Vragen van abonné's HOEKJE OUDERS Job nooit hoekje u. Wat heeft het organisme in het voorjaar noodig? Verband tusschen hart en maag* Keuken wenken. VOOR DE Eenvoudige voeding. Veel frissche lucht! door O. C. METER—SCHWENCKE. In de katholieke streken in ons land zijn de Carnavalsfeesten weer achter den rug. Menigeen heeft voor korten tjjd de alledaag- sche zorgen vergeten en is opgegaan in de algemeen feestvreugde. Het is zoo goed om tijdelijk eens alle moeilijkheden op zijde te zetten en de gedachten te dwingen in een an dere richting te gaan, want zoodra men zich dan weer geplaatst ziet voor het gewone sleurleven, dan bekijkt men dit met andere oogen. Men kan het leven beter aan en tel kenmale komen nog allerlei aardige herinne ringen op, die een glimlach op het gelaat too- veren. Het hart is bevrijd van veel ballast. De vasten z\jn dan ook door de katholieke kerk voorgeschreven, een gebruik, dat reeds uit de grijze oudheid dateert en, zooals ge zegd, wordt voortgesproken is uit de wen' schelijkheid om het lichaam tevens een reini ging te doen ondergaan. Een reiniging van de slakken of slechte stoffen, die zich door de wintervoeding opgehoopt hebben. Alles in de natuur begint langzamerhand te veranderen. De slapende bloemen en heesters beginnen te ontwaken en de levenssappen voeden de knoppen, die zich binnen enkele maanden weer zullen ontplooien tot blaadjes van het mooiste en meest frissche groen, dat slechts denkbaar is. Tegen dat het voorjaar nadert en de atmosfeer verandert, milder wordt, heeft er brj de menschen ook een bepaalde werking van het bloed en de levenssappen plaats. Het lichaam wil verbruikte en zieke stoffen uit scheiden en zich gereed maken, de lente ge zond en krachtig tegemoet te treden. Dit werk der natuur moet de mensch zelve steunen en het is voornamelijk de huisvrouw, die tot taak heeft, in dezen zin voor haar gezin te zorgen. Wat heeft het lichaam in het voorjaar noodig Lichtere voeding, eenvoudige spijzen, slechts licht, of beter nog niet gekruid, doch die het organisme de noodige voedende en opbouwende bestanddeelen toevoegen. Men kan met min der voedsel volstaan en behoeft zich inderdaad niet ongerust te maken, wanneer deze of gene van het gezin eens minder trek heeft. Zoodra er weer groene groenten zijn, moeten deze gebruikt worden, evenals alle soorten sla; vooral ook geraspte wortelen zijn buiten gewoon goed. Inplaats van thee wordt pepermunt- of kamillenthee gedronken, die slechte stoffen af drijven en het bloed zuiveren. Vleesch moet niet, of althans in zeer geringe hoeveelheid genuttigd worden, aangezien het niet mede werkt tot de zuivering van het organisme. Vruchten kunnen steeds gebruikt worden, liefst rauw, doch ook als compote of rauwe, geweekte vruchten (pruimen, abrikozen). Indien men zich op deze wijze voedt al te zoete gerechten en snoeperijen uitsluit dan zal men zich straks, als de lente in het land is, veel meer geschikt gevoelen om alle noodzakelijke voorjaarswerkzaamheden uit te voeren. De bekende voorjaarsvermoeidheid zal niet verlammend werken, doch opgewekt kan men aan den slag gaan. Het lichaam is in dezen tijd van beperking in de voedselopname spoediger geneigd de koude aan te voelen dan wanneer stevige winterpotten met veel vet genuttigd worden. Zulks kan men evenwel opheffen door te zor gen, dat men dagelijks in de frisch lucht komt en de longen voldoende zuurstof inademen en tevens door de kamers telkens een minuut of vijf liefst meer, te luchten door het openen der vensters. Zuinige huisvrouwen zullen het wellicht zonde vinden om de kachelwarmte naar