'Jg\lpC)UW ENfLe^c Huis
T JUTTERTJE
ZATERDAG 22 AUGUSTUS 1936
PAG. 3
Kan men vroeg
oud worden voorkomen?
Geen overmatige krachts
inspanning. Rustpoozen
gewenscht
Kindervoeding.
door
Mevr. G. C. Meijer Schwencke.
Het is zeker wel het verlangen van
iedere vrouw om er zoo lang mogelijk
jeugdig uit te blijven zien. Toch is er een
zeer groot percentage, dat veel te vroeg
oud is, onder degenen, die onder den druk
van zorgen gebukt gaan, doch niet minder
onder de beter gesitueerden.
De beantwoording van de vraag waar
aan het toe te schrijven is, zal ongetwijfeld
veler belangstelling hebben, temeer, daar
het voorkomen van vroeg oud worden voor
een groot deel in de hand der betrokkenen
zelf ligt. Ongetwijfeld is het leven van vele
vrouwen moeilijk en drukken de zorgen over
den strijd om het bestaan velen ter neer.
Men zegt zelfs wel, dat men de zorgen
van iemands gelaat kan lezen, doch is het
wel noodig, dat men z'n moeilijkheden zóó
weinig weet te overwinnen, dat ieder hier
van deelgenoot wordt? De krachtige
naturen zullen er zich bovenuit weten te
werken en voor hen zal de strijd dienen
om te kunnen overwinnen. Een ieder heeft
in het leven zijn pakjé te dragen, want
geen huis is zonder kruis, zooals het
spreekwoord zoo terecht zegt. De energieke
vrouw zal niet bfl de pakken neer zitten
en zich ook geen zorgen maken over het
geen „wellicht" kan komen, maar de om
standigheden weten te beheerschen, zonder
de slaaf hiervan te worden. Hare verschij
ning zal niet van slapheid betuigen en
niet tot uitdrukking komen in een afgetobd
uiterlijk oud voor den tijd!
Indien wij ook eens een blik slaan in
het leven van vele huisvrouwen met haar
omvattende taak, dan zullen wij in de
meeste gevalen constateeren, dat het over-
groote deel harer op onverantwoordelijke
wflze hare arbeidsprestaties overschat. Zij
spreken zoo dikwijls over de „kunst" om
in deze tijden huis te houden, doch ver
staan de „kunst" om hare krachten zoo
goed mogelijk te benutten niet. Dag in, dag
uit zwoegen zij, velen van 's morgens
vroeg tot 's avonds laat, gunnen zich
nauwelijks tijd tot eten, laat staan voor
een rustpoos en begaan hierdoor een
groote fout, die zich vroeg of laat zal
wreken. Ieder machine, heeft behalve voort
durende aandacht, van tijd tot tUd een
rustpoos noodig om grondig nagezien te
worden, wil zij op een goeden dag niet
weigeren verder te gaan en bij onderzoek
zal blijken, dat een of ander onderdeel
versleten is. Wanneer wij hiermede het
menschelijk organisme vergelijken, dat zoo
buitengewoon gevoelig en zoo uiterst inge
wikkeld is samengesteld, dan is het zeker
wel begrijpelijk, dat ook hieraan de noodige
zorgen besteed moeten worden.
Zoolang een hulsvrouw volkomen gezond
en In het bezit van haar vole werkkracht
is, dringt het niet tot haar door, dat de
menschelflke machine ook weleens kan
gaan slijten en gebreken zal gaan vertoonen
Op een gegeven oogenblik eischt de natuur
hare rechten en verlangt eveneens rust
voor de overspannen zenuwen of overbe
laste organen. Eerst dan dringt het tot
vele vrouwen door, dat zfl aan lichaam en
geest te hooge eischen gesteld hebben en
doet de behoefte aan rust zich gevoelen.
De eerste kenteekenen worden veelal in
den wind geslagen, zij gevoelen zich luste
loos, zijn prikkelbaar, totdat tenslotte de
overmacht komt om iets verder te doen.
De Ijzeren wil en het vaak overdreven
plichtsgevoel brengen er haar toe om vee!
te lang in het gareel te blijven, ook al, om
dat zfl meenen, dat zonder haar de huis
houding niet zal loopen. Komt tenslotte de
inzinking en moeten er maatregelen ge
nomen worden, dan zal de afgetobde huis
vrouw tegen wil en dank de teugels uit
handen moeten geven.
Wie, zooals dergelijke huisvrouwen, hare
krachten op overdreven wflze Inspant, be
nadeelt haar gezonndheid, hetgeen tot uit
drukking komt op het gelaat, dat slappe
trekken en matte oogen krflgt, hetgeen een
oud aanzien verleent. Veelal zfln niet alleen
de reservekrachten verbruikt, doch doen
zich zelfs physieke storingen voor, tenge
volge van overgroote inspaning, die niet
dan met moeite overwonnen kunnen worden.
