Vacantie vriendschap Vragen T JUTTERTJE ZATERDAG 5 SEPTEMBFR 1936 PAG. 3 onze abonné's Zelf gemaakte hooikist. B Vluchtige kennismaking Meest van voorbijgaanden aard. door G. C. MEYER—SCHWENCKE. Wanneer wij onze vacantieweken elders doorbrengen hetzij in een hotel of pen sion, zullen wij meestal menschen ontmoe ten, waarmede wij kennis maken en waar wij ons dikwijls toe aangetrokken ge voelen. Juist omdat we vacantie hebben, be schouwen we de wereld in een geheel an der licht, dan in het gewone leven. Alles lijkt beter en mooier dan thuis, wanneer we in ons gewone doen zijn. We komen zelfs tot de conclusie, dat alles wat we in de vacantieweken doen, hetzij lezen, of handwerken of wat ook in zoo'n andere omgeving veel prettiger is en dat de men schen, waarmede we dagelijks omgaan, lang niet zoo gezellig zijn, als de nieuwe bekenden. Gaan we een en ander echter eens rustig overpeinzen, dan voelen we al aanstonds aan, dat dit echter in werkelijk heid niet zoo is, want dat we ons huis en al wat hier mede ten nauwste verbonden is, juist zoo bijzonder op prijs stellen. De kennismakingen in de vacantie zijn meer vluchtig en we leeren de betrokkenen niet zóo goed kennen als zulks het geval is met onze oude beproefde vrienden, die steeds voor ons klaar staan. Het is een kwestie van gewoonte geworden, dat wij min of meer regelmatig met hen omgaan en daarom heeft het den schijn, dat va- cantie-kennissen zoo veel gezelliger zijn. Iemand schreef ons eens een brief van uit haar vacantieverblijf, dat iedereen, die zij ontmoette even gezellig en joviaal was, zoo geheel anders dan de menschen, waar mede zij dagelijks omging, zoodat zij deze nieuwe kennissen wel altijd om zich heen zou wenschen Vacantie-vriendschap kan aan den an deren kant echter wel degelijk een ver keerden invloed uitoefenen op ons; omdat wij vaak menschen leeren kennen, die zoo heel veel meer kunnen doen dan wij zelf. Wij worden een tikje ontevreden en zou den dit of dat ook wel willen doen, doch wat helpen zulke wenschen, waarmede men niets verder komt? Wij vergeten trouwens, dat het alles geen goud is, wat er blinkt, en weten evenmin of dergelijke nieuwe kennissen wellicht ook boven hun krachten leven. Het beste is dan ook om indien we hier of daar de vacantie doorbrengen eerst de kat eens uit den boom kijken en ons niet te gauw bij andere aan te sluiten, uitzonde ringen daargelaten. In ieder geval zullen wij dergelijke ken nismakingen voor zooveel noodig appre- cieeren, doch ze over het algemeen be schouwen als zijnde van voorbijgaanden aard. Hoe vaak gebeurt het niet, dat wij enkele werkelijk aardige weken met va- cantiekennissen hebben doorgebracht, die ons bij het afscheid nemen beloofden, ab soluut te zullen schrijven, doch waarvan wij later taal noch teeken ontvingen, waar door wij ons inderdaad teleurgesteld ge voelen. Zulks behoeft nog volstrekt geen moed willige verzuiming te beteekenen, doch kan het gevolg zijn van een samenloop van omstandigheden of wel doordat de betrok kenen geheel en al in beslag wordt geno men door een druk gezin of andere bezig heden. Wij zullen ons echter niet door derge lijke ondervindingen teleurgesteld moeten gevoelen, omdat wij de vacantie en vacan tie-vriendschap als iets moeten beschou wen, dat appart staat van ons alledaag- sche leven. Wij weten vooruit, dat derge lijke kennismakingen van tijdelijken aard zijn, in de meeste gevallen althans. Trou wens over het algemeen zal de conversatie met vacantie-kennissen aan de oppervlakte blijven, omdat we er niet aan denken om hen, die wij zoo vluchtig hebben, leeren kennen in ons meer intieme leven te be trekken. Ontmoeten wij deze keimissen later in hun of in onze omgeving, dan is alles weer heel anders, omdat ieder weer in beslag genomen is door zijn zorgen en plichten van het alledaagsche leven en de zorgelooze vacantieweken voorbij zijn Vacantieweken, die in een of ander op zicht teleurstellingen met zich hebben ge bracht, geven nimmer een volkomen ge lukkige herinnering en daarom is het beter, de dingen in de juiste verhoudingen te zien en er geen al te groote verwach tingen van te koesteren, dus ook niet van vacantie-kennissen. Wanneer wij met dezen enkele weken op ongedwongen wijze omgaan, wellicht ge zamenlijk uitstapjes maken, dan zien an dere menschen ons en wij hen op zijn best, nietwaar? Alles verloopt dan ook even prettig, de nieuwe indrukken, die we op doen in een geheel andere omgeving, alles draagt er toe bij, het leven van den zonni- gen kant op te