Vacantie
vriendschap
Vragen
T JUTTERTJE
ZATERDAG 5 SEPTEMBFR 1936
PAG. 3
onze abonné's
Zelf gemaakte hooikist.
B
Vluchtige kennismaking
Meest van voorbijgaanden aard.
door
G. C. MEYER—SCHWENCKE.
Wanneer wij onze vacantieweken elders
doorbrengen hetzij in een hotel of pen
sion, zullen wij meestal menschen ontmoe
ten, waarmede wij kennis maken en waar
wij ons dikwijls toe aangetrokken ge
voelen.
Juist omdat we vacantie hebben, be
schouwen we de wereld in een geheel an
der licht, dan in het gewone leven. Alles
lijkt beter en mooier dan thuis, wanneer
we in ons gewone doen zijn. We komen
zelfs tot de conclusie, dat alles wat we in
de vacantieweken doen, hetzij lezen, of
handwerken of wat ook in zoo'n andere
omgeving veel prettiger is en dat de men
schen, waarmede we dagelijks omgaan,
lang niet zoo gezellig zijn, als de nieuwe
bekenden. Gaan we een en ander echter
eens rustig overpeinzen, dan voelen we al
aanstonds aan, dat dit echter in werkelijk
heid niet zoo is, want dat we ons huis en
al wat hier mede ten nauwste verbonden
is, juist zoo bijzonder op prijs stellen. De
kennismakingen in de vacantie zijn meer
vluchtig en we leeren de betrokkenen niet
zóo goed kennen als zulks het geval is
met onze oude beproefde vrienden, die
steeds voor ons klaar staan. Het is een
kwestie van gewoonte geworden, dat wij
min of meer regelmatig met hen omgaan
en daarom heeft het den schijn, dat va-
cantie-kennissen zoo veel gezelliger zijn.
Iemand schreef ons eens een brief van
uit haar vacantieverblijf, dat iedereen, die
zij ontmoette even gezellig en joviaal was,
zoo geheel anders dan de menschen, waar
mede zij dagelijks omging, zoodat zij deze
nieuwe kennissen wel altijd om zich heen
zou wenschen
Vacantie-vriendschap kan aan den an
deren kant echter wel degelijk een ver
keerden invloed uitoefenen op ons; omdat
wij vaak menschen leeren kennen, die zoo
heel veel meer kunnen doen dan wij zelf.
Wij worden een tikje ontevreden en zou
den dit of dat ook wel willen doen, doch
wat helpen zulke wenschen, waarmede
men niets verder komt?
Wij vergeten trouwens, dat het alles
geen goud is, wat er blinkt, en weten
evenmin of dergelijke nieuwe kennissen
wellicht ook boven hun krachten leven.
Het beste is dan ook om indien we hier of
daar de vacantie doorbrengen eerst de kat
eens uit den boom kijken en ons niet te
gauw bij andere aan te sluiten, uitzonde
ringen daargelaten.
In ieder geval zullen wij dergelijke ken
nismakingen voor zooveel noodig appre-
cieeren, doch ze over het algemeen be
schouwen als zijnde van voorbijgaanden
aard. Hoe vaak gebeurt het niet, dat wij
enkele werkelijk aardige weken met va-
cantiekennissen hebben doorgebracht, die
ons bij het afscheid nemen beloofden, ab
soluut te zullen schrijven, doch waarvan
wij later taal noch teeken ontvingen, waar
door wij ons inderdaad teleurgesteld ge
voelen.
Zulks behoeft nog volstrekt geen moed
willige verzuiming te beteekenen, doch kan
het gevolg zijn van een samenloop van
omstandigheden of wel doordat de betrok
kenen geheel en al in beslag wordt geno
men door een druk gezin of andere bezig
heden.
