T JUTTE RTJE ZATERDAG 11 JULI 1936 PAG. 3 De werkende vrouw als huisvrouw. Practische wenken. Waarvoor de vrouwen zich interresseeren. Schoonheidshoekje. üE\1pcuw j-feJiS Een zeer groot, zoo niet het grootste percentage huisvrouwen heeft vóór haar huwelijk een of ander beroep uitgeoefend. Zoo niet voor allen, dan toch zeker voor velen, is deze groote verandering iets, waar zij zich in gedachten reeds op zullen instellen. In de meeste gevallen zijn de jaren, in welke betrekking of beroep ook doorgebracht, als een overgangstijd te be schouwen, als een maatschappelijke nood zakelijkheid, aangezien aan een groot deel der jonge meisjes het huwelijk is wegge legd, dat deze periode afsluit en den weg wijst naar nieuwe plichten. Wanneer men de jaren in dienst van an deren doorgebracht, op deze wijze be schouwt, zal de overgang van het beroeps- naar het huwelijksleven niet zoo'n groote verandering beteekenen en het jonge meisje zal zich geleidelijk weten aan te passen. Toch zijn er gevallen, welke allen die in het volle leven staan, wel eens van nabij hebben meegemaakt, waar die overgang volstrekt niet geleidelijk is en beroep en huwelijk niet op harmonische wijze in el kander overgaan. Nemen wij als voorbeeld een jonge vrouw, die een goede tandartsen praktijk had en reeds sedert eenige jaren verloofd was. Meermalen drong de jonge man op trouwen aan en werd een datum vastgesteld, doch ook weer telkenmale ver schoven. -^Waarom Enkel en alleen omdat het be- fóep de jonge vrouw volkomen in beslag nam. Zij had een goede practijk en een in komen dat het mogelijk maakte, haar leven in te richten zooals zij dit wenschte. Naar mate zij zich meer aan hare onafhankelijk heid gewend had, kon zij deze moeilijk meer prijs geven. Waarom zou ze zich binden? Haar beroep vaarwel zeggen en niet meer de beschikking over haar eigen inkomen te hebben. Dergelijke jonge vrouwen zijn het niet met zichzelf eens, willen het althans niet aanstonds bekennen, dat zij er tegen opzien een offer te brengen, en de liefde voor den man harer keuze wordt dan aan het wan kelen gebracht... Hoevele gevallen zijn er niet van wer kende jonge vrouwen, die een leidende functie bekleeden en er slechts noode van scheiden, even vóór zij in het huwelijk tre den: De huishoudelijke kennis is nihil en de tijdsomstandigheden maken het niet mo gelijk, dat een volslagen hulpkracht betaald kan worden. Het vrouwtje tracht zelf te koken, wat op een mislukking uitloopt. De echtgenoot, die naast geduld ook gevoel voor humor heeft, ziet den eersten tijd deze misère door de vingers in de vaste overtui ging, dat zijn vrouw wel zal „aanleeren" en zich nog in alle huishoudelijke problemen moet inwerken. Deze van haar kant krijgt al spoedig genoeg van het eentonige sleur- leven, dat zijn als iets beneden „hare" ca paciteiten beschouwt en op een goeden dag verklaart zij kort en bondig, dat zij er ge noeg van heeft en het beroepsleven boven dat van huisvrouw prefereert. In vele ge vallen loopen deze huwelijken op een mis lukking uit en is scheiden het eindresul taat Ernstiger nog wordt het indien er kinderen zijn en zelfs de moederliefde den doorslag niet vermag te geven. Dergelijke toestanden kunnen slechts voorkomen worden, indien de jonge vrouw zich bewust is van de taak, die haar in al zijn omvang wacht. Reeds de opvoeding on zer dochters moet er op gericht zijn haar klaar te maken voor het volle leven, waar onder wij niet alleen mogen verstaan een opleiding voor een of aifdere werkkring, doch wij moeten verder gaan. De meest zorgvuldige opvoeding zal geen practisch nut afwerpen, falen van vele wer kende meisjes in haar huwelyk te zoeken, dat zij zich niet bewust zgn, dat haar nieuwe beroep zoo véélomvattend is. Waardeering voor huihoudelijk werk kan slechts dan plaats vinden, wanneer een huisvrouw haar taak volkomen meester is. Practische indeeling van het werk en een economisch beheer zijn evenzeer noodig ais tact en voorkomendheid. Geen wonder, dat in vele huisgezinnen, die slechts uit plichtsgevoel op mechani sche wijze gevoerd worden, geen sfeer van warmte valt waar te nemen en dat in der gelijke huwelijken ook weinig geestelijke verdieping aangetroffen wordt. Juist de werkende vrouw, die geleerd heeft zich aan de gemeenschap aan te passen, moest een voorbeeldige vrouw en moeder worden, die zich bewust is thans aan het hoofd van een eigen, zij het miniatuurbedrtjf, te staan en een groote verantwoordelijkheid te dra gen heeft. Nog meer dan als werkende vrouw zal zij in haar beroep van huisvrouw hare volle persoonlijkheid kunnen ont plooien en tevens de spil van het gezin kunnen zijn, waaromheen alles draait. Oplossing: Een heerlijke pudding. 