Blouses: voor elck wai wils Kook eens wai anders r— Probeer dèi eens, Mevrouw PARAAT VOOR DE ZON De eeuw van hei kind Moet men maar dik blijven? Recepten van Kers, de radio-kookleraar Bonishows in Londen DONDERDAG 2 JUNI 1949 ryw OPSCHRIFT had ik al een poosje u in 't hoofd, maar ik had tot nu toe niet de moed, het boven deze kolom te zetten. Zolang de schoonmaak tfiet uit geraasd is doet iedereen, tot en met Saskia, verstandig een andere kant op te kijken en over allerlei onschuldige dingen als het weer en de politiek te praten. Maar vooral en vooral niet over koken. Want wie „koken" zegt, zegt véél aandacht en véél tijd en een zon nig humeur en dat zijn tijdens de schoonmaakepidemie absoluut onbereik bare zaken. Maar nu de keuken gewit is en de valletjes gewassen, het gasstel zich een ander mens voelt en de fluit ketel aan alle kanten glimt van plei- zier nu waag ik het erop. Kook eens wat andèrs. Het is altijd animerend om zomaar eens aan „wat anders" te beginnen, maar met de ko kerij is het welhaast een levensvoor waarde. Laten we eerlijk zijn: het ge mak dient de mens. We hebben nu een maal een soort weekmenu opgemaakt en daarin zitten we vastgeroest. Het mag wat variëren met de seizoenen, met Mei beginnen we 's Zondags over 'n bloem- kooltje te denken en met November schakelen we over op stoofpeertjes, maar dat zijn dan ook onze wildste bokkesprongen. Tegen onze koperen bruiloft kan manlief, zonder op de kalender te kij ken, feilloos de dag van de week raden, wanneer hij aan tafel schuift. Natuur lijk zeven keer per week aardappelen of we moesten eens bij zinspelingen op de elfstedentocht over erwtensoep gaan denken. Soep? hm, ja alleen 's Zondags na tuurlijk. Een jaar lang vermicelli met balletjes, behalve in de tijd, dat de to maten ongeveer over straat rollen. Een toetje? Zeker: pap is een gezond eten en gauw klaar bovendien. En nu je weer zoveel kant en klaar bij de melk boer kunt krijgenMaandag haver mout, Dinsdag karnemelk met gort, Woensdag vanlllevla, Maandag haver mout.... tot het bittere einde. En 's Zondags o ja, 's Zondags een pud dinkje. Chocola met vanillesaus (of ge klopte slagroom voor de moedigen, die maling hebben aan de lijn) afgewis seld met griesmeel met bessensap om niet al te eentonig te worden. Is het niet om bij te zuchten? Zo'n hopeloze sleur, zo'n cliché-menu van onze trouwdag tot aan de diamanten advertentie in de krant. Je zult daar schoolkind zijn en 's Woensdags om twaalf uur naar huis komen huppelen: Wat zouden we eten vandaag? Om dan bij de voordeur het al te ruiken. O, na tuurlijk andijvie en havermout, 't is immeïs Woensdag. J^OOK EENS wat anders. Afwisseling van spijs doet eten, Vooral bij de kinderen. Ik heb een jong gezin gekend waarvan de enige zoon van drie jaar het eenvoudig vertikte om een hap middageten naar binnen te werken. De warme maaltijd was een bezoeking voor beide partijen, waarbij ouders en spruit het eindelijk gelijkelijk op de zenuwen hadden. Totdat de wijze oma kwam logeren en een weekje het menu gade sloeg. Andijvie, spinazie, worteltjes, ge combineerd met caramelvia, vanillevla en frambozenvla. Toen deed zij zwij gend een schort voor en begon vis te bakken. En de kleinzoon sleepte een stoel bij hel aanrecht, kaapte als een kleine kater in een onbewaakt ogenblik een halve schol goudbruin, dampend, verrukkelijk en had die bijna met graten en al volledig in zijn mond ge stopt.... Zo gaat dat. Vele moeders zouden niet zo hartbrekend over het slechte eten van hun kroost behoeven te jammeren als ze eens wat meer variatie in haar menu brachten. Iedere dag een kopje soep nee, dat behoeft heus geen uren werk te kosten. U gooit het beste van de groente: het kooknat, toch niet door de gootsteen? Vang u er eens een half litertje van op. vul het aan met water