oe kleeden wij ons met Kerstmis? Eetbaar sprookje Witte Kerst KERSTMIS 1938 Een keus uit tw-ee verrukkelijke appelgerechten Wij maken het aan tafel gezellig! Wie kent niet het „pannekoekenhulsje" van Hans en Grietje? Iedereen. Maar wie heeft het pannekoekenhuisje wel eens heusch gezien? E? D-e ,"»kiiisto fce"» ïit bSïïtp]»;' Huiselijk Appelboomen op den disch FEESTDESSERT Witte Kerst? wie kan het weten Sneeuw daalt stil en onverwacht Maar wij zullen welkom heeten 't Wonder van den kouden nacht! 't Is een sprookje uit 't verleden s Mocht de Kerstman niet verschijnen, Witte Kerst herinnering Wacht vergééfs de aard-zoo-zwart, Dat een parelblanke vrede Nimmer kan er toch verdwijnen Glinstrend zeeg op ieder ding a Witte Kerstdroom uit ons hart! LIE. Vroolijkheid bi] de brandende kaarsen. Dit is een praatje speciaal voor huismoe ders. Huismoeders, U hebt het hoofdaandeel in de organisatie van het Kerstfeest in uw gezin! En u wéét, het welslagen van een feest hangt af van de juiste stemming in huis! Nu moet u niet meenen, dat we u ver denken van een slecht humeur en U nu eens flink willen vermanen, op 25 en 26 Decem ber een engelachtige stemming aan den dag te leggen. Neen, we willen U eens vertellen, hoe U behalve door het persoonlijk bevorderen van de vredessfeer op Kerst, ook nog met wat bijzondere zorg voor stoffelijke zaken 'n extra blijde stemming in uw woning kunt toove- ren! Het is buiten twijfel, of een prettig, warm- gezellig intérieur verhoogt de stem ming der huisgenooten en reeds het feit, dat Moeder de vrouw zich moeite getroost heeft, het den haren zoo behaaglijk mogelijk te maken, zal zeker een geest van dankbaar heid en tevredenheid in den familiekring wekken. Meestal is de aandacht van groot en klein op den Kerstavond geconcentreerd, doch hebt U er wel eens aan gedacht dat U al 's morgens vroeg de uwen en „vroolijke Kerst mis" kunt bereiden? U begint man en kroost met thee-en- kerstbrood op bed te verrassen. De kopjes versiert U met rood1 lint en dezelfde versie ring brengt.U aan op het ontbijtservies, dat U dit keer op een fleurig Kerstservet uit stalt. In den handel zijn voor weinig geld heel mooie papieren tafellakens en loopers te verkrijgen. Er hangt een pittige geur in de kamer, afkomstig van den Kerstboom óf van de dennetakken die, bijeengehouden met rood lint, boven schilderijlijsten of rond om den spiegel zijn aangebracht. Op tafel prijken... kleine Kerstmannetjes, bestaande uit rood crêpe papieren eierwarmers! Als U op alle eieren een gezicht teek ent en in de roode puntmutsjes een kleine ope ning voor die gezichten Laat, zijn onze eierdopjes in fantastische en zéér decoratie ve Kerstmannetjes veranderd! Deze kunnen ook voor de lunch dienst doen doch, naarmate de dag verstrijkt, wordt onze disch steeds mooier! Zoo maken wij voor de lunch „appelboomen." (zie het plaatje hierboven). Een eenvoudige houten standerd wordt met dennetakken omwoeld en op enkele uitstekende takken prikken wij blozende appels of sinaasappels. Nu het diner! Men kan naar keus smal rood lint ruits- gewijs op het blanke tafellinnen aanbren gen, (op de snijpunten dennetakjes) of ook een papieren kerstlooper over de geheele tafellengte leggen: dit is een kwestie van smaak. Doch de kaarsen mogen niet ont breken! Voor élk bord in een rood houdar- tje (dat men desnoods zelf van een ge schilderd garenklosje maakt) een branden de kaars! Bij elk couvert het naamkaartje op een groote gouden ster (verstevigd door bordkarton) geplakt; zie het schetsje! En