UITERSTEN GAAN ZEER GOED SAMEN
Kerstsfeer in
uw woning
Vele versieringen kunnen door
Uzelf vervaardigd worden
De Kerstmaaltijd
viN.
Een gezellige kerstmand met
talrijke lekkernijen
Pijpen de jongen?
Een broek voor onze rakkers
Frankrijks jongste
modekoning
FRANS KERSTGEBAK
Laat ook uw kinderen
hun aandeel leveren
Maak Uw bloed zuiver met
Kruschen Salts.
12 JAAP f
TOT UW DIENSTMEVROUW
klAUWELIJKS zij we bekomen van de Sinlerklaasdrukfe en
"Jm*n n°9 na in 0n" oren, of we zien ons alweer
v00r het Kerstfeest geplaatst. Kerstmis vieren in ons eigen huis
met ons gezin, familie of vrienden, is toch wel het heerlijkste
Of wij nu dit feest al of niet religieus vieren, het is toch voor
ons ellen een feest van gezellig samenzijn. Juist in deze tijd
worden vaak familie- en vriendschaosbanden nauwer aangehaald
en geeft het licht, dat eeuwen geleden de herders naar Bethlehem
leidde aan al onze handelingen een bijzondere glans. Door ons
huis te versieren (als het even kan, kopen we ook een kerstboom I)
trachten we dan die speciale sfeer te bereiken, die mee kan helpen
de juiste kerststemming te scheppen. Dit vereist wel voorbereiding
de bloemenwinkels ziet men: IJslands
mos in dozen verpakt, maretakken,
mistletoe en blauwe jeneverbes. Deze
attributen kunnen met de bekende
bloemsoorten uitstekend voor kerst
stukjes worden gebruikt. Een geliefde
kerstversiering is altijd de kerstkrans.
U kunt een mooi kransje maken en
dat tegen de muur hangen of er met
IJzerdraad wat kaarsjes insteken en
dan dient zij uitstekend als versiering
voor een ronde tafel. Als skelet voor
zo n kerstkrans nemen we een stuk
IJzerdraad en maken daar een hoepel
van. We binden met dun touw het
materiaal dat we ter beschikking heb
ben (b.v. rode en gele hulst, denap
pels, IJslands mos, blauwe èn groene
sparretakjes) om de hoepel heen. Dit
is een nauwkeurig werkje, dat enig
geduld en handigheid vereist maar als
u het materiaal takje voor takje en
blaadje voor blaadje op de hoepel
vastzet, zult u zeker een uitstekend
resultaat bereiken. De kerstboom en
ALS u buiten woont en over een
eigen tuin beschikt, kunt u hier
uit nog al wat materiaal voor
kerstversieringen halen. We denken
bv- aan larixtwijgen, die met hun
kleine appeltjes zéér decoratief zijn,
dennengroen en blauwe spar, rode en
gele hulstbessen, IJslands mos, den
appels, bemoste takken en boomschors.
Er is natuurlijk nog veel meer; maakt
u ook maar eens een boswandeling. Bij
I A, maar dat groeit mij eerlijk gezegd
wel wat boven het hoofd, of liever:
J boven de pen. In die bamboe-fluiten
tit muziek, dat moet ik zeggen. Het ene
briefje na het andere komt binnen om
te informeren naar het adres, waar men
zich van al wat met die fluiterij verband
houdt kan laten wegwijs maken.
Mij dunkt zo, als er zoveel belangstel
ling voor muzikale huisvlijt bestaat: dan
moeten wij het maar even openlijk in
de krant zetten. Niet alleen dat wij daar
mee verscheidene vliegen in één klap
slaan, maar het mocht ook eens sluime
rende animo tot bezield vuur aanblazen.
Welnu: als u met man en kroost deze
winter een fluit-kwartet wilt gaan op
richten' met zelfgemaakte instrumenten,
schrijft u dan even een briefkaartje aan
het secretariaat van Het Nederlandse
Pijpersgilde, Alb. Perkstraat 59, Hilver
sum.
