Waar
blijft de nakuur
-T JUTTERTJE
ZATERDAG 12 SEPTEMBFR 1936
PAG.
Eerste hulp bij ongelukken ingeval
van vergiftigingen.
'JgVrouw ENM/^C nuts
Langzame aanpassing aan het alledaag-
sche leven is gewenscht.
Voeding eveneens van belang.
door
G. C. MEYER—SCHWENCKE.
Indien men op medisch advies een kuur
moet maken in een badplaats om genezing
te zoeken voor een of andere physieke sto
ring, dan is het regel, dat de patiënt een
z.g. nakuur doet, Zulks is noodig om de
overgang naar het gewone leven, dat vaak
zware eischen stelt, minder groot te ma
ken, doch geleidelijk.
Het organisme moet zich eveneens weer
na de onthouding der verschillende kuur-
middelen aan een normale leefwijze aan
passen.
Zulk een nakuur is niet alleen een ver-
eischte voor bad- of kuurgasten, doch ook
voor de gewone vacantiegangers, zij het
dan ook, dat men deze thuis volgt, door
langzamerhand weer in den dagelij kschen
tredmolen mee te gaan.
Zeer velen zullen bemerkt hebben, wan
neer zij pas weer aan het werk zijn, dat
zij door een gevoel van vermoeidheid over
vallen worden en vragen zich angstig af,
of dit nu het résultaat is van de meerdere
weken vacantie, die zij genoten hebben.
Zulks overkomt zoowel werkende vrouwen,
als degenen, die in huishouding haar ar
beidsveld vinden en haar eerste gedaohte
is, dat de vacantie eigenlijk niets heeft
uitgehaald.
Maakt u echter niet bezorgd, want het
gevoel van loomheid en laten we gerust
zeggen, machteloosheid, wordt alleen ver
oorzaakt door het feit, dat ons werk ons
weer geheel in beslag neemt. Tot voor en
kele dagen was men in een geheel andere
omgeving, in een andere lucht, den gan-
schen dag buiten, hetzij aan zee, in de bos-
schen, op de hei of in de bergen en thans
is men het grootste deel van den dag bin
nen de vier muren. De huisvrouw heeft
zich vol ijver op haar huishouding toege
legd, de vrouw, die elders haar werkkring
heeft, doet evenmin meer groote wandelin
gen, spoedt zich meestal met de tram naar
kantoor of winkel. Zelfs de kinderen haas
ten zich om hun vriendjes op te gaan zoe
ken of zijn blij, dat zij al hun vertrouwd
speelgoed weer terug zien en houden zich
hiermede onledig.
Zulk een groote verandering van leef
wijze né. zorgelooze vacantiedagen in de
buitenland doorgebracht, wreekt zich en
ons lichaam protesteert. Gebrek aan zuur
stof en frissche lucht werken verlammend
op het organisme en geven het groote ge
voel van loomheid en daarom is een na
kuur zoo zéér noodig.
Met een weinig goeden wil is het dan
ook steeds wel mogelijk de eerste week
nog te doen „alsof" men nog op reis is.
Natuurlijk zal niemand onzen raad woor
delijk opvatten, want in de eerste plaats
stelt de plicht zijn eischen. Onze bedoeling
is echter, om niet in te haastig tempo aan
het werk te gaan, met de gedachte, dat
men na twee of drie weken toch wel uit
gerust is. De vrije uren zullen zoo rustig
mogelijk doorgebracht moeten worden,
zonder, dat men zich onmiddellijk weer in
den maalstroom van het volle leven stort.
Zoo mogelijk zal men op vrije middagen
en Zondags buiten zijn en desnoods wat
vroeger van huis gaan om naar de plaats,
waar de dagtaak wacht, te wandelen.
Geen avondbezoeken brengen en nog min
der in rookerige zalen vertoeven, doch
vroeg naar bed gaan, in één woord zoo
eenvoudig en rustig leven als slechts even
mogelijk is.
De huisvrouw zal heel verstandig doen,
geen extra beurten te gaan geven of hals
over kop met de groote wasch of de in
maak gaan beginnen, doch zich geleidelijk
aanpassen aan alles wat van haar ver
wacht wordt, 's Middags is een rustkuur
Volstrekt geen verloren tijd. evenmin als
een wandeling, niet door stoffige winkel
straten, doch in de buitenwijken of beter
nog in de vrjje natuur.
Het werk, dat zich eventueel opgesta
peld heeft, kan nog wel eenige weken
wachten en wordt bij kleine gedeelten af
gedaan. Nu de vacantietjjd der kinderen
weer voorbij is, moet op vrije middagen
zooveel mogelijk naar buiten worden ge
trokken, om nog te woekeren met de heer
lijke, frisschen lucht, die de longen met
zuurstof vult en reservekrachten verza
melt voor de komende herfst- en winter
maanden.
Wanneer men na de vacantieweken, el
ders doorgebracht, thuis komt, moet men
het lichaam een langzame overgang toe
staan, alvorens men weer zijn volle krach
ten geeft aan beroep of huishouding. Men
zal dan inderdaad bemerken, dat de rust
tijd een heilzame uitwerking heeft gehad.
