T .JUTTERTJE
PAG. 3
Het Handwerk in eere hersteld
Het verstellen van heeren-
overhemden.
7ATFRDAO APRll 1
Gewijzigde voeding in het
voorjaar.
D&rtnp&Huleten bi] kinderen.
Het vroege voorjaar beteekend ln de
h,ur een periode van stilstand, van
"raehtenverzamelen voor de groote elschen,
ji de somer straks stellen zal. Ook het
enschelljk lichaam richt zich naar deze
18 tten en de volwassen mensch zal goed
toen, het organisme rust te gunnen door
Loral ln dezen tfld van het Jaar zeer sober
L even en desnoods een maaltijd over te
Weinig brood, vleesch en snoeperij,
groenten en vruchten, een diëet.
daardoor men al» het ware tevens een
jjjigingskuur doormaakt. Ook bij klnde-
moet men speciaal op de voeding letten
en niet minder op een goede stofwisseling.
Veel meer dan Jonge moedera wellicht
denken lijden de kleintjes aan darmpara
sieten. die gemakkelijk ln het lichaam
doordringen na de lange maanden van
wintergroenten, waarbij zfl veelal genood
zaakt zijn min of meer gedenatureerde
voeding te gebruiken.
Uitstekend ls om hun iederen morgen
ean portie geraspte wortelen voor net
ontbijt te geven met 'n weinig anijs of
Inunmelpoeder, of een kopje melk, waarin
een knoflook getrokken heeft. Vooral dit
laatste middel helpt buitengewoon goed.
Men snijdt het pitje na het aarde velletje
verwijderd te hebben aan kleine stukjes
en laat het zachtjes in melk trekken, niet
koken, geeft hst warm met suikerhonlng
en geeft een appel na. die den smaak
heelemaal wegneemt; ook een pepermunt
bereikt hetzelfde doel. Kinderen moeten
vooral niet veel snoepen, een enkel biacultje
kan er mee door doch veel beter ls om
hun vruchten en vruchtensappen te geven.
Slechte ontlasting kan geregeld worden
door een kopje lijnzaadthee met suiker,
zonder melk, 's morgens en 's avonds.
Binnenkort zien w\j weer de aardige
volle, neteldoek, organdle en andere weef
sels dragen en het zal te verwachten zijn.
dat opvallend veel blouses gedragen
worden, die met de hand geborduurd njn.
Ieder kent de mooie Bulgaarsch? b ouse in
vele kleuren met kruis- en platte steek
bewerkt. Ze zijn op zich zelf heel mooi en
kunstig, doch de modellen zijn lang niet
altijd flatteus voor leder figuur. De thans
geldend* modellen passen zich leder figuur
aan en geven een mooie lijn, maken lang
en kleed en af, zooals de blouse laat zien.
8trflkpatronen voor het borduursel zfln.
«venals het kleurrijke materiaal ln alle
handwerkwinkels te krijgen of te bestellen.
Ook de Russische modellen met recht
boordje en garneering naar links ziet men
de komende seizoena. Men kan ook
putei of andere effen gekleurde weefsels
met randen in kruissteek bewerken, veelal
worden taaschen en kappen van hand-
Oomponlst: Ik zou nu eens gaarne
gfootsch oom poneeren b.v. iets
daartoe nog nooit een poging werd ge
daan.
Waarom zet je de telefoon-
trale niet eens op muziek?
schoenen vsrn overeenkomstige randen
voorzien.
Chabots, strooken, plissé's zullen even
eens hoogtij vieren en deze worden op
wollen of wol met zijde weefsels veelal van
effen of gestreepte taf zij de aangebracht.
De effen strooken, zooals de blouse links
onder asm geeft heeft een ruime Ingehaalde
strook van tafzflde, die van eenige rijen
stiksel ls voorzien, in het midden wordt
een smalle bles onzichtbaar tegen genaaid.
Vlerkante halzen worden veel met volants
afgewerkt, een eenvoudige en vlotte gar
neering, ook met plissé'a die dan aan den
buitenkant wat uitgehaald worden, hetgeen
een vlotter idee geeft. Strooken, welke
schuin geknipt worden, vallen het mooist,
althans ais men ze inrimpelt.
ELECTRISCHE STRIJKIJZERS.
