T .JUTTERTJE PAG. 3 Het Handwerk in eere hersteld Het verstellen van heeren- overhemden. 7ATFRDAO APRll 1 Gewijzigde voeding in het voorjaar. D&rtnp&Huleten bi] kinderen. Het vroege voorjaar beteekend ln de h,ur een periode van stilstand, van "raehtenverzamelen voor de groote elschen, ji de somer straks stellen zal. Ook het enschelljk lichaam richt zich naar deze 18 tten en de volwassen mensch zal goed toen, het organisme rust te gunnen door Loral ln dezen tfld van het Jaar zeer sober L even en desnoods een maaltijd over te Weinig brood, vleesch en snoeperij, groenten en vruchten, een diëet. daardoor men al» het ware tevens een jjjigingskuur doormaakt. Ook bij klnde- moet men speciaal op de voeding letten en niet minder op een goede stofwisseling. Veel meer dan Jonge moedera wellicht denken lijden de kleintjes aan darmpara sieten. die gemakkelijk ln het lichaam doordringen na de lange maanden van wintergroenten, waarbij zfl veelal genood zaakt zijn min of meer gedenatureerde voeding te gebruiken. Uitstekend ls om hun iederen morgen ean portie geraspte wortelen voor net ontbijt te geven met 'n weinig anijs of Inunmelpoeder, of een kopje melk, waarin een knoflook getrokken heeft. Vooral dit laatste middel helpt buitengewoon goed. Men snijdt het pitje na het aarde velletje verwijderd te hebben aan kleine stukjes en laat het zachtjes in melk trekken, niet koken, geeft hst warm met suikerhonlng en geeft een appel na. die den smaak heelemaal wegneemt; ook een pepermunt bereikt hetzelfde doel. Kinderen moeten vooral niet veel snoepen, een enkel biacultje kan er mee door doch veel beter ls om hun vruchten en vruchtensappen te geven. Slechte ontlasting kan geregeld worden door een kopje lijnzaadthee met suiker, zonder melk, 's morgens en 's avonds. Binnenkort zien w\j weer de aardige volle, neteldoek, organdle en andere weef sels dragen en het zal te verwachten zijn. dat opvallend veel blouses gedragen worden, die met de hand geborduurd njn. Ieder kent de mooie Bulgaarsch? b ouse in vele kleuren met kruis- en platte steek bewerkt. Ze zijn op zich zelf heel mooi en kunstig, doch de modellen zijn lang niet altijd flatteus voor leder figuur. De thans geldend* modellen passen zich leder figuur aan en geven een mooie lijn, maken lang en kleed en af, zooals de blouse laat zien. 8trflkpatronen voor het borduursel zfln. «venals het kleurrijke materiaal ln alle handwerkwinkels te krijgen of te bestellen. Ook de Russische modellen met recht boordje en garneering naar links ziet men de komende seizoena. Men kan ook putei of andere effen gekleurde weefsels met randen in kruissteek bewerken, veelal worden taaschen en kappen van hand- Oomponlst: Ik zou nu eens gaarne gfootsch oom poneeren b.v. iets daartoe nog nooit een poging werd ge daan. Waarom zet je de telefoon- trale niet eens op muziek? schoenen vsrn overeenkomstige randen voorzien. Chabots, strooken, plissé's zullen even eens hoogtij vieren en deze worden op wollen of wol met zijde weefsels veelal van effen of gestreepte taf zij de aangebracht. De effen strooken, zooals de blouse links onder asm geeft heeft een ruime Ingehaalde strook van tafzflde, die van eenige rijen stiksel ls voorzien, in het midden wordt een smalle bles onzichtbaar tegen genaaid. Vlerkante halzen worden veel met volants afgewerkt, een eenvoudige en vlotte gar neering, ook met plissé'a die dan aan den buitenkant wat uitgehaald worden, hetgeen een vlotter idee geeft. Strooken, welke schuin geknipt worden, vallen het mooist, althans ais men ze inrimpelt. ELECTRISCHE STRIJKIJZERS. Vele hulsvrouwen beklagen zich over de weinige betrouwbaarheid van haar elec- trische strijkijzers. In 90 dezer gevallen ls de oorzaak te wijten aan een onjuiste behandeling. Heeft men een ijzer gebruikt, dan wordt het steeds, nadat