buiten te laten ontsnappen, doch zij vergeten, hoe weinig waarde de lucht heeft, waarin zij leven, indien er niet genoeg zuurstof aanwezig is. Heeft men vensters, die ook van boven ge opend kunnen worden, dan worden deze het eerst neergelaten, opdat de warme lucht, die verbruikt is, en naar omhoog stijgt, eerst kan ontsnappen, daarna opent men het venster aan Waarom ben jij hier, m'n goeie man? Arrestant: Mijn concurrenten wilden van me af. Hoe bedoelt U? Ik maakte dezelfde bankbiljetten als de regeering. de onderzode. In enkele minuten heeft men het gewenschte doel bereikt en men zal zich niet behoeven te beklagen, dat de kamer al te koud is geworden. Men kan ook op rationeele wijze luchten door de deur en een venster in een tegenover liggend vertrek te openen. De verbruikte warme lucht wordt in enkele minuten door de instroomende versche lucht verdreven en de kamer, die slechts een gering warmteverlies heeft, zal zich gevuld hebben met zuivere lucht. Huisvrouwen kunnen niet genoeg doordron gen zijn van het groote belang voor de gezond heid, van eenvoudige, doch doelmatige voeding en frissche lucht; twee factoren, die van het grootste belang zijn voor volwassenen en zeker wel voor kinderen. Het is veel te weinig bekend, dat er zoo'n innig contact is tusschen hart en maag, ware dit zóó, dan zou menig patiën aan deze orga nen meer aandacht besteden. Wat verkeert werkt op het hart, is evenmin goed voor de maaag en omgekeerd. Vele menschen hebben last van hun hart, omdat zij aan de maag lij den en anderen hebben maagbezwaren, om dat hun hart niet in orde is. Komt men dan ook met klachten over een dezer organen bij den medicus, dan zal hij beide aan een onder zoek onderwerpen. Beide organen zijn van het grootste belang en liggen bij elkander, evenals de raderen van een uurwerk in elkander grij pen en onberispelijk moeten werken om het aan den gang te houden, is dit ook zoo met maag en hart, die op elkander aangewezen zijn. Bij hartpatiënten is het diëet van het grootste belang en mogen slechts zeer kleine porties tegelijk gebruikt worden, aangezien de uitgezette maag op het middenrif drukt en tevens nadeelig op het hart werkt. Niet zel den ondervinden, die hun maag voortdurend overladen, voortdurend hartbezwaren, aange zien een te groote druk op dit orgaan wordt uitgeoefend. De klachten van menschen, die aan een Slechte spijsvertering lijden zijn vele en veler lei en veroorzaken dikwijls een nerveuse hart- toestand, moeheid, zwakte, neerslachtigheid, gasvorming met een gevoel van beklemdheid in de hartstreek, pijn in de linker maagstreek, die uitstraalt naar het hart, hartzwakte e.d. Aan te bevelen is echter, dat men zich steeds tot den medicus wendt, die door het vaststellen van de juiste diagnose een bepaald diëet en leefwijze zal voorschrijven. Over het algemeen komen maag- en hart ziekten het minst voor bij menschen, die een rustig en regelmatig leven leiden; zij daaren tegen, die zich zwaar voeden, hebben veel meer aanleg deze kwalen te krijgen. In landen, waar veel bier gedronken wordt, hebben vele menschen een uitgezette maag, met als uit vloeisel hiervan allerlei hartbezwaren. Kenmerkend is, dat in zuidelijke landen, waar men in verband met het klimaat meer gedwongen is, matig te leven, maag- en hart bezwaren veel minder voorkomen. Matig zijn in alles, doch vooral waar het eten en drinken betreft, kan dus wel als eer ste eisch gesteld worden om gezond te blijven en het hart noch maag overdadig werk te verschaffen. Zondag. Gestoofde kip met rijst en compóte. Noorsche vla. Maandag. Nierenommelet. Spinazie (blik). Eieren en aardappelen. Fruit. Dinsdag. Gevuld rundvleesch. Spruitjes aardappelen. Ommelet met jam. Woensdag. Koud vleesch. Gestoofde kool aardappelen. Rijst met bessensap. Stamppot Boerenkool. Donderdag. Stamppot. Boerenkool. (Met havermout en rookworst). Appelbol. Vrijdag. Stokvisch met gebakken uien, rijst, aardappelen en mosterdsaus. Peertjes uit blik. Zaterdag. Tomatensoep. Kool met macaroni. Noorsche vla. 1 pakje vanille custardpoeder, 5 dL. melk, 50 gram suiker, 100 gram sunmaid rozijnen, 2 dL. bessensap, 2 kopjes water, 1 stukje kaneel, 20 gram sago of maizena, 50 gram suiker. We brengen de 50 gram suiker en water aan de kook, strooien er de rozijnen in en laten alles 10 minuten zachtjes doorkoken met het stukje pijpkaneel, dat verwijderd wordt, voordat we de bessensap gaan binden met de sago of maizena. Nadat we dit eenige minuten hebben laten doorkoken, laten we de vla afkoelen en gieten deze over in een glazen vla-schotel. De custardpoeder maken we aan met een weinig melk, brengen de rest aan de kook en roern de suiker erdoor en het papje custard, waarna wij alles eenige minuten door laten koken, daarna van het vuur nemen en met de garde de vla flink opkloppen en daarna over de rozijnenvla gieten. We kunnen den bovenkant garneeren met kleine roze schuimpjes of met geconfijte kersjes. Nieren-ommelet. 1 rundernier, 4 eieren, zout, 4 eetlepels melk, 15 gram bloem, 1 uitje, 25 gram boter, 1 dL. melk, peper, zout, sojaboter om te bakken. Van de 4 eieren, een weinig zout en 4 eet lepels melk maken wij een beslag, door deze massa eenige minuten flink te kloppen, daarna laten wij een stukje boter in de koekepan warm worden en gieten het beslag in de pan, waarna de koek aan beide zijden lichtbruin gebakken wordt, en op een bord warm ge houden moet worden, b.v. boven op de pan met aardappelen. De nier hebben wij met koud water opgezet, kookt dit, dan gieten wij het af en zetten de nier weer op het koud* water en zout en laten het vleesch gaar koken, waarna wij het in kleine stukjes snijden. Van de boter en de bloem wordt een pikant sausje gemaakt. Daarna wordt de melk, zout, peper erbij gevoegd en tenslotte de stukjes nier. Heeft dit alles tezamen nog ongeveer een minuut of vijf gestoofd, dan liggen wij de ragout in het midden van de ommelet en slaan de zijkanten er overheen. Gevuld rundvleesch. 1 kg vleesch, 2 uien, 150 gram spek, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 sneedje oud brood, 1 ei, 50 gram boter, 100 gram vet, zout, peper. Een stuk vleesch, liefst eenigszins lang, b.v. contre filet, wordt in tweeën gesneden, gewasschen, gezouten en gepeperd. De uien maken we schoon en bakken ze lichtbruin, daarna worden de dobbelsteentjes spek erbij gevoegd en alles met elkaar nog even door gebakken; we moeten echter zorgen, dat de uien niet te donker worden. We vermengen nu uien en spek en peterselie met het ge weekte sneedje brood en het ei en strijken dit mengsel uit op eene helft van het vleesch; de andere helft komt er bovenop en beide stukken worden met dun touw vastgebonden. Fet vet maken we in de braadpan heet, doen het vleesch erin en dompelen het even om en om, waarna we het aan alle kanten laten bruin braden, daarna komt er een goede halve liter, of iets meer, water bij, de gewasschen en fijngesneden selderij en laten we het vleesch nog drie kwartier stoven. Het vleesch wordt overgebracht op de vleeschschaal en de jus nog even opgekookt; mocht het blijken, dat er te weinig is voor twee dagen, dan voegen we nog water bij, zeven de jus en binden deze zoo noodig met een weinig maizena. Kool met macaroni. 