Zonnebaden zijn gezond. 9 Waarom glanst het haar niet? Practische wenken. •f JUTTERTJE_ ZATERDAG 6 JUNI 1936 PAG. 3 üEfVfcjDuw ËNFAAR Sluis Mits goed toegepast. Medisch advies gewenscht door Mevr. G. C. Meyer-Schwencke. Met verstand toegepast zijn zonnebaden buitengewoon aan te bevelen, aangezien zjj nieuwe krachten geven, ziekten kunnen voorkomen en meermalen ook genezen. Bijzonder goede resultaten worden verkre gen bij mensehen, die te mager zijn en Aanmerkelijk in gewicht toenemen. Niet minder bij corpulente personen, waarbij het verbrandingsproces door een verkeerde stofwisseling niet normaal plaats vindt, verder bij te hoogen bloeddruk, een slechte bloedsomloop, overspannen zenuwen, e.m. Met nadruk moeten wij er echter op wijzen, dat men slechts goede resultaten mag verwachten, indien men zonnebaden goed toepast en vooral niet te lang. De bedoeling is geenszins om de menschen te promoveeren tot zomerindianen. Overdaad schaadt, zeer zeker waar het een teveel genieten betreft van de steeds krachtiger wordende zonnestralen, waardoor o.m. een ernstige huidaandoening kan ontstaan. De eerste teekenen van zonnebrand zijn hoofdpijn, hartzwakte, zenuwoverspan ning, overgeven, gebrek aan eetlust, sla peloosheid, soms gepaard gaande met koorts en ernstige zenuwstoringen. Zelfs maag- en darmbloedingen kunnen het ge volg zijn van verkeerd toegepaste zonne baden. Om al deze euvelen van min of meer ernstigen aard te voorkomen is voorzicn- tigheid geboden en is het gewenscht me disch advies in te winnen, alvorens men begint met zonnen. Behalve zonnebaden heeft men ook zon- luchtbaden en het verschil tusschen deze beide is, dat men de eerste liggende neemt en bij de laatste in beweging blijft. Bij het eigenlijke zonnebad zal de zon een grootere huidoppervlakte bestralen en om afkoeling te voorkomen is het gewenscht, dat men op een beschutte plaats ligt, die goed droog en niet te koel moet zijn. De goede werking van een zonnebad wordt echter niet te niet gedaan, wanneer men een plaatselijke afkoeling gewaar wordt. Het hoofd moet iets hooger liggen en mag niet direct door de zon bestraald worden, als hulpmiddel neemt men een parasol, lichte hoed, die het gelaat overschaduwd of desnoods een doekje; een donkere bril is gewenscht. Zonnesteek treedt slechts op, indien het hoofd en nek rechtstreeks bestraald zijn geworden. Vanzelfsprekend worden zonnebaden on gekleed genomen, waarom het dan ook wenschelijk is, dat men er een bepaalde ombouw voor laat maken, b.v. op een bal- con, indien men ze aan huis neemt. Zelfs de meest dunne kleeding breekt de kracht der ultra-violette stralen der zon, waardoor alle nuttig effect te loor gaat. Hoe lang zal men zonnen? In de eerste plaats hangt de duur af van de kracht der stralen en de warmte van de lucht, de sterkte van het hart, het zenuwstel, de huid en van de werking der zweetkleeren; wanneer men voelt, dat men te warm wordt, moet men het bad onderbreken. De inwerking der stralen is sterker, naarmate de zon hooger staat en de lucht '3 helderder, doch het komt niet alleen op de uiterlijke bijkomstigheden aan, aange zien deze op verschillende menschen geheel anders in zullen werken; de een is veel ge voeliger dan de ander. Blonde en rood harige menschen met blanke huid zullen een intensievere bestraling der zon minder ®°ed kunnen verdragen dan donkerharige typen met een donkere huid. Door het donkerder worden der laatsten wordt de overgevoeligheid verminderd en de weerstand is het grootst tegen den 7den dag en houdt meestal 3 weken