'Jg\lpC)UW ENfLe^c Huis T JUTTERTJE ZATERDAG 22 AUGUSTUS 1936 PAG. 3 Kan men vroeg oud worden voorkomen? Geen overmatige krachts inspanning. Rustpoozen gewenscht Kindervoeding. door Mevr. G. C. Meijer Schwencke. Het is zeker wel het verlangen van iedere vrouw om er zoo lang mogelijk jeugdig uit te blijven zien. Toch is er een zeer groot percentage, dat veel te vroeg oud is, onder degenen, die onder den druk van zorgen gebukt gaan, doch niet minder onder de beter gesitueerden. De beantwoording van de vraag waar aan het toe te schrijven is, zal ongetwijfeld veler belangstelling hebben, temeer, daar het voorkomen van vroeg oud worden voor een groot deel in de hand der betrokkenen zelf ligt. Ongetwijfeld is het leven van vele vrouwen moeilijk en drukken de zorgen over den strijd om het bestaan velen ter neer. Men zegt zelfs wel, dat men de zorgen van iemands gelaat kan lezen, doch is het wel noodig, dat men z'n moeilijkheden zóó weinig weet te overwinnen, dat ieder hier van deelgenoot wordt? De krachtige naturen zullen er zich bovenuit weten te werken en voor hen zal de strijd dienen om te kunnen overwinnen. Een ieder heeft in het leven zijn pakjé te dragen, want geen huis is zonder kruis, zooals het spreekwoord zoo terecht zegt. De energieke vrouw zal niet bfl de pakken neer zitten en zich ook geen zorgen maken over het geen „wellicht" kan komen, maar de om standigheden weten te beheerschen, zonder de slaaf hiervan te worden. Hare verschij ning zal niet van slapheid betuigen en niet tot uitdrukking komen in een afgetobd uiterlijk oud voor den tijd! Indien wij ook eens een blik slaan in het leven van vele huisvrouwen met haar omvattende taak, dan zullen wij in de meeste gevalen constateeren, dat het over- groote deel harer op onverantwoordelijke wflze hare arbeidsprestaties overschat. Zij spreken zoo dikwijls over de „kunst" om in deze tijden huis te houden, doch ver staan de „kunst" om hare krachten zoo goed mogelijk te benutten niet. Dag in, dag uit zwoegen zij, velen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, gunnen zich nauwelijks tijd tot eten, laat staan voor een rustpoos en begaan hierdoor een groote fout, die zich vroeg of laat zal wreken. Ieder machine, heeft behalve voort durende aandacht, van tijd tot tUd een rustpoos noodig om grondig nagezien te worden, wil zij op een goeden dag niet weigeren verder te gaan en bij onderzoek zal blijken, dat een of ander onderdeel versleten is. Wanneer wij hiermede het menschelijk organisme vergelijken, dat zoo buitengewoon gevoelig en zoo uiterst inge wikkeld is samengesteld, dan is het zeker wel begrijpelijk, dat ook hieraan de noodige zorgen besteed moeten worden. Zoolang een hulsvrouw volkomen gezond en In het bezit van haar vole werkkracht is, dringt het niet tot haar door, dat de menschelflke machine ook weleens kan gaan slijten en gebreken zal gaan vertoonen Op een gegeven oogenblik eischt de natuur hare rechten en verlangt eveneens rust voor de overspannen zenuwen of overbe laste organen. Eerst dan dringt het tot vele vrouwen door, dat zfl aan lichaam en geest te hooge eischen gesteld hebben en doet de behoefte aan rust zich gevoelen. De eerste kenteekenen worden veelal in den wind geslagen, zij gevoelen zich luste loos, zijn prikkelbaar, totdat tenslotte de overmacht komt om iets verder te doen. De Ijzeren wil en het vaak overdreven plichtsgevoel brengen er haar toe om vee! te lang in het gareel te blijven, ook al, om dat zfl meenen, dat zonder haar de huis houding niet zal loopen. Komt tenslotte de inzinking en moeten er maatregelen ge nomen worden, dan zal de afgetobde huis vrouw tegen wil en dank de teugels uit handen moeten geven. Wie, zooals dergelijke huisvrouwen, hare krachten op overdreven wflze Inspant, be nadeelt haar gezonndheid, hetgeen tot uit drukking komt op het gelaat, dat slappe trekken en matte oogen krflgt, hetgeen een oud aanzien verleent. Veelal zfln niet alleen de reservekrachten verbruikt, doch doen zich zelfs physieke storingen voor, tenge volge van overgroote inspaning, die niet dan met moeite overwonnen kunnen worden. Het is inderdaad reeds treurig genoeg, dat zoovele vrouwen noodgedwongen, hare krachten