1 kg .savoyekool, 250 gr. platte macaroni, 1 groote uit, 150 gram spek, tomatensaus, dL. water, 1 klein blikje tomatenpuree, 35 gr. bloem, 35 gram boter, peper en zout. De kool wordt van de buitenste bladeren ontdaan en zeer fijn gesneden, het spek wordt aan dobbelsteentjes gesneden en uitgebraden, niet te bruin, daarna het spek uit het vet halen en de stukjes later in het sausje ver warmen. In het spekvet wordt een ui gefruit en hierbij wordt de kool gevoegd en even tueel peper. In een goed gesloten pan moet de kool gaar smoren. Oppassen voor aanbranden en zoo noodig nog wat water toevoegen. Macaroni in 1 L. kokend water en zout gaar koken en afgieten, waarna de kool als een rand op een groote schaal komt met de macaroni in het midden. Opdienen met tomatensaus. De kassier van het bankiershuis Zilverstein zou heden zijn feest van zijn vijf en twintig jarig jubileum vieren. Maar daar hij een afkeer heeft van alle openbare huldigingen, heeft de bescheiden oude heer zich dezen nacht stilletjes met de kas verwijderd. Rauwe, geraspte aardappelen, die men b.v. voor koekjes moet gebruiken, kleuren dikwijls roodachtig, hetgeen men kan voorkomen door er onmiddellijk na het raspen bloem over te strooien. Zelfs geisoleerde handvaten van aluminium- pannen worden bij verhitting vaak warm, het geen men kan voorkomen door tusschen pan en handvat een kurk te klemmen. Groente, die in een stoompan gekookt wordt, behoudt alle waardevolle bestanddeelen •n wordt, nadat ze gaar is, met een stukje boter of zoo noodig op andere wijze ge stoofd. Aardappelpuree wordt steeds met warme melk en weekgemaakte boter geklopt, afwis selend voegt men steeds gedeelten bij en klopt tenslotte de puree voor het opdoen enkele minuten met de garde. Indien men vóór het braden van varkens karbonade insnijdingen geeft aan den buiten rand, trekken ze onder het bakken niet op, hetgeen steeds minder oogelijk is. Voor het bakken van rolpens wentelt men de plakken aan beide zijden door bloem. Vraag: Ik heb wel eens gelezen, dat men een vacht best zelf kan wasschen. Kunt U mij misschien zeggen, hoe en waarmede men een vacht moet wasschen? Antwoord: Over het algemeen laat een vacht zich heel goed wasschen. Hieronder volgt het juiste waschvoorschrift: Meet de lengte van de vacht (alleen de huid, dus de achterkant van de vacht). Dit is noo dig om de vacht, wanneer deze mocht krim pen bij het drogen, weer op de juiste maat terug te brengen. Maak een Radionsop als volgt: Doe de vereischte hoeveelheid Radion in een kom (1 pakje is voldoende voor ca. 30 liter sop). Voeg dan koud water in kleine hoeveelheden toe. Goed roeren om klonteren te voorkomen. Dan koud water bijvoegen om een melkachtige vloeistof te verkrijgen. De Radion-oplossing dan bij het gereedstaande waschwater voegen, hetwelk men gereed ge zet heeft in een groote teil. Het water mag iets lauw zijn. Men wascht nu de vacht in de teil; eerst bewerkt men de achterkant met een hard borsteltje, dan keert men de vacht om en wascht met de handen door de haren, precies alsof men hoofdhaar wascht. Mocht de vacht heel vuil zijn, geef dan nog een tweede Radionsop. Na deze bewerking spoelt men de vacht terdege uit, zoodat geen zeepdeelen meer aanwezig blijven. Heeft men een wrin ger, haal de vacht hier dan even door, doch zorg ervoor, dat de haren niet tusschen de assen komen. Beschikt men niet over een wringer, knijp dan zooveel mogelijk water uit de vacht met de handen. Hang het stuk in den wind te drogen, niet in de zon, over een ronde lat. Tijdens het drogen schudt men de vacht af en toe