suikeren Paaschkip Eén dag te gast De op een Middeleeuwsch kasteel CHIC DE STROOHOED IS ER WEER Naar een betere kooktechniek en toch UIT DE HISTORIE VAN WEST-FRIESLAND Zaterdag 5 April 1941 Vierde blad Oude en nieuwe tractaties Voor de vrouw Een vlotte zwarte stroohoed in den vorm van een hart, met bijbehoorende sjaal, welke van voren door een doekvormige met glinste rende steentjes bezette speld is vastgemaakt. Een opvallende creatie, die ietwat middel- eeuwsch aandoet. (Van onzen Amsterdamschen correspondent). Het fabriceeren van chocoladé- en suikeren Paascheieren onder vindt tegenwoordig natuurlijk al lerlei moeilijkheden door de nood zaak, zuinig met de toegewezen grondstoffen om te gaan. Het massieve chocolade ei (als bonbon) treft men evenmin in de winkels aan als de massieve reep, terwijl de étalages op vallend weinig suikeren Paasch-consump- ties vertoonen. De met vruchten, fondant of likeur gevulde eitjes maken echter dit gebrek goed, terwijl een massa zgn. „vul- goed", voor de banketbakkersruiten prijkt. „Vulgoed" is de technische term voor de bekende snuisterijen, zooals kartonnen haasjes, porseleinen eierschalen, enz., die nog steeds zeer welkome Paasch-attentie vormen. Het maken van suikeren kippe tjes. Weinig menschen zullen weten, dat de veraardiging van eenige typische Paasch-lekkernijen niet slechts door de groote suiker-industrieën ge schiedt, doch ook „uit de hand". Tal van kleine suikerverwerkers verdien den tot nu toe tegen Sinterklaas en Paschen een extra boterham met het maken van aller lei kleingoed. De voortschrijdende techniek heeft dit handwerk, als wij het zoo noemen mogen, nog steeds niet kunnen doen Ver dwijnen. In Amsterdam wonen vooral rond de fabrieksgrachten, zooals Linden-, Brou wersgracht, de „scheppers" van de bekende suikeren Paaschkippetjes, in haar popperige mandjes tronend temidden van haar zoe ten eierkrans. Wie heeft niet in z'n kinder jaren zoo n mandje wekenlang bewaard, tot dat, de snoeplust hem te machtig werd en hij eindelijk het lieve beest bij stukjes en beet jes begon op te eten? „Je kunt zóó de suiker wel op!" De meeste kleine verwerkers moeten dit jaar hun bijverdienste derven. Wij spraken er een in 't hartje van de Jordaan. Hij drijft een kruideniers- annex snoepwinkel. Zijn dochter bedient dé klanten en laat ons in 't magazijn achter den winkel, waar pa, het echte type van den ouderwetschen kruide nier, bezig is. „Nog kippetjes maken? zegt hij verbaasd, en, met een gebaar naar z'n drukbevolkte zaak, „De suiker kun je zóó wel op." Maar we mogen toch het gereedschap zien, dat vóór den oorlog zooveel heerlijks te voor schijn tooverde. Het gereedschap bestaat uit houten blok ken,, waarin de dierfiguren zijn uitgesneden. Voor het maken van een „koppel hoenders is een paar blokken noodig, die met een klem op elkaar gedrukt kunnen worden, men stelle zich dit voor als een dichtges a- gen bock. In dc éciie liclft zijn dc rcclitci helften van een aantal kippetjes uitgehakt, in de andere de linker helften. Men kan in de blokken dus het relief der diertjes aan schouwen. De vormen worden met het heete suikermengsel snel volgegoten. Door de plotselinge aanraking met het hout „schrikt" de suiker (kristal liseert). De houten blokken moeten dan ook zoo vlug mogelijk op el kaar geklapt, de suikeren helften smelten samen en de kippetjes zijn geboren! Nog wat bijkleuren en ze kunnen in haar mandje! Voor een goed verloop van het proces be- hooren eigenlijk twee mannen aan de blok ken te staan. De één vult de vormen, terwijl de eigenlijke „gieter" op het juiste moment de blokken dichtklemt. Dit op tijd te doen, is een kunst welke alleen door jarenlange routine verkregen kan worden. Een nieuwe eiersoort! Maar, zooals gezegd, de blokken rusten nu. We moeten met dit jaar nu eenmaal met wat minder suikerkippen en -eitjes doen dan an ders. We zouden echter onzen roem van on dernemend volk weinig verdienen, indien on ze industrieën niet een aanvullende consump tie in den handel brachten. Wij hadden het groote genoegen" in de fabriek van de N.V. v.h. G. Voornveld en Co. alhier te worden toegelaten om de productie van een nieuw soort Paaschei mee te maken, een oorlogs inspiratie. De firma Voornveld maakt peper munt, drups, enz., is