Maar daarmee is de kous voor mij nog
niet af. Want aangezien het pijpen deze
winter in de lucht schijnt te zitten, en
de belangselling groeiende is voor zo'n
eenvoudige, maar melodieuze wijze van
musiceren, is dat Pijpersgilde met daad
werkelijke propaganda begonnen. Mocht
u omstreeks de jaarwisseling toch m
Amsterdam moeten zijn °m de ken
nismaking met Gijsbrecht van Aemstel
te hernieuwen, bijvoorbeeld dan kunt
u meteen een aardig opleidinkje over
dit onderwerp meepakken.
Datzelfde Nederlandse Pijpersgilde os-
ganiseert dan namelijk op de laatste drie
dagen van het jaar in de Volksmuziek
school een aantal cursussen voor het
maken en bespelen, eventueel versieren
van bamboe-fluiten.
I Met de aanmeldingsdatum is het, naar
ik begrepen heb, kort dag. Maar wie
weet: misschien strijkt de Opperpijper
de hand wel over het hart voor de pro
vincie.
MAAR om op die briefjes terug te
komen: wilt u wel geloven dat ik
daar zo echt mee in mijn knollen-
tuin ben? Want, eerlijk gezegd, ik krijg
het de laatste tijc wel eens wat be
nauwd als ik denk aan al die huiska
mers, waar wèl een glimmende radio
maar geen piano, teer. viool, zelfs geen
blad notenschrift te bekennen is.
Een deskundige op bouwgcbied ,dte
dc laatste tijd heel wat nieuwe, pas in
gerichte woningen had bezocht, vertelde
mij zuchtend dezelfde ervaring. Hu zei,
dat het zo'n typisoh verschijnsel van
levensverarming was bij zoveel Jonge
gezinnen. En het kar toch niet enkel aan
het dure leven te wijten zijn, want voor
een radia heeft men grif hondera
en meer gulden over. En vinat u een
tweedehands afgespeelde piano toch niet
te verkiezen boven een gloednieuwe
ultramoderne radio?
Dat vond ik uit de grond van mijn
hart. Want er gaat toch maar niets bo
ven muziek in huis en van alle mu
ziek is de zelfgespeelde de beminneluK-
ste. Heus, het behoeft geen meesterlijk
vakwerk te zijn. geen brillante vinger
vlugheid: een beetje hakkelen op eigen
gelegenheid is altijd verre te prefereren
boven de gedachteloos beluisterde 101
helemaal niet gehóórde) radio-perfectie.
Waarmee ik natuurlijk niet geze£d w
hebben, dat de radio geen uitsteken
opvoedingsmiddel zou zijn om muzie
te leren horen. Maer zij moet ons niet,
louter door de voortreffelijke technici,
van haar musici, afhouden van het zeii
spelen. Integendeel: wie iets Preste"
op een Instrument, ;.1 is het met een v -
ger, luistert naar eer. concert met aes
te meer genoegen en waardering.
En dat zelf doen raakt er. als op zo
velerlei gebied, lelijk uit. Vroeg'cr
men op stille zomermiddagen, warm -
lend na vieren door een straat
huis aan huis de ramen open stonoc 1,
zo vaak het in zijn onbeholpenheid aan
doenlijke pianospelen van een paai
derhanden beluisteren.
En bij dat hakkelend herhalen van.
Toon daar ligt een kip in 't water
infinitum, zag men hei kleine meisj
hummel van een jochie op een hoog In
gedraaide pianoitrik met stijve vingi
tjes over de toetsen stolpcren. Is ne
óók opgevallen dat di' naïeve geluid
onze samenleving verdwenen ïsf
hoort men op zomermiddagen enke
maar keiharde. g'ad-onbenspeUjke amu
sementsorkesten schaliën....