het afgekoeld ls, ln een flanellen overtrek opgeborgen en moet worden zorg gedragen, dat ae snoer niet knikt. IJzers moeten steeds droog bewaard worden, nimmer ln vochtige warme vertrekken, vooral niet In de keuken. Krijgt de gladde onderkant ondanks alle voorzorgen, toch roestplek- ken, dan moet men deze met warme was ln wrijven en de bovendeelen bestrijken met verf, die men voor radiatoren voor d« centrale verwarming gebruikt. De snoer moet bjj het strijken steeds onder of achter de atrjjkplank hangen, nimmer over deze heen en weer schuren. Zondag. Hamtoast. Kalfsrib. Stoofsla. Aardappelen. Caramelpuddlng met roomsaus. Maandag Groeatensoep. Kalfsvleeschpudding met rijst en tomatensau- Dinsdag Runderlapjes Andijvie. Aardappelen Rödgröd. Woensdag .'uinboonen met ham. Aardappelen. Wentelteefje» met jarr. Donderdag Gehakt. Gedroogde appeltje Aardappelen. Rijstschotel Vrijdag Tomatensoep. Spiegeleieren, jpinazie, aardappelen Gebruinde boter. Kaasgerechten. Zaterdag Gebakken spek Capucflnera. Andflvlesla. Hangop met room. Oaramel-puddlng. 200 g lichte basterd, 6 eieren, 9 blaadjes witte gelatine. De eieren z<jn op het oogen- blik heel goedkoop, zoodat wij nu niet op een paar meer of minder zien om eens een fijne caramelpuddlng te maken. De eierdooiers kloppen met ongeveer twee ft drie eetlepels suiker, tot ze geheel en al schuimig zijn; daarna worden de witten geklopt en door de eieren heen geroerd. De overige suiker, ongeveer 200 gr., doen we in een klein ijzeren pannetje en laten wij staan, tot ze lichtbruin van kleur i»; vooral zullen wij oppassen, dat zij niet te donker wordt, want dan krijgt onze pudding een onaangename bittere smaak. Is de caramel klaar, dan wordt ze verdund met een scheut water en lepel voor lepel bij de geklopte eieren gevoegd, onder voortdurend roeren; daarna wordt de ln koud water geweekte gelatine, die ln een klein half kopje heet wate. ls opge lost er bijgevoegd en blijven weer verder kloppen, totdat de pudding al eenlgszlns dik begint te worden en in den vorm kan worden gedaan. Wij presenteeren b<j deze pudding en vanille- of een roomsaus. (2 dl melk, 2 dl room, 1 eetlepel custard- poeder. 40 g suiker). De melk brengen wfl aan de kook met de room, voegen daarna de suiker en va nillesuiker bij en het laatste de aange mengde custardpoeder, waarna wij alles nog even laten doorkoken. Inplaats van room kunnen wi) 4 dl melk gebruiken, maar dan voegen wij 1 eier dooier bfl de saus. Rödgröd. 9 dl bessensap, 4 dl water, 110 g gries- meel, 2 ons amandelen 190 gram lichte basterdsuiker, een stukje pijpkaneel of 1 citroenschil, Ietsje zout Breng het bessensap met het water en het smaakje langzaam aan de kook. Meng grlesmeel en suiker goed dooreen en Strooi deze. al roerende in het kokende vocht Laat de massa koken, totdat bjj het roeren de bodem van de pan zicht baar ls. Voeg, van het vuur af, de even opgekookte, gepelde en fijngehakte of ge malen amandelen toe, verwijder hot smaakje en doe de pudding ln een vorm, die eenigen tyd met koud water weggezet ls. Desverklezend kan men er een vanille saus bil geven. Tuinboonen met ham. 1 blik tulnboontjes, 900 gram versche ham, 10c gram boter of delfrite. peper, zout, boonekruid, melk, stukje boter, wat bloem. We snjjden de ham ln plakken, die we met peper en zout bestrooien. De boter of delfrite wordt in de braadpan warm ge maakt en hierin worden de plakken ham aan belde zijden gebakken op een niet te fel vuur, doch zoo, dat ze niet té licht bruin, maar toch gaar worden. We stapelen de plakken ham op een verwarmden schotel en gieten de Jus er overheen. Terwijl het vleesch braadt, heb ben we het blik tuinboonen opengemaakt en het overtollige water afgegoten. In een pannetje smelten we een stukje boter en roeren hierdoor een lepel bloem en twee kopjes