bij het verorberen van het maal, alléén de kaarsjes brandend en aan 't eind van 't diner looft Moeder prijsjes uit voor hem of haar, wiens kaars het langste brandt! Bij zulke Kerstmaaltijden zinkt het deiligste banket in 't niet We kunnen dit eetbare sprookje als Kerstverrassing voor de kinderen heel goed zelf maken! We bouwen het op uit een kartonnen of houten geraamte, zoo groot of zoo klein als we zelf willen. Een stevige doos, of een kistje kan met wat handig heid zeer goed in een huisje worden omgetooverd. We zorgen er voor dat het dak een behoorlijke „goot" vertoont, in dit geval een richel, waarop de lekkernijen moeten steunen. Het heele geval beplakken we met gekleurd papier en dan begint de be legging". B Chocoladeletters, den naam van het gelukkige kind, wie dit present is toegedacht, vermeldend, koekjes, marsepein en sui kergoed fungeeren als dakpannen. Het dak hebben we voorts noLK11? waar°b we °p geregelde afstanden pe pernoten of chocoladefhkken hebben bevestigd met behuln van plaatst i!n nn l huiske zijn van suiker en het geheel f! 11 -grond van strooigoed of pinda's, t.n eetbaar spiookje, dat zelfs ouderen nog kan boeien (door onze Kook- en Huishoudsvecialiste.) Maakt U dit jaar op een van de feestdagen eens een appelgerecht als toespijs! Het zal zeker in dep smaak val len, want het is frisc/i' na alle zoe tigheid uit den Sint Nicolaastijd en bovendien heerlijk warm voor het ge val, dat we nog ©ens een witte Kerstmis mochten, beleven. GERECHT MET KOOKDEEG. Inplaats van bladerdeeg kan men ook kookdeeg gebruiken, waarvoor men voor meng dit er luchtig door tot het een sa menhangende massa is. Rol deze niet een met bloem bestrooide deegrol op een met bloembestrooide tafel uit. Gebruik daarbij juist zooveel bloem,»dat het doeg zich vast plakt en ook niet te droog wordt. Rol zeer luchtig en keer het deeg steedis na een paar keer om, zoodat het niet aan de tafel vast plakt. Heeft men het deeg dun uitgerold, dan wordt het opgevouwen en weer uitgerold. Dit steeds opnieuw, tot mien luchtblaasjes in het deeg ziet onstaan. Dan rolt men het deeg nogmaals dun uit en snijdt er een lap uit even groot als de bodem van het vuurvaste schoteltje. Dit lapje legt men nu op den bodem van het ingeboterde scho teltje. Den wand van den schotel bedekt men ook geheel in de rondte met een Lap deeg. Nu plaatst men alles in een heeten oven vier personen de volgende hoeveelheden be hoeft: 4 eieren, 80 gram boter, 80 gram bloem, 80 gram basterdsuiker, 2 lA d.L. melk, 4 zure appelen. Schil de appelen, boor het klokhuis er uit, vul de opening op met suiker en kaneel, zet ze in een beboterden vuurvasten schotel en overgiet ze met het deeg, dat op de vol gende manier gemaakt wordt: Kook de melk met de helft van de boter en voeg alle bloem ineens toe, onder goed roeren. Roer, tot liet. deeg als een bal van de pan loslaat en voeg dan de rest van de boter en daarna één voor één de eieren toe, van het vuur af. Nadat U het deeg over de appelen hebt uitgegoten, zet U den schotel middenin een heeten oven, met evenveel onder- als boven- warmte, voor het rijzen en bruin worden. Een verrukkelijk toetje! Hoe kleeden wij ons met Kerstmis? De beantwoording van deze vraag staat in hel nauwste verband met de wijze waarop wij ons Kerstfeest vieren. Naar goed Hollandsche gewoonte vieren de meesten dit intiem festijn in huiselijken kringzij vereenigen zich rond een overvloedi- gen maaltijd waaraan kalkoen en plumpudding niet ontbreken, zij scharen zicli des avonds om den