Als u dat genoemde meiske. dat a
dige Jochie lief hebt: Laat hen dan war
ik bidden mag, een Instrument lereniM
«Pelen. Als het kan, speelt u ™e,e
Moeder achter cie oinno. Moeder me
mandoline of mot de fluit desnon
het kinderkoor naar hartelust kwinxe
de kersttafel vormen ook hoogtepun
ten van het huiselijk kerstfeest. Zijn
er kinderen in huis, laat hen dan voor
al meehelpen met het versieren van
de kerstboom en het dekken van de
kerstdis. Dit is een feest op zichzelf;
en dan het tevoorschijn halen van de
oude versiersels van vorige jaren! Zo
als een klein meisje tegen mij zei:
ieder stukje heeft voor mij zijn eigen
gezicht. En inderdaad, we raken na
jaren aan deze versierselen werkelijk
gehecht. We doen dit een paar dagen
van te voren om te zien wat er nog
aangevuld of vernieuwd moet worden
en op de dag voor kerstmis wordt de
boom opgetuigd. We hopen, dat u een
boom heeft met mooie horizontale tak
ken, die gemakkelijk te versieren zijn.
Hang vooral de boom niet te vol: de
mooie groene takken moeten ook nog
te zien zijn! De versiering van de
kersttafel is een uiterst dankbare op
gave. Hierbij kunnen we onze fantasie
op vele manieren laten gaan. Een en
kel voorbeeld kan u misschien van
nut zijn. We beginnen, nadat de tafel
gedekt is, er enke
le banen smal rood
lint over te leggen.
We nemen echt
lint, geen crêpe
papier, dat bij nat
worden lelijke
vlekken geeft. Op
de kruispunten
zetten wij kande
laars (zie teke
ning). Een origine
le kandelaar kan
gemaakt worden
van een hoefijzer
vaarin men met be
hulp van een spij
ker de kaars in het
middelste gat van
het hoefijzer vast-
slaat. Het geheel kan met dennengroen
en denappel worden versierd. Voor
het midden van de tafel gebruiken we
een spiegel. We -bedek'.en de rand met
dennengroen en hulst, waartussen ro
de strikjes. Als u in het bezit bent van
een paar mooie kandelaars, zet die dan
op de spiegel, waardoor er een bijzon
der effect wordt verkregen als de
kaarsen branden. Een schaal met witte
hyacinthen of een bloemenring met
rode tulpen wordt tussen de kande
laars op de spiegel gezet. Een ander
idee is een klein kerstboompje als
fruitschaal te gebruiken door hierin
klein fruit en noten te hangen. Alles
natuurlijk glimmend gewreven en be
plakt of omwoeld met rood lint. Ook
dit is een echt kinderwerkje, evenals
het tekenen van het menu of naam
kaartjes, en juist het doen van dit
soort werkjes vinden zij erg plezierig.
Al deze voorbereidingen zullen er ze
ker toe bijdragen het kerstfeest prettig
te vieren. In deze dagen wordt er veel
van de huisvrouw gevraagd. Ais zij
nu ook met geduld en begrip op kerst
dag de juiste sfeer weet te scheppen,
dan zijn al die voorbereidingen wel de
moeite waard geweest.
HENDRINE
En foorkom zo
Rheumatische Pijnen.
De bloedzuiverende organer. tot jeug
dige, krachtige werking brengen, het
bloed vrij maken van pijnverwekkende
onzuiverheden, die zich anders vastzet
ten in spieren en gewrichten; dat is
het wonder dat zich voltrekt bij een
regelmatig gebruik van Kruschen;
daarmee bevrijdt ge Uzelf van de jam
mer en de chagrijnige pijnen die U het
leven maken tot een last.
Koop vandaag Kruschen bij Uw apothe
ker of drogist en begin morgenochtend
die heilzame kuur.
(Advertentie, Ing. Med.)
KERSTMIS is een feest, bekleed met
vele tradities, ook op het gebied van
de maaltijden. Voor vele huisvrouwen
Is het bedenken van liet Kerstmenu
geen probleem: dan komt er immers
ieder jaar konijn met appelmoes op ta
fel, gevolgd door een lekkere pudding,
of verheugt ieder zich op het gebrui
kelijke stuk varkensvlees met spruitjes.
