Modere vue B Oud brood JAAP, ramen zoeken! voor de tanden de Gorilla DE HERFST IN AANTOCHT is het beste Zaterdag 24 Augustus 1940 Vierde blad *SS ÖS..I vers». Armen vol van het kostelijke broodkoren Goed nieuws voor de bramenzoekers Wageningen bouwt weer op De zomer loopt op i*b eind en al waren het niet de weersomstandigheden, die dit ons vooral de laatste dagen hebben doen voelen, dan zonden we het toeh bemerken aan de herfstmode, welke zich reeds zoo hier en daar begint te vertoon en. Dit wil echter nog geenszins zeggen, dat we na maar direct af scheid hebben genomen van de gemakkelijk zittende kleeding, waardoor de zomersche kleedij zich kenmerkt. Dat is ook merkbaar aan het pakje op linksche afbeelding. Een sportief geheel, dat veel aantrekkelijks heeft. EEN VEEL BEGEERD „WEZEN." Een van de meest begeerlijke dierlijke we zens is ongetwijfeld de Blauwvos. En dat vooral bij de dames, waarbij hun belangstel ling alléén maar gericht is op de kostbare vacht van dit dier. En het is begrijpelijk, want het is verba zingwekkend hoe zoo'n „vos" zelfs een een voudige japon kan opsieren. BELANGRIJKE VOEDINGSSTOFFEN IN ZEMELEN. Gouden korenaren buigen de hoof den bij het zachte ruischen van den wind en door de lucht zingt een loflied, de natuur ter eere. De oogst tijd nadert en meer nog dan vroe ger wordt telkenmale gedacht: Hoe zal de oogst uitvallen? Zal de zon als onmisbare bron van krachten to het laatste toe bijdra gen tot een rijken oogst of zullen regen- en windvlagen het gouden gewas ter aarde doen buigen? Sedert menschenheugenis is graan een der belangrijkste grondstoffen geweest van onze voeding, in tegenstelling met die in Oostelijke landen, waar men rijst in Chi na en Japan ook vischals zoodanig be schouwt. Uit onderzoekingen is gebleken, dat reeds vierduizend jaar vóór de Christe lijke jaartelling rogge, gerst en haver ver bouwd werden. Plinius, de Romeinsche geschiedschrijver, [verhaalt in zijn werken, dat in de eerste eeuw na Christus reeds tarwe verbouwd werd in de Germaansche landen. Van de gouden korenaren tot het sma kelijke brood, dat dagelijks op onze tafel Verschijnt, is een lange weg. De bereiding van het brood heeft zich in den loop der eeuwen sterk gewijzigd, zoowel wat vorm als wat samenstelling betreft. In vroegere tijden werd geen gist aan het deeg toegevoegd en het brood herinnert aan het Zweedsche „knackebröt", bij ieder welbekend. Dergelijk brood, dat van den vollen korrel gemaakt is, ziet grauwer, is anders van smaak dan dat, waarmede de verwende mensch zich in den loop der ja ren vertrouwd heeft gemaakt. Het groote voordeel is evenwel, dat het, oneindig veel rijker aan voedingstoffen ia dan het witte-brood. dat bijna overal in West- Europa genuttigd wordt. Waar d« schijn bedriegt! In den waren zin des woord* bedriegt hier de schijn. Men moet niet denken, dat de heldere kleur van bloem alléén te danken is aan het intensieve malen, en oen ,1|nerer,k^®'I teit waarborgt; deze wordt verkrege chemische toevoegsels. Vele bakkers en leerlingen moe en t hun beroep opgeven, omdat het voor aanraking komen met de handen met deze chemisch behandelde bloem het. z.g mk kersexzeem veroorzaakt, indien de huid ai- etanddeelen, n.I. de schïl, f'e j. :n. meel lichaam. Dit laatste wordt d tensieve machinale behandeling overige deelen losgewerkt, hetgeen ie, aangezien schil en kiem vitan Vatten. jie In koren komen vitaminen _p. van neer zij ontbreken in de voedi ig huvvstoornissen kunnen veroorzake de schil bovendien vitaminen A. be z.g. nachtblindheid voorkomen en - vitaminen E. Aangezien bi] he a de kiem en de buitenste deelen ven 1 Vorden, ligt het voor de hand, dat d e korrels gewonnen bloem minder vitami nen bevat. Verschillende storingen van het zenuw stelsel moeten worden toegeschreven aan gebrek aan vitaminen B. en op grond hier van worden behandelingen met yitaminen- B.