeld door de
egoïstische liefde van een moeder gesug
gereerd en zijn het meisjes, die zich maar
al te gemakkelijk door haar laten be-
invloeden. Er zijn ook moeders, die mee-
nen, dat zij de toekomstige vrouw voor
haar zoons moeten uitkiezen of althans
bepaalde hints in zekere richting meenen
te moeten geven. Deze moeder zijn een
voudig blind voor het feit, dat haar kin
deren, eenmaal volwassen zijnde, ook een
plaats in het leven innemen. Inderdaad
is een harmonische verhouding tusschen
moeders en dochters toe te juichen, doch
de moeder heeft niet het recht, beslag te
leggen op de practische levenshouding van
haar volwassen dochters.
„M\jn dochter is een goed kind," zegt
de egoïstische moeder. „Nooit gaat zij
zonder mij uit en na haar kantoortijd is
en blijft zij thuis. Zij vraagt mij in alles
raad en doet wat ik zeg."
Ontsteld vertelt deze moeder van de
dochter van haar zuster, die met vriendin
nen naar de bioscoop of schouwburg gaat,
zelfs in haar vacantie op reis gaat zonder
haar familie. „Zooiets zal mijn dochter
nooit doen!" Wanneer zij dan den een of
anderen dag verneemt, dat het nichtje
zich verloofd heeft, dan heeft zij hierop
veel aan te merken, want dit zou haar
dochter niet gedaan hebben... In haar hart
denkt zij wellicht waarom haar eigen,
brave dochter zoo'n geluk niet te beurt
is gevallen.
Ja, waarom niet? Moeders, die haar
dochters geheel voor zich wenschen te De-
houden zien het abnormale, het egoïstische
hiervan wellicht niet in, doch zij benemen
haar kind inderdaad iedere mogelijkheid
zich een eigen leven op te bouwen.
Zij begrijpen niet, dat geen enkele man
in een dergelijke verhouding tusschen
moeder en dochter durft te komen en
bovenal, dat hij bang ls, dat de moeder,
die haar dochter zoo geheel beheerscht,
zich ook in het huwelijk zal doen gelden.
Iedere man wil zfln vrouw voor zich heb
ben en wenscht geen inmenging van der
den, daar hij zich zelf met zoo'n schoon-
Dame (een bord soep schenkend)
Ik geloof wel, dat je betere dagen ge
kend hebt?
Zwerver: Jazeker, mevrouw, er zijn
dagen geweest, dat ik zulke soep niet
zou eten.
moeder als een soort indringer zou ge
voelen in zijn eigen huis.
Een genoeglijk familie-leven moet in
eere gehouden worden, doch laten de
dochters volwassen zijn, meer op den
achtergrond plaatsen en begrijpen, dat
deze haar weg zelf willen zoeken en zeker
zullen vinden. Het waakzaam oog der
moeder en de band die het meisje aan het
gezin bindt zullen er zeker toe medewer
ken, dat de goede richting gevonden wordt.
In de jeugdjaren wordt de basis ge
legd voor het gebouw, dat langzaam maar
zeker gevormd wordt, totdat het tenslotte
zal verrijzen als een krachtig geheel, dat
stormen zal weten te trotseeren.
Zondag.
Kerrysoep.
Biefstuk.
Snijboonen.
Aardappelen.
Marasquinpudding.
Maandag.
V arkensearbonade.
Savoyekool.
Aardappelpurée.
Havermouth met pruimen.
Dinsdag.
Runderlapjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Warme rijstpudding met citroensaus.
Woensdag.
Spruitjes met kastanjes.
Aardappelen.
Zwampudding.
Donderdag.
Kalfslapjes.
Raapstelen.
Aardappelen.
Broodschotel met gember.
Vrijdag.
Gekookte tong.
Aardappelen met peterseliesaus.
Andijviesla.
Griesmeel met abrikozen,
nougat.
Zaterdag.
Tomatensoep.
Rijst met gehakt.
Compöte.
VASTEN MENU'S.
Ommelet met gamalenragout.
Witte boonen met tomatensaus.
Beschuit met bessensap.
Gebakken bokking, veldsla.
Gebakken aardappelen.
Rijst met pruimen.
Vischgehakt
Worteltjes,
Aardappelen.
Peterseliesaus.
AppelschoteL
Marasquinpudding.
L. melk, L. room, 6 eierdooiers,
1 dL. maresquin, 75 gr. suiker, 10 bladen
witte gelatine.