aan, om iangzamerhand weer te verminderen. Hier uit volgt, dat de huid, wanneer men de zonnebaden gedurende langeren tijd voort zet weer gevoeliger wordt en daarom is het practisch eerst in den zomer met zon nen te beginnen. Indien men gevoelig is voor kouvatten moet men reeds in het voorjaar beginnen zich te gewennen aan bij open ramen te zitten en daarna in de vrije natuur om zoo doende aan langzame inwerking van de lucht en de zon te gewennen. De volgende wenken omtrent de duur van zonnebaden gelden voor donkere typen, blonde en ros sige vrouwen moeten de tijdsduur korter nemen. Ie dag: 5 minuten zonnen pauze 5 min. zonnen; gedurende het liggen het lichaam iedere minuut omwentelen. 2e dag: 10 minuten zonnen pauze 10 minuten zonnen; lichaam om de twee minuten omwentelen. 3e dag: 10 minuten zonnen pauze 10 minuten zonnen; lichaam tweemaal om wentelen. 4e dag: 10 minuten zonnen pauze 15 min. zonnen; lichaam iedere 5 minuten omwentelen. 5e dag: 15 minuten zonnen pauze 15 min. zonnen; omwentelen als 4e dag. 6e dag: 15 minuten zonnen pauze 20 minuten zonnen; lichaam omwentelen naar eigen goeddunken. 7e dag: 20 minuten zonnen pauze 20 minuten zonnen; geen omwentelingen. Het behoeft geen betoog, dit voegen wij er nogmaals uitdrukkelijk aan toe, dat bovenstaande regls gelden onder normaie omstandigheden en niet voor degenen, die genezing zoeken voor een of andere ziekte en dat overleg met den huisarts gewenscht is. Na bovengenoemde 7 dagen mag men aannemen, dat het lichaam eenigszins ge bruind is, en kan men het zonnen voort zetten onder voorwaarde, dat men zich inderdaad behagelijk gevoeld na afloop. Tenslotte zouden wij niet volledig zijn, indien wij nog niet enkele wenken aan de bovenstaande toevoegden en wel in de eerste plaats, dat men nimmer moet zon nen onmiddellijk na een maaltijd en dat men slechts kleine hoeveelheden vocht tot zich mag nemen, nooit koud. Wanneer men zich slechts even onprettig gevoelt, moet men onmiddellijk ophouden met zonnen en niet eerst, indien men zijn hart sneller voelt kloppen of hoofdpijn krijgt. Het is evenmin gewenscht, dat men zich onmid dellijk geheel kleedt na het zonnen, aange zien men dan te veel gaat transpireeren. Afkoeling kan men op een schaduwrijk plekje vinden; een bad wordt slechts ge nomen, indien men overmatig warm is en dan vooral niet koud. Beter is echter met het nemen van een bad te wachten, totdat men afgekoeld is, en ondervindt men eventueel last van de inwerking der stralen, dan behandelt men de huid met zonnebrandcrème en taik- poeder. Als antwoord op deze verzuchting van vele dames, zouden wij willen antwoorden: „omdat vele vrouwen het zich te gemak kelijk maken en er geen tijd voor over hebben om het haar te borstelen". De meeste vrouwen weten inderdaad niet hoeveel er van het regelmatig borstelen afhangt, dat als een soort massage werkt, die niet alleen de huid schoonhoudt en het vormen van schilvers voorkomt, doch waardoor tevens een betere circulatie plaats vindt. Het gaat met allerlei haarziekten als met verschillende andere dingen in het leven, die men verwaarloosd heeft. Haar uitval, afbreken, dof en onhandelbaar bij het opmaken zijn het onvermijdelijke gevolg van het tekort aan verzorging. Van het grootste belang is een goede haarborstel, die wel niet goedkoop in aan schaffing is, doch waar men jaren iets aan heeft. Het beste is een houten bovenkant en de haren moeten echt zijn en een na tuurlijke kleur hebben, daarbij vooral stevig. Buitengewoon groot formaat is onnoodig, terwijl de bosjes haar op