Wij zullen ons echter niet door derge
lijke ondervindingen teleurgesteld moeten
gevoelen, omdat wij de vacantie en vacan
tie-vriendschap als iets moeten beschou
wen, dat appart staat van ons alledaag-
sche leven. Wij weten vooruit, dat derge
lijke kennismakingen van tijdelijken aard
zijn, in de meeste gevallen althans. Trou
wens over het algemeen zal de conversatie
met vacantie-kennissen aan de oppervlakte
blijven, omdat we er niet aan denken om
hen, die wij zoo vluchtig hebben, leeren
kennen in ons meer intieme leven te be
trekken. Ontmoeten wij deze keimissen
later in hun of in onze omgeving, dan is
alles weer heel anders, omdat ieder weer
in beslag genomen is door zijn zorgen en
plichten van het alledaagsche leven en de
zorgelooze vacantieweken voorbij zijn
Vacantieweken, die in een of ander op
zicht teleurstellingen met zich hebben ge
bracht, geven nimmer een volkomen ge
lukkige herinnering en daarom is het
beter, de dingen in de juiste verhoudingen
te zien en er geen al te groote verwach
tingen van te koesteren, dus ook niet van
vacantie-kennissen.
Wanneer wij met dezen enkele weken op
ongedwongen wijze omgaan, wellicht ge
zamenlijk uitstapjes maken, dan zien an
dere menschen ons en wij hen op zijn best,
nietwaar? Alles verloopt dan ook even
prettig, de nieuwe indrukken, die we op
doen in een geheel andere omgeving, alles
draagt er toe bij, het leven van den zonni-
gen kant op te nemen.
Wij willen echter geenszins betoogen,
dat we, als we hier of daar met vacantie
vertoeven, ons geheel en al af moeten zon
deren van de overige gasten. Wat kan er
tegen zijn om hier of daar een praatje te
maken en het elkander gezellig te maken?
Toch zal de conversatie over oppervlakkige
dingen moeten gaan en is het verkeerd op
verschillende problemen dieper in te gaan,
indien wij de opvattingen van anderen niet
kennen. Het verstandigste is daarom te
genieten van de heerlijke vacantieweken
en het gezellige samenzijn met vacantie-
kennissen, vooropgesteld, dat we om» geen
al te groote illusies maken over blijvende
vriendschap na dien tijd. Hoe goed de be
doeling van beide kanten ook moge zijn,
blijken deze vluchtige kennismakingen
slechts zelden in hechte vriendschap over
te gaan, omdat wij weer in eigen omgeving
zijnde, door het volle leven in beslag ge
nomen worden.
Zondag.
Groentesoep.
Kalfsnierstuk.
Snijboonen.
Aardappelen.
Bananencrème.
Maandag
Koud kalfsvleesch.
Worteltjes.
Aardappelpurée.
Broodpudding.
Dinsdag
Macaroni met kaas.
Kropsla.
Eieren.
Gebakken aardappelen.
Woensdag
Vleesch met kerrysaus,
Prinsesseboonen.
Aardappelen.
Griesmeel met pruimencompóte.
Donderdag
Rijstkoekjes met gebakken tomaten.
Karbonade.
Bloemkool, aardappelen.
Vruchten.
Vrijdag
Bloemkoolsoep.
Gebakken makreel.
Tomaten.
Aardappelsla.
Zaterdag
Gehakt.
Postelein, aardappelen.
Havermout-crème.
Vogelnestjes.
Bananencrème.
6 bananen, sap van 1 citroen, 1 sinaas
appel, 2 eetlepels suiker, 1 pakje poeder-
gelatine 15 gram, 1 kopje warme melk,
2% dl. melk, 1% eetlepel suiker, 15 gr.
custard poeder (vanille), 1 dl room.
De bananen worden geschild, met een
vork fijn gemaakt en geklopt, daarna ver
mengd met het gezeefde sap van sinaas
appel en citroen. De poedergelatine wordt
opgelost in een kopje warme melk en door
het vruchtensap gedaan met twee eetlepels
suiker.
2 dl. melk met 1% eetlepel suiker aan
de kook brengen en de custardpoeder met
de rest van de melk aanmaken, bij de
overige melk voegen, alles even roerende
door laten koken, met de garde opkloppen
en bij de bananen voegen. Begint de massa
drillerig te worden, dan wordt de room
stijf geklopt met 'n tikje zout en er door
gemengd.