Voor degenen echter, die er op dit
gebied geen gezinstradities op na hou
den of die nu eens iets anders willen,
volgen hier enige wenken.
Krijgt u gasten, geef dan gerechten,
waarmee u vertrouwd bent; probeer
geen nieuwigheidjes op een dag dat het
er erg op aan komt.
Zorg dat een deel der gerechten te
voren klaargemaakt kan worden. Kies
geen spijzen, die u on het laatste ogen
blik, onder de maaltijd door. moet bak
ken, of die slechts kort verwarmd mo
gen worden.
Een feestmaaltijd bestaat in ieder ge
val uit twee gangen: hoofdschotel en
toespijs, en wordt meestal voorafgegaan
door een voorgerecht. Hebt u de hele
middag met uw gasten om de kachel
gezeten, dan is een koud voorgerecht
een aangename verfrissing, desgewenst
gevolgd door soep. Komt u terug van
een wandeling in de kou, dan zal een
bordje hete soep als eerste gang meer
in de smaak vallen. Valt uw keus op
een warm voorgerechtje, dan laat u dit
direct volgen door de hoofdschotel.
U wilt natuurlijk, dat uw gasten goe
de eetlust hebben voor de hoofdscho
tel. Bederf deze eetlust dus niet met
een uitgebreid vóórmenu. Dikke erw
tensoep zult u vanzelf wel niet geven,
maar dan ook geen slaatjes met veel
mayonnaise, grote stukken paling,
„machtige" sauciizebroden of diepe hor-,
den vol soep. Maak liever een klein,
fijn, net hapje en kies tussen:
1. een halve grapefruit- of sinaas
appelschil gevuld met een vruchten
slaatje: sneetje geroosterd of gebakken
brood met gekookt ei en schijfjes vlees
waren: garnalen met tomatensaus; hu-
zarenslaat.ie: plakken ei op sla met
garnalen of reepjes vis; plakjes koud
vlees met groentensla.
2. Kop bouillon met een paar zoutjes
en een partje citroen, of dun gebon
den soep.
3. Sneetje brood, toastje of pasteitje
met ragout van vlees, gekookt ei, gar
nalen, balletjes gehakt of blokjes ham.
'Zie ook het vouwblad ..Vis bij fees
ten", te .bestellen bij het Voorlichtings
bureau, afd. Vis. te IJmuiden. ner brief
kaart, waarop aan de adreszijde 7 cent
aan postzegels extra geplakt is).
Neem voor het hoofdgerecht vlees of
wild of gevogelte dat gemakkelijk
warm gemaakt en gehouden kan wor
den in een saus of in jus: een braad
stuk dat door en door gaar mag zijn
(geen ossenhaas of rosbief) of karbo
naden (geen biefstuk). Daarbij passen
in ons Kerstmenu gekookte aardappe
len, puree of rijst, en fijne groente, vers
of geconserveerd, bijv.: lof, bloemkool,
kleine spruitjes, doperwtjes, tuin- of
andere bonen, kleine worteltjes, sla.
Moes of compote van appelen,' peren of
veenbessen, maar ook gedroogde vruch
ten (pruimen, abrikozen, tutti-frutti)
of bevroren of ingemaakte vruchten
vormen een gemakkelijke, frisse toevoe
ging bi.i een stuk gebraad.
Het menu wordt dan - om de avond
tot het eind toe een genoegen te doen
zijn besloten met een licht nage
recht.. Dat kan zijn een koele vla of
pudding, een i.isgerecht, een portie mooi
fruit, of een kop pittige koffie met kaas,
noten of gebak erbi.i.
Begin, wanneer u het menu opmaakt,
met het hoofdgerecht en kies daarbij
passende voor- en nagerechten.
en niet goedkoop. Onder deze drie
kwart mantel een kokernauwe rok,
welke geen fikse pas toelaat.
lerend om haar heen wel, alle boze
huisgeesten van zorg, wrevel ongenoe-
eei en misverstar.ci vliegen het raam uit.