1/7 van vleesch is 1/5 van radijs is 1/S van pan is 1/6 van bitter is 2/10 van vermicelli is 1/6 van peulen is v. a. n. e. ÏL e. v.a.n.i.ll.e. vanille Zondag. Gevulde tomaten. Contre-filet Worteltjes. Aardappelen. Charlotte Russe. Maandag Koud vleesch. Andijvie. Aardappelen. Rabarber met vla. Dinsdag Roereieren met ham. Snijboonen. Aardappelen. Woensdag Karbonade. Bloemkool. Aardappelen. Evenveeltjes. Donderdag Bloemkoolsoep. Nassi-gorèng. Komkommersla. Vrijdag Gestoofde paling. Gemengde sla. Aardappelen. Beschuit met bessensap. Zaterdag Gehakt. Stoofsla. Aardappelen. Citroenschoteltje. Charlotte Russe. 2y2 dl. slagroom, 1 dl. melk, 50 gr poe dersuiker, 10 gr poedergelatine of 6 blaad jes witte gelatine, 1 pakje vanillesuiker, biscuits, b.v. colombijn, geconfijte kersjes, dunne reepjes succade. Voor het maken van deze pudding wordt bij voorkeur een hooge vorm ge bruikt, die aan den binnenkant gevoerd wordt met lange biscuits, bij voorkeur Colombijn biscuits, alhoewel deze niet al tijd gemakkelijk te verkrijgen zijn. Bonne mère kan men ook gebruiken. De biscuits moeten vast aansluiten en daarna wordt het roomige vulsel gemaakt. Gelatine we ken in koud water, uitknijpen en oplossen in de dl. warme melk. Room stijf kloppen met een tikje zout, daarna de suiker er door mengen, ook de vanille en tenslotte de afgekoelde warme melk, waarin de ge latine is opgelost. Af en toe roeren en als de massa drillerig wordt in den vorm gie ten, nadat de bodem met een kwastje is vochtig gemaakt. Blijkt het, dat de bis cuits boven de pudding uitkomen, dan worden deze met een scherp mes afgesne den. Stijf zgnde storten en garneeren met kersjes en reepjes succade. Rabarber met vla en biscuits. 500 gr. rabarberstelen, pakje vanille- custard, ruim 100 gr suiker, 1 ons zachte biscuits, b.v. bonne-mère. Wjj willen de rabarber gecombineerd met vla en biscuits opdienen en gebrui ken gemakshalve een half pakje goede custard-poeder, waarvan wij een vla ko ken door 3 dl melk te koken, desnoods één lepel suiker toevoegen en de custard met een klein half kopje melk aanmengen en bij de kokende melk voegen, daarna alles nog even door laten koken en flink opkloppen met een klontje boter, de vla wint dan aan smaak en wordt luchtiger. De rabarber hebben wjj onder de hand ook gekookt, na ze eerst aan kleine stuk jes te hebben gesneden, gewasschen en met het aanhangende water en 100 gram suiker gaar gekookt, daarna met 10 15 gram maizena gebonden te hebben. In een schaal wordt eerst een laag zachte biscuits gelegd, daarna komt de rabarber er op en het laatst de afgekoelde vla, desnoods eenige biscuits achterhou den en deze gekruimeld over een boven laag strooien. Evenveeltjes. 2 eieren en het gewicht hiervan aan lichte basterd suiker, zelfrijzend bakmeel, boter, geraspte citroenschil, een fleschje vruchtensaus. We kunnen ongeveer rekenen, dat een middelmatig ei vijftig gram weegt en ne men dus 100 gram ongeveer 1 thee kopje suiker, 100 gram bakmeel en 100 gram boter, waarna we de boter eerst in een verwarmde pan doen en daarna zoo lang roeren met de suiker totdat een roo mige massa ontstaat, waarbij de schuimig geklopte eierdooiers worden gevoegd en lepelsgewijze het gezeefde bakmeel en de geraspte citroen. Kleine beboterde vorm pjes worden voor gevuld met het deeg en 20 min. in een middelmatig warmen oven gebakken, daarna gestort, opgediend met jamsaus, die we maken van twee flinke lepels jam, die verdund worden met heet water. Over elk gebakje wordt een weinig saus gegoten. Heel goed kan men ook fleschjes saus gebruiken. Nasi Goreng. 