De melk wox-dt aan de kook gebracht
en onderdehand kloppen wfl de eierdooiers
met de suiker, voegen hierbij langzamer
hand de melk en laten alles au bain marie
verwarmen, steeds roerende, totdat de
massa gebonden is, waarna de geweekte
gelatine, die goed is uitgeknepen, erin
wordt opgelost en tenslotte roeren wij de
maresquin door de pudding. Deze behoeft
niet van de duurste soort te zijn; in den
regel kan men marasquin van een laag
alcoholgehalte, die zeer geschikt is voor
de bereiding van pudding, gebak, enz. heel
billijk bij den kruidenier verkrijgen.
Men moet niet verzuimen van tijd tot
tijd in de pudding te roeren, om het zak
ken der gelatine te voorkomen en voegt
er, als de massa stijf begint te worden, de
geklopte room bij, waarna ze in den voi>-
wordt overgebracht.
Havermouth met pruimen.
1 L. melk, 1 vol kopje havermout, (vlug-
kokende), 1 eetlepel Cu'stardpoeder, 100
gr. suiker, tikje zout, 350 gr. pruimen.
De pruimen worden gewasschen en met
weinig water geweekt, af en toe omge-
schud, zoodra ze door en door zacht wor
den. Men laat ze minstens 24 uur weken
en haalt daarna de pitten eruit, zonder
ze te beschadigen. Is er nog weekwater
over, dan neemt men wat minder melk
en vult het water met de melk aan tot
1 L., die men aan de kook brengt met een
tikje zout, strooit er de vlugkokende
havermout in, laat ze 5-7 minuten heel
zachtjes koken en roert er daarna de aan
gemaakte Custardpoeder, door. De haver
moutpap krijgt hierdoor een fijne smaak
en aroma, de suiker, liefst lichte basterd,
wordt er door geroerd, evenals de ge
weekte pruimen, daarna in een glazen
schaal warm opdienen.
Warme rijstpudding.
1 L. melk, 200 gr. rijst, 3 eieren, 125 gr.
suiker, 50 gr. boter, 100 gr. rozijnen, 50
gr. amandelen, citroenschilletje.
Men brengt de melk met de citroenschil
aan de kook, voegt de rijst erbij en kookt
deze gaar, waarna men de eierdooiers flink
klopt met de suiker en deze door de rtjste-
brei roert, evenals de boter, de rozijnen
en de amandelen, die men even in warm
water heeft gezet, om ze van het bruine
huidje te kunnen ontdoen en daarna fijn
gehakt of gemalen heeft en het laatst het
zeer stijf geklopte eiwit.
Een puddingvorm of klein pannetje met
goed sluitend deksel wordt met boter be
smeerd en met paneermeel bestrooid en
hierin brengt men de puddingmassa over,
sluit het deksel en zet den vorm ge
durende 1% 2 uur in een pan met
kokend water, terwijl men goed moet op
letten, dat het blijft koken en ook, dat het
niet teveel vermindert. Is dit het geval,
dan zal men heet water moeten beschen
ken. Men zal deze pudding opdienen met
een citroensaus:
3 eieren, 150 gr. suiker, 2 dL. water,
1 dL. citroensap, 1 theelepel maizena.
De suiker kloppen met de heele eieren
tpt ze schuimig zijn; daarna voegt men
het water bij en de citroensap met kleine
beetjes tegelijk, evenals de aangemaakte
maizena, waarna met het pannetje met de
saus in een groote pan met kokend water
(au bain marie) zet en steeds blijft
roeren, totdat de saus mooi gebonden en
de maizena gaar is.
Rjjst met gehakt.
500 gr. rijst, 400 gr. varkens- of kalfs
gehakt, 2 sneden oud brood zonder korst,
peper en zout, of kokskruiden, 1 ei, 75 gr.
boter, 30 gr. bloem, 2 maggiblokjes, opge
lost in Vi L. kokend water.
De rijst wordt droog en korrelig ge
kookt op de gewone wijze (2 maal zooveel
water als rijst) en onderdehand maakt
men het gehakt aan met het oude brood,
dat in water of melk geweekt is en flink
uitgeknepen wordt, het ei, zout en kruiden
en mengt dit goed dooreen, waarna 12
balletjes gevormd worden, die in de boter
bruin gebakken worden. Daarna neemt
men ze uit de pan, voegt er de bloem bij
en vermengt dit met de boter; tenslotte
voegt men het water, waarin de maggi
blokjes zjjn opgelost toe, evenals de ge
hakt balletjes en laat dit tezamen nog 20
min. stoven.
De rijst wordt opgediend in een dek
schaal, terwijl de balletjes en de saus in
een aparte schaal komen. Indien men dit
wenscht kan men er gebakken uien bij
voegen en een dessertlepel kerry.
