UITERSTEN GAAN ZEER GOED SAMEN Kerstsfeer in uw woning Vele versieringen kunnen door Uzelf vervaardigd worden De Kerstmaaltijd viN. Een gezellige kerstmand met talrijke lekkernijen Pijpen de jongen? Een broek voor onze rakkers Frankrijks jongste modekoning FRANS KERSTGEBAK Laat ook uw kinderen hun aandeel leveren Maak Uw bloed zuiver met Kruschen Salts. 12 JAAP f TOT UW DIENSTMEVROUW klAUWELIJKS zij we bekomen van de Sinlerklaasdrukfe en "Jm*n n°9 na in 0n" oren, of we zien ons alweer v00r het Kerstfeest geplaatst. Kerstmis vieren in ons eigen huis met ons gezin, familie of vrienden, is toch wel het heerlijkste Of wij nu dit feest al of niet religieus vieren, het is toch voor ons ellen een feest van gezellig samenzijn. Juist in deze tijd worden vaak familie- en vriendschaosbanden nauwer aangehaald en geeft het licht, dat eeuwen geleden de herders naar Bethlehem leidde aan al onze handelingen een bijzondere glans. Door ons huis te versieren (als het even kan, kopen we ook een kerstboom I) trachten we dan die speciale sfeer te bereiken, die mee kan helpen de juiste kerststemming te scheppen. Dit vereist wel voorbereiding de bloemenwinkels ziet men: IJslands mos in dozen verpakt, maretakken, mistletoe en blauwe jeneverbes. Deze attributen kunnen met de bekende bloemsoorten uitstekend voor kerst stukjes worden gebruikt. Een geliefde kerstversiering is altijd de kerstkrans. U kunt een mooi kransje maken en dat tegen de muur hangen of er met IJzerdraad wat kaarsjes insteken en dan dient zij uitstekend als versiering voor een ronde tafel. Als skelet voor zo n kerstkrans nemen we een stuk IJzerdraad en maken daar een hoepel van. We binden met dun touw het materiaal dat we ter beschikking heb ben (b.v. rode en gele hulst, denap pels, IJslands mos, blauwe èn groene sparretakjes) om de hoepel heen. Dit is een nauwkeurig werkje, dat enig geduld en handigheid vereist maar als u het materiaal takje voor takje en blaadje voor blaadje op de hoepel vastzet, zult u zeker een uitstekend resultaat bereiken. De kerstboom en ALS u buiten woont en over een eigen tuin beschikt, kunt u hier uit nog al wat materiaal voor kerstversieringen halen. We denken bv- aan larixtwijgen, die met hun kleine appeltjes zéér decoratief zijn, dennengroen en blauwe spar, rode en gele hulstbessen, IJslands mos, den appels, bemoste takken en boomschors. Er is natuurlijk nog veel meer; maakt u ook maar eens een boswandeling. Bij I A, maar dat groeit mij eerlijk gezegd wel wat boven het hoofd, of liever: J boven de pen. In die bamboe-fluiten tit muziek, dat moet ik zeggen. Het ene briefje na het andere komt binnen om te informeren naar het adres, waar men zich van al wat met die fluiterij verband houdt kan laten wegwijs maken. Mij dunkt zo, als er zoveel belangstel ling voor muzikale huisvlijt bestaat: dan moeten wij het maar even openlijk in de krant zetten. Niet alleen dat wij daar mee verscheidene vliegen in één klap slaan, maar het mocht ook eens sluime rende animo tot bezield vuur aanblazen. Welnu: als u met man en kroost deze winter een fluit-kwartet wilt gaan op richten' met zelfgemaakte instrumenten, schrijft u dan even een briefkaartje aan het secretariaat van Het Nederlandse Pijpersgilde, Alb. Perkstraat 59, Hilver sum. Maar daarmee is de kous voor mij nog niet af. Want aangezien het pijpen deze winter in de lucht schijnt te zitten, en de belangselling groeiende is voor zo'n eenvoudige, maar melodieuze wijze van musiceren, is dat Pijpersgilde met daad werkelijke propaganda begonnen. Mocht u omstreeks de jaarwisseling toch m Amsterdam moeten zijn °m de ken nismaking met Gijsbrecht van Aemstel te hernieuwen, bijvoorbeeld dan kunt u meteen een aardig opleidinkje over dit onderwerp meepakken. Datzelfde Nederlandse Pijpersgilde os- ganiseert dan namelijk op de laatste