geheel pharmaceutisch georiënteerd, doch kwam op het idee, iets van haar grondstoffen te reserveeren voor den aanmaak van een smakelijk Paascheitje, dat, naar de directie ons vertelt, al gretig af trek vindt. Toen het deeg nog met de hand gerold werd De man, die de betreffende machines in de van scherpe pepermuntgeur doordrenkte fabriek'sruimte bedient, stond vroeger ook „aan de blokken". Hij weet ons te vertellen uit den tijd, dat de verwerkers in de fabriek een of ander deeg met de hand rolden, en er een zgn. „streng" van trokken, die ten slotte machinaal in duizenden schijfjes of andere modelletjes gesneden werd. Wat vroe ger met de hand geschiedde, gebeurt nu in een zgn. uitrolmachine. Er wordt ons gedemonstreerd hoe het sui kermengsel, dat het omhulsel der eitjes moet vormen, in enkele minuten tot een langen kegel uitrolt. Het deeg bestaat uit velschil lende gekleurde lagen (klare en gesponnen suiker), die straks de verschillende kleören van het ei vertegenwoordigen (bijv. rood met witte streepjes; het witte streepje is de ge sponnen suiker, te vergelijken met de zilver achtige draad die wel over „zuurtjes" loopt). De massa komt nu zóó in de machine te recht, dat rood en wit elkaar reaelmalig af wisselen. Deze kleurverhouding blijft gehand haafd tijdens het geheele procédé. Tiet draaien in de uitrolmachine tusschen de ke- gelvormigcbuizen, straks het „walsen" tot duizenden eitjes, verandert niets aan deze Kasteelen en ruïnes van kasteelen hebben de gewoonte te werken op onze fantasie. In onze gedachten zien we geharnaste ridders en slanke en lieftallige jonkvrouwen, we denken misschien aan ridderspelen. We \ergeten echter, dat ook toen. gelijk thans, het dagelijksch leven onderworpen was aan een zekere sleur, ja, dat deze wel eens heel wat grooter kan zijn geweest dan in onzen tijd van radio, vliegtuig, bioscoop en zooveel dingen meer. In de ridderdagen dus was er ook sprake van het leven van alledag. Hoe zich dit voltrok? Zoo heel gemakkelijk is het niet om daar op antwoord te geven, want in die lang vervlogen eeuwen werd er weinig te boek gesteld. Men dacht er niet aan, kleinigheden vast te leggen als de belevenissen van een gewonen dag. De pen werd in den regel slechts op het papier gezet tot het vereeuwi gen van acten. Dat was natuurlijk het aller belangrijkst. omdat het eigen bezit er door werd geregeld. En wanneer de historicus feiten aan de vergetelheid ging onttrekken, dan vermeldde hij bij voorkeur bijzonderhe den: oorlogen, strooptochten, twisten, enz. enz. Men dacht er eenvoudig niet aan, dat er ©en tijd zou komen, waarin men wel graag eens zou willen weten, hoe de ridderlijke familie het had. wanneer er niets bijzonders aan de hand was. Omtrent het leven op een kasteel vonden we een interessant hoofdstuk, afkomstig van den Alkmaarschen historicus Hofdijk. Deze Hofdijk, die behalve geschiedschrijver ook wel de minstreel van Kennemerland wordt genoemd, bezat echter een rijke fantasie. Zoodat dat kans bestaat, dat zijn beschrij ving ten deele als verdichtsel moet worden beschouwd. Zijn wel wat ól te vrije critiek op de Westfriezen in vorige eeuwen is daar een voorbeeld van! Nadat het adelijk gezin zich des morgens had gewasschen en gekleed, werd de mis bijgewoond, waarna het ontbijt werd op gediend, dat bestond uit brood, boter, kaas en bier. Ook wordt melding gemaakt van spiering als ontbijtvisch. Intussehen zal men er goed aan doen bij deze artikelen niet te denken aan levens middelen van liooge kwaliteit, welke wij thans kennen. Het zou kunnen zijn. dat vele gewone staatsburgers van heden hun neus zouden ophalen voor de lekkernijen van de edelen van weleer. Na het ontbijt kwam de ochtend. Uit de beschrijving van Hofdijk krijgt men den in druk, dat er wel eenigszins kon worden ge sproken van een „klein krijgen" van den morgen. Hij spreekt namelijk van verschil lende, spelen, waaronder het schaakspel, als een kriigsspei, de ridderlijke voorkeur ge noot. Verder werden er wapenoefeningen gehouden op het kasteelplein of werd er gewandeld, hetzij te voet of te paard, door gaans met de valk op de hand. Hofdjjk's fantasie komt dan even los. wanneer hij ons edeivrouwen en haar gezellinnen beschrijft, gezeten op prachtig uitgedoschte