Werkelijk: Böse Menschen haben
keine Lieder. Zingt u wei eens met het
iongo goed zo maai gewoon in de huise-
Uike kring? December is daar zo de uit-
verkoren maand voor. U bezweert com
plete uitslaande ruziebranden alleen lil
door zomaar eens, langs de neus weg
bii wijze van spreken, een canon of een
volksliedje in te zetten. Er is al heel wat
bordendrogerij voor kleine dochters
mee verzoet.
DE FRANSE MODEKONINGEN is Hubert de Givenchy wel de Jongste.
In ons land Is hij geen onbekende meer, enige malen trad hjj te Amsterdam
voor het voetlicht om zelf zjjn modellen te annonceren. Het schjjnt, dat De
Givenchy zich slechts voor één onderwerp in dc mode interesseert, doordat hjj
zo veel aandacht besteedt aan de Hjnen, welke dc vrouw flatteren. Zo brengt hU
hijvoorbeeld naast tientallen meters wijde avondjaponen ook de nauwe, voet-
vrije robe du soir. Twee uitersten dus. Ook goochelt hij met kleuren, welke een
lust voor het oog zijn. Warm en flatteus zijn de combinaties rose met rood en
niet te vergeten het opvallende model in rookgrüs met fel en warm rood.
QP STOFFENGEBIED leeft de jonge
Fransman zich uit in Wollen jersey
met glanzend satijn. Tevens zijn de
witte, doorschijnende avondjurken niet
zeiden met fijne wollen garens gebor
duurd en worden zij gecompleteerd
aoor een stola of zwart wollen jasje
met gobelin-werk.
Inderdaad heeft De Givenchy voor
keur voor de stola's. Vele middag- en
avondjaponnen laat hij in combinatie
hiermede dragen. Doch ook de pelleri-
nes zijn bij hem niet in het vergeet
boek geraakt, zij doen denken aan de
omslagdoeken van onze grootmoeders.
Thans echter ziet men ze ook in nieu
we versie. Dat echter de brede franje
niet werd vergeten, laat de afbeelding
zien, waarbij de mannequin over een
wollen pakje zo'n attribuut draagt. Het
meest practische is wel de knoopslui-
ting, welke voor afglijding behoedt.
De mantels van deze Fransman ver
tonen nog wel de pyramidelijn en zijn
aan de binnenzijde even mooi als aan
de buitenkant. Prachtig zijn ook de
mantelcostums, welke hij tijdens de
wintermaanden ook. in huis laat dra
gen. Dat vooral aan stijl, lijn en mate
riaal de grootst mogelijke zorg werd
besteed, bewijst bijkans ieder model.
De Givenchy is eer. voorstander van
wollen ottoman en fijne wollen jersey.
Zijn tailleurs, waarvan er talloos vele
in deze stoffen worden uitgebracht,
hebben geen kraag en revers. Daaren
tegen prefereert hij de hoog tegen de
hals opstaande voorpanden en de in
V-vorm aangebrachte knoopsluitingen
In de strijd tegen de koude hebben
de modekoningen zich uitgesloofd, om
een zo groot mogelijke sortering bont
mantels te brengen. Lang, driekwart
en halve mantels zijn er te kust en te
keur en eveneens in uiteenlopende
prijzenHet hier afgebeelde model
is afkomstig van een panter; opvallend
TJA MOEDER, het zijn lie
verdjes, waar u heel wat
mee te stellen heeft. Vallen
ze niet de knieën door hun
broek, dan trakteren ze u
wel op een winkelhaak, die
ze „zomaar in eens" opge
lopen hebben. En moeder
maar repareren, tot er niets
meer te repareren valt en er
een nieuwe broek moet ko
men. Zelf maken is ook in
dit geval voordeliger en er
schiet nog eens een lapje
over voor eventuele onge
lukjes.
Voor de leeftijd van een
jaar of 12 heeft u nodig ca.