drie dagen van het jaar in de Volksmuziek school een aantal cursussen voor het maken en bespelen, eventueel versieren van bamboe-fluiten. I Met de aanmeldingsdatum is het, naar ik begrepen heb, kort dag. Maar wie weet: misschien strijkt de Opperpijper de hand wel over het hart voor de pro vincie. MAAR om op die briefjes terug te komen: wilt u wel geloven dat ik daar zo echt mee in mijn knollen- tuin ben? Want, eerlijk gezegd, ik krijg het de laatste tijc wel eens wat be nauwd als ik denk aan al die huiska mers, waar wèl een glimmende radio maar geen piano, teer. viool, zelfs geen blad notenschrift te bekennen is. Een deskundige op bouwgcbied ,dte dc laatste tijd heel wat nieuwe, pas in gerichte woningen had bezocht, vertelde mij zuchtend dezelfde ervaring. Hu zei, dat het zo'n typisoh verschijnsel van levensverarming was bij zoveel Jonge gezinnen. En het kar toch niet enkel aan het dure leven te wijten zijn, want voor een radia heeft men grif hondera en meer gulden over. En vinat u een tweedehands afgespeelde piano toch niet te verkiezen boven een gloednieuwe ultramoderne radio? Dat vond ik uit de grond van mijn hart. Want er gaat toch maar niets bo ven muziek in huis en van alle mu ziek is de zelfgespeelde de beminneluK- ste. Heus, het behoeft geen meesterlijk vakwerk te zijn. geen brillante vinger vlugheid: een beetje hakkelen op eigen gelegenheid is altijd verre te prefereren boven de gedachteloos beluisterde 101 helemaal niet gehóórde) radio-perfectie. Waarmee ik natuurlijk niet geze£d w hebben, dat de radio geen uitsteken opvoedingsmiddel zou zijn om muzie te leren horen. Maer zij moet ons niet, louter door de voortreffelijke technici, van haar musici, afhouden van het zeii spelen. Integendeel: wie iets Preste" op een Instrument, ;.1 is het met een v - ger, luistert naar eer. concert met aes te meer genoegen en waardering. En dat zelf doen raakt er. als op zo velerlei gebied, lelijk uit. Vroeg'cr men op stille zomermiddagen, warm - lend na vieren door een straat huis aan huis de ramen open stonoc 1, zo vaak het in zijn onbeholpenheid aan doenlijke pianospelen van een paai derhanden beluisteren. En bij dat hakkelend herhalen van. Toon daar ligt een kip in 't water infinitum, zag men hei kleine meisj hummel van een jochie op een hoog In gedraaide pianoitrik met stijve vingi tjes over de toetsen stolpcren. Is ne óók opgevallen dat di' naïeve geluid onze samenleving verdwenen ïsf hoort men op zomermiddagen enke maar keiharde. g'ad-onbenspeUjke amu sementsorkesten schaliën.... Als u dat genoemde meiske. dat a dige Jochie lief hebt: Laat hen dan war ik bidden mag, een Instrument lereniM «Pelen. Als het kan, speelt u ™e,e Moeder achter cie oinno. Moeder me mandoline of mot de fluit desnon het kinderkoor naar hartelust kwinxe de kersttafel vormen ook hoogtepun ten van het huiselijk kerstfeest. Zijn er kinderen in huis, laat hen dan voor al meehelpen met het versieren van de kerstboom en het dekken van de kerstdis. Dit is een feest op zichzelf; en dan het tevoorschijn halen van de oude versiersels van vorige jaren! Zo als een klein meisje tegen mij zei: ieder stukje heeft voor mij zijn eigen gezicht. En inderdaad, we raken na jaren aan deze versierselen werkelijk gehecht. We doen dit een paar dagen van te voren om te zien wat er nog aangevuld of vernieuwd moet worden en op de dag voor kerstmis wordt de boom opgetuigd. We hopen, dat u een boom heeft met mooie horizontale tak ken, die gemakkelijk te versieren zijn. Hang vooral de boom niet te vol: de mooie groene takken moeten ook nog te zien zijn! De versiering van de kersttafel is een uiterst dankbare op gave. Hierbij kunnen we onze fantasie op vele manieren laten gaan. Een en kel voorbeeld kan u misschien van nut zijn. We beginnen, nadat de tafel gedekt is, er enke le banen smal rood