-injecties meermalen dringend noodig ge acht. Weet, wat gij eet! Tal tan ziekten zouden voorkomen kun nen worden, indien meer aandacht aan het voedingsvraagstuk werd geschonken en bij de bereiding van alle voedingsmiddelen de vitanjinen zooveel mogelijk' behouden blij ven, zooals'derwijze natuur zulks heeft ver ordend. De steeds voortschrijdende techniek heef! er evenwel toe geleid, dat die deelen van het koren, die het meeste waarde hebben, verloren gaan, o.m. ook het eiwit en plan- tenvet, dat zich in de kiem bevindt. De buitenkant van de korrel, de schil, de daar onderliggende aleuronlaag en de kiem wor den als zemelen aangeduid en deze bevat ten eiwit en vet. Vroeger was men van mee ning, dat deze uit onverteerbare cellulose bestaande vezels de maag te veel zouden bezwaren, terwijl zij de darmen juist tot grooter werkzaamheid prikkelen en daar door de spijsvertering bevorderen. Zemelen werden vroeger eenvoudig voor de voeding van dieren bestemd, waardoor veel waardevolle bestauddeelen voor den mensch verloren gingen, als: minerale zou ten, vitaminen, eiwit en vet. Volkoren brood is het beste. Een belangrijk voedingsmiddel is dan ook het volkorenbrood, dat verre te verkiezen is boven het verfijnde witte brood, dat het meerendeel de menschen tot voor korten tijd placht te nuttigen. Trouwens, de medische; wetenschap heeft aan de hand van onderzoekingen van het gebit van menschen uit het Steenen Tijd perk kunnen constateeren, dat nauwelijks één procent der tanden door caries was aangetast, terwijl het percentage van deze landziekte van melkgebitten in onzen tijd reeds zeer hoog is. Volkorenbrood, liefst oud, zal flink kau wen noodig maken, waardoor een vermeer derde speekselafscheiding ontstaat die be vorderlijk is voor de spijsvertering. Het goed kauwen van stevig brood en van korsten is tevens als een uitstekende massage van bet tandvleesch te beschou wen. In meer dan één opzicht is het eten van volkorenbrood dus aan te bevelen; en heeft men er zich eenmaal aan gewend, dan zal men ervaren, dat het niet alleen smake lijker, doch ook veel voedzamer is dan liet verfijnde wittebrood en „het versche kadet je"! DE INWERKING VAN PARFUMS OP DE ZENUWEN. De vrouw heeft zich van oudsher gaarne met bloemen getooid, zij het dan heden ten dage slechts ir, den vorm van een beschei den toefje. Parfums, Uit "bloemen gewonnen zijn onontbeerlijke toilefrekwisieten gewor den en naar aanleiding van liet soms veel vuldig gebruik hiervan heeft de wetenschap een onderzoek ingesteld naar den invloed van bepaalde geuren op de gezondheid. Het resultaat was, dat een matig gebruik niet slecht op het organisme inwerkt en daarom niet af te raden is, behoudens enkele uitzon deringen. Zachte geuren werken bepaald aangenaam en opwekkend. De meeste essen ces, die bij de bereiding van parfums worden aangewend zijn aan antiseptische voorschrif ten gebonden. Het komt meermalen voor, dat vrouwen, die zich in groot gezelschap bevinden, hoofdpijn krijgen en duizelig worden. In hoeverre dit toe te schrijven is aan gebrek aan frissche lucht en te groote wamte of wel op rekening gesteld dient te worden van