melk. zoodat we een niet te lik sausje verkrijgen, dat we op smaak met wat zout afmaken. Het gedroogde boo- nenkruld wordt zeer fijn gesneden en door de saus geroerd, waarin tenslotte de tuln boontjes door en door warm moeten wor den, zoodat we alles nog een minuut of vijf laten doorkoken. Hangop met room. We rekenen ft liter karnemelk per persoon; we leggen een schoonen doek tn de vergiet en schenken er eerst een ge deelte der melk in. later de rest. Zien we, dat er al wat van de vloeistof ls wegge- druppeld, dan scheppen we met een zil veren lepel (of een slalepel) de uitgezakte dikke melk uit en doen deze ln een kom; ls al het water weggedruppeld en slechts de dikke melk of hangop over, dan ver mengen wfl deze met 1 dl stijfgeklopte room en dienen de hangop met gestampte beschuit of basterdsuiker op; sommigen vinden kaneel er over gestrooid heel sma kelijk, doch dat moet naar Ieders persoon lijken smaak bijgevoegd worden. KLEUREN VAN KEUKEN IN VERBAND MET LIGGING. De kleuren, die men aan de keuken geeft houden verband met de richting. Iedere huisvrouw zal haar keuken gaarne spik-span in orde hebben, hetgeen trou wens allerminst te verwonderen ls. als we bedenken, dat zfl er telkens weer tn ver toeft Wanneer wellicht enkele toch aan het verven of inrichten gaan van een keu ken, dan is maiskleur het meest aan te bevelen voor Noord bfl Noord-Oost keu kens, waar weinig of geen zon komt. Bruin linoleum met cocosmatten. Gordij nen geel en witte ruiten, ook oranje-wit is mogelijk, alles met elkaar geeft de keu ken een licht aanzien. Kleuren voor keukens, die op den zon kant gelegen zfln; Zuid, Zuidwest of West. Ivoorkleurige verf. Rood en witte gordij nen en matblauwe pannen. Niet» ie slordiger, dan dat de manchet ten van de overheden op de vou\. doorslij ten en rafel vertoonen, terwijl het overi gens nog geheel en al goed is. Men kan deze slappe manchetten gemakkelijk af tornen en omgekeerd weer op dezelfde wijze aanzetten, terwfll het versleten deel doorgestopt wordt. Een andere wijze van verstellen U om ui het rugdeel zoo'n groot stuk te knippen als vooi een ver sleten voorstuk noodig is (zie afb.), ter wijl tn den rug een nieuw deel van wit katoen gezet wordt. Het stuk vordt ln de lengte doorgeknipt, zoodat voor iedere helft een lap is. Men moet dit stuk echter zóó groot knippen, dat de naad niei zicht baar ls uit het vest. dus ongeveer 30 cm. Aan drie kanten slaat men het een cm n.--ar binnen en zorgt, dat het precies op het patroon gelegd wordt, terwfll de halsronding en schouderlijn precies ge volgd worden. Aan den hals zorgt men. dat de stiksteeken onmiddellijk onder het boodje komen en aan de schouders stikt men over de bestaand» stiksteeken; ter wfll men aan het split een deel lostornt, om de vierde kant onder te schu ven, zoo dat het verstellen slechts zeer weinig ln he- oog valt. Bfl het onderbeleg kan men het stuk dicht langs den kant opstikken, daar de steken niet opvallen, wanneer het overhemd gedragen wordt. De slappe boordjes slflten meermalen langs den hals en hier kan een reepje ba tist tegen gestikt worden, zooals de afb. te zien geeft. VROUWEN ZONDER NAAM. In Korea krflgen meisjes geen naam; alleen als ze ouder worden, hebben ze een bflnaam, waarmede zfl door familieleden worden aangesproken. Zfln de meisjes volwassen, dan hebben alleen de ouders het recht, dien naam te gebruiken. Alle andere familieleden bedienen zich bfl het aanspreken van een omschrijving, b.v. dochter of zuster van dle-en-die. Na het huwelijk vervalt ook dit laatste en de ouders geven de dochter den naata van de omgeving of de plaats, waar zfl met haar man gaat wonen. De schoonouders noemen haar naar de plaats, waar zfl vandaan ia gekomen. 's Lands wfls, 's lands eeri

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 19