lint over te leggen. We nemen echt lint, geen crêpe papier, dat bij nat worden lelijke vlekken geeft. Op de kruispunten zetten wij kande laars (zie teke ning). Een origine le kandelaar kan gemaakt worden van een hoefijzer vaarin men met be hulp van een spij ker de kaars in het middelste gat van het hoefijzer vast- slaat. Het geheel kan met dennengroen en denappel worden versierd. Voor het midden van de tafel gebruiken we een spiegel. We -bedek'.en de rand met dennengroen en hulst, waartussen ro de strikjes. Als u in het bezit bent van een paar mooie kandelaars, zet die dan op de spiegel, waardoor er een bijzon der effect wordt verkregen als de kaarsen branden. Een schaal met witte hyacinthen of een bloemenring met rode tulpen wordt tussen de kande laars op de spiegel gezet. Een ander idee is een klein kerstboompje als fruitschaal te gebruiken door hierin klein fruit en noten te hangen. Alles natuurlijk glimmend gewreven en be plakt of omwoeld met rood lint. Ook dit is een echt kinderwerkje, evenals het tekenen van het menu of naam kaartjes, en juist het doen van dit soort werkjes vinden zij erg plezierig. Al deze voorbereidingen zullen er ze ker toe bijdragen het kerstfeest prettig te vieren. In deze dagen wordt er veel van de huisvrouw gevraagd. Ais zij nu ook met geduld en begrip op kerst dag de juiste sfeer weet te scheppen, dan zijn al die voorbereidingen wel de moeite waard geweest. HENDRINE En foorkom zo Rheumatische Pijnen. De bloedzuiverende organer. tot jeug dige, krachtige werking brengen, het bloed vrij maken van pijnverwekkende onzuiverheden, die zich anders vastzet ten in spieren en gewrichten; dat is het wonder dat zich voltrekt bij een regelmatig gebruik van Kruschen; daarmee bevrijdt ge Uzelf van de jam mer en de chagrijnige pijnen die U het leven maken tot een last. Koop vandaag Kruschen bij Uw apothe ker of drogist en begin morgenochtend die heilzame kuur. (Advertentie, Ing. Med.) KERSTMIS is een feest, bekleed met vele tradities, ook op het gebied van de maaltijden. Voor vele huisvrouwen Is het bedenken van liet Kerstmenu geen probleem: dan komt er immers ieder jaar konijn met appelmoes op ta fel, gevolgd door een lekkere pudding, of verheugt ieder zich op het gebrui kelijke stuk varkensvlees met spruitjes. Voor degenen echter, die er op dit gebied geen gezinstradities op na hou den of die nu eens iets anders willen, volgen hier enige wenken. Krijgt u gasten, geef dan gerechten, waarmee u vertrouwd bent; probeer geen nieuwigheidjes op een dag dat het er erg op aan komt. Zorg dat een deel der gerechten te voren klaargemaakt kan worden. Kies geen spijzen, die u on het laatste ogen blik, onder de maaltijd door. moet bak ken, of die slechts kort verwarmd mo gen worden. Een feestmaaltijd bestaat in ieder ge val uit twee gangen: hoofdschotel en toespijs, en wordt meestal voorafgegaan door een voorgerecht. Hebt u de hele middag met uw gasten om de kachel gezeten, dan is een koud voorgerecht een aangename verfrissing, desgewenst gevolgd door soep. Komt u terug van een wandeling in de kou, dan zal een bordje hete soep als eerste gang meer in de smaak vallen. Valt uw keus op een warm voorgerechtje, dan laat u dit direct volgen door de hoofdschotel. U wilt natuurlijk, dat uw gasten goe de eetlust hebben voor de hoofdscho tel. Bederf deze eetlust dus niet met een uitgebreid vóórmenu. Dikke erw tensoep zult u vanzelf wel niet geven, maar dan ook geen slaatjes met veel mayonnaise, grote stukken paling, „machtige" sauciizebroden of diepe hor-, den vol soep. Maak liever een klein, fijn, net hapje en kies tussen: 1. een halve grapefruit- of sinaas appelschil gevuld met een vruchten slaatje: sneetje geroosterd of gebakken brood met gekookt ei en schijfjes vlees waren: garnalen met tomatensaus; hu- zarenslaat.ie: plakken ei op sla met garnalen of reepjes vis; plakjes koud vlees met groentensla. 