1 meter stof van 140 breed.
De onzichtbare voorsluiting
maakt men door onder de
gevoerde linkervoorkant een
eveneens gevoerde knoops-
gatenreep volgens de inge-
iekende vorm te stikken
en rechts een gevoerde kno-
penveep van dezelfde vorm
aan te zetten. In de achter
banen stikt u de figuurnaad
jes. Zijnaden sluiten, waar
bij de zakopening tussen de
tekentjes open blijft evenals de been- onderkant van da pijpen worden met
sluiting van onderen. Bij de kruisjes repen stof of voering afgewerkt,
aan de onderkant naait u van voren U kunt de knieën en andere „gevaar
een sluitpatje van 10 bij 2 cm en van lijke" plaatsen versterken, door er aan
achteren een gesppat van 6 bij 2 cm. de binnenzijde met onzichtbare steek-
De voeringzak die met 'n stippellijntje jes belegstukken tegen te naaien, voor
aangegeven is, krijgt bij de zakopening u de broek in elkaar stikt. Hij gaat
een 5 cm breed beiegje van de broek- dan wat langer mee.
stof. De bovenkant van de broek en de
(Advertentie Ing. Med.)
OVERAL in de fruit- en comestibleswinkels ziet V al weer die prachtige
manden met velerlei heerlijkheden. Wat zouden wij graag voor zo'n mand
een plaatsje op ons dressoir vrij maken. Als een hoorn van overvloed zou
zij daar prijken en gedurende de feestdagen namen wij er geleidelijk een flesje
vruchten, noten of een blikje visconserven uit. De resterende vruchten, noten
en blikjes of doosjes zouden wij weer ordenen, zodat de lege plekken weg
zouden vallen om de mand niet aan fleur te laten inboeten. Natuurlijk hebben
wij onze gedachten al laten gaan over datgene, wat wij op al die Zon- en
Feestdagen op tafel moeten zetten. Grote en kleine menutjes hebben wij bij
elkaar geprakkizeerd, maar, zoals na het uitzoeken van een nieuw toilet, de
accessoires ontbreken nog. De accessoires voor uw maaltijden vindt U juist in
zo'n begeerde kerstmand. Waarom vult U zelf niet zo'n mand als de prijs van
een gekochte mand U te hoog is? U kunt er dan in doen wat TJ denkt nodig te
hebben of iets, dat U zich als een bijzondere tractatie had gedacht. Hieronder
vindt U een paar ideetjes voor de thee of de lunch, voor de borrel of het
soupertje.
Ze zijn er weer die ronde, in cel-
lophaan verpakte KERSTCAKES. Door
die verpakking blijven ze lang vers.
Deze cake als middelstuk van de mand
is een ideale reserve bij onverwacht
bezoek. Er kunnen heel wat punten en
plakjes gesneden worden van zo'n cake
"an ƒ2.25.
Zij, de van noten houden, worden
zeker getracteerd als u HAZELNOOT
CARAMELS of HAZELNOOT BORST
PLAAT presenteert.
Sprekende over accessoires voor
uw etentjes, moeten wij zeker een potje
TOMANAISE toevoegen. Uit de naam
weet u al dat u nu zoiets als met dub
bel krijt Schrijft. U geeft zowel mayon
naise als tomaten. Met plezier zult u
er koude schotels, visgerechten en kaas
mee garneren. De prijs is 1.45 per pot.
Ook zijn er weer de tubes Franse
MAILLE MOSTERD met de volgende
smaken: Dyon, Les 3 fruits Rouges,
Trois Graines, Ora. Deze laatste heeft
bepaald een. saffraansmaak, maar alle
hebben iets bijzonder pikants en ma
ken een eenvoudig toastje met kaas tot
een exquise lekkernij. Per tube van
100 gram ƒ1.20.
Voor de lunch kunt u kiezen uit
duizend blikjes. Ik proefde voor u: KIP
en TONG in gelei of HAM en TONG
in gelei. Deze artikelen kunt u zowel
koud als warm gebruiken. De blikjes
bevatten 112 gram en kosten ƒ0.90.
