T JUTTE RTJE
ZATERDAG 11 JULI 1936
PAG. 3
De werkende vrouw als
huisvrouw.
Practische wenken.
Waarvoor de vrouwen
zich interresseeren.
Schoonheidshoekje.
üE\1pcuw j-feJiS
Een zeer groot, zoo niet het grootste
percentage huisvrouwen heeft vóór haar
huwelijk een of ander beroep uitgeoefend.
Zoo niet voor allen, dan toch zeker voor
velen, is deze groote verandering iets,
waar zij zich in gedachten reeds op zullen
instellen. In de meeste gevallen zijn de
jaren, in welke betrekking of beroep ook
doorgebracht, als een overgangstijd te be
schouwen, als een maatschappelijke nood
zakelijkheid, aangezien aan een groot deel
der jonge meisjes het huwelijk is wegge
legd, dat deze periode afsluit en den weg
wijst naar nieuwe plichten.
Wanneer men de jaren in dienst van an
deren doorgebracht, op deze wijze be
schouwt, zal de overgang van het beroeps-
naar het huwelijksleven niet zoo'n groote
verandering beteekenen en het jonge
meisje zal zich geleidelijk weten aan te
passen.
Toch zijn er gevallen, welke allen die in
het volle leven staan, wel eens van nabij
hebben meegemaakt, waar die overgang
volstrekt niet geleidelijk is en beroep en
huwelijk niet op harmonische wijze in el
kander overgaan. Nemen wij als voorbeeld
een jonge vrouw, die een goede tandartsen
praktijk had en reeds sedert eenige jaren
verloofd was. Meermalen drong de jonge
man op trouwen aan en werd een datum
vastgesteld, doch ook weer telkenmale ver
schoven.
-^Waarom Enkel en alleen omdat het be-
fóep de jonge vrouw volkomen in beslag
nam. Zij had een goede practijk en een in
komen dat het mogelijk maakte, haar leven
in te richten zooals zij dit wenschte. Naar
mate zij zich meer aan hare onafhankelijk
heid gewend had, kon zij deze moeilijk meer
prijs geven. Waarom zou ze zich binden?
Haar beroep vaarwel zeggen en niet meer
de beschikking over haar eigen inkomen
te hebben.
Dergelijke jonge vrouwen zijn het niet
met zichzelf eens, willen het althans niet
aanstonds bekennen, dat zij er tegen opzien
een offer te brengen, en de liefde voor den
man harer keuze wordt dan aan het wan
kelen gebracht...
Hoevele gevallen zijn er niet van wer
kende jonge vrouwen, die een leidende
functie bekleeden en er slechts noode van
scheiden, even vóór zij in het huwelijk tre
den: De huishoudelijke kennis is nihil en
de tijdsomstandigheden maken het niet mo
gelijk, dat een volslagen hulpkracht betaald
kan worden. Het vrouwtje tracht zelf te
koken, wat op een mislukking uitloopt. De
echtgenoot, die naast geduld ook gevoel
voor humor heeft, ziet den eersten tijd deze
misère door de vingers in de vaste overtui
ging, dat zijn vrouw wel zal „aanleeren" en
zich nog in alle huishoudelijke problemen
moet inwerken. Deze van haar kant krijgt
al spoedig genoeg van het eentonige sleur-
leven, dat zijn als iets beneden „hare" ca
paciteiten beschouwt en op een goeden dag
verklaart zij kort en bondig, dat zij er ge
noeg van heeft en het beroepsleven boven
dat van huisvrouw prefereert. In vele ge
vallen loopen deze huwelijken op een mis
lukking uit en is scheiden het eindresul
taat Ernstiger nog wordt het indien er
kinderen zijn en zelfs de moederliefde den
doorslag niet vermag te geven.