nemen. Wij willen echter geenszins betoogen, dat we, als we hier of daar met vacantie vertoeven, ons geheel en al af moeten zon deren van de overige gasten. Wat kan er tegen zijn om hier of daar een praatje te maken en het elkander gezellig te maken? Toch zal de conversatie over oppervlakkige dingen moeten gaan en is het verkeerd op verschillende problemen dieper in te gaan, indien wij de opvattingen van anderen niet kennen. Het verstandigste is daarom te genieten van de heerlijke vacantieweken en het gezellige samenzijn met vacantie- kennissen, vooropgesteld, dat we om» geen al te groote illusies maken over blijvende vriendschap na dien tijd. Hoe goed de be doeling van beide kanten ook moge zijn, blijken deze vluchtige kennismakingen slechts zelden in hechte vriendschap over te gaan, omdat wij weer in eigen omgeving zijnde, door het volle leven in beslag ge nomen worden. Zondag. Groentesoep. Kalfsnierstuk. Snijboonen. Aardappelen. Bananencrème. Maandag Koud kalfsvleesch. Worteltjes. Aardappelpurée. Broodpudding. Dinsdag Macaroni met kaas. Kropsla. Eieren. Gebakken aardappelen. Woensdag Vleesch met kerrysaus, Prinsesseboonen. Aardappelen. Griesmeel met pruimencompóte. Donderdag Rijstkoekjes met gebakken tomaten. Karbonade. Bloemkool, aardappelen. Vruchten. Vrijdag Bloemkoolsoep. Gebakken makreel. Tomaten. Aardappelsla. Zaterdag Gehakt. Postelein, aardappelen. Havermout-crème. Vogelnestjes. Bananencrème. 6 bananen, sap van 1 citroen, 1 sinaas appel, 2 eetlepels suiker, 1 pakje poeder- gelatine 15 gram, 1 kopje warme melk, 2% dl. melk, 1% eetlepel suiker, 15 gr. custard poeder (vanille), 1 dl room. De bananen worden geschild, met een vork fijn gemaakt en geklopt, daarna ver mengd met het gezeefde sap van sinaas appel en citroen. De poedergelatine wordt opgelost in een kopje warme melk en door het vruchtensap gedaan met twee eetlepels suiker. 2 dl. melk met 1% eetlepel suiker aan de kook brengen en de custardpoeder met de rest van de melk aanmaken, bij de overige melk voegen, alles even roerende door laten koken, met de garde opkloppen en bij de bananen voegen. Begint de massa drillerig te worden, dan wordt de room stijf geklopt met 'n tikje zout en er door gemengd. Alles overbrengen in glazen schaal, koud en stijf laten worden en presenteeren met biscuits. Broodpudding. 250 gram oud brood, zonder korst, b.v. wit en bruin, 1 melk, 150 gram suiker, 3 eieren, kaneel, 2 eetlepels rum, 200 gram rozijnen of een fleschje essence. Het brood wordt fijn gekruimeld en overgoten met de helft van de melk; de suiker, kaneel en eierdooiers worden ge klopt met de rest van de melk en bij de broodmassa gevoegd. Rozijnen b.v. sultane, worden goed gewasschen en gedroogd en bij de overige ingrediënten gevoegd, ten slotte komt de rum erbij of een klein fleschje essence van 10 cent en het stijf geklopte eiwit. Een warme puddingvorm wordt ingevet (ook de deksel) en bestrooid met paneermeel, daarna gevuld met de puddingmassa voor niet meer dan ge sloten met deksel en daarna ongeveer een uur in een warm-water-bad gekookt. Het water moet onder den deksel blijven en eventueel met warm water bijgevuld wor den. Voor het storten wordt de pudding even opgedroogd in den oven of enkele oogenblikken op een asbestplaatje op kleine pit. Warm of koud opdienen, desgewenscht met vruchtensaus. Macaroni met kaas. 150 gram macaroni, 35 gr boter, 30 gr bloem, 4 dl melk, peper en zout, 4 cKtlepels geraspte kaas, driehoekje geroosterd of gebakken brood. De macaroni wordt in kleine stukjes gebroken van ongeveer 2 cm en in onge veer 1 L. kokend water met zout gedaan om daarna zachtjes gaar te koken, onge veer 25 minuten. Intusschen wordt de boter gesmolten en met de bloem vermengd, daarna met kleine hoeveelheden de melk bijgevoegd, steeds roerende, waarna men het sausje 3 minuten zachtjes door laat koken, de pan van het vuur neemt en er de ge raspte kaas door roert en daarna de ma caroni, die even in de vergiet uitgelekt heeft, om het overtollige water te verwij deren. Men brengt alles in een dekschaal over en bestrooit den bovenkant met kaas. Heel smakelijk is het om de macaroni in een beboterd vuurvast schoteltje ongeveer 15 minuten in den oven te plaatsen, nadat men de bovenlaag dik met kaas bestrooid heeft. Opdienen met een rand van driehoekjes toast of in boter gebakken brood. Vogelnestjes. Maak 1 flinke gekookte aardappel fijn (één kopje vol) en vermeng deze purée met een klontje week gemaakte boter en wat warme melk, breng het over in een klein