wat op, ten einde de haren wat los te maken. Is de vacht droog, borstel de haren dan nog eens goed na met een harden, drogen borstel en U zult verrukt zijn over het resul taat. Bemerkt men, wanneer de vacht een maal droog is, dat deze gekrompen is, dan maakt men de huid met wat sop een beetje vochtig en rekt deze op. Daar deze weer tijdens het drogen zou kunnen krimpen, spij kert men het huidje even vast op een plank (met koperen spijkertjes om roesten te voor komen), nadat men hierop de juiste maten heeft aangegeven. minderwaardigheidscomplex. Ontstaat, doordat men zich noo. deloos iets aantrekt. Heel dikwijls ontstaat een minderwaardig, heidscomplex, doordat iemand zich iets aan trekt, waaraan hij totaal geen schuld heeft en dat hij zich dus niet behoeft aan te trekken. Nog onlangs kwamen wij in contact met eer! jonge vrouw, die altijd opgewekt en onbevan gen in haar optreden was geweest, maar nu onmiskenbare symptonen vertoonde van een sterk minderwaardigheidscomplex. Zij ver- meed al haar kennissen, vertoonde zich ner- egns en ging bij voorkeur na zonsonderang wandelen. Bij haar was het minderwaardig, heidscomplex zoo sterk, dat het haar niet veel minder dan menschenschuw maakte. De oor zaak van dit alles was, dat de naam van haar getrouwde zuster gemengd was in een minder verkwikkelijke geschiedenis, en dat zij hierop zoodanig reageerde, alsof het gebeurde h&4r schuld was. „Het is verschrikkelijk. Iedereen spreekt over mijn zuster, uit te spreken, zei ze: „Het is verschrikkelijk. Iedereen spreekt over mijn zuster, en hoe! En het is haar eigen schuld." „Hkar schuld misschien, ja. Maar toch niet Uw schuld?" „Neen, dat kan wel, maar toch ziet ieder een m ij er ook op aan. Natuurlijk zegt ieder, een: „daar gaat de zuster van die Mevrouw X". Ik schaam mij zoo- voor mijn kennissen^ ik ben altijd bang dat iemand erover spreken zal. Ik moet eigenlijk noodig naar den tand arts, maar ik durf gewoon niet te gaan uit angst dat ik in de wachtkamer kermissen zal treffen". „Maar niemand zal U toch minder aanzien om wat Uw zuster gedaan heeft. Daarvoor bent u toch niet aansprakelijk. En zeker zal niemand van Uw kennissen de tactloosheid begaan om tegen U over het gebeurde te spreken." Bovendien overdrijft U in Uw gedachten sterk de veronderstelling, dat men algemeen nog zoo vervuld zou zijn van het gebeurde. Het is alweer eenige weken geleden, erm zijn alweer zooveel opzienbarende dingen gebeurd sindsdien. Hoe dan ook, houdt U voor oogen, dat U er part nog deel aan heeft, tracht U te gedragen, alsof er niets gebeurd is, U heeft het recht om dit te doen, want voor zoo- ver het schuld Uwerzijds betreft, is er niets gebeurd. Bovendien zou juist Uw ontwijkende en schuwe houding het voorgevallene weer doen herleven in de gedachte van menschen, die er zonder dat al niet meer aan denken. Niemand behoeft zich te schamen voor iets, dat een ander gedaan heeft." Nadat de jonge vrouw de waarheid van het laatste argument gerealiseerd had, stond zij anders tegenover de geheele kwestie en her vond langzamerhand haar zelfvertrouwen. Maar er zijn duizenden menschen, die hun leven noodeloos laten bederven door de hou ding aan te nemen, alsof de schuld van iets dat een ander gedaan heeft, óók bij hen ligt. Wij zijn slechts aansprakelijk voor onze eigen daden, en schaamte over daden van een ander, is altijd valsche schaamte, die wjj met behulp van ons gevoel voor logica opzjj kunnen en moeten zetten. Dr. JOS DE COCK. Van een oud, maar toch mooi boekje over opvoeding. In mijn bibliotheek staat één werkje, dat ik telkens en telkens weer