doordringende parfums, moet in dergelijke gevallen onderozclit worden Ner- veuse niensohen kunnen over het algemeen niet tegen sterke geuren, aangezien deze het zenuwstelsel prikkelen, hetgeen zoowel van parfums als van sterk geurende bloemen ge zegd kan worden. Jasmijn, tuberosen, hya cinten en minosa veroorzaken bij gevoelige menschen hoofdpijn. De physiologie en de ge voeligheid van ons zenuwstelsel maken het alleszins begrijpelijk, dat te groote inwer king van sterke geuren hartkloppingen, zelfs flauwten kan veroorzaken. De „wraak" der bloemen is niet iets, dat slechts in romans bestaat, dooh menige kamer, die bezwangerd was met den geur van bloemen en in het hij zonder met dien van oleanders en andere niet onschadelijke bloemen, heeft groote scha de aan de gezondheid der slapenden toege bracht, zelfs den dood ten gevolge gehad. Par fums kunnen eveneens nadeelig werken op de stem van zangers en zangeressen, die plot scling heesch werden en zich in de frissche lucht moesten hegeven om weer op verhaal te komen. Dergelijke gevallen zijn bekend van parfums van viooltjes, vlier en serin gen. Een medicus verhaalde van een jonge dame, die haar stem verloor, zoodra zij den geur van bloemen inademde. Nog een ander voorbeeld noemde hij van eenzelfde reactie bij den geur van muskus. We gelooven even wel dat verbeelding ook veel doet en dat krachtige persoonlijkheden veel minder sterk beinvloed worden door geuren dan overgevoelige types. ARTIS BELEEFDE DAGEN VAN SPANNING. „Jaapje", de jonge gorilla in „Artis", nu al een heele „Jaap", die zijn oppassers onder 't stoeien soms opstoppers verkoopt, dje hen doen duizelen, „Jaap" is de laatste dagen „in de pottenbank" geweest. Betrokken zag hij er uit, zijn anders zoo goede humeur liet aan vriendelijkheid veel te wenschen over. Het werd „oppassen" voor den oppasser en verdere goede bekenden „JaapV' eetlust ver minderde, zijn vacht werd dof, zijn oolijke, koolzwarte snoet viel met den dag meer in. Dagen van spanning in „Artis"! Een goede gorilla is een precair en kostbaar bezit en alles liet zich tot nu toe juist zoo goed aan zien. Het interessante dier, een sieraad voor de nienschapencoilectie, groeide geweldig en heel wat belangwekkende observaties kon den er al over hem worden geboekt. Maar gelukkig nam de ziekte een gunsti- gen keer, „Jaap" kikkert weer aardig op, wordt met den dag weer tieriger, krijgt zijn gezonden eetlust weer terug en men denkt nu aan een doorstanen griep-aanval, zooals „Tommie", de kloeke chimpansee, dien ja ren geleden ook, en in veel erger mate, goed heeft doorstaan. „Tommie" en de beide Orang Oetans, de nu volwassen „Piet" en de halfvolwassen „Pim", bleven er ditmaal vrij van en zoo bleef de anthroposiedenafdeeling van het apenhuis voor verdere zorgen gevrijwaard. Over het gedrag van deze drie soorten menschachtige, maar niettemin verre van menschelijke apen in „Artis", kan men in de tot filmzaal ingerichte koningszaal een boeiende en vermakelijke film gaan zien, die o.a. merkwaardige staaltjes van min of meer intelligente gedragsaanpassing in beeld brengt-Uren heeft de heer H. C. Verkruysen er aan moeten besteden, om deze ca. 20 mi nuten durende film te vervaardigen, maar ze is er dan ook naar geworden! Voorts kan men dan nog van een niet minder mooie en merkwaardige film over zee-, zoetwater- en landschildpadden genieten, waarbij tot slot alleraardigste opnamen van de kolossale reuzenschildpadden van het eiland Aldabra, die den vorigen zomer een tijdlang in „Ar tis" te