Tob nooit hoekje Het jonge kind verovert zich een plaats in het leven» Geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Spel der fantasie. Ik kan niet inslapen Vermindering van zoutgebruik gewenscht! Practische wenken» ÜUTTERTJE4 door G. C. METER— SCHWENCKE. Over zuigelingen en hun verzorging wor den boekdeelen vol geschreven en tallooze raadgevingen ten beste gegeven. Het oudere kind, laten we zeggen van twee tot v(jf jaar is in dit opzicht ietwat stiefmoe derlijk bedeeld en toch vereischt ook deze leeftijd van de moeders dikwijls veel zorgen de liefde. Dan toch openbaren zich de ver schillende teekenen, dat het kind niet alleen een lichamelijke ontwikkeling doormaakt, doch ook geestelijk groeit en zich een plaats in de wereld wil veroveren. Vanzelfsprekend heeft de moeder oog voor het lichamelijk wel zijn en hierdoor wordt wel eens te veel het zwaartepunt gelegd op de voeding. Angstig vraagt de jonge moeder, vooral bij haar eerste kindje, zich af, wat hij wel en wat hij niet mag eten en hoeveel. Wij willen echter in dit opzicht een waarschuwend woord latèn hooren en deze questie toch vooral niet te zwaarwich tig opnemen. Meestal beslist het kind zelf wel, wanneer hij genoeg heeft en kan op den leeftijd van 1% en 2 jaar gerust alles mede eten, wat de pot schaft. Groenten en aard appelen worden fijn gemaakt evenals som mige compöte, die wellicht te groote stukken geeft (als tutti frutti e.d.). Evenals voor volwassenen is een gemengde voeding (echter zonder vleesch en weinig eieren) het beste, waarbij zooveel mogelijk afwisseling wordt aangebracht. De spijzen moeten met zorg bereid worden, zoodat alle waardevolle bestanddeelen en vitaminen be houden blijven, terwijl dagelijks een schoteltje vol geraspte rauwe worteltjes of zachte knol len gegeven wordt. Reeds bij het eten van het kind begint een deel der opvoeding. Op rustige wijze en met zachten drang moet het kind worden bijge bracht, dat het evenals de ouders alles moet eten, uitgezonderd wellicht enkele spijzen, waarvoor kinderen over het algemeen tegen zin hebben (Brusselsch lof tuinboonen e.d.). Het middagmaal moet niet dag aan dag nieuwe scenes en een bron van ellende geven, terwijl de aandacht van het kind niet van zijn eten moet worden afgeleid door alle mogelijke verhalen en spelletjes om het zoodoende toch maar naar binnen te krijgen. Snoepen tusschen de maaltijden is verkeerd en bedepft de eetlust. Evenals de maaltijden op tijd gegeven wor den, moet ook groote regelmaat bestaan bij het uur van naar bed gaan, terwijl kinderen minstens tot het eind van hun vierde levens jaar 's middags een uur naar bed moeten. Het behoeft verder geen betoog, dat frissche lucht en zon even onontbeerlijk zijn als een doelmatige voeding en kleeding. Naarmate het kind meer blijken begint te geven zich tot een zelfstandige persoonlijkheid te willen ontplooien, moet de opvoeding ook in andere banen geleid worden en vooral ook de geestelijke factoren niet uit het oog ver loren worden. Bij deze moeilijke taak mag men zich noch door blinde liefde, noch door starre dwang laten leiden, doch moet het ge zonde verstand den doorslag geven. Wij kunnen van het jonge menschenkind geen af gietsel vormen, zooals wij zulks wenschen, alleen zullen wij bij zijn geestelijke en lichame lijke ontwikkeling leiding kunnen geven. De taak, die ons daarnevens rest, is om het kind in te stellen op aanpassing aan de gezins gemeenschap, opdat het hem later niet zoo zwaar zal vallen, zich ook buiten deze kring en tenslotte- in het volle leven te voegen naar den wil van anderen. Reeds vroeg moet het kind leeren aanvoelen, dat niet alles zich om zijn persoontje concentreerden dat zijn haan volstrekt