Dergelijke toestanden kunnen slechts
voorkomen worden, indien de jonge vrouw
zich bewust is van de taak, die haar in al
zijn omvang wacht. Reeds de opvoeding on
zer dochters moet er op gericht zijn haar
klaar te maken voor het volle leven, waar
onder wij niet alleen mogen verstaan een
opleiding voor een of aifdere werkkring,
doch wij moeten verder gaan.
De meest zorgvuldige opvoeding zal geen
practisch nut afwerpen, falen van vele wer
kende meisjes in haar huwelyk te zoeken,
dat zij zich niet bewust zgn, dat haar
nieuwe beroep zoo véélomvattend is.
Waardeering voor huihoudelijk werk kan
slechts dan plaats vinden, wanneer een
huisvrouw haar taak volkomen meester is.
Practische indeeling van het werk en een
economisch beheer zijn evenzeer noodig ais
tact en voorkomendheid.
Geen wonder, dat in vele huisgezinnen,
die slechts uit plichtsgevoel op mechani
sche wijze gevoerd worden, geen sfeer van
warmte valt waar te nemen en dat in der
gelijke huwelijken ook weinig geestelijke
verdieping aangetroffen wordt. Juist de
werkende vrouw, die geleerd heeft zich aan
de gemeenschap aan te passen, moest een
voorbeeldige vrouw en moeder worden, die
zich bewust is thans aan het hoofd van
een eigen, zij het miniatuurbedrtjf, te staan
en een groote verantwoordelijkheid te dra
gen heeft. Nog meer dan als werkende
vrouw zal zij in haar beroep van huisvrouw
hare volle persoonlijkheid kunnen ont
plooien en tevens de spil van het gezin
kunnen zijn, waaromheen alles draait.
Oplossing: Een heerlijke pudding.
1/7 van vleesch is
1/5 van radijs is
1/S van pan is
1/6 van bitter is
2/10 van vermicelli is
1/6 van peulen is
v.
a.
n.
e.
ÏL
e.
v.a.n.i.ll.e. vanille
Zondag.
Gevulde tomaten.
Contre-filet
Worteltjes.
Aardappelen.
Charlotte Russe.
Maandag
Koud vleesch.
Andijvie.
Aardappelen.
Rabarber met vla.
Dinsdag
Roereieren met ham.
Snijboonen.
Aardappelen.
Woensdag
Karbonade.
Bloemkool.
Aardappelen.
Evenveeltjes.
Donderdag
Bloemkoolsoep.
Nassi-gorèng.
Komkommersla.
Vrijdag
Gestoofde paling.
Gemengde sla.
Aardappelen.
Beschuit met bessensap.
Zaterdag
Gehakt.
Stoofsla.
Aardappelen.
Citroenschoteltje.
Charlotte Russe.
2y2 dl. slagroom, 1 dl. melk, 50 gr poe
dersuiker, 10 gr poedergelatine of 6 blaad
jes witte gelatine, 1 pakje vanillesuiker,
biscuits, b.v. colombijn, geconfijte kersjes,
dunne reepjes succade.
Voor het maken van deze pudding
wordt bij voorkeur een hooge vorm ge
bruikt, die aan den binnenkant gevoerd
wordt met lange biscuits, bij voorkeur
Colombijn biscuits, alhoewel deze niet al
tijd gemakkelijk te verkrijgen zijn. Bonne
mère kan men ook gebruiken. De biscuits
moeten vast aansluiten en daarna wordt
het roomige vulsel gemaakt. Gelatine we
ken in koud water, uitknijpen en oplossen
in de dl. warme melk. Room stijf kloppen
met een tikje zout, daarna de suiker er
door mengen, ook de vanille en tenslotte
de afgekoelde warme melk, waarin de ge
latine is opgelost. Af en toe roeren en als
de massa drillerig wordt in den vorm gie
ten, nadat de bodem met een kwastje is
vochtig gemaakt. Blijkt het, dat de bis
cuits boven de pudding uitkomen, dan
worden deze met een scherp mes afgesne
den. Stijf zgnde storten en garneeren met
kersjes en reepjes succade.
