Waar blijft de nakuur -T JUTTERTJE ZATERDAG 12 SEPTEMBFR 1936 PAG. Eerste hulp bij ongelukken ingeval van vergiftigingen. 'JgVrouw ENM/^C nuts Langzame aanpassing aan het alledaag- sche leven is gewenscht. Voeding eveneens van belang. door G. C. MEYER—SCHWENCKE. Indien men op medisch advies een kuur moet maken in een badplaats om genezing te zoeken voor een of andere physieke sto ring, dan is het regel, dat de patiënt een z.g. nakuur doet, Zulks is noodig om de overgang naar het gewone leven, dat vaak zware eischen stelt, minder groot te ma ken, doch geleidelijk. Het organisme moet zich eveneens weer na de onthouding der verschillende kuur- middelen aan een normale leefwijze aan passen. Zulk een nakuur is niet alleen een ver- eischte voor bad- of kuurgasten, doch ook voor de gewone vacantiegangers, zij het dan ook, dat men deze thuis volgt, door langzamerhand weer in den dagelij kschen tredmolen mee te gaan. Zeer velen zullen bemerkt hebben, wan neer zij pas weer aan het werk zijn, dat zij door een gevoel van vermoeidheid over vallen worden en vragen zich angstig af, of dit nu het résultaat is van de meerdere weken vacantie, die zij genoten hebben. Zulks overkomt zoowel werkende vrouwen, als degenen, die in huishouding haar ar beidsveld vinden en haar eerste gedaohte is, dat de vacantie eigenlijk niets heeft uitgehaald. Maakt u echter niet bezorgd, want het gevoel van loomheid en laten we gerust zeggen, machteloosheid, wordt alleen ver oorzaakt door het feit, dat ons werk ons weer geheel in beslag neemt. Tot voor en kele dagen was men in een geheel andere omgeving, in een andere lucht, den gan- schen dag buiten, hetzij aan zee, in de bos- schen, op de hei of in de bergen en thans is men het grootste deel van den dag bin nen de vier muren. De huisvrouw heeft zich vol ijver op haar huishouding toege legd, de vrouw, die elders haar werkkring heeft, doet evenmin meer groote wandelin gen, spoedt zich meestal met de tram naar kantoor of winkel. Zelfs de kinderen haas ten zich om hun vriendjes op te gaan zoe ken of zijn blij, dat zij al hun vertrouwd speelgoed weer terug zien en houden zich hiermede onledig. Zulk een groote verandering van leef wijze né. zorgelooze vacantiedagen in de buitenland doorgebracht, wreekt zich en ons lichaam protesteert. Gebrek aan zuur stof en frissche lucht werken verlammend op het organisme en geven het groote ge voel van loomheid en daarom is een na kuur zoo zéér noodig. Met een weinig goeden wil is het dan ook steeds wel mogelijk de eerste week nog te doen „alsof" men nog op reis is. Natuurlijk zal niemand onzen raad woor delijk opvatten, want in de eerste plaats stelt de plicht zijn eischen. Onze bedoeling is echter, om niet in te haastig tempo aan het werk te gaan, met de gedachte, dat men na twee of drie weken toch wel uit gerust is. De vrije uren zullen zoo rustig mogelijk doorgebracht moeten worden, zonder, dat men zich onmiddellijk weer in den maalstroom van het volle leven stort. Zoo mogelijk zal men op vrije middagen en Zondags buiten zijn en desnoods wat vroeger van huis gaan om naar de plaats, waar de dagtaak wacht, te wandelen. Geen avondbezoeken brengen en nog min der in rookerige zalen vertoeven, doch vroeg naar bed gaan, in één woord zoo eenvoudig en rustig leven als slechts even mogelijk is. De huisvrouw zal heel verstandig doen, geen extra beurten te gaan geven of hals over kop met de groote wasch of de in maak gaan beginnen, doch zich geleidelijk aanpassen aan alles wat van haar ver wacht wordt, 's Middags is een rustkuur Volstrekt geen verloren tijd. evenmin als een wandeling, niet door stoffige winkel straten, doch in de buitenwijken of beter nog in de vrjje natuur. Het werk, dat zich eventueel opgesta peld heeft, kan nog wel eenige weken wachten en wordt bij kleine gedeelten af gedaan. Nu de vacantietjjd der kinderen weer voorbij is, moet op vrije middagen zooveel mogelijk naar buiten worden ge trokken, om nog te woekeren met de heer lijke, frisschen lucht, die de longen met zuurstof vult en reservekrachten verza melt voor de komende herfst- en winter maanden. Wanneer men na de vacantieweken, el ders doorgebracht, thuis komt, moet men het lichaam een langzame overgang toe staan, alvorens men weer