2. Kop bouillon met een paar zoutjes en een partje citroen, of dun gebon den soep. 3. Sneetje brood, toastje of pasteitje met ragout van vlees, gekookt ei, gar nalen, balletjes gehakt of blokjes ham. 'Zie ook het vouwblad ..Vis bij fees ten", te .bestellen bij het Voorlichtings bureau, afd. Vis. te IJmuiden. ner brief kaart, waarop aan de adreszijde 7 cent aan postzegels extra geplakt is). Neem voor het hoofdgerecht vlees of wild of gevogelte dat gemakkelijk warm gemaakt en gehouden kan wor den in een saus of in jus: een braad stuk dat door en door gaar mag zijn (geen ossenhaas of rosbief) of karbo naden (geen biefstuk). Daarbij passen in ons Kerstmenu gekookte aardappe len, puree of rijst, en fijne groente, vers of geconserveerd, bijv.: lof, bloemkool, kleine spruitjes, doperwtjes, tuin- of andere bonen, kleine worteltjes, sla. Moes of compote van appelen,' peren of veenbessen, maar ook gedroogde vruch ten (pruimen, abrikozen, tutti-frutti) of bevroren of ingemaakte vruchten vormen een gemakkelijke, frisse toevoe ging bi.i een stuk gebraad. Het menu wordt dan - om de avond tot het eind toe een genoegen te doen zijn besloten met een licht nage recht.. Dat kan zijn een koele vla of pudding, een i.isgerecht, een portie mooi fruit, of een kop pittige koffie met kaas, noten of gebak erbi.i. Begin, wanneer u het menu opmaakt, met het hoofdgerecht en kies daarbij passende voor- en nagerechten. en niet goedkoop. Onder deze drie kwart mantel een kokernauwe rok, welke geen fikse pas toelaat. lerend om haar heen wel, alle boze huisgeesten van zorg, wrevel ongenoe- eei en misverstar.ci vliegen het raam uit. Werkelijk: Böse Menschen haben keine Lieder. Zingt u wei eens met het iongo goed zo maai gewoon in de huise- Uike kring? December is daar zo de uit- verkoren maand voor. U bezweert com plete uitslaande ruziebranden alleen lil door zomaar eens, langs de neus weg bii wijze van spreken, een canon of een volksliedje in te zetten. Er is al heel wat bordendrogerij voor kleine dochters mee verzoet. DE FRANSE MODEKONINGEN is Hubert de Givenchy wel de Jongste. In ons land Is hij geen onbekende meer, enige malen trad hjj te Amsterdam voor het voetlicht om zelf zjjn modellen te annonceren. Het schjjnt, dat De Givenchy zich slechts voor één onderwerp in dc mode interesseert, doordat hjj zo veel aandacht besteedt aan de Hjnen, welke dc vrouw flatteren. Zo brengt hU hijvoorbeeld naast tientallen meters wijde avondjaponen ook de nauwe, voet- vrije robe du soir. Twee uitersten dus. Ook goochelt hij met kleuren, welke een lust voor het oog zijn. Warm en flatteus zijn de combinaties rose met rood en niet te vergeten het opvallende model in rookgrüs met fel en warm rood. QP STOFFENGEBIED leeft de jonge Fransman zich uit in Wollen jersey met glanzend satijn. Tevens zijn de witte, doorschijnende avondjurken niet zeiden met fijne wollen garens gebor duurd en worden zij gecompleteerd aoor een stola of zwart wollen jasje met gobelin-werk. Inderdaad heeft De Givenchy voor keur voor de stola's. Vele middag- en avondjaponnen laat hij in combinatie hiermede dragen. Doch ook de pelleri- nes zijn bij hem niet in het vergeet boek geraakt, zij doen denken aan de omslagdoeken van onze grootmoeders. Thans echter ziet men ze ook in nieu we versie. Dat echter de brede franje niet werd vergeten, laat de afbeelding zien, waarbij de mannequin over een wollen pakje zo'n attribuut draagt. Het meest practische is wel de knoopslui- ting, welke voor afglijding behoedt. De mantels van deze Fransman ver tonen nog wel de pyramidelijn en zijn aan de binnenzijde even mooi als aan de buitenkant. Prachtig zijn ook de mantelcostums, welke hij tijdens de wintermaanden ook. in huis laat dra gen. Dat vooral aan stijl, lijn