Rabarber met vla en biscuits.
500 gr. rabarberstelen, pakje vanille-
custard, ruim 100 gr suiker, 1 ons zachte
biscuits, b.v. bonne-mère.
Wjj willen de rabarber gecombineerd
met vla en biscuits opdienen en gebrui
ken gemakshalve een half pakje goede
custard-poeder, waarvan wij een vla ko
ken door 3 dl melk te koken, desnoods
één lepel suiker toevoegen en de custard
met een klein half kopje melk aanmengen
en bij de kokende melk voegen, daarna
alles nog even door laten koken en flink
opkloppen met een klontje boter, de vla
wint dan aan smaak en wordt luchtiger.
De rabarber hebben wjj onder de hand
ook gekookt, na ze eerst aan kleine stuk
jes te hebben gesneden, gewasschen en
met het aanhangende water en 100 gram
suiker gaar gekookt, daarna met 10 15
gram maizena gebonden te hebben.
In een schaal wordt eerst een laag
zachte biscuits gelegd, daarna komt de
rabarber er op en het laatst de afgekoelde
vla, desnoods eenige biscuits achterhou
den en deze gekruimeld over een boven
laag strooien.
Evenveeltjes.
2 eieren en het gewicht hiervan
aan
lichte basterd suiker, zelfrijzend bakmeel,
boter, geraspte citroenschil, een fleschje
vruchtensaus.
We kunnen ongeveer rekenen, dat een
middelmatig ei vijftig gram weegt en ne
men dus 100 gram ongeveer 1 thee
kopje suiker, 100 gram bakmeel en 100
gram boter, waarna we de boter eerst in
een verwarmde pan doen en daarna zoo
lang roeren met de suiker totdat een roo
mige massa ontstaat, waarbij de schuimig
geklopte eierdooiers worden gevoegd en
lepelsgewijze het gezeefde bakmeel en de
geraspte citroen. Kleine beboterde vorm
pjes worden voor gevuld met het deeg
en 20 min. in een middelmatig warmen
oven gebakken, daarna gestort, opgediend
met jamsaus, die we maken van twee
flinke lepels jam, die verdund worden met
heet water. Over elk gebakje wordt een
weinig saus gegoten. Heel goed kan men
ook fleschjes saus gebruiken.
Nasi Goreng.
500 gr rijst, 300 gr vleeschresten, 50 gr
ham, 2 eieren, 1 flinke ui, zout, delfrite,
sambal oelek, kroepoek.
We zorgen voor een flinke hoeveelheid
rijst, b.v. een pond, en koken deze zoo
droog mogelijk, liefst 's morgens al, om
dat de rijst geheel en al koud moet zijn.
De rijst wordt herhaaldelijk gewasschen,
zoodat het aanhangende meel geheel ver
wijderd is en daarna opgezet met twee
maal zooveel water en wat zout. Geduren
de een uur op een heel klein pitje in een
goed gesloten pan gaar stoomen en koud
laten worden.
In een platte ijzeren pan wordt delfrite
verwarmd en hierin de zeer fijngesnip
perde ui, licht geel gefruit, een mespunt
sambal oelek bijvoegen en het fijngehakte
vleesch, daarna een gedeelte van de rijst.
Is de rijst verwarmd, dan doen we er weer
wat bij, totdat al de rijst in de pan is, en
wij de massa nog wat laten bakken, steeds
om en om scheppen met een ijzeren spatel
of pannekoekmes, daarna wordt de rijst
in een verwarmde schaal gedaan en be
dekt met plakjes ham en de aan reepjes
gesneden omelet, die wij gebakken hebben
van de losgeklopte eieren en een paar
lepels water. We geven hierbij kroepoek,
die we in goed warme delfrite bakken,
daarna bestrooien men fijn zout.
SCHADE INHALEN.