zijn volle krach ten geeft aan beroep of huishouding. Men zal dan inderdaad bemerken, dat de rust tijd een heilzame uitwerking heeft gehad. Hand in hand met deze geleidelijke aan passing moet ook de overgang der voeding samengaan. Vele menschen hebben, zoodra zij weer in de stad en hun gewone doen zfln, gebrek aan eetlust, hetgeen niet te verwonderen is, omdat zij veel minder frissche lucht inademen en velen een zit tend leven leiden en weinig lichaamsbewe ging hebben. Het lichaam verwerkt in deze laatste gevallen het voedsel veel minder gemakkelijk en langzamer, waarom het gewenscht is de eerste tijd geen zware spijzen te nuttigen en veel groenten, sla, vruchten en bruin brood moet de hoofd voeding uitmaken, waardoor men de over gang veel minder voelt. Het kan wel voor niemand een bezwaar zijn om op deze wijze een nakuur te ma ken en het organisme langzaam aan weer te gewennen aan meerdere inspan ning, hetgeen echter geenszins overspan ning beteekent. Een goed toegepaste na kuur zal maken, dat men zich gezond en krachtig blijft gevoelen en de ontspanning der vacantieweken zich nog lang op aan- genaamd wijze doet gevoelen, m. a. w. dat deze alleszins geslaagd zijn. Zondag. Gevulde tomaten. Biefstuk. Doperwten. Aardappelen. Citroenpudding. Maandag Varkenskarbonade. Bloemkool au gratin. Aardappelpurée. Vruchten. Dinsdag Bloemkoolsoep. Rijst met champignonsragout. Woensdag Gevulde ommelet. Prinsesseboonen. Aardappelen. Gebruinde boter. Slaschotel. Donderdag Kalfsgehakt. Snijboonen. Aardappelen. Pruimengelei. Vrijdag Tomatensoep. Gevulde sehelvisch. Aardappelen. Worteltjes. Zaterdag Runderlapjes. Andijvie. Aardappelen. Feren-custard. Citroenpudding. hi 1 melk, 5 blaadjes witte gelatine, schil en sap van 1 citroen, 2 eieren, 4 opge hoopte lepels suiker. De gelatine wordt 10 minuten in koud water geweekt, daarna in een klein zeefje gedaan om uit te lekken. Melk aan de kook brengen met de dun afgesneden ci troenschil, die er later uitgenomen wordt, suiker er in strooien en wanneer deze is opgelost, wordt de gelatine door de koken de, doch van het vuur genomen melk ge roerd, 2 eierdooiers kloppen met het ge zeefde citroensap en hierbij voorzichtig met een dun straaltje de warme melk gie ten. Doen we dit te vlug, dan zullen de eieren schiften en het geheel er veel min der smakelijk uitzien. Af en toe roeren om te voorkomen, dat de gelatine zakt. We laten de pudding afkoelen en begint hij drillerig te worden, dan wordt het zéér sttff geklopte eiwit er door geroerd en de massa in een met koud water omgespoel- den vorm overgebracht om volkomen stijf te worden. Bloemkool au gratin. 1 bloemkool (niet te klein), 30 gram bo ter, 35 gram bloem, 1 melk, 3 eetlepels geraspte kaas, peper en zout. De bloemkool wordt schoongemaakt, aan kleine stukjes verdeeld en eenige uren weggezet in water met een handvol zout. Water aan de kook brengen, zout toe voegen en de bloemkool gaar koken 20 minuten, uitscheppen, en op een vergiet laten uitlekken. Een vuurvaste schotel worde ingevet en bestrooid met wat pa neermeel, daarna de stukjes bloemkool er in gedaan en bedekt met de saus, die we maken van water, bloem en melk en eenige minuten door laten koken op kleine pit; peper en zout naar smaak en twee eetlepel geraspte kaas. De rest van de kaas wordt over de saus gestrooid, waarna de schotel ongeveer 20 minuten in een warme oven geplaatst wordt. Rjjst met champignon-ragout. 300 gram kalfsragout, 100 gram kalfs gehakt, 1 sneedje brood, 500 gram cham pignons, 60 gram bloem, 60 gram boter, sap van citroen, 2 eierdooiers, zout, 1 liter water, 500 gram rijst. De rijst vyordt opgezet met 2 maal zoo veel kokend water en zout, na eerst her haaldelijk gewasschen te zijn. Eerst enkele oogenblikken goed door laten koken, daar na op een zeer lage pit gaar laten worden en als het water verkookt is een asbest- plaatje onder de pan plaatsen. Van ragout wordt bouillon getrokken met 1 liter koud water en zout in een goed gesloten pan. Is het vleesch ongeveer gaar, dan worden de balletjes gehakt nog 10 minuten mede gekookt, nadat het vleesch eerst met een sneedje geweekt brood is aangemaakt. De champignons worden in warm water flink geborsteld, vooral onder het hoedje, omdat zich daar nogal eens wat zand bevindt, terwijl we de groote exemplaren doormidden snijden (over langs) en zoo noodig een stukje van den onderkant afsnijden. We doen ze nu bij de bouillon en het vleesch en laten alles nog 15 a 20 minuten zachtjes koken, schep pen daarna alles uit de bouillon, doen het in een dekschaal, die warm gehouden wordt. We maken van boter, bloem en bouillon een gebonden saus, die we 5 minuten door laten koken. Pan van het vuur nemen en er het citroensap bijvoegen en tevens de geklopte eierdooiers en alles over de champignons en het vleesch gie ten. Rijst apart in een schaal opdienen. Peren-custard. 