overschatten, doch hoevelen zfln er niet, die zulks vrflwilig doen door veel uit en laat naar bed te gaan. Alle mogelijke pretjes najagen en zoodoende nooit uitgerust opstaan, ook deze groep vrouwen ziet er vroeg oud uit, doch heeft het in eigen hand dit te voorkomen. Iedere vrouw stelt er natuurlijk prfls op, er zoolang mogelijk goed uit te blijven zien en wil niet gaarne oud zfln vóór haar tijd. Zfl zal dan moeten voorkomen, dat het werk haar de baas wordt en behalve voor een goede indeeling en voldoende rustpoozen, ook werk uit handen moeten weten te geven. Het is allerminst noodig, zelfs niet gewenscht, dat een huisvrouw de slaaf van hare omgeving wordt, doch zfl moet ook hare kinderen een taak weten te geven, zoodat zfl ontlast wordt van tfldroovende kleinigheden. Jammer genoeg worden vele moeders door allerlei overwegingen geleid om alles zelf te doen, deels uit overdreven medelflden „omdat de jeugd moet genieten", deels omdat ze de verschillende dingen veel vlugger zelf doen. Kinderen moeten reeds vroeg plichten leeren kennen en beginnen met de eenvoudigste, terwijl zij tevens, in dien zfl betrokken worden in de huishoude lijke bezigheden, leeren begrflpen, hoeveel omvattend de taak der moeder is. Iedere huisvrouw heeft het dan ook in de hand zich door rationeele dagverdeeling aan haar gezin te wflden zonder altijd te moe ten sloven en voor haar tfld oud te zfln. Tenslotte zouden wfl die vrouwen, die mee nen hieraan niet te kunnen voldoen nog willen zeggen, waar een wil is, is een weg en die ernstig wil, die kan het volbrengen. Schenkt aandacht aan de melktanden! Vele moeders zfln van meening, dat zfl pas aandacht aan het gebit harer kinderen moeten schenken, nadat zfl gewisseld heb ben. Het melkgebit komt er minder op aan, omdat dit toch vernieuwd wordt. Zulks is echter een dwaling, aangezien de melktan den weliswaar met het vflfde of zesde jaar uitvallen, doch de hoektanden worden meestal eerst met het tiende of twaalfde jaar gewisseld. Verder groeien onder de melktanden de nieuwe en het is licht te begrflpen, dat deze, wanneer ze in slechten toestand zfln, de groeiende tanden aanste ken, reeds vóór zfl doorgebroken zfln. De kinderen moeten zich reeds vroeg gewen nen regelmatig de tanden te poetsen met een zachten borstel en mogen 's avonds na deze reiniging niet meer snoepen. Vele moe ders geven haar kleintjes vóór het naar bed gaan nog een flikje of dropje, doch heel begrijpelijk blijven er gedurende den nacht resten in en tusschen kiezen en tanden zitten. Wil men de meeste zekerheid hebben, dat het gebit gezond en goed groeit, dan zal men half jaarlflks naar den tandarts moeten gaan, om het regelmatig te laten nazien. Vooral is zulks noodig bfl het scheef groeien der tan den, een euvel, dat geheel en al verholpen kan worden, indien men er vroeg bfl is. Niet alleen, dat een scheef gebit leelflk staat, doch het kan ook móeilflkheden opleveren bfl het spreken en invloed uitoefenen bfl het kauwen der spflzen, waardoor zelfs maag- en darmstoringen veroorzaakt worden. WOLLEN BABYKLEERTJES. Wollen babykleertjes kunnen lang mooi blflven, mits ze maar op de eenige, goede manier behandeld worden, n.1. met Lux. Het te wasschetn stuk in lauw, bflna koud water te weken; strooi de benoodigde hoe veelheid Lux in koud water (in het koude jaargetflde het water eerst op zomertem- peratuur brengen). Daarna even opklop pen. In het aldus verkregen sop het goed heen en weer bewegen, zonder wrflven of wringen. Herhaaldelijk spoelen in water van dezelfde temperatuur als het waswater, tot het helder blijft. Het water uitknijpen zonder wringen. Bfl het drogen verdient het aanbeveling het stuk tusschen doeken (liefst badhanddoeken) uit te rollen, om het overtollige water te verwijderen. Het artikel in zfln oorspronkelflke vorm terug brengen. Naar gelang van de breiwijze, moet het eene artikel in de breedte, het andere in de lengte bflgerekt worden. Indien U de wollen babykleertjes op deze wflze behandelt, zult U verbaasd zfln, dat ze zoolang mooi kunnen blflven. 