500 gr rijst, 300 gr vleeschresten, 50 gr ham, 2 eieren, 1 flinke ui, zout, delfrite, sambal oelek, kroepoek. We zorgen voor een flinke hoeveelheid rijst, b.v. een pond, en koken deze zoo droog mogelijk, liefst 's morgens al, om dat de rijst geheel en al koud moet zijn. De rijst wordt herhaaldelijk gewasschen, zoodat het aanhangende meel geheel ver wijderd is en daarna opgezet met twee maal zooveel water en wat zout. Geduren de een uur op een heel klein pitje in een goed gesloten pan gaar stoomen en koud laten worden. In een platte ijzeren pan wordt delfrite verwarmd en hierin de zeer fijngesnip perde ui, licht geel gefruit, een mespunt sambal oelek bijvoegen en het fijngehakte vleesch, daarna een gedeelte van de rijst. Is de rijst verwarmd, dan doen we er weer wat bij, totdat al de rijst in de pan is, en wij de massa nog wat laten bakken, steeds om en om scheppen met een ijzeren spatel of pannekoekmes, daarna wordt de rijst in een verwarmde schaal gedaan en be dekt met plakjes ham en de aan reepjes gesneden omelet, die wij gebakken hebben van de losgeklopte eieren en een paar lepels water. We geven hierbij kroepoek, die we in goed warme delfrite bakken, daarna bestrooien men fijn zout. SCHADE INHALEN. De drogist had juist een fleschje gevuid met water en drie druppels citroensap en er een etiket opgeplakt, waarop stond: „Ons wondermiddel tegen hartwater, spotgoedkop 2.50, toen er een dame den winkel binnenkwam en zei: „Ik wilde een fleschje glycerine hebben". „Zeker, Mevrouw, hier is het!" zei de drogist en reikte haar een klein fleschje glycerine toe. „Dat kost 1.50 en 10 cent voor het fleschje is 1.60. „Maar", zei de dame, „verleflen maand heb ik hier ook een fleschje glycerine ge kocht en toen heb ik niets voor het fleschje betaald." „O", zei drogist, „is het waar? Nu dan wordt het dus 1.70"< Waschgoed moet steeds gelijkmatig wor den ingevocht, voor het strijken. Het best gebruikt men lauw water, dat men in een flesch doet, waarop men een alluminium kurk plaatst, die voorzien is van ettelijke gaatjes. Wanner men een lade heeft, waarin alle mogelijke kleinigheden bewaart worden, kan men het best kleinen kartonnen doos jes naast elkander zetten, zonder deksel, waardoor men onmiddellijk een overzicht van den inhoud krijgt. Echtgenoote: „George! George! Daar stommelt iemand op de trap. Echtgenoot: „Hoe laat is 't?" „Half twee." „O, dan zal ik 't zelf wel weer zijn." 12.000 soorten van planten worden ge kweekt, die dienen tot menschelrjke voe ding of om verwerkt te worden tot klee ding. Hard water kost onnoodig veel zeep, het geen voorkomen kan worden door een wei nig borax toe te voegen. Regenwater is zacht en vraagt, evenals welwater, weinig zeep. De op elkander gestikte, kleingevouwen beenen van kousen geven uitstekende poetsdoeken. Celluloid breinaalden buigen onder het werken vaak krom; overgiet men ze ech ter met kokend water, dan kan men ze ge makkelijk recht buigen. Singapore voert jaarlijks pl.m. 500.000 kisten ananasconserven naar Engeland uit. Japan heeft een geboorte-overschot per jaar van 800.000 personen. Verschillende Raadgevingen. De eerste, een weinig verraderlijke tee kenen, dat de jeugdjaren tot het verleden gaan behooren, onderkent men in de plooien van de mondhoeken. Wanneer deze deelen van het gelaat verslappen wordt de uitdrukking van het gelaat minder guns tig beïnvloed. Toch kan men hieraan nog veel tegemoet komen en wel door de mondhoeken 's avonds met crème in te vetten en de geheele omgeving met de vingertoppen zachtjes te kloppen. De huid bljjft soepel en elastisch en men blijft er langer jeugdig uitzien. Zelfs zonder kunstmiddelen kan men roode lippen verkrijgen, alleen worden volharding en geduld vereischt. Men bet de lippen met koud water, vet ze met cacaoboter in en masseert ze daarna van de hoeken naar het midden toe. Bij groote vermoeidheid staan de oogen dof, hiertegen helpt uitstekend het nemen van een oogbad in licht gezouten water. Een platte eetlepel zout op 1 L. kokend water oplossen, koud laten worden en eenige malen per dag de oogen hiermede betten en 's avonds voor het naar bed gaan het water in een kom doen en eenige malen het gezicht met open en gesloten oogen in het water dompelen, daarna af drogen, met crème invetten over het ge heele gelaat klopmassages toepassen, al leen het deel van de oogen heel zachtjes behandelen. Koude zoutwatercompressen zijn even eens uitstekend, indien men van vermoeid heid gezwollen voeten en enkels heeft. Men kan ze desnoods met een drogen wikkel om de beenen houden gedurende den nacht,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 7