tot de vereiste hoeveelheid. Met een klontje boter, een lepel of wat bloemen, een paar bouillon blokjes en een scheutje melk wordt dat een smeuïg soepje, dat bovendien nog grote voedingswaarde bezit. Neem bij bloemkoolsoep een stukje foelie, bij andijviesoep een stuifseltje nootmul caat. En zet altijd wat verse peterselie als een groen bouquetje in een jampot met water bij de hand. Verse ge knipte peterselie, honderd procent vita minen! Het smaakt in alle soepjes, bij gebakken vis, over worteltjes- en dop erwtjes. Van vitaminen gesproken hebt u óók dat: elke dag rauwkost, in uw oor geknoopt? Het behoeft zo wei nig moeite te kosten. Bij het groente- wassen houden we een handvol spina; zie, andijvie of stoofsla, een paar wor teltjes achter. Al# we dat frisse groene goed, klein gesneden, of een paar geraspte wortel tjes op een aardig schoteltje bij het mid dagmaal geven, kan ons geweten gerust zijn omtrent het vitaminen-rantsoen van ons gezin. Van fris groen gesproken: hebt u het wel eens met verschillende slaatjes ge probeerd? Ik zeg: slaatjes, en niet die bak vol gewassen halve slabladeren die op sommiger middagdis prijkt. Maar een slaatje: zo'n kl'ein schilderijtje' met een bedje fijngehakte sla, waarop gemarineerde geschaafde komkommer, een bergje geraspte wortel in het mid den, een randje van schijfjes hard ge kookt ei daaromheen, het geheel inge sloten door een krans van plakjes to maat of radijsjes al naar het seizoen. Het óóg wil ook wat hebben En nu praat ik nog niet van variaties op het macaroni-thema, of vruchtensla met een klein beetje slagroom. Kook heus eens wat anders. Het don zig schuim van Lux toiletzeep kan zijn toverwerking nog wel eens missen. Maar er '«jj; nog nooit een man wegge lopen van een vrouw, die lekker kookte. SASKIA. Blouses hebben we nooit teveel en zeker niet in vacantietijd. Maak er dus nog vlug eentje bij! Dit patroontje met aangeknipte mouwtjes is heel eenvou dig, vraagt niet veel stof 1.30 m. van 90 breed) en het aantal verschillen de modelletjes, dat U ermee bereiken kunt, is oneindig. Het is getekend voor een bovenwijdte van 92 a 96 cm. Gebruikt U het patroon met wegla ting van stippeltjes en kruisjes, dan krijgt U de blouse bovenaan, maar zon der schouderpas. In de taille stikt IJ bijschuinertjes, die van boven een plooitje vormen. Tegen de voorkanten zet U een belegje van 4 cm. breed en op de middenvoorlijn brengt U de knoopsluiting aan. Schouder en zijna den sluiten en de halsrand tussen een dubbelgevouwen reep stof van 4 cm. breed zetten, zodat U een smal boordje krijgt, dat U met een strik sluit. Een schouderpasje van ander materiaal, zoals kantstof, geborduurde voile e.d. staat heel aardig. Voor het hier afgebeelde knipt U het patroon langs de kruisjes door. Bij het opstikken naait U een kantje cf ruche mee, dat U eerst even langs het pasje rijgt. Ook de mouwtjes zijn hier- Honderd gram gehakt, 1 liter water, y2 liter melk, 1 eidooier, zout; peper, 5 bouillonblokjes, 50 gr. boter, 90 gr. bloem, 3 wor teltjes, y stronk prei, wat sel- derygroen, 1 klein stukje gare biet en gehakte peterselie. Breng het gehakt op smaak, maak er kleine balletjes van en breng deze met het water aan de kook; laat dit 20 minuten zachtjes koken. Snijd de wortel,' de prei en een kleine ui aan kleine stukjes en kook deze groenten in pl.m. 1/4 liter water gaar. Maak van de bloem en de melk een klontvrij papje, giet hier het groentenvocht en de bouillon bij. Laat de soep enkele ogenblikken zachtjes doorkoken, voeg er de balletjes gehakt en de groenten bij. Breng de soep op smaak met de bouillonblokjes; eventueel wat zout en peper. Roer er kort voor het opdienen hit geklopte eidooier, de boter en de aan kleine stukjes gehakte gare biet en gehakte peterselie door. Dien de soep goed warm op met wat