eens even opsla. Het is een dun boekje, en heeft door het veel vuldig gebruik danig geleden, maar ondanks het onooglijke uiterlijk bevat het een inner lijke rijkdom aam gedachten, opmerkingen en raadgevingen, welke menig opvoedkundig werk van tegenwoordig mist! Het is eenvou dig geschreven en kan gelezen worden door de „eenvoudigen". Hoe dit mooie werkje dan heet? Het is het werkje van M. Leopold: „De opvoeding in Huis en School". Ik ga enkele citaten voor u overschrijven, waaruit u u eenigszins een beeld kunt maken van den inhoud. Ziehier iets over de Moeder. „Een waar woord, een woord, dat de groot- sche roeping der moeder op eenvoudige, on gekunstelde wijze uitdrukt zegt Hippel: „De daglooner spreekt zijne vrouw, zoodra ze hem een kind geschonken heeft met moeder aan. Deze titel staat bij hem hooger dan die van vrouw en inderdaad, de eenvoudige man heeft gelijk." Ergens anders over Vaders, die al zéér de opvoeding van het kind verwaarloozen: „Er is menig onderwijzer, die niet verdient, onderwijzer te zijn, maar het getal vaders, dat niet verdient, vader te zijn, is nog groo- ter. Dat is een treurige waarheid, maa^ een waarheid is het." Dan weer iets over overdreven Ouderliefde: „Men vertelt van de apen, dat ze soms uit teederheid hunne kleinen dooddrukken. Vele ouders doen 't zelfde, zoo niet erger; ze druk ken hun kinderen zedelijk dood. Dergelijke apenliefde is een der treurigste verschijnselen in de huiselijke opvoeding, het zuiver dierlijke ervan hoort men niet zelden uitden mond van moeders: „Ik zou je wel van liefde willen op eten!" Maar Leopold gaat nog scherper te keer: „Afgoderij is het, die de ouden op die wijze met de kinderen plegen: ze aanbidden zich zeiven in hun kroost. Door niets zorgen ze slechter voor de toekomst hunner kinderen, dan door ze te vertroetelen. Want het leven zal nimmer handelen, gelijk zij: het zal den weekeling met ijzeren hand aangrijpen en hem niets geven zonder worsteling en strijd. En de zwakke troeteling zal zijn zwakke ouders vloeken." Weer ergens anders lezen we: „Over de school klagen allermeest die ouders, over wier kinderen de school het meest te klagen heeft." Een mooi citaat lijkt mij tenslotte dit: Reeds lang heeft de taal der dichters gezegd: „In 't kinderoog ligt de hemel." Ja, waar vader en moeder tot een edel samenleven zijn verbonden, daar zien ze in 't oog van hun lieveling den hemel! 't Is de hemel der liefde; ze gevoelen zich door zijn gloed met wonderbaar vaste banden verknocht. 't Is de hemel der onschuld; wanneer ze in dien hemel geblikt hebben, dan zien ze elkan der aan, en hun blik spreekt de belofte uit dat ze de onschul dvan hun kind beschermen en bewaren willen. Angstvalliger dan het duurste kleinood. t Is de hemel der vreugde; de vader, moe der, kind, dat zijn immers de drie wezens, die samen één hemel van geluk op aarde kunnen hebben, als ze dien hemel niet door eigen schuld verwoesten. Gaarne zou ik nog verschillende citaten hier voor u neerschrijven, doch bovenstaande zullen u stellig reeds overtuigd hebben, dat ik niet te veel beweerde, door te zeggen, dat li kleine boekske een schat aan wijsheid, ver- s andige opmerkingen en raadgevingen bevat! k gaf deze citaten ter vergoeding van het gemis aan ons wekelijksch citaat onder de artikeltjes en zal trachten telkens bij ieder oekje een gedachte weer te geven v&n groote opvoeders (sters). Mochten er lezers(essen) zijn, die op dit ge ïed iets hebben te geven, te zeggen, weten te vinden, dan houd ik my daar zeer voor aanbevolen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1937 | | pagina 14