Hebt u de zorg voor de belegging van
vele sandwiches en wilt u toch iets
lekkers geven, probeert u dan liever
een blikje KIPPENRAGOUT van ƒ1.25
of een fijne GROENTENSALADE.
Verschillende jonge groenten en een
fijne mayonnaise zijn verwerkt in
Heinz Vegetable Salad. Er zijn blikken
van 0.90 en van 1.55.
V Voor een intiem soupertje stopt u
een. blikje CHAMPIGNONS in de
mand. Welke smaak u wilt kiezen,
moet u zelf maar weten. Er zijn er in
Madeirasaus, Paprikasaus en witte
Wijnsaus. Het is een licht verteerbaar
kostje na al die kransen en stollen van
deze dagen. Het is een gerechtje, waar
van uw gasten zullen zeggen; „Wat is
dat verrukkelijk!". Er zijn grote en
kleine blikken te krijgen. De prijs van
een Ti liter blik is 1.65.
VVergeet u niet wat npten, gember
of rozijnen te kopen? Prachtige, knik-
kergrote ROZIJNEN uit Malaga, de
fijnste MUSCATELS kosten per ons
0.35. Maar uw feestmand vraagt mis
schien om een driehoekig doosje met
Musratels van 1.10. GECONFIJTE
GEMBER kost 0.90 per ons. Of kan
er nog, ondanks de vele Kerstuitgaven,
een potje gember af? Waarschijnlijk
koopt u dit jaar geen studenten- maar
ELITE HAVER. Indien u zelf een netje
wilt vullen, dan moet u er amandelen,
hazelnoten, cashew en trosrozijnen in
doen.
Wilt u toch zelf iets klaar maken,
maar hebt u geen ideeën, dan raad ik
u aan ƒ0.25 te storten op gironummer
363081 van het Voorlichtingsbureau
van de Voedingsraad in Den Haag. U
krijgt dan een paar gezellige foldertjes
toegestuurd, waaruit u te kust en te
keur kunt kiezen. De folders heten:
Lekkernijen voor de Decembermaand,
Vis bij feesten. Lekkernijen voor de
huiselijke feestjes. Het eerste boekje
bevat een stencil, waarop te lezen
staat, hoe u zes eenvoudige Kerstver
sieringen kunt maken.
Een gezellig huis, een gezellige tafel
en iets heel lekkers wat de tong streelt,
dat zijn de bouwstenen, die wij kun
nen aandragen om de stemming van
onze huiselijke feestjes te verhogen.
Prettige Kerstdagen gewenst door
PETRA.
U hebt nodig: 2 eieren, 85 gr. poeder
suiker, 3 theelepels warm water, 1 pak
je vanille-suiker, 85 gr. gezeefde bloem,
liter dikke vanille-custardvla, 150 gr.
boter, 1 dl. melk, 1 glad afgestreken
eetlepel vanille-custardpoeder, 20 gr.
cacaopoeder, 100 gr. poedersuiker, su-
cadeschil of groene vruchtjes voor dp
garnering.
De eieren kloppen met de poeder
suiker, en het warme water tot ze dik
wit en luchtig zijn. De bloem en va
nillesuiker er zo vlug mogelijk door
mengen. Het deeg op een met boter be
smeerd bakblik 1 cm. dik uitspreiden.
Bak het in een tamelijk hete oven in
ongeveer 12 minuten gaar en zeer licht
bruin. Draai de koek om op een stuk
papier. Trek het eerste papier er af,
bestrijk de koek met vanille-custard
en rol hem vlug op. Daarna laten af
koelen. Roer de boter tot room, meng
er 1 dl. vanille-custard met cacao en
suiker door tot een crème, die kan
worden gespoten. Daarna alles door en
door koud laten worden.
Bespuit de opgerolde koek met lange
rechte strepen chocolade-crême en gar
neer de boomstam met wat groen of
bestrooi hem met poedersuiker.