dunne sneedjes brood. (Vleesschotel) Komkommer surprise Een komkommer, 400 gr. gehakt, wet zout, peper, fijne nootmus- caat, 1 klein stukje ui, zeer fijn gehakt, wat bloem, gehakte peter selie, 2eetlepels tomaten ketchup, 1 ablet ragout saus, 2 eetlepels slasaus, 50 gr. vet, 50 gr. boter en wat dun touw of garen. Schil de komkommer en snijd deze over de lengte aan dunne lange plakken, leg ze in een pan en voeg er y2 liter water, de ge hakte ui en iets zout aan toe en laat dit koken tot de komkom mer bijna gaar is. Neem dan de plakken er uit en laat deze goed droog uitlekken. Breng het gehakt op smaak met zout, peper, fijne nootmuscaat wat gehakte peterselie en maak er kleine korte, dikke rolletjes van, wikkel deze rolletjes in de plakken gare komkommer en bind er een draadje of touwtje om en zodanig dat de rolletjes goed in elkaar blijven. Haal de rolletjes even door de bloem, laat boter en vet flink warm worden en bak hierin de rolletjes vlug en mooi bruin, leg ze daarna naast elkaar in een andere -pan. Maak van het kom kommer-kookvocht en het ragout- saus tablet een klontvrij meng sel, breng dit even aan de kook en giet dit sausje over de kom kommerrolletjes, laat het geheel ong. 10 min. zachtjes doorkoken. Leg de rolletjes op een schotel, strijk daarover wat sla-saus en in het midden wat tomaten ket chup. Giet de saus rond om de rolletjes en bestrooi het geheel met wat gehakte peterselie. Geef er verse aardappelen en sla als groenten bij. Pinkster-tractatie A. 1 Sinaasappel,- 2 kopjes rijst, 6 kopjes water, iets zout en een stukje boter. B. y, liter melk, 40 gr. Van.- Custard en 60 gr. suiker. C. 1 blik appelmoes. D. 1/4 liter melk, 1 flinke eet lepel Van.custard, 30 gr. suiker, 25 gr. cacaopoeder en 1 eiwit. E. 100 gr. gekleurde schuimpjes. Onder A genoemd. Snijd de schil zeer dun van de sinaasappel en hak deze aan kleine stukjes, evenzo het vruchtenvlees van de appel, na verwijdering van het wit. Dan dfe rijst flink wassen, water, boter en zout aan de kook bren gen, de rijst en gehakte schil er bij doen, even aan de kook laten komen en nu, zonder er in te roeren, de rijst mooi droog en gaar koken. Onder B. Kook van de melk, custard en suiker een pudding mengsel, roer er de gare rijst en de stukjes sinaasappel door. Giet het puddingmengsel in een grote of wat kleine vormen of in kopjes en nu koud en stijf laten worden. Onder D. Kook van de custard, suiker, melk en cacao een choco lade saus en laat deze koud wor - den. Doe de pudding op een schotel, klop het eiwit stijf, roer deze luchtig door de chocoladesaus en giet de chocolade-schuimsaus over de pudding. Leg de appelmoes nu rondom de pudding en décoreer de pudding nu met de gekleurde schuimpjes. mee afgewerkt. Wilt U een ander pasje maken, dan spelt U het patroon even voor en geeft voor de spiegel met een potlood aan, hoe U het zich gedacht had. De sluiting moogt U ook met een splitje op de rug maken. De 2 cm. brede overslag van voren vervalt dan. Heel modern is de wijde ronde hals, die met het stippellijntje aangegeven is, maar die U naar eigen smaak wij der of minder wijd kunt maken. Aan de binnenkant afwerken met schuine biesjes of omboorden. Draagt U deze blouse op een lange rok, dan moet U er een brede ceintuur van dezelfde stof bij maken met een grote strik van ach teren of op zij. Twee of drie gerimpelde stroken langs de hals, die II desgewenst klaar kunt kopen, vormen een flatteuze gar nering. Zet aan een ceintuurtje van dezelfde stof ook zo'n strook en U heeft er een grappig schootje bij. De blouse met de vierkante hals, laat U zien, dat zo'n recht vestje leuk is voor gestreepte of geruite stof, en U kunt het natuurlijk ook van afstekende stof nemen in de kleur van de knopen. Voor de schoudersluiting knipt U aan de achterschouder een onderschietje van 3 cm. breed aan, waarop II de kno pen zet. In de voorschouder komen dan de knoopsgaten. Beide kanten eerst voe ren. Deze blouse is ook heel chic met een kantgarnering langs hals en vestje, dat II evenals de schouderpasjes ook een andere vorm kunt geven. En nu vlug aan de slag! Het is weer zomer.