6. Meester: en toen vond de mensch- heid iets uit waarmede zfl door de lucht kon vliegen. Wat was dat Jantje? Jantje: Buskruit meneer! Zondag: Bruine ragoutsoep Kalfsborst Snijboonen Aardappelen Vruchtensla. Maandag: Koud vleesch Andijvie Aardappelen Gebakken custard taart. Dinsdag: Nieren met tomatensaus Prinsesseboonen Aardappelen Hangop. Woensdag: Tuinboonen met ham Aardappelen Appel-Charlotte. Donderdag: Toast met paddestoelen en roerei Bloemkool met kaassaus Aardappelen en andflvie-sla. Vryjdag: Gekookte kabeljauw Worteltjes Tomatensaus Rödgröd. Zaterdag: Tomatensoep Vleesch met kerrysaus en rflst Komkommersla. Gebakken Custard taart. 125 gram zelfrijzend bakmeel 125 gram boter 50 gram basterdsuiker tikje zout 1 2 eetlepels water. Bloem zeven en vermengen met zout en basterdsuiker, daarna de boter met de vin gertoppen met de bloem verdeelen. Een andere methode is om de bloem op vetvrfl papier te doen en boter en bloem met een mes te verdeelen tot een fflne kruimelige massa, daarna in een doen en alles met 1 2 lepels water tot een stevige bal kneden. Uitrollen met deegrol en een beboterde vuurvaste schotel ook langs de zflkanten voeren met het deeg, daarna 15 minuten in een voor gewarmde oven bakken. Onderhand maken we het vulsel waar voor noodig is; 3 eieren 2 eetlepels suiker 3 dL. melk tikje nootmuskaat Eieren kloppen en daarna met een dunne straal de heete melk bflvoegen, waarin de suiker is opgelost, noot instrooien en door roeren, daarna in de taartvorm gieten en In de apotheek: Laat je niet zien in den winkel, Marie, ik ben juist bezig wat van m'n „gepaten teerd vermageringspreparaat" te verkoo- pen. weer in den oven plaatsen totdat de custarw geheel en al dik geworden is. De oven mag echter niet te warm zfln. aangezien de custard met het oog op schiften niet tot op kookpunt mag komen. Af laten koelen en in den vorm opdienen. Appel charlotte. Sneedjes oud brood zonder korst 2 eieren 75 gram lichte basterdsuiker paneermeel 500 gram moesappelen 60 gram boter geraspte citroenschil suiker en kaneel Een vuurvaste schotel wordt ingevet èn op den bodem èn langs de zflkanten, nadat hij met de boter, die week gemaakt is, be smeerd is, Appelsschillen, aan stukjes ver deelen, klokhuizen uitsnijden en met een weinig water dik inkoken, daarna de ge klopte eieren, de basterdsuiker en de ge raspte citroenschil er door roeren en het met brood gevoerde schoteltje vullen, af dekken met een mengsel van paneermeel, suiker en kaneel; daarna 20 minuten in een warme oven plaatsen. Koud of warm op dienen. Toast met paddestoelen, tomaten en roerei. 3 groote paddestoelen 1 tomaat, niet te groot 20 gram boter 1 eetlepel melk 20 gram boter 3 sneedjes toast X ei Peper en zout De paddestoelen worden van het harde onderstuk en het huidje ontdaan, gewas- schen en in 20 gram boter gaar gesmoord, nadat ze in kleine stukjes zfln gesneden, daarna wordt de in smalle stukjes gesneden tomaat toegevoegd en alles tezamen zacht jes gedurende 5 minuten gekookt. 4 Sneed jes brood zonder korst, doch allen even groot, worden geroosterd en nog warm be boterd. Eén sneedje aan beide kanten. Ter wijl het brood roostert en het tomaten- mengsel warm gehouden wordt, doen we een stukje boter in een steelpan en voegen hlerbfl het met de lepel melk geklopte ei en blflven roeren totdat we een geleiachtige massa hebben, waardoor het warm gehou den mengsel geroerd wordt. Peper en zout naar smaak. De helft van het mengsel wordt op een stukje toast gedaan, hierop komt het dub bel beboterde stukje, vervolgens de rest van het mengsel en het laatste stukje toast. Warm opdienen en garneeren met takjes peterselie. Gekookte kabeljauw. 1 kg visch (zonder kop) 1 groote ul Zout 2 laurierbladen De kabeljauw, die we schoongemaakt ln huis krijgen wordt onder stroomend water gewasschen, daarna nogmaals in water en azfln nagespoeld. De visch wordt nu ln matig gezouten kokend water gelegd, waaraan 1 gesnip perde ui en 2 laurierbladen zfln toegevoegd en drie minuten flink gekookt, daarna nog 15 minuten heel zachtjes aan de kook hou den, vervolgens uit het water nemen «n op de vischschaal met rooster leggen. Opdie nen met mosterd of tomatensaus, waarvoor men op H L. vischwater 30 gram boter en 40 gram bloem noodig heeft en mosterd of tomaten-puree naar smaak.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 13