Alles overbrengen in glazen schaal, koud
en stijf laten worden en presenteeren met
biscuits.
Broodpudding.
250 gram oud brood, zonder korst, b.v.
wit en bruin, 1 melk, 150 gram suiker,
3 eieren, kaneel, 2 eetlepels rum, 200 gram
rozijnen of een fleschje essence.
Het brood wordt fijn gekruimeld en
overgoten met de helft van de melk; de
suiker, kaneel en eierdooiers worden ge
klopt met de rest van de melk en bij de
broodmassa gevoegd. Rozijnen b.v. sultane,
worden goed gewasschen en gedroogd en
bij de overige ingrediënten gevoegd, ten
slotte komt de rum erbij of een klein
fleschje essence van 10 cent en het stijf
geklopte eiwit. Een warme puddingvorm
wordt ingevet (ook de deksel) en bestrooid
met paneermeel, daarna gevuld met de
puddingmassa voor niet meer dan ge
sloten met deksel en daarna ongeveer een
uur in een warm-water-bad gekookt. Het
water moet onder den deksel blijven en
eventueel met warm water bijgevuld wor
den. Voor het storten wordt de pudding
even opgedroogd in den oven of enkele
oogenblikken op een asbestplaatje op
kleine pit.
Warm of koud opdienen, desgewenscht
met vruchtensaus.
Macaroni met kaas.
150 gram macaroni, 35 gr boter, 30 gr
bloem, 4 dl melk, peper en zout, 4 cKtlepels
geraspte kaas, driehoekje geroosterd of
gebakken brood.
De macaroni wordt in kleine stukjes
gebroken van ongeveer 2 cm en in onge
veer 1 L. kokend water met zout gedaan
om daarna zachtjes gaar te koken, onge
veer 25 minuten.
Intusschen wordt de boter gesmolten en
met de bloem vermengd, daarna met
kleine hoeveelheden de melk bijgevoegd,
steeds roerende, waarna men het sausje
3 minuten zachtjes door laat koken, de
pan van het vuur neemt en er de ge
raspte kaas door roert en daarna de ma
caroni, die even in de vergiet uitgelekt
heeft, om het overtollige water te verwij
deren.
Men brengt alles in een dekschaal over
en bestrooit den bovenkant met kaas. Heel
smakelijk is het om de macaroni in een
beboterd vuurvast schoteltje ongeveer 15
minuten in den oven te plaatsen, nadat
men de bovenlaag dik met kaas bestrooid
heeft.
Opdienen met een rand van driehoekjes
toast of in boter gebakken brood.
Vogelnestjes.
Maak 1 flinke gekookte aardappel fijn
(één kopje vol) en vermeng deze purée
met een klontje week gemaakte boter en
wat warme melk, breng het over in een
klein beboterd vuurvast schoteltje en maak
met een vork cirkel, in het midden een
opening, waarin een ei wordt gedaan, dat
voorzichtig op den rand van een kopje is
gebroken; dooier mag niet stuk gaan.
Plaats schoteltje ongeveer 10 minuten in
matig warme oven totdat het ei gestol-
ten is.
Beboter een klein souffé-potje of één
persoons vuurvast schoteltje en bedek den
bodem met gehakte bacon of ham, hierop
komt een plak tomaat, terwijl men er ten
slotte een ei in laat glijden, bestrooien
met peper en zout en bedekken met één
eetlepel melk, daarna op een asbest
plaatje of in middelmatig warmen oven
plaatsen tot het ei gestolten is.
Gerechtvaardigde trots.
„Woont hier een koopman Jansen?"
„Dacht u ons stadje zóó klein, dat er
geen Jansen woonde?;" J
van
Vraag: Het wasschen van cloqué stof-
fen.
Ik heb een complet van zoo'n nieuwe
cloqué-stof. Denkt u, dat ik dit gemakke
lijk wasschen kan, zoo ja, hoe?