- Jong en oud maakt vacantieplannen en trekt er op uit naar bos, heide, water en strand, waar men nieuwe energie en gezond heid opdoet om de onvermijdelijk ko mende winter weer te trotseren. Wan neer de vacantieplannen gemaakt zijn, is een inspectie van haar garderobe de onmiddellijke reactie van een vrouw. Wat gaat in de koffer, wat blijft thuis en wat voor nieuws wordt er aange schaft? Geen ster veling zal natuur lijk vergeten om een regenjas mee te nemen, njaar hoe staat het met het zonnepakje? Ons Hollandse klimaat kennende, lopen we best kans in veer tien dagen geen zon te zien, maar aan gezien we beter op timisten dan pessi misten kunnen zijn, rekenen we op het omgekeerde. De uit rusting waarin we het etiket „Paraat voor de zon" naai en, mag niet in de koffer ontbreken. De meeste vrouwen zijn wel zo handig met naald en draad, dat ze zonder al te veel moeite een eenvoudig pakje in elkaar kunne zetten. Als stof nemen we katoen of vlistra: goedkoop, was- baar, zonecht en het liefst bont van kleur. Immers, onder de blauwe hemel kan geen kleur te fel zijn. Sommige vrouwen menen dat wanneer ze met hun zon- nekleding up-to-date willen zijn, een "tweedelig pakje de enige mogelijkheid is. Niets is minder waar. Een twee delig zonnepakje kan slechts door zeer ranke, slanke fi guurtjes gedragen worden, wil het effect aesthetisch blijven. Dit is Iets wat alle mode-ontwerpers beseffen en daarom brengt men momen teel strand- en sportkleding, die over het algemeen door alle vrouwen gedragen kan worden. Neem b.v. de vlotte pakjes die u hier afgebeeld ziet. Over het broek je met het aangeknipte plastron wordt een wijde rok geknoopt, zodat men zich na het zonnebad, zonder aanstoot te geven, naar het hotel of naar huis kan begeven. Meestal zorgt een kleine bolero er voor dat ook het rug-décolle té en de bovenarmen bedekt worden. Uit Amerika stamt het strandpakje van gebloemde stof met het korte klokkende rokje, waaronder de pijp jes yan het broekje schuil gaan. De Amerikanen ge bruiken hier b.v. stof voor die geen water opnet ït, zodat men zich nooit hoeft te be kommeren over eer nat badpak Een Parijs' mode huis toonde een mode, geïnspireerd dooi de dracht der Napolitaanse vissers: bij een vuurrode broek, die tot even over de knieën reikte, werd een korenblauwe boleró en een blau-v-wit gestreept truitje ge dragen. De muts met lange afhangen de punt bestond uit alle kleuren van de regenboog. Ieder jong meisje zal een gegarandeerd succes met deze Pa- rijs-Napolitaanse creatie hebben ook op onze Hollandse stranden. N Bij een klimaat als het onze, is het onmogelijk de kleding naar de kalen der te richten. Momenteel moesten wij al lang onze winter-garderobe op non- actief hebben gesteld, en in licht fleu rig zomergoed zijn gestoken. Daarente gen noopt het slechte weer ons, regen mantels en vesten te dragen. De vrou wen, die een bontmantel rijk zijn, vin den deze nog maar een wat geriefelij ke dracht. In Engeland is het niet be ter met het weer gesteld dan hier en daardoor kon het voorkomen, dat op de laatste shows behalve zomerjapon- nen, ook veel bont werd getoond. Maar weer of geen weer, de vrouw, die „uit" gaat, trekt haar cocktail-japon aan. De foto links boven toont een cock tail-japon van groen satijn met goud motief. Om de strakke rok valt 'n losse rok, die van voren open is. Ruiten blijven nog steeds troef in het modebeeld. De zwart met rose geruite jurk (rechts boven) is een zeer ge schikte wandeljapon. De zwarte cein