kleine afstanden van elkander verwijderd moeten zijn. Van opzij gezien is zoo'n borstel iet wat gewelfd, waardoors het haar beter over de ronding van het hoofd geraakt wordt. Iedere week moet een borstel ge- wasschen worden met water en een weinig ammoniak, terwijl de borstel noch op de haren noch op de bovenkant gedroogd mag worden, doch bij voorkeur staande, b.v. met het handsvat in een hoog glas of jampot, zoodat omvallen wordt voorkomen. Voor dat men een borstel weer in gebruik neemt moet hij volkomen droog zijn. Wan neer men borstels op deze wijze onder houdt kunnen ze jaren lang mee. Hoe borstelt men nu het haar? Men buigt het hoofd tamelijk diep naar omlaag, waardoor de haren naar voren vallen, daarna begint men vanaf den schedel het haar tot het eind te borstelen, terwijl de hoofdhuid eveneens stevig ge borsteld wordt. Zoo doet men in alle richtingen, niet enkele, doch verscheidene malen. Het meest aan te bevelen is om een klein stevig borsteltje bij de hand te hebben, waarmede men telkens de gebruik te borstel schoonmaakt en tenslotte nog eens flink tegen den achterkant klopper- Men staat eenvoudig versteld hoeveel stof van het hoofd wordt geborsteld. Reinigt men een borstel nu na ieder gebruik niet gronding, dan is het heel be grijpelijk, dat de stof in de haren komt en dit dof wordt. Noodig is het haar in alle richtingen te borstelen. Men moet voor deze behandeling 's avonds 35 minuten rekenen en kan dan volstaan met éénmaal in de drie of vier weken het haar te waa- schen. Teveel wasschen is verkeerd, maakt het haar met steeds kleiner tusschenpooz<m vet, omdat de vetkliertjes tot meerdere afscheiding worden geprikkeld. Men moet nimmer denken, dat de enkele minuten, die 's avonds aan het borstelen van het haar besteed worden, nutteloos of verloren tijd zijn, aangezien het een aangenaam gevoel aan het hoofd geeft en tevens ner- veuse moeheid verdrijft, waardoor men veel beter slaapt. Zondag. Tomatensoep Kip met rijst en kerrysaus Compdte Sunmaid surprise Maandag Rosbeef Andijvie Aardappelen Rijst met citroensaus Dinsdag Aspergesla met mayonaise Spinazie met roereieren Aardappelkoekjes Appelen Woensdag Aspergesoep Karbonade Postelein, Aardappelen Zwampudding Donderdag Rijst met leverrolletjes Sla en komkommer met pommes frites Vrijdag Gestoofde tarbot Worteltjes Aardappelen Karnemelk met grutjes Zaterdag Aardappelensoep Gehakt Bloemkool Aardappelen Eenvoudige cake SUNMAID SURPRISE. 8 plakjes cake, L. slagroom, 100 gr. Sunmaid-rozijnen, 1 lepel citroensap, 50 gram suiker, een tikje zout, vanille-suiker, 1 banaan, 1 appel, wat gehakte okker noten. We wellen de rozijnen op, laten ze daar na uitlekken en drogen ze met een doek na. De banaan en de appel worden aan zeer kleine stukjes gesneden en met de rozijnen, de citroensap en 25 gr. suiker dooreen gemengd, waarna wij de rest van de suiker de room stijf kloppen en met de vruchten vermengen. De sneedjes cake hebben wjj op een ge- bakschaal gelegd en hierop wordt de room verdeeld, waarna er enkele gehakte okker noten overheen worden gestrooid. Citroensaus 5 dL. water, sap van 3 citroenen, schil van citroen, 100 gram suiker, 25 gram maïzena. We brengen het water aan de kook met de zeer dun geschilde schil van 14 citroen, waaraan geen wit aan de binnenkant mag blijven zitten en laten dit een minuut of 10 trekken, halen de schil er uit, voegen de suiker en de citroensap er bij en daarna als de suiker geheel en al opgelost is, de aangemengde maizena, terwijl we het sausje, roerende nog even door laten koken