beboterd vuurvast schoteltje en maak met een vork cirkel, in het midden een opening, waarin een ei wordt gedaan, dat voorzichtig op den rand van een kopje is gebroken; dooier mag niet stuk gaan. Plaats schoteltje ongeveer 10 minuten in matig warme oven totdat het ei gestol- ten is. Beboter een klein souffé-potje of één persoons vuurvast schoteltje en bedek den bodem met gehakte bacon of ham, hierop komt een plak tomaat, terwijl men er ten slotte een ei in laat glijden, bestrooien met peper en zout en bedekken met één eetlepel melk, daarna op een asbest plaatje of in middelmatig warmen oven plaatsen tot het ei gestolten is. Gerechtvaardigde trots. „Woont hier een koopman Jansen?" „Dacht u ons stadje zóó klein, dat er geen Jansen woonde?;" J van Vraag: Het wasschen van cloqué stof- fen. Ik heb een complet van zoo'n nieuwe cloqué-stof. Denkt u, dat ik dit gemakke lijk wasschen kan, zoo ja, hoe? Antwoord: Zooals de vraagster reeds schrijft, zijn inderdaad cloqué-stoffen momenteel de groote mode en dus aan de orde van den dag. Oogenschijnlijk zou men denken, dat ze moeilijk te wasschen zijn, omdat het zoo'n gerimpeld stofje is, maar, wanneer men goed kijkt, ziet men dat de meeste soorten dubbel zijn en is de onderkant dan volkomen recht, zoodat de „rimpels" van het bovenweefsel overal vastgehecht zijn. Om een dergelijk stofje te wasschen zou den wij aanraden Lux te nemen, als zijn de het meeste veilige waschmiddel. Ga als volgt te werk. Maak een sopje (1 eetlepel Lux op 1 liter water) zoo goed als koud en was het kleedingstuk voor zichtig en vlug hierin. Het sop er door persen; niet trekken aan het goed (al krimpt het misschien door de aanraking met water). Spoel het kleedingstuk na, rol het uit in badhanddoeken, om zoovéél mogelijk water te verwijderen. Dan te dro gen hangen op een winderige plaats. Strijkt het, wanneer heelemaal droog, aan de verkeerde zijde in beide richtingen met een lauwwarm ijzer op een molton deken, eerst in de breedte, dan in de lengte. Men kan tijdens het strijken het kleedingstuk weer op de juiste maat terugkrijgen. Men doet natuurlijk het beste de maten vóór de wasch-behandeling even te noteeren. Misschien een twintig jaren geleden wer den hooikisten buitengewoon veel gebruikt, omdat we in tijden leefden, waarin alles even zuinig gebruikt moest worden, n.1. in de mobilisatiejaren. Thans moet om financieele redenen meer en meer bezuinigd worden en komt men er ook weer toe die oude, beproefde hooikist in eere te herstellen en zoodoende de gas- rekening te besparen. Het maken van een hooikist is heel eenvoudig en wat we noodig hebben is een vierkant kistje, liefst met een deksel, die met scharnieren gesloten kan worden en waarbij aan den voorkant eveneens een sluiting wordt aan gebracht. Verder heben we hooi en hooi- wol, desnoods stroo noodig en speciale hooikistpannen, waarin alle warmte be waard wordt. We kunnen b..v één groote en twee kleine pannen nemen, die op el kander geplaatst kunnen worden met ver schillende gerechten. We beginnen de kist langs de wanden en bodem met een laag couranten te voeren en daarna op te vul len met hooi en andere vulling, waarna we de pan(nen) in het midden zetten en ver der stevig aanvullen, zoodat een opening in het midden wordt verkregen. Nu begint het voeren met cretonne of flanel, waar voor we de maat nemen van den bodem der pan plus naden en daarna een rechte reep nemen plus naden, die met den bodem verbonden en tevens in het midden dicht gestikt wordt. We hebben dus de voering voor het opengelaten stuk gereed, waarna thans een overtrek voor het bovengedeelte ge- wordt plus inslagen aan de vier punten. Precies op de plaats waar de opening van de pan komt, wordt een cirkel uitge knipt wordt plus ingeslagen aan de vier kanten. plus naden en worden de reeds met él- kander verbonden deelen( bodem en zij kanten) aan het bovendek genaaid, dat tenslotte met platte spijkertjes, nadat een inslag is gemaakt op den rand der kist wordt gespijkerd. Een opgevuld kussentje van dezelfde stof wordt op de pan gelegd tijdens het koken, tenzij men een deksel heeft met opstaande zijkanten, dan wordt deze eveneens opgevuld met hooi en over trokken. Men kan den buitenkant van de Mst verven of hem een overtrek geven van cretonne of het materiaal der gordijnen door een lap te knippen even groot ais de bovenkant en een strook, die in platte plooien gelegd wordt en waarvoor onge veer 3 maal de omtrek noodig is.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 15