Oude Fransche étiquette Geisha Kan ik U helpen? EEN JUWEELTJE IN ORGANDI TIPS voor keukenprinsessen en andere schoonen DRIE IDEEEN ANTI MOTTEN-CAMPAGNE DE DOUCHE GESTOFFEERD IN HET SCHUIMENDE SOP rtlvwl am Zaterdag 19 Juni 1937 Vierde blad hoe het aan het hof te versailles toeging. het bruinbrandingsproces begint. Het beeld uit vroeger tijden KRUIDEN GEUREN OP ONS BALCON! 1 een lekker slaatje, OP Z'N fransch bereid, gewapend met den tanden borstel. rozijnen schoonmaken. een kop bouillon. durven wij onze winter- garderobe al op te bergen? het kan nog zoo koud zijn! hoe naaien we ringen aan een badgordijn? een snelle behandelingi IJDELHEDEN Edelen en hertoginnen onder wierpen zich aan de wonderlijk ste dwangmaatregelen. In dert bloeitijd van het hofleven te Versailles was er een heerscher, die meer macht bezat dan de koning van Frankrijk zelf: het was het ce remonieel of de étiquette. Alles was streng geregeld, zoo voor de dienaars als voor de prinsen: de kleinste stap, het geringste gebaar, zoo ongeveer als in een operaballet. En de voorschriften veranderden volgens het seizoen, volgens het uur van den dag, volgens de plaats waar men zich bevond: de groote dames zaten b.v. in Versailles op een klapzetel, maar in Marly op een bankie en in Rambouillet in een leunstoel. De hertogen en hooge edelen, die in de slotkapel een kussen mochten meebrengen, moesten wel zorgen dat zij dat kussen een weinig schuin legden en niet precies recht, want dat kwam maar alleen den prinsen yan den bloede toe. De deurwaarder, wiens eenige taak er in bestond een deur open te doen, mocht niet vergeten, dat hij buiten de deur moest staan als sommige persoonlijkheden voorbijgingen, en binnen de deur als het andere personen gold. Zou 't ooit gebeurd zijn, dat de ceremonie meester een gezant bij de ontvangst niet op de vierde trede van de trap begroette, dan zou zijn vergrijp een diplomatisch naspel gehad hebben. Onder Lodewijk XV bereikte de étiquette haar hoogtepunt. De vorst, zijn gemalin, zijn kinderen, waren er zelf slaven van en leef den onder een gestadigen dwang. Als aan de prinsesjes een dansje veroor loofd werd, kwam hun moeder bij hen en de kleinen mochten, op gevaar af een stij ven hals te krijgen, de oogen geen enkel oogenblik van het aangezicht der Koningin afwenden. Een der meest bekende eigenaardigheden was deze, dat de maaltijd van de koningin van de prinsessen, van den koning zelf door een groot aantal hovelingen en nieuwsgieri gen werd aangegaapt. Wat de slotkastelein o.m. te doen had. In het slot van Versailles mocht iedereen binnen en naar believen in de groote zalen wandelen. Alleen bedelaars en monniken werden er buiten gehouden. De geringste voorbijganger, die bij de groote middagtafel van den koning aanwezig wilde zijn, be hoefde zich maar te voorzien van een degen en een hoed, die onder den arm moest wor den gedragen. Deze requisieten werden door den slotkastelein (voor een fooi natuurlijk) uitgeleend. De openbare toegang bij den maaltijd des konings bleef aan het hof altijd in eère. Toen Lodewijk XVIII, tijdens de honderd dagen, naar Gent gevlucht was en een on derkomen had gevonden in 'n adellijke wo ning in de Veldstraat, stond de poort daar open als de vorst aan tafel zat en iedereen mocht een kijkje gaan nemen. Stralende gele margarieten op een zwart fond uitgestrooideen zomeravondkleed, dat duidelijk op het gewaad van de geisha's is geïnspireerd. Een kleine parasol met dezelfde motieven vervolmaakt het Japansche ensemble. V Wij vragen ons slechts af, hoe een inder excuus voor het meebrengen van een para solletje op een avondfeest te vinden dan de overweging, dat wij het bijna niet kunnen thuislaten Pas op Uw velletje! De zomer geeft ons gelegenheid vele uren in zeer dunne kleeding of in padpak buiten en in de zon door te brengen. Zonne- en luchtbaden kunnen slechts een goeden in vloed op onze gezondheid hebben; in deze zomermaanden doen wij voor geheel een langen somberen winter schoonheids- en ge zondheidsprovisie op. Maar, de zonnestralen zijn even weldoend als onbarmhartig. Onbarmhartig zijn ze in twee opzichten. In de eerste plaats is het zaak, vooral voor blonde Vrouwen, die in het algemeen een gevoelige huid hebben, 't bruinbrandingsproces langzaam te doen ver- loopen. Wie zonder de minste voorbereiding lange uren in de zon vertoeven blijft, stelt zich aan allerlei onaangenaamheden bloot. De zonnestralen kunnen onbarmhartig, bran den. In de tweede plaats dwingt de zon ons afstand