1 blik peren of 6 handperen, 3 eetlepels suiker, 1 groote kop water, kaneel, 30 gram custardpoeder, 3 eetlepels suiker, liter melk, stukje boter, 1 dl slagroom. Inplaats van peren uit het blik kunnen we niet te zachte handperen nemen en deze schillen, halveeren in de lengte, klok huizen uitnemen en zachtjes in het water, de suiker en kaneel gaar koken. We moe ten echter zorgen, dat de peren met koken niet stuk gaan. Uit de vloeistof scheppen en in een glazen schaal overbrengen, daar na het water en de suiker dik inkoken en erover gieten. 4 dl melk koken en met de rest de cus tard aanmengen, suiker toevoegen en ko kende melk, alles terug doen in de pan en roepende eenige minuten door laten ko ken; pan van het vuur nemen, een klontje boter bijvoegen en kloppen totdat de massa luchtig is, daarna worden de peren met de custardvla bedekt. Garneeren met geklopte Onmiddellijke behandeling gewenscht. Ondanks de grootste voorzorgen, kun nen zich wel eens vergiftigingen bij kin deren voordoen, doordat zjj op een onbe waakt oogenblik van een of ander „proe ven", dat niet voor consumptie bestemd is. Wij behoeven niet te zeggen, dat het eerste werk der moeder moet zijn, den huisarts te waarschuwen en tegelijkertijd te zeggen, dat vermoedelijk een vergifti ging heeft plaats gehad, zoo mogelijk met den naam van het gift, dat ingenomen is. In verschillende gevallen zal de medicus dan reeds een tegengift mede kunnen brengen, want steeds is het noodig om vlug hulp te bieden. Eventueel overgege ven voedsel moet bewaard worden om zoo noodig onderzocht te kunnen worden. Indien er geen teekenen zijn, dat de mond in- of uitwendig verbrand is, geve men onmiddellijk een braakmiddel, dat men kan maken b.v. door twee eetlepels zout in een glas lauw water op te lossen, of wel één eetlepel mosterd, hetgeen onver biddelijk opgedrongen moet worden. Men bevordert het overgeven door de vinger tot achter in de keel van het kind te duwen. Verder kan men het kind slaolie of lever traan toedienen (echter geen vloeibare pa- rafine) of wel rauwe geklopte eieren met melk of een mengsel van bloem en melk. Ook bewijst zeer zeker, zwarte thee soms goede diensten in genoemde gevallen. Bemerkt men, dat het kind op het punt staat, het bewustzijn te verliezen, dan diene men het 1 2 eetlepels brandewijn toe, en besprenkele men het gelaat met water. Blijkt de keel te zwellen, dan worden warme waterverbanden om den hals aan gelegd. Het beste is de kinderen in dergelijke gevallen onmiddellijk in bed te leggen, hen een warme kruik te geven en zelf steeds rustig te blijven, opdat het kind, dat zich toch reeds ziek gevoelt, zich niet beangst maakt. De practisehe huisvrouw moet weten, dat vlekken op verglaasde tegels verdwij nen, indien men er met het snijvlak van een citroen overwrijft en het sap een half uur laat intrekken; daarna met een doek nawrijven. Het regelmatig onderhoud ge schiedt met een werkdoekje en zeepsop en daarna afnemen met spons en zeem; men glazen stoppen gemakkelijk van flesschen kan verwijderen, indien men ze even met het bovendeel in warm water houdt. KETJKENWENKEN. Pannekoeken worden luchtiger, indien men de vloeistof verwarmd bij bloem en eieren voegt. Zelfrijzend bakmeel vraagt echter koude melk. Indien men het eiwit niet tot sneeuw klopt, doch de eieren in hun geheel bij de bloem voegt, is het aan te bevelen het beslag een uur te laten rus ten, vóór men het gebruikt. Bediende: Meneer, ik heb een uitbreiding in m'n familie gehad. Directeur: (afwezig) Ja, dat is goed, leg 't maar in de lessenaar,

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1936 | | pagina 19