niet altijd koning kraait. In dit op zicht is de opvoeding van kinderen, die meer dere zusjes en broertjes hebben minder ge compliceerd, omdat er dan geen sprake kan zijn, dat aan ieder kind apart buitengewone aandacht wordt besteed. Trouwens, kinderen voeden elkander dikwijls op, door de harde waarheden, die ze uitwisselen. Het voorbeeld der ouders moet steeds zóó zijn, dat er op voedende kracht van uit gaat. Het zieleleven van het kind is zóó rijk, dat wij het niet behoeven op te voeren en hem afleiding kunnen geven door allerlei eenvoudig, weinig gecompliceerd speelgoed. De fantasie van het kind ontwaakt reeds vroeg en daarom zjjn ballen, blokken- en stapeldoozen, aardige dieren, poppen e.d. het meest geschikt. Speel goed behoeft allerminst kostbaar te zjjn, doch moet spreken tot het kind. Met het tweede jaar komen ook allerlei aardige gekleurde prentenboeken in aanmer king en iets later nog worden versregeltjes door de kleintjes opgezegd bjj het zien der plaatjes. Langzaamaan ontwikkelt zich de geest van het kind meer en meer, hetgeen zich uit door zijn belangstelling in alles wat hem omringt en niet minder in de vragen, die hij stelt. Het steeds herhaalde „waarom"? moet door de moeder in overeenstemming met de werkelijkheid beantwoord worden. Van het derde tot het vijfde jaar zal de moeder tevens kunnen opmerken, dat het kind zich een nieuwe rol toebedeelt. Oe eene dag is de jongen vader, dan weer conducteur, groenteman, of wat ook bij hem opkomt, ter wijl meisjes veelal moeder imiteeren en de zieke pop verzorgen of winkeltje spelen. Het mag inderdaad gelukkig geacht wor den, dat het kind in zijn drang naar zelfstan digheid steeds weer de samenhang en de kennismaking met het werkelijke leven zoekt. Moeders behoeven niet bang te zijn, dat het kind in zijn fantasieën verliest, ze voelen de harde werkelijkheid van het leven vroeg ge noeg aan. Wanneer men de kinderen steeds gadeslaat en hen ongemerkt in goede banen leidt, dan behoeft men niet bevreesd te zijn, wanneer de tijd aan breekt, dat de schooldeuren zich voor hen openen. Alles regelt zich vanzelf en ook aan deze geheel andere levenswijze past het kind zich zonder moeite aan om tenslotte voorbereid te worden om in de groote gemen- schap opgenomen te worden en zijn plaats op waardige wijze te kunnen vervullen. Niet te kunnen inslapen en zich uren lang van de eene op de andere omleggen is iets, waarover allen, die aan slapeloosheid lijden, mede kunnen praten. Verschillende preparaten staan de laders aan dit euvel ten dienste, doch deze nemen de oorzaak niet weg, hetgeen als het beste middel beschouwd kan worden. In zeer vele gevallen is slapeloosheid te wijten aan nervositeit en nu eens tracht men door lezen den slaap te vinden, dan weer wordt het licht aan- en uitgetrokktn, een slokje water gedronken, en tenslotte komt het slaapmiddel aan de beurt. Al deze menschen laten zich beheerschen door hun zenuwen, zijn geen meester over hun wil, hierin ligt het groote geheim. De vrouw des huizes vindt het aangenaam om voordat zij naar bed gaat nog een uurtje te lezen met het resultaat, dat zij het ge- lezene vóór zij gaat slapen verwerken moet en de slaap uitblijft. Anderen moeten 's avonds noodgedwongen nog naai- of verstelwerk af maken en haasten zich om klaar te komen. Door de opwinding gaat hun bloed sneller stroomen, het gevoel van moeheid verdwijnt door het drinken van een kop thee of koffie, en even later blijft de slaap uit. Is het te verwonderen, dat lichaam en geest niet de vereischte rust krijgen? Velen eten nog iets, alvorens naar bed te gaan en hierdoor heeft de maag weer werk te verrichten, hetgeen eveneens het inslapen verhindert. Opwindende