ZUURKOOL.
Men hoort maar weinig menschen zeg
gen, dat zij niet van zuurkool houden.
Goed toebereid is het inderdaad een kos
telijk gerecht, hetzij als stampot, dan wel
apart geserveerd met aardappelpurée,
liefst met knackworstjes of varkens-
vleesch. De Dultschers kennen de groote
waarde van zuurkool en zeer bekend is
de „Mainzer Zuurkool met knackworst".
In vroegere tijden reeds genoot zuurkool
vele afnemers, vooral in tijden, wanneer
er schaarschte aan voedsel was. Wellicht
hangt dit samen met het feit, dat zuur
kool een uitstekende aanvulling biedt bij
eenzijdige voeding, tengevolge waarvan
meerdere malen scheurbuik ontstaat Voor
al in de Middeleeuwen heerschte deze
ziekte heel erg, hetgeen men kan afmeten
aan het feit, dat de zeevaarder Vasco di
Gama met 160 matrozen onder zeil ging
en na twee jaren er reeds 100 tengevolge
van scheurbuik overleden.
Thans wint zuurkool nog meer aan be-
teekenis, omdat wetenschappelijke onder
zoekingen hebben aangetoond, dat het een
uitstekend voedingsmiddel is. Het is niet
alleen rijk aan voedende bestanddeelen,
maar het werkt zoo uitstekend op het
maag- en darmstelsel, is buitengewoon
licht verteerbaar, bevat vitaminen en
melkzuren. In de wintermaanden moet in
ieder gezin iedere week zuurkool worden
gegeten, terwijl men om de voedings
waarde nog te verhoogen, aan stamppot
rijst toevoegt. Indien men zelf zuurkool
inmaakt, zal waarschijnlijk wasschen over
bodig zijn, hoe het ook zij, in ieder geval
moet dit slechts vluchtig gebeuren, door
de kool b.v. in een vergiet te doen en even
te overgieten of onder de kraan te hou
den. Lang koken is niet gewenscht, om
dat men hierdoor niet alleen vitaminen
verliest, doch door de inwerking der
warmte veranderen de melkzuren.
Bij het bewaren van den inmaakpot met
zuurkool moet wel degelijk aandacht aan
de bewaarplaats geschonken worden, daar
deze noch te warm noch te licht mag zijn.
Steeds moet voldoende vocht boven de
kool zijn en mocht dit eventueel verdam
pen, dan giet men er een hoeveelheid koud
pekelwater op.
Mijn man heeft zich van den grond
af opgewerkt.
Hoe dat zoo?
Hij was voetspecialist en nu is hij
tandarts.
WAT VROUWEN INTERESSEERT.
Kort geleden is een bekende vrouwelijke
professor gestorven, Rhoda Erdimann, die
sedert 1930 colleges gaf aan de Berlijn-
sche Universiteit en zich buitengewoon
verdienstelijk heeft gemaakt op het ge
bied van het kankeronderzoek. Zij stichtte
en beheerde het archief voor experimen-
teele Histologie weefselleer in Berlijn.
Twee Engelsche dames, Miss Blenhiron
en Miss Wallach hebben een motortocht
door Afrika van Algiers tot de Kaap en
denken den zelfden weg terug te nemen.
Zij zijn de eerste vrouwen, die deze route
ondernamen per motor.
In Genève is een vrouw tot directrice
van een kliniek voor huidziekten benoemd
en wel dr. Marie Florin.
De eerste vrouw is tot lid van de com
missie der Voogdijraad in Bern benoemd
en wel de rechtskundige Mevrouw Martha
Guggenheimer-Schlumpf.
In Culcutta heeft in Februari een in
ternationaal vrouwencongres plaats gevon
den, waarbij de toenadering tusschen
Oostelijke en Westelijke vrouwen-organist
ties besproken werd.
In het Iersche parlement is een wets
voorstel ingediend, om bepaalde grenzen
te stellen voor de toelating van vrouwe
lijke arbeidsters.
Als gevolg hiervan zijn protestvergade
ringen uitgeschreven door verschillend®
vrouwen-vereenigingen.
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezinge»
in Engeland zijn elf vrouwen tot burge
meester gekozen, o.a. in Eastbourns en
Oxford.
Een onlangs uit Polen teruggekeerde
delegatie van Vrouwen heeft interessante
mededeelingen gedaan over het werken
der vrouwen in Gemeentebeheer. Alleen in
Warschau zijn vijf vrouwelijke raadsleden;
in alle Poolsche steden tezamen 400
verschillende vrouwen fungeeren als bur
gemeester.
v