meisje... Croquetten maken Geen zuinigheid meer, die de wijsheid R A HO X Moderne handschoenen Frissche lucht Zaterdag 15 October 1938 Vierde Wad De bakvisch uit en thuis als schoonheidsmiddel VETWORMPJES? VIT: let op de vleugelmouwen van het avondjaponnetje, die uit de fijne schouderplooitjes als het wa re ontspringen THUIS: Sjerp en knoopgarneering hebben nog niet afgedaan. Er was eens een Zilvervos, op de hiernevens aangegeven manier aange bracht, maakt slankl Er was eens een meisje. Zij was Juist op najaarsinspectie geweest. Wat dat is? Wel, deurtje-open van de kleerenkast, even kijken pop petje gezien kastje toe Het „poppetje" was in dit geval de garderobe. Om nog duidelijker te zijn, dat deel van de garderobe, dat in den komenden winter wellicht nog gedragen zou kunnen worden. Het meisje had het met één oogop slag gezien och, wist ze het niet al? er was niets meer „om aan te trekken", zooals dat heet. Ze dacht een oogenblik na. Toen opende ze nogmaals de kraken de kastdeur. Want het was een oude deur in een oude kast, in een oude woning, staande in een oude, arme, maar fatsoen lijke stadswijk. Alleen het meisje was jong en daarom wilde ze er aardig uitzien. Daarom óók hoopte ze nog op een goede ingeving, wel ke uit haar oude kleeren iets nieuws zou kunnen tooveren. Eén voor één haalde zij de jurken-van- het-vorige-jaar te voor schijn. En zij paste en mat, combineerde en fantaseerde... In haar gedachten ontstond uit de ééne japon, waar van de mouwen ver sleten waren, een rok en uit de andere jurk met den sleetschen rok, een blouse. Die blouse en die rok kon je heel goed bij elkaar dragen... En als ze de vale zijden avondjurk eens liet verven en op de lang- niet - moderne stoffen mid dagjurk een modieuze gar neering aan bracht... wél, dan zou het best gaan. En het meisje was gelukkig, want zóó spaarde zij geld en zou er tóch netjes uitzien. Toen liep de zuinige jongedame de straat op. Haar weg voerde langs een groot modehuis. En met één slag verdwenen al haar blijde gedach ten. Want zie, van de nieuwe tinten in de étalage kende haar oude klee renkast er niet één van de aller laatste coupe waren haar kleedjes uit het vorig seizoen zich volkomen onbewusten bij de fraaie stoffen, om de ledepoppen gedrapeerd, zon ken de weefsels-thuis geheel in het niet Het meisje wendde zich treurig af en ging weer naar haar kamer. Daar opende zij ten derden male haar kleerenkast. En rukte alle winter jurken 1937, 1936, 1935, 1934 (verder durf ik niet terug te gaan, opdat het meisje, indien zij deze pagina onder de oogen mocht krijgen, zich niet nog dieper schame), en rukte alle oude jurken van de hangers, rolde ze woest in elkaar en smeet het Om gezond te worden of te blijven is het vooral van belang op de juiste wijze adem te halen. De ademhaling is en niemand zal het tegenspreken een onzer belang rijkste lichamelijke functies. Vrij langen tijd kunnen wij zonder voedsel leven blijven, iets minder langen tijd zonder te drinken, maar gebrek aan lucht veroorzaakt binnen weinige minuten den dood. De ademhalingsorganen zijn, zooals ieder weet, de luchtwegen en de longen. De adem haling brengt het bloed in de longen regel matig met lucht in aanraking en het che mische proces, dat daarvan het gevolg is, leidt er toe dat het bloed gezuiverd wordt en telkens opnieuw in staat wordt gesteld het werk te verrichten waartoe het be stemd is. In een etmaal vloeien niet minder dan 15000 liters bloed door de longen. Nu laten de meesten van ons, zeer ten iiadeele van haar gezondheid, de longen slechts op halve kracht werken. Sommigen halen, bij het ademen, alleen de sleutelbeen deren wat op: het gevolg is dat alleen de longtoppen met lucht gevuld worden. An deren zetten de ribben een weinig uit of passen een, even onvolledige buikademha ling toe. Dat is onvoldoende. Noodig is dat de longen gehéél en al met lucht, met fris sche buitenlucht, gevuld worden, zoo niet voortdurend dan toch verscheidene malen per dag. Deze ademhaling