conversatie prikkelt de zenu wen, die juist zooveel rust behoeven, evenals het doen op den laten avond van allerlei spe len, die aandacht en concentratie vragen. Wij zouden nog een lange reeks van alle mogelijke dingen kunnen opnoemen, die eenigszins nerveus aangelegde menschen niet doen inslapen en ten lange leste aan een moei lijk te overwinen slapeloosheid doen lijden. Alles wijst erop, dat wij ons maar al te gaarne laten overheerschen inpiaats den wil te ster ken en afstand te doen van datgene, wat ten slotte de gezondheid geheel en al ondermijnt. In de eerste plaats moet de gedachte: „ik kan toch niet slapen", plaats maken voor: „ik wil slapen". Verder is een wandeling, desnoods van. twintig minuten, dikwijls reeds voldoende, om de gedachten af te leiden. Diepe adem halingen voor het open venster vullen de lon gen met zuivere lucht en ten slotte moet men naar bed gaan, voor men zich overmoe ge voelt. Is men over zijn moeheid heen, dan is het inslapen eveneens moeilijk. Volgt men al deze dingen op, dan zal men inderdaad ten slotte de slapeloosheid hebben overwonnen en worden de zenuwen niet over belast. Werklust en werkkracht worden dan tevens in groote mate opgevoerd. VERWIJDEREN VAN KETELSTEEN. Ketel vullen met water, een half pond soda en twee aan plakken gesneden aardappelen en alles te samen een half uur laten koken; leeg- gieten en enkele malen naspoelen. Alleen ge schikt voor email, aangezien soda alluminium aantast. Deze laatste kook men uit met water, een handvol zout en 3 dl azijn ongeveer 10 minu ten door laten koken, daarna enkele malen naspoelen. "AVa#.,! aM W Waarom'knoop je je handschoenen elkaar 't Zijn geen handschoenen, 't Is m'n ..euwe badpak. Ir er wel iets, dat wij in het dagelijksch leven zoo slecht kunnen missen als zout? Ieder kent het sprookje van Grimm ongetwij feld, waarbij een koningsdochter tot haar va der zegt: „Ich liebe dich wie Salz". De koninklijke vader gevoelde zich dermate beleedigd, dat zijn dochter in ongenade viel en van het hof verbannen werd. Zij trachtte op een goeden dag, vermomd en wel een plaats te krijgen bij het keukenpersoneel en was behulpzaam bij de bereiding van de lie velingssoep van den koning, en om dezen den dieperen beteekenis te doen begrijpen van het geen zij tegen hem gezegd had, deed zij er geen zout in. Inderdaad, is het waar, dat zout een bijzon dere taak heeft te vervullen bij de voeding, doch even waar is het, dat men over het al gemeen veel meer gebruikt dan gewenscht is voor het organisme en met véél minder vol staan kan worden. De moderne voedingsspe- cialibten ijveren zeer voor een zoutarme voe ding en meer en meer wordt dit principe door de medici bij hun patiënten toegepast, zelfs in vele gevallen het zoutlooze dieet. Men moet begrijpen, dat het lichaam over vloedige hoeveelheden zout tevens weer uit moet scheiden, hetgeen een onnatuurlijke en schadelijke belasting voor de nieren betee- kent. De beteekenis van kookzout ligt hierin, dat de inwendige druk van de lichaamsvloeistof fen op normale hoogte wordt gehouden en door de slijmvliezen van den maag het voor de spijsvertering noodige zoutzuur uit de chloor van het kookzout gevormd wordt. Het zoutzuur gaat echter niet verloren, doch wordt in de darmen weer in zout omgezet en door het lichaam opgenomen. Aangezien het verlies aan zout uiterst gering is, door de stofwisseling hebben wij ook slechts heel weinig toevoer van zout noodig en in de na tuurlijke voedingsmiddelen is voldoende zout aanwezig om in de behoefte van het orga nisme te voorzien. Aangezien het zouten van spijzen een ge woonte is geworden en wij ons met den smaak vertrouwd hebben gemaakt, komen on gezouten spijzen ons