Het is inderdaad reeds treurig genoeg,
dat zoovele vrouwen noodgedwongen, hare
krachten overschatten, doch hoevelen zfln
er niet, die zulks vrflwilig doen door veel
uit en laat naar bed te gaan. Alle
mogelijke pretjes najagen en zoodoende
nooit uitgerust opstaan, ook deze groep
vrouwen ziet er vroeg oud uit, doch heeft
het in eigen hand dit te voorkomen.
Iedere vrouw stelt er natuurlijk prfls op,
er zoolang mogelijk goed uit te blijven zien
en wil niet gaarne oud zfln vóór haar tijd.
Zfl zal dan moeten voorkomen, dat het werk
haar de baas wordt en behalve voor een
goede indeeling en voldoende rustpoozen,
ook werk uit handen moeten weten te
geven. Het is allerminst noodig, zelfs niet
gewenscht, dat een huisvrouw de slaaf van
hare omgeving wordt, doch zfl moet ook
hare kinderen een taak weten te geven,
zoodat zfl ontlast wordt van tfldroovende
kleinigheden. Jammer genoeg worden vele
moeders door allerlei overwegingen geleid
om alles zelf te doen, deels uit overdreven
medelflden „omdat de jeugd moet genieten",
deels omdat ze de verschillende dingen veel
vlugger zelf doen. Kinderen moeten reeds
vroeg plichten leeren kennen en beginnen
met de eenvoudigste, terwijl zij tevens, in
dien zfl betrokken worden in de huishoude
lijke bezigheden, leeren begrflpen, hoeveel
omvattend de taak der moeder is.
Iedere huisvrouw heeft het dan ook in de
hand zich door rationeele dagverdeeling aan
haar gezin te wflden zonder altijd te moe
ten sloven en voor haar tfld oud te zfln.
Tenslotte zouden wfl die vrouwen, die mee
nen hieraan niet te kunnen voldoen nog
willen zeggen, waar een wil is, is een weg
en die ernstig wil, die kan het volbrengen.
Schenkt aandacht aan de melktanden!
Vele moeders zfln van meening, dat zfl
pas aandacht aan het gebit harer kinderen
moeten schenken, nadat zfl gewisseld heb
ben. Het melkgebit komt er minder op aan,
omdat dit toch vernieuwd wordt. Zulks is
echter een dwaling, aangezien de melktan
den weliswaar met het vflfde of zesde jaar
uitvallen, doch de hoektanden worden
meestal eerst met het tiende of twaalfde
jaar gewisseld. Verder groeien onder de
melktanden de nieuwe en het is licht te
begrflpen, dat deze, wanneer ze in slechten
toestand zfln, de groeiende tanden aanste
ken, reeds vóór zfl doorgebroken zfln. De
kinderen moeten zich reeds vroeg gewen
nen regelmatig de tanden te poetsen met
een zachten borstel en mogen 's avonds na
deze reiniging niet meer snoepen. Vele moe
ders geven haar kleintjes vóór het naar bed
gaan nog een flikje of dropje, doch heel
begrijpelijk blijven er gedurende den nacht
resten in en tusschen kiezen en tanden
zitten.
Wil men de meeste zekerheid hebben, dat
het gebit gezond en goed groeit, dan zal men
half jaarlflks naar den tandarts moeten gaan,
om het regelmatig te laten nazien. Vooral is
zulks noodig bfl het scheef groeien der tan
den, een euvel, dat geheel en al verholpen
kan worden, indien men er vroeg bfl is. Niet
alleen, dat een scheef gebit leelflk staat,
doch het kan ook móeilflkheden opleveren
bfl het spreken en invloed uitoefenen bfl het
kauwen der spflzen, waardoor zelfs maag-
en darmstoringen veroorzaakt worden.
WOLLEN BABYKLEERTJES.
Wollen babykleertjes kunnen lang mooi
blflven, mits ze maar op de eenige, goede
manier behandeld worden, n.1. met Lux.
Het te wasschetn stuk in lauw, bflna koud
water te weken; strooi de benoodigde hoe
veelheid Lux in koud water (in het koude
jaargetflde het water eerst op zomertem-
peratuur brengen). Daarna even opklop
pen. In het aldus verkregen sop het goed
heen en weer bewegen, zonder wrflven of
wringen. Herhaaldelijk spoelen in water
van dezelfde temperatuur als het waswater,
tot het helder blijft. Het water uitknijpen
zonder wringen. Bfl het drogen verdient
het aanbeveling het stuk tusschen doeken
(liefst badhanddoeken) uit te rollen, om
het overtollige water te verwijderen. Het
artikel in zfln oorspronkelflke vorm terug
brengen. Naar gelang van de breiwijze,
moet het eene artikel in de breedte, het
andere in de lengte bflgerekt worden.
Indien U de wollen babykleertjes op deze
wflze behandelt, zult U verbaasd zfln, dat
ze zoolang mooi kunnen blflven.
6. Meester: en toen vond de mensch-
heid iets uit waarmede zfl door de lucht
kon vliegen. Wat was dat Jantje?
Jantje: Buskruit meneer!
Zondag:
Bruine ragoutsoep
Kalfsborst
Snijboonen
Aardappelen
Vruchtensla.