De drogist had juist een fleschje gevuid
met water en drie druppels citroensap en
er een etiket opgeplakt, waarop stond:
„Ons wondermiddel tegen hartwater,
spotgoedkop 2.50, toen er een dame den
winkel binnenkwam en zei:
„Ik wilde een fleschje glycerine hebben".
„Zeker, Mevrouw, hier is het!" zei de
drogist en reikte haar een klein fleschje
glycerine toe. „Dat kost 1.50 en 10 cent
voor het fleschje is 1.60.
„Maar", zei de dame, „verleflen maand
heb ik hier ook een fleschje glycerine ge
kocht en toen heb ik niets voor het fleschje
betaald."
„O", zei drogist, „is het waar? Nu dan
wordt het dus 1.70"<
Waschgoed moet steeds gelijkmatig wor
den ingevocht, voor het strijken. Het best
gebruikt men lauw water, dat men in een
flesch doet, waarop men een alluminium
kurk plaatst, die voorzien is van ettelijke
gaatjes.
Wanner men een lade heeft, waarin alle
mogelijke kleinigheden bewaart worden,
kan men het best kleinen kartonnen doos
jes naast elkander zetten, zonder deksel,
waardoor men onmiddellijk een overzicht
van den inhoud krijgt.
Echtgenoote: „George! George! Daar
stommelt iemand op de trap.
Echtgenoot: „Hoe laat is 't?"
„Half twee."
„O, dan zal ik 't zelf wel weer zijn."
12.000 soorten van planten worden ge
kweekt, die dienen tot menschelrjke voe
ding of om verwerkt te worden tot klee
ding.
Hard water kost onnoodig veel zeep, het
geen voorkomen kan worden door een wei
nig borax toe te voegen. Regenwater is
zacht en vraagt, evenals welwater, weinig
zeep.
De op elkander gestikte, kleingevouwen
beenen van kousen geven uitstekende
poetsdoeken.
Celluloid breinaalden buigen onder het
werken vaak krom; overgiet men ze ech
ter met kokend water, dan kan men ze ge
makkelijk recht buigen.
Singapore voert jaarlijks pl.m. 500.000
kisten ananasconserven naar Engeland uit.
Japan heeft een geboorte-overschot per
jaar van 800.000 personen.
Verschillende Raadgevingen.
De eerste, een weinig verraderlijke tee
kenen, dat de jeugdjaren tot het verleden
gaan behooren, onderkent men in de
plooien van de mondhoeken. Wanneer deze
deelen van het gelaat verslappen wordt de
uitdrukking van het gelaat minder guns
tig beïnvloed. Toch kan men hieraan nog
veel tegemoet komen en wel door de
mondhoeken 's avonds met crème in te
vetten en de geheele omgeving met de
vingertoppen zachtjes te kloppen. De huid
bljjft soepel en elastisch en men blijft er
langer jeugdig uitzien.
Zelfs zonder kunstmiddelen kan men
roode lippen verkrijgen, alleen worden
volharding en geduld vereischt. Men bet
de lippen met koud water, vet ze met
cacaoboter in en masseert ze daarna van
de hoeken naar het midden toe.
Bij groote vermoeidheid staan de oogen
dof, hiertegen helpt uitstekend het nemen
van een oogbad in licht gezouten water.
Een platte eetlepel zout op 1 L. kokend
water oplossen, koud laten worden en
eenige malen per dag de oogen hiermede
betten en 's avonds voor het naar bed
gaan het water in een kom doen en eenige
malen het gezicht met open en gesloten
oogen in het water dompelen, daarna af
drogen, met crème invetten over het ge
heele gelaat klopmassages toepassen, al
leen het deel van de oogen heel zachtjes
behandelen.
Koude zoutwatercompressen zijn even
eens uitstekend, indien men van vermoeid
heid gezwollen voeten en enkels heeft.
Men kan ze desnoods met een drogen
wikkel om de beenen houden gedurende
den nacht,