Vele hulsvrouwen beklagen zich over de
weinige betrouwbaarheid van haar elec-
trische strijkijzers. In 90 dezer gevallen
ls de oorzaak te wijten aan een onjuiste
behandeling. Heeft men een ijzer gebruikt,
dan wordt het steeds, nadat het afgekoeld
ls, ln een flanellen overtrek opgeborgen
en moet worden zorg gedragen, dat ae
snoer niet knikt. IJzers moeten steeds
droog bewaard worden, nimmer ln vochtige
warme vertrekken, vooral niet In de
keuken. Krijgt de gladde onderkant
ondanks alle voorzorgen, toch roestplek-
ken, dan moet men deze met warme was
ln wrijven en de bovendeelen bestrijken
met verf, die men voor radiatoren voor d«
centrale verwarming gebruikt. De snoer
moet bjj het strijken steeds onder of
achter de atrjjkplank hangen, nimmer over
deze heen en weer schuren.
Zondag.
Hamtoast.
Kalfsrib.
Stoofsla.
Aardappelen.
Caramelpuddlng met roomsaus.
Maandag
Groeatensoep.
Kalfsvleeschpudding
met rijst en tomatensau-
Dinsdag
Runderlapjes
Andijvie.
Aardappelen
Rödgröd.
Woensdag
.'uinboonen met ham.
Aardappelen.
Wentelteefje» met jarr.
Donderdag
Gehakt.
Gedroogde appeltje
Aardappelen.
Rijstschotel
Vrijdag
Tomatensoep.
Spiegeleieren,
jpinazie, aardappelen
Gebruinde boter.
Kaasgerechten.
Zaterdag
Gebakken spek
Capucflnera.
Andflvlesla.
Hangop met room.
Oaramel-puddlng.
200 g lichte basterd, 6 eieren, 9 blaadjes
witte gelatine. De eieren z<jn op het oogen-
blik heel goedkoop, zoodat wij nu niet
op een paar meer of minder zien om eens
een fijne caramelpuddlng te maken.
De eierdooiers kloppen met ongeveer
twee ft drie eetlepels suiker, tot ze geheel
en al schuimig zijn; daarna worden de
witten geklopt en door de eieren heen
geroerd.
De overige suiker, ongeveer 200 gr.,
doen we in een klein ijzeren pannetje en
laten wij staan, tot ze lichtbruin van
kleur i»; vooral zullen wij oppassen, dat
zij niet te donker wordt, want dan krijgt
onze pudding een onaangename bittere
smaak. Is de caramel klaar, dan wordt ze
verdund met een scheut water en lepel
voor lepel bij de geklopte eieren gevoegd,
onder voortdurend roeren; daarna wordt
de ln koud water geweekte gelatine, die
ln een klein half kopje heet wate. ls opge
lost er bijgevoegd en blijven weer verder
kloppen, totdat de pudding al eenlgszlns
dik begint te worden en in den vorm kan
worden gedaan. Wij presenteeren b<j deze
pudding en vanille- of een roomsaus.
(2 dl melk, 2 dl room, 1 eetlepel custard-
poeder. 40 g suiker).
De melk brengen wfl aan de kook met
de room, voegen daarna de suiker en va
nillesuiker bij en het laatste de aange
mengde custardpoeder, waarna wij alles
nog even laten doorkoken.
Inplaats van room kunnen wi) 4 dl melk
gebruiken, maar dan voegen wij 1 eier
dooier bfl de saus.
Rödgröd.
9 dl bessensap, 4 dl water, 110 g gries-
meel, 2 ons amandelen 190 gram lichte
basterdsuiker, een stukje pijpkaneel of 1
citroenschil, Ietsje zout
Breng het bessensap met het water en
het smaakje langzaam aan de kook.
Meng grlesmeel en suiker goed dooreen en
Strooi deze. al roerende in het kokende
vocht Laat de massa koken, totdat bjj
het roeren de bodem van de pan zicht
baar ls. Voeg, van het vuur af, de even
opgekookte, gepelde en fijngehakte of ge
malen amandelen toe, verwijder hot
smaakje en doe de pudding ln een vorm,
die eenigen tyd met koud water weggezet
ls. Desverklezend kan men er een vanille
saus bil geven.
Tuinboonen met ham.
1 blik tulnboontjes, 900 gram versche
ham, 10c gram boter of delfrite. peper,
zout, boonekruid, melk, stukje boter, wat
bloem.
We snjjden de ham ln plakken, die we
met peper en zout bestrooien. De boter of
delfrite wordt in de braadpan warm ge
maakt en hierin worden de plakken ham
aan belde zijden gebakken op een niet te
fel vuur, doch zoo, dat ze niet té licht
bruin, maar toch gaar worden.