brengt zoowel den buik als het middenrif, de ribben en de sleutelbeenderen en schouderbladen in beweging. Zij moet langzaam geschieden. Zijn de longen geheel gevuld, dan moet de ingeademde lucht gedurende enkele secon den worden vastgehouden en daarna lang zaam worden uitgeblazen. De weldaden van deze ademhaling, die het organisme nieuwe gezondheid en leven toevoert, zijn menigvuldig. Niet alleen ont wikkelt zij de borst en alle spieren, die aan de ademhaling deelnemen en met de borst ook de buste maar zij maakt het organisme ook volkomen onaantastbaar voor verkoudheden en andere bezoekingen, om van ernstige longaandoeningen, als tu berculose enz., maar niet te spreken. Maar niet alleen op de longen oefent zij grooten en goeden invloed uit. Het feit, dat zij het bloed veel grootere hoeveelheden zuurstof toevoert dan het gewoonlijk ont vangt, heeft tot gevolg, dat de vitaliteit van alle organen grooter wordt. De bloedsom loop wordt beter en belangrijke organen als de lever, de maag en de ingewanden wor den tot grooter werkzaamheid aangezet. Het geheele organisme ondergaat een verjon ging en dat die verjonging ook ons uiter lijk ten goede komt, behoeft geen betoog. Frissche lucht hebben wij allen ter beschik king; zij kost niets. GERTRUDE. Meng slechts geregeld wat Radox door Uw wasch» water en binnen korten tijd zijn ze verj'?'f?en' Bij apothekers en erkende drogisten S f 0.90 per pak en i 0.15 per klein pakje. EEN DANKBAAR WERKJE. door onze Kook- en Huishoudspecialiste.) Het maken van mooie croquetten staat bekend als een van de moei lijkste werkjes voor de kookster. Toch kan iedere huisvrouw, die er voldoende zorg aan besteedt, het gemakkelijk leeren. En het is een dankbaar werkje, want niet alleen geeft een schotel met mooie, gave croquetten een prachtig effect op tafel, maar ook kan men alle moge lijke resten van vleesch, aardappe len en zelfs groenten voor dit ge recht gebruiken. Alle croqucttensoorten hebben dit ge meen, dat het een vrij weeke massa is, het zij rond, hetzij langwerpig van vorm, waar omheen zich eên bruin en croquant korstje bevindt. Daar dit laatste wel haast het be langrijkste is, zéker voor het uiterlijk van de croquet, geef ik hierover eerst eenige raadgevingen. De meest voorkomende fout is, dat de croquetten „uitloopen", d.w.z. dat de weeke massa door het korstje heen breekt. Dit kan op verschillende manieren voorkomen worden le. Door te zorgen, dat de buitenkant van de croquetten, die uit de massa gevormd worden, ook voor het paneeren zoo glad mogelijk is. Het beste kan men ze met de hand bijwerken, zoodat geen barstjes of vouwtjes ontstaan. Deze kan men desnoods met een verwarmde lepel er uitstrijken. 2e. Door zeer zorgvuldig te paneeren, zoo dat de buitenkant overal met paneermeel bedekt is. 3e. Door fijn paneermeel te gebruiken. Grof paneermeel houdt minder goed. 4e. Door dubbel te paneeren, n.1. op de volgende manier: eerst haalt men de ge vormde croquet door paneermeel, daarna door ei, wat men even losgeklopt hoeft en daarna weer door paneermeel. Vooral op de uiteinden moet goed gelet worden. In- plaats van het heele ei kan men ook alleen het wit gebruiken. Dit dient n.1. als plak middel voor het paneermeel. Het geel geeft een mooiere kleur aan de croquetten, maar kan nooit alleen gebruikt worden, omdat het niet plakt. Bij het loskloppen van heel ei of eiwit kan iets melk of water toege voegd worden. Ook een paar druppels sla olie is aan te bevelen, daar men dan een croquanter korstje verkrijgt. 5e. Zorg, dat de croquetten, direct na het paneeren gebakken worden in een pan. half gevuld met frituurvet, dat juist blauw dampt. 