tuur, waarvan de uiteinden rechts en links schuin naar beneden vallen, geeft aan dit eenvoudige japonnetje een apart cachet. Zeventien jaar is een moeilijke leef tijd; te groot voor servet en te klein voor tafellaken. Een grote stroo-hoed, die achter op het hoofd wordt gedra- (NPB) In vroeger eeuwen werd het kind gezien als een volwassene in klein formaat. Een en ander kan men waar nemen aan afbeeldingen en foto's van kinderen uit de 19e eeuw, die daarop gekleed zijn in getrouwe imitatie van de kledingstukken van de ouders, wat voor ons nu een enigszins ridicule in druk maakt, maar toen in overeenstem ming was met de geldende opvattingen. In het begin van deze eeuw is in dit standpunt een wijziging opgetreden. Wij kunnen zeggen dat één van de voor naamste oorzaken daarvan de theorieën van de Weense psychiater Freud ge weest zijn, die in zijn psycho-analysti- sche leer grote nadruk heeft gelegd op de waarde van de jeugdervaringen voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid van het individu. Hij meende dat cfe oorzaken voor later optredende conflic ten, eventueel psychosen en neurosên, gelegen waren in het onbewuste en dat vooral de ervaringen in de eerste levensjaren beslissend waren voor de vorming varade kiemen, waaruit tegen stellingen en frustraties in 't zieleleven van de persoonlijkheid zouden ontstaan. Zijn theorieën zijn het standpunt ge weest van een heftige strijd, die nu, eni ge decennia na hun publicatie, nog bijna onverminderd voortduurt. Welke waarde wij eraan moeten toekennen is een nog niet volledig beslist probleem, wel kunnen wij zeggen dat de aldus ontstane strijd in wetenschappelijke kringen en vooral onder de psycho logische onderzoekers, de belangstelling heeft gewekt voor de kinderjaren en al zal men misschien minder rigoureus hun invloed waarderen als Freud en zijn leerlingen dat hebben gedaan, men heeft ingezien dat men voorheen het belang ervan heeft miskend. De werking van deze stromingen is te bespeuren in de hedendaagse opvat tingen t.a.v. het kind. die er zelfs toe hebben geleid van de eeuw van het kind te spreken, als meest kenmer kende benaming van deze 20e eeuw. Van verschillende zijden is men het met deze intensieve interesse in het geheel niet eens en wij kunnen ook toegeven dat hier en daar het kind meer belang stelling heeft dan het redelijkerwijs nodig heeft. Men moet echter bedenken dat een wijziging in de opvattingen in de wetenschappelijke kringen enige tijd nodig heeft om door te dringen in het maatschappelijke leven en dat in dit laatste dikwijls factoren bestaan die de uitvoering van nieuwe denkbeelden in de weg staan. De sociale verhoudingen vormen hier van het grootste deel. Het gaat dus niet aan, de hier en daar in de practijk voorvallende fouten en overdrijvingen te gebruiken als een argument tegen Se nieuwe opvattingen zelf en wij geloven dus van de eeuw vap het kind te kun nen "Spreken, zonder het smalend accent waarmee deze uitdrukking dikwijls wordt gebezigd. gen (midden boven) is zeer flatteus voor de bakvis. Als zij naar een tuin feest gaat, kan zij van een bont-pelle- rine (vooral geen zware bontcape!) over de avondjurk veel plezier hebben. Zelfs aan de peuters wordt op de shows gedacht. Vier miniatuur manne quins stapten de zaal door in bont manteltjes van hetzelfde maaksel maay van verschillende bontsoorten. Vele moeders bedachten, dat zij uit haar oude bontmantel best zo'n jasje voor haar dochtertje konden laten maken. De mutsjes van de kleine mannequins maakten echter een overdadige indruk en konden de meeste moeders niet be koren. De dokier aan hei woord y/AAK KOMEN JONGE VROUWEN op het spreekuur met de klacht: „Dokter ik word steeds dikker en toch eet ik haast niets!" En veelal ver keren deze patiënten in de waan, dat zjj inderdaad heel weinig