smakeloos voor. Het zui vere kookzout is geen voedings- doch een ge notmiddel en zooals het dergelijke dingen gaat, leiden ze spoedig tot misbruik. Iedere huisvrouw, die zéér matig zout bij de bereiding harer spijzen gebruikt, weet wel bij ondervinding, hoe vaak het gebeurt, dat hare gasten deze soms met meerdere lepel tjes nazouten. Alles wat men meer gebruikt dan vijf tot zeven gram per persoon per dag is verkeerd en leidt practisch genomen tot zelfvergifti ging. Inderdaad zijn er menschen, die 10, 20 en meer grammen zout gebruiken, een hoeveel heid, die inderdaad ten lange leste zeer slecht inwerkt op de verschillende organen en wel in het bijzonder op de nieren. Hoe zwaar valt het voor deze menschen, wanneer zij zich om een of andere reden door den medicus een zoutloos dieet voorge schreven zien! Voor hen is deze verandering heel wat moeilijker door te voeren dan voor anderen, die reeds een zoutarme voeding hadden. Deze laatste behoeft trouwens vol strekt niet smakeloos te zijn, wanneer men b.v. gehakte peterselie of andere kruiden toe voegt, uitjes, citroensap, paprika, kerry, e.d. Zondag. Groentensoep Kip met kerry en rijst Appelmoes met room Maandag. ïatensoep met groene kruiden Rosbeef Roode kool Aardappelen Dinsdag. Koud vleesch Spruitjes Aardappelen Crème Bruxelloise Woensdag. Pikante ry strand met lever Gestoofde peertjes Donderdag. cstoofd vleesch met mosterdsau Groene kool Aardappelen Citroenvla Vr(jdag. Zoute visch Worteltjes Aardappelen Griesmeel met abrikozen Zaterdag. Stamppot Snjjboonen en witte boonen en aardappelen Rookworst Watergruwel Kip met kerry en rijst. 1 kip, 60 gram boter, 40 gram bloem, 1 uitje, 1 eetlepel kerry, L. water, 1 dL. room, sap van citroen, zout naar smaak. We beginnen met de kip in stukken te snijden en te zouten, daarna de boter in de braadpan smelten en hierin het fijn gesnip perde uitje gaar smoren met de kerry. Is het uitje gaar, doch vooral niet donker gekleurd, dan worden de stukken kip licht bruin ge braden en het water bijgevoegd. Na ongeveer een uur of zoo noodig langer, wordt het vleesch uit de pan genomen en op een schotel gestapeld. Deze moet echter warm worden gehouden op een pan met heet water of in den oven. We zeven de bouillon, roeren er de aange mengde bloem door en laten dit sausje 10 minuten doorkoken, room en citroensap bij voegen en daarna over de kip gieten. We presenteeren hierbij een schaaltje rijst in water of in water met bouillon-blokjes ge kookt. Tomatensoep met groene kruiden. 1 kalf spoot of wat kalfsbeentjes, 1% L. water, 1 dubbel busje tomatenpuree, sap van citroen, laurierblad, peterselie (eenige takjes), 1 uitje, 2 kruidnagels, een wortel, peper, zout, 50 gram boter, 50 gram bloem, 1 eetlepel gehakte kervel en 1 eetlepel gehakte peterselie. Het kalfspootje( of beentjes) wordt opgezet met ruim 1% L. water, laurierblad, kruid nagelen, peterselie, uitje, worteltje en zout en dit laten we tezamen trekken gedurende min stens een uur, vooral niet hard koken, doch is de bouillon aan de kook gebracht, dan blijft ze daarna slechts om het kookpunt. Boter en bloem worden verwarmd en bij ge deelten bij de gezeefde bouillon roerende toe gevoegd, daarna vermengen we de vloeistof met de tomatenpuree en het citroensap, laten de soep nog een minuut of vijftien doorkoken en doen er even voor het opdoen de gehakte peterselie en kervel door. Naar verkiezing kunnen we er een schaaltje met in boter ge bakken brooddobbelsteentjes bijgeven. Crème Bruxelloise. 