6e. Zorg, dat de olie, steeds als men nieu we croquetten toevoegt, weer dampend heet is en ai het ingekomen vocht verdampt is. Dit over het paneeren. Nu nog iets over den inhoud. Bijna steeds bestaat deze uit een zeer dikke saus, waardoor verschillende grond stoffen als vleesch, visch. kaas of groenten gemengd kunnen zijn. Slechts bij aardap- pelcroquetten is dit niet het geval eo, wordt heele geval als een hoop vodden in een hoek Op hetzelfde moment nam ze een kloek besluit: voor al het geld, besteed aan verfbaden, nieuwe kraagjes, enz., zou ze n eenvoudige, gloed nieuwe stof koopen, om er een modern toiletje uit te ma ken. Dan zou ze voortaan weer vrij moedig naar de charmante étala gepoppen durven kijken en óók on bevreesd den spiegel ter hand nemen Zooals dit meis je, moesten er méér zijn! Die radicaal met het kleeren- verleden afre kenen, en lie ver één mo dern toiletje Geen zuinigheid meer, die de wijs heid bedriegt! Dat is onze mode-les van vandaag! Waaraan wij nog dezen raad willen toe- bezitten dan vier- van-het-vorig-jaar Dat men daarvoor niet zoo héél diep in de beurs behoeft te tasten, bewijst de jongedame in het mid den van deze pagina, die uit een sim pele ruit (blauw met grijs) 'n eenvou dige, bekoorlijke jurk vervaardigde. de inhoud door dikke aardappelpurée ge vormd. De dikte van de saus is van zeer groot belang. Ze moet zóó dik zijn, dat in kouden toestand, de croquetten goed gevormd kun nen worden. In warmen toestand moet de saus zóó dik zijn, dat de croquetten niet uitloopen en toch zoo dun mogelijk, omdat dit de smakelijkheid verhoogt. Soms gebruikt men voor de saus als bindmid.del alleen bloem en boter, die dan met een geurige vloeistof op de bekende wijze tot een saus verwerkt worden. Men moet dan per d.L. vocht wel 16 gram bloem en 16 gram boter rekenen. Soms voegt men iets gelatine toe. Men kan dan wat minder bloem gebruiken en heeft dan het voordeel dat de croquetten in warmen toestand mooi week zijn, terwijl ze in kouden toestand even stevig zijn als wanneer men alleen bloem gebruikt. Heeft men wat fantasie, dan kan men, als men deze algemeene regels in acht neemt, heel wat variatie brengen in de keuze van saus en vulling. Een volgende keer nog enkele beproefde recepten. Sobere snit! Wijnrood en zacht groen ge streept jasje op effen grij zen rok. Eenvoud!- gen vilten hoed. voegen: kies, indien ge een smalle beurs hebt, een niet al te opvallende kleur voor Uw nieuwe gewaad, ca moufleer het feit, dat Uw garderobe niet al te uitgebreid is, zooveel mo gelijk! De verleiding is groot, om de zen raad in den wind te slaan! Want er zijn dezen herfst juist zulke mooie sprekende tinten! Gertrude heeft het U meerdere malen verteld! Bruin en marineblauw worden echter gelukkig veel gedragen en men krijgt, indien ge U in een van deze kleuren veelvuldig vertoont, tóch niet dien vervelenden indruk, dat U „steeds hetzelfde" aan hebt! Wie niet sterk is, moet nu een maal slim zijn! En zijn wij, vrouwen, den vossen niet te slim af, als 't er om gaat, onze modegeheimen te be waren, de fouten van ons uiterlijk te verdoezelen, het tekort in ons kleedgeld te verbergen? De kleeren maken den man, en de vrouw, maar niet altijd de dure kleerenhoudt het U. voor ge zegd! De handschoenen sluiten In het algemeen hooger om 'de pols dan wij in den laatsten tijd gewend waren. Antiloop, suède en imi- tatie-suède en geglaceerd geitenleer zijn in de mode. De kleuren worden fijner naarmate de dag verstrijkt. Worden 's morgens voor al veel bruine, mosgroene en donkerroode handschoenen gedragen, 's middags geeft men de voorkeur aan staalgrijs, olijf en violet, ter wijl 's avonds vooral teere tinten in zwang zijn: lavendel, maagdepalm- blauw, azalea-rose enz. Talrijke handschoenen zijn van borduur werk op den rug van de hand voorzien. Bloemen, bebladerde tak ken en vogels zijn veel-gebruikte motieven. Dinerhandschoenen zijn steeds lang en in overeenstemming met de kleur van de robe. Voor het overige behoeft de kleur van den handschoen met die van het costuum niet in overeenstemming te zijn. Bij een kastanjebruin mantelpak kan men gerust een paar groene handschoenen dragen of een paar bruine bij een groen pakje. Gelukkig maar! GERTRUDE. EENVOUDIGE EN TOCH CHIQUE LEEREN HAND SCHOENEN.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1938 | | pagina 13