telgangers, door hoffelijke edelen, die naast de vlugge rijdsters voortschreden, bij den sierlijken toom gehouden. Bij minder goed weer werd de tijd gesle ten met het voorlezen van romans en ande re gedichteii, waartoe, wanneer de burcht heer geen klerk of geletterde bezat, meestal de burchtpaap werd gebezigd. Deze romans waren dan die van Lancelot, Rolant of ko ning Arthur. De middagmaaltijd werd vroeg gehouden. Uiterlijk om 12 uur, volgens anderen echter reeds om 10 of 11 uur. Waaruit zich laat concludeeren. dat men gewoon was 's mor gens vroeg op te staan. Op met losse kussens bedekte banken, of op vouw- en andere stoelen zaten de gasten, nadat ze zich de handen hadden gewasschen, rondom den diseh, die op schragen was aangelegd en die was bedekt met liet ammelaken. De plaats, die het beste licht en uitzicht had. ter rechter- of ter lin kerzijde. werd veelal beschouwd als de eere plaats. Aan het hoogc einde van de tafel zaten burchtheer, gezinsleden en gasten. Aan het lage einde de scheiding werd aangegeven door het zoutvat zaten de niet adelijke en lagere bedienden. Allen echter aan één tafel. De gerechten van» visch, groenten en vleesch, werden meestal in overdekte scho tels. onder het voorschenken van wijn, rondgediend. Varkensvleesch was een dage lijksch gerecht, zeer gezocht was ook het vleesch van zeehonden, bruinvisschen, meer- zwijnen, walvisschen en bevers. Ook werden gegeten reigers en roerdompen, pauwen en zwanen. Na het tweede gerecht werd het ammela ken omgeslagen en kwamen lekkernijen als taarten, kruidkoeken, suikerrozaat, gedroog de. gesuikerde en met specerijen ingelegde vruchten. Geestrijke en sterk gekruide wij nen behoorden tot de dranken, die aanvan kelijk uit leeren, later uit glazen of zelfs gouden en zilveren kannen werden ge schonken in bekers uit dezelfde stoffen vervaardigd en soms prachtig bewerkt. Na den maaltijd ging men op jacht, men maakte wandelritten of men kortte den tijd met praten of met allerlei spelen als kaatsen, kegelen, ringwerpen, dobbelspelen, 6chaken of dammen. Van kaartspelen wordt eerst tegen het einde der 14de eeuw in ons land gesproken. Muziek en zang werden" ijverig beoefend. Onder de vrouwelijke be zigheden zijn o.a. te" noemen het spinnen, het vervaardigen, borduren en vergieren van kleeren, het vervaardigen van tapijtwerken. Een aangename afwisseling bracht de verschijning van een minstreel, doch dat behoorde al weer tot de zeldzaamheden. Het avondeten was ingericht op de wijze van het middagmaal en werd te zes of zeven uur genuttigd. Lampen en groote standaard- en arm- kandelaren, van koper of edeler metalen, werden bij zondsondergang ontstoken; de waskaarsen ende toortsen waren vaak be schilderd en versierd. De rest van den avond werd gekort met de reeds genoemde spelen en uitspanningen, de mannen hielden zich meestal bezig met drinken en spelen. Behalve voor wat het spinnen, weven en borduren der adelijke dames betreft, zijn er geen eigenlijke werkzaamheden vermeld. Dit geeft aan het geheel een zekere ledig heid. We willen daarom hopen, dat het be heer hunner bezittingen, de vervulling hun ner ambts- en dienstplichten aan de ade lijke ridders de noodige levensvulling heb ben gegeven. Eten, drinken, wandelen en spelletjes doen is goed en wel voor rust dagen, als regel is het onbevredigend. Toch zit er zooveel interessants in de beschrijving van Hofdijk, dat"we hebben gemeend, daar uit een greep te mogen doen. regelmaat: wat in de uitrolmachine als een breede witte streep te zien is, vertoont zich tenslotte als een fijn wit streepje op den bon bon. Aan den loopenden band. Door de uitrolmachine loopt een koperen buis met de ei-vulling (dit ter besparing van suiker). Na de bewerking in meergenoemd apparaat komt de suiker als een streng te voorschijnt en wordt naar een verstelbare wals geleid. Deze walst de streng in tallooze eivormige stukjes. In kettingvorm komen de lekkernijen er uit: een lang snoer van kleurige dropsachtig uitziende eitjes. Aan den loopenden band schuiven de nog gloeiend-heete zoetigheden nu naar den koel molen. Boven den loopen den band bevindt zich een soort wind-tunnel, welke de koeling voorbe reidt. De koelmolen zelf (de naam zegt het reeds) „waait" de bonbons geheel koud en cfe wereld is een Paasch-tractatie rijker. Zoo ziet men, dat op dit ondermaansche al het oude noodgedwongen plaats maakt voor het nieuwe zelfs op het gebied van Paasch-eierenl 1. Géén voedingsstoffen meer on- noodig door den gootsteen of naar het vee. 2. Géén belangrijke stoffen „dood- koken." 