1% ons bitterkoekjes, 2 eieren, L. melk, I pakje vanillesuiker, 30 gram maizena, 75 gramsuiker, 50 gram rose en witte schuimpjes, een flinke lepel abrikozen of andere jam. De bitterkoekjes worden met jam bestre ken en in een glazen vlaschotel gelegd. De melk wordt aan de kook gebracht met sui ker en vanilli-suiker en de eieren met de mai zena tot een papje geroerd, waarbij lepet voor lepel een deel van de heete melk gevoegd wordt en daarna komt alles terug in de pan; de vla moeten wij dan onder goed roeren nog even laten doorkoken, waarna deze wat moet bekoelen; daarna wordt de vla over de bitter koekjes gegoten. Is alles koud geworden, dan wordt de oppervlakte afwisselend met rose en witte schuimpjes gegarneerd. We kunnen deze schuimpjes ook zelf maken door 4 of 5 eiwitten met 3 lepels poedersuiker en een pakje vanillesuiker zeer stijf te klop pen; van de helft leggen we kleine hoopjes op een stuk papier en de andere helft kleu ren wij met een paar druppels plantenrood rose en komt eveneens in kleine hoopjes op het papier en daarna in een zeer lauwen oven; zijn de schuimpjes droog, wat wel eenigen tijd duurt, dan worden zij voorzichtig van het pa pier afgehaald en op de vla gelegd. Handige kooksters kunnen het eiwit in torentjes op het papier spuiten met de garneerspuit. Gestoofd vleesch met mosterdsaus. 5 6 ons runderstaartstuk, 1 1 water, 1 wortel, 1 laurierblad, 1 kruidnagel, 1 uitje, eenige takjes peterselie. Voor de saus 1 bouillon, 75 gram boter, 50 gr. bloem, 2 lepels mosterd. We zetten het gewasschen vleesch op met 1 liter kokend water, zout en de kruiden en zorgen dat het vleesch in een goed gesloten pan zachtjes blijft koken gedurende 2 uur. We halen het vleesch uit de bouillon en zeven de laatste, terwijl de hoeveelheid vocht pl.m. 1 moet zijn. We maken nu de saus en smel ten de boter, die wij met de bloem vermengen en hier bij kleine hoeveelheden tegelijk de bouillon bijvoegen, waarna wij de saus onge veer 5 min. laten doorkoken, daarna de pan van het vuur nemen en de mosterd erdoor roeren. Het vleesch wordt aan niet té dunne plakken gesneden, op een verwarmde schotel gelegd en bedekt met een gedeelte van de saus, de rest kan apart in een sauskom worden gepresenteerd. Een stukje zeil of linoleum, dat met kleine nageltjes of plaksel op de keukentafel wordt bevestigd, zal in de practyk uiterst practisch blijken te zyn. Overdag kan men de tafel zonder kleedje gebruiken, terwijl het zeil veel duurzamer zal blijken te zijn dan gewoon zeildoek. Indien mogelijk, wordt een stuk ge kocht, dat in tint overeenkomt met de kleur der keuken. Indien men enkele druppels petroleum toe voegt aan poetspommande, zal de glans na het poetsen veel duurzamer zijn. HYPNOSE. Wat is hypnose en hoe werkt deze? Velen hebben een niet onverdeeld gunstig oordeel over hypnose, en dat ten onrechte. Wanneer men alles, waarvan in slechte handen misbruik gemaakt kan worden, on voorwaardelijk wil veroordeelen, zouden er heel wat zieken sterven, die nu volledig her stellen. Want de medicijn die, juist gedoseerd door een kundig arts, het leven kan redden, kan doodelijk worden in handen van een on kundige en gewetenlooze. Wij zullen nu nagaan, dat degene die ge hypnotiseerd wordt, in slaap wordt gebracht. Wanneer iemand gedurende een behandeling, die wij liever suggestie dan hypnose willen noemen, het bewustzijn verliest, is het juister om te zeggen dat zijn tweede ik nu geheel de leiding heeft, dan om te zeggen dat hij slaapt. Wij bezitten allen een tweede ik, dat zetelt in het onderbewustzijn, en juist dat onderbe wustzijn is volledig in actie, wanneer iemand gedurende een suggestieve behandeling het bewustzijn verliest. Daarom is het minder juist om te spreken van slapen, waar het begrip „slaap" in tegenstrijd is met elke actie. Om dit onderwerp goed te begrijpen kunnen wy het beste het menschelijk wezen beschou wen als eenelectrische