Hand in hand met deze geleidelijke aan
passing moet ook de overgang der voeding
samengaan. Vele menschen hebben, zoodra
zij weer in de stad en hun gewone doen
zfln, gebrek aan eetlust, hetgeen niet te
verwonderen is, omdat zij veel minder
frissche lucht inademen en velen een zit
tend leven leiden en weinig lichaamsbewe
ging hebben. Het lichaam verwerkt in deze
laatste gevallen het voedsel veel minder
gemakkelijk en langzamer, waarom het
gewenscht is de eerste tijd geen zware
spijzen te nuttigen en veel groenten, sla,
vruchten en bruin brood moet de hoofd
voeding uitmaken, waardoor men de over
gang veel minder voelt.
Het kan wel voor niemand een bezwaar
zijn om op deze wijze een nakuur te ma
ken en het organisme langzaam aan
weer te gewennen aan meerdere inspan
ning, hetgeen echter geenszins overspan
ning beteekent. Een goed toegepaste na
kuur zal maken, dat men zich gezond en
krachtig blijft gevoelen en de ontspanning
der vacantieweken zich nog lang op aan-
genaamd wijze doet gevoelen, m. a. w. dat
deze alleszins geslaagd zijn.
Zondag.
Gevulde tomaten.
Biefstuk.
Doperwten.
Aardappelen.
Citroenpudding.
Maandag
Varkenskarbonade.
Bloemkool au gratin.
Aardappelpurée.
Vruchten.
Dinsdag
Bloemkoolsoep.
Rijst met champignonsragout.
Woensdag
Gevulde ommelet.
Prinsesseboonen.
Aardappelen.
Gebruinde boter.
Slaschotel.
Donderdag
Kalfsgehakt.
Snijboonen.
Aardappelen.
Pruimengelei.
Vrijdag
Tomatensoep.
Gevulde sehelvisch.
Aardappelen.
Worteltjes.
Zaterdag
Runderlapjes.
Andijvie.
Aardappelen.
Feren-custard.
Citroenpudding.
hi 1 melk, 5 blaadjes witte gelatine, schil
en sap van 1 citroen, 2 eieren, 4 opge
hoopte lepels suiker.
De gelatine wordt 10 minuten in koud
water geweekt, daarna in een klein zeefje
gedaan om uit te lekken. Melk aan de
kook brengen met de dun afgesneden ci
troenschil, die er later uitgenomen wordt,
suiker er in strooien en wanneer deze is
opgelost, wordt de gelatine door de koken
de, doch van het vuur genomen melk ge
roerd, 2 eierdooiers kloppen met het ge
zeefde citroensap en hierbij voorzichtig
met een dun straaltje de warme melk gie
ten. Doen we dit te vlug, dan zullen de
eieren schiften en het geheel er veel min
der smakelijk uitzien. Af en toe roeren om
te voorkomen, dat de gelatine zakt. We
laten de pudding afkoelen en begint hij
drillerig te worden, dan wordt het zéér
sttff geklopte eiwit er door geroerd en de
massa in een met koud water omgespoel-
den vorm overgebracht om volkomen stijf
te worden.
Bloemkool au gratin.
1 bloemkool (niet te klein), 30 gram bo
ter, 35 gram bloem, 1 melk, 3 eetlepels
geraspte kaas, peper en zout.
De bloemkool wordt schoongemaakt, aan
kleine stukjes verdeeld en eenige uren
weggezet in water met een handvol zout.
Water aan de kook brengen, zout toe
voegen en de bloemkool gaar koken 20
minuten, uitscheppen, en op een vergiet
laten uitlekken. Een vuurvaste schotel
worde ingevet en bestrooid met wat pa
neermeel, daarna de stukjes bloemkool er
in gedaan en bedekt met de saus, die we
maken van water, bloem en melk en
eenige minuten door laten koken op kleine
pit; peper en zout naar smaak en twee
eetlepel geraspte kaas.
De rest van de kaas wordt over de saus
gestrooid, waarna de schotel ongeveer 20
minuten in een warme oven geplaatst
wordt.
Rjjst met champignon-ragout.
300 gram kalfsragout, 100 gram kalfs
gehakt, 1 sneedje brood, 500 gram cham
pignons, 60 gram bloem, 60 gram boter,
sap van citroen, 2 eierdooiers, zout, 1
liter water, 500 gram rijst.
De rijst vyordt opgezet met 2 maal zoo
veel kokend water en zout, na eerst her
haaldelijk gewasschen te zijn. Eerst enkele
oogenblikken goed door laten koken, daar
na op een zeer lage pit gaar laten worden
en als het water verkookt is een asbest-
plaatje onder de pan plaatsen.