te doen van allerlei verfjes, die ons in kunstlicht misschien heel mooi maakten, maar die in de zon onbruikbaar zijn. En onze kleine huidonvolkomenheden komen voor den dag, zonder dat wij er aan kunnen denken ze onder een laag crème en poeder te verbergen. Om builen en aan het strand frisch en mooi te zijn hebben wij dus aan de huid, die van het gelaat en die van de rest van het lichaam, eenige zorg te besteden. Een reuzelmassage. Om een gave huid te houden, vrij van puistjes, bultjes enz., ie het aan te bevelen 's avonds het gelaat met zuivere lanoïine of met reuzel te massceren. Deze vette stoffen moeten niet in de huid gewreven worden, maar er in geklopt. Als u geen „tapper" hebt, kunt u ook uw vingertoppen gebrui ken. Als u zoo uw gezicht eenige minuten lang als piano gebruikt hebt, neemt u een handdoek, die u in heet water gedompeld hebt en bindt die om dw gezicht Op deze wijze wordt uw huid als 't ware uitge stoomd. Tenslotte nog een rozenwater-lotion en ik verzeker u dat uw huid fluweelzacht zijn zal. Is uw huid vet en zijn de poriën verwijd, dan kunt u>, in plaats van rozen water, beter met water verdunde1 kamfer- spiritus nemen. Half water, half kafnferspi- ritus. Om de lichaamshuid gladder en mooier tg maJ<on moet u haar oliën. Er zijn daar voor talrijke preparaten in den handel, waar van u de namen in de adyertentiekolommen kunt aantreffen, maar pok kokosnoptolie is in alle opzichten aan te bevelen. Het ge- heele lichaam kan daarmede behandeld worden. De meer ruwe plaatsen ais ellebo gen en knieën kunnen voor de oliemassage begint met een puimsteentje onderhanden genomen worden. Wie vreest dat badwater een slechten invloed op haar huid hebben zal, kan dat verzachten dóór er een flink handjevol stijfsel aan toe te voegen. GERTRUDE. De kassieke lijnen herleefd in onze garderobe! En wij verwonderen ons niet eens! Wij bewonderen al leen maar. Kunnen wij ook anders? In de meest ongedwongen overgave, zon der éénig vooroordeel, zonder een greintje kritiek, een splinter spotzucht bewonderen wij het moderne avondtoilet met de ouder- wetsche ruches en strooken, volants en klokken! Inconsequent als we kun nen zijn, leggen we bij het verpoozen voor een mode-uit stalkast 1937 een héél ande ren maatstaf aan dan wan neer we bijv. voor de vitrines in de afdeeling kleederdrach ten van een of ander museum eenige oogenblikken onzen oogen den kost geven. Dan, bij het aanschouwen van de vaak kostbare, klassieke ro bes, die de vrouwelijke leden van een vèr voorgeslacht droe gen, vinden we de hooge hal zen „stijf" en de lage te gala achtig, de pofmouwen over dreven, de wijde lange rok ken onpractisch en de queue wekt onze lachlust op. Doch zoodra bevinden wij ons niet voor de keuze van ons avondtoilet, bestemd om in dit seizoen te worden ge dragen, of al die rhvthmische lijnen ontlokken een kreet van verrassing aan onze lip pen! De halzen worden „eenig", de mouwen „beelderig", de rokken „statig" en „elegant" genoemd. Zóó zijn we nu eenmaal! Zoudt ge U niet gaarne hullen in dit verrukkelijk avondtoilet van zwarte or- gandi! De steeds wijder uitloopen- de rokvolants zijn afgezet met witte tulen kant, evenals de V-vormige halsopening en zeer ruim gepofte mouwtjes. Vlinderachtig vleugelt de teere tule om de draagster heen. Een zwarte organdi- ceintuur met grooten luchti- gen strik geeft de taille aan; een rijtje glinsterende gitten vormt overigens het eenige décor. Een opvallende en toch ge- distinguêerde creatie, waar de vrouw van smaak stellig haar voordeel mee kan doen! LÉO.XTLXE, Vooral in de groote steden moeten velen zich het genot van een stukje grond ontzeggen, doch toch kan men een „kruidentuin" hebben, waarvan men steeds kan profiteeren. De moderne voedingsleer oordeelt het ge bruik van scherpe specerijen o.a. peper, pa- prica e.d. ongezond, doch daartegenover zijn' er vele soorten van groene kruiden, die vele gerechten en vooral slaatjes bijzonder geu rig maken. Indien men zich tot een gewoon te maakt deze kruiden in rauwen vorm en zeer fijngehakt aan verschillende soorten soep toe te voegen, dan kan men de smaak telkenmale varieeren. Welke kruiden kan men met succes in bakken kweeken? In de eerste plaats noemen wij basilikum, waaraan men een weinig boonenkruid en rozenazijn kan toevoegen. Men kan het beste de kleinere soorten basilikum zaaien met. de gekrulde blaadjes. Boonenkruid zal inderdaad niet mogen ontbreken, want welke huisvrouw voegt er niet een weinig van aan tuinboonen