en mate riaal de grootst mogelijke zorg werd besteed, bewijst bijkans ieder model. De Givenchy is eer. voorstander van wollen ottoman en fijne wollen jersey. Zijn tailleurs, waarvan er talloos vele in deze stoffen worden uitgebracht, hebben geen kraag en revers. Daaren tegen prefereert hij de hoog tegen de hals opstaande voorpanden en de in V-vorm aangebrachte knoopsluitingen In de strijd tegen de koude hebben de modekoningen zich uitgesloofd, om een zo groot mogelijke sortering bont mantels te brengen. Lang, driekwart en halve mantels zijn er te kust en te keur en eveneens in uiteenlopende prijzenHet hier afgebeelde model is afkomstig van een panter; opvallend TJA MOEDER, het zijn lie verdjes, waar u heel wat mee te stellen heeft. Vallen ze niet de knieën door hun broek, dan trakteren ze u wel op een winkelhaak, die ze „zomaar in eens" opge lopen hebben. En moeder maar repareren, tot er niets meer te repareren valt en er een nieuwe broek moet ko men. Zelf maken is ook in dit geval voordeliger en er schiet nog eens een lapje over voor eventuele onge lukjes. Voor de leeftijd van een jaar of 12 heeft u nodig ca. 1 meter stof van 140 breed. De onzichtbare voorsluiting maakt men door onder de gevoerde linkervoorkant een eveneens gevoerde knoops- gatenreep volgens de inge- iekende vorm te stikken en rechts een gevoerde kno- penveep van dezelfde vorm aan te zetten. In de achter banen stikt u de figuurnaad jes. Zijnaden sluiten, waar bij de zakopening tussen de tekentjes open blijft evenals de been- onderkant van da pijpen worden met sluiting van onderen. Bij de kruisjes repen stof of voering afgewerkt, aan de onderkant naait u van voren U kunt de knieën en andere „gevaar een sluitpatje van 10 bij 2 cm en van lijke" plaatsen versterken, door er aan achteren een gesppat van 6 bij 2 cm. de binnenzijde met onzichtbare steek- De voeringzak die met 'n stippellijntje jes belegstukken tegen te naaien, voor aangegeven is, krijgt bij de zakopening u de broek in elkaar stikt. Hij gaat een 5 cm breed beiegje van de broek- dan wat langer mee. stof. De bovenkant van de broek en de (Advertentie Ing. Med.) OVERAL in de fruit- en comestibleswinkels ziet V al weer die prachtige manden met velerlei heerlijkheden. Wat zouden wij graag voor zo'n mand een plaatsje op ons dressoir vrij maken. Als een hoorn van overvloed zou zij daar prijken en gedurende de feestdagen namen wij er geleidelijk een flesje vruchten, noten of een blikje visconserven uit. De resterende vruchten, noten en blikjes of doosjes zouden wij weer ordenen, zodat de lege plekken weg zouden vallen om de mand niet aan fleur te laten inboeten. Natuurlijk hebben wij onze gedachten al laten gaan over datgene, wat wij op al die Zon- en Feestdagen op tafel moeten zetten. Grote en kleine menutjes hebben wij bij elkaar geprakkizeerd, maar, zoals na het uitzoeken van een nieuw toilet, de accessoires ontbreken nog. De accessoires voor uw maaltijden vindt U juist in zo'n begeerde kerstmand. Waarom vult U zelf niet zo'n mand als de prijs van een gekochte mand U te hoog is? U kunt er dan in doen wat TJ denkt nodig te hebben of iets, dat U zich als een bijzondere tractatie had gedacht. Hieronder vindt U een paar ideetjes voor de thee of de lunch, voor de borrel of het soupertje. Ze zijn er weer die ronde, in cel- lophaan verpakte KERSTCAKES. Door die verpakking blijven ze lang vers. Deze cake als middelstuk van de mand is een ideale reserve bij onverwacht bezoek. Er kunnen heel wat punten en plakjes gesneden worden van zo'n cake "an ƒ2.25. Zij, de van noten houden, worden zeker getracteerd als u HAZELNOOT CARAMELS of HAZELNOOT BORST PLAAT presenteert. Sprekende over accessoires voor uw etentjes, moeten wij zeker een potje TOMANAISE toevoegen. Uit de naam weet u al dat u nu zoiets als met dub bel krijt