Van ragout wordt bouillon getrokken
met 1 liter koud water en zout in een goed
gesloten pan. Is het vleesch ongeveer gaar,
dan worden de balletjes gehakt nog 10
minuten mede gekookt, nadat het vleesch
eerst met een sneedje geweekt brood is
aangemaakt. De champignons worden in
warm water flink geborsteld, vooral onder
het hoedje, omdat zich daar nogal eens
wat zand bevindt, terwijl we de groote
exemplaren doormidden snijden (over
langs) en zoo noodig een stukje van den
onderkant afsnijden. We doen ze nu bij de
bouillon en het vleesch en laten alles nog
15 a 20 minuten zachtjes koken, schep
pen daarna alles uit de bouillon, doen het
in een dekschaal, die warm gehouden
wordt. We maken van boter, bloem en
bouillon een gebonden saus, die we 5
minuten door laten koken. Pan van het
vuur nemen en er het citroensap bijvoegen
en tevens de geklopte eierdooiers en alles
over de champignons en het vleesch gie
ten. Rijst apart in een schaal opdienen.
Peren-custard.
1 blik peren of 6 handperen, 3 eetlepels
suiker, 1 groote kop water, kaneel, 30
gram custardpoeder, 3 eetlepels suiker,
liter melk, stukje boter, 1 dl slagroom.
Inplaats van peren uit het blik kunnen
we niet te zachte handperen nemen en
deze schillen, halveeren in de lengte, klok
huizen uitnemen en zachtjes in het water,
de suiker en kaneel gaar koken. We moe
ten echter zorgen, dat de peren met koken
niet stuk gaan. Uit de vloeistof scheppen
en in een glazen schaal overbrengen, daar
na het water en de suiker dik inkoken en
erover gieten.
4 dl melk koken en met de rest de cus
tard aanmengen, suiker toevoegen en ko
kende melk, alles terug doen in de pan
en roepende eenige minuten door laten ko
ken; pan van het vuur nemen, een klontje
boter bijvoegen en kloppen totdat de massa
luchtig is, daarna worden de peren met de
custardvla bedekt. Garneeren met geklopte
Onmiddellijke behandeling gewenscht.
Ondanks de grootste voorzorgen, kun
nen zich wel eens vergiftigingen bij kin
deren voordoen, doordat zjj op een onbe
waakt oogenblik van een of ander „proe
ven", dat niet voor consumptie bestemd
is.
Wij behoeven niet te zeggen, dat het
eerste werk der moeder moet zijn, den
huisarts te waarschuwen en tegelijkertijd
te zeggen, dat vermoedelijk een vergifti
ging heeft plaats gehad, zoo mogelijk met
den naam van het gift, dat ingenomen is.
In verschillende gevallen zal de medicus
dan reeds een tegengift mede kunnen
brengen, want steeds is het noodig om
vlug hulp te bieden. Eventueel overgege
ven voedsel moet bewaard worden om zoo
noodig onderzocht te kunnen worden.
Indien er geen teekenen zijn, dat de
mond in- of uitwendig verbrand is, geve
men onmiddellijk een braakmiddel, dat
men kan maken b.v. door twee eetlepels
zout in een glas lauw water op te lossen,
of wel één eetlepel mosterd, hetgeen onver
biddelijk opgedrongen moet worden. Men
bevordert het overgeven door de vinger tot
achter in de keel van het kind te duwen.
Verder kan men het kind slaolie of lever
traan toedienen (echter geen vloeibare pa-
rafine) of wel rauwe geklopte eieren met
melk of een mengsel van bloem en melk.
Ook bewijst zeer zeker, zwarte thee soms
goede diensten in genoemde gevallen.
Bemerkt men, dat het kind op het punt
staat, het bewustzijn te verliezen, dan
diene men het 1 2 eetlepels brandewijn
toe, en besprenkele men het gelaat met
water.
Blijkt de keel te zwellen, dan worden
warme waterverbanden om den hals aan
gelegd.
Het beste is de kinderen in dergelijke
gevallen onmiddellijk in bed te leggen, hen
een warme kruik te geven en zelf steeds
rustig te blijven, opdat het kind, dat zich
toch reeds ziek gevoelt, zich niet beangst
maakt.
De practisehe huisvrouw moet weten,
dat
vlekken op verglaasde tegels verdwij
nen, indien men er met het snijvlak van
een citroen overwrijft en het sap een half
uur laat intrekken; daarna met een doek
nawrijven. Het regelmatig onderhoud ge
schiedt met een werkdoekje en zeepsop en
daarna afnemen met spons en zeem;
men glazen stoppen gemakkelijk van
flesschen kan verwijderen, indien men ze
even met het bovendeel in warm water
houdt.
KETJKENWENKEN.
Pannekoeken worden luchtiger, indien
men de vloeistof verwarmd bij bloem en
eieren voegt. Zelfrijzend bakmeel vraagt
echter koude melk. Indien men het eiwit
niet tot sneeuw klopt, doch de eieren in
hun geheel bij de bloem voegt, is het aan
te bevelen het beslag een uur te laten rus
ten, vóór men het gebruikt.
Bediende: Meneer, ik heb een uitbreiding
in m'n familie gehad.
Directeur: (afwezig) Ja, dat is goed, leg
't maar in de lessenaar,