eten en dat de vetaanzetting veroorzaakt wordt door de werking van één of andere mysterieuze klier. Het is wel begrijpelijk hoe zjj tot deze mening komen. Het is immers bekend, dat bij ziekten van bepaalde klieren met inwendige afscheiding (dit zijn klieren die bepaalde stoffen, de zgn. hormonen, in het bloed afscheiden) vetzucht ontstaat. niet juist is. Een voorbeeld hiervan wordt gegeven door de Amerikaan Evans. „Stelt u zich voor", zo zegt hij, „een tweelingzuster van 21 jaar oud, die beide even groot zijn, ieder 110 pond wegen en in dezelfde omstandig heden verkeren. De ene zuster gebruikt precies zoveel voedsel als zij per dag aan Calorieën produceert en haar ge wicht verandert dus niet. De andere zuster neemt een likje meer boter op haar brood, een beetje meer jus, laat haar soep niet staan, is een tikje luier en houdt wat meer van chocolade, ech ter zo, dat dit door niemand wordt opgemerkt, zelfs door de zusjes niet. Toch houdt het tweede zusje per dag al gauw 100 Calorieën over. En daar 9, 3 Calorieën geproduceerd worden door verbranding van een gram vet, betekent dit, dat ze per jaar acht pond vet overhoudt. Op hun 26ste verjaar dag weegt het ene zusje nog steeds 110 pond, maar het andere weegt nu 150 pond en op haar 31ste jaar 190 pond, hoewel zij schijnbaar in volkomen de zelfde omstandigheden verkeerde als haar tweelingzusje!!" Deze soortgelijke overwegingen heb ben er toe geleid, dat de vooraanstaan de mannen op het gebied van de voe dingsleer van mening zijn, dat de enige wijze om vetzucht te bestrijden, is te zorgen dat de patiënt per dag meer Calorieën produceert dan door het voedsel kan worden aangevuld. Met andere woorden de patiënt komt op een hongerdieet. Dit dieet moet echter aan bepaalde eisen voldoen d.w.z. het moet een minimum aan bepaalde voe- dnigsstoffen en ook stoffen bevatten, die weliswaar geen bron voor Calorieën maar toch voor het lichaam onontbeer- Daardoor is het noodzakelijk, dat een lijk zijn, zoals vitaminen en mineralen, dergelijke vermageringskuur, die bij voldoende medewerking van de patiënt steeds een frappant succes heeft, onder controle van een medicus gebeurt. rjEZE OPVATTING berust echter op een verkeerd inzicht in het mecha nisme van de stofwisseling. Zonder in te gaan op de werking van de klieren met inwendige afscheiding, moet toch even opgemerkt worden, dat deze klie ren nooit vet afscheiden. De vraag komt nu op waar het vet dan wel van daan komt. Hierop is maar één ant woord mogelijk en dat luidt: uit het voedsel. Het voedsel is de enige bron van vet en geen klier of welk ander orgaan dan ook kan vetzucht ver wekken, indien geen voedsel aan het lichaam toegevoerd wordt. Het is tegenwoordig wel aan een ieder bekend, dat een volwassen mens per dag minstens 2000 calorieën ge bruikt. Wat zijn nu eigenlijk Calorieën en is dit getal werkelijk juist? Een Calorie is een éénheid waarin energie wordt uitgedrukt (zoals een meter een eenhei'4 's, waarin de lengte .wordt uit gedrukt) Wij produceren per dag 2000 Calorieën energie. Deze energie komt op twee ma nieren tot uiting en wel ten eerste als warmte, waardoor we onze lichaams temperatuur op peil kunnen houden en ten tweede als arbeid, waardoor wij in staat zijn arbeid te verrichten. Dit alles geeft meteen al antwoord op de vraag of het getal van 2000 Calorieën per dag juist is. Het is nu immers wel duidelijk, dat een man meer Calorieën produceert en dus meer voedsel nodig heeft als hij schaatsen rijdt dan als hij de hele dag in een luie stoel bij de warme kachel zit. Of wel de Calorieën- productie wisselt onder verschillende omstandigheden. Hierbij komt nog het volgende: men kan wel eerlijk menen dat men even veel eet als een ander, terwijl dit toch

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1949 | | pagina 3