Schrijft. U geeft zowel mayon naise als tomaten. Met plezier zult u er koude schotels, visgerechten en kaas mee garneren. De prijs is 1.45 per pot. Ook zijn er weer de tubes Franse MAILLE MOSTERD met de volgende smaken: Dyon, Les 3 fruits Rouges, Trois Graines, Ora. Deze laatste heeft bepaald een. saffraansmaak, maar alle hebben iets bijzonder pikants en ma ken een eenvoudig toastje met kaas tot een exquise lekkernij. Per tube van 100 gram ƒ1.20. Voor de lunch kunt u kiezen uit duizend blikjes. Ik proefde voor u: KIP en TONG in gelei of HAM en TONG in gelei. Deze artikelen kunt u zowel koud als warm gebruiken. De blikjes bevatten 112 gram en kosten ƒ0.90. Hebt u de zorg voor de belegging van vele sandwiches en wilt u toch iets lekkers geven, probeert u dan liever een blikje KIPPENRAGOUT van ƒ1.25 of een fijne GROENTENSALADE. Verschillende jonge groenten en een fijne mayonnaise zijn verwerkt in Heinz Vegetable Salad. Er zijn blikken van 0.90 en van 1.55. V Voor een intiem soupertje stopt u een. blikje CHAMPIGNONS in de mand. Welke smaak u wilt kiezen, moet u zelf maar weten. Er zijn er in Madeirasaus, Paprikasaus en witte Wijnsaus. Het is een licht verteerbaar kostje na al die kransen en stollen van deze dagen. Het is een gerechtje, waar van uw gasten zullen zeggen; „Wat is dat verrukkelijk!". Er zijn grote en kleine blikken te krijgen. De prijs van een Ti liter blik is 1.65. VVergeet u niet wat npten, gember of rozijnen te kopen? Prachtige, knik- kergrote ROZIJNEN uit Malaga, de fijnste MUSCATELS kosten per ons 0.35. Maar uw feestmand vraagt mis schien om een driehoekig doosje met Musratels van 1.10. GECONFIJTE GEMBER kost 0.90 per ons. Of kan er nog, ondanks de vele Kerstuitgaven, een potje gember af? Waarschijnlijk koopt u dit jaar geen studenten- maar ELITE HAVER. Indien u zelf een netje wilt vullen, dan moet u er amandelen, hazelnoten, cashew en trosrozijnen in doen. Wilt u toch zelf iets klaar maken, maar hebt u geen ideeën, dan raad ik u aan ƒ0.25 te storten op gironummer 363081 van het Voorlichtingsbureau van de Voedingsraad in Den Haag. U krijgt dan een paar gezellige foldertjes toegestuurd, waaruit u te kust en te keur kunt kiezen. De folders heten: Lekkernijen voor de Decembermaand, Vis bij feesten. Lekkernijen voor de huiselijke feestjes. Het eerste boekje bevat een stencil, waarop te lezen staat, hoe u zes eenvoudige Kerstver sieringen kunt maken. Een gezellig huis, een gezellige tafel en iets heel lekkers wat de tong streelt, dat zijn de bouwstenen, die wij kun nen aandragen om de stemming van onze huiselijke feestjes te verhogen. Prettige Kerstdagen gewenst door PETRA. U hebt nodig: 2 eieren, 85 gr. poeder suiker, 3 theelepels warm water, 1 pak je vanille-suiker, 85 gr. gezeefde bloem, liter dikke vanille-custardvla, 150 gr. boter, 1 dl. melk, 1 glad afgestreken eetlepel vanille-custardpoeder, 20 gr. cacaopoeder, 100 gr. poedersuiker, su- cadeschil of groene vruchtjes voor dp garnering. De eieren kloppen met de poeder suiker, en het warme water tot ze dik wit en luchtig zijn. De bloem en va nillesuiker er zo vlug mogelijk door mengen. Het deeg op een met boter be smeerd bakblik 1 cm. dik uitspreiden. Bak het in een tamelijk hete oven in ongeveer 12 minuten gaar en zeer licht bruin. Draai de koek om op een stuk papier. Trek het eerste papier er af, bestrijk de koek met vanille-custard en rol hem vlug op. Daarna laten af koelen. Roer de boter tot room, meng er 1 dl. vanille-custard met cacao en suiker door tot een crème, die kan worden gespoten. Daarna alles door en door koud laten worden. Bespuit de opgerolde koek met lange rechte strepen chocolade-crême en gar neer de boomstam met wat groen of bestrooi hem met poedersuiker.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Heldersche Courant | 1952 | | pagina 11