centrale, waar den ge- heelen dag stroom wordt opgewekt om 's nachts voor een verblindende verlichting te kunnen zorgen. Aan iemand, die 's nachts voorbijkomt, zou het toeschijnen, dat die verlichting op groote actie wees, terwijl integendeel op dat oogen- blik geen actie meer plaats vindt, maar de verlichting louter het gevolg is van vooraf gaande actie. Welnu, het onderbewustzijn is, dat deel van ons, dat de „electrische stroom" doet ontstaan, die onze persoonlijkheid voedt. En gedurende onzen slaap, terwijl wij schi)n- baar geheel neerliggen, heeft in werkelijkheid een van de voornaamste levensfuncties plaats, n.1. het verzamelen van energie voor het leven van den volgenden dag. Het onderbewustzijn is de bron van onze geheele persoonlijkheid, de oorzaak en de be werker van alles wat wij zijn en doen Daarom moeten wij ons tot het onderbe wustzijn wenden bij behandeling van nerveuze stoornissen. Want alleen via het onderbewust zijn kan het iemand duidelijk gemaakt worden dat h ij z e 1 f de bewerker is van hetgeen hem hindert, en, wat het voornaamste is, dat hij het in zijn macht heeft om op te houden met het veroorzaken van deze hinderlijke stoor nissen. Wij hebben al eens aangetoond, dat de ver beelding sterker is dan de wil, vandaar dat wij wel over een smalle plank kunnen loopen, wanneer deze in onze kamer plat op den vloer ligt, maar dat wij het vermoedelijk niet zullen klaarspelen, als deze zelfde plank dienst doet als brug over een diepe sloot. Dat komt, om dat in het laatste geval onze verbeelding ons te levendig de onaangenaamheden afschildert, die aan een eventueelen val in de sloot ver bonden zijn, en onze verbeelding wint het van onzen w i 1 om over de plank te loopen. De w i 1 zetelt in het bewustzijn, en de v e r b e e l- ding in het onderbewustzijn. Wie zijn w i 1 ten goede wil leiden, moet zich tot de ver beelding wenden via het onderbewustzijn. Dit kunnen wij zelf doen, door korte, in be vestigenden zin geformuleerde suggesties tot het onderbewustzijn te richten, op een rustig oogenblik dat niets van buitenaf ons storen kan. Gaat gemakkelijk zitten of liggen, haalt een paar malen diep adem, ontspant al uw spieren en brengt dan hetgeen waarnaar u streeft onder woorden, b.v. „ik gevoel mij gezond en rustig. Morgen zal mijn werk mij vlot en ge makkelijk afgaan". Dat is suggestie, en, omdat u zelf datgene bent die het gewenschte doel onder woorden brengt, is het auto-suggestie. Zou een ander u het gewenschte suggeree- ren, dan noemt men dit veelal hypnose. Even onschadelijk als doeltreffend, want de suggestie verlevendigt slechts neigingen, die in het onderbewustzijn van den gesuggereer- den persoon alt ij d aanwezig waren, maar die door omstandigheden tijdelijk ver wrongen of verdrongen zijn. De taak van den hypnotiseur is, om den onevenwichtigen mensch langs den kortsten weg (via het onderbewustzijn) weer in zijn evenwicht te brengen. En tenzij men alle me dische hulp wil weigeren, omdat er ook ge wetenlooze artsen bestaan, behoeft men gee nerlei angst te hebben voor een hypnotische of suggestieve behandeling door een daartoe be voegden persoon. Dr. DE COCK. Het doel voorbij geschoten. Patroon (tot bediende)Jij wordt ook nooit een goede verkooper. Hoe komt het, dat je nu weer niet dit tijgervel verkocht hebt? Bediende: Die meneer zei, dat het niet echt was. Patroon: En heb je hem dan niet bewezen dat het wel echt is? Bediende: Ik heb hem zelfs nog gezegd, dat ik het dier zélf geschoten heb! Hij: Als ik verkouden ben, kan ik volstrekt niet denken. Zij: O, dan lijdt u zeker aan chronische ver koudheid. nul, Wartme-vacantie!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1937 | | pagina 14