logeeren zijn geweest. Met deze deelen uit de vierde serie van de biologisch „Ar- tis"-film van de heeren A. F. J. Portielje en H. C. Verkruysen te gaan zien, kunnen de bezoekers van „Artis" zich op de hoogte stel len van allerlei, dat voor een juisteren kijk op het gedrag van dieren- boeiend en raadsel vol, als het is niet kan worden gemist. Zulk een film-intermezzo vormt een leer zame en opwekkende aanvulling op ieders wandeling door onzen onvolprezen dieren tuin. Aanplant van rtjkdragendt soorten ln de Dninen? Wanneer de zomer zijn grootste glorie heeft zien ondergaan, dan ia een tijd aangebroken, waarin som migen voor hun genoegen, anderen om er een extra daggeldje aan te verdienen, zich op weg begeven ge wapend met bussen en potten, waarvan de ooren door een stevig eind touw zijn verbonden, om bra men te zoeken. Enkelen, die heel groote plannen hebben, achten een volslagen emmer slechts groot ge noeg om hun oogst in te verstouwen. Wellicht is het feit. dat andere vruchtjes als boschbessen, wilde frambozen e.a. vreemd zijn in deze gewesten, oorzaak, dat men zich hier steeds werpt op de braam, die elders nog al eens wordt verwaasloosd. Hoe het zij. de tijd om bramen te zoeken is weer daar en niet ijver storten zich tal- loozen op de pluk. Bij honderden en hon derden vèrdwijnen de hessen in de mee gebrachte emballage: kleine en groote, sommige nog een tikje rood of wat hard, zwarte en heerlijke dauwbramen. Welke soorten worden dooreengemengd is de meeste zoekers onbekend, want het aantal soorten is inderdaad legio. Maar dit doet er alles niet toe, de bramenpap of het sap smaakt er even goed om. Intusschen heeft zich ook de kweekerij van de braam meester gemaakt en het zou kunnen zijn, dat onze bramenzoekers daar van op den duur goede gevolgen komen U ondervinden. De braam tocji is een plant, die een oogst levert op plaatsen, waar aan iets anders niets of nauwelijks te denken is. Tot boven op de hoo- ge duinen treft men de struiken aan en dit opzichzelf reeds is een bewijs voor het feit, dat de plant in staat is het vocht tot op een eer- biedwaardigen afstand op te ha len. Ze brengen voort onder scha mele omstandigheden; omstandig heden, die voor andere gewassen geen levensvatbaarheid bieden. Nu is het vermoedelijk aan velen reeds hekend, dat in den handel veredelde soor ten worden aangetroffen, die zeer rijkdra- gend zijn en groote vruchten opleveren. De vraagt dringt zich op, waarom deze betere soorten in onze duinen niet zouden kunnen worden aangeplant in plaats van de vaak sober dragende planten, die men daar thans vindt. Zijn we wel ingelicht, dan zijn in dit opzicht op Terschelling reeds proeven genomen, die zeer bevredi gend zijn geslaagd. Zoodat het voornemen schijnt te bestaan om aan deze aanplant meerdere uit breiding te geven. Natuurlijk gaat het er hierbij niet om de aanplant te exploiteeren. De overwe ging, waardoor men zich laat leiden is deze, dat het duinland toch niets kan op leveren en dat op deze wijze voor vele menschen de gelegenheid wordt geopend zich vruchtjes te verzamelen, die thuis met esmaak worden geconsumeerd of die som migen in de gelegenheid stellen iets ex tra's te verdienen. Velen met ons zullen een soortgelijke geste ten zeerste waardeeren! Waar de bikkers hun werk doen De steenen der vernielde huiien van Wa geningen vormen weer he* materiaal bij den bouw der niec-e woningen van het gehavende stadie (Foto Pax-Holland)

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1940 | | pagina 11