eeuwig-gr enen helverlichten denne- boom, zingen de bekende liederen en maken elkaar met cadeautjes ge lukkig. Doch er zijn er ook, die den Kerstavond op een minder hui selijke wijze doorbrengen, die het vette maal verorberen in een mon dain restaurant en onder jaszmuziek en Limbeth-Walk den Heiligen Nacht ingaan Dan is er nog een categorie men- schen, welke in eigen home een min of meer mondainen geest schept door in avondtoilet aan den disch te verschijnen en de huiskamer, wanneer de milde den geplunderd is tot dancing promo vee ren. Het spreekt vanzelf, dat voor haar, die aan een meer „moderne" Kerstmis de voor keur geven, het dragen van een avondjurk geboden is! Vaak beeldden wij op onze vrouwenpagi na flatteuse galatoiletten af en ook daarom willen we vandaag liever rekening houden met die lezeressen wij veronderstellen hier mee wel het overgroote deel onzer abonnée's een genoegen te doen die voor de komende blijde dagen zich liever in een wat minder opvallend gewaad vertoonen, dat evenwel niet minder „gekleed" behoeft te zijn. Eén ding staat echter voor ons, vrouwen, vast: op 25 Dec. «trekken wij iets nieuws aan!! Al was 't alleen maar, omdat we weer een dankbare gelegenheid hebben gevon den, onze garderobe aan te vullen; deze kan zoo aan het einde des jaars, best nog wat verrijkt worden! Allereerst een jurk met druk bewerkt bo venstuk op een effen rok, vervolgens een costuumpje met bolero, dan eenige deux- piéces, van effen of gestreepte wollen stof, op geestige wijze van voren met strikken of groote sierknoopen afgewerkt. Deze jur ken zijn smaakvol, ondanks den eenvoud en het prettige er van is dat wij ons bij een der gelijke dracht, indien wij deze althans in de thans zoo modieuze donkerroode, vaalblau we, bruine of donkergroene tinten kiezen, niet telkens behoeven te ontzien, wanneer wij aan de laatste toebereidselen voor het vroolijke diner zelf een werkzaam aandeel hebben, wanneer we de Kerstgeschenken van den boom moeten halen, een kaarsje extra aansteken, kortom al die kleine ge noeglijke werkjes verrichten, waarbij een be smettelijk galatoilet taboe is LEONTINE. Beide gerechten worden bereid in een vuurvast schoteltje in den oven en bestaan uit appel met een deegsoort. Het eerste, een Engelsch gerecht, bestaat uit appel met Engelsch bladerdeeg of korstdeeg. Vóór vier personen heeft men noodig: 1 'A p. appelen, 3 1. suiker, iets kaneel, 50 gram bloem, 25 gram boter, iets zout, pl.m. 14d.L. water. Maak eerst het deeg, door boter, bloem en zont in een kom met twee messen te snijden. De boter moet echter in grove stuk ken blijven. Voeg daarna het water toe, en haalt het er na pl.m. een kwartier, als het deeg bruin en gaar is, weer uit De deegvorm wordt gevuld met de gesnipperde appel, vermengd met suiker en kaneel. De rest van het doeg, dat men uitgerold heeft tot een lap, iets grooter dan den bovenkant van het schoteltje, wordt er nu bovenop ge legd. Het „deksel" kan men nog versieren met een klein lapje overgebleven deeg, dat men dun uitrolt en dan uitsnijdt in den vorm van een cirkel, hart of iets dergelijks. Deze figuurtjes plakt men met wat water op het bovenste lapje deeg. Ook kan men een paar zeer lange reepjes snijden, deze in elkaar vlechten en langs den rand van de taart leggen, waarna men ze met ei be smeert. Nu plaatst men het schoteltje weer mid den in een zeer heeten oven met evenveel boven als onderwarmte, totdat het geheel gaar en bruin is.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1938 | | pagina 11