We stapelen de plakken ham op een
verwarmden schotel en gieten de Jus er
overheen. Terwijl het vleesch braadt, heb
ben we het blik tuinboonen opengemaakt
en het overtollige water afgegoten. In een
pannetje smelten we een stukje boter en
roeren hierdoor een lepel bloem en twee
kopjes melk. zoodat we een niet te lik
sausje verkrijgen, dat we op smaak met
wat zout afmaken. Het gedroogde boo-
nenkruld wordt zeer fijn gesneden en door
de saus geroerd, waarin tenslotte de tuln
boontjes door en door warm moeten wor
den, zoodat we alles nog een minuut of
vijf laten doorkoken.
Hangop met room.
We rekenen ft liter karnemelk per
persoon; we leggen een schoonen doek tn
de vergiet en schenken er eerst een ge
deelte der melk in. later de rest. Zien we,
dat er al wat van de vloeistof ls wegge-
druppeld, dan scheppen we met een zil
veren lepel (of een slalepel) de uitgezakte
dikke melk uit en doen deze ln een kom;
ls al het water weggedruppeld en slechts
de dikke melk of hangop over, dan ver
mengen wfl deze met 1 dl stijfgeklopte
room en dienen de hangop met gestampte
beschuit of basterdsuiker op; sommigen
vinden kaneel er over gestrooid heel sma
kelijk, doch dat moet naar Ieders persoon
lijken smaak bijgevoegd worden.
KLEUREN VAN KEUKEN IN VERBAND
MET LIGGING.
De kleuren, die men aan de keuken
geeft houden verband met de richting.
Iedere huisvrouw zal haar keuken gaarne
spik-span in orde hebben, hetgeen trou
wens allerminst te verwonderen ls. als we
bedenken, dat zfl er telkens weer tn ver
toeft Wanneer wellicht enkele toch aan
het verven of inrichten gaan van een keu
ken, dan is maiskleur het meest aan te
bevelen voor Noord bfl Noord-Oost keu
kens, waar weinig of geen zon komt.
Bruin linoleum met cocosmatten. Gordij
nen geel en witte ruiten, ook oranje-wit
is mogelijk, alles met elkaar geeft de keu
ken een licht aanzien.
Kleuren voor keukens, die op den zon
kant gelegen zfln; Zuid, Zuidwest of West.
Ivoorkleurige verf. Rood en witte gordij
nen en matblauwe pannen.
Niet» ie slordiger, dan dat de manchet
ten van de overheden op de vou\. doorslij
ten en rafel vertoonen, terwijl het overi
gens nog geheel en al goed is. Men kan
deze slappe manchetten gemakkelijk af
tornen en omgekeerd weer op dezelfde
wijze aanzetten, terwfll het versleten deel
doorgestopt wordt. Een andere wijze van
verstellen U om ui het rugdeel zoo'n
groot stuk te knippen als vooi een ver
sleten voorstuk noodig is (zie afb.), ter
wijl tn den rug een nieuw deel van wit
katoen gezet wordt. Het stuk vordt ln de
lengte doorgeknipt, zoodat voor iedere
helft een lap is. Men moet dit stuk echter
zóó groot knippen, dat de naad niei zicht
baar ls uit het vest. dus ongeveer 30 cm.
Aan drie kanten slaat men het een
cm n.--ar binnen en zorgt, dat het precies
op het patroon gelegd wordt, terwfll de
halsronding en schouderlijn precies ge
volgd worden. Aan den hals zorgt men.
dat de stiksteeken onmiddellijk onder het
boodje komen en aan de schouders stikt
men over de bestaand» stiksteeken; ter
wfll men aan het split een deel lostornt,
om de vierde kant onder te schu ven, zoo
dat het verstellen slechts zeer weinig ln
he- oog valt. Bfl het onderbeleg kan men
het stuk dicht langs den kant opstikken,
daar de steken niet opvallen, wanneer het
overhemd gedragen wordt.
De slappe boordjes slflten meermalen
langs den hals en hier kan een reepje ba
tist tegen gestikt worden, zooals de afb.
te zien geeft.
VROUWEN ZONDER NAAM.
In Korea krflgen meisjes geen naam;
alleen als ze ouder worden, hebben ze een
bflnaam, waarmede zfl door familieleden
worden aangesproken. Zfln de meisjes
volwassen, dan hebben alleen de ouders
het recht, dien naam te gebruiken. Alle
andere familieleden bedienen zich bfl het
aanspreken van een omschrijving, b.v.
dochter of zuster van dle-en-die.
Na het huwelijk vervalt ook dit laatste
en de ouders geven de dochter den naata
van de omgeving of de plaats, waar zfl met
haar man gaat wonen. De schoonouders
noemen haar naar de plaats, waar zfl
vandaan ia gekomen.
's Lands wfls, 's lands eeri