toe'? Aardappelsoep met een weinig boonen kruid is zeer pikant, terwijl dit kruid, toege voegd aan kool, peulvruchten en komkom mersla de ontwikkeling van gassen tegen gaat. Borage met de fijne groene blaadjes heeft iets meer plaats noodig, doch deze mag ze ker niet ontbreken als toevoegsel aan sla en sausjes. De bloemen zijn mooi, licht blauw en worden eveneens gegeten en kun nen b.v. ook als garneering van een schotel dienen. Gedroogde borage loont de moeite niet, aangezien het aroma verloren gaat. Tuinkers. Tuinkers kan men evenmin drogen, doch in verschen toestand is het pittig als toe voeging van rauwkost-schotels, kruidensaus, e.d. Wie kent de mooie, bontgekleurde Oost- Indische kers niet met de frissche, helder groene blaadjes? Maar weet men ook, dat bladeren en bloemen gegeten kunnen wor den? De gesloten knoppen en de onrijpe vruchtjes kunnen met een weinig dragon en portulak-blaadjes évenals kapertjes op azijn gezet worden en smaken uitstekend. Kervel wordt aan soepen, sla en rauw- kostschotels toegevoegd, het geeft een fijn aroma en is uitstekend om een goede stof wisseling te bevorderen. Portulak kan men in bakken en bloem potten kweeken en wordt niet alleen bij rauwkost-schotels, doch bij verschillende dieëtspijzen gebruikt. Men neemt bij voor keur de soort met het sterke aroma en de goudgele blaadjes. In oude tijden werd por tulak gebruikt bij spijsverterings-stoornis. Nergens kan men zoo lekker sla klaarma ken als in Frankrijk! Na de sla zorgvuldig gewasschen te heb ben, laat de Fransche huisvrouw de malsche blaadjes op een vergiet uitlekken en drukt daarna het laatste water in een groot ser vet uit. Per krop gebruikt zij -2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel azijn, voorts peper en zout naar believen. Versch gemalen peper ver dient de voorkeur. Nu mengt zij peper en zout, en ook wat mosterd door de olie, roert een en ander voorzichtig door de sla ten einde de bladeren niet te beschadigen en nu komt het geheim der Frangaise voegt eerst daarna de azijn toe! Mengt men olie en azijn vooraf dooreen, dan wordt de smaak héél anders! Kort voor het gebruik de salade gereed maken en koel opdienen. Bij het persen van zoomen bevochtigt men met een speciaal daarvoor gekochten tandenborstel, welken men herhaaldelijk in water doopt, de stof op luchtige wijze. Dit is zeker handiger dan het gebruik van een spons of doek, II. Rozijnen maakt men het beste schoon door ze in een zeef met kokend water te laten weeken en daarna tusschen een vochti- gen doek losjes heen en weer te wrijven, III. De smaak van bouillon wordt aan merkelijk verhoogd, indien men er een paar druppels citroensap aan toe voegt. Als wij eenmaal het besluit genomen heb ben, dan dienen we ook te zorgen, dat onze kleeding motvrij weggehangen wordt! Een mot nu kan alleen leven, als ze warm te, duisternis, rust en voedsel heeft! En waar zijn die beter te vinden dan in onze kleerkast? Dus raad geschaft! Borstel elk kleedingstuk' zorgvuldig uit, opdat geen motteneitjes zich in het goed kunnen verstoppen. Verwijder alle vlekken, daar de mot bij voorkeur op vuile plekjes haar bivak op slaat. Laat alle kleeren op een zonnigen dag buiten luchten. Het zonnelicht doodt n.1. de larven. Pak elk kleedingstuk in een goed gesloten papieren omhulsel en hang het in de kast. Eerst knippen we een aantal even groote stukjes band. Deze stukjes leggen we, zooals ons plaatje links boven aangeeft, op gelijke afstanden van elkaar, onder den zoom en stikken dan de lusjes gelijk met den zoom mee. Tal van waschmiddelen worden ons dage lijks voor het wasschen van onze kunstzij den blouses en jurken aanbevolen, doch het komt bij de behandeling van kunstzijde vooral op een snel proces aan! Gekleurde kunstzijtjes geven immers zoo spoedig af! Men zet dus waschmiddel, azijn, een paar schoone handdoeken in de onmiddellijke na bijheid en gaat aan den slag! Eerst het klee dingstuk in koud water weeken; daarna in het koude sop deponeeren en de stof lichtjes drukken vooral niet wringen. Daarna in koud water,, waaraan een scheutje azijn is toegevoegd, spoelen, ten einde de kleur op te halen; nog een paar koude „baden" in enkel water, opdat de azijnreuk verdwijnt en tenslotte het stuk tusschen een paar handdoeken uitspreiden, desnoods tusschen borst- en rugzijde ook een handdoek schuiven; een en ander stevig oprollen, waardoor het meeste vocht geab sorbeerd wordt en dan op de drooglijn!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1937 | | pagina 13