en warm opdienen. Deze saus is erg smakelijk, zoowel bjj droge rijst als bij rijst in melk gekookt. Zwampudding 1 L. melk, 100 gram tarwebloem, 125 gr. suiker, 100 gram boter of margarine, 6 eieren, 1 pakje vanillesuiker, tikje zout. We zetten de melk op met de boter, sui ker, vanillesuiker en het tikje zout en als dit kookt, strooien wij de bloem erin, die we zoo lang onder flink roeren laten door koken, tot een gelijke, gebonden massa is verkregen, die wjj eenigszins laten bekoelen. De eierdooiers worden één voor één bij de bloem gevoegd onder voortdurend klop pen met de garde. Het eiwit wordt zéér stijf geklopt, hetgeen bevorderd wordt door toevoeging van een tikje zout; zij moeten zoo stijf zijn, dat men de kom ondersteboven kan houden, zonder dat het eiwit wegvloeit, daarna word zij luchtig door het beslag geschept. Een warme puddingvorm wordt met boter besmeerd en met paneermeel be strooid, gevuld met het beslag, zóó dat niet meer dan 2/3 der vorm vol is, met de deksel gesloten en gedurende 2 uur au hain-marie gekookt. Even vóór het opdoen nemen we de deksel van den vorm af en laten de pud ding een oogenblik in de oven of op een kleine gaspit op een asbestplaatje opdro gen, daarna wordt de pudding warm opge diend met een citroensaus. Rijstschotel met leverrolletjes. 300 gr. rijst, 1 ui, 1 busje tomatenpuree, 1 lepel gehakte peterselie, 40 gr. boter, peper en zout, plakken levér, spek, gefruite uien, bloem, boter. De rijst wordt op de gewone wijze gaar gekookt, onderdehand bakken wij de ui lichtbruin in de boter en roeren deze met de tomatenpuree, peterselie, peper en zout door de rijst, vóórdat al het water hierop verkookt is. Voor de leverrolletjes nemen wij dunne plakken lever, die met een plak spek en zeer fijn gehakte gesmoorde uien en wat peper worden belegd, daarna op gerold en met een stevige draad garen dicht gebonden. Nadat ze om en om in bloem gewenteld zijn, worden de rolletjes in boter gebraden, daarna onder toevoeging van wat water gaargesmoord. Nadat de rijst op een verwarmde schotel is opgedaan, worden de leverrolletjes in het midden gelegd en de saus er overheen gegoten, deze wordt afgemaakt met een weinig citroensap en met sago gebonden. Az$jn. Azijn wordt in de keuken bij de berei ding van sla e.a. grootendeels vervangen door citroensap, doch bewijst thans nog in ander opzicht groote diensten. Een scheut azijn gevoegd bij het spoel- en weekwater van bonte zomerstoffen, maakt de kleuren meer houdbaar en frisscher, terwijl de be kleeding van stoelen, tapijten e.d. na af geborsteld te zijn met water en azijn er heel anders uitzien. Leeren koffers neemt men af met een doekje gedrenkt in lauw water en azijn, daarna overwrijven met een doekje met witte was. Vetvlekken op marmer kunnen meer malen met azijn verwijderd worden, die men er op druppel en eenige uren op de bewuste plek laat intrekken. Bij het strijken van bont gekleurde handwerken is het aan te bevelen om een doek in azijnwater gedrenkt, onder de kleedjes of kleedingsstukken te leggen, waardoor de kleuren opfrisschen. Iedere practische huisvrouw moet weten, dat men vetvlekken in tapijten verwij deren kan, indien men op de vlek een flink stuk vloeipapier legt en hierop een heet strijkijzer plaatst. Is het papier door trokken van het vet, dan vernieuwt men het; dat waschgoed, dat in een vochtige kast of zelfs vochtig vertrek opgeborgen wordt, vochtvlekken krijgt, die men ech ter kan verwijderen door het in karne melk te zetten.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 19