Antwoord:
Zooals de vraagster reeds schrijft, zijn
inderdaad cloqué-stoffen momenteel de
groote mode en dus aan de orde van den
dag. Oogenschijnlijk zou men denken, dat
ze moeilijk te wasschen zijn, omdat het
zoo'n gerimpeld stofje is, maar, wanneer
men goed kijkt, ziet men dat de meeste
soorten dubbel zijn en is de onderkant dan
volkomen recht, zoodat de „rimpels" van
het bovenweefsel overal vastgehecht zijn.
Om een dergelijk stofje te wasschen zou
den wij aanraden Lux te nemen, als zijn
de het meeste veilige waschmiddel. Ga als
volgt te werk. Maak een sopje (1 eetlepel
Lux op 1 liter water) zoo goed als
koud en was het kleedingstuk voor
zichtig en vlug hierin. Het sop er door
persen; niet trekken aan het goed (al
krimpt het misschien door de aanraking
met water). Spoel het kleedingstuk na,
rol het uit in badhanddoeken, om zoovéél
mogelijk water te verwijderen. Dan te dro
gen hangen op een winderige plaats.
Strijkt het, wanneer heelemaal droog, aan
de verkeerde zijde in beide richtingen met
een lauwwarm ijzer op een molton deken,
eerst in de breedte, dan in de lengte. Men
kan tijdens het strijken het kleedingstuk
weer op de juiste maat terugkrijgen. Men
doet natuurlijk het beste de maten vóór
de wasch-behandeling even te noteeren.
Misschien een twintig jaren geleden wer
den hooikisten buitengewoon veel gebruikt,
omdat we in tijden leefden, waarin alles
even zuinig gebruikt moest worden, n.1. in
de mobilisatiejaren.
Thans moet om financieele redenen meer
en meer bezuinigd worden en komt men er
ook weer toe die oude, beproefde hooikist
in eere te herstellen en zoodoende de gas-
rekening te besparen. Het maken van een
hooikist is heel eenvoudig en wat we
noodig hebben is een vierkant kistje,
liefst met een deksel, die met scharnieren
gesloten kan worden en waarbij aan den
voorkant eveneens een sluiting wordt aan
gebracht. Verder heben we hooi en hooi-
wol, desnoods stroo noodig en speciale
hooikistpannen, waarin alle warmte be
waard wordt. We kunnen b..v één groote
en twee kleine pannen nemen, die op el
kander geplaatst kunnen worden met ver
schillende gerechten. We beginnen de kist
langs de wanden en bodem met een laag
couranten te voeren en daarna op te vul
len met hooi en andere vulling, waarna we
de pan(nen) in het midden zetten en ver
der stevig aanvullen, zoodat een opening
in het midden wordt verkregen. Nu begint
het voeren met cretonne of flanel, waar
voor we de maat nemen van den bodem
der pan plus naden en daarna een rechte
reep nemen plus naden, die met den
bodem verbonden en tevens in het midden
dicht gestikt wordt.
We hebben dus de voering voor het
opengelaten stuk gereed, waarna thans
een overtrek voor het bovengedeelte ge-
wordt plus inslagen aan de vier punten.
Precies op de plaats waar de opening
van de pan komt, wordt een cirkel uitge
knipt wordt plus ingeslagen aan de vier
kanten.
plus naden en worden de reeds met él-
kander verbonden deelen( bodem en zij
kanten) aan het bovendek genaaid, dat
tenslotte met platte spijkertjes, nadat een
inslag is gemaakt op den rand der kist
wordt gespijkerd. Een opgevuld kussentje
van dezelfde stof wordt op de pan gelegd
tijdens het koken, tenzij men een deksel
heeft met opstaande zijkanten, dan wordt
deze eveneens opgevuld met hooi en over
trokken.
Men kan den buitenkant van de Mst
verven of hem een overtrek geven van
cretonne of het materiaal der gordijnen
door een lap te knippen even groot ais
de bovenkant en een strook, die in platte
plooien gelegd wordt en waarvoor onge
veer 3 maal de omtrek noodig is.