3. Veel brandstof besparen. (door Manya Beukman). In grootmoeders tijd werd het vloerkleed moeizaam streek voor streek met de hand geveegd door iemand, die niet mocht opzien tegen het ongemak van op de knieën voort te kruipen! Gij, moderne huisvrouw, loopt kalmpjes met Uw stofzuiger in het rond... Men moest toen ook het strijkijzer steeds weer op het vuur zetten, teneinde het vol doende warm te houden om het goed mooi glad te krijgen, maar U kunt met Uw elec- trische strijkbout achter elkaar aan den gang blijven In dien „verleden tijd" werden aardappe len en groenten met véél water gekookt, want van vitamines en voedingswaarden had men toen nog geen begrip. En U Ja, dat is nu het eigenaardige, in vele op zichten zijn de huisvrouwen met haar tijd meegegaan en profiteeren ze van de moderne techniek, maar wat kóken betreftlaten velen alles bij het oude. De kostelijkste stof fen gaan dagelijks met het „afgietwater" door den gootsteen en daarbij verwondert men zich nog, dat er in het gezin ongemak ken of zelfs ziekten voorkomen, die het ge volg kunnen zijn van een onjuiste voeding. DAAROM VERBETER UW KOOKTECHNIEK! Schil de consumptieaardappel niet, maar boen ze af met een pannenspons of een sta len borsteltje en kook ze met niet meer dan een bodempje water In een goed gesloten pan in een half uur gaar. Droog en kruimig komen de goede aardappelen dan uit hun schil te voorschijn en vrijwel alle voedings waarde is voor Uw gezondheid en Uw beurs behouden gebleven. Wat een aardappel dan eigenlijk al zoo bevat? Op déze wijze bereid: in l>elangrijke mate vitamine C de stof, waardoor scheurbuik wordt tegengegaan. Voorts zetmeel, eiwit, kalk, fosfor, ijzer, jo dium en vitamines van de B-groep, waaraan men vooral behoefte heeft, wanneer het vet- gebruik vermindert. Schilt U den aardappel, dan verliest U niet alleen veel aan gewicht, doch bovendien wordt de voedingswaarde dan zeer verminderd. Kook ook groenten met niet meer dan een bodempje, water (bladgroenten slechts met het aanhangende water) in een goedgesloten pan eerst op een flink vuur, tot het water kookt, daaran op een zacht vuur, in de mees te gevallen niet langer dan een half uur. Doe er van het vuur een klontje boter door en vermijd stoven en sudderen, want daardoor wordt de voedingswaarde verminderd en onnoodig gas, electriciteit of andere brand stof verbruikt. Voor een volwassene is 2% ons groente per dag gewenscht en het is zeer aanbeve lenswaardig een gedeelte daarvan rauw, als slaatje, te gebruiken. Allerlei soorten groen ten, ook kool (zeer fijn geraspt), witlof, an dijvie enz. leenen zich daar uitstekend toe en mocht U geen olie hebben, maak dan eens een slasaus van kwark of hangop, vermengd met fijngesneden groene kruiden (peterselie) of wat dikke tomatenpurée en verder met wat mosterd, peper en zout naar smaak. Uit een oogpunt, van eiwitvoorziening is zulk een slasaus buitengewoon goed! Ook kunt ge met succes een stamppot ma ken met rauwe groenten erdoor zeer fijn gesneden of gemalen of geraspt. U kookt dan de aardappelen weer met een bodempje water en zoodra ze gaar zijn giet U er zoo veel melk over, dat de aardappelen bijna half onder staan. Na het opkomen van de melk worden de aardappelen fijn gestampt en de boter of het.'vet erdoor geroerd. Daarna gaat de inmiddels fijngesneden rauwe groen te erdoor heen en laat men alles goed heet worden) om het gerecht direct daarna op te dienen. Daar de groente in dit geval niet slinkt, kan men met veel minder toe dan ge woonlijk. Ga dus ook in dit opzicht met Uw tijd mee, verbeter Uw kooktechniek, en neem de raad gevingen aan van deskundigen op voedings- gebied, want als goede huisvrouw is het een Uwer schoonste plichten, voor de gezondheid van Uw gezin te waken. Twee aardige modelletjes, nit flanel met witte strepen, een rij knoopen, een wit kraagje en yan boven gepliseerd. De een voud zelf en toch chic! X

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1941 | | pagina 11