Maandag:
Koud vleesch
Andijvie
Aardappelen
Gebakken custard taart.
Dinsdag:
Nieren met tomatensaus
Prinsesseboonen
Aardappelen
Hangop.
Woensdag:
Tuinboonen met ham
Aardappelen
Appel-Charlotte.
Donderdag:
Toast met paddestoelen en roerei
Bloemkool met kaassaus
Aardappelen en andflvie-sla.
Vryjdag:
Gekookte kabeljauw
Worteltjes Tomatensaus
Rödgröd.
Zaterdag:
Tomatensoep
Vleesch met kerrysaus en rflst
Komkommersla.
Gebakken Custard taart.
125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram boter
50 gram basterdsuiker
tikje zout
1 2 eetlepels water.
Bloem zeven en vermengen met zout en
basterdsuiker, daarna de boter met de vin
gertoppen met de bloem verdeelen. Een
andere methode is om de bloem op vetvrfl
papier te doen en boter en bloem met een
mes te verdeelen tot een fflne kruimelige
massa, daarna in een doen en alles met 1
2 lepels water tot een stevige bal kneden.
Uitrollen met deegrol en een beboterde
vuurvaste schotel ook langs de zflkanten
voeren met het deeg, daarna 15 minuten in
een voor gewarmde oven bakken.
Onderhand maken we het vulsel waar
voor noodig is;
3 eieren
2 eetlepels suiker
3 dL. melk
tikje nootmuskaat
Eieren kloppen en daarna met een dunne
straal de heete melk bflvoegen, waarin de
suiker is opgelost, noot instrooien en door
roeren, daarna in de taartvorm gieten en
In de apotheek:
Laat je niet zien in den winkel, Marie,
ik ben juist bezig wat van m'n „gepaten
teerd vermageringspreparaat" te verkoo-
pen.
weer in den oven plaatsen totdat de custarw
geheel en al dik geworden is. De oven mag
echter niet te warm zfln. aangezien de
custard met het oog op schiften niet tot op
kookpunt mag komen. Af laten koelen en
in den vorm opdienen.
Appel charlotte.
Sneedjes oud brood zonder korst
2 eieren
75 gram lichte basterdsuiker
paneermeel
500 gram moesappelen
60 gram boter
geraspte citroenschil
suiker en kaneel
Een vuurvaste schotel wordt ingevet èn
op den bodem èn langs de zflkanten, nadat
hij met de boter, die week gemaakt is, be
smeerd is, Appelsschillen, aan stukjes ver
deelen, klokhuizen uitsnijden en met een
weinig water dik inkoken, daarna de ge
klopte eieren, de basterdsuiker en de ge
raspte citroenschil er door roeren en het
met brood gevoerde schoteltje vullen, af
dekken met een mengsel van paneermeel,
suiker en kaneel; daarna 20 minuten in een
warme oven plaatsen. Koud of warm op
dienen.
Toast met paddestoelen, tomaten en
roerei.
3 groote paddestoelen
1 tomaat, niet te groot
20 gram boter
1 eetlepel melk
20 gram boter
3 sneedjes toast
X ei
Peper en zout
De paddestoelen worden van het harde
onderstuk en het huidje ontdaan, gewas-
schen en in 20 gram boter gaar gesmoord,
nadat ze in kleine stukjes zfln gesneden,
daarna wordt de in smalle stukjes gesneden
tomaat toegevoegd en alles tezamen zacht
jes gedurende 5 minuten gekookt. 4 Sneed
jes brood zonder korst, doch allen even
groot, worden geroosterd en nog warm be
boterd. Eén sneedje aan beide kanten. Ter
wijl het brood roostert en het tomaten-
mengsel warm gehouden wordt, doen we
een stukje boter in een steelpan en voegen
hlerbfl het met de lepel melk geklopte ei
en blflven roeren totdat we een geleiachtige
massa hebben, waardoor het warm gehou
den mengsel geroerd wordt. Peper en zout
naar smaak.
De helft van het mengsel wordt op een
stukje toast gedaan, hierop komt het dub
bel beboterde stukje, vervolgens de rest van
het mengsel en het laatste stukje toast.
Warm opdienen en garneeren met takjes
peterselie.
Gekookte kabeljauw.
1 kg visch (zonder kop)
1 groote ul
Zout 2 laurierbladen
De kabeljauw, die we schoongemaakt ln
huis krijgen wordt onder stroomend water
gewasschen, daarna nogmaals in water en
azfln nagespoeld.
De visch wordt nu ln matig gezouten
kokend water gelegd, waaraan 1 gesnip
perde ui en 2 laurierbladen zfln toegevoegd
en drie minuten flink gekookt, daarna nog
15 minuten heel zachtjes aan de kook hou
den, vervolgens uit het water nemen «n op
de vischschaal met rooster leggen. Opdie
nen met mosterd of tomatensaus, waarvoor
men op H L. vischwater 30 gram boter en
40 gram bloem noodig heeft en mosterd of
tomaten-puree naar smaak.